Hirdetés
- OpenSuse Leap 16.0 pre alpha
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- Digitális Állampolgárság Program
- 🖥️⛅
- Asszociációs játék. :)
- Bambanő háza tája
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- +363025648**
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- A gyerekem "tartalmat gyárt". Mit tegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
jimmy399
senior tag
Az még mindíg igaz hogy hamarabb halnak be ezeken az SSD-ken a vezérlők, mint maga a nanad lapka? Vajon 10 év múlva ezek a kártyák még működni fognak?
--- N/A ---
-
nagyúr
Mivel nem tartós tárolásra vesszük/nem a funkciója, így tökmindegy mi lesz vele 10 év múlva... valószínűleg elavul.
Ha meg bedöglik veszünk másikat.Ha valakinek fontos adattárolás kell, arra van jobb megoldás.
Steam/Origin/Uplay/PSN/Xbox: FollowTheORI / BF Discord server: https://discord.gg/9ezkK3m
-
jimmy399
senior tag
-
Volt már felhőszakadás, amikor másodpercek alatt veszett az összes tárolt adat. A helhő kivédi a hardverhibát, De nem véd az emberi tevékenység ellenf
A felhő csak egy másolat lehet. Én mindenkinek elhiszem, hogy vigyáz az adataimra. ADe a felhőben titkosítva tárolva.Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!
-
aktív tag
-
Pikari
addikt
A tartós tárolás, a sebesség, a méret, és a megbízhatóság arany középútja a hagyományos SATA SSD. Azok már egy ideje kevésbé hajlamosak kinyuvadni.
A Dunning−Kruger-hatás az a pszichológiai jelenség, amikor korlátozott tudású, kompetenciájú vagy képességű emberek rendkívül hozzáértőnek tartják magukat valamiben, amiben nyilvánvalóan nem azok.
-
nubreed
veterán
Ez az Addlink is egy olyan gyártó akiről én legalábbis még sosem hallottam. Manapság már boldog-boldogtalan ssd-t gyárt/gyártat. Ez valami kínai dzsunka gyártó amúgy?
We are the first of cyber evolution. We are the first to program your future.
-
Itt is megjelenik a régen minden jobb volt ideológia.
Ma a magas adatsűrűség miatt, régen a gyártás technológia hiányosságai okán.
Folyamatos használat esetén az optimalizációk kevés esélyt adnak a mai SSD-k adatvesztésére. Legalább is akkor, ha nem a háttér elektronika adja meg magát.Az alap feltételezés szerint minimum három másolat szükséges. Amiből az egyik távol van őrizve, Tűz vagy egyéb katasztrófák kockázata miatt.
Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!
-
Pikari
addikt
válasz Hieronymus #9 üzenetére
ezekhez a gigabájt per szekundumos sebességekhez szinte rommá kell íráskor égetni a cellákat, elég magas feszültséget használva írnak. a sata ssdk eleve kisebb sebességre képesek már csak a csatoló miatt is, a cellákat is kissebb feszültséggel írják, így az élettartamuk is nagyobb.
egyedül a samsung sata ssdkről hallok horror sztorikat (pár hónap után meghal, pár tera után meghal, némelyik állásában elveszti az adatokat, stb), a többire nem nagyon van panasz.
A Dunning−Kruger-hatás az a pszichológiai jelenség, amikor korlátozott tudású, kompetenciájú vagy képességű emberek rendkívül hozzáértőnek tartják magukat valamiben, amiben nyilvánvalóan nem azok.
-
tibaimp
nagyúr
válasz Hieronymus #5 üzenetére
Ez így van, csak arra reagáltam, hogy az kimaradt a felsorolásból!
Offline HDD mentés ajánlott!A tehén egy bonyolult állat, de ÉN megfejtem...| 2016-tól az tuti, hogy az angyalok is esznek babot...
-
nubreed
veterán
Majd erre most még rátesznek a PCIE 5.0 -s SSD-k. Őrült gyorsak lesznek, cserébe iszonyúan fognak melegedni általában, pont a magasabb feszültség miatt. Nem tudom, hogy egy jó féle passzív hűtőborda az ssd-n mennyit számít majd az élettartam szempontjából. Meg szvsz. a PCIE 4.0 nvme ssd-k is iszonyú gyorsak már átlag de még a profi felhasználóknak is. Egyelőre nem látom sok értelmét fejleszteni ez irányba.
Samsung ssd-k: főleg a pro szériás ssd-kről jönnek folyamatosan ilyen hírek amit te is írsz. Én is sokszor olvastam ezekről itt-ott. Az EVO úgy tűnik nem olyan gáz. Nekem speciel van egy 500 Gigás 850 EVO (ami jövőre lesz 10 éves) és egy 860 EVO 1 TB -os ssd-m (ennek nem emlékszek a korára, de kb olyan 5-7 éves lehet)és köszönik szépen elég jól vannak.
[ Szerkesztve ]
We are the first of cyber evolution. We are the first to program your future.
-
Az újabb SSD-k már nem melegednek annyira.
Ha a rétegeket clusternek tekinted. 8 réteg esetén 1 byte-ot -írsz fel egy bit felírási ideje alatt. Optimalizálsz csak négyszerezed a sebességet. Ezzel a melegedés és sebesség is előnyösebbé válhat.
A Pentium IV fénykorában az üzemi frekvencia növelésével képzelték el a jövőt, A KW-os fogyasztáshoz kapcsolódó hűtésre kerestek megoldásokat. Aztán a magosítás/párhuzamosítás jött be.
Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!
