Hirdetés

2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:49:35

LOGOUT.hu

Külső 2,5'' mobil rack-ek topikja
Kérdezés előtt, kérjük olvasd el az alábbi összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#4847) Ł-IceRocK-Ł


Ł-IceRocK-Ł
addikt

Sziasztok,
Tesóm laptopjában SSD-re állnánk át, így a megmaradt 500 Gb-os hdd-t belepakolnám egy külső házba. A fizikai formája a 7 mm-es vastagsúgú.
Egy USB 3.0 vagy 3.1? es megoldás érdekelne, emberi áron, de ne legyen ipari hulladék.
Olvasgattam a topikban, összefoglalót is, de ott nem találtam azokat a típusokat amiket kinéztem.
Tudnátok esetleg ajánlani pár típust?

Ilyen márkákból találta:
Gembird, Axagon,Kolink,

Ezeket én sajnos nem ismerem, kell-e félni valamelyktől?
Vagy írjak konkrét típusszámot? :F

:R

"lol, rock, te egy kib*szott médium vagy. mit médium, HARD " by FireKeeper

(#4848) King Unique válasza Ł-IceRocK-Ł (#4847) üzenetére


King Unique
titán

Arról nemrég volt szó, hogy mikor indokolt és célszerű USB 3.1 Gen 2-es külső házat venni. Vagyis pl. SSD-hez a max. adatátviteli sebesség kihasználása és akár a TRIM / UNMAP funkció miatt is. De az utóbbihoz nem feltétlen létszükséglet a Gen 2, mivel pl. a válasz végén linkelt AXAGON külső házaknál is működik Gen 1 = USB 3.0 alapon. Egy mezei HDD-hez meg aztán végképp nem, mivel azt ez egyrészt nem érinti, másrészt annak a sebességéhez az USB 3.0 szabvány maximuma is bőven elég. Viszont ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy HDD-hez egyáltalán nem lehet USB 3.1 Gen 2 külső házat venni, hanem csak azt, hogy nem igazán indokolt, legalábbis az előbbi okok miatt. Az meg ugye a másik, hogy értelemszerűen akkor van igazán értelme az USB 3.1 Gen 2 külső háznak, ha a gépen is van olyan port. Ellenkező esetben viszont nyilván nem igazán.

Kolink külső házból USB 3.0-s kivitelben itt az a modell ismeretes, amiről korábban teszt is készült és újabban állítólag már JMS578 chip van benne. A Gembird esetében pedig az, amit legutóbb más említett, illetve beszámoló is készült róla. Az AXAGON külső házaknál meg az előbb, az SSD-s témánál linkelt 3 modellel vannak itt tapasztalatok, amiket többen pont az SSD, illetve a TRIM (UNMAP) támogatása miatt vettek.
Az előbb felsoroltak elvileg megfejelhetnek esetedben is a célra, viszont nem feltétlen mindegyik pont 7 mm magas HDD-re van szabva, mármint belefér, csak a stabil belső rögzítés, meg ilyenek a kérdés. Viszont pl. az ugyancsak nemrég egy másik hozzászólásban említett ORICO 2518S3 külső háznál - ami szintén szóba jöhet - eleve csavarral rögzíthető a HDD / SSD a beépítőkerethez, sőt a linkelt blogbejegyzésben is 7 mm magas merevlemez van benne. Vagyis ebből a szempontból (is) az utóbbi pláne jó választás lehet ilyen célra. Ha pedig annyira USB 3.1 Gen 2-es külső ház kell, akkor ennek van olyan változata (2518C3-G2) is. Ez utóbbival szintén van itt tapasztalat, ilyet vett egy másik fórumtag, aki végül szintén 7 mm magas HDD-t tett bele. Ahol amúgy a CDM teszt eredményénél SSD-vel maga a külső ház tudna nyilván jóval többet is USB 3.0/3.1 csatlakozásnál, viszont a lassú HDD eleve limitálja az adatátvitel sebességét.

