- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- Hieronymus: A DNS cache törlése Windowsban és böngészőben.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Meggyi001: Séta Európa egyik legikonikusabb falujában - Hallstatt
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- bitpork: Balcsis tali 2026
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
5leteseN
őstag
Szép munka:
Lehet, hogy az GTX 960/4GB-ost is előveszem egy multiGPU-hoz!Ahhoz a generációhoz is van vajon ilyen "Feltámasztó" projekt?
-
hapakj
őstag
igen, ilyen szempontból egész jó a helyzet. Ha a win11 kapcsán nem kavarnak a driver modellel, akkor sok régi kártya működhetne még tovább is a régi driverekkel rajta. Az új driver modelhez azt hiszem dx12 kompatibilis driver kell.
De pl quadro nvs510 (2012, de külön kell letölteni drivert), gt610 (2012) alapból, és radeon irányból a Firepro W4100 (külön telepítős), de az R5 430 (2016) is ment alapból.A 8gen előtti intel integrált gpu-knál szívás, hogy azokhoz nincs driver új win11-re. Főleg laptoposoknak, mert abba nem lehet csak úgy tenni másmilyen
Báár nem tudom, hogy régi driverrel működhet e, mert a dx12 támogatást utólag vették ki némelyiknél, majd kipróbálom egyik régi gépemen [link] Amúgy ahogy néztem ez a Windows 11 WDDM 2.0 igénye is olyan mint az összes többi, szóval csak papíron létezik.
Megy az simán WDDM 1.x-es driverekkel is. (WDDM 1.0-val már lehet vannak gondok, mert ott már Windows 10-el is gondok voltak)
Persze újabb kiadásokban ezzel bármikor változtathatnak

-
azbest
félisten
igen, ilyen szempontból egész jó a helyzet. Ha a win11 kapcsán nem kavarnak a driver modellel, akkor sok régi kártya működhetne még tovább is a régi driverekkel rajta. Az új driver modelhez azt hiszem dx12 kompatibilis driver kell.
De pl quadro nvs510 (2012, de külön kell letölteni drivert), gt610 (2012) alapból, és radeon irányból a Firepro W4100 (külön telepítős), de az R5 430 (2016) is ment alapból.A 8gen előtti intel integrált gpu-knál szívás, hogy azokhoz nincs driver új win11-re. Főleg laptoposoknak, mert abba nem lehet csak úgy tenni másmilyen
Báár nem tudom, hogy régi driverrel működhet e, mert a dx12 támogatást utólag vették ki némelyiknél, majd kipróbálom egyik régi gépemen [link] -
hapakj
őstag
"az NVIDIA szerint"
érdekes egyébként a cégek hozzáállása közötti különbség. Van cég, amelyik még a támogatott időszakban sem feltétlen javít hibát. Másik cég pedig jóval az élettartam után is segít. Múlt hónapban lejárt egy tanusítvány a supermicro x9, x10, x11 generációs alaplapok távoli elérését kezelő alrendszerben (bmc IPMI iKVM) és a support ticket nyitásra adott az x9-es lapomhoz egy új béta buildet, amiben cserélték a tanusítványt. Egy 14 éves alaplaphoz, amit ebayen vettem gombokért
Azért az NVidia 10+ éves támogatása is elég jónak számít
-
DarthSun
félisten
Azt sem tudom mi az LLM
, bár a 24/7- es gépemben GTX770 van, DOS/WinXP/Win11 alatt príma, Linux alatt nemtom. MINT Cinna alá eddig 4 videóm került setelésre másik gépekben.
GTX1650 : ok
HD7970 : ok
GTX1060 : ok
GTX 560Ti : csak nouveau driver, de állítólag ki lehet cselezni, recept van, majd kipróbálom...
...most megy a foci VBAmúgy a cikk kiváló, bár nekem magas a szintje, MINT alatt is csak amolyan jóindulattal kezdő-haladónak számítok.
-
kenand
veterán
6 GBs P106-ot lehet venni 10000Ft alatt, abba 6 GBs modell belefér
Én egy novemberben 130 USD ért vett AMD BC250-en próbálgattam - low cost Steam machine- az LLM futtatást (egy SSD, egy venti és egy táp kell a komplett géphez)
11GB VRAM kihozható belőle (sőt kisebb desktoppal, vagy anélkül még több is)
VULKAN API-val rá lehet erőltetni a GPU használatot, sebesség teljesen rendben van a
GDR6 RAM miatt. lama.ccp-t érdemes Vulkan API támogatással lefordítani. (De ollama is megy a latöbb LLM-mel, Vulkan API-val) -
Skyne
csendes tag
Haat o meg oregebb architektura, lehetseges hogy be lehetne izzitani, dee sem a GPU teljesitmeny, sem az 1GB DDR3 ram nem tul sok, nagyon-nagyon lassu lenne, valoszinuleg egy akarmilyen procival jobban jarsz, akar fillerekert LGA2011 platform.