-
Dragon3000
veterán
Sok esetben a vezérlő fogyaszt sokat, pl ott a samsung esetében a 970 evo és a 980 megoldás, mindkettő pci-e 3.0, a 980 még gyorsabb is és majdnem feleannyit fogyaszt, mint a 970 evo. Ez a fejlődés minden esetben megvan, az első gen4-es megoldások sokat fogyasztottak, majd idővel jöttek a jobb fogyasztású megoldások is, ugyanígy a gen5 esetében is jönnek a kedvezőbb fogyasztással lévő megoldások és főleg a vezérlő fogyasztásán sikerül csökkenteni.
-
Pikari
addikt
válasz Dragon3000 #14 üzenetére
nem a fogyasztás a baj, hanem az írási feszültség, ami kis költői túlzással lyukat éget a nandba, hogy bele tudja írni az adatot. minnél nagyobb az írási feszültség, annál jobban pusztítja a cellát az írás. kissebb feszültséggel csak alacsonyabb írási sebsség érhető el, viszont a cellák TBW-je drasztikusan emelkedik.
ezért érhetnek el a normál sata ssdk hosszabb élettartamot, mivel ott nincs szükség eszement írási sebességre, hanem kissebb feszültséggel lehet írni.
persze aztán egy ssd ezer más dologtól is meghalhat, pl lezárlatosodott kondi, fet, rácsppenő nedvesség, fizikai behatás, túláram...
[ Szerkesztve ]
-
Pikari
addikt
válasz Dragon3000 #16 üzenetére
Ez gyártóspecifikus érték, amit a nand cella gyártója ad meg [link] Ezen kutatási anyag szerint 1.6v-tól felfele lehetséges a nand írása megbízhatóan, a gyártó 2.6v-ot ajánl, a felső határ 3v vagy afölött van más kutatási anyagok szerint.
-
Dragon3000
veterán
-
Pikari
addikt
válasz Dragon3000 #18 üzenetére
Feszültség emelés amiatt IS kellett, mert TLC időszakből én is sokkal kissebb feszültségértékre emlékszem (a leírás mlc-ről szól). A TLC éra legelején m.2 még nem létezett, helyette az volt, hogy az enterprise grade SSD-k kissebb írási feszültséget használtak, mint a konzumer, cserében kicsit lassabbak voltak, de nagyobb tbw értéket értek el emiatt. 0.2v különbség kb 3x-os TBW élettartamnövekedést hozott, persze így az ssd írási sebessége kb a felére esett.
-
Na az az egy, ami soha.
---------------------------------------------------------
(#8) nubreed: Egy 11 éves cég...
[ Szerkesztve ]
SKILLNUDGE - it kinda ownz you.▐ My Quake Live/DOOM PoVs(YT): http://tinyurl.com/oe5zwa2▐ 3dfx / Glide & SGI 4EVER▐Golden '80s-'90s▐▐▐▐▐▐▐▐ SZÁNKÓVAL A GERINCEDBEN NEM VIDÁM A KARÁCSONY.
-
lvb
aktív tag
Azt, hogy pár hónap (inkább év) állás után megváltozik a tartalom, azt tudja több gyártó SSD-je is. Én Samsung, Corsair, Kingston vagy Crucial-t használok. Crucial-t nem pihentettem évekig, de a többin már előfordult, hogy álltában megváltozott a tartalma.
Amit nem tudok hova tenni az az, hogy a smart értékek komolytalanok. Min 30-40% üres hely van. Egyik SSD 20TB írás után 40+%, a másik meg 80TB írás után még 80+%. (Ugyanakkora TBW esetén)
Az Intel Optane volt az, ami értékelhető TBW-vel rendelkezett (pl. 150TB írás, 100%)
-
Dragon3000
veterán
SDD esetében a kondíció csak egy szám, aminél használnak valami képletet, de semmit sem jelent, mert nem lehet tudni melyik ssd-nél, hogy is néz ki ez a képlet. Volt/van több ssd-m is ugyanakkora méret esetében volt amelyik pár %-ot csökkent a nála több TBW-s garanciával rendelkező megoldás meg töredék írás esetében is 30%-ot zuhant. Ez mellett van olyan ssd-m, ami a TBW hatszorosánál jár és még mindig nem 0% a kondíció, de van olyan is, ami a megadott TBW töredékénél jár, de már 20% körüli a kondíció...
-
válasz Dragon3000 #22 üzenetére
Tudni lehet.
A lassan olvasható/írható cellablokkok, először olyan tartalmat kapnak, amit csak olvas a rendszer. Utána kizárják a használatból.
A meghajtó elektronikája folyamatosan figyeli az I/O műveletek sebességét, ha szükséges cseréli a tartalmakat.
Ezzel megőrizhető az SSD kapacitása majdnem az életciklusa végéig.A SMART adatok tartalmaznak erre vonatkozó információt.
Az egy másik történet, hogy például a Sentinel hajlamos túlozni a szöveges értékelésben.Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!
-
Dragon3000
veterán
válasz Hieronymus #23 üzenetére
Én kizárólag a kondíció %-os részére írtam, hogy felesleges vele foglalkozni, van itt a ph-n olyan, akinek 0%-os az ssd-je, amit 1000TB írásnál ért el és már 1600TB írás felett jár és még mindig hibátlanul teszi a dolgát.
A 20% körüli kondícióval rendelkező ssd-imre is azt írja a sentinel, hogy az állapotuk hibátlan és a 850 evo-ra is, ami már 900TB írás felett jár.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Telekom mobilszolgáltatások
- OpenSuse Leap 16.0 pre alpha
- Milyen TV-t vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Android szakmai topik
- NOTEBOOK / NETBOOK / Mac beárazás
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Windows 11
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest