Hirdetés

2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:49:35

LOGOUT.hu

Külső 3,5'' mobil rack-ek topikja
Kérdezés előtt, kérjük olvasd el az alábbi összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#4751) Czimby


Czimby
addikt

Találtam eredeti WD házakat HDD nélkül, és arra gondoltam, hogy a 4Tb Red HDD menne-e egy ilyen házban?
Ha jól tudom ezekben gyárilag Green lemezek voltak.

Valamint jobb vagy roszabb egy ilyen gyári ház mint egy aftermarket hasonló árban 5-7e Ft?

Az LC Power Serius lenne a másik versenyző.
Esetleg a Kolink, de az a márka nagyon nem szimpatikus régről.

Ha szeretnél Revolut meghívót írj privit. A kapott jutalmat(12.5-20e Ft) pedig felezzük.

(#4752) King Unique válasza SunMount3r (#4750) üzenetére


King Unique
titán

Az már a másik topikban is le volt írva, hogy a 2,5"-os gyárilag összeszerelt és a 3,5"-os külső házas / dokkolós megoldások árainak összehasonlítása eleve üti egymást. Na meg ennyi erővel nyilván az utóbbiaknál is használható egy olcsó, 2,5"-os HDD. Az meg a másik, hogy létezik Maxtor 3,5"-os kivitelben is, igaz az a hazai boltokban már kevésbé beszerezhető és amúgy kifutó sorozat. De az ára pl. 2-3 TB-os kivitelben is meglehetősen kedvező volt, ahogyan más gyártók kínálatában szintén találni még hasonlókat.

A kinézett LC-Power dokkolóval nincsen itt a topikban konkrét tapasztalat, tehát ennek okán sem biztosan megerősíteni, sem cáfolni nem igazán lehet a megvételét. Mondjuk a háttértár max. tárolókapacitásának kezelésére vonatkozó 1 és 4 TB-os limitek nem túl magasak, pláne az egyes konkurens termékekhez képest. De lehet akár azért is annyi, mert pl. csak akkora tárolókapacitású merevlemezekkel tesztelte a gyártó. RAID módot ennél a dokkolónál sem említ a gyártó weboldala, tehát valószínűleg külön-külön kezeli a belehelyezett HDD / SSD meghajtókat. Az USB-hub használatánál pedig csak egy szabad USB-port kell azon a dokkolónak és normál esetben működnie kellene vele rendesen.

[ Szerkesztve ]

(#4753) King Unique válasza Czimby (#4751) üzenetére


King Unique
titán

Arról nemrég a témához kapcsolódó másik topikban is volt szó, hogy egy gyárilag összeszerelt külső merevlemez nem igazán ilyen célra van kitalálva. Technikailag elvileg megoldható a HDD cseréje, de hogy utána működni fog-e egy akármilyen másikkal rendesen, az már más dolog. Valamint jelen esetben egylemezes USB-s külső házakat natúrban a WD eleve nem gyárt, max. másodkézből lehet ilyeneket venni. Azaz az eredeti termék házilag történő szétszerelése után annak egyes alkatrészeit továbbértékesítik. Aztán az megint 2 külön dolog, amikor valaki egy ilyen gyárilag összeszerelt típusnál akár merevlemezt cserélni, meg amikor a meglévő merevlemezhez keres külső házat. Az előbbinél még valamennyire érthető, ha nem feltétlen akar külön egy másik külső házat venni, na de az utóbbinál eleve úgy szokás megoldani. Valamint abból is nyilván egy normál típust és nem egy más által házilag kibelezett külső tárolóeszköz burkolatát.

[ Szerkesztve ]

(#4754) SunMount3r válasza King Unique (#4752) üzenetére


SunMount3r
nagyúr

Ezt a hsz.-edet most nem igazán értem...

2,5"-os gyárilag összeszerelt és a 3,5"-os külső házas / dokkolós megoldások árainak összehasonlítása eleve üti egymást.-> Miért ütné? Nekem teljesen mind 1, hogy milyen lemez van benne, ha ugyan azt a tárhelyet és megbízhatóságot olcsóbban megkapom (és jó arra amire nekem kell). Pl. 8K azért mégsem 20 fillér. 4TB-osok esetén meg meg még többről is beszélünk.

Meg hát nem tudom, de bárhol nézem sokkal szűkösebb a kínálat a 2.5"-os belső lemezekből és drágábbak is, mint a 3.5"-os társaik. Tehát miért raknék épp 2.5"-osat a dokkolóba? :F

(#4755) Czimby válasza King Unique (#4753) üzenetére


Czimby
addikt

Igazad van csak valahogy ezek az aftermarket házak nem túl bizalomgerjesztőek számomra,
ahogy olvasgatom a teszteket rólok még a drágábakkal is vannak problémák bizonyos esetekben.

Ezért, gondoltam arra hogy egy WD ház egy WD lemezzel csak jó lehet, már ha a gyártó nem tiltotta le, hogy csak az adott típusú lemezzel működjön. WD Green vs. WD Red

Ha szeretnél Revolut meghívót írj privit. A kapott jutalmat(12.5-20e Ft) pedig felezzük.

(#4756) King Unique válasza SunMount3r (#4754) üzenetére


King Unique
titán

Már a merevlemezekkel foglalkozó topikban is feszegetve volt ez a téma, csak éppen ott hibádzott annál is a dolog, hogy a 2,5"-os külső merevlemez árát hasonlítottad a 3,5"-os belsőhöz. Na ezért üti egymást a kettő. Na meg az nem újdonság, hogy (bizonyos tárolókapacitásnál) egy 3,5"-os belső / külső HDD olcsóbb lehet, mint egy 2,5"-os. Ahogyan az sem, hogy egy külső háttértár valamivel drágább, mint natúrban egy belső. De, ha az utóbbiból is külsőt kell csinálni, akkor a külső ház, vagy a dokkoló stb. ára már ott is hozzáadódik a merevlemez árához.

