Hirdetés

2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2020-06-18 09:11:48

LOGOUT.hu

Casco és kötelező gépjármű felelősségbiztosítás topik

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#1551) chungee válasza Qru (#1550) üzenetére


chungee
addikt

Köszönöm szépen :R A leírás szerint akkor csak törzskönyv és forgalmi díját kell kifizetni ami 12.000. Mutterom megfeledkezett az évfordulóról oszt horribilis ajánlatott kapott a kövi évre (100k/év, tavaly 43k/év) :Y Most kényszerül erre a családon belüli üzembentartó váltásra. Így akkor 45k + 12k még mindig jobb mint 100k :((( :((

[ Szerkesztve ]

(#1552) Qru válasza chungee (#1551) üzenetére


Qru
MODERÁTOR

Igen.

#nincsbennetarcsi

(#1553) chungee válasza chungee (#1551) üzenetére


chungee
addikt

Most megkönnyebbült az öreglány :DDD :DD

(#1554) sgery


sgery
őstag

Sziasztok!

Biztosítási kérdésre keresek választ de nem találok.
Magamnak veszek új kocsit, erre a biztosítást a saját nevemre kötöm.
Van egy másik kocsim, ezt a tesómnak adnám. Ha meghagyom a saját nevemen ennek is a biztosítását, az miben érintheti az új szerződésemet? Itt leginkább az érdekel, hogy ha balesetet okoz akkor mindkét biztosítás díja megugrik, vagy csak azé amivel okozták a kárt?

Másik kérdés: ismerősöm okozott kárt a kocsijával, nem volt nagy gond. A biztosító megírta annó, hogy a másik autósnak a kára ~45e Ft, ezt a haverom be is fizette a biztosítónak, ergo nem történt a biztosító részéről helyette történő kifizetés. Viszont a biztosítási díja és besorolása is változott a baleset miatt.
Ilyenkor elvileg ez nem történhetne meg, mert kifizette a keletkezett kárt, nem?
(azóta már másik kocsit is vett és más biztosítást is kötött, mert évfordulónál a 60e-ből 190e-re emelték a díjat, ezt nem vette észre így már csak úgy tudta felmondani a biztosítást hogy eladja a kocsiját, ami amúgy 200e-ret ért...)

FurTv-s Lapeno figurát keresek, aki tudja hol lehet venni szóljon!!!:)

(#1555) Qru válasza sgery (#1554) üzenetére


Qru
MODERÁTOR

Teljesen külön kezelik a két biztosítást minden tekintetben. Annyira, hogy így a másik (új) autódra ez esetben nem fogod tudni érvényesíteni a bónuszod, tehát A00-ból indul a biztosítás.

Ennek menjen utána legközelebb, mert ez esetben nem lenne szabad romlania a bónusz besorolásának.

#nincsbennetarcsi

(#1556) Lauda válasza sgery (#1554) üzenetére


Lauda
félisten

Lényegtelen hány biztosítás van a neveden, csak annak a járműnek a bonus-malus besorolása fog változni, a többi ettől független.

Amennyiben a biztosító által nem történik kifizetés, úgy nem változik a bonus-malus besorolás. Tehát ha más történt, azt meg kellene reklamálni.

[ Szerkesztve ]

(#1557) sgery


sgery
őstag

Köszi a válaszokat, akkor végülis nem kell módosítanom semmit úgy járunk a legjobban (nincs átírási költség..).

Havernak meg szólok, hogy akkor reklamájon, mert ez a mostani biztosítási díjára is kihat, mivel rosszabb fokozatban van mint kellene lennie.

FurTv-s Lapeno figurát keresek, aki tudja hol lehet venni szóljon!!!:)

(#1558) Qru válasza sgery (#1557) üzenetére


Qru
MODERÁTOR

A legjobban úgy járnál, hogy ha szülő lenne az üzembentartó. Egyenesági rokonok között ingyenes az átírás, idősebbeknek olcsóbb a biztosítás is és akkor a meglévő bónuszod tudod érvényesíteni az új autód biztosítására.

#nincsbennetarcsi

(#1559) rasotamas


rasotamas
veterán

Sziasztok!

