- MasterDeeJay: A száz dolláros RTX 3060-as kártya tesztje (Jieshuo RTX 3060M 6GB)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gerner1
- sziku69: Szólánc.
- total90: Microsoft, te drága…
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- pechman8: A Hangfal, ahogy én tapasztalom
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
Rush77
aktív tag
30 éve motorozom aki most kezdi a motorozást ég és föld:
- van légzsák
- kanyar abs
- 1000× fejlettebb technika.Szvl szerintem sokkal könnyebb dolgod van főleg ,ha van tapasztalatod már közlekedésben (autó).
Nekem van haverom aki 52 évesen kezdte azóta 2. motort vette meg egy 1200cc retro naked.
Már fél europát bejárta .... szvl kór sem számít.Abszolút egyetértek.
Én tavaly kezdtem 41 évesen a nagymotort. Van egy 9 és egy 7 éves gyerekem.
Az egészet úgy kezdtem el, hogy tisztában vagyok
1- a saját képességeimmel és temperamentumommal (ami sokat számít)
2- a külső tényezőkkelRohadtul élvezem a motorozást, sőt már a feleségem is néha velem jön (és nem elképzelhetetlen, hogy ő is megcsinálja a jogsit)
Én mindig úgy indulok el és úgy választom meg a tempót, hogy azt veszem alapnak, hogy mindenki hülye és nem tud közlekedni (ami sokszor sajnos tény). A defenzív vezetés alap kéne, hogy legyen meg az előre gondolkodás.A lényeg, hogy ha tisztában vagy a potenciális veszélyekkel, illetve a saját képességeiddel, akkor szerintem simán belefér.
Hozzá lehetne állni úgy is a dologhoz, hogy hát másoknak volt balesete akkor nem csinálom. De ennyi erővel az utcára sem lépek ki mert valaki elesett és eltört a lába vagy éppen az idős nénit agyoncsapta a leszakadó jégcsap.Van légzsákom, normális cuccaim. Tisztában kell lenni azzal, hogy a légzsák nem véd meg a hülyeségtől, viszont sokat tud tompítani. És nem kellenek milliók sem a normális felszereléshez.
Az is tény, hogy nagy melegben tud nyomorúságos is lenni a motorozás, vagy ha éppen egy szerpentinezés közben rád szakad az ég és nincs hol megállnod csak 5-10 km múlva de addig szakad az eső. -
Steven
addikt
30 éve motorozom aki most kezdi a motorozást ég és föld:
- van légzsák
- kanyar abs
- 1000× fejlettebb technika.Szvl szerintem sokkal könnyebb dolgod van főleg ,ha van tapasztalatod már közlekedésben (autó).
Nekem van haverom aki 52 évesen kezdte azóta 2. motort vette meg egy 1200cc retro naked.
Már fél europát bejárta .... szvl kór sem számít. -
mentor_4
tag
Csináld meg a jogsit nyugodtan.
Majd közben/utána eldöntöd, kell-e ez neked. De mindenképp egy képességgel-tapasztalattal több leszel -
AxBattler
félisten
Az értelme az lenne, hogy autó helyett használja az ember. 50-es robira mint látjuk évtizedek óta, azért tényleg csak az fanyalodik akinek nincs meg az életkora nagymotorhoz (a pizzafutárokat most ne számoljuk, más tészta). Mert amíg dugóban áll mindenki, addig oké hogy haladós, de ha megindul a sor, utána mindenki a seggedben áll, tol le az útról, főleg ha 70-es a szakasz. Életveszély ilyenkor egy eléd ugró kátyú, ha eldőlsz, nem fog megállni mögötted a Transit. A 125-ös pont ezt a kis szükséges plusszt adja meg, ami végszükség esetén életmentő lehet. És ha nem kell aggódnod folyton az életedért, akkor talán számításba is vehető autó helyett. Nemzetgazdasági szempontból meg kisebb területfoglalás >> kevesebb dugó, plussz ugye benzinből is kevesebbet kér. A legtöbb autóban amúgy is csak 1 ember ül, tök feleslegesen cipel magával még 3 széket. Jó, nem ázik be, van fűtés, a motor se mindig ésszerű alternatíva, de az év nagy részében igen.
Ahogy mondod, autó helyett motor, de nem minden helyzetben. Vidékre, nagyszülőkhöz, pereputtyal felpakolva pl. lehetetlen, ide kombi, egyterű, stb. kell. Viszont apunak a családi mellé, második autó helyett tökéletes egy 125-ös a mindennapi rohangálásra.
-
fukasza
junior tag
Az értelme az lenne, hogy autó helyett használja az ember. 50-es robira mint látjuk évtizedek óta, azért tényleg csak az fanyalodik akinek nincs meg az életkora nagymotorhoz (a pizzafutárokat most ne számoljuk, más tészta). Mert amíg dugóban áll mindenki, addig oké hogy haladós, de ha megindul a sor, utána mindenki a seggedben áll, tol le az útról, főleg ha 70-es a szakasz. Életveszély ilyenkor egy eléd ugró kátyú, ha eldőlsz, nem fog megállni mögötted a Transit. A 125-ös pont ezt a kis szükséges plusszt adja meg, ami végszükség esetén életmentő lehet. És ha nem kell aggódnod folyton az életedért, akkor talán számításba is vehető autó helyett. Nemzetgazdasági szempontból meg kisebb területfoglalás >> kevesebb dugó, plussz ugye benzinből is kevesebbet kér. A legtöbb autóban amúgy is csak 1 ember ül, tök feleslegesen cipel magával még 3 széket. Jó, nem ázik be, van fűtés, a motor se mindig ésszerű alternatíva, de az év nagy részében igen.
-
AxBattler
félisten
B125 felesleges, a magyar szabályozásban kiherélték, gyakorlatilag full jogsit csinálsz, csak pár órával kevesebbet vezetsz. Cserébe lekorlátoz 125-re. Akkor már érdemes azt a pár óra plusszt rászánni, és A korlátlan. Lehet azzal is kisebb motort vezetni, nem lesz kötelező onnantól minimum 2000 ccm.

Graphics: Rutinvizsgán volt egy csávó akinek az volt a legnagyobb baja, hogy úgy 5-tel kellett végigmenni. 100-zal bármikor megcsinálja. Motorversenyző volt.

A cikkre: Felszerelésre felesleges költeni, nem racse lesz, még a vizsga se, ellenben ha valaki borulni fog, az pont egy tanuló lesz. Összekarcolni, kidobni a legolcsóbb szar való. Kevés lesz a motor... Mire, meghalni? Aki ilyeneket mond, az általában a szerpentin kiegyenesítésére készül egész életében, nem kell rá hallgatni.
B125 szerintem az olyan autósnak jó, aki váltogatva használná a kismotort és a (családi) ótót', akár a praktikum, akár a hobbizás miatt.
Plusz ott vannak a fiatalok, futárok, fősulisok, ingázók, stb.Aki valóban, nagybetűsen Motorozni szeretne, annak tényleg fölösleges.
-
hdanesz
őstag
Ezt én sem teljesen értem. Főleg, hogy sokszor a 'test' ugyanaz és nem sokkal nehezebb mint az ötvenes. Pl. a Keeway Versilia esetében 107kg mindkét motor súlya, az F-Act X 125-nél pedig 10kg különbség van.
Oké, nem mindegy a lóerő...szerintem aki bénázna a százhuszonöttel, az bénázna az ötvennel is.
-
fukasza
junior tag
Ez egyébként pont ennek a szabályozásnak a visszásságára hívja fel a figyelmet, hogy mégis mi a tökömért gondolják, hogy azért, mert B jogsit csinált (jó, ismeri a KRESZ-t), akkor már mehet segédmotoros kerékpárral, mert ahhoz csak annyi kell.
Ugyanezek erőlködnek, hogy miért nem jár alanyi jogon a 125-ös motorral való közlekedés is?
Mondjuk kíváncsi lennék, ha megengednék, akkor már a 250-es felé kacsintgatnának?B125: Kb. egész Európában 125 ccm a "robogó", nálunk milyen valós indoka van az 50-hez ragaszkodásnak? Bénább a magyar mint bármelyik európai?
-
fukasza
junior tag
Még a B125 aztán a későbbi kategóriabővítés lehet opció. Én is azon vagyok, mert nem vagyok benne feltétlenül biztos, hogy örök hobbim lenne a motorozás, de egy 125-össel már azért bele lehetne kicsit kóstolni. Errefelé ahol élek amúgy se lehet nagyon tempósan közlekedni semmivel.
Sajnos már évek óta húzom, mert az a baj, hogy még egy B125-re is ki kéne vennem egyben legalább 3 hét szabit a nyáron, de akkor meg hogy síeljek a télen?B125 felesleges, a magyar szabályozásban kiherélték, gyakorlatilag full jogsit csinálsz, csak pár órával kevesebbet vezetsz. Cserébe lekorlátoz 125-re. Akkor már érdemes azt a pár óra plusszt rászánni, és A korlátlan. Lehet azzal is kisebb motort vezetni, nem lesz kötelező onnantól minimum 2000 ccm.

Graphics: Rutinvizsgán volt egy csávó akinek az volt a legnagyobb baja, hogy úgy 5-tel kellett végigmenni. 100-zal bármikor megcsinálja. Motorversenyző volt.

A cikkre: Felszerelésre felesleges költeni, nem racse lesz, még a vizsga se, ellenben ha valaki borulni fog, az pont egy tanuló lesz. Összekarcolni, kidobni a legolcsóbb szar való. Kevés lesz a motor... Mire, meghalni? Aki ilyeneket mond, az általában a szerpentin kiegyenesítésére készül egész életében, nem kell rá hallgatni.
-
hdanesz
őstag
-
Kolondrum
félisten
-
hdanesz
őstag
-
Kolondrum
félisten
Miért ne értené? Attól, hogy mást gondol?
Valahol el kell fogadni, hogy nem mindenki hasonló szinten rajong egy hobbiért sem.Ha ő veszélyesnek tartja, gyerek mellett nem szeretné csinálni és az autót védettebbnek, biztonságosnak véli, akkor lelke rajta. Ugyanúgy érthető, hogy téged meg ez éltet és nem tudnál nélküle élni.
Pont úgy gondolkozik mint akinek ehhez semmi köze nem lesz. Aggódunk ezért, aggódunk azért, jaj a gyerek jaj a mittudoménmi.
-
hdanesz
őstag
Miért ne értené? Attól, hogy mást gondol?
Valahol el kell fogadni, hogy nem mindenki hasonló szinten rajong egy hobbiért sem.Ha ő veszélyesnek tartja, gyerek mellett nem szeretné csinálni és az autót védettebbnek, biztonságosnak véli, akkor lelke rajta. Ugyanúgy érthető, hogy téged meg ez éltet és nem tudnál nélküle élni.
-
Kolondrum
félisten
Nálam mindig ennél a pontnál áll meg a motoros ábrándozás. Klassz lehet motorral csapatni, de túlzsúfolt az út, és sok a hülye (motoron meg én is az lennék). Van egy 3 éves kislányom, nem egy benézett kanyar, vagy egy balfasz sofőr miatt szeretnék elpatkolni. A vezetésnek is megvan a kockázata, de jobb egy konzervdobozban, mint puhatestűként.
Nem érted a lényeget, te máshogy rezegsz. Ha mindentől tartanék, soha nem mennék sehová. És vwn amire nem reagálok, nem lennék itt sem népszerű.
-
8th
addikt
Egyetertek DigitXT -vel a 114-es HSZ-nel, de veled megjobban. Mikor en is nagymotoroztam, akkor nem voltak gyors jogsik pl. a kaminosokhoz (nemezetkozi viszonylatban ket honap es mar megvan a jogsi, wtf?
Aztan meg okozza baleseteket, min pl. M1 homokvihar esete ) . Nem volt Teslas es hasonlo EV- amiket nagyon sokszor esz es tapasztalat nelkul vezetenek (ugye mindig ott a max nyomatek es meg nem is hallod, aztan a tahoja jatszik az eleteddel). En azt hiszem, hogy egy zart palyazas meg tudja adni azt az elmenyt, amire egy motoros vagyik. Foleg a mi korosztalyunk, akinek ugye ott van a csalad felelosege a vallan. Mindenhol meg lehet halni, de e-rollereskent, motoroskent szerintem hamarabb, mert nagyon sok helyen a vezetesi kultura es maga a vezeto is sok esetben mar nem az utra valo. Mindenzt fel misi+ km utan (vagy akar tobb, nem erdekel) , amibol kb. 50k+ volt motoron. Ja es ABS nelkuli Fazeren toltam a legtobbjet. De ma mar nem, soha tobbet ebben a kornyezetben. Es sajnalom minden elhunytat, es azokat is, akinek at kellett elnie, hogy a masik a szeme elott hal meg.Haveromnál próbáltam elektromos krosszmotort (az is vénségére bolondult meg). Nagyon tetszett ahogy veszi a lapot de a krosszozás nem az én világom. A zárt pályás motorozás meg aztán pláne távol áll tőlem. Fiatal koromban nagy álmom volt egy Honda X11. Ha akkor lett volna lehetőségem megvásárolni egyet a fiatal(abb)kori önmagamra visszatekintve nagy valószínűséggel most nem írogatnék ide. Negyven éves korom körül még eljátszottam a gondolattal, hogy csak kéne valami nyugisabb nem kihegyezett Naked vagy Cruiser de mindig gyorsan elhessegettem az ötletet. A második temetést követően már nagyon hessegetni se kellett. Azért meg nem veszek motort másfél - kétmillióért, hogy aztán menjek vele évi néhány száz kilométert azt is zabszemmel a seggemben. Meg aztán a bejegyzés szerzőjéhez hasonlóan nekem sincs A-m. A dolgok jelenlegi állása szerint már nem is lesz. Ezek az álmaim már beteljesületlenek maradnak. Lehet én vagyok a puhapöcs, vállalom, de közúton forgalomban már biztosan nem ülök motorra. Életveszély úgy ahogy van még kocsival is.
-
Dr. Mózes
aktív tag
Nálam mindig ennél a pontnál áll meg a motoros ábrándozás. Klassz lehet motorral csapatni, de túlzsúfolt az út, és sok a hülye (motoron meg én is az lennék). Van egy 3 éves kislányom, nem egy benézett kanyar, vagy egy balfasz sofőr miatt szeretnék elpatkolni. A vezetésnek is megvan a kockázata, de jobb egy konzervdobozban, mint puhatestűként.
-
Sirus86
aktív tag
szerintem is jól döntöttél. Az ezredfordulóhoz képest amikor még hébe-hóba motorra ültem (jogsi nélkül persze, de már elévült) drasztikusan felgyorsult a forgalom. Sokkal több autó is van mint akkor és jogosítványt szerezni is túl könnyű lett. Na és persze voltam már elég temetésen motoros balesetből kifolyólag és ebből csak egyetlenegy esetben volt a motoros a hibás. Az összes többiben vétlen áldozatok. Én nem akarom, hogy a szeretteim ugyanúgy ott álljanak a világ minden fájdalmával a vállukon mint én amikor utolsó útjára kísértem egy ismerőst vagy barátot. Ez az eset az ismeretség okán és az árván maradt gyerekeik miatt különösen megütött. A gyilkosuk rég szabadult és éli tovább boldogan a bulikázós züllött alkoholista-drogos életét. Ennél az esetnél a lacházai gyorsulási versenyre tartó barátaim értek oda elsők között. Még életben volt a lány de semmit sem tudtak tenni érte. Hörgött rángatózott, vér szivárgott a sisakja alól nem volt szép látvány. Ott halt meg a szemük láttára még a mentők kiérkezése előtt. És mindezt egy figyelmetlen barom autós miatt. Közúton én sem ülnék ma motorra. Nincs az az isten.
Egyetertek DigitXT -vel a 114-es HSZ-nel, de veled megjobban. Mikor en is nagymotoroztam, akkor nem voltak gyors jogsik pl. a kaminosokhoz (nemezetkozi viszonylatban ket honap es mar megvan a jogsi, wtf?
Aztan meg okozza baleseteket, min pl. M1 homokvihar esete ) . Nem volt Teslas es hasonlo EV- amiket nagyon sokszor esz es tapasztalat nelkul vezetenek (ugye mindig ott a max nyomatek es meg nem is hallod, aztan a tahoja jatszik az eleteddel). En azt hiszem, hogy egy zart palyazas meg tudja adni azt az elmenyt, amire egy motoros vagyik. Foleg a mi korosztalyunk, akinek ugye ott van a csalad felelosege a vallan. Mindenhol meg lehet halni, de e-rollereskent, motoroskent szerintem hamarabb, mert nagyon sok helyen a vezetesi kultura es maga a vezeto is sok esetben mar nem az utra valo. Mindenzt fel misi+ km utan (vagy akar tobb, nem erdekel) , amibol kb. 50k+ volt motoron. Ja es ABS nelkuli Fazeren toltam a legtobbjet. De ma mar nem, soha tobbet ebben a kornyezetben. Es sajnalom minden elhunytat, es azokat is, akinek at kellett elnie, hogy a masik a szeme elott hal meg. -
8th
addikt
szerintem is jól döntöttél. Az ezredfordulóhoz képest amikor még hébe-hóba motorra ültem (jogsi nélkül persze, de már elévült) drasztikusan felgyorsult a forgalom. Sokkal több autó is van mint akkor és jogosítványt szerezni is túl könnyű lett. Na és persze voltam már elég temetésen motoros balesetből kifolyólag és ebből csak egyetlenegy esetben volt a motoros a hibás. Az összes többiben vétlen áldozatok. Én nem akarom, hogy a szeretteim ugyanúgy ott álljanak a világ minden fájdalmával a vállukon mint én amikor utolsó útjára kísértem egy ismerőst vagy barátot. Ez az eset az ismeretség okán és az árván maradt gyerekeik miatt különösen megütött. A gyilkosuk rég szabadult és éli tovább boldogan a bulikázós züllött alkoholista-drogos életét. Ennél az esetnél a lacházai gyorsulási versenyre tartó barátaim értek oda elsők között. Még életben volt a lány de semmit sem tudtak tenni érte. Hörgött rángatózott, vér szivárgott a sisakja alól nem volt szép látvány. Ott halt meg a szemük láttára még a mentők kiérkezése előtt. És mindezt egy figyelmetlen barom autós miatt. Közúton én sem ülnék ma motorra. Nincs az az isten.
-
Kolondrum
félisten
Azért nézd hozzá azt is, hogy ki ír olyat, hogy folyamatosan összetöri magát, meg milyen mentalitást ad meg hozzá, tehát ki tudod kalkulálni, hogy fejben hogyan döntött.
Hint: a mellékelt ábra szerint sz*rul, az élet addig adja a pofonokat, amíg fel nem fogja...Neked azért nem való a motorozás, mert másnak nem való? Ezt neked kéne tudni...

