Hirdetés

2024. április 18., csütörtök

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:49:35

LOGOUT.hu

Külső 3,5'' mobil rack-ek topikja
Kérdezés előtt, kérjük olvasd el az alábbi összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#2594) vlevi válasza Alex1978 (#2593) üzenetére


vlevi
nagyúr

"Van egy régi asztali gépem(WinXP)"
Akkor a 3TB-os lemezt sajnos felejtds el, mert az XP nem ismeri a GPT particinonálást, és az MBR partíciós tábla maximum 2.2TB-os partíciókat képes kezelni. És itt nem az a lényeg, hogy USB1, vagy 2, 3, esetleg eSata, hanem a partíciós tábla. Az MBR, amit kb. az első PC (80-as évek) óta használnak, annak egyszerűen ez a felső méretkorlátja. Nem a partíció mérete,hanem maga a partíciós táblába beírható terület felosztása. Ezért nagyobb HDD-t nem tud felosztani az MBR. Az újabb partícionálási módszer, a GPT, az bőven a terabájtos kapacitás fölött is használható, ezért szokták mostanában ezt használni.

Az, hogy hány TB-ot írnak rá a külső házra, az csak azért van (ahogy korábban valaki idelinkelte, a Sharkoon erre vonatkozó válaszát), pusztán azért van, mert amikor a rack készült, akkor nem volt nagyobb merevlemez, amivel ki tudták volna próbálni. Mostmár, hogy van 6TB-os HDD is, és a Sharkoon letesztelte, ezért rá merik írni a házra, hogy akár 6TB-os lemez is megy vele. De 10TB-ot most sem írnak rá, mert ki tudja, milyen technológiai megoldással fog készülni a 6-nál nagyobb HDD, lehet, hogy azt tényleg nem vinné.

A másik, az USB2-3-Esata dologra. Az USB3-as HDD-t nyugodtan bedughatod USB2-be is, tökéletesen fog vele működni, természetesen max 25Mbyte/sec körüli sebességen.
Az USB3 csak azért jobb az eSata-nál, mert mostanra már sokkal elterjedtebb. A mai lapok mindegyikén van 2-4-8db USB3-as csatlakozó, míg, ha eSata-sat akarsz, akkor azt kicsit nehezebb találni. Ráadásul, ha valahova máshova vinni kell a cuccot, akkor ott nem valószínű, hogy lesz eSata (de valószínűbb, hogy USB3 lesz), de csak USB2-re fogod tudni használni.

Amúgy pedig bármelyik régi gépet, amin van kicsi PCI-E csatlakozó, azt 2-3 ezer forintból fel lehet okosiítani USB3-ra, egy ilyennel : [link]

WD RED merevlemez egyáltalán nem melegszik. Amikor kb 1 éve megvettem az enyémet, szintén Sharkoon házikóba, akkor jónéhányszáz gigát rámásoltam, és se hang, se hő. Cserébe viszont egy picikét lassab, mint egy átlagos, desktop pc-be való hdd, de adattárolásnál ez nem lényeges.

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.