Hirdetés

2024. április 17., szerda

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:49:35

LOGOUT.hu

Külső 2,5'' mobil rack-ek topikja
Kérdezés előtt, kérjük olvasd el az alábbi összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#5160) King Unique válasza Krystal_s (#5158) üzenetére


King Unique
titán

1. Az a rengeteg ember nem is feltétlen mindig használja a Windowsban a szoftveres leválasztást, vagy ha már használják, akkor általában azzal a céllal, hogy utána fizikálisan is leválasszák az USB-kábel kihúzásával az eszközt a gazda hardverről. Ahol a kábel kihúzása a portból azért nem olyan bonyolult és megerőltető művelet, 1 mozdulat aztán kész, max. akkor téma, ha esetleg nehezen hozzáférhető helyen van. Bár az igaz és jellemző a felhasználók egy részénél (nyilván nem mindenkinél), hogy folyamatosan csatlakoztatva van a külső merevlemez, nem húzzák ki a kábelt sem, a PC, illetve az OS alvó állapotba kapcsolásakor, PC/OS kikapcsolásakor sem, stb. De ők ilyenkor rendszerint nem is feltétlen választják mindig le szoftveresen, meg az alvó mód működése sem mindenkinél elvárás, sőt vannak olyanok akiknél pont az a kívánalom, hogy ne legyen készenléti állapot, ne álljon le a külső házban a HDD. Ha az a cél, hogy működjön az alvó mód és akkor leálljon a külső házban a HDD, akkor meg eleve olyat kell venni és használni, ami támogatja ezt firmware szinten, mint már említve volt többször. Ami ha adott, akkor normál esetben nyilván működni is szokott, tartósan készenléti állapotban marad a külső meghajtó és csak akkor ébred fel abból, pörgeti fel újra a HDD-t, ha pl. a felhasználó megnyit egy fájlkezelőt és célirányosan tallózza a meghajtó tartalmát, meg akar nyitni arról egy fájlt. Ha ez a működés nem jön össze, mert pl. egy külső program állandóan piszkálja a külső meghajtót és ezért nem vált készenléti módba, vagy emiatt abból gyakran felébred és újra leáll, akkor az már az adott szoftverkörnyezet miatt van és egyéni probléma, nem a külső merevlemez hibája, ennyi.
Ez a szoftveres leválasztás utáni visszacsatolás az USB-kábel kihúzása és újracsatlakoztatása nélkül meg inkább rétegigény szokott lenni, meg akkor sem feltétlen mindig a készenléti állapot egyfajta alternatív megoldásaként. Ehhez az eszközkezelős megoldás meg szerintem pont hogy egyszerű, az USB-gyökérhub bejegyzésnél, vagy az USB 3.0 vezérlőnél letiltás-engedélyezés aztán kész, nem kell semmit eltávolítani és törölni, Windowst sem kell újraindítani, stb., erről is volt már szó az előző válaszokban.

2. Ezek egyszerű kis programok, pláne egy ilyen Dev Eject, nem világos miért "ülne bele" annyira a rendszerbe. :F Nem 3rd party antivírus szoftverek ezek, amik tényleg "belelülnek" rendesen, meg amiiket úgy kell csökkentett módban a szoftvergyártó saját eszközével eltávolítani. Az USB Safely Remove és Zentimo xStorage Manager programokat meg történetesen jómagam is használom évek óta gond nélkül és ezek nyilván nem akármilyen tákolmány szoftverek, hogy ilyen-olyan problémát okozzanak. Meg egy dolog, hogy fizetősek, de 30 napig teljes funkcionalitással használhatók trial módban, ami kipróbálási, tesztelési célra nyilván bőven elég.
Apropó uninstall, ott pl. egy Dev Eject esetében elég lehet a Windowsnál a beépített eltávolítás használata, de amúgy van számos külső program is erre a célra (példák), amik bizonyos esetekben hatékonyabb eltávolítást végeznek. Másrészt meg ha már akkora a para amiatt, hogy nehogy valami nem kívánt módosítást hajtson végre, vagy gondot okozzon egyik-másik külső program a Windowsnál, akkor az ilyen esetekre való a rendszer-visszaállítás használata és a program telepítése előtt visszaállítási pont létrehozása, vagy előtte esetleg komplett rendszermentést (lemezképfájl) készíteni a Windowsról a beépített eszközzel / külső programmal, stb. Szóval nem feltétlen kell ide Sandboxie, aminél annyira nem meglepő, ha nem feltétlen úgy működnek az említett szoftverek, mint éles környezetben. Meg ha már eleve adottak az előbbi lehetőségek, akkor nehogy már akkora gond legyen, hogy élesben telepíteni kell egy programot a kipróbáláshoz, amik ráadásul nem akármilyen kétes eredetű, malware tenyészet, tákolmány szoftverek. :N

3. Oké, csak akkor ugye ez esetben a külső ház vonatkozásában - ami ezen topik témája - nem nagyon van miről beszélni, mert esetedben a szoftverkörnyezet eleve gátolja/gátolná a készenléti mód megfelelő működését, hiába támogatja/támogatná az eszköz firmware szinten. Valamint ha csak a szoftveres leválasztás utáni visszacsatolás a cél, az a kérdés, akkor ez eleve OS, jelen esetben Windows specifikus téma, nem külső ház specifikus.

Akkor ezzel szerintem már bőven túl lett itt tárgyalva ez a téma, tovább nem szükséges ragozni. Mármint esetlegesen az olyan továbbiakat, mint pl. a Windows specifikus beállítási lehetőségek és ahhoz külső programok használata stb., értelemszerűen az adott Windows-verzió topikjában, vagy a "Milyen program, ami...?" topikban kellene tovább fejtegetni és nem itt, bár a lényeg szvsz már itt is bőven le lett írva. Persze ha magával az Ewent, vagy esetleg más külső házzal kapcsolatban van további érdemleges észrevétel, kérdés, ami kapcsolódik a topik témájához, akkor az más, azt természetesen fel lehet itt tenni.

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.