Hirdetés

2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:49:35

LOGOUT.hu

Külső 2,5'' mobil rack-ek topikja
Kérdezés előtt, kérjük olvasd el az alábbi összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#4801) King Unique válasza noezmegmi (#4797) üzenetére


King Unique
titán

Nem derült ki, hogy pontosan mit oldott meg az újraindítás, de ha ezzel rendeződtek az előzőleg említett problémák, vagy azok egy része, akkor oké. Az, hogy a Kingston SSD Manager miért nem kezeli USB-n az SSD-t az EE25-XA6 külső házban, ellenben ugyanolyan környezetben és beállítások mellett a másik AXAGON és a Gembird külső házban igen, az jó kérdés. De arról volt szó máshol is, hogy ha nem kell pl. firmware-t frissíteni, Secure Erase-t futtatni stb., akkor nem feltétlen létszükséglet a gyártó szoftvere, meg a felsoroltakat elsődlegesen amúgy is SATA-s csatlakozásnál javasolt elvégezni. A SMART és a hőmérsékleti adatok kiolvasása pedig megoldható pl. a CDI, HDS stb. programokkal is, azok gondolom csak felismerik és kezelik az SSD-t az új külső házban.

"Most fel van adva a kérdés tegyem vissza exFat-ra?"

A Windows 10 nyilván kezeli az exFAT és az NTFS fájlrendszert is, az addig oké. Ha az okostelefon sehogyan nem kezeli az NTFS-t, ellenben az exFAT-ot igen, hát akkor értelemszerűen formázd az utóbbira a külső SSD-t.

[ Szerkesztve ]

(#4802) noezmegmi


noezmegmi
tag

Pár napos kínlódás eredménye aki közvetlenül szeretne adatokat menteni androidos telefo- tablet annak exFAT a megoldás. [link]
[ADSA-1S6 USB 3.0 - 2.5] ebbe Kingstone UV500/240 NTFS formázva, nem látja a telefon. Kingstone Manager szépen fut rajta, TRIM és USAP támogatva. [kép]
exFAT esetén nagy kérdés USAP és a TRIM fut-e? Akinek van tapasztalata annak köszönöm előre is.
Köszönöm a segítséget [(#4794) King Unique] :R
[(#4801) King Unique] Válasz közben jött és sok kérdésre kaptam választ.
Ami nem világos USAP és TRIM ezek hogy viselkednek exFAT esetén, kellenek-e? TRIM hiánya miatt idő előtt romlik a sebesség? Három ház van nálam:
1, [ADSA-1S6 USB 3.0] burkolat műanyag?! hőelvezetés az nagy kérdés :)
2, [EE25-XA6 USB 3.0] burkolat aluminium, minőségi kidolgozás, minden része minőség.
3, [Gembird EE2-U3S-2] burkolat valami nagyon vékony fém a két vége műanyag, ház rögzítés csavaros de nagyon gyenge a csavarok minősége, kábel az nagyon vastag, USB csatlakozása viszont minőség.

[ Szerkesztve ]

Samsung Galaxy S Advance GT-I9070 \ Sony Xperia SP C5303 \ Honor 4x

(#4803) noezmegmi


noezmegmi
tag

Nem tudtam a másikhoz szerkeszteni, elnézést! Csináltam tesztet ami biztos pár embernek jelent is valamit. [ADSA-1S6] és CDI [ADSA-1S6]

Samsung Galaxy S Advance GT-I9070 \ Sony Xperia SP C5303 \ Honor 4x

(#4804) King Unique válasza noezmegmi (#4802) üzenetére


King Unique
titán

Mondjuk a mellékelt screenshoton az látszik, hogy a Kingston szoftvere kezeli a külső SSD-t, ellenben az UASP és a TRIM (UNMAP) támogatása, működése nem. Az előbbit Windowson ezen leírás, míg az utóbbit a már említett másik válaszban lévő leírások alapján lehet ellenőrizni. Az UASP-t magának a külső háznak és az operációs rendszernek is támogatnia kell, akkor fog működni. A TRIM, pontosabban az UNMAP működésnél szintén ez a helyzet, valamint annak SATA SSD-k USB-s használatánál feltétele az UASP működése is. A fájlrendszer max. az utóbbi, a TRIM / UNMAP működésénél számíthat. Windowson a TRIM elvileg NTFS és ReFS fájlrendszereknél támogatott, ellenben exFAT fájlrendszernél nem. Az utóbbira pl. ebben a cikkben is utalnak, valamint arra is, hogy Windowson használva célszerű NTFS-re formázni a külső SSD-t, ha cél a TRIM / UNMAP megfelelő működése. De amúgy ha annyira érdekel, akkor a lehetőség adott, ki tudod próbálni exFAT és NTFS fájlrendszerrel is, aztán kiderül.

Ha nem működik az ATA TRIM, illetve USB-n az SCSI UNMAP, akkor igen, előbb-utóbb be fog lassulni a külső SSD, drasztikusan csökkenhet az írási sebessége. Viszont hogy ez mikor és milyen mértékben következik be, az egyrészt függ a használattól, annak intenzitásától is. Másrészt ha magánál az SSD-nél pl. a Garbage Collection kellően hatékony, akkor az eleve valamelyest kompenzálhatja a TRIM hiányát és ezzel lassíthatja az előbbi bekövetkezését.

Az ADSA-1S6 külső háznál a CDM eredménye jónak mondható, egy SATA3-as SSD-vel UASP módban ennyit kell tudnia USB 3.0-n. A CDI is támogatja, meg gondolom a HDS is, tehát az is oké. Bár az utóbbiak inkább az EE25-XA6 külső háznál lettek volna érdekesebbek, azt nem kezelte valamiért a Kingston szoftvere.

[ Szerkesztve ]

(#4805) noezmegmi válasza King Unique (#4804) üzenetére


noezmegmi
tag

Köszönöm! Nem a te hibád egy őszinte vallomás nem beszélek annyira angol nyelven és nem értek a gépekhez annyira, parancssoros valamit nem tudom megcsinálni. Minden más amiben teszt kell abban jó vagyok. Őszintén egy hete eltűnt a kettőskereszt, van de amikor arra katt akkor egy képernyő képem lesz.
[CDI EE25-XA6] és a CDM [CDM EE25-XA6] ami érdekes kiadás után ez jelenik meg [Kiadas] EE25-XA6 esetében nem alszik el a kék led!? [Kiadas ADSA-1S6] kikapcsolja a házat! [Eszkozkezelo EE25-XA6] ez biztos hasznos. Végeztem még gyári kábellel is tesztet [CDM EE25-XA6 1m] kb 1m kábel ez a gyári. Azt hittem kábel hiba ezért csináltam a másik rövid kábelével és azzal szerintem gyorsabb.

Samsung Galaxy S Advance GT-I9070 \ Sony Xperia SP C5303 \ Honor 4x

(#4806) King Unique válasza noezmegmi (#4805) üzenetére


King Unique
titán

Ha a TrimCheck használatára célzol, akkor az nem bonyolult és alapesetben nem kell hozzá parancssorban sem pötyögni. Csak le kell tölteni az előbbi weboldalról, majd rámásolni arra a partícióra, amit tesztelni akarunk. Utána ott dupla kattintással elindítani, majd Enter és megvárni amíg lefut, majd a kilépéshez megint Enter. Aztán várni kb. 20 másodpercet és újra megnyitni, elindítani a programot az eredmény megtekintéséhez. Ez az ebből a tesztből vett screenshoton is lépésenként lekövethető.

Az összetettebb és kicsit bonyolultabb tesztelési módszer az, ami pl. ennél és ennél a tesztnél van. De az előbbinél csak annyi az extra, hogy (rendszergazdaként indított) PowerShell alatt van kiadva pluszba egy parancs, ahol a "YourDriveLetter" a tesztelni kívánt kötet (partíció) meghajtóbetűjele. Azaz ha nálad a CDM alapján G, akkor az alábbi parancsot kell beírni.

Optimize-Volume -DriveLetter G -ReTrim -Verbose

A másiknál meg a TrimCheck indítása és utána a kötet optimalizálása (TRIM) is parancssorból van elvégezve, pontosabban PowerShell, illetve a kétpaneles megjelenítés miatt a screenshoton is szemléltetett ConEmu emulátor használatával. Ha G a meghajtóbetűjel és a TrimCheck 64 bites verziója van letöltve, akkor az alábbi parancsokat kell egyesével kiadni (bemásolni), illetve így csinálták a linkelt tesztben is.