Ui: nyilván lehet oltári nagy peche valakinek.
Amúgy autóban is halnak meg frontális ütközés esetén... Felmerül, mit kellett volna másképp csinálni. Nem old meg mindent a kasztni. Hiába igaz, hogy kisebb baleseteknél sokkal biztonságosabb, nem minden-álló. (Magyarán nem pótolja az ésszel való közlekedést. Lásd a Mercis esetét a nénivel, ahol meglepő módon most a vétkes halt meg, de ki akarják hozni, hogy a néni a felelős.
)Valakinek elég nézelődni és úgy 47.5km/h-val menni. Úgy nem gáz. Ma egy ilyen ment előttem, azt hittem műszaki hibás

Réges régen 3000km-re jutott egy repülés, csúszás, esés bármi. Ma már ritkább
Legutóbb is engem ütöttek el év elején, állva.
Egyébként 100* megfontoltabban megyek, mert tudom, h tér időt ugrik ha megindul, feltarthat, elég egy kisebb hely is. Nem megyek bele olyanba amibe régen. Akkor már nem élnék. Holnaptól lehet forgatni a motort teljes tartományba, akkor éri el azt a km-t, reggel megyek is egy kört. Izgulok.
-
DigitXT
félisten
Azért nézd hozzá azt is, hogy ki ír olyat, hogy folyamatosan összetöri magát, meg milyen mentalitást ad meg hozzá, tehát ki tudod kalkulálni, hogy fejben hogyan döntött.
Hint: a mellékelt ábra szerint sz*rul, az élet addig adja a pofonokat, amíg fel nem fogja...Neked azért nem való a motorozás, mert másnak nem való? Ezt neked kéne tudni...

Ui: nyilván lehet oltári nagy peche valakinek.
Amúgy autóban is halnak meg frontális ütközés esetén... Felmerül, mit kellett volna másképp csinálni. Nem old meg mindent a kasztni. Hiába igaz, hogy kisebb baleseteknél sokkal biztonságosabb, nem minden-álló. (Magyarán nem pótolja az ésszel való közlekedést. Lásd a Mercis esetét a nénivel, ahol meglepő módon most a vétkes halt meg, de ki akarják hozni, hogy a néni a felelős.
) -
Kolondrum
félisten
Én forditva vagyok vele. Motorozás nélkül nem akarnék élni, annyira unalmas ha nem lehet motorozni. Pont emiatt (is) én nem félek, ha halok halok, de inkább egy motorozós élet ami rövidebb mint egy motornélküli ami hosszabb.
A legjobb persze a motorozós és hosszú, a legtöbb amúgy ilyen. Nem esnek kelnek folyton a motorosok, rengetegen sosem esnek vagy max 1x kicsúsznak. (Helyben persze mindenki felboritja 2x, az kötelező
) Apának is sikerült eddig majdnem 50 évet menni baleset nélkül motoron, meg ismerősöm apjának is.Én is próbáltam letenni, nem baleset vagy ilyen miatt, hogy majd 125 vagy robogó vagy új hobby, de nem ment és léptem egyet feljebb motorban, technikában. Azt az fajta jó érzést semmi nem tudja hozni. [kép] [kép]
Azt semmi más nem tudja hozni, h akkor megyek ha akarok, nem tart fel senki.
És akkor jönnek itt a sebességgel meg KRESZ meg stb. Ezek nem tudják mi van, halvány lila gőzük sincs arról mi zajlik a motorosok többségének a fejében. Én nem is merem mondani. -
Csandi
addikt
Én forditva vagyok vele. Motorozás nélkül nem akarnék élni, annyira unalmas ha nem lehet motorozni. Pont emiatt (is) én nem félek, ha halok halok, de inkább egy motorozós élet ami rövidebb mint egy motornélküli ami hosszabb.
A legjobb persze a motorozós és hosszú, a legtöbb amúgy ilyen. Nem esnek kelnek folyton a motorosok, rengetegen sosem esnek vagy max 1x kicsúsznak. (Helyben persze mindenki felboritja 2x, az kötelező
) Apának is sikerült eddig majdnem 50 évet menni baleset nélkül motoron, meg ismerősöm apjának is. -
Geller72
nagyúr
-
hdanesz
őstag
Ezek a szomorú, balesetes hozzászólások sokat segítettek abban, hogy nem nekem való a motorozás.
-
Geller72
nagyúr
Párom 20 éves fia júniusban halt szörnyet frontális ütközésben..🥺
-
Sirus86
aktív tag
+1 Csaladtag terde ment tropava, mert bele mentek. Robogoval volt. Masik meg meghalt, mert Vecsesen kilottek a korforgalombol egy masik vilagba. Engem egyszer majdnem megoltek, mert a budapesti gyorsforgalmin kijottek elem. Pedig sportdob, refivel mentem este, hogy lassanak, halljanak. Lassan mentem. Maltan veszfekeznem kellett, mert kijott a maltai mela elem ugy, hogy eszre sem vett, pedig rikito zold Kawaval mentem, feher bukoval.. Es meg ki tudja mennyi ilyen volt, mar nem is emlekszem most sokra. Szeretek elni, ezert tettem le.
-
sztanozs
veterán
-
Kolondrum
félisten
Tartós motorozáshoz sztem több kell mint biztosan jó élmény. Nagyon röviden a gondolatom erről.
Rendkívül veszélyes. Nem az a kérdés ér e baleset, hanem az, h mikor és annak mi lesz a vége. Nekem már 6 volt.
50-el szüttyögve is oroszrulett. "Nem várost nézni vettem" szól a táblám. -
Sirus86
aktív tag
-
Csandi
addikt
-
Geller72
nagyúr
A 178 az a legjobb. Akkor neked minden moci jó.
.
-
Geller72
nagyúr
Pasztmek a Bódis ára egy külön motor ára.
. Haverom Kawára vette vagy 1.2-ért..(Újan). -
Csandi
addikt
178 vagyok, nekem a legtöbb sportmotor pont tökéletes méretű

