Hirdetés

2024. március 28., csütörtök

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:49:35

LOGOUT.hu

Külső 3,5'' mobil rack-ek topikja
Kérdezés előtt, kérjük olvasd el az alábbi összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#2601) Alex1978 válasza King Unique (#2600) üzenetére


Alex1978
csendes tag

King Unique! Neked és a többieknek is köszönöm a segítséget!

Akkor vegyük fixnek, hogy USB3-as Rapid-Case-t fogok venni. Ha nem szükséges a Thermaltake ST0020-as hűtése, akkor nem fizetek plussz pénzt érte.

Viszont ez az "XP alá raksz egy 3 TB-os HDD-t, nem is tudod több részre particionálni, de külsőt se, mert csak 746 GB-ot fog belőle látni" dolog mellbe vágott. :Y

Ha a 3TB-os WD Red HDD-t (Vista-s laptop-hoz csatlakoztatva!) az USB3-as Rapid-Case-ben 3x 1TB-ra (vagy 2x 1.5TB-ra) partícionálom, akkor mennyit látna belőle utána az XP? Akkor is csak 1x 746GB-ot vagy partícióként 746GB-ot?
(Semmiképp nem fogom 3TB-ban, egyben hagyni a HDD-t. Több - ha úgy nagyobb értelme lenne - akár 3-4 részre is felosztanám, de Vista és XP alatt is használni szeretném!)
Mekkora méretű részekre kellene partícionálni egy ilyen új, nagy HDD-t, hogy lássa az összes partíciót az XP is? (pl. elkerülhetetlen 4x 700GB-os részre darabolni, hogy minden darabja 746GB alatt legyen?)

"Vista az SP1-től felfele tudja kezelni a 3 TB HDD-ket, 64 bit + UEFI meg csak az ekkora vinyóról való bootoláshoz elengedhetetlen, ahogy többi újabb Windows esetében is."
Ez jobban hangzik! :K Nekem 32 bites Vista +SP2 van és a (2009-es) laptop 320GB-os merevlemezén NTFS file-rendszer van használatban jelenleg. De boot-olásra nem fog kelleni az új WD Red.
(Legalább is pillanatnyilag nincs tervben, hogy USB3-as mobil rack-ben lévő merevlemezre új op.rendszert tegyek és mobil rack-ről fusson a teljes rendszer. Nem tudom, mennyire lenne egy Win 8 működése biztonságos mobil rack-ről. Persze, ez kissé off topic, de lehet, hogy a téma megérne egy külön misét.)
Szóval az új HDD leginkább adattárolásra kellene, a boot-olás lehetősége egyelőre nem téma.

- - - - - - - - - - - - -
Off topic, de rá kell kérdezzek (Elnézést!):
"nagy kapacitású merevlemezt támogatnia kell a BIOS-nak is, ha pl. a notiba beteszed bootolni,, + ha túl régi a notebook és BIOS (2009, v az előtti), akkor elképzelhető, h az is problémát jelenthet"
Most kissé megijedtem. :F A notebook-om 2009-es. Remélem, USB3-as Rapid-Case-ben tényleg kezelni fogja a 3TB WD Red merevlemezt (persze - mint fentebb említettem - több részre partícionálva) a BIOS! De ezt honnan tudhatnám előre? (Vagy megrendelem a HDD-t, s ha a notebook+rack nem kezeli, visszaküldöm? Vajon ez kivitelezhető, elfogadják, ha visszaküldöm és visszaadják a pénzem?)
Akkor új HDD 2009-es notebook mellé értelmetlen? Vagy Rapid Case-ben 100%, hogy működni fog az új HDD? :F

[ Szerkesztve ]

"In a digital binary world, are you the zero or The One?"

(#2602) King Unique válasza Alex1978 (#2601) üzenetére


King Unique
titán

Oprendszer: Vista alatt tudod particionálni, de hogy egybe ki tudd használni a 3 TB-ot, ahhoz GPT-re kell. Onnan nézve tök mindegy hány db-ra van osztva, XP nem kezeli a GPT-t, "GPT védőpartícióként" jeleníti meg.
Vista alatt, ha MBR-re particionálod, akkor meg csak 2,2 TB-ot tudsz belőle kihasználni, azt úgy XP is látni fogja.

Külső rack: a legelején is említett ASMedia MPTool lehet a megoldás, amiben a 2 TB opciót beállítva [link], régebbi rendszerek is látják egybe a 3 TB-ot, mivel az USB-SATA Bridge a rendszer felé "hazudik", MBR-nek emulálja a GPT-s vinyót is. de rack alól formázva elvileg MBR-re is lehet az egészet, legalábbis Linux alól ment
Ez működik az ASM1051 és fentebb közölt módosított firmware-rel [link], a 1053-chipes Rapid-Case esetében is.
Tehát a rack alól végzett particionálás és használat a kulcsa a dolognak, fenti opcióval látta XP egybe az 1 db 3 TB-os partíciót is, persze oszthatod akár több részre.