Feleségem okozott kárt októberben az autójával ami az én nevemen van, mert friss jogsis, megjött a levél a K&H biztosítótól: 109 ezer forintot kellene kifizetni 45 napon belül, felhívtam, semmilyen részletfizetési lehetőség nincsen. Borzasztó kíváncsi vagyok mi az úristen került ezen 109 ezer forintba:

Ettől függetlenül a jelenlegi B1-ből M1-be átkerülés elég költséges lenne, most kb 35 a biztosítás és 100 magasságába emelkedne, és persze még hosszú évekig évi több ezer forintos plusz költséget vonzana, bár nem hiszem hogy a teljes plusz díj meghaladná a 109 ezret, és mégsem egy összegben kellene kifizetni.
A kérdés az, hogy rendezzék a biztosításomra? Jobban járok? Kb 50-60 ezerre számítottam amit ki is fizettem volna, de az összeg nagyon meglepett.
Ugye ez semmilyen formában nem befolyásolja a saját autóm és a fiam általam üzemben tartott autójának a biztosítási díját? Nem kell oda írnom, hogy okoztam kárt, hiszen nem én vezettem. Vagy hogy van ez?

Köszi!

https://tinyurl.com/rasoapro

(#1560) Qru válasza rasotamas (#1559) üzenetére


Qru
MODERÁTOR

Igen a károkozással -2 fokozatot ugrasz, tehát B01-ből nem csak A00 hanem egyenesen az M01-be kerülsz. Mivel a biztosítás az autóhoz kötődik ilyen téren ezért mindegy ki vezette, a következő biztosítás kötéskor be kell írnod, hogy okoztál balesetet (még ha nem is te voltál). Kicsit fura a logika mert ugye egy tárgynak van biztosítása, amit egy személy fizet tehát élesen nem elválasztható a kettő. Kicsit olyan, hogy a biztosító úgy alakítja hogy nekik jó legyen. :D

A helyedben én azt csinálnám, hogy nem fizetem be a 109 ezret, hanem átiratom a gyerekre a kocsit (elég ha üzembentartó lesz, maradhatsz te a tulajdonos). Mivel egyenesági rokonok között ingyenes az átírás, így Ő mint tiszta előéletű nem M01-ből indul hanem A00-ból az új biztosítással.

#nincsbennetarcsi

(#1561) rasotamas válasza Qru (#1560) üzenetére


rasotamas
veterán

Köszönöm a választ!

Én azt értem, hgoy be kell ikszelnem ennél az autónál, hogy okoztam balesetet, de mikor a másik két autó biztosítása fordulónaphoz ér annál is be kell ikszelnem? Ez az amit én nem értettem.
Az egyenes ági dolog nem olyan egyszerű mert a fogadott fiam, a feleségem korábbi házasságából. Hiába vette föl a nevem miután betöltöte a 18-at, a születési anyakönyvi kivonat apa mezőben nem én szereplek.
Eleve azért van az ő kocsija is az én nevemen mert neki 100 fölött lett volna 22 éves friss jogsisként a biztosítása, az én nevemre meg kijött 40 alatt.
A feleségem viszont idősebb nálam, lehet, hogy az ő nevére kellene iratni (nem tudom ezt lehet-e illetékmentesen) 45 évesen már talán jó feltételekkel kap biztosítást, akkor is ha nincs 2 éves a jogsija.
És akkor mennyi az elévülési idő? 2020-ban már újra köthetek A0-t?

https://tinyurl.com/rasoapro

(#1562) Qru válasza rasotamas (#1561) üzenetére


Qru
MODERÁTOR

Nem a másik kettőnél nem kell. Csak annál mivel balesetet okoztak, nincs összefüggés a többi autóval ilyen téren.

Akkor sajnos nem olyan egyszerű az átírás esetedben mint gondoltam. :(

Ha egy másik autóra kötsz biztosítás akkor az mindenképpen A0-ból indul. Tehát ha felmondod a biztosítást és akár aznap veszel egy másik autót az új biztosítás megint A0-ból indul.

Feleségre át lehet irtani (bár az nem ingyenes) vagy bejegyeztetni üzembentartónak. Nőknek amúgy is olcsóbb a biztosítás mint a férfiaknak azonos feltételek mellett (kor, lakcím, stb). Ha nem volt még a nevén autó (azaz nincs bónusza) akkor ő is A0-ból indul.