Miért 2,5"-os? Hát mondjuk, mert kisebb, halkabb, egy külső háznál nem igényel külső tápadaptert, mobilisabb és pl. egy laptophoz kényelmesebb használni stb. Igaz, egy 3,5"-os pl. olcsóbb és gyorsabb lehet, valamint nagyobb tárolókapacitást kínál. De, ha valakinek az előbbiek fontosabbak, akkor adott a lehetőség. Na meg, ha már tárolókapacitás, akkor 3,5"-os külső háttértárat manapság 2 TB alatt nem is nagyon érdemes már venni / összerakni. De igazán afelett van értelme, pláne hogy a 2,5"-os méretkategóriánál is már 5 TB-nál is tartanak.

[ Szerkesztve ]

(#4757) Czimby válasza King Unique (#4753) üzenetére


Czimby
addikt

SZia ismét :))

Befejeztem a variálást.

Segíts döntenem:
SHARKOON SWIFT CASE PRO U3 vagy LC POWER LC-35U3-BECRUX.

Árkülönbség elenyésző(800Ft) ez nem számít, nekem ami fontos, hogy megbízható legyen hosszú távon.
Ne legyenek kompatibilítási bajai, működjön a lekapcsolás stb.

Az LC powernél a rögzítők az egyedüli negatívumok, ahogy látom ezen kívül kb megegyezik a két keret.
Ha minden igaz akkor a frisebb 1153-as vezérlő csak energiatakarékosságban fejlettebb a Sharkoonnál?

Ha szeretnél Revolut meghívót írj privit. A kapott jutalmat(12.5-20e Ft) pedig felezzük.

(#4758) Czimby válasza Czimby (#4757) üzenetére


Czimby
addikt

Ami kérdés még felmerült benne, hogy pc-n megformázott merevlemezt látja e mindkettő vagy csak a bennük formázottat?

Az Lc-power esetén nem gond az alu támasztékok legyártása, így az nálam nem negatívum.

Ha szeretnél Revolut meghívót írj privit. A kapott jutalmat(12.5-20e Ft) pedig felezzük.

(#4759) King Unique válasza Czimby (#4757) üzenetére


King Unique
titán

Ha jelenleg ilyen elenyésző a kettő között az árkülönbség, akkor már inkább a Swift Case Pro, annál nem kellene szükség esetén a belső rögzítőlapokkal sem vacakolni. A Sharkoon külső házánál az ASMedia ASM1153 chip újabb és elvileg fejlettebb a másikban lévő ASM1053-nál, de a lényeges dolgokat az utóbbi is támogatja, illetve működnek annál a külső háznál. Na meg az is előfordulhat, hogy azóta a Becrux már újabb ASMedia / másfajta vezérlővel van szerelve, mert a gyártók fenntartják a változtatás jogát, ha az nem befolyásolja negatívan a termék képességeit és működését.

Ha azonban olyan külső ház kell, amelynél a korábban említett SATA-USB közötti oda-vissza történő kezelés biztosan működik, akkor pl. ezen információ alapján a Chieftec CEB-7035S, valamint egy másik szerint a RaidSonic ICY BOX IB-351StU3S-B jó választás lehet ebből a szempontból (is). Ellenben a Becrux külső háznál erről nem nagyon volt szó itt a topikban, a Swift Case Pro esetében pedig akad ilyen téren pró és kontra egyaránt.

[ Szerkesztve ]

(#4760) Ala


Ala
tag

Sziasztok!

Egy Thermaltake ST0020 5g tulaja vagyok. Szeretem, régebben állandóan ment, és most újra használni szeretném NAS-ra csatlakoztatva, viszont az egyik ventilátor csapágyas lett és megállt. milyen ventilátorral lehet helyettesíteni a gyáriakat? Eddig amiket nézegettem, ha jól emlékszem, vastagabbak voltak.

Segítségeteket előre is köszönöm.

Ala

[ Szerkesztve ]

(#4761) King Unique válasza Ala (#4760) üzenetére


King Unique
titán

Szia!

Ilyenkor normál esetben adná magát a garanciális csere, de az gondolom már rég lejárt, mivel ez egy 2011 körül megjelent külső ház. Vagyis szükség esetén a ventilátor javítását / cseréjét házilag kell valahogyan megoldani. Vagy esetleg elvinni egy olyan szakihoz, aki ilyennel foglalkozik. Egy korábbi tesztnél az alábbi képen látszik a pontos modell (TT-8015) és az alatta lévő feliraton az egyéb adatok. Aztán, hogy hol lehet pont ilyet, vagy egy hasonlót beszerezni, az már más dolog. De, ha a belföldi szaküzletekben esetleg nem, akkor meg lehetne nézni pl. a nemzetközi online piacterek kínálatát, hátha akad valamelyiknél ilyen ventilátor.

[ Szerkesztve ]

(#4762) Titmouse09


Titmouse09
aktív tag

Sziasztok!
Ma jött meg az ORICO 3569S3 házam. Érdekel titeket valamilyen adat, teszteljem le valamivel?

A lakója egy 2TB WD Purple. $14-ért sikerült elhozni, szerintem jó vétel volt.

Xiaomi Redmi 3, Samsung Galaxy Tab S2 9.7 VE

(#4763) Titmouse09 válasza Titmouse09 (#4762) üzenetére


Titmouse09
aktív tag

Kis "helyesbítés". Az előző HDD-ről történt, most 850PRO SSD-vel néztem:


Úgy hallom amikor megunja, vagy kiadatom a Windows-al, akkor leállítja a lemezt.

# ORICO 3569S3

Xiaomi Redmi 3, Samsung Galaxy Tab S2 9.7 VE

(#4765) King Unique válasza Titmouse09 (#4762) üzenetére


King Unique
titán

Szia!

Azt megköszönnénk, ha az összefoglaló információs táblázata szerinti adatokat meg tudnád adni róla egy rövid beszámoló keretében (példa). Átfogóbb tesztet nem muszáj készíteni, illetve azzal amúgy is több idő elmenne.

A másolásnál valóban nemcsak a célmeghajtó, hanem a forrásmeghajtó adatátviteli sebessége is számít. Tehát az első mérésnél nyilván a gépben lévő lassú HDD volt a szűk keresztmetszet, míg a másodiknál a jóval gyorsabb SSD-ről olvasva az adatokat már nem volt ilyen gond. De amúgy az USB 3.0 szabvány a mért értékeknél azért többet tud (bővebben), csak jelen esetben maga a külső házban lévő HDD lassú ehhez, az limitálja az adatátviteli sebességet.

[ Szerkesztve ]

(#4766) SunMount3r válasza King Unique (#4765) üzenetére


SunMount3r
nagyúr

csak jelen esetben maga a külső házban lévő HDD limitálja az adatátviteli sebességet.-> Vagyis a WD Purp? Ennyire gyenge?

(#4767) King Unique válasza SunMount3r (#4766) üzenetére


King Unique
titán

Nyilván úgy értendő, hogy egy ilyen HDD eleve nem tud 450 MB/s körüli szekvenciális értéket, amit az USB 3.0 szabvány lehetővé tesz. Ellenben, ha egy SATA3-as SSD lenne a külső házban, akkor az már igen. Feltéve persze, hogy a külső házban lévő USB-chip is SATA3 alapra épül és támogatja az UASP adatátviteli módot, illetve az utóbbit maga az OS is.

(#4768) Czimby


Czimby
addikt

Csupán kíváncsiságból megkérdezném, hogy az ASMedia ASM1153E vagy JMicron JMS578 a jobb választás chip szempontból?

Ha szeretnél Revolut meghívót írj privit. A kapott jutalmat(12.5-20e Ft) pedig felezzük.

(#4769) King Unique válasza Czimby (#4768) üzenetére


King Unique
titán

Ezt így általánosan nem feltétlen lehet egyértelműen eldönteni, mivel függ a felhasználástól is, valamint attól, hogy firmware szinten ténylegesen mit támogat az adott USB-eszköznél a vezérlő. Amúgy mindkét chip viszonylag újabb típusú, főleg a JMS578. Mindkettő SATA 6 Gbps alapra épül és támogatja az UASP adatátviteli módot. Mindkettőhöz lehet találni külső forrásból származó firmware-t és szükség esetén, valamint saját felelősségre opció lehet annak frissítése. De pl. az USB 3.0-s ASMedia chipek esetében ez csak a PID: 55AA azonosítós típusoknál támogatott az összefoglalóban szemléltetett módon.

[ Szerkesztve ]

(#4770) Czimby válasza King Unique (#4769) üzenetére


Czimby
addikt

Ebben a tesztben valamiért nagyon gyengén szerepelt a jmicron, bár lehet orico-ék rontottak el valamit, azért ilyen lassú

Ha szeretnél Revolut meghívót írj privit. A kapott jutalmat(12.5-20e Ft) pedig felezzük.

(#4772) King Unique válasza Czimby (#4770) üzenetére


King Unique
titán

Az a tesztkörnyezet, valamint az adott USB-tárolóeszközöknél a bennük lévő háttértár mellett a firmware függvénye is lehet, hogy USB 3.0-n milyen adatátviteli sebességeket produkálnak az egyes vezérlőkkel. Ilyen téren pedig lehetnek eltérések egyik és másik teszt, valamint 2 külső ház között is, hiába van mindkettőben ugyanaz az USB-chip és HDD / SSD meghajtó. Például egy másik tesztnél már a JMS578 chipes külső ház szerepelt jobban.

[ Szerkesztve ]

(#4773) Peltár


Peltár
aktív tag

Sziasztok!

Tanácsot kérnék, hátha már valaki belefutott hasonlóba.
Adva van 2db CHIEFTEC CEB-35S Black Box SATA 3.5" külső mobil rack , (nem egy mai darab).
Közel 1 TB HDD a dobozban, Win 10 frissítve a múlt héten
USB 2.0 és eSATA csatlakozási lehetőség a gép felé. Van saját tápja is.
USB 2.0 csatlakozva egy adott géphez gond nélkül működik mind a kettő, soha semmilyen gond nem volt mióta megvan.
Mentegetném a nagy mennyiségű fényképeimet, de az USB 2.0 erre lassú. Gondoltam irány az eSATA port
Alaplapon 2 szabad 3GB/s SATA csati, erre rákötve a kivezetés külső sata kábel csatlakoztatva minden a megfelelő helyen, aztán a nagy semmi. Win10 nem látja, nem keres, nem talál hozzá illesztőt, mintha az eszköz össze sem lenne dugva. Egyedül a szokásos hangjelzés mint az usb pnp eszközöknél, ha kihúzom a táp csatlakozót, vagy a eSATA kábelt.