Én most adtam el 4-ért a legfrisebb genes 600RR-em, lett belőle egy 2008as 600RR pályára (lásd videó) meg barátnőmnek egy ZX-4RR.
Utcára most nincs semmim csak a régi 600RR amíg rendszámos, majd kell valami. -
Csandi
addikt
Nyitott rendszer, hozzáírva, padolva, Bódis szett.
Így vettem, 1 hete van nálam, még várok 1-2 alkatrészt aztán lehet gondtalanul használni, aztán majd kivonom a forgalomból és rádobom a pályaidomszettet, lámpák ki stb, addig még picit járogatok vele 
-
Geller72
nagyúr
-
Geller72
nagyúr
Jogos, a Tesla legalábbis a Model 3 nem prémium és nem is prémiuman árazott volt (sajnos ma ennyi egy új autó), de egy Model S vagy X már sokkal drágább volt míg a belső nem tükrözte az árban pariban levő németeket pl. De hát igen ez jellemző minden amerikai autóra.
Start/stop engem is idegesit, kikapcs.
Hangra annyit tudok mondani, hogy most vettem egy dedikált pályamotort, (igaz még rendszámos de nem sokáig), lábon hoztam haza, hatalmas élmény volt a hangja is
[link]Csapja neked is a csóvát rendesen.
Nekem is olyanokat szokott visszadurrogni..és nem is kellett hozzá nagy fordulatról visszaejtenem..csak "dödögtem" befele a faluba és csattogott, durrogott..sokan szerettek érte.
. Még nappal is, nem hogy éjjel háromkor..
-
Csandi
addikt
-
Geller72
nagyúr
Jogos, a Tesla legalábbis a Model 3 nem prémium és nem is prémiuman árazott volt (sajnos ma ennyi egy új autó), de egy Model S vagy X már sokkal drágább volt míg a belső nem tükrözte az árban pariban levő németeket pl. De hát igen ez jellemző minden amerikai autóra.
Hangra annyit tudok mondani, hogy most vettem egy dedikált pályamotort, (igaz még rendszámos de nem sokáig), lábon hoztam haza, hatalmas élmény volt a hangja is
[link]..volt 4 hónapig RSV4-em..
Nem gyári dobokkal..
.. Kb. 8km-re kell lejönni az egyik felsőbbrendű útról, onnan még a mi falunk a harmadik, de azt mondta anyám, hogy csukott szemmel le tudta volna rajzolni, hol járok.
. -
Csandi
addikt
Engem pont az vonz egy elektromosban (többek közt), hogy hangtalan.
. A robogót (kicsit) is ezért iktattam ki, mert sokszor jöttem haza éjjel és elég durva hangja volt.
. A rollernek nincs. Semmilyen. És az sem mindegy, hogy egy komolyabb kereszteződésben áll 100 autó, ami okádja ki a ganyét, amíg a pirosnál áll mindenki. Érdekes, hogy a legtöbb embert zavarja a start/stop rendszer és az az első, hogy azt kikapcsolja, ha beül a volán mögé. Persze itt "sima" belső égésű autókról beszélek. Egyébként mitha olvastam volna valahol, hogy a Tesla soha nem is állította, hogy prémium kategória lenne. A Covid előtt itthon egy "sima" legolcsóbb modelljét 12 milláért mérték. Ebből még kaphattál 10% állami támogatást. A covid után ugyanez 20-ról indult.
. Az egy vicc. Jogos, a Tesla legalábbis a Model 3 nem prémium és nem is prémiuman árazott volt (sajnos ma ennyi egy új autó), de egy Model S vagy X már sokkal drágább volt míg a belső nem tükrözte az árban pariban levő németeket pl. De hát igen ez jellemző minden amerikai autóra.
[link] -
Geller72
nagyúr
Vagy az, de azt a hang és váltó hiánya miatt carguy kultúrás emberek nem szeretik annyira. Persze jót lép de nincs meg bennük az a tűz. Meg a Tesla beltere kicsit sem prémium.
Motorom amúgy papíron 2.4 alatt hozza a 0-100 at de ezt még nem sikerült reprodukálni, jobb tapadás kéne hozzá
vége meg óra szerint 285 volt az én súlyommal, de az ugye csal vmennyit.Engem pont az vonz egy elektromosban (többek közt), hogy hangtalan.
. A robogót (kicsit) is ezért iktattam ki, mert sokszor jöttem haza éjjel és elég durva hangja volt.
. A rollernek nincs. Semmilyen. És az sem mindegy, hogy egy komolyabb kereszteződésben áll 100 autó, ami okádja ki a ganyét, amíg a pirosnál áll mindenki. Érdekes, hogy a legtöbb embert zavarja a start/stop rendszer és az az első, hogy azt kikapcsolja, ha beül a volán mögé. Persze itt "sima" belső égésű autókról beszélek. Egyébként mitha olvastam volna valahol, hogy a Tesla soha nem is állította, hogy prémium kategória lenne. A Covid előtt itthon egy "sima" legolcsóbb modelljét 12 milláért mérték. Ebből még kaphattál 10% állami támogatást. A covid után ugyanez 20-ról indult.
. Az egy vicc. -
Csandi
addikt
-
hdanesz
őstag
Vagy az, de azt a hang és váltó hiánya miatt carguy kultúrás emberek nem szeretik annyira. Persze jót lép de nincs meg bennük az a tűz. Meg a Tesla beltere kicsit sem prémium.
Motorom amúgy papíron 2.4 alatt hozza a 0-100 at de ezt még nem sikerült reprodukálni, jobb tapadás kéne hozzá
vége meg óra szerint 285 volt az én súlyommal, de az ugye csal vmennyit.Már erre is van megoldás, a hangra legalábbis.
És itt tompa az élmény a videófelvétel miatt, élőben más.
Íme -
Csandi
addikt
vége meg óra szerint 285 volt az én súlyommal, de az ugye csal vmennyit. -
Geller72
nagyúr
Nekem baráti körben van több ember is, akik 1-2-3 éves jogsival, 300-600 lóerő közötti kocsikkal jártak
(sor6 turbo bmw, V8 dupla turbó audi) mondjuk motorral én is egy 74 lóerőssel indultam aztán kevesebb mint másfél év után átültem egy 120 lovasra. Autóval utóbbit megfogni kéne vagy 1500 ló 
..vagy egy jobb fajta elektromos..
A cégem bérelt kint nekünk Teslát, Performance volt, (dual motor) nem nagyon kellett lámpánál azt néznünk, hogy na, ki enged be, ha te indultál előlről.
. Asszem papíron 2.9sec/100 km/h.
. És gyárilag 261 a vége. -
Geller72
nagyúr
Itt a súly nem mindegy. Ha belegondolsz jelenleg a B-vel vezethetnék akár Ferrarit, de nagyobb traktort nem, pedig az akár kevesebb lóerő.
Ez nem így van. 3 és négyszög rendszámú traktort vezethetsz B-vel, nem itt van a bukta. Én ezért csináltam meg annó az Mgv+nehézpótot, mert a B-vel csak könnyűt húzhatsz, de nehezet nem. Valamint az Mgv+nehézpót jogsival dupla nehézpótot is húzhatsz. A traktor mindegy, függesztett és vontatott munkagépet "használhatsz", húzhatsz vele, csak a nehézpót miatt kell a külön kategória. Az ezzel együtt szerzett nehézpót csak erre vonatkozik. C-hez külön kategória kell (E). Tehát B-vel akár egy 500 Le-s trakival is mehetsz, csak nincs értelme. Sokan dolgoznak mezőgazdaságban B-s jogsival, mert ahogy említettem is, munkagépekhez és könnyű póthoz elég. Bár, most már lehet, hogy ezt is különválasztották és a pót miatt kell a "sima" mgv jogsi is. Én duplapótoztam aratáskor régebben egy nagy John Deer-el.
-
hdanesz
őstag
Sőt. Autóval is jobb a fokozatosság. 25 éve van jogsim kb. de csak most van olyan kocsi a s@gem alatt, ami már tud elvileg 200-at. Egy komolyabb sportkocsit utcán ki se mernék próbálni.
Ez igaz, de attól, hogy 200 km/h-ra képes autója van valakinek, az nem jelenti kötelezően a használatát is.
Erre utalt a motorszalonban a csóka is. Fejben dől el, miként parancsol a csuklónak vagy a lábnak.Fiatalon, friss jogsival gondolom nehezebben jön meg a gondolat, hogy óóó inkább ne lépjek neki oda, mert baj lehet.
Ott vannak pl. az elektromos autók is. Volt 2018-as évjáratú Ioniq-om, 28kWh, mindössze 120 lóerő. És 295Nm nyomaték, de az azonnal.
Én még azt is véleményesnek találom friss jogsival vagy aki soha nem vezetett elektromos autót. Nem, hogy a 300-400-500 lóerős Teslákat. Nem is annyira a gyorsulás, mert majdnem 10 másodperc volt százra, de még 'normál' módban is meglepődtem ha picit erősebben simogattam a 'gyorsító' pedált. Sport módban meg kimondottan ideges volt, fél centi mozdulatra rántással indult... 
-
Csandi
addikt
Sőt. Autóval is jobb a fokozatosság. 25 éve van jogsim kb. de csak most van olyan kocsi a s@gem alatt, ami már tud elvileg 200-at. Egy komolyabb sportkocsit utcán ki se mernék próbálni.
Nekem baráti körben van több ember is, akik 1-2-3 éves jogsival, 300-600 lóerő közötti kocsikkal jártak
(sor6 turbo bmw, V8 dupla turbó audi) mondjuk motorral én is egy 74 lóerőssel indultam aztán kevesebb mint másfél év után átültem egy 120 lovasra. Autóval utóbbit megfogni kéne vagy 1500 ló 
-
philoxenia
MODERÁTOR
Kicsit hasonló dilemmában voltam, igaz annak már kb. 15 éve.
Szintén felnőtt fejjel, bár még 30 éves korom előtt merült fel bennem a motorozás iránti vágy. Korábban egy percet se mentem se robogóval, se Simsonnal/Babettával...
Mivel baráti/ismerősi körben nem volt motoros, akitől kölcsönkérhettem volna próbára gépet, illetve így nulla tudással elég jó esély lett volna az esésre is, ezért úgy döntöttem, hogy elmegyek egy motoros tréningre. Sikerült is olyat találni, ahová kifejezetten az ilyen kezdőket várták: jogosítvány nem szükséges, jól felkészített CBF125-ös és VTR250-es (sőt CG125 is
) járműparkjuk volt, amik kiváló tanulómotorok és még a védőfelszereléseket is biztosították. Két nap intenzív tréning után sem ment el a motorozástól a kedvem, így jöhetett a B125-ös vizsga, amit elsőre sikerült is abszolválni. Mindezt már saját CBF125-tel és ruházattal.
Következett jó pár ezer vidám kilométer a kis "kávédarálóval" és szerintem kifejezetten hasznos volt, hogy a kis teljesítménye ellenére hagyományos váltós, mivel így a nagyobb motoroknál már ösztönszerűen ment a váltókezelés. Jellemzően közeli helyekre merészkedtem el a kis Hondával, ahol kanyargós utakban nem volt hiány, viszont országúton már a kamionokkal kellett birkózni, ezért 3 év után érkezett az utód egy Hornet (PC41) személyében. Vannak, akik ilyen motort választanak elsőre, ami a lineáris teljesítményleadása és a könnyű kezelhetősége miatt érthető, de a kis CBF125 után azért nagy ugrás volt. A korlátlan A-s jogsit viszont simán sikerült letenni, hála a megszerzett rutinnak. (Mivel ez nekem különbözeti volt, így akkor még árban is egy kicsit jobban jártam.)
A Hornettel folytatódott a viszonylag intenzív motorozás még kb. 3-4 évig, aztán érkezett a család
Meg tudom erősíteni, amit korábban már írtak mások is, hogy a motorozás veszélyes üzem. Én is csúsztam el és hála Istennek, nem lett se nekem, se a motornak komoly baja. Ezt követően mentem el egy 'dirt' tréningre, hogy egy kicsit pótoljam a hiányzó motocrossos múltat. A terepmotoros tapasztalat sok esetben nagyon hasznos tud lenni.
Amit én tapasztaltam, hogy az évek múlásával egyre veszélyesebb dolgokat vállaltam be motoron, a jobb csuklónak is nehezebb volt parancsolni. A pénztárca és leginkább az egészség érdekében végül a motornak mennie kellett. Autóvezetésben az átlaghoz képest kimondottan szabálykövetőn és biztonságosan vezetek, viszont a motorozás belőlem is ki tudta hozni az állatot
-
philoxenia
MODERÁTOR
Ott dől el ki mennyire vadul.
Ez abszolút így van, de egy ezredes azért már más téma. Az nem engedékeny, büntet.
Anno vezetéstechnikai képzésen 500-asokkal gyakoroltunk, és nem engedték, hogy csak kipróbáljuk ugyanott az ezrest, mert az annyira más. Szóval azért kezdőként ráengedni... (Tudom, hogy 24 évesen az ember már érettebb, pont ez a lényege a korlátozásoknak, de ha nincs tapasztalata, akkor egy ezres, nyomatékból úgy meg tudja viccelni, hogy csak...)Ui: ehhez képest alakul érdekesen a szabályozás, hogy az elektromos gépek beleférnek a 125-ös kategóriába, miközben nyomatékban meg le tudnak rakni annyit, mint egy ezres...
Itt a súly nem mindegy. Ha belegondolsz jelenleg a B-vel vezethetnék akár Ferrarit, de nagyobb traktort nem, pedig az akár kevesebb lóerő.
-
philoxenia
MODERÁTOR
De azzal tudsz pénzt keresni, a motorral gyakorlatilag semmit... Anno a fiamnak is milla fölött volt szerintem, pedig neki már megvolt addig a C+E. Az A korlátlanra már nem emlékszem.Azt azért csinálta, hogy ha oktató lenne, akkor kell.
-
Illidan
tag
Kicsit hasonló dilemmában voltam, igaz annak már kb. 15 éve.
Szintén felnőtt fejjel, bár még 30 éves korom előtt merült fel bennem a motorozás iránti vágy. Korábban egy percet se mentem se robogóval, se Simsonnal/Babettával...
Mivel baráti/ismerősi körben nem volt motoros, akitől kölcsönkérhettem volna próbára gépet, illetve így nulla tudással elég jó esély lett volna az esésre is, ezért úgy döntöttem, hogy elmegyek egy motoros tréningre. Sikerült is olyat találni, ahová kifejezetten az ilyen kezdőket várták: jogosítvány nem szükséges, jól felkészített CBF125-ös és VTR250-es (sőt CG125 is
) járműparkjuk volt, amik kiváló tanulómotorok és még a védőfelszereléseket is biztosították. Két nap intenzív tréning után sem ment el a motorozástól a kedvem, így jöhetett a B125-ös vizsga, amit elsőre sikerült is abszolválni. Mindezt már saját CBF125-tel és ruházattal.
Következett jó pár ezer vidám kilométer a kis "kávédarálóval" és szerintem kifejezetten hasznos volt, hogy a kis teljesítménye ellenére hagyományos váltós, mivel így a nagyobb motoroknál már ösztönszerűen ment a váltókezelés. Jellemzően közeli helyekre merészkedtem el a kis Hondával, ahol kanyargós utakban nem volt hiány, viszont országúton már a kamionokkal kellett birkózni, ezért 3 év után érkezett az utód egy Hornet (PC41) személyében. Vannak, akik ilyen motort választanak elsőre, ami a lineáris teljesítményleadása és a könnyű kezelhetősége miatt érthető, de a kis CBF125 után azért nagy ugrás volt. A korlátlan A-s jogsit viszont simán sikerült letenni, hála a megszerzett rutinnak. (Mivel ez nekem különbözeti volt, így akkor még árban is egy kicsit jobban jártam.)
A Hornettel folytatódott a viszonylag intenzív motorozás még kb. 3-4 évig, aztán érkezett a család
Meg tudom erősíteni, amit korábban már írtak mások is, hogy a motorozás veszélyes üzem. Én is csúsztam el és hála Istennek, nem lett se nekem, se a motornak komoly baja. Ezt követően mentem el egy 'dirt' tréningre, hogy egy kicsit pótoljam a hiányzó motocrossos múltat. A terepmotoros tapasztalat sok esetben nagyon hasznos tud lenni.
Amit én tapasztaltam, hogy az évek múlásával egyre veszélyesebb dolgokat vállaltam be motoron, a jobb csuklónak is nehezebb volt parancsolni. A pénztárca és leginkább az egészség érdekében végül a motornak mennie kellett. Autóvezetésben az átlaghoz képest kimondottan szabálykövetőn és biztonságosan vezetek, viszont a motorozás belőlem is ki tudta hozni az állatot
-
Csandi
addikt
-
hdanesz
őstag
De legalább külön motoros jogsi kell. És a videóban is látni, hogy első motornak nem ajánlanak nagy desznó motort a csajnak.
-
Csandi
addikt
Van egy csatorna a Youtube-on: Bikes and beards...egy amerika emberke, akinek motoros boltja is volt/van illetve most már tartalmat is gyárt a netre. Szerintem nagyon vicces és jó stílusú videókat gyárt, mellette gondolom szakmailag is ért hozzá.
Ő csinált pár éve olyan videókat, hogy kezdő motorosként szeretett volna először ő (kissé álcázva) motort venni, majd egy csajszit küldözgetett rejtett kamerával szintén mint kezdő, hogy első motort vegyen. Kíváncsi volt rá, miket ajánlanak vagy engedik-e a nagy vasat elsőnek. Emlékeim szerint a kereskedők jórésze lebeszélte őket a vadállat motorokról. Meg is van a csajos videó.
Azt tegyük hozzá, hogy amerikában nincsenek jogsi szintek, egyből lehet akármekkorával menni 18 éves kortól, csak az éves biztosítás lehet a motor árának az 1/3-a lesz

