Hirdetés

2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:49:35

LOGOUT.hu

Külső 2,5'' mobil rack-ek topikja
Kérdezés előtt, kérjük olvasd el az alábbi összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#2191) King Unique válasza batagy (#2182) üzenetére


King Unique
titán

"nem lehet hogy a HDD-től is függ ez? HDD típus nem maga kapcsol le, a racktől függetlenül?"

Ha már így felkérdeztél, akkor külön a te kedvedért megnéztem újból. :)
Egy Lenovo notebook USB 2.0 és USB 3.0 portjain teszteltem egy régi WD és egy új Seagate-Samsung merevlemezt. Mindkettőt az említett RaidSonic külső házban, illetve egy régi My Passportból kioperált USB 2.0 vezérlőn. íme az eredmények:

RaidSonic ICY BOX IB-250StU3+BH15 ASMedia MP Tool beállítások:

Érdekesség, hogy alvó módra és leállításra vonatkozó értékek (pl. EE, HS, Idle Timer) mind inaktívak, ki vannak kapcsolva, ennek ellenére mégis működnek az adott funkciók.

A notebook USB 2.0 portján Windows 7 Professional alatt vmi miatt nem akart leállni egyik külső vezérlő + merevlemez kombináció sem, ellenben USB 3.0 portra dugva már igen. Érdekesség még, hogy először Windows 8.1 Pro alatt nem akart aludni, de ott a HD Sentinel okozta a problémát, amit átmenetileg kikapcsolva már működött az alvó mód. Az Initio és az ASMedia vezérlő is kb. 10 perc inaktivitás után állította le a merevlemezeket. Viszont Windows 10 (Education) esetében valamiért kicsit tovább tartott a dolog (10-30 perc). Lehet valami rendszerfolyamat használta a merevlemezt és az piszkált bele, pedig a HD Sentinel ott is ki volt kapcsolva.

Viszont Linux Mint alatt az ASMedia vezérlő kicsit furán viselkedik...ha 2.0 portra dugom, akkor leáll, bár van, hogy ott is eljátssza a "leállítás —►újra felpörgetés —►leállítás" szindrómát. Viszont 3.0 portokon nem állítja le rendesen, mivel "leállítás —►újra felpörgetés jelenség játszódik le, aminek nem tudom az okát...hiába használom a Cinnamon felület asztali ikonját, iletve az udisks parancs unmount és detach opcióját, a helyzet változatlan....és ugyanezt eljátssza Ubuntu, Kubuntu, de Arch alapú Antergos alatt is.
A két merevlemeznél még annyit figyeltem meg, hogy a régi 250 GB-os WD hamarabb tért magához alvó módból, mint az újabb 1 TB-os Seagate-Samsung.

=========================================================
KONKLÚZIÓ
=========================================================

Az eredeti kérdésre válaszolva, külső USB-s házban a merevlemez leállítása elsődlegesen a külső rack vezérlőjétől és az operációs rendszer együttműködésétől függ, azok határozzák meg a funkció működését.
Viszont egyes merevlemezeknek lehetnek olyan sajátosságai, ami eltérő viselkedést eredményez fejparkolás, leválasztás utáni leállítás (pfjűűűh hang, parkolás-kattanás), illetve alvó módból történő ébredés tekintetében. Legalábbis én a fenti teszt értelmében ezt szűrtem le, illetve erősítette meg a korábbi álláspontomat.

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.