#nincsbennetarcsi

(#1563) rasotamas válasza Qru (#1562) üzenetére


rasotamas
veterán

Itt ezt írják, ami még jó is lehet:
"Ki számít közeli hozzátartozónak? Kik esetében nem szükséges az eredetiségvizsgálat családon belül?
Közeli hozzátartozónak számít a házastárs, az egyeneságbeli rokon, az örökbefogadott, a mostoha- és a nevelt gyermek, az örökbefogadó-, a mostoha- és a nevelőszülő és a testvér."

És akkor mikor lenne ez esedékes? Mondjuk júli 1 a fordulónap, akkor mondjuk júni közepén lenne érdemes megtenni? De még le kell mondani a régit is. És ezesetben kell írni adásvételi/ajándékozási szerződést és bevinni az ocsmányirodába?
Ja a fenti alapján feleségre is ugyanaz érvényes, mint a gyerekre. Nem volt még nevén autó de bármilyen A0 sokkal olcsóbb mint az M01.

https://tinyurl.com/rasoapro

(#1564) Qru válasza rasotamas (#1563) üzenetére


Qru
MODERÁTOR

Szuper! Akkor feleséged legyen az üzembentartó és kész. Úgy még a gyorshajtási bírság is neki jön, meg az adó. :DDD

[ Szerkesztve ]

#nincsbennetarcsi

(#1565) rasotamas válasza Qru (#1564) üzenetére


rasotamas
veterán

Tök mindegy, közös kasszán vagyunk. Mindig csodálkozok, milyen sokan élnek együtt házasságban külön kasszán. Mondjuk nálunk nem lenne megoldható a dolog, mert kőkemény 47 ezer forintra van leszázalékolva.

https://tinyurl.com/rasoapro

(#1566) rasotamas


rasotamas
veterán

Na kalkuláltam egyet az asszony adataival, 44 ezerre jött ki, de ugyanannál a biztosítónál, a többi több mint 10 ezerrel drágább. Ez nem gond? Nem lesz gebasz ha ilyen átlátszóan családon belül átiratjuk és ugyanott kötünk? Illetve most mit kell beixelni neki, hogy okozott kárt elvégre ő vezetett, vagy hogy nem, mivel az én biztositásomra lett elszámolva?

https://tinyurl.com/rasoapro

(#1567) Qru válasza rasotamas (#1566) üzenetére


Qru
MODERÁTOR

Nem gáz, ez egy legális kiskapu. Ne félj a biztosító még így is nagyon jól megél.

Nem kell beikszelni, mert a te biztosításodra lett elszámolva a kár. Ő teljesen tisztalappal indul.

[ Szerkesztve ]

#nincsbennetarcsi

(#1568) rasotamas válasza Qru (#1567) üzenetére


rasotamas
veterán

Köszönöm a segítséget! És te hogy intéznéd ezt időben fordulónaphoz képest? Egy hónappal előre már jelezni kéne hogy nehogy folytassák, nem? Bár eladásnál amúgy is bomlik, akár a forduló napján is intézhetem és azonnal netriszkelek egyet.

https://tinyurl.com/rasoapro

(#1569) Qru válasza rasotamas (#1568) üzenetére


Qru
MODERÁTOR

Így van, nem kell megvárnod a fordulónapot. Felmondod most a biztosítást (érdekmúlásra hivatkozva), a felmondás napjától pedig megkötöd az újat a feleséged nevére. Utána bemész az okmányirodába (ha nincs érvényes biztosítás akkor nem írják át) és kezdeményezed az üzembentartó váltást (mivel a tulajdonos te maradsz ezért nem kapsz új törzskönyvet csak a forgalmiban a feleséged adatai lesznek feltüntetve. Tehát például nélküled nem tudja eladni az autót továbbra sem).

A felmondás dátumától pedig visszajár időarányosan a már befizetett biztosítás díj neked.

#nincsbennetarcsi

(#1570) rasotamas válasza Qru (#1569) üzenetére


rasotamas
veterán

Igen de addig is a B1-et fizetem, átírástól pedig az A0-t ;)
És akkor ha marad a törzskönyv akkor csak 6000?

https://tinyurl.com/rasoapro

(#1571) Qru válasza rasotamas (#1570) üzenetére


Qru
MODERÁTOR

Jogos. Csak a fordulónapot akkor ne mulaszd el.