-
hdanesz
őstag
És milyen jól teszik.
Szerk: amúgy munkába járni csakis robogó: az nem "motorozás". (Nekem is csak nagyrobogóim voltak, az évek során 180->400->250->400 vonalon.
Igazából a 250-es csak ideiglenesen volt meg, de azzal volt a legkevesebb gond, elég is lett volna a városba, de inkább azt adtam el, és a 400-ast tartottam meg, az mókásabb.)Ui: mentem 125-össel is, azért azt annyira nem szerettem. Nincs neki erőtartaléka.
(Kölcsönben volt nálam a gép, mert a 400-as olasszal folyton volt valami szerelni való.) Basszus, teljesen kiment a fejemből, hogy amivel kezdtem az elvileg 125-ös volt csak...Van egy csatorna a Youtube-on: Bikes and beards...egy amerika emberke, akinek motoros boltja is volt/van illetve most már tartalmat is gyárt a netre. Szerintem nagyon vicces és jó stílusú videókat gyárt, mellette gondolom szakmailag is ért hozzá.
Ő csinált pár éve olyan videókat, hogy kezdő motorosként szeretett volna először ő (kissé álcázva) motort venni, majd egy csajszit küldözgetett rejtett kamerával szintén mint kezdő, hogy első motort vegyen. Kíváncsi volt rá, miket ajánlanak vagy engedik-e a nagy vasat elsőnek. Emlékeim szerint a kereskedők jórésze lebeszélte őket a vadállat motorokról. Meg is van a csajos videó.
-
DigitXT
félisten
És milyen jól teszik.
Szerk: amúgy munkába járni csakis robogó: az nem "motorozás". (Nekem is csak nagyrobogóim voltak, az évek során 180->400->250->400 vonalon.
Igazából a 250-es csak ideiglenesen volt meg, de azzal volt a legkevesebb gond, elég is lett volna a városba, de inkább azt adtam el, és a 400-ast tartottam meg, az mókásabb.)Ui: mentem 125-össel is, azért azt annyira nem szerettem. Nincs neki erőtartaléka.
(Kölcsönben volt nálam a gép, mert a 400-as olasszal folyton volt valami szerelni való.) Basszus, teljesen kiment a fejemből, hogy amivel kezdtem az elvileg 125-ös volt csak... -
hdanesz
őstag
Ez abszolút így van, de egy ezredes azért már más téma. Az nem engedékeny, büntet.
Anno vezetéstechnikai képzésen 500-asokkal gyakoroltunk, és nem engedték, hogy csak kipróbáljuk ugyanott az ezrest, mert az annyira más. Szóval azért kezdőként ráengedni... (Tudom, hogy 24 évesen az ember már érettebb, pont ez a lényege a korlátozásoknak, de ha nincs tapasztalata, akkor egy ezres, nyomatékból úgy meg tudja viccelni, hogy csak...)Ui: ehhez képest alakul érdekesen a szabályozás, hogy az elektromos gépek beleférnek a 125-ös kategóriába, miközben nyomatékban meg le tudnak rakni annyit, mint egy ezres...
Bonyolultabb beszélgetés volt ez ennél, csak kiragadott mondat volt, hogy épp ezressel példálóztunk. Mondta a csávó is, hogy ezresre csak olyan embert engednek fel tesztvezetésnél is akinek megvan hozzá a rutinja.
-
DigitXT
félisten
Az egyik motorszalonban azt mondta az értékesítő, hogy a baj nem a motorokkal van, hanem az emberek fejében. Ott dől el ki mennyire vadul. Lehet egy 1000 köbcentis motorral is visszafogottan közlekedni, meg elszállhat az ember agya 125-ön is.
Bárki, aki esett el biciklivel gyerekkorában, akár csak 10-15km/h sebességgel....tudhatja kb. milyen lehet ugyanezt mondjuk egy ötvenes robogón átélni 40km/h-val. Ezért nem értem teljesen, hogy miért ülhetek fel ötvenes motorra minden további nélkül...
-
Geller72
nagyúr
-
hdanesz
őstag
Hajrá, csináld.
Igazából már a motoros jogsi is olyan, mint a házvásárlás, meg a befektetés: a legjobb pillanat elkezdeni MOST van. Én 32 évesen csináltam meg az A korlátlant, 2.5 évvel a B125 után. Így került ez 2023-ban 140 ezerbe. Jelenleg 230 ezer lenne. 2020-ban B125 olyan 60-ból megállt, jelenleg ez 120k. Én is azért sokszor úgy éreztem hogy a fiatalok sokkal ügyesebbek, de végére el tudtam engedni és csak a saját dolgommal foglalkozni. Amúgy voltak idősebbek is vizsgán. Órák egyébként általában munkaidőn túl voltak, max vizsgára kellett szabit kivennem.
Védőfelszerelés: nem tudom mennyire veszik komolyan arrafelé, ami nekem volt az egy olcsó LIDL-ös bukó (már ez is 25k), egy Decathlonos magas szárú túra csizma (~10k anno) meg egy használt műbőr dzseki. Protektorokat adnak ott.
A Honda tényleg szép vas. Régebben nagyon robogó-ellenes voltam (csak a váltós a motor), de ez már elmúlt
Ha praktikum kell, akkor csakis robogó.Nagymotorom egyébként egyelőre nekem sincs, a 125-ös Majesty is évek óta csak pihen, gyerekek mellett nem sok ideje van az embernek csak úgy túrázgatni.
Ahol én néztem ott épp 335 ...jó esetben.
Feltételezve, hogy minden elsőre sikerül és nem kell pótóra. -
Graphics
Jómunkásember
Hajrá, csináld.
Igazából már a motoros jogsi is olyan, mint a házvásárlás, meg a befektetés: a legjobb pillanat elkezdeni MOST van. Én 32 évesen csináltam meg az A korlátlant, 2.5 évvel a B125 után. Így került ez 2023-ban 140 ezerbe. Jelenleg 230 ezer lenne. 2020-ban B125 olyan 60-ból megállt, jelenleg ez 120k. Én is azért sokszor úgy éreztem hogy a fiatalok sokkal ügyesebbek, de végére el tudtam engedni és csak a saját dolgommal foglalkozni. Amúgy voltak idősebbek is vizsgán. Órák egyébként általában munkaidőn túl voltak, max vizsgára kellett szabit kivennem.
Védőfelszerelés: nem tudom mennyire veszik komolyan arrafelé, ami nekem volt az egy olcsó LIDL-ös bukó (már ez is 25k), egy Decathlonos magas szárú túra csizma (~10k anno) meg egy használt műbőr dzseki. Protektorokat adnak ott.
A Honda tényleg szép vas. Régebben nagyon robogó-ellenes voltam (csak a váltós a motor), de ez már elmúlt
Ha praktikum kell, akkor csakis robogó.Nagymotorom egyébként egyelőre nekem sincs, a 125-ös Majesty is évek óta csak pihen, gyerekek mellett nem sok ideje van az embernek csak úgy túrázgatni.
Hát a korlátlan árai már magasabban járnak, de persze régiónként eltérő.
230-ért hol?
A közelemben lévő összes képzőszerv 300 felett kínálja, de összköltségben van amelyiknál 400 ezer felett van az A korlátlan. Oké, utóbbi rapid.
De a 300 már simán megvan.
-
DJGABI
addikt
Hajrá, csináld.
-
hdanesz
őstag
Az egyik motorszalonban azt mondta az értékesítő, hogy a baj nem a motorokkal van, hanem az emberek fejében. Ott dől el ki mennyire vadul. Lehet egy 1000 köbcentis motorral is visszafogottan közlekedni, meg elszállhat az ember agya 125-ön is.
Bárki, aki esett el biciklivel gyerekkorában, akár csak 10-15km/h sebességgel....tudhatja kb. milyen lehet ugyanezt mondjuk egy ötvenes robogón átélni 40km/h-val. Ezért nem értem teljesen, hogy miért ülhetek fel ötvenes motorra minden további nélkül...
-
hdanesz
őstag
-
hdanesz
őstag
Addig csináld, míg fiatal vagy! Nekem ötven körül már a Simson se passzolt... Persze először próbáld ki valakinél (nem közúton persze). Túramotor közútra, verseny csak pályára való inkább. A fiam megcsinálta a jogsit, volt 600-as sport Hondája, azt mondta közlekedni nem olyan jó vele, mert túl gyors közútra, pláne városban. Azt vedd figyelembe, hogy a motor inkább hobbi, kocsi helyett nagyon kompromisszumos. Ellenben egyre jobb elektromos modellek vannak, meg persze a nagy robogók is alternatíva bejárni valahová.
A nagyobb testű robogó nekem is eszembe jutott. Kb. 18km bejárnom az irodába, oda-vissza vegyük szűk negyvennek. Országút ebből olyan 15km. Heti 1 nap...és értelemszerűen nyáron használnám.
-
Geller72
nagyúr
Addig csináld, míg fiatal vagy! Nekem ötven körül már a Simson se passzolt... Persze először próbáld ki valakinél (nem közúton persze). Túramotor közútra, verseny csak pályára való inkább. A fiam megcsinálta a jogsit, volt 600-as sport Hondája, azt mondta közlekedni nem olyan jó vele, mert túl gyors közútra, pláne városban. Azt vedd figyelembe, hogy a motor inkább hobbi, kocsi helyett nagyon kompromisszumos. Ellenben egyre jobb elektromos modellek vannak, meg persze a nagy robogók is alternatíva bejárni valahová.
Egy 500-as nagy robogó szerintem itthon mindenre elég. Elég erős, gyors és kényelmes, még két személlyel is.
Yamaha 500 tmax. Eddig még nem találtam jobbat ennél.
De hosszú távra is kegyetlen jó. Szoktam menni haverokkal, akiknek sokkal nagyobb "vasai" vannak, nagy karikákra (Bosznia, hr..stb) és simán tartom velük a tempót még két személlyel is. Fele annyi fogyasztással.
. -
philoxenia
MODERÁTOR
-
Sirus86
aktív tag
Ez egyébként pont ennek a szabályozásnak a visszásságára hívja fel a figyelmet, hogy mégis mi a tökömért gondolják, hogy azért, mert B jogsit csinált (jó, ismeri a KRESZ-t), akkor már mehet segédmotoros kerékpárral, mert ahhoz csak annyi kell.
Ugyanezek erőlködnek, hogy miért nem jár alanyi jogon a 125-ös motorral való közlekedés is?
Mondjuk kíváncsi lennék, ha megengednék, akkor már a 250-es felé kacsintgatnának?Bizony, a 125-ossel azert mar boven lehet repeszteni mindenfele nehezsegek nelkul. En is igy latom.
-
Geller72
nagyúr
Quaddal kurva nagyot lehet esni..én tudom.
. Haveromnak is ugrott a kulcscsontja..igaz, terepen. Nekem "csak" a medencecsontom repedt meg. Ott mondtam azt, hogy soha többet quad.
. -
hdanesz
őstag
Terepgumival semmiképp. Ezek már a versenypályára valók.
Én sem szeretnék százzal veretni, mert 1. tuti nem kellemes már a szél meg az instabilitás miatt, 2. még terveim vannak az életemmel.
-
Geller72
nagyúr
Vannak fura dolgok. Pl. a quad szabályozás is...
Ha t3b kategóriára vizsgáztatják a quad-ot, akkor mezőgazdasági gépként kerül forgalomba - limitált max. sebességgel. Pár helyen azt olvastam egységesen 60km/h...más helyeken azt írták, hogy a forgalmiban adják meg mennyi..ezt nem tudom pontosan.
De a lényeg, hogy ilyen formában B kategóriás jogsival vezethető, autópályára és autóútra nem lehet vele menni. Máshol használható, a max. megengedett sebességéig. Viszont, ki lehet venni a fojtást...és akkor egy ezres quaddal simán mehet az ember fia 125km/h sebességgel is. Már ha valakinek van rá ingerenciája, vegyük úgy elég 90-100km/h-val közlekedni, a hatvanhoz képest.
Ezt megteheti az ember t3b-nek vizsgáztatva is. Csak rendőr bátyánk vagy a véda ne mérjen be.
Mivel a t3b kategóriában két rendszámot kap a quad, egyet előre és egyet hátra...így forgalomban is könnyen kiszúrható, ha valaki százzal repeszt egy ilyen járművel.Ha négykerekű motornak (L7e) van vizsgáztatva, akkor egy rendszám kerül rá hátul. És természetesen 'A' kategóriás jogsi kell hozzá. + mehet fojtás nélkül... autóútra valamint autópályára is.
Az sem normális, aki quaddal ennyivel megy..ahogy rollerrel sem megyek 100-al, még ha tudna, akkor sem...pedig tudna.
. -
hdanesz
őstag
Így már értem, mire gondoltál, és jogos. Sőt, ha B-s jogsinál már csak a kresz-el kész vagy, akkor már jogosult vagy kismotor vezetésére. De tudok mondani neked ennél furábbat is, a kresz szerint gyorsabban mehetsz bicajjal, mint smkp-vel.
. Az sem semmi.
A hatályos KRESZ szerint a kerékpárral elérhető abszolút maximális sebesség 50 km/h. Ez a sebességhatár azonban kizárólag lakott területen kívül, az úttesten érvényes, és csak akkor, ha viselsz kerékpáros fejvédő sisakot, valamint nem szállítasz utast. Smkp-vel ez 45 km/h.
.Vannak fura dolgok. Pl. a quad szabályozás is...
Ha t3b kategóriára vizsgáztatják a quad-ot, akkor mezőgazdasági gépként kerül forgalomba - limitált max. sebességgel. Pár helyen azt olvastam egységesen 60km/h...más helyeken azt írták, hogy a forgalmiban adják meg mennyi..ezt nem tudom pontosan.
De a lényeg, hogy ilyen formában B kategóriás jogsival vezethető, autópályára és autóútra nem lehet vele menni. Máshol használható, a max. megengedett sebességéig. Viszont, ki lehet venni a fojtást...és akkor egy ezres quaddal simán mehet az ember fia 125km/h sebességgel is. Már ha valakinek van rá ingerenciája, vegyük úgy elég 90-100km/h-val közlekedni, a hatvanhoz képest.
Ezt megteheti az ember t3b-nek vizsgáztatva is. Csak rendőr bátyánk vagy a véda ne mérjen be.
Mivel a t3b kategóriában két rendszámot kap a quad, egyet előre és egyet hátra...így forgalomban is könnyen kiszúrható, ha valaki százzal repeszt egy ilyen járművel.Ha négykerekű motornak (L7e) van vizsgáztatva, akkor egy rendszám kerül rá hátul. És természetesen 'A' kategóriás jogsi kell hozzá. + mehet fojtás nélkül... autóútra valamint autópályára is.
-
Geller72
nagyúr
Légyszi olvasd el az előtte lévő mondatot is.
Ugyanez a helyzet, akkor is ha veszek egy 'vintage' ötvenes Simson-t. Hiába nem vezettem még életemben váltós motort, papíron minden további nélkül vezethetném. Úgy is, hogy kb. el sem tudok vele indulni...
Ötven köbcentis Simson-ról beszéltem, ami vezethető B jogsival. És váltós motor.
Kíváncsi vagyok, így mit buktam.
Így már értem, mire gondoltál, és jogos. Sőt, ha B-s jogsinál már csak a kresz-el kész vagy, akkor már jogosult vagy kismotor vezetésére. De tudok mondani neked ennél furábbat is, a kresz szerint gyorsabban mehetsz bicajjal, mint smkp-vel.
. Az sem semmi.
A hatályos KRESZ szerint a kerékpárral elérhető abszolút maximális sebesség 50 km/h. Ez a sebességhatár azonban kizárólag lakott területen kívül, az úttesten érvényes, és csak akkor, ha viselsz kerékpáros fejvédő sisakot, valamint nem szállítasz utast. Smkp-vel ez 45 km/h.
. -
hdanesz
őstag
Mondjuk kíváncsi lennék, ha megengednék, akkor már a 250-es felé kacsintgatnának?Erről beszélek én is. Totál nonszensz.
-
DigitXT
félisten
Légyszi olvasd el az előtte lévő mondatot is.
Ugyanez a helyzet, akkor is ha veszek egy 'vintage' ötvenes Simson-t. Hiába nem vezettem még életemben váltós motort, papíron minden további nélkül vezethetném. Úgy is, hogy kb. el sem tudok vele indulni...
Ötven köbcentis Simson-ról beszéltem, ami vezethető B jogsival. És váltós motor.
Mondjuk kíváncsi lennék, ha megengednék, akkor már a 250-es felé kacsintgatnának? -
hdanesz
őstag
"Hiába nem vezettem még életemben váltós motort, papíron minden további nélkül vezethetném. Úgy is, hogy kb. el sem tudok vele indulni...
"
-Ezt buktad, mert a tanfolyamon a korlátlan A-t csak akkor kapod meg, ha eleve váltós, nagy döggel vizsgázol. És vezeted végig a tanfolyam ideje alatt.. Én egy Yamaha Fazer 143 lóerős ezressel vezettem. Élmény volt tologatni a rutinpályán. Több, mint 200 kg.Légyszi olvasd el az előtte lévő mondatot is.
-
8th
addikt
Ezt rendesen túlagyalod. Akarsz motorozni? Csináld. Ha nem akkor ereszd el. Ahogy én látom neked valami jópofa kabriót kéne venned motor helyett. A szabadság érzetét valamennyire az is megadja, vezetheted a B jogsiddal, ha esik felhúzod a tetőt, biztonságosan el tudsz vele gurulni a pároddal fagyizni nem kell rettegni a többi közlekedőtől mert a motorral ellentétben van körülötted vas ami megvéd.
-
Geller72
nagyúr
"Hiába nem vezettem még életemben váltós motort, papíron minden további nélkül vezethetném. Úgy is, hogy kb. el sem tudok vele indulni...
"
-Ezt buktad, mert a tanfolyamon a korlátlan A-t csak akkor kapod meg, ha eleve váltós, nagy döggel vizsgázol. És vezeted végig a tanfolyam ideje alatt.. Én egy Yamaha Fazer 143 lóerős ezressel vezettem. Élmény volt tologatni a rutinpályán. Több, mint 200 kg. -
Geller72
nagyúr
Majdnem 50 voltam, amikor ezt megcsináltam. Most 55 leszek és buszjogsit csinálok, már vezetek, néhány órám van vissza és vizsgázok. Aztán az egész jogsi kérdés pipa, mert a többi már mind megvan...feladni, kifogásokat keresni a legkönnyebb.
. De ha nem akarod igazán, akkor meg ne is gondolkodj rajta. Engedd el, örökre. -
mefistofeles
veterán
De lehet. 24 éves kort be kell hozzá tölteni.
„A” kategória / előzmény nélkül /
- jelentkezési kitöltése személyi igazolvány alapján
- Aki a 24. életévét betöltötte, elméleti és gyakorlati vizsga kell.
- osztály elvégzését igazoló eredeti bizonyítvány + fénymásolat
24/2005. (IV. 21.) GKM rendelet 10 § (4)Az alapfokú iskolai végzettség igazolásának módjai:
l a) személyazonosító okmányokba Magyarországon bejegyzett, saját jogon szerzett
doktori címmel,
l b) az iskolai végzettség igazolására szóló okmány
l ba) eredeti példányával,
l bb) a közjegyző vagy a kiállító által hitelesített példányával,
l bc) külföldi bizonyítvány és oklevél esetén az eredeti okmánnyal és annak hiteles
fordításával, (a hiteles fordítás nem kötelező, ha az oklevél vagy bizonyítvány adott
tartalmában és formájában szerepel a közlekedési hatóság által létrehozott „Bizonyítvány és oklevél mintatár”-ban), vagy
l bd) külföldi bizonyítvány és oklevél esetén olyan - hatáskörrel rendelkező - magyar
hatóság által hozott elismerő határozattal, honosítási záradékkal, hatósági bizonyítvánnyal, hatósági igazolással, tájékoztatással vagy három hónapnál nem régebbi Magyarországon felsőoktatási intézmény által kiállított hallgatói jogviszony igazolással, amely kimondja, hogy az adott bizonyítvány vagy oklevél legalább alapfokú végzettséget igazol, vagy annak meglétét előfeltételezi.- I-es csoportú egészségügyi alkalmasság, amit a háziorvos állít ki díj ellenében
- munkakör betöltéséhez II-es csoportú egészségügyi alkalmasság
- közlekedésbiztonsági alkalmasságElőírt elméleti összes óraszám: 22 óra
Képzőszervünk is ebben az óraszámban tartja az elméleti oktatást, az
alábbi bontásban:
- Elméleti óraszámok: KRESZ: 16 óra
- Vezetéselmélet: 4 óra
- SZÜ: 2 óraGyakorlati óraszámok: 10 óra járműkezelés/ vezetés
- 11 óra forgalmi vezetés városban
- 5 óra forgalmi vezetés országúton
Minimum 390km futásteljesítménynek teljesülnie kell.Ennyi, nincs előfeltétel.