G:
dir
Get-Volume -DriveLetter G
.\trimcheck-0.7-win64.exe
dir
Optimize-Volume -DriveLetter G -ReTrim -Verbose
.\trimcheck-0.7-win64.exe

A parancsok kiadása után pedig értelemszerűen Enter kell, valamint a TrimCheck futtatásánál (a külön megnyíló ablakban) is a szükséges helyeken. A DIR parancsok meg akár el is hagyhatók, azok úgyis csak a meghajtó tartalmának kilistázásához kellenek, illetve másodszorra a JSON tesztfájl létrejöttének ellenőrzéséhez. Ahogyan a Get-Volume -DriveLetter G parancs sem feltétlen létszükséglet, csak a kötet információnak lekérdezéséhez kell. Tehát lehet ezt akár rövidebben is az alábbi módon.

G:
.\trimcheck-0.7-win64.exe
Optimize-Volume -DriveLetter G -ReTrim -Verbose
.\trimcheck-0.7-win64.exe

[ Szerkesztve ]

(#4807) King Unique válasza noezmegmi (#4805) üzenetére


King Unique
titán

Tehát a CDI kezeli az EE25-XA6 külső házat, meg akkor vélhetően a HDS is, valamint UASP módban csatlakozik és működik, oké. Egy 2,5"-os külső HDD / SSD meghajtónál pedig számíthat az USB-kábel hossza mind a megfelelő tápellátás, mind akár az adatátviteli sebesség szempontjából. Ugyan az USB 3.0 szabványnál a javasolt max. kábelhossz 3 méter lehet, de egy 2,5"-os külső meghajtónál már csak a tápellátás miatt sem szerencsés ilyen hosszút használni.

Az, hogy a hardver biztonságos eltávolítása után kialszik-e a külső házon az állapotjelző LED, valamint leáll, kikapcsol-e a benne lévő HDD / SSD, az függ a külső háztól és magától az OS-től, jelen esetben a Windowstól is. Vagyis hogy működjön, ahhoz mindkét oldalról kell a megfelelő támogatás.

Az EE25-XA6 külső ház tulajdonságainál fel vannak tüntetve az alábbiak.

"Egy kellemes kék LED, amely a számítógép USB-portjához való kapcsolat (állandó világítás) és az adatátvitelt (villogó) jelzi."
"HDD leállítás - Leállítja a lemezt is az eszköz eltávolítása, vagy a PC leállítása után."

Viszont ezekből egyrészt nem derül ki, hogy a szoftveres eltávolításnál a LED is kialszik-e. Másrészt a HDD / SSD leállítása szempontjából a 2. mondat első része a lényeges, de ott megint nem derül ki, hogy a fizikai, vagy a szoftveres eltávolításra vonatkozik-e. Ha csak az előbbire, akkor nem meglepő, ha a szoftveres eltávolítás után nem áll le a meghajtó, plusz akár a LED is égve marad. Viszont az eleve a külső ház firmware beállításainak a függvénye, hogy mindkettő megtörténik-e. Van amelyiknél ilyenkor csak a LED alszik ki, ellenben a HDD tovább pörög, avagy épen fordítva.

A Windows felőli támogatás meg inkább a régebbi Windows-verziókat (pl. Vista, 7) érinti, ellenben a Windows 10-nél már nem nagyon szokott szükség lenni ilyen beállításra, aminek kivitelezése ebben és ebben leírásban látványosabban szemléltetve van. Meg itt pont az a lényeg, hogy ha az előbbi beállítása nélkül alapból nem támogatná szoftveres eltávolítás után az adott Windows-verzió az eszköz leállítását, akkor esetedben a másik külső háznál is égve maradna az állapotjelző LED.

[ Szerkesztve ]

(#4808) noezmegmi


noezmegmi
tag

Nagyon szépen köszönöm! Volt valahol egy linked abban volt "cmd" na azt végül megcsináltam. [kép]
Másik nagyon érdekes dolog a EE25-XA6 házakban file másolás sikertelen, nem lehet rá másolni. [kép] [kép] [kép] [kép] [kép]
ADSA-1S6 házba helyezve viszont működik. [kép] Írtam az alza-nak hogy szerintem megy vissza nekik a két Axagon ház.
Annyi link volt már nem tudom követni, de a " TrimCheck " megcsinálom és amint kész felrakom a képet.

ADSA-1S6 ház a leválasztás után jön az üzenet " biztonságosan eltávolítható" és utána a kék led kialszik. USB kihúzása nincs hangjelzés.
EE25-XA6 leválasztás után jön egy üzenet a biztonságosan eltávolítható, de kéken világít és amikor lehúzod akkor van egy hangjelzés.

ADSA-1S6 na még egy érdekes dolog, válszolás alatt a ház kikapcsolt magától :) nem mértem mennyi idő után a ház kikapcsol!
EE25-XA6 ház nem kapcsol ki magától a ha nincs használva a boltot megjártam és akkor is ment.
Nem tudom ezek mennyire fontos információ.

[ Szerkesztve ]

Samsung Galaxy S Advance GT-I9070 \ Sony Xperia SP C5303 \ Honor 4x

(#4809) King Unique válasza noezmegmi (#4808) üzenetére


King Unique
titán

Ami ebben a leírásban van, ott az fsutil behavior query disabledeletenotify parancs csak azt mutatja meg, hogy a Windowsban be van-e kapcsolva az adott fájlrendszereknél a TRIM, kiküldi-e a parancsot a Windows kernele. Ellenben a tényeges működését nem, vagyis hogy továbbítja-e a driver az eszköz felé. Meg ebből azt sem lehet megmondani, hogy USB-n működik-e. Azt a korábbi válaszban levő leírások alapján lehet letesztelni, azaz pl. a többször említett TrimCheck programmal.

A jogosultsági / írásvédettségi problémádra továbbra is azt tudom mondani, amit az egyik előző válaszban. Viszont nemrég még azt írtad, hogy a Windows újraindítása állítólag megoldotta ezeket. Most akkor mégsem? :F Az I/O eszközhiba meg lehet a külső ház / USB-kábel / SSD hibája miatt is. Ahhoz, hogy egyiket-másikat ki lehessen zárni, nyilván ki kellene próbálni másik kábellel, másik HDD / SSD meghajtóval, a meglévő SSD-t másik külső házban stb. De az is lehet, hogy az EE25-XA6 külső háznál a gyári kábel nem jó, meg az 1 méteres hossz amúgy is kicsit sok egy 2,5"-os modellnél. Ha másik, illetve rövidebb kábel használatánál nincsen eszközhiba, akkor meg egyértelmű az előbbi az oka. Az viszont nem világos, hogy miért akarod visszaküldeni mind a kettő AXAGON külső házat, amikor az ADSA-1S6 modellel a leírtak alapján nem volt különösebb gondod. Az EE25-XA6-nál meg lehet csak a gyári kábel hibás, vagy túl hosszú, valamint Windowson belül a fájlrendszernél a megfelelő felhasználói jogosultság beállításának elmulasztása miatt is lehet hozzáférési probléma. Továbbá ha asztali PC a gazda hardver, akkor annál elsődlegesen a hátlapi (alaplapi) USB-portok használata javasolt, mivel azok stabilabbak lehetnek működés és tápellátás terén is az előlapon lévő portoknál.

A Windowson belüli szoftveres leválasztással kapcsolatos dolgok az előző válaszban már ki lettek fejtve. Ha az EE25-XA6 külső ház ilyenkor nem (?) támogatja firmware szinten a LED kialvását és / vagy a HDD / SSD leállítását, akkor az előbbinél nem meglepő a tapasztalt jelenség.
Az automatikus kikapcsolásnak viszont működnie kellene, sőt a gyártó weboldalán is fel van tüntetve, hogy 10 perc inaktív állapot után automatikusan leállítja a benne lévő merevlemezt. Viszont arról ebben a topikban is volt szó, hogy ehhez jelen esetben 10 percig teljesen inaktív állapot kell, amit az egyes diagnosztikai programok, vagy akár maga a Windows rendszerfolyamatai is meggátolhatnak, ha 10 percen belül hozzáférést intéznek a külső meghajtóhoz (bővebben).