Igen.

#nincsbennetarcsi

(#1572) kerxy


kerxy
senior tag

Sziasztok!

Már idén 8 éve van jogsim, de eddig apukámmal közösen használtunk egy kocsit. Most én megkapom tőle, mert ő újat vásárol. Így A00 fokozatban kezdenék, 85-90k lenne egy évre a biztosítás a 2003-as Peugeot-ra .

Ahogy néztem, az Allianz, K&H és Union kínálnak közel hasonló áron biztosítást. Van ezek közül olyan, ami valamiért jobban ajánlott?
Úgy látom, hogy van lehetőség promóciós kód beírására kedvezményes ajánlatokhoz. Valakinél nem lapul valamelyik biztosítóhoz ilyen? :)

Előre is köszi a válaszokat!

(#1573) rasotamas válasza kerxy (#1572) üzenetére


rasotamas
veterán

Az k*rvasok. Budapesti vagy és 25-6 éves?

https://tinyurl.com/rasoapro

(#1574) kerxy válasza rasotamas (#1573) üzenetére


kerxy
senior tag

En is sokallom, de nem nagyon tudok mit tenni. Igen, bp, 25 :)

(#1575) Qru válasza kerxy (#1572) üzenetére


Qru
MODERÁTOR

Én a helyetekben nem íratnám át az autót, vagy ha az új autóra akarja a bónuszát átvinni akkor inkább anyukád legyen az üzembentartó, neki jóval olcsóbb lenne a biztosítás.

mod:

Mindegyik említett biztosító jó, egyedül a KöBe amitól inkább jobb távol maradni.

[ Szerkesztve ]

#nincsbennetarcsi

(#1576) Winner_hun válasza Winner_hun (#1250) üzenetére


Winner_hun
félisten

12. év, emelkedik..

2008-ban: 129 564 Ft/év (Köbe) (ebből "csak" 29 521 Ft-ot kellett kifizetni)
2009-ben: 89 060 Ft/év (Köbe)
2010-ben: 49 795 Ft/év (Posta)
2011-ben: 24 852 Ft/év (K&H)
2012-ben: 27 017 Ft/év (Köbe) (innentől van baleseti adó)
2013-ban: 24 144 Ft/év (Köbe)
2014-ben: 17 472 Ft/év (Allianz)
2015-ben: 19 831 Ft/év (Köbe)
2016-ban: 24 242 Ft/év (Wáberer)
2017-ben: 19 828 Ft/év (Groupama)
2018-ban: 26 754 Ft/év (Groupama)
2019-ben: 28 912 Ft/év (GenerTel) (B10 elérve)

► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

(#1577) rasotamas válasza Winner_hun (#1576) üzenetére


rasotamas
veterán

Hol laksz, hány éves vagy? Milyen autó? ugyanaz az autó?

https://tinyurl.com/rasoapro

(#1578) Winner_hun válasza rasotamas (#1577) üzenetére


Winner_hun
félisten

Göd, 31, 98-as (papír szerint 99-es, mert akkor lett üzembe helyezve) Honda Civic VTi.

[ Szerkesztve ]

► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

(#1579) kerxy válasza Qru (#1575) üzenetére


kerxy
senior tag

Nem rossz ötlet, köszi, megbeszélem velük :R

(#1580) kerxy válasza Qru (#1575) üzenetére


kerxy
senior tag

Sajna szülők nem támogatják ezt a módszert, mert, hogy "bonyolult" blabla.

Szóval ha esetleg Allianz, K&H vagy Union biztosítókhoz van valakinek promó/kupon kódja, az ne tartsa magában :)

(#1581) Qru válasza kerxy (#1580) üzenetére


Qru
MODERÁTOR

Végülis neked is el kell kezdened valamikor a bónusz gyűjtést. Én ebbe a hibába estem, mire papíron is saját autóm lett jó drága volt a biztim az A00 bónuszom miatt.