A BIOS látja az eszközöket, hibátlanul fel is ismeri, méret, gyártó és típus szerint.
Linux pendrive (USB 3.0) Linux Mint 18 (live) szintén látja , gond nélkül kezeli.
Egy laptopra átdugva, Windows 7 alatt szintén látja eSATA kábelen keresztül, az eszközkezelőben a HDD-k közé téve a meghjatót (mintha belső HDD lenne ugyan úgy.)
Windows 10 alatt nem látja sem az eszközkezelő, sem a lemez kezelő, sem a diskpart "list disk", sem az
EaseUS Partition Master.

Egyszerűen nem értem, ha a BIOS látja, Linux látja, a W10 legalább az ismeretlen eszközök közé betehetné, de még az sem.

Most merre tovább? Ötlet valaki?

( Vegyél másikat, ujjat az sajnos nem opció )

Üdv Peltár

[ Szerkesztve ]

(#4774) Titmouse09 válasza King Unique (#4765) üzenetére


Titmouse09
aktív tag

Orico 3569S3

Chip: JMS578
1708 QGBAO A
E763F0016

UASP: van
IDE/SATA: SATA3
Interfész: USB 3.0
Csatlakozó: B
Rack elhelyezés: fekvő
Fémház: nem
HDD Sentinel: igen
HDD leállítás leválasztáskor: igen
Alvó mód: igen
Csavaros HDD rögzítés: nem
HDD kezelés: 8 TB
Hűtés: passzív
Tápkacsoló: nyomógomb
Tartozékok: USB kábel, 12V 2A DC adapter, szilikon rezgéscsillapító sapka a HDD két végére, angol manual

Egy extra belső takaró alatt ez található:

Persze pont a vezérlő nem olvasható, de azt leírtam pontosan mi áll rajta.

A minőségével összességében meg vagyok elégedve. Bár full műanyag, nem kelt gagyi hatást, teljesen matt a felülete. Az alját egyben lehet lecsúsztatni, mindkét oldalon 3-3 műanyag fül tartja. Én még raktam volna valamit a végére is, mert ott kicsit be lehet nyomni a falát.

A HDD a már említett 2 sapkában fekszik, ezek kellemesen puhák. Amíg az alját nem rakod fel a háznak, elég "nagy" mozgástere van oldalra a HDD-nek, de ha bezárod akkor irányba állítja. Valamint záráskor rá is nyomja a SATA csatira a lemezt. Ezen azért csiszolhattak volna, először, míg nem tudtam mennyire merjem előre tolni a HDD-t, sikerült úgy bezárni, hogy nem érintkezett. De ha odafigyelsz nincs gond.

Bár csavarral nem lehet bezárni, kizártnak tartok egy esetleges véletlen kinyílást.

Amit esetleg hiányolok, hogy az alján van 4 "talpa". Ezek olyan körív alakú kitüremkedések, amiknek tipikusan a közepébe kis gumi korongot szoktak rakni. Na ezekben nincs semmi. Ezzel egyrészt javíthattak volna az alul lévő szellőző lyukak hatásfokán és egy kis rezgéscsillapítást is nyújtottak volna még.
Bár nekem szerintem oldalra lesz döntve, így mindegy is.

Ami még a tetején van az egy iciri-piciri kék LED. Ha be van kapcsolva világít, ha adatmozgás van villog. Célnak tökéletesen megfelel.

Mint írtam elégedett vagyok vele, újra megvenném. Alin $20 szokott lenni(bocsi, az a SATA3.0 feliratos), én Gearbest-ről vettem. Ott is $20 volt, de voltak pontjaim, így $14-ből kijött.

[ Szerkesztve ]

Xiaomi Redmi 3, Samsung Galaxy Tab S2 9.7 VE

(#4775) Peltár válasza Peltár (#4773) üzenetére


Peltár
aktív tag

Sikerült ,megoldottam.

Hátha valakit majd érdekel...

Az alaplapomon van 2 "szürke" 6GB/s SATA csatlakozó, van 4 "fekete" 3GB/s csatlakozó.
A BIOS is színekkel jelzi, hogy melyik eszköz melyik csatlakozóba van bedugva.
A 2 szürke egy SSD és egy HDD, az első kettő feketében egy HDD egy DVD-RW
A következő kettő feketében van a fentiekben említett 2db külső CHIEFTEC CEB-35S Black Box SATA 3.5" külső mobil rack. Ez ugye 2 + 4 SATA csatlakozó.
A "buta" Linux és Windows 7 felismerte egyből, az okos Windows 10 az úgy gondolja, alapból elég neked a 2 + 2 a maradék kettőre nincs szükséged mert csak.
Ha használni szeretnéd kell egy gyári RSTe_and_AHCI_Win_Drivers a win10 64bit alá, majd ezt érdemes "kell" frissíteni az Intel weboldaláról RSTe_and_AHCI_Win_Drivers_GUI_CLI_CIM_4.6.0.1085 az alaplapomhoz ez volt a legújabb. Így viszont megy egy régi, régi gépbe építhető 5.25" Mobil rack is ami eddig szintén nem ment.Szerencsére ezek az eszközök csak a mentések idejére és átcsoportosítására aktívak, mert
elég rendes zenét produkálnak.

Alternatíva: Ne legyen egy marék kis méretű 300GB, 500GB -os HDD , + legyen vagy 2db USB 3.0 Mobil rack
kéznél, valami jobb darab. Ja és ne legyen sok fényképed amiket muszáj állandóan menteni.
Ha meg majd egyszer sok pénzem lesz, veszek 2-3db 2TB vinyót.