BIOS: "Külső adattárnál, mivel fenti elv alapján a rack chipje kezeli le, ez vsz nem lesz gond." - ezt utána írtam megjegyzésként. Ha gépbe, notiba tennéd a vinyót, h az kezelje le, akkor ott biztos probléma lenne régi a BIOS miatt. Mivel esetedben a külső rack chipje kezeli le és "ferdít rendszer felé", vsz áthidalható a dolog.

az UEFI-t és bootolást csak példaként hoztam fel, az adott szituációnál, amúgy is macerás dolog külső vinyóról, főleg Windows esetében...bár a Win8 felsőbb kiadásai támogatják a Windows To Go szolgáltatást, ami pont erre való.
Ha neten rendeled, akkor 14 napos elállási jogod van és vsz visszaadják pénzt is.
De szerintem fentiek alapján kivitelezhető a dolog, a noti BIOS-nál a külső rack max HDD méret kezelésében nem vagyok teljesen biztos particionálásnál, már ha ott számít egyáltalán....? Meg kell próbálni. :K

[ Szerkesztve ]

(#2603) fricc_ válasza King Unique (#2602) üzenetére


fricc_
tag

Van arról tapasztalat hogy 1053-as esetén egy régebbi oprendszer linkelt firmware-rel elkezeli a 3 TB-ot?
Ha jól emlékszem a linkelt fórumon azt írták, hogy aki megcsinálja a módosított firmware betöltését az ne klikkeljen sehová se. és kap egy 10 perc után leálló winyót....

Nem lehet hogy ezt azért írták, mert ha bármilyen opciót módosítunk a betöltés során, akkor elrontjuk a módosított firmware-t?
Én még nem mertem kipróbálni, mert én nem szeretném ha magától leállna..... de jó lenne a 2 TB-os kapcsló bekapcsolása :-)

(#2604) Davidkoma válasza fricc_ (#2603) üzenetére


Davidkoma
tag

Valószínűnek tartom, hogy lesznek még néhányan, akik felteszik a módosított firmware-t, de azt már kevésbé, hogy még XP-vel "tolják".
Ha nem sürgős, és ráér pár hétig, akkor majd megnézem a munkahelyemen, ott célszoftver miatt kényszerűségből van XP-s gép.

Amit a linkelt oldalról kihámoztál, az válasz lehet arra, hogy miért van egybegyúrva a letölthető firm.
Mondjuk, ha behalt volna a rack a ráerőszakolt firmware-től, nehezen magyarázhattam volna meg a rendeltetésszerű felhasználást.

(#2605) tomp


tomp
félisten

Kb 3,5órája megy 80-100%-os kihasználtsággal a Rapid Case.(~380GB adat sorbarendezése...) Elég meleg van a szobában(víz leverős) és a Samsung F2 Eco Green (5400-on pörög) szó nélkül fel megy 47fokig. Biztosan menne tovább is de inkább elé raktam a szoba ventilátort így 43-44 fokon dolgozik.
Hűtés nélkül készenlétben ma 43fokos volt. Amikor elé raktam a ventit akkor lement 38fokra és mondhatni szokatlanul hideg volt a Rapid háza. :DD
Eddig a legforróbb érték az 48fok volt.

(#2606) fricc_ válasza Davidkoma (#2604) üzenetére


fricc_
tag

Ha jól értem van egy 1053-al szerelt rapid case, egy 2T-nál nagyobb vinyó, és egy módosított firmware, és ezekből meg tudod nézni, hogy ra régebbi oprendszer látja-e egyben a 2T-nál nagyobb partíciót?
:-)

Hogy tudok-e várni pár hetet?
Hát persze :-)

(#2607) Davidkoma válasza fricc_ (#2606) üzenetére


Davidkoma
tag

Van: 1053-as Rapid Case, van: módosított firmvare, nincs (de lesz) 3 Terás HDD, nincs a közelemben XP-s gép (szabadságon vagyok).

(#2608) fricc_ válasza Davidkoma (#2607) üzenetére


fricc_
tag

OK.
Biztatóan hangzik :-)

(#2609) Tharkoul


Tharkoul
tag

Nagyon szimpatikus ez a Sharkoon Rapid-Case, főleg ezért az árért, azonban mielőtt még megvenném, lenne egy fontos kérdésem, ami így szólna: mennyire szellős?

Nyilvánvalóan látszik rajta, hogy nincs benne sem venti, se nincs telerácsozva, nem is erre értem. Low budget módon egy régi, szerverből kikukázott merevlemezt használnék adatmentésre, szóval rádugom a gépre, átmásolom a frissített adataimat, kész, kikapcsolom. A probléma az, hogy egy olyan HDD-ről van szó, aminek a hobbija az, hogy azt hiszi ő a Nap, és ezért igazán szívesen melegszik fel minden különösebb megerőltetés nélkül használat alatt 45-49 fokra (hűtés nélkül, asztalon álldogálva).

Ilyen bezárt házban kerüljem a maximum 1 óra folyamatos használatát, inkább csak gettó módon dugjak össze pár kábelt addig a géppel, vagy azért annyira nem vészes a hűtése?

(#2610) Davidkoma válasza Tharkoul (#2609) üzenetére


Davidkoma
tag

A korábbi hozzászólásaimban nekem voltak hőmérsékleti problémáim a Rapid Case-zel (már 5-10 perces használat után), de ez pusztán a melegedésre hajlamos 7200.7-es Seagate miatt jelentkezett, lévén WD Greennel már nem vált forróvá a helyzet.
Másrészt nyitott rack-el is megszaladt a hőfok az ős Seagate-tel, ami egyértelműen a HDD számlájára volt irható, nem a rossz/elégtelen szellőzésé.
Tehát én az említett HDD-det nem javasolnám sem ebbe a rack-be, sem más hasonló, venti nélküli házikóba.
Az én Seagate-em is rendszervinyó volt egy darabig a házban anno, de ott egyrészt a fémház passzív módon eldisszipált némi hőt a HDD-ről, másrészt venti is fújt rá talán, ha jól emlékszem.
Egy biztos, a vincsi-hőfok figyelve volt és nem volt "izzasztó" a helyzet.