[ Szerkesztve ]

(#4810) noezmegmi válasza King Unique (#4806) üzenetére


noezmegmi
tag

Köszönöm a Trimcheck sikerült leszedni és sikerült a SSD-re tenni :) tesztelés az nem úgy sikerült ahogy gondoltam, de megoldottam minden enter előtt vártam egy percet. Minden képet felrakok amit csináltam! ház tipus ADSA-1S6:- [link] , 2-es [link] , 3-as [link] , 4-es [link] , 5-ös [link] , 6-os [link]
Tévedtem illetve belekavarodtam amikor azt írtam hogy az újraindítás megoldotta, nem oldotta én raktam át ADSA-1S6 házba és azt hittem a most minden jó!
Természetesen vissza palolva EE25-XA6 házba futnak a tesztek, nem fut a Kingstone Manager, és nem lehet rá másolni. Most visszarakom EE25-XA6 házba a SSD-t és azon is futtatom, de ez kicsit csalás mert már rajta van a Trimcheck.
Folytatom a tesztet és rakok fel képeket at eredményről. Mindent köszönök

[ Szerkesztve ]

Samsung Galaxy S Advance GT-I9070 \ Sony Xperia SP C5303 \ Honor 4x

(#4811) noezmegmi


noezmegmi
tag

Axagon ház teszt nekem lezárult, én kábel vagy házban lévő hibára gondolok. Két axagon EE25-XA6 rendeltem és mindkettő tesztelve lett, ami érdekes a kábelhiba, de ellentmond ennek a másik kábel is hibás lenne és a harmadik ház kábele is? Kábel hossza itt én tévedtem ez kb 60 cm-es nem egy méteres! Harmadik ház a Axagon [ADSA-1S6 USB 3.0] ennek 10 cm kábele van.
Axagon [EE25-XA6 USB 3.0 ALINE BOX] két háza két UV500/240 Kingstone SSD-vel teszteltem és érdekes amikor működtek akkor minden jó volt és amikor nem mentek akkor érdekes írás/olvasás hibát hoztak. Trimcheck futot rajtuk [EE25-XA6 USB 3.0] Trimcheck [EE25-XA6 USB 3.0] , Megtelt a lemez érdekes hiba [EE25-XA6 USB 3.0], Szintén megtelt a lemez [EE25-XA6 USB 3.0] , kiadás/ leválasztási hiba [EE25-XA6 USB 3.0] , Trimcheck teszt [EE25-XA6 USB 3.0] , [EE25-XA6 USB 3.0] ,
Másik Axagon EE25-XA6 ház Trimcheck [link] , aminek lemaradt a vége :(.
Gembird EE2-U3S-2 ház trimchack [Gembird EE2-U3S-2] , [Gembird EE2-U3S-2] , CDI [CDI] , [Kingston ssd Manager] .
Engem Gembird ház lepett meg ez ha jól látom tudja a TRIM funkciót és CDI szerint tudja UASP csatlakozást? Ebben kérek segítséget! Ha tudja akkor a [EE2-U3S-2] nagyon jó ház és ami fontos USB 3.0 A kábele van ami nagyon stabil, kellően vastag is.
Amennyiben hiba lenne akkor elnézést kérek kezdő vagyok.
[King Unique] köszönöm a türelmet és azt külön köszönöm hogy foglalkozott a problémával. :R

Samsung Galaxy S Advance GT-I9070 \ Sony Xperia SP C5303 \ Honor 4x

(#4813) King Unique válasza noezmegmi (#4811) üzenetére


King Unique
titán

Tehát az EE25-XA6 külső ház(ak)nál nem meglepő módon működik a TRIM, illetve az USB-n az UNMAP a TrimCheck program szerint, ez eddig rendben van. Viszont másolásnál a "Megtelt a lemez" hibaüzenet megint érdekes, mivel a fájlkezelő (TC) szerint bőven van szabad hely (~ 209 GB) a külső SSD-n (G) és jóval kisebb a másolandó fájl mérete (~ 6,5 GB). Ezt nem tudni hogyan sikerült így összehozni, de normál esetben ilyen felállásnál nyilván nem kellene ilyen hibaüzenetnek lennie. Valamint már a korábbi írásvédettségi és egyéb problémák is abnormálisak voltak, de az nem derült ki, hogy az akkor javasoltak, illetve az ott linkelt leírásokban lévő módszerek ki lettek-e próbálva. Aztán amit még esetleg ki lehetett volna az az, hogy az EE25-XA6 külső házban törölni és a 0-ról újraparticionálni az SSD-t a használatbavétel előtt (pl. így, active parancs nélkül), vagyis tiszta lappal kezdeni. Továbbá ha már működik ennél a külső háznál a TRIM (UNMAP), akkor a Windowsban grafikus felületen / PowerShell-ben lefuttatni egy manuális optimalizálást (TRIM) az SSD-n, illetve a rajta lévő partíción (G).

"ami érdekes a kábelhiba, de ellentmond ennek a másik kábel is hibás lenne és a harmadik ház kábele is"

A kábelhiba akkor reális, ha ugyanazzal a kábellel több külső ház is az említett, vagy egyéb hibákat produkál. Vagy akkor, ha a külső ház eredeti (gyári) kábelét használva fennáll a hiba, ellenben egy másik kábelnél már nem.

"Engem Gembird ház lepett meg ez ha jól látom tudja a TRIM funkciót és CDI szerint tudja UASP csatlakozást?"

A TrimCheck szerint elvileg működik a TRIM (UNMAP) ennél a külső háznál, ami reális lehet, ha firmware szinten támogatott és Windowson UASP módban csatlakozik, ahol az utóbbit az eszközkezelőben (is) le lehet csekkolni. De egyébként másnál egy szintén ugyanilyen külső háznál nem működött, sőt állítólag még az UASP sem, amiről volt szó itt a topikban. Abban ASM1153(E) chip volt a leírtak alapján és vélhetően elvileg a tiedben is, sőt a gyártó weboldalán is az van megadva, viszont attól még előfordulhat, hogy a firmware más, ami ez esetben magyarázhatja az eltérő működést.

Köszönjük a teszteket és az egyéb információkat! :R

[ Szerkesztve ]

(#4814) noezmegmi


noezmegmi
tag

Nem találok leírást vagy tesztet [EE25-F6B USB 3.0 FULLMETAL BOX] ezzel volt-e olyan probléma mint nekem a [EE25-XA6 USB 3.0 ALINE BOX] .
Úgy gondolom hogy ha drágább akkor esetleg nagyobb tudása lehet.
Miér van szinte minden házon USB 3.0 B micro? nem lenne jobb mind a két vége USB 3.0 A tipus lenne? Köszönöm a választ! :R

Samsung Galaxy S Advance GT-I9070 \ Sony Xperia SP C5303 \ Honor 4x

(#4815) King Unique válasza noezmegmi (#4814) üzenetére


King Unique
titán

Az EE25-F6B külső házzal egyrészt nincsen a topikban konkrét tapasztalat, azért nem találtál itt róla semmit, max. volt olyan hozzászólás, ahol meg lett említve, de ennyi. Amúgy meg nem tud többet az EE25-XA6-nál, max. a tool-free kivitel és a full fémház az, amik az előbbinél extrának számítanak és megérhetik + 1 ezres felárat. Másrészt az már előzőleg is pedzegetve volt itt, hogy az EE25-XA6 esetében vagy sikerült kifognod 2 gyári hibás példányt, vagy a nálad lévő hardver- és szoftverkörnyezetnél nem stimmel valami, ami az utóbbinál lehet akár beállítás kérdése is, illetve az előzőleg javasoltak kipróbálásának elmulasztása miatt. Már csak azért is, mert pl. ebben a topikban is többen vettek ilyen EE25-XA6 külső házat, de az általad felsorolt problémákra eddig nem panaszkodott senki.

A 2,5"-os, USB 3.0-s külső házakon vélhetően azért (is) van rendszerint Micro-B fizikai interfész, mert azoknál az a standard, az elsődlegesen szabványos. Vannak ugyan Mini-B és Type-A fizikai aljzatot használó modellek is, de azok nem terjedtek el akkora mértékben, mint az előbbi. Valamint manapság még a Type-C jellemző, de az sem kizárólagosan, sőt pl. USB 3.1 Gen 2-es külső házak is vannak még szép számmal Micro-B fizikai aljzattal szerelve.