[ Szerkesztve ]

(#4849) Ł-IceRocK-Ł válasza King Unique (#4848) üzenetére


Ł-IceRocK-Ł
addikt

Megnéztem, Gen2 nem szükséges.
Viszont az említett Orico típust már nem lehet kapni nálunk.
A nálunk elérhető modell egy újabb, de szerszámmentes szereléses...
[Orico 2528U3]
Nem tudom találkozott-e ezzel már valaki.
Az ára jó, kérdés mennyire stabil benne a HDD.
Bár autóipari szivacsot és ragasztót tudok hozni bele :DDD

[ Szerkesztve ]

"lol, rock, te egy kib*szott médium vagy. mit médium, HARD " by FireKeeper

(#4851) Kroni1


Kroni1
veterán

Na úgy néz ki az itthoni régi gépem volt a ludas a gyengébb usb-s random 4k eredményekben, a suliban az új generációs inteles gépnél a tárolóeszközök közt egyből megjelent az UASP, és a CMD eredmények is sokkal jobbak lettek mint itthon! Ez nem is baj, mert pont a suliban kell, hogy minél gyorsabban tudjak klónozni, és adatokat mozgatni nagy mennyiségben az ssd-re, úgyhogy megtartom az Axagont! :R

Ł-IceRocK-Ł: szerk: látom nem kell gen2 így átirtam: Én a helyedben lehet, hogy pl. egy Sharkoon tárolót vennék, persze ha az Orico-val van pozitiv tapasztalat az se rossz.. Sharkoon-nál írják korrektül a honlapjukon, hogy melyik tipus milyen vezérlőt tartalmaz, (a gen1-esek Jmicron-t, a gen2-esek ASMedia 1351-t ami elég gyors tesztek szerint) és minőségi korrekt cucc. Nem tudom ez az Orico mennyi, de gondolom 5e ft körül van, a Sharkoon is annyi kb és az biztosan megbizható. Nekem 2db usb3.0 Quickstore van itthon azok szépen dolgoznak évek óta. Majd kiváncsiságból letesztelem hogy az Axagon-hoz képest hogy teljesítenek.

[ Szerkesztve ]

(#4852) King Unique válasza Ł-IceRocK-Ł (#4849) üzenetére


King Unique
titán

Pedig az árgép találatai alapján még lehet kapni, igaz annál a webshopnál jelenleg nincs készleten. De attól még elvileg be tudják szerezni, meg lehet akár máshol is. Az eBay és társai online piacterek kínálatában meg pláne megtalálható.

Ezzel a 2528U3 modellel itt a topikban nincsen tapasztalat, nem említette eddig senki, hogy ilyet vett volna. Ennélfogva az sem ismert, hogy egy 7 mm-es HDD belső elhelyezése, rögzítése mennyire stabil benne. De ezen és a Type-C 2528C3 modellnél (ami ilyen téren valószínűleg ugyanaz) ezen a képen látszik, hogy a HDD-re mindkét oldalról rátolható egy-egy plusz rögzítőelem, ami vélhetően többek között a megfelelő megtámasztásról is gondoskodik. Sőt, az utóbbi képen lévő HDD a címke alapján elvileg pont egy 7 mm magas Seagate BarraCuda, vagy annak a Pro változata lehet.

(#4851) Kroni1:
Na akkor ahogyan az sejthető volt, az otthoni gépeden, az arra telepített Windowson eleve nem stimmelt valami, ha már az UASP sem működött, amit alapból támogat az a külső ház. Meg adott esetben az Intel alaplapi USB 3.0 vezérlő is szerencsésebb lehet, mint az ASMedia. Ezért is javasolt ilyenkor lehetőség szerint másik gépen, másik operációs rendszerrel is kipróbálni, letesztelni a külső házat, úgy nagyobb eséllyel deríthető ki a hiba forrása és oka. Meg nyilván azért is, mert attól hogy egyik gépen valami gond van, az nem feltétlen jelenti azt, hogy egy másiknál is, vagyis nem feltétlen a külső ház hibája az oka.

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.