#nincsbennetarcsi

(#1582) kerxy válasza Qru (#1581) üzenetére


kerxy
senior tag

Igen, muszáj rászánni magam, bár azért jó lenne minél olcsóbban megúszni... :)

(#1583) Gabesz87


Gabesz87
addikt

Hát bakker, azért a pofátlanságnak is van határa! Úgy 1 éve váltottam át Allianztól Uniqa-ra, mert jóval olcsóbb volt a kötelező és a Casco is. Most megkaptam 11-én a köv. negyedévre vonatkozó Casco díjat, aztán 18-án kaptam egy másikat, valami módosítással....nem tudtam mi ez, és most megkérdeztem...mint kiderült, nemrég írattam át Pestre az állandó lakcímemet, és ezáltal majd 20.000-el drágább lett a Casco!!!! :Y :Y :Y :W
Akkor vajon a kötelezőm is drágulni fog?

[ Szerkesztve ]

(#1584) Qru válasza Gabesz87 (#1583) üzenetére


Qru
MODERÁTOR

Igen, annak a díjazása is lakcímhez kötött.

#nincsbennetarcsi

(#1585) chungee válasza Gabesz87 (#1583) üzenetére


chungee
addikt

Az semmi, mutterom Uniqa-nál változatlan adatokkal kapott köv évfordulóra több mint kétszeres emelést 43k->100k :Y :( Átírattuk a kocsit a nevemre mert ez elfogadhatatlan, illetékkel együtt 50k-val "úsztuk" át Groupamahoz

[ Szerkesztve ]

(#1586) Gabesz87 válasza chungee (#1585) üzenetére


Gabesz87
addikt

Elképesztő, baromi pofátlanok. Nésztem a Netrisken a kalkulációt, ha váltani akarnék, így is az Uniqa-é a legjobb ajánlat Pesten. Régebben én is Groupamás voltam, aztán ők is emeltek egy szépet, és akkor mentem át az Allianzhoz. Majd onnan szintén áremelés miatt Uniqa. De most nincs menekvés :) Nekem is megfordult a fejemben, hogy az üzembentartóit átiratnám a vidéken élő szüleimre.

(#1587) Shade45


Shade45
senior tag

Sziasztok!

Első autó vásárlása előtt állok, véleményetek szerint mennyire reális, hogy a kötelező biztosítás 60-70 forint legyen egy évre?

Az autó egy 2009-es Honda Civic 1.8, és mátészalkai lakhely, 2017-es jogsi. Soha semmilyen kárt, vagy balesetet nem okoztam.

Ez ennyi, vagy én adtam meg valahol rossz adatokat?

(#1588) kerxy válasza Shade45 (#1587) üzenetére


kerxy
senior tag

Szia!

60-70 forint az teljesen irreális :DDD

Viccen kívül: pont én is ezt kérdeztem pár hozzászólással korábban. Nekem 85 ezerre jött ki a legolcsóbb ajánlat, annyi különbséggel, hogy régebbi jogsi (2011), de fiatal vagyok (25) és pesti... Szóval sajnos nálad is reális a 60k.

[ Szerkesztve ]

(#1589) fecus


fecus
őstag

POSTA CASCO-m van. Nem küldtek a lejárat előtt ajánlatot. Felhívtam őket és azt mondták, hogy ha befizetem az éves díjat fenntartják a mostani árat.
Kérdésem ahhoz akinek ilyen van: Küldenek csekket? Automatikusan éves díjra?

"Szörnyek léteznek, de túl kevesen vannak ahhoz, hogy igazán veszélyesek legyenek. Sokkal veszélyesebbek az átlagemberek, a funkcionáriusok, akik készek hinni és cselekedni anélkül, hogy kérdéseket tennének fel." (fordította DeepL ) - Primo Levi

(#1590) R@ymonD


R@ymonD
tag

Sziasztok!
Kötelezőnél az esedékességi időpontól számítva mennyi időm van befizetni a biztosítást? Valahol olvasgattam 60 napról, hogy addig vár a biztosító. Ez vonatkozik a meglévő, folyamatos biztosításra is vagy csak újonan kötöttekre? :F Tudja valaki, hogy van ez pontosan? Előre is köszönöm :R

[ Szerkesztve ]

(#1591) Qru válasza R@ymonD (#1590) üzenetére


Qru
MODERÁTOR

Igen 60 nap a türelmi idő akkor is ha "hosszabbítod" a kgfb-t.