Köszi az infót
ezt nem tudtam! -
Graphics
Jómunkásember
Mi az a "korlátlan" A kategóriás motorjogsi?
Nincs motorjogsim de tudtommal korlátlant (amivel minden motort lehet vezetni) nem lehet egyből letenni.De lehet. 24 éves kort be kell hozzá tölteni.
„A” kategória / előzmény nélkül /
- jelentkezési kitöltése személyi igazolvány alapján
- Aki a 24. életévét betöltötte, elméleti és gyakorlati vizsga kell.
- osztály elvégzését igazoló eredeti bizonyítvány + fénymásolat
24/2005. (IV. 21.) GKM rendelet 10 § (4)Az alapfokú iskolai végzettség igazolásának módjai:
l a) személyazonosító okmányokba Magyarországon bejegyzett, saját jogon szerzett
doktori címmel,
l b) az iskolai végzettség igazolására szóló okmány
l ba) eredeti példányával,
l bb) a közjegyző vagy a kiállító által hitelesített példányával,
l bc) külföldi bizonyítvány és oklevél esetén az eredeti okmánnyal és annak hiteles
fordításával, (a hiteles fordítás nem kötelező, ha az oklevél vagy bizonyítvány adott
tartalmában és formájában szerepel a közlekedési hatóság által létrehozott „Bizonyítvány és oklevél mintatár”-ban), vagy
l bd) külföldi bizonyítvány és oklevél esetén olyan - hatáskörrel rendelkező - magyar
hatóság által hozott elismerő határozattal, honosítási záradékkal, hatósági bizonyítvánnyal, hatósági igazolással, tájékoztatással vagy három hónapnál nem régebbi Magyarországon felsőoktatási intézmény által kiállított hallgatói jogviszony igazolással, amely kimondja, hogy az adott bizonyítvány vagy oklevél legalább alapfokú végzettséget igazol, vagy annak meglétét előfeltételezi.- I-es csoportú egészségügyi alkalmasság, amit a háziorvos állít ki díj ellenében
- munkakör betöltéséhez II-es csoportú egészségügyi alkalmasság
- közlekedésbiztonsági alkalmasságElőírt elméleti összes óraszám: 22 óra
Képzőszervünk is ebben az óraszámban tartja az elméleti oktatást, az
alábbi bontásban:
- Elméleti óraszámok: KRESZ: 16 óra
- Vezetéselmélet: 4 óra
- SZÜ: 2 óraGyakorlati óraszámok: 10 óra járműkezelés/ vezetés
- 11 óra forgalmi vezetés városban
- 5 óra forgalmi vezetés országúton
Minimum 390km futásteljesítménynek teljesülnie kell.Ennyi, nincs előfeltétel.

-
mefistofeles
veterán
Mi az a "korlátlan" A kategóriás motorjogsi?
Nincs motorjogsim de tudtommal korlátlant (amivel minden motort lehet vezetni) nem lehet egyből letenni. -
solena
tag
Én úgy oldottam meg a suliba járást (autó híján), hogy ne kelljen a felszereléssel a BKV-n bumszlizni, hogy béreltem egy 50-es robogót, és azzal mentem oktatásra: jó is volt.

Ui: ahogy a mondás tartja: 4 wheels move the body, 2 wheels move the soul. Szabadság. Tényleg nagy élmény, mindeközben tényleg veszélyes üzem. Ésszel kell csinálni. Fontos!
Egyik csajszi szintén rotyogóval járt ki a rutinra, de az a sajátja volt
(tömegközlekedés felénk nem opció
)Ésszel kell csinálni.
- japp, ez a legfontosabb
-
DigitXT
félisten
Én még a pálya széléről ugatok, mert most csinálom a korlátlan motorjogsit 39 évesen

Önmagában a motorozás egy ritka kellemetlen és drága hobbi: a felszerelés 200-300ezerről indul, és akkor meg fel sem ültél semmire, maga a motor is kerül annyiba, mint egy vállalható autó, csak itt nincs légkondi, ráadásul igencsak veszélyes üzem, ha belegondolsz, hogy a lábad között egy igencsak forró blokk, és afölött gyúlékony - sőt, robbanásveszélyes! - folyadék kotyog... Ráadásul az egyik legvédtelenebb közlekedő vagy az úton, mert nincs kaszni, ami megvédjen. Ebből a szempontból egy nagyon drága öngyilkossági kísérlet

De amikor mégiscsak fent ül az ember a nyeregben, és egyszerre mozdul a motorral, az adrenalin és az endorfin egy olyan sajátos egyvelege képes létrejönni, hogy nincs az az isten, hogy elcserélje az élményt. Komolyan. Nekem már az órák is sokat adnak, és utasként sem rossz, de már várom, hogy mikor ülhetek önállóan saját motorra.Ha gyerekként élvezted a babettát, akkor lehet, érdemes lenne megpróbálni. Csak először a sulit kezd el, utána - ha még mindig bejön a dolog - érdemes motort venni. Suliválasztáshoz szerintem érdemes olyat választani, ahova relatíve könnyen eljutsz kocsival, hogy tudj parkolni, valamint jó legyen a vizsgaaránya (a sikeres vizsga egyik alapfeltétele, hogy jó legyen az oktató, mert ha szar az oktató, akkor nem feltétlenül fogsz tudni sikeresen vizsgázni, és még a kedvedet is elveheti).
Ahhoz, hogy milyen motort szeretnél majd, azt úgy érdemes, hogy kipróbálsz pár stílusú gépet, miután kitaláltad, hogy hol szeretnél majd motorozni. Nem szabad elkapkodni. Előre tudom, hogy engem nagyon fognak utálni az eladók, mert bár megvan, hogy milyen stílust szeretnék és nagyjából mekkorát (chopper, bobber, cruiser... 400-600 ccm, de mindenképpen V2), de attól még pár tesztkört meg fogok tenni

Ha tényleg az ár tart vissza... Szoktál ad hoc dolgokra kidobni pénzt? Ha igen, óérdemes lehet belefogni. Első körben felszerelés. A sisakon és a protektoron nem szabad spórolni, de a többi lehet használt cucc. Aztán a suli. És ha még mindig klappol, akkor utána motor. Aztán menet közben, ha mégsem, akkor a felszerelést még el tudod adni, a megtanult dolgokat meg úgysem veheti el tőled senki

Én úgy oldottam meg a suliba járást (autó híján), hogy ne kelljen a felszereléssel a BKV-n bumszlizni, hogy béreltem egy 50-es robogót, és azzal mentem oktatásra: jó is volt.

Ui: ahogy a mondás tartja: 4 wheels move the body, 2 wheels move the soul. Szabadság. Tényleg nagy élmény, mindeközben tényleg veszélyes üzem. Ésszel kell csinálni. Fontos!
-
solena
tag
Én még a pálya széléről ugatok, mert most csinálom a korlátlan motorjogsit 39 évesen

Önmagában a motorozás egy ritka kellemetlen és drága hobbi: a felszerelés 200-300ezerről indul, és akkor meg fel sem ültél semmire, maga a motor is kerül annyiba, mint egy vállalható autó, csak itt nincs légkondi, ráadásul igencsak veszélyes üzem, ha belegondolsz, hogy a lábad között egy igencsak forró blokk, és afölött gyúlékony - sőt, robbanásveszélyes! - folyadék kotyog... Ráadásul az egyik legvédtelenebb közlekedő vagy az úton, mert nincs kaszni, ami megvédjen. Ebből a szempontból egy nagyon drága öngyilkossági kísérlet

De amikor mégiscsak fent ül az ember a nyeregben, és egyszerre mozdul a motorral, az adrenalin és az endorfin egy olyan sajátos egyvelege képes létrejönni, hogy nincs az az isten, hogy elcserélje az élményt. Komolyan. Nekem már az órák is sokat adnak, és utasként sem rossz, de már várom, hogy mikor ülhetek önállóan saját motorra.Ha gyerekként élvezted a babettát, akkor lehet, érdemes lenne megpróbálni. Csak először a sulit kezd el, utána - ha még mindig bejön a dolog - érdemes motort venni. Suliválasztáshoz szerintem érdemes olyat választani, ahova relatíve könnyen eljutsz kocsival, hogy tudj parkolni, valamint jó legyen a vizsgaaránya (a sikeres vizsga egyik alapfeltétele, hogy jó legyen az oktató, mert ha szar az oktató, akkor nem feltétlenül fogsz tudni sikeresen vizsgázni, és még a kedvedet is elveheti).
Ahhoz, hogy milyen motort szeretnél majd, azt úgy érdemes, hogy kipróbálsz pár stílusú gépet, miután kitaláltad, hogy hol szeretnél majd motorozni. Nem szabad elkapkodni. Előre tudom, hogy engem nagyon fognak utálni az eladók, mert bár megvan, hogy milyen stílust szeretnék és nagyjából mekkorát (chopper, bobber, cruiser... 400-600 ccm, de mindenképpen V2), de attól még pár tesztkört meg fogok tenni

Ha tényleg az ár tart vissza... Szoktál ad hoc dolgokra kidobni pénzt? Ha igen, óérdemes lehet belefogni. Első körben felszerelés. A sisakon és a protektoron nem szabad spórolni, de a többi lehet használt cucc. Aztán a suli. És ha még mindig klappol, akkor utána motor. Aztán menet közben, ha mégsem, akkor a felszerelést még el tudod adni, a megtanult dolgokat meg úgysem veheti el tőled senki

