Hirdetés
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- bambano: Bambanő háza tája
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- GoodSpeed: Márkaváltás sok-sok év után
- bb0t: Ikea PAX gardrób és a pokol logisztikája
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
-
LOGOUT
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Vagy egy Casa töredék áron. Igaz, olvasom azzal is akad néha gond, pl driftel az állító őrlés közben.
Tökéletes nem lesz
-
sz.zs.
senior tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Én is az előbb…. hát nem tudom eddig mit bénáztam, most 80 g símán belement a 18 g cmtp-re.
-
lazoltan
csendes tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Én alig tudtam ráerőszakolni, kis szilikonzsírt kellett használni hozzá
-
tuzpenge
őstag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Nyilván....
, csak azért érdeklődöm mert ráálltam (megpróbálok) arra hogy 22 gr (nagyjából ez a vége..talán még a 23 gr belemenne) őrleményből és csurig tankolt kosárral készítsem a kv-t 50-60 sec alatt, de a 60 gr-ot a legritkább esetben érem el....kifogy a tank...
. Aztán ezt kettéöntöm és egyik megy az feleségnek a másik meg nekem. Most ilyen kísérletben vagyok, de még nem jön olyan jó eredmény mint a 17 gr-os őrleményből ~40gr kv-nál (az csak egy személyre), viszont meguntam hogy mindig 2x kell méregetni, felönteni készíteni, takarítani, mosogatni, stb... -
Deer76
aktív tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Szia!
Köszi a választ, jóbarátom szeretne, most amúgy Gaggia Classicja van és továbblépne, ha lehet.
Presszót isznak elsősorban, esetleg tejeskávé, de inkább presszó.
Őrlője egy Leleit Fred. Gondolkodik kávépörkölésen is. -
JackFeryll
őstag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Kicsit off mert nem klasszik de Ohanaban ittam valami fermentált brazilt és teljesen meglepődtem hogy ilyen is lehet. Eddig inkább szitokszó volt nálam
-
MPowerPH
félisten
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Megkóstolom.... Begurultam az Impressora. Volt Márciusra 15% kuponom, de hó elején vettem 2kg -t a Brazil Samba -ból, mint mindig. Gondoltam elhasználom a kupont. 20.000Ft fölött a szállítás ingyenes, de ahogy beadom a kupont, már fizetős.
Akkor gondoltam, kipróbálok mást, máshol. -
jugeen
addikt
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Nem Daterra-ról volt szó, hanem a klasszik brazilról.
-
kchris78
veterán
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Mondjuk kilóárban nem drágák.. sőt... Majdnem minden pörkölő kb. kiszorozza a negyedkilósat azt annyi.. Azta ráadásul itt vannak a Németvölgyi úton, hát besz-rás
, eddig minden pöri messze volt vagy vidéken. Mondjuk a nincs szállítási költséggel még mindig olcsók.. Nem is tudom hogy csinálják. Vagy csak a többinek plusz haszon a 2k díj? -
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Nekem egyébként akkor kimaradt. Neked mennyire ízlett?
(Akkoriban épp rápróbáétam néhány hasonló jelenségre mástól, és hát azok nem váltak be, így az Öregre már nem került sor...) -
kmarci25
veterán
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Ma reggel/délelőtt készítettem 4 kávét kb 2 óra alatt. Úgy őrőltem, ahogy szoktam, de most figyeltem mit csinálok. A dőlésszög (ha a függőleges a 0) kb 10-15 fok, a sebesség kb. 2 fordulat másodpercenként. Az őrlőt tartó kezem csak annyira mozog, amennyire muszáj. Így a lefolyás és az íz is megfelel nekünk.
Igazából az lepett meg, hogy ennyire nagy lett a különbség a lefolyási sebesség csupán attól, hogy felére vettem a fordulatot. Lance-t most nincs kedvem nézegetni, pihenünk, chill van, félek kirántana belőle...
-
Mano66
senior tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Felületes voltam. Át siklottam a hozzászólásod felett.
-
Vadasz03.24
csendes újonc
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Én is eltörtem. Ugyan ezt kéne fémből megcsinálni, kinyomtatni.
-
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Nekem van egy ilyen tartóm tőle. Nálam tesztelte kicsit, nekem nem jött be, nem is használom. Ha kell odaadom szívesen
-
Mano66
senior tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Sajnos a magyar piacot a fiam körül kérdezte. A CNC gépen nagyon drága lenne. Fentebb írtam is. Pedig csak egy sima alumíniumból készült kellett volna. "Toobee" akitől rendelt az is csinál fémből a gyári órához tartót. De az egyenes nem úgy mint a nyomtatott műanyag egy kicsit ferde.
-
adp
őstag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Igen tök érdekes mert a frissen darált kv illatát nem érzem de egy illóolajat igen. Viszont járok szaunázni és ott felöntve már nem nagyon érzem az illóolajat sem. Elég érthetetlen…
-
Vadasz03.24
csendes újonc
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
-
jugeen
addikt
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Egy kis helyesbítés. Az összehasonlítás során Aliexpress-es kést rakott az őrlőkbe.
-
Toobee
veterán
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Persze, van külön is. Ha a nem akarod az EM-et megvenni, akkor le kell dugózni a helyét és kész.
Nem működik a link beszúrás telefonról valamiért:
https://bookoocoffee.com/shop/cafelat-robot-teegauge
Gáborék linkelték alattam.
Robot cuccokat meg a FB csoportban találtam, de nincs webshop, csak csemegézni lehet, itt van fent mindene:
https://www.facebook.com/share/p/1APAYC7nBE/?mibextid=wwXIfr -
Toobee
veterán
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Képet nézted? Azon egyértelműen látszik, hogy felfekszik. Tekered a nyelét, úgy állítod a mélységet. Egy bajom van vele, hogy 57,5 ez is, jobban örültem volna 57,7-nek, de levehető a talp szóval lehet csinálni hozzá másikat.
Legkisebb magasítót vettem, 2 cm, de van 3 meg 8 is. Fém, szépen illeszkedik, egyelőre stabil.
Nyomásmérő áthelyezésre a Bookoonál jobb és olcsóbb nincs most szerintem. Ha az nem tetszik, akkor tudsz venni itthonról is: Kávekalmár vagy 3D nyomtatni (nekem a Bookoo előtt az volt).
-
Gergőke88
addikt
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Egy jó tamper nekem is kene a robothoz. Ha rendelsz szívesen betarsulok.
-
Toobee
veterán
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
De egy linket a babról, esetleg képet még mindig nem kaptunk. Sértődni könnyebb
-
Vadasz03.24
csendes újonc
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
De, teljesen mindegy, és bocsánat hogy kérdezni mertem. Mindösszesen arra lettem volna kíváncsi pusztán a kávé iránti érdeklődésből, hogy a gesha (mivel először fogom fogyasztani, az ára miatt) is a "csúnyább" babok közé tartozik-e mint a Heirloom.
-
jugeen
addikt
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Melyik pörkölő etiópjánál tapasztaltad ezt?
-
Alabástrom
senior tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Ha jönne egy jó tipp, hogy hogyan lehet a 7g VST-vel olyat húzni, ami partyban van a 15g VST-vel, annak igazán örülnék.
(Néha előveszem, és bár a flair 58-al, hosszú előáztatásos és röviden nagy nyomásos profilokkal már nem marad el annyira a 15g-ostól, mint annó a pumpás, fix 9 báros géppel, de még mindig csalódás és visszakerül a szekrénybe... -
verti1
tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Gondoltam bedobok pár konkrét adatot. Nem kötekedésnek szántam. Béke..
-
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
. dufla
-
verti1
tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Pavoni 49-es pl. Az olyan 14 gramm körül működik jól nagyjából. Az erősen átalakított Flair classic kosaram ami 39mm-es az 11-12 gramm körül üzemel ami jóval finomabb őrleményt kér mint a gyári kosara, de kicsit durvábbat mint egy 58-as.
-
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
9 gramm, wut?
volt nálam step down kosár pár hétig, nem váltotta meg a világot se 14 se 16 grammal az 58-assal szemben. -
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
A kisebb átmérőre vonatkozóan (adott mennyiségnél) már régebben is lehetett olvasni ilyesmit. Az 58-as elterjedésének az okai vélhetően nem a korszerű (és ma gyakrabban alkalmazott) mérések közt keresendők, vsz. sokkal inkább az E61 térhódítása, majd az ebből realizálható profitnövelési lehetőség környékén.
Az, hogy a vastagabb pogi kivonatolás tekintetében előnyösebb, legalábbis hibatűrőbb, szerintem elég jól alátámasztható. Én leginkább a csatornák keletkezése és viselkedése környékén vélem az okokat. (Persze ez egy összetettebb sztori, amire gondolati modellem van, illetve némi tapasztalati igazolás-félém.)