A tippet ezúton is köszönöm a szenvedő fórumtársnak, akinek a 6db SSD-ből csak négyet látott a Win 10. :Y

(#4776) Peltár válasza Titmouse09 (#4774) üzenetére


Peltár
aktív tag

Tegyél majd a tetejére egy hőmérőt tartós használat közben, ha esetleg HDD-t, nem pedig SSD-t raksz bele.
Kíváncsi lennék az eredményre, mert ha jól láttam egy helyen van az a 190 lyuk, mégpedig alul, mert a meleg levegő "lefelé" áramlik. Jó ötlet az oldalra döntés, de ha nem vagy lusta a tetejére is fúrhatsz lyukakat, szépen be kell rajzolni, kifúrni, majd egy picit nagyobb fúróval sorjázni, úgy még szép is lesz.
Különben a paraméterei kedvezőek és nem is néz ki rosszul. :K + az ára is nagyon baráti.

[ Szerkesztve ]

(#4777) Czimby válasza King Unique (#4772) üzenetére


Czimby
addikt

Ezek alapján tényleg nem lehet chip szerint osztályozni, csak adott típusú ház és adott környeztben való teszt után. :R

Ha szeretnél Revolut meghívót írj privit. A kapott jutalmat(12.5-20e Ft) pedig felezzük.

(#4778) Czimby válasza Titmouse09 (#4774) üzenetére


Czimby
addikt

Egy hőmérséklet tesztet tudnál mellékelni ha időd engedi?
HD Sentinel által kijelzett értékekre gondoltam, standy illetve egy nagyobb másolás után.(10-15perc)

Ha szeretnél Revolut meghívót írj privit. A kapott jutalmat(12.5-20e Ft) pedig felezzük.

(#4779) King Unique válasza Titmouse09 (#4774) üzenetére


King Unique
titán

Manapság egyre több USB 3.0-s külső háznál és dokkolónál találkozni JMS578 chippel, úgy látszik most ez a sláger a JMicron vezérlős újabb eszközöknél. A megadott adatok és a leírtak alapján összességében tényleg nem rossz ez a tool-free külső ház, bár a full műanyag kivitel a hőelvezetés szempontjából azért nem éppen a legideálisabb. Tehát az még egy hasznos információ lenne, hogy használat közben mennyire melegedik benne a HDD, az alul lévő szellőzőnyílások ténylegesen használnak-e valamit ebből a szempontból. A burkolatra házilag lyukakat fúrni pedig max. akkor opció, ha már lejárt / nem fontos a garancia (garanciavesztés miatt), illetve az esetleges túlzott melegedés miatt mindenképpen szükség van rá.

Köszönjük a korrekt beszámolót! :R

(#4781) King Unique válasza Peltár (#4775) üzenetére


King Unique
titán

Amikor a Windows egyáltalán nem ismer fel SATA / eSATA csatlakozásnál egy eszközt, ellenben a szokásos dolgok, illetve beállítások elvileg rendben vannak, akkor ott rendszerint driveres gond szokott lenni. Na meg hardverkörnyezet függvénye is, ahol itt a leírtak alapján csak egyes alaplapi SATA-portoknál volt ezzel probléma. Amit ezek szerint megoldott az Intel weboldaláról letöltött driver telepítése. Aztán az mondjuk nem derült ki, hogy előtte milyen illesztőprogramok voltak telepítve manuálisan / Windows Update által a Windows 10-nél, illetve a rendszer melyik verziójáról van szó, le volt-e frissítve stb. Az meg csak egy dolog, hogy a laptopnál a Windows 7 kezelte eSATA-n a külső házat, mivel az eleve egy másik hardverkörnyezet és nem az említett PC. Na meg előnyösebb lehet egy olyan gazda hardver az ilyen eszközök kezelése és működése szempontjából, amelynél eleve adott a natív USB 3.x / eSATA csatlakozási lehetőség és nem utólag van megoldva spéci kábelekkel, PCIe bővítőkártyákkal stb.

Amúgy meg pró és kontra példákat lehet találni más operációs rendszereknél is. Legutóbb egy eredetileg Macen használt HFS+ fájlrendszerű külső merevlemezről akartam PC-n, Linux Mint 18.2 alatt lementeni az adatokat, de csak USB 2.0 módban volt hajlandó kezelni. Volt amikor meg egyáltalán nem ismerte fel a csatlakoztatás után az eszközt, vagy épp nem tudta felcsatolni a rajta lévő partíciót és többször kellett eljátszani a műveletet. Később újból kipróbáltam immáron a 18.3-as verzióval, de szintén ugyanez volt a helyzet annál a külső merevlemeznél. Holott maga az eszköz, a kábel és a port is USB 3.0-s volt, alapból telepítve volt mindkét esetben a hfsprogs csomag, valamint a rendszer is natívan támogatta az USB 3.0-t. Próbáltam másik kábellel, másik portban, újraindítás után stb., de sehogy nem akart USB 3.0 módban, annak az adatátviteli sebességével működni. Az USB 2.0-s tempó meg nyilván nagyon lassú volt, pláne mivel egy nagyobb adatmennyiséget kellett átmozgatni. Végül aztán elindítottam ugyanazon a gépen a Windows 10-et, ahol viszont már működött rendesen az eszköz USB 3.0 módban. Persze annál előtte a HFS+ fájlrendszer kezeléséhez eleve telepíteni kellett egy külső programot, de utána már simán és gyorsan ment a másolás.

Egyébként valóban nem egy mai darab ez a Chieftec külső ház, ahogyan maga az eSATA interfész és az arra épülő eszközök is már kifutóban vannak. Manapság egyértelműen az USB 3.0/3.1 a sláger, illetve majd a (közel)jövőben az USB 3.2. De csak ezért nyilván nem muszáj most lecserélni a külső házat, pláne ha megfelelően működik. Viszont, ha vannak a gépen, vagy majd lesznek egy másikon USB 3.x portok, akkor a jövőben nyilván már egy annak megfelelő külső házat érdemes venni. Sőt, lehet eleve csak olyat lehet majd, mert az eSATA csatlakozóval szerelt eszközök kínálata már most is egyre szűkebb.