[ Szerkesztve ]

(#4816) noezmegmi válasza King Unique (#4815) üzenetére


noezmegmi
tag

Nem tudom mi lehet az oka, de lehet kaptam két mások által visszaküldött EE25-XA6 házat.
Igen tudom általad felsorolt dolgokból amit tudtam vagy mertem azt megcsináltam, van ami nekem bonyolult és nem mertem megcsinálni. Gondolok itt angol nyelvű oldalakra ahol elég egy dolgot benézni és nagy szívás lehet belőle.
win 10 van nekem 32bit, most amit használok Gembird EE2-U3S-2 [Winaero] teszt, [CDM], [CDI] , [HDS1] , [HDS2] , [HDS3],
Gondolkodtam amit mondasz a jogosultság, írásvédelem, stb. [ADSA-1S6] nála nem volt ilyen probléma vagy én nem vettem észre ( hiányos tudásom miatt). Gembird [EE2-U3S-2] nála sem vettem észre, de elmondod ha látsz olyat.
Ez egy érdekes és nem látom bonyolultnak, de előtte kérek majd tanácsot nagyon kezdőnek mire kell figyelni [Allitsd alapertelmezettre a biztonsagi engedelyeket a kulso meghajton] ,
Ez angol és itt elég egy rossz valami és nem biztos hogy helyre tudom rakni.. [Hogyan viselkedni kell a Windows 10 fájlok és mappák tulajdonjogával] ,
Lehet kérek egy általad jónak és számomra elvégezhető listás vagy sorrendet ha nem veszem el az idődet.
Igen a gépem egy 2013-as és nem használok előlapi USB 3.0 mert ninhcs de annyi eszem még van hogy csak hátlapi, de oda egy USB elosztó van bedugva, lehet ez hiba vagy nem az?? [Gépem] , [I-TEC USB 3.0 Metal U3HUBMETAL403] USB elosztó
Nagyon szépen köszönöm az idődet és a türelmedet :R .

Samsung Galaxy S Advance GT-I9070 \ Sony Xperia SP C5303 \ Honor 4x

(#4818) King Unique válasza noezmegmi (#4816) üzenetére


King Unique
titán

Először is a korábban linkelt leírásoknál eleve végig képekkel, illetve screenshotokkal vannak szemléltetve a lépések, beállítások, amik már önmagukban elég jól tükrözik a lényeget. Vagyis nem feltétlen kell ahhoz perfektül tudni angolul, hogy egy ilyet értelmezni lehessen. Meg szükség esetén amúgy is ott van a szöveg, a teljes weboldal magyarra fordításához egy csomó online fordító, sőt akár böngésző által közvetlenül felkínált fordítási opció.

Másrészt az EE25-XA6 külső háznál az ebben és ebben a hozzászólásodban linkelt hibákat jó lenne tisztázni. Ezekre ment legutóbb az a válasz, hogy meg lehetne próbálni a külső házban pl. újraparticionálni az SSD-t. A korábbiak alapján nem volt rajta fontos adat, max. a teszteléshez szükséges programok, ami ha nem változott, akkor opció a törlés és az újraparticionálás. Azzal tiszta lappal lehetne kezdeni, meg akkor a jogosultságokat sem kellene normál esetben külön állítgatni, valamint az is kiderülne, hogy ténylegesen írásvédett-e a meghajtó. Illetve előtte az írásvédettséget külön lecsekkolni, azaz hogy nincs-e a Windowsban szoftveresen külön beállítva. Erre azért van szükség, mert ha igen, akkor a DiskPart sem tudja törölni és újraparticionálni a lemezt. A leírások egyébként önmagukért beszélnek, de ha kell, akkor külön leírhatom ide is, hogy esetedben pontosan mit kellene beírni parancssorba, feltéve ha elárulod, hogy jelenleg mi az EE25-XA6, illetve a külső SSD sorszáma a lemezlistában. Ezt megmutatja a HDS is, ahogyan parancssorban a DiskPart szintén. Azaz, hogy disk 0 / 1 / 2 stb.

"Lehet kérek egy általad jónak és számomra elvégezhető listás vagy sorrendet"

Szerintem ebben és ebben a korábban linkelt leírásban elég jól szemléltetve van lépésről lépésre, hogyan kell grafikus felületen NTFS fájlrendszernél szükség esetén megfelelően beállítani az adott mappára / teljes meghajtóra vonatkozóan a felhasználói jogosultságokat, saját tulajdonba venni stb. Ennél részletesebben nem tudom én sem, max. annyit hozzátenni, hogy értelemszerűen a megfelelő felhasználói fiókra (pl. a saját felhasználód) vonatkozóan kell beállítani, meg feltétlen bejelölni az ITT és ITT pirossal aláhúzott opciókat. Plusz egy korábban még Windows 8 alatt készült saját ábrával szemléltetni a lépéseket, ami Windows 10-nél is kb. ugyanaz. A linkelt parancssoros módszernél meg eleve van magyarázó szöveg, ráadásul magyarul, ami önmagáért beszél. Ha esetedben G a külső SSD meghajtóbetűjele, akkor meg értelemszerűen azt kell megadni. Viszont ha eleve újra lesz particionálva a külső SSD, akkor felesleges a jogosultságokat előtte állítgatni, max. utána lehet értelme, de akkor is csak szükség esetén.

"de oda egy USB elosztó van bedugva, lehet ez hiba vagy nem az??"

A linkelt i-Tec USB-elosztó (hub) a gyártó weboldala alapján passzív típusú, azaz nem mellékelnek hozzá külön tápegységet. Ha ehhez van csatlakoztatva a külső SSD, az elosztó pedig a PC hátlapi USB 3.0 portjához, akkor az oké lehet akkor, ha nincsen hozzá más, nagy energiafelvételű eszköz is csatlakoztatva és egyidejűleg használva. Ellenben ha igen, akkor az okozhat tápellátási és akár egyéb problémát is. Ilyenkor vagy aktív, külső tápos USB-elosztót célszerű használni, vagy közvetlenül, elosztó nélkül csatlakoztatni a külső SSD-t az USB-porthoz. Az utóbbit egyébként amúgy is érdemes lenne kipróbálni, mivel azzal ki lehetne zárni az elosztó okozta esetleges hibát.

[ Szerkesztve ]

(#4819) noezmegmi válasza King Unique (#4818) üzenetére


noezmegmi
tag

Nagyon szépen köszönöm a segítséget! EE25-XA6 külső ház vissza lett küldve.
Egyetlen észrevétel amit nem értek AXAGON ADSA-1S6 és a Gembird EE2-U3S-2 házak nem hozták ezt a hibát. Minden írás vagy más beállítás akkor erre a kettőre is igaz lenne, hibát hozná. Amit észrevettem a csomag esetében AXAGON ADSA-1S6 le volt ragasztva, én bontottam fel! EE25-XA6 nem volt lezárva nem volt .. khm ;) nem rakok fel képeket, minden kibontást rögzítek, tudom fura szokás.
AXAGON EE25-F6B ilyet rendelek, hát ha alapon és remélem hiba mentesen tudom használni és minden igért funkció fut majd rajta.
Aktív USB HUB ebben kérem a tanácsod, [I-TEC USB 3.0 töltő HUB 7 ] , vagy [AXAGON HUE-SA7BP 7] . Vagy amit jónak tartasz és megosztod.
Köszönöm és amint megvan az új ház megosztom mire képes.

King Unique nagyon szépen köszönöm a segítséget és támogatást. :R

Samsung Galaxy S Advance GT-I9070 \ Sony Xperia SP C5303 \ Honor 4x

(#4820) King Unique válasza noezmegmi (#4819) üzenetére


King Unique
titán

Igen, az valóban érdekes, hogy az EE25-XA6 külső háznál nálad (másoknál nem) ilyen problémák voltak, ellenben ugyanazon hardver- és szoftverkörnyezetben a másik kettőnél nem. Viszont az nem derült ki és nem lett tisztázva, hogy a külső ház gyári hibája miatt, vagy csak beállítás kérdése volt, lásd a korábbi válaszokban leírtakat. Aztán az szintén fura, ha állítólag nem bontatlanul kaptad kézhez és ebből következően elvileg lehetett akár más által visszaküldött példány is. De ez egyrészt megint nem tisztázott, másrészt nem feltétlen következik belőle az előbbi, vagyis hogy mondjuk gyári hibás volt. Meg ha már vissza lett küldve, akkor úgyis mindegy, mert ez esetben már amúgy sem fog kiderülni. Az EE25-F6B külső házzal remélhetőleg nagyobb szerencséd lesz, de az is majd csak akkor fog kiderülni, miután készhez kaptad és használatba vetted. Ha esetleg annál is hasonló problémákba ütköznél, akkor viszont célszerű lenne az előzőleg javasoltakat kipróbálni és azzal végre tisztázni, hogy tényleg a külső ház hibája, vagy esetleg egyéb komponensé, vagy pusztán csak beállítás kérdése. Meg ha van rá lehetőség, akkor több HDD / SSD meghajtóval is, mivel megint más, ha csak egy adott SSD-nél jelentkezik a probléma, ellenben más meghajtóknál nem.