-
erer1000
őstag
Ugyan ezt 210GT 1GB-on nem lehet kicsikarni?
-
hcl
titán
IBM//lenovo vonalon én nem tudtam firmeket tölteni 10 en éve szerverhez, ( most azon gondolkoztam , hogy a 10 en az inkább már lehet 20..mert az IBM oldal volt) csak ha regisztráltam volna fizetősre. Fuji is lehúzza a biost magának már bios szinten netről
( biosban van ilyen opció), csak az a baj, hogy a download oldalán nincs fent. Workstationoknél nem volt fentakadás de szerver oldalon eléggé fizetős a HP. Mostani Lenovot nem tudom, dellt azt szeressük.Az érdekes, mert 10 éve ilyesmivel dolgoztam, és simán a Lenovotól töltögettük az UEFI és az IMM updateket. Ha IBM, ahhoz kellett IBM ID, de az is ment ingyen.
@Azbest : "Valamelyik régi az bármelyikkel megy. " Csak amikor FW hiba miatt adatvesztés van...
Nem véletlen, hogy szeverüzemeltetés a support lejárta után drágul
@Skyne :
Na ja, ennyiért már megéri patkolni a drivert
-
Skyne
csendes tag
Jah tok friss a driver hozza es supportal mindent, neharagudj de erted mirol szol a cikk?
-
Skyne
csendes tag
De megy nouveau +mesa vulkan volt az elso proba, de siralmas a teljesitmenye, valami 13t/s-et tudott ugyan az a 0.5B modell
-
azbest
félisten
Igen, ott DVD lemezek voltak, hogy belökted aztán fel firmwarezte a szervert ( HP)/ offline . HP-nél ott minden fizetős, a levegővétel is.( szerver fronton de asszem lenovonál is volt vmi.)
Meg ott azért jó firmwarek voltak, emlékszek raid kártyához is, ahogy elért egy szintet a verzió más gép már kifagyott ami nem HP volt tőle, meg pont multkorában volt olyan HP bios az egyik quadrohoz, hogy "force PCI-e 2.0" volt a leírásában, de amúgy is kettes volt a kártya, mondom miért ne, végülis ez a legújabb, Fuji workstation instant megakadt bootnál úgy
Hagytam a gyáriján. Meg asszem csak a HPnál van az hogy ha nincs tinta a nyomtatóban akkor a scanner sem megy. Stb. ( főleg ha lézeres és nincs scanner része ) Talán még AVAGO-ék sem válaszoltak semmire.Fujit nem tudom mire vélni, hogy a régi biosokat miért tették elérhetetlenné, ha valaki tud esetleg "ftp-t"
hozzájuk, megírhatja. Pl a régi Acer cuccokhoz volt sok letölthető kép vmi 80-200? giga.Ú Avago/LSI/Broadcom megaraid kártyánál szívtam. Bár nem is azzal, hogy ne lehetne megszerezni a fw-ket. Hanem a szuperkondis modulokból rengeteg revizió van. És a mocskok az újabb megaraid fw-kbe whitelistezték, hogy melyikeket szeresse. Valamelyik régi az bármelyikkel megy. És lehet a modulok is egyormák hardveresen. Csak gondolom azért kellett, hogy vegyél újatt ha másik kártyához kell.
Sajna a kínaiak random összekutyulják és direkt régi fw-vel flashelik a kártyákat
meg volt hogy 5ös pakkot vettem szuperkondi csomagokból és abból csak 3 volt olyan reviziós, amit esznek az újabb verziós fw-k. -
dongettó
tag
IBM//lenovo vonalon én nem tudtam firmeket tölteni 10 en éve szerverhez, ( most azon gondolkoztam , hogy a 10 en az inkább már lehet 20..mert az IBM oldal volt) csak ha regisztráltam volna fizetősre. Fuji is lehúzza a biost magának már bios szinten netről
( biosban van ilyen opció), csak az a baj, hogy a download oldalán nincs fent. Workstationoknél nem volt fentakadás de szerver oldalon eléggé fizetős a HP. Mostani Lenovot nem tudom, dellt azt szeressük. -
hcl
titán
Igen, ott DVD lemezek voltak, hogy belökted aztán fel firmwarezte a szervert ( HP)/ offline . HP-nél ott minden fizetős, a levegővétel is.( szerver fronton de asszem lenovonál is volt vmi.)