(#2611) liszi70 válasza Tharkoul (#2609) üzenetére


liszi70
nagyúr

3 terás WD Red-el, akár másolás, akár lejátszás esetén, épp hogy langyos a Rapid Case. Ez erősen HDD-függő.

(#2612) bajaki


bajaki
őstag

Sziasztok!

Néhány hónapja tervben volt, hogy veszek egy külső 2,5"-os házat. Akkor a ti tanácsaitok alapján az LC Power LC-25BU3 házra esett a választás.

A kérdésem az lenne, hogy jelenleg ez jó vétel ebben az árkategóriában? Vagy van esetleg ajánlottabb ház?

:R

(#2613) King Unique válasza bajaki (#2612) üzenetére


King Unique
titán

Van Külső 2,5'' mobil rack-ek topikja is, talán ott kéne kérdezni inkább, mert a 3,5"..
Ha már 2,5" LC-Power, akkor szerintem jobb választás a Becrux, azt többen is vettek és tesztelték is [link].

(#2614) bajaki válasza King Unique (#2613) üzenetére


bajaki
őstag

Jajj, ne haragudjatok, tényleg rossz topik. Ez nem az én napom. :W

(#2615) fricc_ válasza Tharkoul (#2609) üzenetére


fricc_
tag

Csatlakozom az előttem szólókhoz.

Ha egy alacsony fordulatú, melegedésre nem hajlamos winyót teszel bele, akkor sokáig használhatod, nem fog túlmelegedni.
De ha egy 7200-es nagyon melegedő winyót, akkor az akár 10-15 perc alatt elmehet 45 fok fölé, és persze onnan még tovább is.

Vagyis a kérdés erősen winyó függő.

(#2616) azka79


azka79
aktív tag

Sziasztok,

Van egy WD MyBook-om USB 3.0, a kérdésem az lenne:

Tápegység nélkül csak USB 3.0 kábelen is elindul?

A gépemen nincs USB 3.0, de szeretném bővíteni.

(#2617) DJ. Ru$y válasza azka79 (#2616) üzenetére


DJ. Ru$y
félisten

Tápegység nélkül sehogy nem indul el.

Szakmai kérdésekre privátban nem válaszolok! Használd a fórumot! | R.I.P PH!TV!

(#2618) Odan


Odan
csendes tag

Sziasztok!

Vettem egy 1 db Sharkoon Rapid-Case 3.5" SATA USB3.0-at. Raktam bele egy 1 tb-os WD Red winyót. A számítógép USB csatin keresztül frankón látja, de a Házimozi rendszerem (LG BH6430p), az itthoni TV-k ( Samsung 40h6200, Lg 32LN540B) nem. A winyón a fájlrendszer NTSC-ben van formázva, 2 500 gb-os patricóra van osztva.

Mi lehet a gond? Talán a win 8.1 csinált valamit a HDD-vel amit a tv-k, és a házimozi nem szeret?

[ Szerkesztve ]

(#2619) DJ. Ru$y válasza Odan (#2618) üzenetére


DJ. Ru$y
félisten

Igen formázásnál lehet, valószínűleg nem MBR-ben van a HDD, hanem GPT-ben és a GPT-t gondolom nem tudja kezelni a másik 3 eszköz.

Javítson ki valaki, ha rosszul gondolom.

Szakmai kérdésekre privátban nem válaszolok! Használd a fórumot! | R.I.P PH!TV!

(#2620) fgo


fgo
tag

A Sharkoon Rapid-Case USB3.0 3.5" SATA U3 kezeli a 4TB merevlemezt?

(#2621) DJ. Ru$y válasza fgo (#2620) üzenetére


DJ. Ru$y
félisten

Nyisd le a topik összefoglalót és nézd meg a képet (táblázat).

Igen.

Szakmai kérdésekre privátban nem válaszolok! Használd a fórumot! | R.I.P PH!TV!

(#2622) fgo válasza DJ. Ru$y (#2621) üzenetére


fgo
tag

Kösz, figyelmetlen voltam.

(#2623) Odan válasza DJ. Ru$y (#2619) üzenetére


Odan
csendes tag

Köszi a tanácsot.
Átkonvertáltam mbr-be, újra formáztam az egész merevlemezt: semmi.

Attól kérdezem akinek van ilyen rack-je (esetleg WD vinyóval): nálatok tv-re, vagy házimozira kötve működik?

(#2624) DJ. Ru$y válasza Odan (#2623) üzenetére


DJ. Ru$y
félisten

2 TB-s WD Red 3-ba formázva (MBR) rátoltam az LG LA660S-re, csak neked, minden partíciót látott, minden adatott látott és lejátszotta róla a filmeket is.

Szakmai kérdésekre privátban nem válaszolok! Használd a fórumot! | R.I.P PH!TV!

(#2625) King Unique válasza Odan (#2623) üzenetére


King Unique
titán

"NTSC" gondolom NTFS akar lenni formázásnál, mert előbbi az más?

Új TV-knél valóban gond lehet GPT, de elvileg MBR partícióstílust és NTFS-t a legtöbb készülék kezeli, láttam olyat amelyik csak FST32-t és exFAT-ot. HDD is csak 1 TB, tehát az se lehet gond, mivel soknál 2 TB a limit.
Nem felosztva, hanem egyben az egész partíciót se látja? Illetve vannak olyan Samsung TV-k, amelyek a logikai partíció kezelik, az elsődlegessel meggyűlik a bajuk.

