Hirdetés

2020. október 1., csütörtök

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) Brandynew


Brandynew
(őstag)

Ezt a fórumtopikot azért hoztam létre, hogy megvitassuk a készpénzhasználat és az elektronikus fizetések előnyeit, hátrányait; a készpénzmentes magyar társadalom gátjait, az emberek készpénzhasználathoz és elektronikus fizetésekhez kapcsolódó attitűdjeit és azt, hogy mekkora annak a realitása, hogy belátható időn belül eltűnjön a készpénz, illetve vannak-e ma Magyarországon olyanok, akik szinte teljes egészében száműzték a készpénzt a mindennapjaikból, és ennek milyen előnyeit és hátrányait látják.

Beszélhetünk továbbá banki költségekről, ingyenes vagy nagyon kedvezményes számlacsomagokról, alternatív bankokról (Revolut, TransferWise, Curve stb.), és különféle elektronikus fizetési megoldásokról.

A különféle, készpénzhasználat költségével és hazai készpénzállomány folyamatos növekedésével kapcsolatos cikkek alatt rendre előkerülnek azok a hozzászólók, akik elvetik a bankhasználatot, a számláikat csak postai csekken egyenlítik ki, és lehetőség szerint a bérüket is készpénzben kérik. Mik lehetnek ennek az okai, le kell-e őket beszélni, vagy nekik van igazuk?

(#3) fairi válasza Brandynew (#1) üzenetére


fairi
(őstag)

Készpénzmentes társadalom fő akadálya is veszélye maga a sebezhetőség.
Működéséhez mindenféleképp kell megbízható internetkapcsolat. Ha bármi rossz történik egy körzetben, áramszünet, hacker támadás akkor kártyás fizetések megszűnnek.
Utóbbi hónapokban volt olyan hogy kártyás fizetés rosszalkodott.
Kártyás vásárlásokkal rengeteg adat keletkezik,ez biztonságban tartható, nem ellophatóan???? Ha adott állam diktatúrává alakul akkor kb minden embert kézbe tud tartani, mert csak kártyával vásárolhatsz.

Kb az összes kritika a biztonságot és sok potenciális sebezhetőséget emeli ki.
Lehet sok ország tényleg kezd készpénzmentessé alakulni,de a 100%-ot és készpénz teljes kivonását pont a kérdőjeles biztonság akadályozza. Kp-hez nem kell elektromosság, nem kell előfizetés, nem kell külön eszköz.

Kp-nek is meg vannak a gyengeségei, ugyanúgy lopható, hamisítható. Ezek mégis jobban megfogható problémák, mint a kiberbiztonság.

(#4) Brandynew válasza fairi (#3) üzenetére


Brandynew
(őstag)

Ebben igazad van, viszont az felejted el, hogy ma a készpénzt pontosan ugyanúgy működik, mint a digitális pénz. Ma már nem arany fedezet biztosítja az értékét, hanem az állam kezessége. Tehát, ha az állam diktatúrává alakulna, akkor a bankszámlán tárolt pénzt pontosan annyira lenne veszélyben, mint a készpénz.

Ha nincs internetkapcsolat vagy elektromosság, akkor nem az lesz a legnagyobb probléma, hogy nem működik a kártyás fizetés, akkor összeomlik a modern társadalmunk.

Ha a legszigorúbb szabványok szerint működő banki rendszereket fel tudják törni, akkor bármi mást is, ami úgyszintén a modern társadalmunk összeomlását okozza.

[ Szerkesztve ]

(#5) fairi válasza Brandynew (#4) üzenetére


fairi
(őstag)

" bankszámlán tárolt pénzt pontosan annyira lenne veszélyben, mint a készpénz."
ezen segít a feketegazdaság. Készpénz váltható megbízhatóbb pénzre. vagy ha saját államod pénze összeomlik használhatod a szomszéd pénzét. Készpénz felett az állam legyen bármely őrült nem tud teljes kontrollt gyakorolni.
Azokban az államokban ahol az állam felé nagy a bizalom gyorsabban is terjed az elektronikus fizetés, de bizalmatlanabb országokban lassabban.

"legszigorúbb szabványok szerint működő banki rendszereket fel tudják törni, akkor bármi mást is, ami úgyszintén a modern társadalmunk összeomlását okozza"
valódi veszély nem is a feltörés jelenti, hanem valami bug ami akadályozhatja a kártyás fizetést. [link] Ezek jelenleg kellemetlenek, de cashless országban kb katasztrófa lenne. vagy sima áramszünet egy területen kb a fizetés megszűnik.

Kb ezért van kevés ország ahol elektronikus fizetés elterjedt erősen, rengeteg előfeltétel kell ami azért sok helyen nem lesz évtizedekig, és hazánk is ilyen. Igaz nálunk áramszolgáltatás jó, internet lefedettség kiváló, de bizalmatlanság nagy. (legtöbb emberben a bizalmatlanságra épül az ellenérvek többsége)

[ Szerkesztve ]

(#6) Brandynew válasza fairi (#5) üzenetére


Brandynew
(őstag)

"Készpénz felett az állam legyen bármely őrült nem tud teljes kontrollt gyakorolni."

Az lehet, de ugyanúgy lehet értéktelen, mint a digitális pénz. Nem volt olyan régen, amikor Jugoszláviában az emberek eldobálták a pénzt, és úgy söpörték össze, aztán ment a kukába.

"valódi veszély nem is a feltörés jelenti, hanem valami bug ami akadályozhatja a kártyás fizetést"

Ha ettől félsz, akkor legyen dombornyomott kártyád, az offline is működik. Egyébként amikor a pénztárgép válik használhatatlanná, akkor készpénzzel sem tudsz fizetni.

A bizalmatlanság valóban nagy, pont az ilyen hozzászólások miatt. Véleményem szerint ezeknek a félelmeknek nincs alapja. A digitális pénz nem egy misztikus dolog, pont ugyanolyan eséllyel válik értéktelenné vagy használhatatlanná, mint a papír alapú pénz.

[ Szerkesztve ]

(#7) fairi válasza Brandynew (#6) üzenetére


fairi
(őstag)

"Az lehet, de ugyanúgy lehet értéktelen, mint a digitális pénz. Nem volt olyan régen, amikor Jugoszláviában az emberek eldobálták a pénzt, és úgy söpörték össze, aztán ment a kukába."

persze de említettem korábban ez ellen az informális pénzváltás segíthet. Kp-t egyik diktatúra se tudja teljesen ellenőrizni. [link]
Cashless ország egyik előnye és hátránya is a pénzforgalom teljesen ellenőrizhető és ez ki is használható.

"Egyébként amikor a pénztárgép válik használhatatlanná, akkor készpénzzel sem tudsz fizetni."
:DD :DD
Ember, nem üzletelték kínaival, vietnámival?
Elő zsebszámológép (sőt egyszer még abakusszal is meg történt, ez tényleg nagyon ritka esemény), mutatja azt eredményt, adod a kp-t, ő meg zsebből visszaad ;] Milyen pénztárgép, az olyan opcionális dolog.

"Véleményem szerint ezeknek a félelmeknek nincs alapja."
legtöbbnek van, mivel a kp tényleg évezrede működik, meg van a maga baja, de low tech körülmények elegek.
cashless fizetés tényleg kényelmes lehet, de komoly infrastruktúra kell mögötte. Igazából csak egyszer kell komoly baj és óriási gondok lesznek.

Van már különleges hely ami tényleg átalakul, van bizalom meg minden de ujabb bajaik vannak. [link]
talán a legkomolyabb:
"szociális és egyéb problémákat jelent, hogy a lakosság egy része, különösen az idősek, nem rendelkeznek digitális hozzáféréssel, a fajlagosan egyre drágább készpénz-infrastruktúrát éppen emiatt sem lehet megszüntetni."

ez is reális félelem:
"A készpénzmentes Svédországot egy válság felkészületlenül érhet, ilyen esetben nagy kereslet jelentkezhet a készpénz iránt, amit a kínálat nem tud kielégíteni."

(#8) holapito válasza Brandynew (#1) üzenetére


holapito
(tag)

Szerintem a Bitcoin is is szóba jöhet elektronikus fizetési megoldásként, van már pár hely ahol elfogadják.
Pl.: https://hu.coincash.eu/blog/az-airbnb-is-csatlakozott-a-bitcoin-elfogadohelyekhez

(#9) fairi válasza holapito (#8) üzenetére


fairi
(őstag)

nem igazán jöhet szóba, egyik nap ér mondjuk 6000 dollárt 1 bitcoin, jövőhéten érheti a felét vagy dupláját. Ha 2016-ban vettél mondjuk 1 bt 370 dollárért, és ezt eladtad időben 2017 decemberében akkor most milliomos vagy Forintban számolva.

Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.