A pontosan milyen USB-elosztót vegyünk kérdésre általánosan azt tudom mondani, amit egy korábbi válaszban. Tehát, hogy lehetőleg aktív típusú legyen, mások milyeneket vettek itt és a társtopikokban korábban, nemzetközi online rendeléseknél melyik topikokban célszerűbb érdeklődni, stb. A célra egyébként az általad linkelt 2 modell is megfelelhet, de hogy ténylegesen melyik mennyire oké, azt konkrét tapasztalat híján passzolom. Viszont az látszik a gyártói leírásokból, hogy az i-tec U3CHARGEHUB7 elvileg előnyösebb a hosszabb (100 cm vs. 40 cm) és modulárisabb (különálló vs. integrált) USB-kábel, az "erősebb" külső tápadapter (3 A vs. 2 A), valamint a külön be/ki kapcsolható USB-portok miatt az AXAGON HUE-SA7BP hubnál. Ellenben az utóbbinál a fizikai csatlakoztatás kényelmesebb és adott esetben problémamentesebb lehet a portok szellősebb elrendezése miatt, mivel így inkább elférnek egymás mellett a csatlakoztatásnál fizikailag nagyobb helyet igénylő USB-eszközök (pl. egyes pendrive-ok) is.

[ Szerkesztve ]

(#4822) noezmegmi válasza King Unique (#4820) üzenetére


noezmegmi
tag

Köszönöm! [i-tec USB 3.0 Charging HUB 7port] ilyet rendeltem! Igen ezt én se néztem cserélhető USB kábel azért az egy nagyon jó dolog. Sajnos spec kábel kell hozzá, nem lehet mondjuk Power Bank-ról használni. Keresek ilyen kábelt vagy ha tudod milyen kell hozzá akkor szt köszönöm.
Jogosultság kezelés amit mondtál az megcsináltam csak nem linkeltem be: [kép] , [kép]
Amit keresek egy korábbi hozzászólás alkalmával, ha kell a lemez törlése cmd alatt pár mozdulat azt fogom alkalmazni hiba esetén.
Várom a csomagot amit holnap vagy hétfőn fogok kapni :)

Samsung Galaxy S Advance GT-I9070 \ Sony Xperia SP C5303 \ Honor 4x

(#4823) noezmegmi


noezmegmi
tag

Megjött! :C [EE25-F6B USB 3.0] első dolog amit jeleznék az lehet nekem volt furcsa a házba SSD-t bevarázsolni, ott helyben levert a víz! ferdén kell bedugni egy fix keretben lévő házba egy SSD aminek szintén fix a csatlakozása, nagyon óvatosan sikerült, de azt hogy veszed ki?? Beszakadt a körmöm mással meg nem merem piszkálni. Kábele fele a Gembird kábelnek. nem tudom mi a jelentősége.
[Eszközkezelő], [engedélyek] , [engedélyek] , [CDI] , [CDM] , [TrimChack] , [TrimChack], [Másolás], Szerintem minden jó és szép! [EE25-F6B USB 3.0] na ezt innen kiszedni ? nem tudom lehet nekem gond, de ha eltörsz valamit akkor a ház törjön, mert az olcsóbb mint a SSD.
Köszönöm! Tesztelem a másik házat, amint kiszedem ebből a SSD-t nem tudom keresek videót mi a trükkje. Mindent egybevéve ez már működik, szép, kábele az nekem vékonynak gondolom, de nem értek hozzá :)

Samsung Galaxy S Advance GT-I9070 \ Sony Xperia SP C5303 \ Honor 4x

(#4824) King Unique válasza noezmegmi (#4823) üzenetére


King Unique
titán

Ez egy tool-free külső ház, ami azt jelenti, hogy nem igényel különösebb szerelést, csavarozást, Vagyis csak bele kell helyezni a HDD / SSD meghajtót a belsejébe, majd az alsóhoz illeszteni a felső fedlapot és a retesszel rögzíteni, lezárni a külső házat. Ami esetedben a szétszedésnél némi kellemetlenséget okozhat az egyrészt az, hogy az SSD vélhetően csak 7 mm magas, ezért utólag nehezebb kivenni a belső keretből. Viszont a mellékelt képen látszik, hogy van hátul egy kis nyílás, ott elvileg hozzá lehet férni és ki lehet billenteni a végét. Másrészt ránézésre elég passzos a belső kialakítás és ezért az SSD-t is ferdén kell belehelyezni, hogy rá lehessen tolni a SATA fizikai csatlakozóra, majd a kivételnél szintén hasonlóképpen. Közben pedig ügyelni kell rá, hogy ne legyen túl erősen feszegetve, nehogy deformálódjon a csatlakozó.

A mellékelt screenshotokon látszik, hogy a CDI kezeli a külső házat és a benne lévő SSD-t, van USB-n SMART, aztán az UASP és a TRIM (UNMAP) támogatása, működése is oké, ahogyan az várható volt. Ha a fájlmásolás is rendben megy oda-vissza, akkor pedig nyilván a korábban említett írásvédettségi probléma sem áll fenn. Valamint a felhasználói jogosultságok, illetve az NTFS biztonsági engedélyek is stimmelhetnek. Az utóbbiaknál egyébként alapesetben a rendszergazdák és a system csoportnak lesz teljes hozzáférése, valamint a screenshoton bejelölt hitelesített felhasználók csoportjának is többek között írási és módosítási joga. De ezt utólag állítgatni a korábbi válaszokban szemléltetett módon, illetve az adott felhasználói csoportnak külön megfelelő hozzáférési jogokat adni csak szükség esetén kell, mert amúgy nem szükséges, pláne ha rendszergazdaként vagy bejelentkezve és olyan fiókkal használod a Windowst. Meg ha csak azon a gépen, azzal a fiókkal használod a külső házat, ami eleve ott lett NTFS-re formázva.

Köszönjük az újabb információkat! :R

[ Szerkesztve ]

(#4825) noezmegmi válasza King Unique (#4824) üzenetére


noezmegmi
tag

Köszönöm a segítséget!
Sajnos ez a ház [EE25-F6B USB 3.0 FULLMETAL BOX] sem kezeli a Kingston SSD Manager programot :(

Samsung Galaxy S Advance GT-I9070 \ Sony Xperia SP C5303 \ Honor 4x

(#4827) King Unique válasza noezmegmi (#4825) üzenetére


King Unique
titán

Mármint éppen fordítva, a Kingston SSD Manager nem kezeli nálad USB-n ezt a külső házat, illetve ebbe téve a Kingston SSD-t.

Kíváncsiságképpen egyébként ránéztem én is az egyik gépen erre a programra, egy 2,5"-os, 240 GB-os Kingston A400-as SSD és pár, szabadon lévő USB-s külső ház felhasználásával. Az OS az aktuális verziójú (1903 | 18362.207) Windows 10 volt, amire a Kingston SSD Manager 1.1.2.0, valamint a Kingston SSD Toolbox 1.0.8-as verziója lett telepítve. Az SSD először egy LC-Power LC-25U3-Shockproof külső házban lett kipróbálva, ami a korábban említett AXAGON külső házakhoz hasonlóan szintén ASMedia ASM1153E chipes és UASP-s. Utána egy ICY BOX IB-253U3 külső házban, ami JMicron JMS567 chipes és ugyancsak támogatja az UASP-t. Majd végül egy régi, USB 2.0-s, nem UASP-s WD My Passport modellből kiszedett Initio INIC-1606L chipes SATA-USB panelhez, illetve adapterhez csatlakoztatva. Az eredmény minden esetben ugyanaz volt, azaz a Kingston SSD Manager gond nélkül felismerte az SSD-t az USB-s külső házakban, ellenben a Kingston SSD Toolbox csak a belsőleg, SATA-n csatlakoztatott Kingston SSD-t, de ez az utóbbinál elvileg normális. Az előbbinél pedig max. csak arra kellett figyelni, hogy az SSD másik külső házba történő áthelyezése, majd csatlakoztatása után frissítve legyen a nézet a programban a kis rescan ikonnal. Ez az ikon a korábban általad mellékelt screenshoton is látszik a "Contact Kingston Support" felirat mellett, illetve után. Vagy másik megoldás ilyenkor az új meghajtó megfelelő detektálásához teljesen bezárni a programot, majd újra megnyitni.