#nincsbennetarcsi

(#1592) fecus


fecus
őstag

Ezt a CASCO konstrukciót használja valaki?
Én vasárnapi autós vagyok. Lehet ez lenne a legolcsóbb megoldás?

"Szörnyek léteznek, de túl kevesen vannak ahhoz, hogy igazán veszélyesek legyenek. Sokkal veszélyesebbek az átlagemberek, a funkcionáriusok, akik készek hinni és cselekedni anélkül, hogy kérdéseket tennének fel." (fordította DeepL ) - Primo Levi

(#1593) Qru válasza fecus (#1592) üzenetére


Qru
MODERÁTOR

Igen. Ha néha kell csak akkor ez egy jó megoldás.

#nincsbennetarcsi

(#1594) fecus


fecus
őstag

Az Allianz a kötelező biztosításhoz küldött egy kis igazolást ami befért a forgalmiba és egy pdf fájlt amit zöld lapra kinyomtattam zöldkártyának.

A Generali üzletkötője azt mondta már nem kell a kis kártya, mert a rendőr online tudja, hogy biztosítva vagyok-e és a zöldkártyát sem küldte.

Azt már tudom, hogy a zöldkártyáért küzdenem kell, mert kell külföldre.
A kis kártyáért is folytassam a harcot? Kell az a rendőrnek?

"Szörnyek léteznek, de túl kevesen vannak ahhoz, hogy igazán veszélyesek legyenek. Sokkal veszélyesebbek az átlagemberek, a funkcionáriusok, akik készek hinni és cselekedni anélkül, hogy kérdéseket tennének fel." (fordította DeepL ) - Primo Levi

(#1595) Qru válasza fecus (#1594) üzenetére


Qru
MODERÁTOR

Nem kell, elég ha a elektronikusan meg tudod mutatni neki (okostelefon -> email).

#nincsbennetarcsi

(#1596) stickermajom


stickermajom
addikt

Sziasztok!

Hozzátartozó halála esetén mi a teendő a nevére szóló KGFB-vel? Én úgy olvastam, hogy be kell jelenteni a biztosítónál, mert a biztosítás nem autóra, hanem emberre szól és a halálával megszűnik. Hagyatéki tárgyalás még nem volt, de az autót szeretnénk használni a köztes időben is.

[ Szerkesztve ]

(#1597) Qru válasza stickermajom (#1596) üzenetére


Qru
MODERÁTOR

Igen be kell jelentened, hogy a szerződő fél elhunyt, mert a szerződés valóban nem autóra, hanem személyre szól.

Van rá mód, hogy átvedd a biztosítását, így a hagyatéki eljárás lezárulásáig használhatod az autót. A hagyatéki eljárás vagyis a tényleges örökléstől számítva pedig kötnöd kell rá majd saját biztosítást és az átvett megszűnik (az csak ideiglenes ugye).

[ Szerkesztve ]

#nincsbennetarcsi

(#1598) stickermajom válasza Qru (#1597) üzenetére


stickermajom
addikt

Köszönöm a megerősítést, én is ezt túrtam ki. Ma benn voltunk a K&H-nál, ügyintéző mancikák persze rinyáltak, hogy csak a hagyatéki végzés után tudnak bármit csinálni és majd akkor visszamenőleg a halál napjával megszűnik a biztosítás. :F Mondtam, hogy én nem teljesen így tudom, de nem voltak hajlandóak semmit csinálni. Még el sem hagytuk a bankot mikor már röhögtek, hogy "bírom, hogy mindenki erre az érdekmúlásra hivatkozik". Bravó.. :U

(#1599) Qru válasza stickermajom (#1598) üzenetére


Qru
MODERÁTOR

:(((

#nincsbennetarcsi

(#1600) Möhe


Möhe
addikt

Sziasztok!

KGFB újrakötésnél vagyok bajban.

Mindig ezzel szopok,hogy a bónus besorolást hogyan kell megadni?!
A jelenlegi biztosító által küldött ajánlatban B2 van az emailben,de a netrisken meg ugye az előzményt kéri. Akkor B1-et kell nekem az újraszámoláshoz befirkálni, vagy B2-t hogy avval számoljon jelen esetben? 8k az eltérésem B2-ben a konkurenciánál.

Rakjon valaki rendet nálam,köszönöm!

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.