Ha particionálás rész stimmel, akkor utolsó ötletként esetleg azt tudom elképzelni, h olyan USB chip van benne, amit netán a TV nem kezel, esetleg TV-n megpróbálni egy firmware frissítést?
másrészt meg nem ilyen, hanem PC, notebook célra valók ezek, ott garantálható a teljes körű kompatibilitás.

[ Szerkesztve ]

(#2626) liszi70 válasza Odan (#2623) üzenetére


liszi70
nagyúr

"Attól kérdezem akinek van ilyen rack-je (esetleg WD vinyóval): nálatok tv-re, vagy házimozira kötve működik?"

Bátran kijelenthetem, többen használunk megelégedetten médialejátszóhoz, tévéhez Sharkoon Rapid Case külső házat és WD vinyót, én például egy 3 terás WD Red-et tömtem a gyomrába. Tökéletesen együttműködik a Dune médialejátszómmal, halk, hűvös, hibátlan. Fogalmam sincs, mi lehet a hiba nálad. Próbáld ki, hogy egy kölcsön külső-lejátszóval működik-e.

[ Szerkesztve ]

(#2627) Odan válasza King Unique (#2625) üzenetére


Odan
csendes tag

Igen elírtam: NTFS.

Szétkaptam az asztali gépet, WD black-et beleraktam a rack-be: tökéletesen működik.
Mi tagadás, megingott a bizalmam a Sharkoonban, alaptalanúl; úgy tűnik red winyóval van valami gond.

King Unique: megpróbálom az egy patriciót ahogy tanácsoltad.

Köszönöm mindenki segítséget, leíróm ha sikerült megoldani a dolgot, bár az már azt hiszem off topik lesz.

[ Szerkesztve ]

(#2628) BLOODSHOT


BLOODSHOT
senior tag

Sziasztok,

külső HDD-t keresek.

Ami adott:
iMac 2010 MID (és marad is amíg idén/jövőre nem jön ki az új iMac), tehát a leggyorsabb portom a FireWire 800.

Cél: Raid 1 be kötött vinyók 2db amin a fontos RAW fotók vannak. Onnan dolgoznék ahogy most is mivel csak 256SSD-m van az OSX-nek.

Amiket néztem:

G-Technology G-Raid 8TB (USB 3.0-as verzió)
Ebben az a jó, hogy kompakt és van rajta FireWire 800.
Ami nem jó: Elég szar review-kat olvasok róla, ami meglep. Illetve ha az egyik vinyó meghal, akkor az egész cucc mehet szervízbe, mivel tükörbe írogatnak.

Drobo 5D

Ebben az tetszik h van rajta Thunderbolt csati (elvileg létezik FW800 - Thunderbolt adapter) ugyan így kerül annyiba üresen mint maga a G-raid, de 5 hely van benne. Bármilyen vinyót lehet belrakni akkor is tudja raid-ben kezelni őket. Illetve h van benne egy beépített aksi, ha áramszünet lenne, ő akkor is megy egy ideig.

Viszont drága és nemtudom mennyire megbízható ez a Drobo által kifejlesztett Raid rendszer.

Vélemények?

Köszi :R :R

[ Szerkesztve ]

Vennék: Régi deszkás polókat, pulcsikat: Hook Ups, Flip, Birdhouse, Alien Workshop, Blind, World Industries.

(#2629) akicsrak


akicsrak
csendes tag

Sziasztok!

Legyetek szívesek segítsetek.

Adott egy Linksys WRT1900AC router.
Szeretnék hozzá egy külső 3.5-es hdd "gazdaságos tokot".
Usb 3.0, vagy e-sata, teljesen mindegy.
Jelen pillanatban rá van "kötve" e-satán egy winyó, csak az a gondom, hogy éjjel nappal "pörög", ha használom, ha nem.
Kérdésem annyi lenne, hogy létezik-e olyan "tok" ami olyan intelligens, hogy tudja, hogy én mikor használom, és nem pörög a benne lévő winyó, csakis akkor ha én használni szeretném?!
Mert a mostani helyzet az, hogy egy héten kb. nézünk róla 1-3 órányi "adatot", és onnantól kezdve feleslegesen pörög, egyfolytában "készen áll", hogy mi használjuk, pedig nem akarjuk.... És gondolom így jelentősen csökken az élettartama.

Nagyon köszönöm segítségeteket előre is.

(#2630) King Unique válasza akicsrak (#2629) üzenetére


King Unique
titán

Ha PC-n akarnád használni, akkor azt mondanám, h olyan racket vegyél, aminél a vezérlőchip firmware-ben be lehet állítani alvó módot, mint pl. ASmedia esetében: [link], [link]. Ilyen pl. az USB 3.0-ás Sharkoon Rapid-Case is.
Viszont, h ez külső eszközökön (TV, router, médialejátszó) hogyan fog működni, az nagymértékben az adott eszköztől függ, annak beállításaitól, tehát pontos választ nem tudok adni...
Router topikjába is érdeklődni kéne, illetve, h nincs-e rá vmi módosított firmware, amiben ezt lehet szabályozni?
USB-n amúgy általában előnyösebb szokott lenni ilyen téren a helyzet, mint eSATA-n.
illetve, ha huzamosabb ideig nincs használva, talán ki is lehetne kapcsolni, főleg egy 3,5" háznál, ahol szokott lenni rajta be-ki kapcsoló gomb

(#2628) BLOODSHOT: mind2 ismerős gyártó és mondhatni minőségi, de mivel RAID házak, Mac kiegészítők terén amúgy is kevés a tapasztalat, ezért pontos választ arra vonatkozólag, h melyik mennyire jő és megbízható, én speciel nem tudok adni... :N
G-Drive nem tudom van-e "rack only" kivitelben, mert gyártó oldalán sincs feltüntetve?
Max pár további alternatívát tudok felsorolni: InXtron, OWC, Promise, Raidsonic, Raidon - rohadt drága mind...