Köszönjük a tapasztalatok megosztását! :R

[ Szerkesztve ]

(#4782) SunMount3r válasza SunMount3r (#4750) üzenetére


SunMount3r
nagyúr

Még visszatérve erre a dokkolós témára: most olvastam egy olyan "véleményt", hogy a HDD-nek lehet nem tesz jót hosszú távon, ha állítva használják. Van bármi alapja ennek?

(#4783) King Unique válasza SunMount3r (#4782) üzenetére


King Unique
titán

Manapság egy merevlemeznek a megszokott vízszintes pozíció mellett hivatalosan el kell viselnie a függőleges irányú elhelyezést és használatot is. Na meg a dokkolók és egyes külső házak mellett pl. a NAS-ok és egyes PC-k belsejében is eleve vertikális elhelyezés van. Ha ez annyira káros lenne a HDD-re nézve, akkor nyilván nem alkalmaznának ilyen megoldást.

(#4784) Titmouse09 válasza King Unique (#4779) üzenetére


Titmouse09
aktív tag

+ (#4778) Czimby , (#4776) Peltár

Elvégeztem a hőmérséklet tesztet, íme az eredmény:
(Bocsi a sok kép miatt)

Még nincs kialakítva a végleges helye, ahová állítani fogom, addig is meglesz emelve egy kicsit.Emiatt először raktam alá most is 3 LEGO gumi kereket (14mm) Így magára hagytam egy időre, a HDS miatt nem állt le:

Azután kivettem alóla a kerekeket és így hagytam magára. Eredmény:

Ezután élére állítva hagytam. Majd lefektettem emelvény nélkül és elkezdtem másolni:

Másolás közben nem mozdítottam, végig a hasán feküdt:

Referenciaképpen a laptopban lévő HDD (a forrás) így élte meg a dolgot:

Ezután hagytam még menni egy ideig üresen:

Ma mégegyszer beindítottam, úgy hagytam, de a laptop elaludt. Legalább látszik hogy hűl vissza:

Úgy gondolom lehetne hűvösebb egy kicsit. A furkálás jó ötlet, garancia nem tudom van-e rá igazából, talán 180 nap reklamáció. De míg nem muszáj nem bántom :N

Arra gondoltam próbaképp egy kicsi ventilátort teszek a lyukakhoz. 7 cm-es odaférne, de inkább egy 6-osat. Rendesen visszavéve a feszt neki, ne búgjon itt. Tudom, nem lesz a legjobb így, hogy nem megy keresztül a levegő, de egy kis légmozgást csak csinálna.

Xiaomi Redmi 3, Samsung Galaxy Tab S2 9.7 VE

(#4785) Czimby válasza Titmouse09 (#4784) üzenetére


Czimby
addikt

Hát ezt nagyon lelkiismeretesen megcsináltad! :C :C :C
Köszi szépen! :R

Szerintem annyira nagyon nem is veszélyes a 36-37 fok!
A WD elements(szintén műanyagház) is ennyin működött nálam(nyáron meg 42),
de kipróbálok egy perforált és részben fémházas samsungot is nem sokára kiváncsiságból mennyire melegszik.(Story station).

Nálam a gépben most egy ugyanilyen purple 28fokos(idle), egy tesztelés altt álló 4tb red pedig 31-32fok.(4órája ír folyamatosan)

Ha ezt nézzük igazából csak 5fokkal melegebb ami tekintettel arra, hogy be van dobozolva nem is rossz.

Szerintem a venti fölösleges, vagyis nem hozna annyit mint amennyi kinlódással járna.
A furkálás, ha igényesen megoldható a legjobb megoldás. (CNC-s ismerős :)) )

És egyébként továbbra is elégedett vagy vele?
Mennyi idő után áll le kb?
Ha hibernálod a gépet akkor is leáll, és észhez is tér amikor a gép újra bekapcsol?

Ha szeretnél Revolut meghívót írj privit. A kapott jutalmat(12.5-20e Ft) pedig felezzük.

(#4786) Titmouse09 válasza Czimby (#4785) üzenetére


Titmouse09
aktív tag

Szívesen! :D

Kicsit kevesebb, mint 5 perc után áll le.
Ha alvóba teszem a gépet leáll ő is, majd vele együtt indul.

Van CNC-s ismerős, én is rá gondoltam egyből :D

Amúgy igen, még mindig elégedett vagyok vele, a külseje, egyszerűsége egyre jobban tetszik.

Xiaomi Redmi 3, Samsung Galaxy Tab S2 9.7 VE

(#4787) Czimby válasza Titmouse09 (#4786) üzenetére


Czimby
addikt

A Samsung Story station 1 óra önteszt után 42 fokos :Y

[ Szerkesztve ]

Ha szeretnél Revolut meghívót írj privit. A kapott jutalmat(12.5-20e Ft) pedig felezzük.

(#4788) SunMount3r válasza Czimby (#4787) üzenetére


SunMount3r
nagyúr

Miért az olyan sok? Állandóan lehet, de ez most ez egy intenzív teszt volt, nem?

4db Winyóm van, 3 külső, és egy belső, ezeknél mind volt már 42fok fölött a maximális hőmérséklet. Gondolom valami hasonló okból kifolyólag. A jelenlegi és az átlag ennél jóval alacsonyabb (33fok max).