-
Graphics
Jómunkásember
En pont 43 evesen tettem le nagymotorra amikor megorokoltem faterom motorjat (Suzuki C800)
Siman ment elsore a kresz es a gyakorlat is (ugy hogy nem volt elotte motoros jogsim es csak kb ket evente vezettem robogot/simsont az azt megelozo 10-15 evben)...
Nem nagy dolog szerintem. Ha van eleg autos gyakorlat akkor szerintem siman menni fog. Sajnos a motort el kellet adnom kulfoldi koltozes miatt ket eve, de mar viszket a hatsom hogy motorzni kellene... persze valami kisebb cuccal.Szerintem a legnehezebb pont a rutinpályás rész az új pálya miatt.
Mikor csináltad a jogsit?
-
sztanozs
veterán
En pont 43 evesen tettem le nagymotorra amikor megorokoltem faterom motorjat (Suzuki C800)
Siman ment elsore a kresz es a gyakorlat is (ugy hogy nem volt elotte motoros jogsim es csak kb ket evente vezettem robogot/simsont az azt megelozo 10-15 evben)...
Nem nagy dolog szerintem. Ha van eleg autos gyakorlat akkor szerintem siman menni fog. Sajnos a motort el kellet adnom kulfoldi koltozes miatt ket eve, de mar viszket a hatsom hogy motorzni kellene... persze valami kisebb cuccal. -
Fuxy__
csendes tag
Jah és bukó a kesztyű a kabát térdvédő /ha nem akarsz protektors nadrágot/ és egy legalább magasszárú cipő de a legjobb ha motoros cipő egész kényelmesek is vannak elfogadható áron! Ezek szerintem nagyon fontosak meg is csak Te vagy a karosszéria!
-
Fuxy__
csendes tag
Sziasztok!
Én 4 éve vettem egy Bmw G310R motort nem egy erőgép de nem is akar megölni 25 ev után ültem újra motorra hát az első utam izzasztó volt bár előtte kimentem rutinozni magamtól amig úgy nem megy a motor kezelés mint az autó vezetés vagy a kávé főzés reggel! Azért az első par utam igy is izzasztó volt a városban! De ez hamar elmúlt és imádom bár az tény hogy 100x jobban kell figyelni mint autóban és nem csak magadra hanem mindenki másra előre meg kell próbálni kitalálni hogy mit fog csinálni mire próbálj felkészülni ugy higy közben jo ha figyelsz az utra a kátyukra az aszfalt színére sinekre stb nagyon sok birka van az utakon mint autoval mint motorral bicikli roller stb. Viszont nincs dugó és nagyon sokat számít hogy előre tudsz menni a lámpánál az eső az nem vicces meg a 40 fok sem de akkor is ad egy szabadság érzetet ami nagyon jó érzés! Én 48 évesen ültem vissza két kerékre! Most 51 évesen pedig elmegyek le rakom a jogsit /NEM követendő példa de eddig én B vel motoroztam de idén/ 51 évesen és nem érzem azt hogy öreg lennék hozzá vagy ez már nem lenne való sőt sokkal megfontoltabb az ember sok sok helyzetben és amúgy érdekes hogy amióta motorral is járok autóvezetés közben is sokkal körültekintőbben vezetek!Szerintem ha van rá lehetőség próbáld ki először ismerős barát családtag akinek van motorja aztán eldöntöd hogy megcsinálod a jogsit es a motorozol vagy marad az utcán a csodálata ezeknek a gyönyörű tárgyaknak!
-
Csandi
addikt
Igen, en is erre gondoltam, ha kene adrenalin, hogy valami palya geppel kene tolni zart palyan. Pont a gyengusz nem jo a varosban, mert nem lesz tartalekod menekulni elore. Egyszer egy kamionos ramhuzta a kormanyt az o elso traktusaban, szerencsem volt, hogy nem a robogommal voltam, hanem a Fazerrel, mert erobol ki tudtam ele gyorsitani. Robogonal valszeg nyekk lett volna.
Ja a gyengusz alatt valami A2-eset gondoltam, 40 ló körül, nem 10 lóerős valamit.
-
Sirus86
aktív tag
Igen, en is erre gondoltam, ha kene adrenalin, hogy valami palya geppel kene tolni zart palyan. Pont a gyengusz nem jo a varosban, mert nem lesz tartalekod menekulni elore. Egyszer egy kamionos ramhuzta a kormanyt az o elso traktusaban, szerencsem volt, hogy nem a robogommal voltam, hanem a Fazerrel, mert erobol ki tudtam ele gyorsitani. Robogonal valszeg nyekk lett volna.
-
Csandi
addikt
En anno motoroztam eleg sokat. Fiatalsagbol, csajozas miatt is. Eleterzes nagyon ott volt, mikor a Hungarian csapattam (sokkal, nem irom le mennyivel,mert megolnek a mai emeberek). Vagy egyszeruen csak a gep kettesben 140-as tiltasig a sztradan, 11 ezret forogva a sport dobbal boduletes elmennyel... Aztan jott a gyerek, a csalad. Jottek a nagyon okos gepjarmuvek a nagyon okos (jajj, nem) vezetokkel, akik mindenre fittyet hanynak. Vagy csak azt hiszik, hogy tudnak mindent, aztan meg a tukorbe sem neznek bele. Elektro rolleres vesedonorok ma mar velunk ugye, illetve az ebike orulet. En mindig korultekinto voltam, izzaszto hosegben is protektoros cuccokkal, csizmaban. Aztan expat lettem. Masfel havonta Nemetorszag-Magyarorszag-Nemet menet megvan autoval. Aztan latom hogy viszonyulnak az emberek egymashoz az utakon-jardakon. Minden alkalommal veszfekeznem kell, remenykedve, hogy a csaladom tuleli. Vagy auto, motoros, vagy furgon vagy kamionos miatt. Pedig nyugis, tavolsagot betarto soffor lettem. Es ez az a pillanat, amikor azt mondom negyven evesen: nem ulok vissza a motorra soha sem, mert meg elni szeretnek. (Yamaha Fazerem volt, elotte egy Honda nagy robim, meg egy csomo mas gepet is kiprobaltam). Szoval jo a motorozas, de meg fogsz halni. Elobb vagy utobb tutira a vason. Ha mar nagfyon motorozas, akkor zart palyan kell kiprobalni oket. Lehet ezt csinalni motoros suliban is. Tobb gepet ki lehet probalni, en anno igy ragadtam le a Fazernel. Sok sikert!
Én is most adtam el a 2025-ös 600RR-t és vettem egy 2008-as 600RR-t ami pályára van építve és már csak ott fogok menni vele. Utcára meg vmi gyengusz városi rohangálósnak.
-
Sirus86
aktív tag
En anno motoroztam eleg sokat. Fiatalsagbol, csajozas miatt is. Eleterzes nagyon ott volt, mikor a Hungarian csapattam (sokkal, nem irom le mennyivel,mert megolnek a mai emeberek). Vagy egyszeruen csak a gep kettesben 140-as tiltasig a sztradan, 11 ezret forogva a sport dobbal boduletes elmennyel... Aztan jott a gyerek, a csalad. Jottek a nagyon okos gepjarmuvek a nagyon okos (jajj, nem) vezetokkel, akik mindenre fittyet hanynak. Vagy csak azt hiszik, hogy tudnak mindent, aztan meg a tukorbe sem neznek bele. Elektro rolleres vesedonorok ma mar velunk ugye, illetve az ebike orulet. En mindig korultekinto voltam, izzaszto hosegben is protektoros cuccokkal, csizmaban. Aztan expat lettem. Masfel havonta Nemetorszag-Magyarorszag-Nemet menet megvan autoval. Aztan latom hogy viszonyulnak az emberek egymashoz az utakon-jardakon. Minden alkalommal veszfekeznem kell, remenykedve, hogy a csaladom tuleli. Vagy auto, motoros, vagy furgon vagy kamionos miatt. Pedig nyugis, tavolsagot betarto soffor lettem. Es ez az a pillanat, amikor azt mondom negyven evesen: nem ulok vissza a motorra soha sem, mert meg elni szeretnek. (Yamaha Fazerem volt, elotte egy Honda nagy robim, meg egy csomo mas gepet is kiprobaltam). Szoval jo a motorozas, de meg fogsz halni. Elobb vagy utobb tutira a vason. Ha mar nagfyon motorozas, akkor zart palyan kell kiprobalni oket. Lehet ezt csinalni motoros suliban is. Tobb gepet ki lehet probalni, en anno igy ragadtam le a Fazernel. Sok sikert!
-
Csandi
addikt
Ez így van. Nekem kb. guruló labor volt, mert amikor "munkába" mentem, akkor valójában nem az úticél volt a lényeg, hanem az utazás, ami közben lehetett tesztelni az új variátort, kuplungrugót, lambdaszondát (karbis motorba!
), bármit, ami éppen érdekelt. Viszont a kanyarvadászatot el lehet felejteni közúton, abból hamar fetrengés van: szoktunk viccelni, hogy technikás egyenesben mindenki tud menni, a gázt húzni egy majom is tudja... Akkor kezdődnek a gondok, amikor fékezni kell, mert az már sokaknak nem triviális sajnos.
Én pályázok is, kanyarvadászok is, egyenesbe is húzom és sportmotorom van

-
DigitXT
félisten
Ez így van. Nekem kb. guruló labor volt, mert amikor "munkába" mentem, akkor valójában nem az úticél volt a lényeg, hanem az utazás, ami közben lehetett tesztelni az új variátort, kuplungrugót, lambdaszondát (karbis motorba!
), bármit, ami éppen érdekelt. Viszont a kanyarvadászatot el lehet felejteni közúton, abból hamar fetrengés van: szoktunk viccelni, hogy technikás egyenesben mindenki tud menni, a gázt húzni egy majom is tudja... Akkor kezdődnek a gondok, amikor fékezni kell, mert az már sokaknak nem triviális sajnos.
-
Csandi
addikt
valószínű én már kissé túltolom átlagos szemmel nézve
Igazából mások is gondolkodhatnak így, csak nem mindenki írja a net nyilvánosságának... Baromi egyszerű amúgy... A jogsit megcsinálni akkor is meg lehet, ha még elképzelésként se alakult ki, hogy milyen motorod lesz, ha lesz. Fordítva csinálni nem célszerű!
Erősen ellenjavallt.
Innen a fórumból tudok hozni esetet, hogy a kolléga még a képzés közepén már motort próbált ki, hogy mire meglesz a jogsi, ott álljon a vas: elesett, nem csak magát törte össze, hanem a kiszemelt motort is (persze megvette), ráadásul mivel hivatalból jött a rendőr, még meg is b*szták. Szerencséje, hogy nem tiltották el, és nem vonták be a B-t...
(Szerk: rosszul emlékeztem, nem is csinált A jogsit, hanem a B125-ben reménykedett.
)Ui: igen, a védőfelszerelés pénzbe kerül. Nem kevésbe. Felpróbálni* macera: nagyfaluban adott előny, hogy van csillió motoros bolt, szóval azért nem lehetetlen. De utána kell járni. Kérdés, hogy miért akarsz motorozni: onnan merül fel, hogy milyen lesz az ár/érték arány.
Amennyiben csak hobbi/szórakozás, akkor felesleges is ilyet számolgatni, a hobbi drága. Ahogy a mondás tartja: ha annyi pénzem lenne, amennyit a motorozásra költöttem, akkor elmotoroznám.
*: van, amiről csak a motoron derül ki, hogy mennyire jó, nem jó...
Amennyiben közlekedésre kell, akkor ki lehet számolni, hogy megtérül-e, mennyi idő alatt.Én anno az első diák fizetésemből bukósisakot vettem. Nem volt motorom, egyáltalán.
Sőt, még esélyem sem volt, hogy a közeljövőben lesz... Viszont unokatesómnak ott volt a DT50-e, így amikor meglátogattam, mindig mentünk. Értelemszerűen azelőtt sisak nélkül, annak minden kockázatával. 8 évvel később is ugyanazt a bukót használtam még, amikor viszont már korlátlan jogsit csináltam, kapásból, 26 évesen, mert közlekedésre nincs jobb Budapesten. Már az autózás/dugózás/parkolásra gatyádat ráköltés szentháromságában. (Mondjuk a Covid alatt bevezették, hogy beállhatunk a céges mélygarázsba. Akkor hamar átszoktam autóra, mivel forgalom sem igen volt a kijárási tilalom miatt. Elveszett minden előnye a motornak, csak a hátrány maradt. Le is járt szegényke műszakija, már pár éve (!) erősen gondolkodom rajta, hogy oké, levizsgáztatom, de mi lesz azután... Rollerezgettem, azon törtem magam olyan szinten össze, hogy majdnem belehaltam. Ehhez képest, soha nem volt komoly esésem motorral... azzal még fogok menni. De lehet majd, elektromosra
váltok, idővel, ha lesz rá zseton. Egyben sose volt, apránként meg vagyonok mentek el rá.)"Elveszett minden előnye a motornak, csak a hátrány maradt"
Kivéve, hogy a motor szórakoztatóbb
-
DigitXT
félisten
Nem tudom miből jött le az, hogy rögtön a 'milyen motort vegyek?' kérdésen gondolkozok elsőként.
Az írás közepe felé tűnik fel a téma, elég rövid időre.A folyamatot racionálisan értem, de nem minden működik ennyire flottul. Természetes dolog ha az ember több faktort, tényezőt is figyelembe vesz mielőtt dönt. Az más kérdés, hogy valószínű én már kissé túltolom átlagos szemmel nézve.
valószínű én már kissé túltolom átlagos szemmel nézve
Igazából mások is gondolkodhatnak így, csak nem mindenki írja a net nyilvánosságának... Baromi egyszerű amúgy... A jogsit megcsinálni akkor is meg lehet, ha még elképzelésként se alakult ki, hogy milyen motorod lesz, ha lesz. Fordítva csinálni nem célszerű!
Erősen ellenjavallt.
Innen a fórumból tudok hozni esetet, hogy a kolléga még a képzés közepén már motort próbált ki, hogy mire meglesz a jogsi, ott álljon a vas: elesett, nem csak magát törte össze, hanem a kiszemelt motort is (persze megvette), ráadásul mivel hivatalból jött a rendőr, még meg is b*szták. Szerencséje, hogy nem tiltották el, és nem vonták be a B-t...
(Szerk: rosszul emlékeztem, nem is csinált A jogsit, hanem a B125-ben reménykedett.
)Ui: igen, a védőfelszerelés pénzbe kerül. Nem kevésbe. Felpróbálni* macera: nagyfaluban adott előny, hogy van csillió motoros bolt, szóval azért nem lehetetlen. De utána kell járni. Kérdés, hogy miért akarsz motorozni: onnan merül fel, hogy milyen lesz az ár/érték arány.
Amennyiben csak hobbi/szórakozás, akkor felesleges is ilyet számolgatni, a hobbi drága. Ahogy a mondás tartja: ha annyi pénzem lenne, amennyit a motorozásra költöttem, akkor elmotoroznám.
*: van, amiről csak a motoron derül ki, hogy mennyire jó, nem jó...
Amennyiben közlekedésre kell, akkor ki lehet számolni, hogy megtérül-e, mennyi idő alatt.Én anno az első diák fizetésemből bukósisakot vettem. Nem volt motorom, egyáltalán.
Sőt, még esélyem sem volt, hogy a közeljövőben lesz... Viszont unokatesómnak ott volt a DT50-e, így amikor meglátogattam, mindig mentünk. Értelemszerűen azelőtt sisak nélkül, annak minden kockázatával. 8 évvel később is ugyanazt a bukót használtam még, amikor viszont már korlátlan jogsit csináltam, kapásból, 26 évesen, mert közlekedésre nincs jobb Budapesten. Már az autózás/dugózás/parkolásra gatyádat ráköltés szentháromságában. (Mondjuk a Covid alatt bevezették, hogy beállhatunk a céges mélygarázsba. Akkor hamar átszoktam autóra, mivel forgalom sem igen volt a kijárási tilalom miatt. Elveszett minden előnye a motornak, csak a hátrány maradt. Le is járt szegényke műszakija, már pár éve (!) erősen gondolkodom rajta, hogy oké, levizsgáztatom, de mi lesz azután... Rollerezgettem, azon törtem magam olyan szinten össze, hogy majdnem belehaltam. Ehhez képest, soha nem volt komoly esésem motorral... azzal még fogok menni. De lehet majd, elektromosra
váltok, idővel, ha lesz rá zseton. Egyben sose volt, apránként meg vagyonok mentek el rá.) -
kameleon_is
csendes tag
A normál utcai quadokra (ami motorkerékpárként vannak vizsgáztatva) A kat. jogsi kell.
Vezethetsz (traktorként vizsgáztatott) quadot B kategóriás jogosítvánnyal, de kizárólag akkor, ha az a forgalmi engedélye szerint mezőgazdasági vontató vagy lassú jármű. A közúti sebessége korlátozott (általában maximum 40 km/h). Nem hajthat fel autópályára és autóútra. Budapestre nem lehet behajtani, minden bevezető úton jelen van a traktorral behajtani tilos tábla.
Egyébként a quad a négy kerék és a meghajtás miatt inkább egy pöfögő traktorhoz hasonlatos. A harsány élmény csak rövid távon izgalmas, hosszú távon fárasztó.
A motorozás egészen más élmény. Olyan mintha egy katanát(szamurájkard) hasonlítanál egy fűrészhez .Fun fact: amikor anno a motoros jogsi gyakorlati részét csináltam, volt egy figura ott aki nek legális quadozás miatt kellett az A kat. jogsi. Ezért a gyakorlati részt velünk csinálta meg - motoron.
-
Csandi
addikt
Az 50. lépésen rágódsz, hogy milyen motort vegyél, holott az elején kellene kezdened.
A 0. lépés, hogy eldöntsd, akarsz-e motorozni - NEM matematikai levezetés vagy gazdasági hatástanulmány eredményeként, hanem zsigerből akarsz-e. Aki ennyit gondolkodik rajta, mint te, annál a válasz: IGEN. Akkor ezzel meg is vagyunk (szivesen! 😁).
Most, hogy erre megvan a válasz, továbbra is (elejétől a végéig) a következő lépésre kell koncentrálj, egyik láb a másik után.
Az 1. lépés, hogy keresel egy motoros iskolát a Közelben. Nem az számit, melyikről mit mondanak 600 forumoldalon keresztül (minél tovább olvasgatod, annál később választasz), hanem az, hogy közel legyen, és hogy válassz egyet.
A 2. lépés, hogy jelentkezz. A 3., hogy elkezdd a kresz tanfolyamot. Az 4., hogy levizsgázz kreszből. Mikor ezzel megvagy, azon veszed magad észre, hogy már oktatókat dobál fel az e-titán rendszer, és választanod kell, utána meg mindig időpontot egyeztetni. Hidd el, a mindennapi élet közben nemhogy nem fogod lassúnak érezni a folyamatot, de időnként túl gyorsnak is fog tűnni.Én évekkel ezelőtt egy augusztusi napton kezdtem és csak következő májusra lett meg a jogsi (közben téli leállás ugye)
Ez mindennapi élet mellett is elképszetően lassú volt
-
hdanesz
őstag
Az 50. lépésen rágódsz, hogy milyen motort vegyél, holott az elején kellene kezdened.
A 0. lépés, hogy eldöntsd, akarsz-e motorozni - NEM matematikai levezetés vagy gazdasági hatástanulmány eredményeként, hanem zsigerből akarsz-e. Aki ennyit gondolkodik rajta, mint te, annál a válasz: IGEN. Akkor ezzel meg is vagyunk (szivesen! 😁).
Most, hogy erre megvan a válasz, továbbra is (elejétől a végéig) a következő lépésre kell koncentrálj, egyik láb a másik után.
Az 1. lépés, hogy keresel egy motoros iskolát a Közelben. Nem az számit, melyikről mit mondanak 600 forumoldalon keresztül (minél tovább olvasgatod, annál később választasz), hanem az, hogy közel legyen, és hogy válassz egyet.
A 2. lépés, hogy jelentkezz. A 3., hogy elkezdd a kresz tanfolyamot. Az 4., hogy levizsgázz kreszből. Mikor ezzel megvagy, azon veszed magad észre, hogy már oktatókat dobál fel az e-titán rendszer, és választanod kell, utána meg mindig időpontot egyeztetni. Hidd el, a mindennapi élet közben nemhogy nem fogod lassúnak érezni a folyamatot, de időnként túl gyorsnak is fog tűnni.Nem tudom miből jött le az, hogy rögtön a 'milyen motort vegyek?' kérdésen gondolkozok elsőként.
Az írás közepe felé tűnik fel a téma, elég rövid időre.A folyamatot racionálisan értem, de nem minden működik ennyire flottul. Természetes dolog ha az ember több faktort, tényezőt is figyelembe vesz mielőtt dönt. Az más kérdés, hogy valószínű én már kissé túltolom átlagos szemmel nézve.
-
vodkamaffia
csendes tag
Én gyerekkoromban mindig ki akartam próbálni a motorozást, de sajnos kimaradt. Aztán 36 évesen gondoltam egyet, és vettem egy 50-es supermoto-t, mentem vele egy év alatt kb. 1000km-t, aztán 37 évesen már kezdtem is a korlátlan jogsit. A nagyon kevés rutin miatt csak másodjára lett meg a jogsi, de 38 évesen már a garázsban állt a majdnem veterán 650-es V2-esem. Aztán egészségügyi problémák miatt 40 évesen már el is kellett adnom. De talán egyszer még visszatérek 2 kerékre. Mindenesetre annak a rövid időnek, amíg kipróbálhattam a motorozást, mindenpercét élveztem, csak azt bántam volna meg utólag, ha nem vágok bele. Mindig csak azon agyalnék, hogy vajon milyen lett volna.
-
Graphics
Jómunkásember
Miért ne mennék ugyanott biciklivel, mint motorbiciklivel, (azon kívül, hogy nincs rá jogsim) vagy autóval? Kivéve nyilván az autóutat/pályát.
Ez a bójázgatás egész élvezetesnek tünik. Mennyire buktatják az embert, ha véletlen elszámolja magát? Nem erösségeim az ilyen memóriagyakorlatok. Zenélni se tudtam soha megtanulni, mert mindig elkottáztam, hogy hány töpröröp után jön töröptöp.Nincs elszámolasra lehetőség.