[ Szerkesztve ]

(#2631) akicsrak válasza King Unique (#2630) üzenetére


akicsrak
csendes tag

Köszönöm válaszod, segítséged.

Jelen pillanatban egy Ediva 3.5 külső rack van rákötve, ami usb 2.0 és e-sata, de fogalmam nincsen milyen vezérlővel szerelt, annyit tudok, hogy amíg pc-re volt rákötve e-satával, addig ha a pc kikapcsolt, a külső hdd is lekapcsolt, most mivel gondolom a router állandóan "áram" alatt van, ezért ez a rack sem hajlandó elmenni "csucsukálni".
Magyarán pc-vel ez is kikapcsolt, a routerrel viszont nem. Routerben beállítottam, hogy csak 4 óránként "nézzen rá" a winyóra, frissítse az adatbázist, de bármikor megnézem, látom, hallom, zúg a ventilátor, pörög a winyó.
Gondolom, így jelentősen lecsökkentem a winyó élettartamát, magyarán teljesen mindegy mekkora, NE tároljak rajta olyan adatot, ami "fájna" ha elveszne...
Nézegettem neten, hogy hátha ajánlanak a routerhez kompatibilis eszközt, amik "szeretik egymást", én nem találtam ilyet, vagy rosszul kerestem rá.
No mindegy, legyél szíves ha találsz valami olyan rack-et ami hajlandó elmenni"csucsukálni" amíg nem használom, akkor szólj. KÖSZÖNÖM!

[ Szerkesztve ]

(#2632) King Unique válasza akicsrak (#2631) üzenetére


King Unique
titán

Ezek a külső vinyók, rackek PC-vel, notival való használatra vannak elsősorban kitalálva és xy funkciók (alvó mód, leállítás) is ezeken, "hagyományos" oprendszereken működik megfelelően.
Tehát, h pl. egy router hogyan kezeli le, működteti xy szituációkban, az elsősorban magától a routertől függ és nem a külső vinyótól. Ebből kifolyólag nem tudok hirtelen olyat javasolni, ami passzolna hozzá minden téren... :N
Talán gyári külső vinyók kompatibilitása jobb pár fokkal ilyen téren, de mint mondtad, csak külső házat keresel.

HDD élettartama azért több mindentől függ, mások is használják 24/7-es üzemben, megfelelő hűtés mellett és bírják x évig. Megjósolni előre nem lehet, de erre valók xy diagnosztikai szoftverek, mint a HD Sentinel, h időnként ránézel vele az állapotára.
Illetve továbbra is azt, h ha csak hetente pár órát van használva, akkor nem lehetne használaton kívül addig kikapcsolni, v kihúzni??

(#2633) XGalapagosiX


XGalapagosiX
csendes tag

Kérésre szeretnék bemutatni egy általam igazán jónak tartott, mindkét portján/csatlakozásán tüzetesen tesztelt és jól teljesítő, immáron egy-két hete masszívan igénybevett külső házat/racket, nevén nevezve a FANTEC DB-AluSky U3e-t.

A képeket a gyártó, illetve egy, ezt a terméket forgalmazó cég oldaláról "csentem", fényképezési lehetőség híján, de minden megtalálható rajtuk, amire kíváncsi lehet az ember.

Önmagában véve, gyárilag lehet, hogy bizonyos funkciókkal (később részletezem) nem rendelkezik a ház, de az AluSky U3e más téren remekel, legyen USB-n, vagy eSATA-n keresztül csatlakoztatva.

Mert ez az igazán fontos, ahogy a leírásában is olvasható, USB3, valamint eSATA csatlakozásra is lehetőség van, ami valljuk be, nem túl gyakori kombináció. Személy szerint, én célirányosan ezért kerestem

De mit is kell tudni erről a házról, és mit tartalmaz a doboz?
Először is, az egész ház fém, egyik oldalán a kapcsoló és csatlakozók találhatóak, másikon pedig szellőzésre/hűtésre szánt, apró lyukakkal teli, rácsos felület.

A házon kívül, a doboz tartalmazza még a következő elemeket:

-műanyag talp/tartó
-USB kábel
-eSATA kábel
-adapter
-kézikönyv
-csavarok
-rögzítő
-és egy kippatintható/vágható gumiszalag (ezen tartozék használata kissé ködös volt számomra, elvileg azt a célt szolgálná ez a gumicsík, hogy kivágva/kipattintva apró lábakként szolgáljanak, ha nem állva használná valaki az eszközt)

Az eszközök további részletezésre nem szorulnak, talán az emelhető ki, hogy mind fekve, mind állva is használható a ház.

A HDD rögzítésére két opció is létezik, ám a kettő együtt nem lehetséges (a lyukak elhelyezése miatt), az egyik, az általam jobbnak tartott, négy csavaros megoldás, valamint (amit a kézikönyv inkább a fekvő állapothoz javasol) a műanyag tartós opció. Képen a csavaroktól jobbra látható elemek

A ház szétszerelése/összeszerelése sem nagy ördöngősség, mindössze a kapcsoló/csatlakozó panelt kell kicsavarozni, és kihúzni.