(#4791) King Unique válasza Titmouse09 (#4784) üzenetére


King Unique
titán

Ez a max. 36-37 °C egyáltalán nem vészes, illetve még a 40-45 °C-os maximum is elfogadható lenne egy ilyen merevlemeznél. A lényeg annyi, hogy tartósan ne menjen a hőmérséklet az utóbbi érték, illetve főleg 50 °C fölé, mert az hosszabb távon már nem igazán tesz jót neki! Egyébként az érdekes, hogy a kiinduló állapothoz képest csak 1 fokot emelkedett a hőmérséklet a terhelés (másolás) hatására. De mondjuk egy félórás másolás, illetve néhány 10 GB adat átmozgatása azért még nem feltétlen jelent olyan nagy igénybevételt. Ellenben, ha teljesen tele kellett volna másolni a külső merevlemezt bruttó 2 TB adattal, vagy mondjuk egy teljes formázást futtatni rajta, akkor azok már inkább. Egyébként a HDS alapértelmezés szerint elvileg 5 percenként ellenőrzi az állapotot, szóval szükség esetén akár manuálisan is lehet közben azt frissíteni. De általában elegendő az alapértelmezett beállítást használni és vélhetően valós értéket mutatott a program. Valamint, ha hidegen (kihűlt állapotban) indítva a merevlemez hőmérséklete megegyezett a szoba hőmérsékletével, akkor elvileg a benne lévő szenzor sem lehet pontatlan. Na meg többek között pl. a környezet (szoba) hőmérsékletétől is függ, hogy mennyire melegedik használat közben a merevlemez. Ebből a szempontból pedig nyilván főleg a nyári időszak a kritikus, illetve ha olyankor nem klimatizált a helyiség.

A tesztelés során mért hőmérsékleti értékek tehát elvileg rendben vannak. Ha egy komolyabb terhelésnél, valamint a nyári hónapokban sem melegedik a külső házban túlzottan a merevlemez, akkor pedig nincs miért aggódni. Vagyis ez esetben a plusz hűtőventilátor sem feltétlen szükséges. A burkolatra házilag lyukakat fúrni pedig amúgy is kissé erőltetett megoldás lenne, amit max. csak végszükség esetén javasolt alkalmazni.

Köszönjük a tesztet! :R

[ Szerkesztve ]

(#4792) Czimby válasza SunMount3r (#4788) üzenetére


Czimby
addikt

Ahhoz képest, hogy anno ódákat zengtek erről a külső vinyóról, mert félig aluházas stb. Sok :))
Meg ahhoz képest is sok, hogy a belső red már 8 órája megy folyamatosan írással és 32fok a max.
Valamint a kollega olcsó Orico házában elért 37fokhoz képest is sok.

De egyébként nem az mert 50fokig elvileg nincs baj ahogy utánaolvastam.
Egyes vinyók 55fokon le is kapcsolnak már.

Ha szeretnél Revolut meghívót írj privit. A kapott jutalmat(12.5-20e Ft) pedig felezzük.

(#4793) Titmouse09 válasza Czimby (#4787) üzenetére


Titmouse09
aktív tag

Egy lyukacsos alu háztól talán jobbat várna az ember. De sok tapasztalatom nincs ezekkel az eszközökkel.

+ (#4791) King Unique

Mielőtt még formáztam ext4-re és felszúrtam a router-re, csináltam egy utolsó tesztet.
A pendrive-okat mindig tesztelem h2testw-vel, gondoltam ráengedem erre is, de csak mint tartós terhelés.
Ehhez hasonlót csináltam amikor megkaptam a HDD-t, csak akkor a WD saját diagnosztikai tool-jával. Akkor egy asztali gép mellé a földre lerakva 36 °C-ig ment fel.

Most ezt produkálta a tokban, de megemelve a már említett gumi kerekekkel:

Szerencsére a router-en is leáll, ha nem használja, szóval szerintem nem lesz vele gond.
Viszont linux alatt, ha lecsatolom nem áll le úgy, mint win alatt, meg kell várni a ~5 percet.

Ja és pont annyiról indultak a hideg hőmérsékletek, mint a szoba hőmérséklete, tehát nincs elcsúszva.

Xiaomi Redmi 3, Samsung Galaxy Tab S2 9.7 VE

(#4795) King Unique válasza Titmouse09 (#4793) üzenetére


King Unique
titán

Ahogyan számítani lehetett rá, komolyabb terhelés hatására már jobban felmelegedett a külső házban a merevlemez. De ilyenkor ez a max. 42 °C még mondhatni belefér és amúgy nem is olyan vészes, az előző válaszban említett határokat sem lépte át. A gumibakokkal történő megemelés ugyan lehet javított valamit alul a szellőzésen, de már az előző tesztnél sem voltak nagy különbségek az és a normál állapot között. Szóval az eddigiek alapján az 5400 RPM-es WD merevlemez nem fog megfőni ebben a külső házban annak ellenére, hogy full műanyag az egész. Viszont a nyári kánikula azért még hátravan, de jó esetben remélhetőleg akkor sem lesz gond.

Egyébként a szoftveres leválasztásnál a Windows megoldása leállítja az USB-tárolóeszközt, illetve a benne lévő merevlemezt, ha támogatja ezt az USB-chip firmware és az OS. Viszont a Linuxnál a partíció szimpla lecsatolása nem egyenlő ezzel, illetve asztali környezet és leválasztási opció függvénye is. Szükség esetén terminálban pedig pl. az udisksctl parancs, illetve az unmount és a power-off kapcsolók használhatók a partíció leválasztásához és az eszköz leállításához. Ha esetedben 5 perc után állt le, akkor az inkább a készenléti állapot (alvó mód) lesz, ami egyébként terminálban a megfelelő eszköznél (/dev/sdx) alkalmazva pl. a hdparm -y parancs kiadása után akár azonnal is megoldható.