Tehát a saját példám is szemlélteti, hogy nem kellett semmi extra, simán kezelte USB-n a Kingston SSD Manager többféle, eltérő vezérlős külső házba téve is az SSD-t. Max. annyi volt a feltétel, hogy maga az SSD értelemszerűen Kingston legyen, máskülönben nyilván nem ismeri fel, nem listázza ki. Ha esetedben az előbb leírtak stimmelnek, ellenben a programban egyáltalán nem jelenik meg az SSD azokba a bizonyos AXAGON külső házakba téve, valamint még rescan után sem, akkor az eleve abnormális. Úgy meg pláne, hogy ilyenkor maga a Windows, valamint azon a belül a CDI, HDS stb. programok viszont gond nélkül kezelik.

[ Szerkesztve ]

(#4828) Kroni1


Kroni1
veterán

Sziasztok!

Olvasom az összefoglalóban, hogy SSD-nél érdemes lehet 3.1 külső házat venni, a maximális sebesség eléréséhez. Nos nekem a gyorsaság nagyon fontos szempont lenne, de nem nagy fájlok mozgatása a fő, hanem virtuális gépek futtatása menne a külsőről, hogy a suliban a zárt gépen már a külső SSD-mre megkezdett munkákat otthon is tudjam folytatni. Tehát itt nem a nagyobb adatmozgatás, hanem a kis rendszerfájlok egyidejűleg gyors elérése a cél.

Tudnátok ajánlani nekem olyan jó ár/érték arányú házakat amiben egy Sandisk 480GB SSD Plus meghajtót a fenti célokra a lehető legjobban ki tudok használni?!

Még mindig az ICY-BOX típusok a legnépszerűbbek?! Berendeltem egy usb3.0-ás SP A30-at, de lehet lemondom, ha az én céljaimra bármekkora előnyt jelentene egy másféle vagy, mondjuk egy 3.1-es, akkor inkább rendelek egy olyat. :F Nem tudom milyen chip van az A30-ban és hogy az UASP-t támogatja-e ez egyáltalán, természetesen la lehet mindenképp olyat szeretnék ami tudja! Minden tanácsot előre is köszönök! :R

[ Szerkesztve ]

(#4830) King Unique válasza Kroni1 (#4828) üzenetére


King Unique
titán

Egyrészt az adatátviteli sebesség szempontjából az USB 3.1 Gen 2-es külső ház akkor indokolt, ha teljesen ki akarunk hajtani USB-n egy SATA3-as SSD-t, elérni annak szekvenciális maximumát, amit kb. SATA3-as csatlakozásnál tudna (példa). Viszont ehhez akkor nyilván a gazda hardveren is USB 3.1 Gen 2 portnak kell lennie, máskülönben nincs értelme. Egyébként meg itt maga a SATA3 szabvány, az arra épülő SSD és USB-chip is limitál, ellenben maga az USB 3.1 Gen 2 (10 Gbps) nyilván többet tud. Viszont a szabvány maximumának eléréséhez SATA RAID 0 (példa), vagy M.2 PCI NVMe (példa) megoldás kell.
Másrészt OS, illetve jelen esetben virtuális gépek futtatásánál a rendszer gyors működése szempontjából amúgy sem a szekvenciális maximumok az igazán lényegesek, hanem a 4K értékek, valamint az elérési idők. Az utóbbi kettőben (is) meg eleve jók az SSD-k és megfelel, elegendő a gyors működés biztosításához USB-s oldalról egy USB 3.0-s külső ház is, nem feltétlen létszükséglet az USB 3.1 Gen 2, pláne csak SATA3 alapon. Meg UASP módban az USB 3.0 szabvány maximuma is ~ 450 MB/s körül van, ami bőven elég lehet ilyen célra.

Ha olvastad az összefoglalóban a külső SSD-s fejezetet, akkor ott le van írva az is, hogy tartós és pláne intenzív használatra célszerű az SSD-hez olyan külső házat venni, aminél működik a TRIM, pontosabban USB-n az SCSI UNMAP. Ha gyakran lesznek virtuális gépek futtatva a külső SSD-ről, akkor az eleve nagyobb írásterhelést jelenthet az átlagosnál, aminél TRIM / UNMAP nélkül még hamarabb belassulhat USB-n az SSD, hacsak a Garbage Collection nem elég hatékony ahhoz, hogy ellensúlyozza ezt. De ha van olyan USB 3.0/3.1 külső ház, ami támogatja USB-n a TRIM / UNMAP funkciót, akkor nyilván célszerűbb biztosra menni és eleve olyat venni. A topikban is volt szó ilyenekről, sőt akár USB 3.0 alapon is vannak, mint pl. az AXAGON EE25-XA6, EE25-F6B és az ADSA-1S6. Az SP Armor A30 esetében viszont nincsen arról konkrét információ és tapasztalat, hogy támogatja-e, vagy sem, de tippre inkább az utóbbi valószínűbb.

[ Szerkesztve ]

(#4831) Kroni1 válasza King Unique (#4830) üzenetére


Kroni1
veterán

Igen, olvastam az összefoglalót de ez a hsz is sokat segitett, köszi a hasznos infókat! :R

Az Armor A30 valóban egy olcsóbb rack, nem hiszem h támogatja, még a chipjét sem találtam meg h milyen. Viszont a Sharkoon oldalán egyértelműen irja, hogy az usb3.0 rackjei Jmicron vezérlősek és támogatják az UASP-t, a 3.1 rackjei pedig ASMedia 1351 chipesek, és szintén tudják. Végül így egy Sharkoon 3.0 lesz a befutó, tényleg nincs szükségem a 3.1-re, a sulis gépek is csak 3.0-sak. A TRIM nem hülyeség, de nem feltétlenül fontos, egy 480as SSD-n fogunk most dolgozni, a szerverek max 60-100GB-ot foglalnak majd és csak pár hónapig lesz szükség erre.. Aztán az SSD megy majd az asztali gépbe, vagy a notiba ahol majd lesz neki TRIM.

köszi mégegyszer mindent!

(#4832) Kroni1 válasza King Unique (#4830) üzenetére


Kroni1
veterán

Ez az axagon is szimpi, nem is draga és van belőle az allee bestbyte ban, ahova pont mennem kell. Asszem végül ez lesz a befutó, gondolom ezzel nem lesz gond a sebességgel sem.

[ Szerkesztve ]

(#4833) noezmegmi válasza Kroni1 (#4832) üzenetére


noezmegmi
tag

Saját szenvedésem olvashatod itt, Axagon azért feltételesen ajánlott ! Ami reményre adhat okot az a [ADSA-1S6 USB 3.0] ebben inkább működnek a fenti dolgok. USAP és a TRIM ami létszükséglet SSD-hez. Nekem Kingston UV500/240 van.
ADSA-1S6 USB 3.0 chip JMS578,
EE25-F6B és a EE25-XA6 chip ASM1153E amivel nekem konkrétan gondjaim voltak és nem született megnyugtató válasz a hibákra.
Hatalmas köszönet King Unique aki segített :R

Samsung Galaxy S Advance GT-I9070 \ Sony Xperia SP C5303 \ Honor 4x

(#4834) Kroni1 válasza noezmegmi (#4833) üzenetére


Kroni1
veterán

Én vettem egy EE25-F6B házat a Sandisk SSDPLUS 480-asomhoz, (ami nem a leggyorsabb SSD de 16k-ért jó vétel volt szerintem) Egyenlőre jónak tűnik, TRIM is támogatott Cristaldiskinfo szerint, eddig nem futottam bele jogosultsági problémákba, szépen másolja a filmeket rá és a szekvenciális értékek is rendben vannak. Van egy Toshiba USB3.0 házam, ahhoz és a belső Sata csatolóhoz hasonlítva egyértelműen látszik a különbség. Érdekes, hogy az UASP a szekvenciális tempót tudja csak gyorsitani, a többi értékre nincs nagyon hatása. Viszont a 4k értékek csúnyán elmaradnak a belső csatolótól, de hát ez van, azért egy 2.5 HDD-hez képest még ez is előrelépés...

