Hirdetés

2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:49:35

LOGOUT.hu

Külső 2,5'' mobil rack-ek topikja
Kérdezés előtt, kérjük olvasd el az alábbi összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#4828) Kroni1


Kroni1
veterán

Sziasztok!

Olvasom az összefoglalóban, hogy SSD-nél érdemes lehet 3.1 külső házat venni, a maximális sebesség eléréséhez. Nos nekem a gyorsaság nagyon fontos szempont lenne, de nem nagy fájlok mozgatása a fő, hanem virtuális gépek futtatása menne a külsőről, hogy a suliban a zárt gépen már a külső SSD-mre megkezdett munkákat otthon is tudjam folytatni. Tehát itt nem a nagyobb adatmozgatás, hanem a kis rendszerfájlok egyidejűleg gyors elérése a cél.

Tudnátok ajánlani nekem olyan jó ár/érték arányú házakat amiben egy Sandisk 480GB SSD Plus meghajtót a fenti célokra a lehető legjobban ki tudok használni?!

Még mindig az ICY-BOX típusok a legnépszerűbbek?! Berendeltem egy usb3.0-ás SP A30-at, de lehet lemondom, ha az én céljaimra bármekkora előnyt jelentene egy másféle vagy, mondjuk egy 3.1-es, akkor inkább rendelek egy olyat. :F Nem tudom milyen chip van az A30-ban és hogy az UASP-t támogatja-e ez egyáltalán, természetesen la lehet mindenképp olyat szeretnék ami tudja! Minden tanácsot előre is köszönök! :R

[ Szerkesztve ]

(#4830) King Unique válasza Kroni1 (#4828) üzenetére


King Unique
titán

Egyrészt az adatátviteli sebesség szempontjából az USB 3.1 Gen 2-es külső ház akkor indokolt, ha teljesen ki akarunk hajtani USB-n egy SATA3-as SSD-t, elérni annak szekvenciális maximumát, amit kb. SATA3-as csatlakozásnál tudna (példa). Viszont ehhez akkor nyilván a gazda hardveren is USB 3.1 Gen 2 portnak kell lennie, máskülönben nincs értelme. Egyébként meg itt maga a SATA3 szabvány, az arra épülő SSD és USB-chip is limitál, ellenben maga az USB 3.1 Gen 2 (10 Gbps) nyilván többet tud. Viszont a szabvány maximumának eléréséhez SATA RAID 0 (példa), vagy M.2 PCI NVMe (példa) megoldás kell.
Másrészt OS, illetve jelen esetben virtuális gépek futtatásánál a rendszer gyors működése szempontjából amúgy sem a szekvenciális maximumok az igazán lényegesek, hanem a 4K értékek, valamint az elérési idők. Az utóbbi kettőben (is) meg eleve jók az SSD-k és megfelel, elegendő a gyors működés biztosításához USB-s oldalról egy USB 3.0-s külső ház is, nem feltétlen létszükséglet az USB 3.1 Gen 2, pláne csak SATA3 alapon. Meg UASP módban az USB 3.0 szabvány maximuma is ~ 450 MB/s körül van, ami bőven elég lehet ilyen célra.

Ha olvastad az összefoglalóban a külső SSD-s fejezetet, akkor ott le van írva az is, hogy tartós és pláne intenzív használatra célszerű az SSD-hez olyan külső házat venni, aminél működik a TRIM, pontosabban USB-n az SCSI UNMAP. Ha gyakran lesznek virtuális gépek futtatva a külső SSD-ről, akkor az eleve nagyobb írásterhelést jelenthet az átlagosnál, aminél TRIM / UNMAP nélkül még hamarabb belassulhat USB-n az SSD, hacsak a Garbage Collection nem elég hatékony ahhoz, hogy ellensúlyozza ezt. De ha van olyan USB 3.0/3.1 külső ház, ami támogatja USB-n a TRIM / UNMAP funkciót, akkor nyilván célszerűbb biztosra menni és eleve olyat venni. A topikban is volt szó ilyenekről, sőt akár USB 3.0 alapon is vannak, mint pl. az AXAGON EE25-XA6, EE25-F6B és az ADSA-1S6. Az SP Armor A30 esetében viszont nincsen arról konkrét információ és tapasztalat, hogy támogatja-e, vagy sem, de tippre inkább az utóbbi valószínűbb.

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.