Bukás. Lehet engedd el akkor ezt.
-
jbodor
újonc
A 2. lépés, hogy jelentkezz. A 3., hogy elkezdd a kresz tanfolyamot. Az 4., hogy levizsgázz kreszből. Mikor ezzel megvagy, azon veszed magad észre, hogy már oktatókat dobál fel az e-titán rendszer, és választanod kell, utána meg mindig időpontot egyeztetni. Hidd el, a mindennapi élet közben nemhogy nem fogod lassúnak érezni a folyamatot, de időnként túl gyorsnak is fog tűnni. -
DigitXT
félisten
Annyira nem félek attól, hogy majd ne tudnék kanyarodni, de az mindenképp aggaszt, hogy elég lenne e az a 3 óra ahhoz, hogy megszokjam a vizsgára, hogy a bal kar nem fék, hanem a kupplung.
Az kimaradt, hogy praktikussági okokból hót felesleges váltós 125-öst nézegetni: veszel CVT-s gépet (robogó), és a bal kar ugyanúgy fék. Igaz, nem első, hanem hátsó, de fék.

Ui: én is nyomattam gyerekként a DT50-nek, volt vagy 5 fokozat, ment vagy 50 km/h-val. Most gondolj bele, hogy mire ezt az űr sebességet elérted, mennyit kell váltogatni, aztán vissza, amikor meg kell állni, és így tovább. Ennél sokkal kényelmesebb a CVT megoldja. (Nyilván a 125-ösön már kinyílik a világ, mivel akár 90 km/h-val is képes menni, azaz egy picit több értelme marad a nyomatékváltó fokozatainak, de na. Napi közlekedésre, khm.)
-
DigitXT
félisten
Azért végső soron mégiscsak egy bicikliről van szó, ami visz magával vagy 15-20L folyékony lejtőt.
Hátööö, ez egy nagyon nagy félreértés: egy 125-ös motor bicikli?
Jó, hát relatíve annak szoktuk nevezni, a nagyobb motorokhoz képest, de amikor 100 kg körül van, az nem pont segédmotoros kerékpár kategória. Utóbbit amúgy vezetheted B-vel is. (Ez a durva, hogy a 125-ös sincs már megtisztelve, mert minek, erre az ember feljebb kacsintgat 0 rutinnal...)Miért ne mennék ugyanott biciklivel, mint motorbiciklivel
Mert biciklivel mehetsz kerékpárúton, SMKP-val már csak lakotton kívül, afölött meg nem. -
UnA
Korrektor
Ebből is látszik, hogy jobb a bicikli, én maradok annál

-
Kisgépkezelő
senior tag
Miért ne mennék ugyanott biciklivel, mint motorbiciklivel, (azon kívül, hogy nincs rá jogsim) vagy autóval? Kivéve nyilván az autóutat/pályát.
Ez a bójázgatás egész élvezetesnek tünik. Mennyire buktatják az embert, ha véletlen elszámolja magát? Nem erösségeim az ilyen memóriagyakorlatok. Zenélni se tudtam soha megtanulni, mert mindig elkottáztam, hogy hány töpröröp után jön töröptöp. -
csibe1
veterán
Gondold meg jól, ez nem autó. Ha baj van nagyobb eséllyel maradsz ott,
és tesznek zsákba. Elég ha elnézel egy kanyart. és annyi.
Aztán mindenki maga tudja, vagy nem. -
Graphics
Jómunkásember
Azért végső soron mégiscsak egy bicikliről van szó, ami visz magával vagy 15-20L folyékony lejtőt.
Hajrá.

Én csak a képzési tapasztalatokat meséltem el.
Amióta bevezették kb amint megtudták a feltételeket, senki sem választotta. Ki is vettük az idei árlistából.Végső soron nem egy bicikliről van szó, mert nem ugyanott mész velük.
De nézz meg pár videót.
-
Kisgépkezelő
senior tag
-
Graphics
Jómunkásember
Annyira nem félek attól, hogy majd ne tudnék kanyarodni, de az mindenképp aggaszt, hogy elég lenne e az a 3 óra ahhoz, hogy megszokjam a vizsgára, hogy a bal kar nem fék, hanem a kupplung.
Nem elég semmire.
1 óra rutinpálya? Semmire nem elég , a pályát megtanulni sem., nemhogy gyakorolni.
1 óra a forgalomban? Semmire nem elég. Szabályosan közlekedni, útvonalakat érinteni sem.
Ez a B125 egy zsákutca lett. Átgondolatlan.
-
Kisgépkezelő
senior tag
Nincs olyan tanuló, aki a jelenlegi pályát B125-tel teljesíteni tudná.
Az az óraszám, ami meg van adva vicc kategória, aki kitalálta nem volt normális, főleg egy kormánytolásos technikát 1 óra alatt nem fog megtanulni senki.
Irreális és teljesíthetetlen.
( emiatt sok képzőszerv nem is kínálja ezt)Annyira nem félek attól, hogy majd ne tudnék kanyarodni, de az mindenképp aggaszt, hogy elég lenne e az a 3 óra ahhoz, hogy megszokjam a vizsgára, hogy a bal kar nem fék, hanem a kupplung.
-
Graphics
Jómunkásember
Még a B125 aztán a későbbi kategóriabővítés lehet opció. Én is azon vagyok, mert nem vagyok benne feltétlenül biztos, hogy örök hobbim lenne a motorozás, de egy 125-össel már azért bele lehetne kicsit kóstolni. Errefelé ahol élek amúgy se lehet nagyon tempósan közlekedni semmivel.
Sajnos már évek óta húzom, mert az a baj, hogy még egy B125-re is ki kéne vennem egyben legalább 3 hét szabit a nyáron, de akkor meg hogy síeljek a télen?Nincs olyan tanuló, aki a jelenlegi pályát B125-tel teljesíteni tudná.
Az az óraszám, ami meg van adva vicc kategória, aki kitalálta nem volt normális, főleg egy kormánytolásos technikát 1 óra alatt nem fog megtanulni senki.
Irreális és teljesíthetetlen.
( emiatt sok képzőszerv nem is kínálja ezt) -
Kisgépkezelő
senior tag
Sajnos már évek óta húzom, mert az a baj, hogy még egy B125-re is ki kéne vennem egyben legalább 3 hét szabit a nyáron, de akkor meg hogy síeljek a télen? -
Rush77
aktív tag
Szerintem is nagyon jó, nem lep meg semmivel, hanem szépen működik mindene.
A fordulókörrel egyetértek az kicsit nagy. Ha megkapja a törődést akkor szinte elpusztíthatatlan. -
Graphics
Jómunkásember
Én 41 voltam amikor leraktam az A-t. Előtte meg 16 éves koromban robogóztam.
Az egész onnan indult, hogy mindig is szerettem volna de mindig volt valami (külföldi munka, hazajövetel, esküvő, lakás projekt, gyerekek stbstb..), aztán 2 éve beszélgettem egy ismerősömmel aki régóta motorzik és megkérdezte, hogy miért nem csinálom meg. Mondtam, hogy életemben nem vezettem váltós motort. Oda adta a simsonját, hogy próbáljam ki és ott indult el az egész.Mivel van B-s jogsim ezért maga a kresz meg a forgalomban a közlekedés része nem okoz gondott, csak a motor kezelést kell elsajátítani.
Ha meg elkezded a jogsit akkor a felszerelést úgyis meg kell venned. Kezdésnek ha okosan válogatsz azért 100-150 környékén már fel lehet öltözni. Utána meg ha már benne vagy akkor úgyis kitapasztalod, hoogy mi jó neked és mi nem és elkezdesz válogatni.
Nyílván próbálgatni kell de ez sokm indennel így van. (pl motoros farmert 3x küldtem vissza németortszágba mert szar volt a mérettáblázat) de így sikerült AA farmert vennem 20k-ért.A motor meg A esetében úgyis valami 600-as lesz az oktatómotor de előtte végig ültetnek a kategóriákon ha még nem motoroztál.
Utána kinézed azt ami neked tetszik és megintcsak próba. Én egy CBF500-at vettem és imádom. A tóraendúró meg a cruiser nem az én világom, sportmotorhoz meg nem jó az alkatom (bár hosszútávra van nálam egy Kawa Ninja 400 is de kb 100km után elkezd rajta görcsölni a combom).A 20 ló pedig lehet, hogy a te igényeidhez mindenre is elég. Én az 57-tel még a közelébe nem vagyok annak, hogy teljesen kihasználjam.
Ugyanolyanom votl, szerintem egy nagyon jó motor, kicsit túlsúlyos, és a fordulóköre nagy, de műszakilag örök élet.
-
Rush77
aktív tag
Én 41 voltam amikor leraktam az A-t. Előtte meg 16 éves koromban robogóztam.
Az egész onnan indult, hogy mindig is szerettem volna de mindig volt valami (külföldi munka, hazajövetel, esküvő, lakás projekt, gyerekek stbstb..), aztán 2 éve beszélgettem egy ismerősömmel aki régóta motorzik és megkérdezte, hogy miért nem csinálom meg. Mondtam, hogy életemben nem vezettem váltós motort. Oda adta a simsonját, hogy próbáljam ki és ott indult el az egész.Mivel van B-s jogsim ezért maga a kresz meg a forgalomban a közlekedés része nem okoz gondott, csak a motor kezelést kell elsajátítani.
Ha meg elkezded a jogsit akkor a felszerelést úgyis meg kell venned. Kezdésnek ha okosan válogatsz azért 100-150 környékén már fel lehet öltözni. Utána meg ha már benne vagy akkor úgyis kitapasztalod, hoogy mi jó neked és mi nem és elkezdesz válogatni.
Nyílván próbálgatni kell de ez sokm indennel így van. (pl motoros farmert 3x küldtem vissza németortszágba mert szar volt a mérettáblázat) de így sikerült AA farmert vennem 20k-ért.A motor meg A esetében úgyis valami 600-as lesz az oktatómotor de előtte végig ültetnek a kategóriákon ha még nem motoroztál.
Utána kinézed azt ami neked tetszik és megintcsak próba. Én egy CBF500-at vettem és imádom. A tóraendúró meg a cruiser nem az én világom, sportmotorhoz meg nem jó az alkatom (bár hosszútávra van nálam egy Kawa Ninja 400 is de kb 100km után elkezd rajta görcsölni a combom).A 20 ló pedig lehet, hogy a te igényeidhez mindenre is elég. Én az 57-tel még a közelébe nem vagyok annak, hogy teljesen kihasználjam.
-
Csandi
addikt
Ha akarsz csinálj egy jogsit, aztán majd próbálgatsz motorokat szalonokban meg használtakat zsebbel a pénzben. Illetve a jogsi lerakása közben is fogsz menni néhány típussal, az persze mind naked lesz.
Ha meg nem akarsz ne. Ennyi a történet.
Pénzt meg te tudod, jogsira elmegy 400 asszem meg ha most kezded akkor jövő tavaszra meg is lesz, cuccból meg nem kötelező a legdrágábbat venni én mondjuk azt vettem, általában ami rajtam van motorozáskor (ha beöltözöm) az közelíti az 1 misit. (Persze nem egyből ezzel kezdtem jogsihoz, sisakból egy felsőpolcosat vettem másból nem, de már másból is az van. Shox-ban relatív olcsón be lehet vásárolni)
Nem lesz élményed, impulzusod ha te nem mész utána, senki nem adja oda. Utasként max tudnak vinni de az férfiként amúgyis szarabb mint nőként (méret) és még akkor se reprezentatív mert vezetni tök más.
Az meg, hogy milyen típust hát kitalálod mire kell aztán arra valók között megnézed melyikek tetszenek kinézetben, felszereltségben, árba mi fér bele, és akko azokból valamelyiket. A sportmotor tetszik akkor azt, ha városi cirkáló akkor mondjuk nakedet, ha terepeznél akkor olyat, ha hosszúkat mennél akkor túra. Hengerelrendezésben meg majd lesz tapasztalatod melyik, hogy viselkedik és akkor abból is kialakul az ízlésed.
-
Graphics
Jómunkásember
A motorozás jó dolog, de sajnos a magyar úthálózat eléggé foghíjas.. Felénk például inkább életveszély...
Én nagyon hamar szereztem motoros jogsit, konkrétan minden életkori határ betöltése után 1 hónappal kb.
14 évesen még Babettával tornáztunk, majd 16 évesen az akkori A1 ( 125-ös), és meg se vártam a 2 év leteltét szinte már mentem a nagymotorra, ami akkor egy Honda CBF500/A volt.
Szerettem motorozni, kitisztult a fejem, de aztán időhiány miatt el is adtuk.
Az említett GB350-es amúgy engem is megmozgatott, valami café-racer típusú feküdne nekem néha városban.
-
racskobalazs
senior tag
Szintén zenész, mondjuk én még csak távolról közelítem azt a kort, de az elmúl 2-3 évben rendszeresen feljön bennem is a gondolat, hogy kéne egy motor, de bármikor elkezdem nézegetni valahogy megszólal a vészcsengő, hogy BP-n belül motorozni nem biztos, hogy jó ötlet. Nem beszélve az általad említettekről, hogy jogsi, felszerelés, maga a gép.... Meg mellé, hogy ez csak ilyen szezonális jármű, télen, meg a 40 fokban sem biztos, hogy annyira kellemes. Akkor már szintén inkább valami prémiumabb autó ami kényelmes, halk, nyugis...

