Hirdetés

2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:49:35

LOGOUT.hu

Külső 2,5'' mobil rack-ek topikja
Kérdezés előtt, kérjük olvasd el az alábbi összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#5114) kiaszabadba


kiaszabadba
csendes újonc

Szervusztok,
Én azt szeretném megkérdezni, hogy a rack házon lévő csatlakozás típusának van e bármilyen jelentősége a használat (pl sebesség vagy áramfelvétel stb.) szempontjából.
A másik kérdés, hogy ha lehet választani akkor JMS578 vagy Asmedia ASM1153 chipset legyen? Esetleg egyik sem vagy bármelyik? :)
Egy régi vinyót fogok kiemelni egy öregecske lenovo notebookból és ssd menne a helyére és a tükrözés idejére az ssd menne bele, utána meg a régi vinyó maradna backupnak a házban.
Köszönöm a válaszokat.

(#5116) King Unique válasza kiaszabadba (#5114) üzenetére


King Unique
titán

Mármint ha szimplán a fizikai csatlakozók típusára célzol, akkor annak leginkább kényelem, robusztusság tekintetében lehet jelentősége, ellenben adatátviteli sebességet és energiaellátási képességet illetően nem, mivel az utóbbiak alapvetően az eszköz és gazda felőli USB-portok típusától függnek. Sőt, ilyen alapon pl. a manapság divatos Type-C / USB-C fizikai interfész mögött akár USB 2.0/3.0 vezérlő is lehet, nem kizárólag csak USB 3.1 Gen 2 és USB 3.2 Gen 2x2, ahol maga az új csatlakozószabvány adta nagyobb adatátviteli sebesség és áramleadási képesség nyilván az utóbbi szabványokra épülő portok, kábelek esetén használható ki. + Az adatátviteli sebesség az előbbiek mellett függ attól is, hogy HDD / SSD meghajtó van-e a külső házban, amit a linkelt példák is jól szemléltetnek USB 3.0 alapon.

Az eszköz felőli oldalon (külső ház) általánosan jónak mondható a JMS578 és az ASM1153 / ASM1153E chip is, meg USB 3.0 alapon amúgy is ezek manapság a legelterjedtebbek és gyakran használatosak. Viszont az már az adott külső háztól, illetve a benne lévő USB-chip esetében a firmware-től, annak beállításaitól is függ, + ASMedia esetén a PID azonosítótól (pl. 1153 vs. 55AA), hogy ténylegesen mit tud, mit támogat (pl. ezek közül), ezért sem feltéten lehet általánosítva és kategorikusan kijelenteni, hogy egyik / másik a jobb. Meg ahhoz tudni kellene, hogy pontosan milyen külső házakról van szó, milyen jellemzőkkel stb. és akkor azok alapján "egyben" értékelni, majd attól függően kihozni jobbnak egyiket / másikat.

[ Szerkesztve ]

(#5117) kiaszabadba válasza King Unique (#5116) üzenetére


kiaszabadba
csendes újonc

Köszönöm a nagyon gyors válaszokat.
Olcsó házakat nézek:
Gembird EE2-U3S-3 2,5" , Gembird EE2-U3S-2-S, Gembird EE2-U3S-3 2,5" Gembird EE2-U3S-2, Gembird EE2-U3S-5-S és tartalékban ez is felmerült: ORICO 2518S3.
Egy öreg lenonovo x121e hez használnám amiben egyenlőre csak usb2 van de van fiatalabb asus gépem is i3 procis és azon van 3.0 is. De a kis lenovót jobban szeretem és szeretném még picit használni, de szegény már nem bírja a munkastresszt

(#5118) King Unique válasza kiaszabadba (#5117) üzenetére


King Unique
titán

Itt a topikban a Gembird USB 3.0-s kínálatából leginkább az EE2-U3S-2 külső házzal van tapasztalat, aminél a robusztus Type-A fizikai interfész előnyös, de pl. a PID: 1153 azonosító már kevésbé. Mármint az utóbbi a korábbi gyártású modelleknél, mert a gyártó weboldalán már JMS578 chipet írnak, vagyis akkor ezek szerint újabban már az utóbbival szerelve forgalmazzák. Amúgy az EE2-U3S-5-S ránézésre tetszetős, a Mini-B fizikai interfész is valamivel előnyösebb, mint a 2,5"-os USB 3.0-s külső házaknál standard Micro-B, ellenben ezzel a modellel nincsen itt konkrét tapasztalat.
ORICO 2518S3 külső házat már többen vettek a topikba látogatók közül és többször volt már téma itt, sőt blogbejegyzés is készült róla. Ez szintén JMS578 chipes, az előbbiekkel ellentétben Micro-B fizikai interfészes, a HDD/SSD csavarral rögzíthető ami mindenképen előnyös, többeknél bevált és minőségi darab, stb. Viszont ezt manapság nehezebb beszerezni és kicsivel drágább is, mint egyes helyeken az előbbi Gembird külső ház.

Ha csak USB 2.0 portok vannak a laptopon, akkor úgy nyilván nem lehet kihasználni az USB 3.0-s külső háznál a nagyobb adatátviteli sebességet, ezért alapesetben felesleges lenne az utóbbi és megfelelne egy USB 2.0-s modell is (példa). De manapság USB 2.0-s külső merevlemezt, külső házat már nem nagyon érdemes venni, a kínálat is egyre szűköbb ezekből, valamint sok esetben alig olcsóbbak az USB 3.0-s változatoknál. + Ha a másik számítógépen vannak USB 3.0 portok, akkor annál nyilván kihasználható a szabvény nagyobb adatátviteli sebessége, valamint az USB 3.0 szabvány is eleve visszafelé kompatibilis, azaz az USB 3.0-s külső ház használható USB 2.0 porthoz csatlakoztatva is.

[ Szerkesztve ]

(#5119) kiaszabadba válasza King Unique (#5118) üzenetére


kiaszabadba
csendes újonc

Nagyon szépen köszönöm a részletes válaszokat. Először kipróbálom az EE2-U3S-2-őt és, ha nem tetszik lecserélem az orico-ra. Az 5-S USB Mini-B-vel nem annyira szimpatizálok, mert valahogy azok nem elég stabilak nekem, persze lehet, hogy tévedek, de így érzem.
Még egyszer köszönöm.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.