Meg ott azért jó firmwarek voltak, emlékszek raid kártyához is, ahogy elért egy szintet a verzió más gép már kifagyott ami nem HP volt tőle, meg pont multkorában volt olyan HP bios az egyik quadrohoz, hogy "force PCI-e 2.0" volt a leírásában, de amúgy is kettes volt a kártya, mondom miért ne, végülis ez a legújabb, Fuji workstation instant megakadt bootnál úgy
Hagytam a gyáriján. Meg asszem csak a HPnál van az hogy ha nincs tinta a nyomtatóban akkor a scanner sem megy. Stb. ( főleg ha lézeres és nincs scanner része ) Talán még AVAGO-ék sem válaszoltak semmire.Fujit nem tudom mire vélni, hogy a régi biosokat miért tették elérhetetlenné, ha valaki tud esetleg "ftp-t"
hozzájuk, megírhatja. Pl a régi Acer cuccokhoz volt sok letölthető kép vmi 80-200? giga.Lenovo és Dell is régóta tud olyat, hogy lerántja magának a FW-t. HP-t nem ismerem
Lenovo/Dellhez nem volt fizetős a firmware. -
dongettó
tag
Fuji pl magasról tojik , kolink, msi, sapphire, micro, meg még rengeteg, küld akár original / beta biost, ami nincs fent amúgy, vagy kolinknál volt moduláris táp kiosztás ( persze ezt is ki lehet mérni, mégis foglalkoztak vele és küldték a rajzot) Sapphire is a vga biosokat
ha egyáltalán sikerült átjutnod az L1-es support-on és nem csak sablonválaszokat kapsz
gigabyte-nak adtam egyértelmű hibaleírást egy bios bugról (egy opció csak bizonyos esetben lesz látható, viszont egyébként működik a beállított értékkel, akkor is ha utána ismét rejtett lesz) és sokadik körrel sikerült állítólag odáig eljutnom, hogy talán valami fejlesztő is ránézett, de még ekkor is visszadobták, hogy szerintük minden jó
nem mertek hozzányúlni. -
tlac
nagyúr
Meglepő tud lenni, vállalatok mire nem válaszolnak.
Fuji pl magasról tojik , kolink, msi, sapphire, micro, meg még rengeteg, küld akár original / beta biost, ami nincs fent amúgy, vagy kolinknál volt moduláris táp kiosztás ( persze ezt is ki lehet mérni, mégis foglalkoztak vele és küldték a rajzot) Sapphire is a vga biosokat, nagyon meglepő tud lenni, fuji viszont nagy csalódás, hogy rengeteg 10 en éves gépük biosát levették, és vissza sem teszik, kérésre sem adják ki.Fuji pl magasról tojik , kolink, msi, sapphire, micro, meg még rengeteg, küld akár original / beta biost, ami nincs fent amúgy, vagy kolinknál volt moduláris táp kiosztás ( persze ezt is ki lehet mérni, mégis foglalkoztak vele és küldték a rajzot) Sapphire is a vga biosokat
ha egyáltalán sikerült átjutnod az L1-es support-on és nem csak sablonválaszokat kapsz
gigabyte-nak adtam egyértelmű hibaleírást egy bios bugról (egy opció csak bizonyos esetben lesz látható, viszont egyébként működik a beállított értékkel, akkor is ha utána ismét rejtett lesz) és sokadik körrel sikerült állítólag odáig eljutnom, hogy talán valami fejlesztő is ránézett, de még ekkor is visszadobták, hogy szerintük minden jó
-
dongettó
tag
Pont tegnap néztem, hogy az Maxwell, míg a 920 egy Kepler,
A 920 as az egy "duplázott" "asztali" GT720/GT710 kártya,
Maxhoz még van driver. -
dongettó
tag
sapphire
hd 3650 kártyámhoz katam annó béta biost
el volt szúrva a venti fordulatszám táblázat a gyári videobiosban és ezért kisebb terhelésre jobban felpörgött
egyik mérnök adott a support ticketre béta biost, amiben jobb volt a szabály 
hp -nál meg azt hiszem sokmindent csak fizetősen lehet akár utólag is letölteni, nem hogy újat adjanak csak úgy, hanem a régiből is van ami fizetősen érhető el tán.
néha találni nem hivatalos gyűjteményt valamelyik it admintól, de jogilag persze problémás megosztani
hozzájuk, megírhatja. Pl a régi Acer cuccokhoz volt sok letölthető kép vmi 80-200? giga. -
azbest
félisten
Fuji pl magasról tojik , kolink, msi, sapphire, micro, meg még rengeteg, küld akár original / beta biost, ami nincs fent amúgy, vagy kolinknál volt moduláris táp kiosztás ( persze ezt is ki lehet mérni, mégis foglalkoztak vele és küldték a rajzot) Sapphire is a vga biosokat, nagyon meglepő tud lenni, fuji viszont nagy csalódás, hogy rengeteg 10 en éves gépük biosát levették, és vissza sem teszik, kérésre sem adják ki.sapphire
el volt szúrva a venti fordulatszám táblázat a gyári videobiosban és ezért kisebb terhelésre jobban felpörgött
egyik mérnök adott a support ticketre béta biost, amiben jobb volt a szabály 
hp -nál meg azt hiszem sokmindent csak fizetősen lehet akár utólag is letölteni, nem hogy újat adjanak csak úgy, hanem a régiből is van ami fizetősen érhető el tán.