Sajnos nem szemrevételeztem a chip-et, de minden jel arra mutat, hogy ASmedia 2105-tel rendelkezik.

Mielőtt bemutatnám a teljesítményét a szerkezetnek, pár szót ejtenék a tesztkörnyezetről, hardverekről, amivel mértem a bemutatni kívánt eredményeket.

-QuadCore Intel Core i5-4670K, 3600 MHz
-Gigabyte GA-Z97-D3H
-2x Kingston HyperX KHX1600C9D3/4GX 4 GB DDR3-1600 DDR3 SDRAM
-Win7 Ultimate 64bit, SP1

Szót kell ejtenem egy fontos dologról: az alaplapom nem rendelkezik eSATA porttal, joggal kérdezhető így, hogy mégis hogy végeztem eSATA méréseket. Egy korábbi külső házhoz (LC-Power EH35BE2) kaptam egy fel nem használt, beszerelhető átalakítót, amit az alaplapomra csatlakoztattam.
Lehet, hogy épp emiatt (régebbi technológia, nem "igazi" eSATA port) nem működött megfelelően a házhoz tartozó eSATA-kábel! (Ezalatt főként adatátviteli hibákat, lassúságot kell érteni)
Hogy az inkompatibilitás, vagy egy rossz, hibás kábel okozta-e ezt a jelenséget, nem derült ki, hiszen szerencsémre még megvolt a régi, szintén a fent említett külső ház (ehhez hasonló) eSATA kábele, ezután ezen a porton keresztül is tökéletesen működött/működik az adatátvitel, akárcsak USB3-on. (Nem kizárt, hogy egy olyan adatlapon, ahol ilyen típusú port gyárilag található, nem fordult volna elő ez a mizéria)

Nem szaporítom tovább a szót, térjünk rá a konkrét számokra, adatokra, teljesítményre:
A külső házba egy nem túl mai, vagy friss HDD került, egy Western Digital Black 1TB-os winchester (nem az újabb, WD1002FAEX, hanem a régebbi, WD1001FALS) működik, ezért a sebesség, amint az látható lesz, nem lett túl gyors.

A képek baloldalán mindig az eSATA, a jobb oldalán az USB3 eredmények láthatóak.

HDTune 5.50 tesztek:

1.

2.

3.

CrystalDiskMark 3.0.3 teszt:

ATTO Disk Benchmark 2.47 teszt:

(Belső) HDD -> Külső HDD (ha minden igaz, ezt hívják írástesztnek), cirka 7 gigás videófájl:

(Kissé kaotikusra sikeredett, a lényeg, 200 felettiről kezdte mind az eSATA, mind az USB - körülbelül az átvitel ötödéig - majd végül az alul látható, körülbelül 100-105 közötti sebességre álltak be)

Külső HDD -> (Belső) HDD (olvasásteszt)

(A sebességet folyamatosan tartotta)

Sebességnél, átlagosan, a nagy egészet nézve kirívó különbségek nincsenek, talán egy picit a mérleg nyelve az eSATA iránya felé mutat (elérési idő, például), de ezt mindenki döntse el maga. A méréseket próbáltam azonos feltételek között végrehajtani.

Most pedig jöjjön néhány adat HD Sentinel segítségével:

(Néhány sor itt-ott átcsúszott a következő képbe, sajnos.)

Úgy gondolom, hogy amennyire lehetett, szemléltettem a működését, teljesítményét, információit mindkét módnak, variációnak, összehasonlítva azt amennyire lehetett, és én, személy szerint, ezekkel tökéletesen meg vagyok elégedve, hiszen kihozták a maximumot a benne lévő HDD-ből, mindezt stabil, és megbízható adatátvitellel. Természetesen a kezdeti nehézségeket nem számítva.
Persze vannak olyan (már korábban, fent említett) funkciók, melyek hiánya zavarhat egyeseket.

Zavaró hiányosságok lehetnek:
-eSATA-n keresztül csatlakoztatva a hardver biztonságos eltávolítása funkció nem él (bár eddigi eSATA-s külső házaim egyike sem volt erre képes), tehát, ha valaki nem szeretne adatvesztést, javasolt a gép leállítása után kikapcsolni a meghajtót. (Bár erre megoldást jelenthetnek olyan lehetőségek, mint pl. a Hotswap! program)
-Ha USB-s módot választod, és eltávolítod a meghajtót, bár a partíciókat, és magát a meghajtót a rendszer nem fogja látni, és a HDD működése, seekelése is teljes mértékben leáll, viszont áram alatt marad, ám ez bármikor kikapcsolható (azaz nem kapcsol ki teljesen a meghajtó, mint ahogy azt tenné, ha például a pc teljesen leáll - ergo érződik, hogy áram alatt van), ez gondot nem fog okozni.
-Én többnyire eSATA-val csatlakoztattam a géphez, (így gondolom nem meglepő) de nem vettem észre, hogy "sleep" módba kapcsolt volna a meghajtó, USB-vel sem igazán. (bár általában nem szoktam tétlenül hagyni külső meghajtót, ráadásul a benne lévő wd1001fals gyakran belső öntesztel, a régebbi greenek is gyakran művelték ezt)

Ezek a problémák egyébként előfordulhat, hogy firmware frissítéssel "orvosolhatóak" lennének (már ha valakinek igazán szüksége lenne rájuk), de a 100%-os bizonyossággal beazonosított chip-típus nélkül, valamint a jelenlegi használat mértéke miatt, én ennek mélyebben nem jártam utána, és nem kísérletezgettem, tehát erről bővebb információval nem szolgálhatok.

Egy igazán bosszantó hibát tudnék még kiemelni, ez pedig a led fényereje. Sajnálatos módon az állapotledet hátul, azaz a kapcsoló-csatlakozók oldalán helyezték el, és mivel apró, valamint gyenge a fénye, ha az ember nem látja legalább oldalról azt a részét, nehéz megállapítania, hogy éppen működik, vagy sem. Ilyen, "tervezési" hibának tartom még a kapcsolót, hiszen nem billenőkapcsoló, hanem "nyomókapcsoló".

Mindezeket, az apró tervezési hibákat és funkcióbeli hiányosságokat (utóbbiak számomra inkább pozitívumok) nem számítva, ez egy igencsak jó külső ház, főleg azok számára, akik valamilyen oknál fogva mindkét típusú csatlakozást kívánják használni. Én például oprendszerhez/oprendszerekhez inkább az eSATA-t preferálom, vagy ha épp valami nagy igénybevételű, aktív programot futtatnék, mely valamilyen oknál fogva nem telepíthető belső hdd-re (ebbe a kategóriába akár még a játékok is tartozhatnak), míg USB-t főleg tárolásra, vagy passzívabb tevékenységre/nem túl aktív programoknál szeretem, ide tartozik még mondjuk a filmnézés/képek böngészése. Ráadásul eddigi tapasztalataim azt mutatják, hogy egy kellően kompatibilis külső ház+eSATA port kombinációt a legtöbb operációs rendszer jól kezel, míg USB3 esetében ez nem igazán mondható el.

Beszerezni nem volt egyszerű, és ára sem volt túlzottan olcsó (körülbelül 8500 forintért vettem, ha jól emlékszem 2 év garanciával), de USB3-as, eSATA-s külsőt nagyon ritkán lehet találni.
És természetesen elnézést a dagályosnak is nevezhető irományomért.

(#2634) BLOODSHOT válasza King Unique (#2630) üzenetére


BLOODSHOT
senior tag

Szia,

nagyon köszi a választ! :R

Vennék: Régi deszkás polókat, pulcsikat: Hook Ups, Flip, Birdhouse, Alien Workshop, Blind, World Industries.

(#2635) batagy válasza XGalapagosiX (#2633) üzenetére


batagy
őstag

Köszönet a részletes beszámolóért, szép munka! :R

Pár komment:

"Lehet, hogy épp emiatt (régebbi technológia, nem "igazi" eSATA port) nem működött megfelelően a házhoz tartozó eSATA-kábel! "

Az ilyen eSATA kivezetés kompatibilitás szempontjából ugyanolyan jó, mint a beépített igazi eSATA port, sőt még jobb is néha, mert nem külső gyártó chipje vezérli az eSATA portot, hanem a natív Intel chipset. Az ilyen eSATA kivezetés hátránya, hogy a SATA/eSATA érzékeny nagyon a kábel hosszakra és a csatlakozások minőségére, így ha van egy belső kábel pluszban, az is rontja a csatlakozást.

"Hogy az inkompatibilitás, vagy egy rossz, hibás kábel okozta-e ezt a jelenséget, nem derült ki,"

De kiderült, mert az eSATA kábel volt a hibás. Sajnos ezeknél gyakran előfordul. Nálam is okozott már rossz eSATA kábel CRC hibákat vinyón.

"eSATA-n keresztül csatlakoztatva a hardver biztonságos eltávolítása funkció nem él (bár eddigi eSATA-s külső házaim egyike sem volt erre képes)"

Ez függ a SATA drivertől és az oprendszertől is! Nálam pl. Marwell chipes eSATA esetén attól függött, hogy van-e leválasztás gomb, hogy a natív Microsoft driver, vagy a Marwell saját drivere volt fönt. BIOS beállítás kérdése is, hogy az AHCI és a Hotswap éljen.

[ Szerkesztve ]

(#2636) King Unique válasza XGalapagosiX (#2633) üzenetére


King Unique
titán

Így van, tőlem is egy KÖSZÖNÖM kijár! :R

HDD az valóban lassú, ahhoz képest, h 7200 RPM és nincs is telemásolva, de ennek az oka valóban a régebbi sorozat (WD1001FALS-00J7B0), aminél 334 GB-os (3 db) tányérok voltak csak.
A mostani új WD1003FZEX 1 TB-os lemezekkel már jóval gyorsabb.
mondjuk azt nem értettem Chystal mért 825 GB-ot ír az 1 TB-os vinyóra, de mindegy...

ASM 2105 chip a korábbiak alapján ASM 1051 továbbfejlesztett változata, A1 revision lehet. Alvó mód és egyebek beállításához akár lehet próbálkozni a firmware flasheléssel/ frissítéssel, de nem kötelező. Firmware ehhez külön nem is tudom van-e...?

Összességében tényleg nem rossz ez a rack és ezért a 2 csatlakozóért se olyan húzós az ára.
Ilyen multi-interfészes megoldások, főleg FireWire csatlakozóval is megtoldva, jóval 10k fölött szoktak lenni.

[ Szerkesztve ]

(#2637) liszi70 válasza XGalapagosiX (#2633) üzenetére


liszi70
nagyúr

:R

(#2638) XGalapagosiX válasza batagy (#2635) üzenetére


XGalapagosiX
csendes tag

"még jobb is néha, mert nem külső gyártó chipje vezérli az eSATA portot, hanem a natív Intel chipset" - Ezen én is gondoltam, és voltaképp igazad lehet.