Köszönjük az újabb tesztet! :R

[ Szerkesztve ]

(#4796) Titmouse09 válasza King Unique (#4795) üzenetére


Titmouse09
aktív tag

Én is köszönöm, ezek a parancsok még jól jöhetnek :)

Xiaomi Redmi 3, Samsung Galaxy Tab S2 9.7 VE

(#4797) Czimby


Czimby
addikt

Megérkezett a Swift Case!
Azt kell mondanom nem vagyok teljesen elégedett.
Amit az Lc powernél még lett említve negatívumként, hogy maszekolni kell hozzá 2db 1.5mm távtartót itt is fennáll, csak itt mindkét oldalra 1mm kell a hdd és a belső keret közé.

Ha szeretnél Revolut meghívót írj privit. A kapott jutalmat(12.5-20e Ft) pedig felezzük.

(#4798) SunMount3r


SunMount3r
nagyúr

Hello!

Van egy IDE-s winyó, amiről le kellene menteni 40GB-nyi adatot. Az alaplapomban van IDE csati, de nagyon hozzáférhetetlen helyen.

Gondoltam egyszerűbb és kockázatmentesebb lenne valami külső USB-s IDE átalakítóval megoldani. Ha létezik ilyen egyáltalán. ? Megoldható ez valahogy "külsőleg"? :F Mármint RACK nélkül, mert az senkinek nincs a környékemen, pláne nem IDE-s és csak ezért nem fogok venni ilyet.

Köszi!

(#4799) King Unique válasza SunMount3r (#4798) üzenetére


King Unique
titán

Vannak ilyen célra különféle IDE-SATA átalakítók. Ha USB-s megoldás kell, akkor az előbbi mintájára legegyszerűbb az IDE/SATA-USB adapter. Ez utóbbiakra a topik összefoglalójában ott van példaként néhány beszámoló és teszt. Egy 3,5"-os merevlemez használatánál pedig értelemszerűen gondoskodni kell a megfelelő tápellátásról is (példa), vagy eleve olyan adaptert venni, amelynél ez gyárilag biztosított (példa).

[ Szerkesztve ]

(#4800) SunMount3r válasza King Unique (#4799) üzenetére


SunMount3r
nagyúr

Köszi!

Egy ilyen pont jó lenne. De a Molex csatis tápellátás lehet gond lesz. Nem tudsz valami Molex-USB átalakítóról, amivel valahogy USB-n tápolhatnám közben a winyót? Vagy van egy 12V/5A-es tápom is, ahhoz valami olcsó átalakító valahogy esetleg?

Ez pl. már túl drága 8K-t nem adnék érte, mert gyak 1 alkalomra kellene csak az egész.

(#4801) King Unique válasza SunMount3r (#4800) üzenetére


King Unique
titán

Egy 3,5"-os HDD-nek normál esetben eleve kell a külső tápellátás, illetve a külső tápegység, mert az csak USB-ről nem fog menni. Max. esetleg az USB 3.1/3.2 lehet kivétel, de oda is olyan speciális megoldás kell, amit pl. a Seagate készített. Az pedig az előző válaszban már említve volt, hogy ez esetben IDE/SATA-USB adapterből is leginkább olyan típust érdemes venni, amihez külső tápegységet is mellékelnek. Főleg az eBay és az egyéb nemzetközi online piacterek kínálatában találni ilyeneket olcsón. De, ha tényleg csak 1 alkalommal lenne használva, akkor nem feltétlen érdemes egy ilyet megvenni és lehet inkább mégiscsak az alaplapi IDE portra kellene valahogyan rácsatlakoztatni azt a merevlemezt.

[ Szerkesztve ]

(#4802) C. s.


C. s.
addikt

Sziasztok!

Kinéztem 2 házat, de sajnos mindkettő USB 3.0-s. Jól gondolom, hogy 2.0-s multimédia-lejátszóval nem fog működni?

[ Szerkesztve ]

(#4803) King Unique válasza C. s. (#4802) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

Normál esetben értelemszerűen kellene, mivel az egyes USB-szabványok eleve visszafelé kompatibilisek. Legalábbis az elsődlegesen támogatott hardver- és szoftverkörnyezetben (PC & Mac + desktop OS) ez nyilván nem szokott gondot okozni, ellenben az attól eltérőnél már lutri lehet. Ezért célszerű ilyenkor elsődlegesen mindig az adott készülék (lejátszó) topikjában érdeklődni a tapasztalatok felől.

Egyébként manapság általánosan már eleve USB 3.0-s külső házakat érdemes venni. Az USB 2.0-s típusoknak amúgy sincs már túl sok értelme, max. esetleg indokolt esetben. Ráadásul az olyanokból a kínálat is egyre szűkebb.

[ Szerkesztve ]

(#4804) C. s. válasza King Unique (#4803) üzenetére


C. s.
addikt

Köszi szépen! Szétnézek ott.

Én is így láttam. Az összefoglalóban megnéztem a táblázatot, és ezen a kettőn akadt meg a szemem.
Az elsőnek van valami konkrét neve? Mert úgy nézem, ez csak márkanév, amivel nem lehet egyértelműen meghatározni a házat (Captiva). Így nehéz rákeresni.

(#4805) King Unique válasza C. s. (#4804) üzenetére


King Unique
titán

A Captiva külső háznál a pontos megnevezés valóban lemaradt, illetve arról a gyártó weboldalán sem volt túl sok információ. Viszont egy korábbi hozzászólásban volt szó arról, hogy milyen azonosítóval kell keresni.

(#4806) C. s. válasza King Unique (#4805) üzenetére


C. s.
addikt

Köszi szépen!

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.