-
Graphics
Jómunkásember
"Lassan itt van július vége, ha szeretnék bármit kezdeni idén motor területén, akkor ideje akcióba lépnem."
Már késő, jövő évre koncentrálj, idén ebből nem lesz jogsi.
Ha januárba kezded akkor esetleg.
Tudom, mert a szakmában dolgozok. Ilyenkor már minden hely tele van. -
Doki16
addikt
Vegyél egy Talariat vagy Sur-ront. Azt kipróbálhatod legálisan B jogsival. Terepen lehet vele csapatani és már 40-50-el is nagyon jó élményt ad. Ha tetszik akkor el tudsz gondolkodni a továbblépésen. Ezeket az elektromos gyöszöket mindig el lehet adni. Korábban voltak nagymotorjaim, de ez a Talaria MX5 a maga 18 lóerejével sokkal több élményt és élvezet ad. Jókat lehet vele endurozni. Persze ha messze nagy távokra akarsz menni, akkor nyilván nem ez az elektromos enduró való neked. Ez csak arra jó, hogy megtapasztald mennyire élvezetes tud lenni egy technikás motorozás.
Nyilván ennek a végső állomása egy DCT Africa Twin lenne. De ez csak az én meglátásom, a közúti motorozásban semmi élvezetem nem lelem.
-
Xaels
félisten
Talán ott van a kutya elásva, hogy ezt nem tudod úgy kipróbálni, hogy ne kerüljön pénzbe.
Nem kevés pénzbe.
Nem annyi, hogy besétálok megveszem a motort meg a felszerelést és lehet csapatni. Ha kapnék valami élményt, impulzust amitől azt mondom, hogy na ez tuti...ez nekem nagyon kell...akkor lenne motiváció.Jelenleg viszont a vizuális élmény marad kb. Mert ahhoz hogy kipróbáljam...jogsi kell, ami idő és pénz.
Ha megszerezném a jogsit, rájönnék hogy wow ez tényleg szuper meg minden, akkor már nem érdekelne az anyagi része.Ezt a mondatot nem teljesen értem: Nem véletlen nem lett eddig sem jogosítványod és jogsid.
A jogsi meg jogosítvány nem ugyanaz?
Ha esetleg van ismerős kérd meg, hogy vigyen el egy kisebb túrára. Persze hátul ülni nem ugyanaz az élmény teljes egészében.
-
hdanesz
őstag
klasszik kapuzárási pánik?
Bennem is rengetegszer felmerül, hogy meg kellene csinálni és venni egy motort, de kb ugyanezek játszódnak le. Soha nem motoroztam, pár éve a gyerek csinált jogsit segédmotorra, akkor vettünk neki Piaggot, lábon hoztam haza 100 kmt. Nyár volt de végig zuhogott az eső xarrá áztam és fáztam.
Szoktam vele menni, de olthatatlan vágyat nem érzek hogy motorozzak vele, szóval gyanítom nagymotorral is így lennék így egyelőre letettem róla. Akkor legalább a te esetedben már volt valami élmény, ami elbillentette egy irányba a dolgot.
Én is gondoltam rá, hogy robogóval kellene kezdeni...aztán meglátom mennyire kap el. -
Woodslave
félisten
Talán ott van a kutya elásva, hogy ezt nem tudod úgy kipróbálni, hogy ne kerüljön pénzbe.
Nem kevés pénzbe.
Nem annyi, hogy besétálok megveszem a motort meg a felszerelést és lehet csapatni. Ha kapnék valami élményt, impulzust amitől azt mondom, hogy na ez tuti...ez nekem nagyon kell...akkor lenne motiváció.Jelenleg viszont a vizuális élmény marad kb. Mert ahhoz hogy kipróbáljam...jogsi kell, ami idő és pénz.
Ha megszerezném a jogsit, rájönnék hogy wow ez tényleg szuper meg minden, akkor már nem érdekelne az anyagi része.Ezt a mondatot nem teljesen értem: Nem véletlen nem lett eddig sem jogosítványod és jogsid.
klasszik kapuzárási pánik?
Bennem is rengetegszer felmerül, hogy meg kellene csinálni és venni egy motort, de kb ugyanezek játszódnak le. Soha nem motoroztam, pár éve a gyerek csinált jogsit segédmotorra, akkor vettünk neki Piaggot, lábon hoztam haza 100 kmt. Nyár volt de végig zuhogott az eső xarrá áztam és fáztam.
Szoktam vele menni, de olthatatlan vágyat nem érzek hogy motorozzak vele, szóval gyanítom nagymotorral is így lennék így egyelőre letettem róla. -
hdanesz
őstag
Hát igen, ebben van egy nagy kalap igazság.
Nem véletlen nem lett eddig sem jogosítványod és jogsid.
Sosem késő persze, de ha még is a jogsi mellett döntenél akkor ne sajnáld majd motoros képzésre, tréningre a pénzt külön ( ott tényleg tanulsz is valamit )
Illetve ne sajnáld a pénzt minőségi felszerelésre sem! Hidd el az is megéri!
Sokan hiszik azt sajnos hogy a rutin könnyen jön, de NEM.
Az utcai motorozás pedig valljuk be ma már ( főleg Magyarországon ) extrém sportnak mínősül.
Nem kevés pénzbe.
-
hdanesz
őstag
-
KriSs°KS
csendes tag
Hát igen, ebben van egy nagy kalap igazság.
Nem véletlen nem lett eddig sem jogosítványod és jogsid.
Sosem késő persze, de ha még is a jogsi mellett döntenél akkor ne sajnáld majd motoros képzésre, tréningre a pénzt külön ( ott tényleg tanulsz is valamit )
Illetve ne sajnáld a pénzt minőségi felszerelésre sem! Hidd el az is megéri!
Sokan hiszik azt sajnos hogy a rutin könnyen jön, de NEM.
Az utcai motorozás pedig valljuk be ma már ( főleg Magyarországon ) extrém sportnak mínősül.
-
AxBattler
félisten
-
MLaca
őstag
neked nem való motor, engedd el. de komolyan, semmi örömöd nem lelnéd benne, ha már a "rákészülés" is ennyire macerás. azt a pénzt inkább költsd másra.
-
AxBattler
félisten
Rendszeresen előjön nálam is a téma (B kat jogsi mellett), valami régebbi stílusú, kisebb naked gép kellene, pl. Honda GB350, Kawa W230, W800... aztán az általad említettek miatt inkább a 250-350cc robogók felé fordulok. Azokkal meg az a gondom, hogy a 185 centimmel nem férnek el a lábaim... talán a Forza 350, amit magasabb embereknek ajánlanak, de a 250-es Burgman jobban bejönne.
Lehet végül bepróbálok egy 125-ös robit, de az is még évek, mire ráérek/ráfordítok. Sigh. -
hdanesz
őstag
Az utóbbi pár évben amikor megjön a jóidő, engem is elkap ez a motorőrület. Nálam is megy a matek, vas+jogsi+felszerelés azért már szép összeg, plusz hely is kellene tárolni. Vannak szép gépek, egy 500as honda rebel-t simán elfogadnék :), szóval nézegelődés már megy, meg a motoros topicba beleolvasgatás. Én is ennyire vagyok a 40től, csak még a jobbik oldalán , de ha így folytatom a döntéshozatalt, lesz az 50 is, mire motorozni fogok. De az a 43 sem tunik nekem problemának. Mindig győz a józan ész, fontosabb dolgokra is el tudom verni ezt a pénzt, meg tippre eléggé kihasználatlan lenne. Amúgy jó kis korai kapuzárási pánik ez nálam, b opció valami mx-5 féle hobbiautó.
Hasonlóan gondolkozok én is, amikor elvetem a motort...akkor kezdek valami hobbiautóról agyalni.
-
kuntics
aktív tag
Az utóbbi pár évben amikor megjön a jóidő, engem is elkap ez a motorőrület. Nálam is megy a matek, vas+jogsi+felszerelés azért már szép összeg, plusz hely is kellene tárolni. Vannak szép gépek, egy 500as honda rebel-t simán elfogadnék :), szóval nézegelődés már megy, meg a motoros topicba beleolvasgatás. Én is ennyire vagyok a 40től, csak még a jobbik oldalán , de ha így folytatom a döntéshozatalt, lesz az 50 is, mire motorozni fogok. De az a 43 sem tunik nekem problemának. Mindig győz a józan ész, fontosabb dolgokra is el tudom verni ezt a pénzt, meg tippre eléggé kihasználatlan lenne. Amúgy jó kis korai kapuzárási pánik ez nálam, b opció valami mx-5 féle hobbiautó.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Lenovo IdeaPad Flex 5 2in1 Ryzen 5 7530U 16GB RAM 512SSD FHD+ Garancia
- Dell Precision 5560 i7 32GB RAM 512GB SSD NVIDIA RTX A2000 FHD+
- Lenovo ThinkPad X13 Gen 2 i7-1165G7 16GB RAM 512 SSD GARANCIA
- Dell Latitude 7450 2-in-1 Core Ultra 5 / 16 GB / 512 GB SSD / Touch Garancia
- Gamer Gép - ASRock B450M, Ryzen 5 5600X, 16GB DDR4, RTX 3070, 1TB SSD, 650W
- Dell Latitude 5520,15.6",FHD,i5-1145G7,8GB DDR4,256GB,WIN11,IR KAMERA
- MacBook Pro 14" M4 Max / 36GB / 1TB / 27% Áfa/ 2 ciklus!!
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- ECOVACS DEEBOT T30S PRO robotporszívó felmosó funkcióval / 1 hónap garancia
- Samsung Galaxy S25, 12/256GB, Újszerű 12 Hónap garanciával

Mondjuk kíváncsi lennék, ha megengednék, akkor már a 250-es felé kacsintgatnának?
Aztan meg okozza baleseteket, min pl. M1 homokvihar esete ) . Nem volt Teslas es hasonlo EV- amiket nagyon sokszor esz es tapasztalat nelkul vezetenek (ugye mindig ott a max nyomatek es meg nem is hallod, aztan a tahoja jatszik az eleteddel). En azt hiszem, hogy egy zart palyazas meg tudja adni azt az elmenyt, amire egy motoros vagyik. Foleg a mi korosztalyunk, akinek ugye ott van a csalad felelosege a vallan. Mindenhol meg lehet halni, de e-rollereskent, motoroskent szerintem hamarabb, mert nagyon sok helyen a vezetesi kultura es maga a vezeto is sok esetben mar nem az utra valo. Mindenzt fel misi+ km utan (vagy akar tobb, nem erdekel) , amibol kb. 50k+ volt motoron. Ja es ABS nelkuli Fazeren toltam a legtobbjet. De ma mar nem, soha tobbet ebben a kornyezetben. Es sajnalom minden elhunytat, es azokat is, akinek at kellett elnie, hogy a masik a szeme elott hal meg.

Amúgy autóban is halnak meg frontális ütközés esetén... Felmerül, mit kellett volna másképp csinálni. Nem old meg mindent a kasztni. Hiába igaz, hogy kisebb baleseteknél sokkal biztonságosabb, nem minden-álló. (Magyarán nem pótolja az ésszel való közlekedést. Lásd a Mercis esetét a nénivel, ahol 
Nem gyári dobokkal..
A cégem bérelt kint nekünk Teslát, Performance volt, (dual motor) nem nagyon kellett lámpánál azt néznünk, hogy na, ki enged be, ha te indultál előlről.
Yamaha 500 tmax. Eddig még nem találtam jobbat ennél.