(#4835) King Unique válasza Kroni1 (#4834) üzenetére


King Unique
titán

Ezek a teszteredmények kissé gyengék USB 3.0-n és SATA-n (6 Gbps) egyaránt, a gyártó weboldala és egy korábbi adatlap szerint ennél többet kellene tudni ennek az SSD-nek. Továbbá a teszteléshez használt program és annak beállításai sem teljesen mindegy. Ha pl. SandForce (adattömörítős) vezérlős az SSD, akkor a CDM-nél eleve a 0 Fill beállítással kell mérni a gyári értékek eléréséhez, ami többek között az alábbi cikkben is le van írva. Valamint célszerű akár más tesztprogrammal (pl. ATTO) is elvégezni egy mérést.

Egyébként egy USB 3.0 | SATA3 | UASP alapú külső házban egy kellően gyors SATA3-as SSD-nek olyan eredményeket kellene produkálni USB 3.0-n, mint pl. ennél a korábbi tesztél, valamint amit itt a topikban egy másik fórumtag mérésénél. Ahol látszik, hogy a BOT vs. UASP mód között a 4K értékeknél is volt némi eltérés. De az igaz, hogy főleg inkább a szekvenciális értékek nőttek jobban UASP módban, illetve az USB 3.0 szabvány szekvenciális maximumának (kb. 450 MB/s) kihasználásához is eleve UASP támogatás kell mind a külső ház, mind az OS felől.

[ Szerkesztve ]

(#4836) Kroni1 válasza King Unique (#4835) üzenetére


Kroni1
veterán

Egy régebbi ASUS M5A99 FX lapom van AMD FX8320-assal. Megnéztem, a vezérlője Asmedia 1042, tehát tudnia kell az UASP-t. Érdekes, hogy először én is többet vártam, így az ASUS honlapról leszedhető legutolsó (2016-os) ASMedia USB3.0 drivert feltettem a win10-hez, de azzal sokkal rosszabb adatokat produkált, 180MB/s körül volt a szekvenciális max. Letöröltem, ment vissza a win10 által felajánlott és úgy megint ennyit adott. Próbáltam a 0Fill-t is, de pont ugyanennyi lett, így szerintem ez tutira nem Sandforce chip-es. ATTO-val is próbáltam a külső házban, ott 4k 35MB/s, és a max ugyanígy 300MB/s körül van mint a CDM-ban.
A Crucial BX100-asom tud ugyanebben a gépben 400MB/s felett is, tehát nem hinném, hogy a PC-m a szűk kereszmetszet.. Még annyi lehet, hogy ebből az SSDPlus-ból van elvileg MLC-s és TLC-s is. Ez TLC-nek volt írva, olcsóbb is volt sokkal, ezért gondoltam, h esetleg lassabb is lehet. Azért ez nem akkora gond, ez a sebesség is bőven jó nekem!

[ Szerkesztve ]

(#4837) King Unique válasza Kroni1 (#4836) üzenetére


King Unique
titán

Akkor esetedben valószínűleg inkább a gép (alaplap) és / vagy a SanDisk SSD lehet a szűk keresztmetszet adatátviteli sebesség szempontjából, nem igazán maga az AXAGON külső ház. Ha erről az alaplapról van szó, akkor ezen vannak SATA3-as és USB 3.0-s portok, viszont az ASMedia alaplapi vezérlő miatt adott esetben "gyengébbek" lehetnek az értékek, mint mondjuk Intel esetében. Valamint Windows 10-nél a külön USB 3.0 driver is pl. ASMedia vezérlőnél lehet szükséges, ellenben az Intel és a VIA rendszerint natívan támogatott. Meg maga az inbox (beépített) / külső driver is lényeges lehet SATA-n és USB-n egyaránt, mert ha nem megfelelő, akkor az a sebességre is negatív hatással lehet, amit ugye USB 3.0-n sikerült is pluszban tapasztalni a cserénél.

(#4838) Kroni1 válasza King Unique (#4837) üzenetére


Kroni1
veterán

Igen ez az a lap, tényleg más rendszer mint az inteles. Az eszközkezelőben egyébként nem is jelenik meg a Tárolóeszközök közt az UASP, de biztosan megy. Majd a suliban is mérek egyet, ott core i3-as gépek vannak, kiváncsi leszek azzal mit produkál.
Van a régi laptomomban egy 120GB-os Corsair Force LS vagy milyen Sandforce-os SSD-m is, ami gyorsabb a másik kettőnél, azzal csak az a baj, h elég kicsi sajna. De lehet lemérem, és ha azon gyorsabb a 4k akkor kicserélem őket.

(#4839) King Unique válasza Kroni1 (#4838) üzenetére


King Unique
titán

Akkor működik UASP módban az eszköz, ha az eszközkezelőben a lemezmeghajtóknál SCSI formában jelenik meg, valamint a tárolóvezérlőknél is szerepel az SCSI és az UASP. Azaz ilyen és nem ilyen. Ha esetedben az utóbbi, akkor az elvileg nem UASP, hanem BOT mód, amely utóbbi (is) magyarázná USB 3.0-n az alacsonyabb értékeket.

(#4840) Kroni1 válasza King Unique (#4839) üzenetére


Kroni1
veterán

Akkor nálam valamiért nem megy az Axagonnal sem az UASP, csak egyszerűen gyorsabb kicsit mint a Toshiba.. Így van az eszközkezelőm, akárhogy is próbálkozom bármilyen driverrel, csak lassabb lett a jelenleginél:

Pedig a hátsó portokra rá is van írva, hogy UASP, próbáltam hozzáadni az UASP drivert is, de ezek szerint nem sok sikerrel. Még kutatok majd h mi lehet, jelenleg a Crucial is lassabb (400MB/s) szekvenciális adatokat mutat CDM-ben mint régebben (500MB/s) igaz akkor még régebbi verzióval teszteltem, de sztem a szekv. adatoknak elég egyértelműnek kéne lenni..

(#4841) King Unique válasza Kroni1 (#4840) üzenetére


King Unique
titán

Pedig az EE25-F6B külső ház eleve támogatja az UASP-t, ami ráadásul USB-n a TRIM (UNMAP) működésének is feltétele. A másik fórumtagnál egyébként rendben is volt, ami a hozzászólásában lévő screenshoton is látszik. Vagyis akkor esetedben marad a hardver- és szoftverkörnyezet, mint lehetséges hibaforrás. Viszont az ASM1042(A) alaplapi vezérlő a leírás alapján szintén támogatja, ahogyan a Windows 10 is natívan. Azaz ha nálad nem működik, akkor ott valószínűleg valamilyen driveres probléma lehet.

(#4842) Kroni1 válasza King Unique (#4841) üzenetére


Kroni1
veterán

Én arra gondolok, h működik, csak nem jelenik meg az eszközkezelőben.. cmi ssdok és mindenféle info progit feltettem, saját sandisk infot is és a trimet bekapcsoltnak látják.. ma kipróbalom inteles gépben is.

(#4843) noezmegmi válasza Kroni1 (#4842) üzenetére


noezmegmi
tag

Ez egy végtelen történet lesz és ezért is jobb olyat venni ami eleve jól vagy saját érzetre jól működik. Sok helyen rosszat írnak a gembird házakról, nekem jó véleményem van és régi gyártók. [EE2-U3S-2], Chipset:ASM1153, [Eszközkezelő], [Gembird EE2-U3S-2 CDI] , [Gembird EE2-U3S-2 CDM],
Axagon [ADSA-1S6] chipset: JMS578
Végső esetben írni kell a gyártó oldalán és azért válaszolnak :)

Samsung Galaxy S Advance GT-I9070 \ Sony Xperia SP C5303 \ Honor 4x

(#4844) Kroni1 válasza noezmegmi (#4843) üzenetére


Kroni1
veterán

Webshopos vásárlás, visszaviszem ha a suliba nem lesz jo.. van anyumnál egy sharkoon usb3.0, majd azt elhozom, az tuti jo!

(#4845) AxBattler


AxBattler
félisten

Sziasztok!
ORICO 2518S3 + Samsung 860 Evo 2.5" 500GB exFAT eredmények:

[ Szerkesztve ]

"Csak egy dologtól félek. Ha meghalok, az asszony eladja a gépeimet annyiért, amennyit bevallottam neki." KERESEM: Lian Li PC-C50 ......................................................................................................................