"De kiderült, mert az eSATA kábel volt a hibás. Sajnos ezeknél gyakran előfordul. " - Akkor én eddig szerencsés voltam, mert ezen eseten kívül nálam nem került sor.

"Ez függ a SATA drivertől és az oprendszertől is!" - Régebbi adatlapom esetében tüzetesebben próbáltam ennek utánajárni, nem találtam megoldást, a jelenlegin igazság szerint ezzel már nem is nagyon kísérleteztem, főleg azért, mert ezen a porton keresztül operációs rendszert futtatok mostanában rajta.

(#2639) Kékes525


Kékes525
félisten

A különböző mobil rack-ekhez más trafót adnak. Ezek kompatibilisek egymással? Ha a másikét használom okozhatok HDD meghibásodást?

[ Szerkesztve ]

Minden számítógép füsttel működik, ha kimegy belőle, akkor nem működik.

(#2640) batagy válasza Kékes525 (#2639) üzenetére


batagy
őstag

A feszültség számít és a leadott teljesítmény, valamint a csatlakozó.
12V-os kell a 3.5"-es rackekhez. A csatlakozó többnyire 5.5/2.5-ös. A teljesítményben sincs nagy különbség, 1-2 A-es elég (12-24W).

(#2641) Kékes525 válasza batagy (#2640) üzenetére


Kékes525
félisten

Ezt tudom. Gyakorlati szempontból kérdeztem. A feszültség és a leadott teljesítmény számít, a csatlakozókat nem hiszem hogy fellehetne cserélni.

Van néhány külső rackem különböző típusúak és nem igazán emlékszem, hogy melyikhez melyik trafó való. Tudom megnézhetem a neten. Ha azonban ezt nem teszem és véletlenül összecserélem őket akkor lehetnek problémák (hibás működés meghibásodás), vagy nincs akkora különbség az akksik között, hogy ez gondot okozzon?

Minden számítógép füsttel működik, ha kimegy belőle, akkor nem működik.

(#2642) batagy válasza Kékes525 (#2641) üzenetére


batagy
őstag

Nem lehet gond. Nem okoz meghibásodást, ha ugyanolyan feszültségűt és ugyanolyan minimális teljesítményű adaptert használsz.

A csatlakozónál van olyan rack, ami 4 tüskés csatival rendelkezik, és van ami sima DC, ezeket nyilván eleve nem tudod egymáséba dugni.
A sima DC esetén elterjedt az 5.5/2.5, de az 5.5/2.1 is. A 2.5 és 2.1 a belső tüske átmérője. A 2.1-es aljzatúba a 2.5-ös nem megy bele, vagy belemegy csak szorul. A 2.5-ös aljzatba viszont belemegy a 2.1-es tüske, csak az érintkezés esetleg lötyögni fog.

De ha a fentieken túl a csatlakozó is megegyezik, akkor nem okoz semmi gondot!

[ Szerkesztve ]

(#2643) Kékes525 válasza batagy (#2642) üzenetére


Kékes525
félisten

Ezek általában egyforma feszültségű és teljesítményű adapterek? Gondolok itt elsősorban azon rack-ek adaptereire amit itt a fórumon szoktak javasolni.

Minden számítógép füsttel működik, ha kimegy belőle, akkor nem működik.

(#2644) XGalapagosiX válasza King Unique (#2636) üzenetére


XGalapagosiX
csendes tag

"mondjuk azt nem értettem Chystal mért 825 GB-ot ír az 1 TB-os vinyóra, de mindegy..." - Ez azért történt, mert két partíció van rajta, és én a másodikkal ellenőriztem.

Közben megkérdeztem, hogy egész pontosan milyen chip van benne, és azt a választ kaptam, hogy (idézem:)
"it’s an asmedia 1051 and 1453, the name from the software doesn’t describe the chipsets"

(#2645) batagy válasza Kékes525 (#2643) üzenetére


batagy
őstag

A 3.5"-es külső rackek adapterei 12V-osak mind. Teljesítményben is kb azonosak.

De ezért írtam, hogy csekkold le a feszültséget és a teljesítményt, rá van írva az adapterre. Már harmadjára írom. :)

(#2646) Kékes525 válasza batagy (#2645) üzenetére


Kékes525
félisten

Igen, igen, igen. Köszi az infót! :R

Minden számítógép füsttel működik, ha kimegy belőle, akkor nem működik.

(#2647) King Unique válasza XGalapagosiX (#2644) üzenetére


King Unique
titán

Ja, értem, így már mindjárt más.
Aha, szóval Asmedia 1051 + 1453, ami még SATA 2-re épül. Az újabb egyébként az Asmedia 1053E + 1456 , ami már SATA 3.

Írtad, h oprendszert eSATA-n keresztül futtatsz. Mit pontosan és hogyan sikerült rá feltenni, mert pl. Linuxokat egyszerűbb, de Windows esetén már kell kicsit mókolni, főleg, ha USB-ről van szó :F

[ Szerkesztve ]

(#2648) Montesantos válasza King Unique (#2647) üzenetére


Montesantos
senior tag

Szia!

Átjöttem ebbe a topikba: elméletileg ez a ház: [link] jó a WD Elements-ben található vinyóhoz?

Gabi

(#2649) King Unique válasza Montesantos (#2648) üzenetére


King Unique
titán

Igen, jó lesz. :K

(#2650) Montesantos válasza King Unique (#2649) üzenetére


Montesantos
senior tag

Köszi megrendelem :R

Gabi

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.