néha találni nem hivatalos gyűjteményt valamelyik it admintól, de jogilag persze problémás megosztani
-
dongettó
tag
"az NVIDIA szerint"
érdekes egyébként a cégek hozzáállása közötti különbség. Van cég, amelyik még a támogatott időszakban sem feltétlen javít hibát. Másik cég pedig jóval az élettartam után is segít. Múlt hónapban lejárt egy tanusítvány a supermicro x9, x10, x11 generációs alaplapok távoli elérését kezelő alrendszerben (bmc IPMI iKVM) és a support ticket nyitásra adott az x9-es lapomhoz egy új béta buildet, amiben cserélték a tanusítványt. Egy 14 éves alaplaphoz, amit ebayen vettem gombokért
Fuji pl magasról tojik , kolink, msi, sapphire, micro, meg még rengeteg, küld akár original / beta biost, ami nincs fent amúgy, vagy kolinknál volt moduláris táp kiosztás ( persze ezt is ki lehet mérni, mégis foglalkoztak vele és küldték a rajzot) Sapphire is a vga biosokat, nagyon meglepő tud lenni, fuji viszont nagy csalódás, hogy rengeteg 10 en éves gépük biosát levették, és vissza sem teszik, kérésre sem adják ki. -
V.Milán
aktív tag
"az NVIDIA szerint"
Akárki szerint is, de ezek még nem selejt kártyák. És amúgy kivételesen ebben az nv sem áll olyan rosszul. Nemrég néztem, ismerősék laptopjában 940mx kártya a legfrissebb június 10-i driverrel ketyeg.
-
azbest
félisten
A Kepler GPU-k (2012–2014) az NVIDIA szerint már rég selejtnek számítanak
Már mióta? Rengeteg embert ismerek, aki saját "játszós" gépén sok mindent megadna, ha upgradelhetne egy 770-re az ősrégi hd, gtx 5xx, vagy integrált vezérlőről. Hatalmas szegénység van itt sok helyen és hiába régi a kártya, gta v elfut, lol elfut, cs elfut, Roblox elfut; ez már elég
Félreértés ne essék, nekem is tetszik a projekt; up, de ez még nagyon nem az ewaste kategória.
"az NVIDIA szerint"
-
hcl
titán
Ez nem semmi
Főleg a patch része
Gondolom ezek az opensource driverrel nem mennek.Bányászathoz képest mennyivel több értelme van otthoni LLM futtatására használni régebbi videokártyát
-
V.Milán
aktív tag
A Kepler GPU-k (2012–2014) az NVIDIA szerint már rég selejtnek számítanak
Már mióta? Rengeteg embert ismerek, aki saját "játszós" gépén sok mindent megadna, ha upgradelhetne egy 770-re az ősrégi hd, gtx 5xx, vagy integrált vezérlőről. Hatalmas szegénység van itt sok helyen és hiába régi a kártya, gta v elfut, lol elfut, cs elfut, Roblox elfut; ez már elég
Félreértés ne essék, nekem is tetszik a projekt; up, de ez még nagyon nem az ewaste kategória.
-
Dreamcest
junior tag
Ez nagyon szép munka!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- E-roller topik
- Windows 10
- Zuhannak a PC-s eladások, csak az Apple tapsolhat
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Windows 11
- Okos otthon - Home Assistant, openHAB és más nyílt rendszerek
- Parfüm topik
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Másfél billió dollárra perli a Facebookot Amerika
- További aktív témák...
- Akció! Lenovo ThinkPad T14 Gen2 Intel i5-1135G7 Refurbished - Garancia
- Bomba áron eladó Asus Vivobook S433EA /i7-1165G7/16GB/512 GB SSD/FHD/IPS
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 4790K 4 mag 8 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Nintendo Switch Oled // Számla // Garancia //
- LG UltraGear 45GS95QX-B OLED Monitor! 45" 3440x1440 / 240Hz / 0.03ms / G-Sync / FreeSync! BeszámítOK
Báár nem tudom, hogy régi driverrel működhet e, mert a dx12 támogatást utólag vették ki némelyiknél, majd kipróbálom egyik régi gépemen 
, bár a 24/7- es gépemben GTX770 van, DOS/WinXP/Win11 alatt príma, Linux alatt nemtom. MINT Cinna alá eddig 4 videóm került setelésre másik gépekben.
hozzájuk, megírhatja. Pl a régi Acer cuccokhoz volt sok letölthető kép vmi 80-200? giga.