(#4846) King Unique válasza AxBattler (#4845) üzenetére


King Unique
titán

Hasonló ez is, mint a korábbi teszted eredményei. Apróbb különbségek lehetnek az egyes fájlrendszereknél, meg akár 2, egymás után lefuttatott CDM teszt között is. De a lényeg sebesség szempontjából az, hogy ha kellően gyors az SSD, valamint a külső ház SATA3 alapú és támogatja az UASP-t, plusz az utóbbit a gazda hardver és az OS is, akkor kb. ilyen értékeknek kell kijönni USB 3.0-n. Erre a mostani mellett jó példa a másik teszted is, ahol ugyanilyen alapon, de mégis másik külső ház és másik SSD volt az alany. Ellenben pl. a másik fórumtag amilyen eredményeket kapott nemrég ugyanilyen alapon, azok nyilván elmaradnak ettől és ott eleve nem stimmelhet valami.

Apropó, ha már SSD van a külső házban, akkor ennél USB-n a TRIM (UNMAP) működik? Ebben a hozzászólásban részletezve van egy módszer, hogyan célszerű tesztelni Windowson.

Köszönjük!

[ Szerkesztve ]

(#4847) Ł-IceRocK-Ł


Ł-IceRocK-Ł
addikt

Sziasztok,
Tesóm laptopjában SSD-re állnánk át, így a megmaradt 500 Gb-os hdd-t belepakolnám egy külső házba. A fizikai formája a 7 mm-es vastagsúgú.
Egy USB 3.0 vagy 3.1? es megoldás érdekelne, emberi áron, de ne legyen ipari hulladék.
Olvasgattam a topikban, összefoglalót is, de ott nem találtam azokat a típusokat amiket kinéztem.
Tudnátok esetleg ajánlani pár típust?

Ilyen márkákból találta:
Gembird, Axagon,Kolink,

Ezeket én sajnos nem ismerem, kell-e félni valamelyktől?
Vagy írjak konkrét típusszámot? :F

:R

"lol, rock, te egy kib*szott médium vagy. mit médium, HARD " by FireKeeper

(#4848) King Unique válasza Ł-IceRocK-Ł (#4847) üzenetére


King Unique
titán

Arról nemrég volt szó, hogy mikor indokolt és célszerű USB 3.1 Gen 2-es külső házat venni. Vagyis pl. SSD-hez a max. adatátviteli sebesség kihasználása és akár a TRIM / UNMAP funkció miatt is. De az utóbbihoz nem feltétlen létszükséglet a Gen 2, mivel pl. a válasz végén linkelt AXAGON külső házaknál is működik Gen 1 = USB 3.0 alapon. Egy mezei HDD-hez meg aztán végképp nem, mivel azt ez egyrészt nem érinti, másrészt annak a sebességéhez az USB 3.0 szabvány maximuma is bőven elég. Viszont ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy HDD-hez egyáltalán nem lehet USB 3.1 Gen 2 külső házat venni, hanem csak azt, hogy nem igazán indokolt, legalábbis az előbbi okok miatt. Az meg ugye a másik, hogy értelemszerűen akkor van igazán értelme az USB 3.1 Gen 2 külső háznak, ha a gépen is van olyan port. Ellenkező esetben viszont nyilván nem igazán.

Kolink külső házból USB 3.0-s kivitelben itt az a modell ismeretes, amiről korábban teszt is készült és újabban állítólag már JMS578 chip van benne. A Gembird esetében pedig az, amit legutóbb más említett, illetve beszámoló is készült róla. Az AXAGON külső házaknál meg az előbb, az SSD-s témánál linkelt 3 modellel vannak itt tapasztalatok, amiket többen pont az SSD, illetve a TRIM (UNMAP) támogatása miatt vettek.
Az előbb felsoroltak elvileg megfejelhetnek esetedben is a célra, viszont nem feltétlen mindegyik pont 7 mm magas HDD-re van szabva, mármint belefér, csak a stabil belső rögzítés, meg ilyenek a kérdés. Viszont pl. az ugyancsak nemrég egy másik hozzászólásban említett ORICO 2518S3 külső háznál - ami szintén szóba jöhet - eleve csavarral rögzíthető a HDD / SSD a beépítőkerethez, sőt a linkelt blogbejegyzésben is 7 mm magas merevlemez van benne. Vagyis ebből a szempontból (is) az utóbbi pláne jó választás lehet ilyen célra. Ha pedig annyira USB 3.1 Gen 2-es külső ház kell, akkor ennek van olyan változata (2518C3-G2) is. Ez utóbbival szintén van itt tapasztalat, ilyet vett egy másik fórumtag, aki végül szintén 7 mm magas HDD-t tett bele. Ahol amúgy a CDM teszt eredményénél SSD-vel maga a külső ház tudna nyilván jóval többet is USB 3.0/3.1 csatlakozásnál, viszont a lassú HDD eleve limitálja az adatátvitel sebességét.

[ Szerkesztve ]

(#4849) Ł-IceRocK-Ł válasza King Unique (#4848) üzenetére


Ł-IceRocK-Ł
addikt

Megnéztem, Gen2 nem szükséges.
Viszont az említett Orico típust már nem lehet kapni nálunk.
A nálunk elérhető modell egy újabb, de szerszámmentes szereléses...
[Orico 2528U3]
Nem tudom találkozott-e ezzel már valaki.
Az ára jó, kérdés mennyire stabil benne a HDD.
Bár autóipari szivacsot és ragasztót tudok hozni bele :DDD

[ Szerkesztve ]

"lol, rock, te egy kib*szott médium vagy. mit médium, HARD " by FireKeeper

(#4851) Kroni1


Kroni1
veterán

Na úgy néz ki az itthoni régi gépem volt a ludas a gyengébb usb-s random 4k eredményekben, a suliban az új generációs inteles gépnél a tárolóeszközök közt egyből megjelent az UASP, és a CMD eredmények is sokkal jobbak lettek mint itthon! Ez nem is baj, mert pont a suliban kell, hogy minél gyorsabban tudjak klónozni, és adatokat mozgatni nagy mennyiségben az ssd-re, úgyhogy megtartom az Axagont! :R

Ł-IceRocK-Ł: szerk: látom nem kell gen2 így átirtam: Én a helyedben lehet, hogy pl. egy Sharkoon tárolót vennék, persze ha az Orico-val van pozitiv tapasztalat az se rossz.. Sharkoon-nál írják korrektül a honlapjukon, hogy melyik tipus milyen vezérlőt tartalmaz, (a gen1-esek Jmicron-t, a gen2-esek ASMedia 1351-t ami elég gyors tesztek szerint) és minőségi korrekt cucc. Nem tudom ez az Orico mennyi, de gondolom 5e ft körül van, a Sharkoon is annyi kb és az biztosan megbizható. Nekem 2db usb3.0 Quickstore van itthon azok szépen dolgoznak évek óta. Majd kiváncsiságból letesztelem hogy az Axagon-hoz képest hogy teljesítenek.

[ Szerkesztve ]

(#4852) King Unique válasza Ł-IceRocK-Ł (#4849) üzenetére


King Unique
titán

Pedig az árgép találatai alapján még lehet kapni, igaz annál a webshopnál jelenleg nincs készleten. De attól még elvileg be tudják szerezni, meg lehet akár máshol is. Az eBay és társai online piacterek kínálatában meg pláne megtalálható.

Ezzel a 2528U3 modellel itt a topikban nincsen tapasztalat, nem említette eddig senki, hogy ilyet vett volna. Ennélfogva az sem ismert, hogy egy 7 mm-es HDD belső elhelyezése, rögzítése mennyire stabil benne. De ezen és a Type-C 2528C3 modellnél (ami ilyen téren valószínűleg ugyanaz) ezen a képen látszik, hogy a HDD-re mindkét oldalról rátolható egy-egy plusz rögzítőelem, ami vélhetően többek között a megfelelő megtámasztásról is gondoskodik. Sőt, az utóbbi képen lévő HDD a címke alapján elvileg pont egy 7 mm magas Seagate BarraCuda, vagy annak a Pro változata lehet.

(#4851) Kroni1:
Na akkor ahogyan az sejthető volt, az otthoni gépeden, az arra telepített Windowson eleve nem stimmelt valami, ha már az UASP sem működött, amit alapból támogat az a külső ház. Meg adott esetben az Intel alaplapi USB 3.0 vezérlő is szerencsésebb lehet, mint az ASMedia. Ezért is javasolt ilyenkor lehetőség szerint másik gépen, másik operációs rendszerrel is kipróbálni, letesztelni a külső házat, úgy nagyobb eséllyel deríthető ki a hiba forrása és oka. Meg nyilván azért is, mert attól hogy egyik gépen valami gond van, az nem feltétlen jelenti azt, hogy egy másiknál is, vagyis nem feltétlen a külső ház hibája az oka.

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.