Off: eddig sem a Závéiksz vagy a Lance "kutatási eredményei" motiváltak, és ez így jó is nekem.
On: Retep: köszi a témát! Szerintem megér egy alaposabb boncolgatást is akár, illetve ez, amit írtál, szerintem többeknek is segít, akik a "drága, 58-as, professzionálisabb" gép megvétele után küzdenek, mint disznó a jégen (vagy kevésbé), és csalódottak.
-
jugeen
addikt
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Mitől mondhatjuk egy extrakcióra azt, hogy az jobb vagy rosszabb? Biztos nem attól, hogy az oldott szárazanyag tartalom nagyobb arányú. A "jobb extrakció" jobb ízt nem feltétlenül fog jelenteni, ennél a kosárnál is az ideálisat kell elérni, a cél az, hogy a csészébe harmónia legyen. Ez a kosár se váltja meg a világot, arra jó, hogy megint elszórakozzon az ember egy rakatnyi időt, pénzt, kávébabot és energiát.
-
gboszi
senior tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Sziasztok valakinek elfekvőben egy gaggia nyomás beállításához való kar, vagy csak valami nyomásmérő? Vagy ajánlás valami low budget megoldásra? Csupán arra kell, hogy belőni. Köszi
-
Zen42
tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Arra értettem, hogy nem adagolom szét és fagyasztom le adagonként. Úgy, zacsistól én is szoktam néha mélyhűteni időnként ha valami különösen szuperre bukkanok és betárazok, de az max. néhány alkalom egy évben. A többit, pl. amikor ötletszerű vásárlás, kávénap vagy ajándékozás miatt túl sok halmozódik fel azt télen a spájzba teszem csak (kb 10 fok) nyáron meg a mezei hűtőbe (7 fok)
Sötét blendet én is vettem, tartottam, ugyanazért mint te is, de többé már nem. Az utolsó családtag aki még sötétet fogyasztott, felhagyott a kávézással. Aki pedig fanyalog a kávémra az legközelebb instantot kap, hadd örüljön.
-
tuzpenge
őstag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Nekem ne mondd, engem nem zavar....sőt pont azt írom, hogy szerintem tök mind1, hogy mikor adják fel, mert kb 1 héten belül kézben van, és még akkor is várni kell vele min 1 hetet.....
-
zolnagy
őstag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Igen, ez lenne a szerepe. Asszem gyárilag 185 fokos, de ugye a pid hőérzékelője nem pont ugyanott mér.
-
zolnagy
őstag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Nem, az a biztonsági termosztát, amire gondolsz. Az is van, de van külön gőztermosztát is.
-
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
igazából a kis kiszereléstől lesz a legtöbb cucc fancy árban (itthoni, átlag speciality pörkölők átlag tételeire gondolok, nem valami nagyon niche tételről amiből 150kg van a világon
);
én olyan 17-18k-s kiló ár alatt próbálom tartani magam - ha ennél drágább lenne a kinézett tétel 250-es csomagban, akkor inkább veszek egy kilósat - ha tényleg elégfancyérdekes, akkor nem fogok ráunni
vagy max fagyasztok belőle 2-300g-t 
szerk.: de tény, hogy ezzel a szemlélettel is kiesnek pl a Roasopus felsőpolcos kávéi, még kilós csomagban is..
-
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
12k a legolcsóbb, 15k legdrágább (kilós kiszerelésben), ingyen kiszállítással. Azért ez nincs arany árban (sőt)
-
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Az "Öreg embertől" (Old Man) esetleg rendeltél már? Neked nem esik túl messze az átvételi hely. ...meg van nála zöld is, amit tudsz pirítani.
Én most rendeltem onnan néhány tasaknyit, de még várniuk kell min. 1 hetet. -
vendingo
veterán
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Én konkrétan a 8-10k/kg árú kávékat veszem, de egyre nehezebb ilyet találni. Elég sok helyen volt idén +1-2k emelés.
Sajna a 16-18 ezres kávékat nem tudom megfizetni. Tesztpörit szeretem én is, ha ráakadok, akkor veszek, de teljes árú CM kávét 1x vettem. Most a röast a favorit, ár érték arányban az olcsó szegmens egyik legjobbja. -
Alabástrom
senior tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Én is ezért nem fizettem még soha elő. Ahogy írod, annyival nem olcsóbb a postát is hozzáadva, hogy lemondjak a döntésröl. Pl most megjelent a kínálatban a brazil, hát tökönszúrnám magam, ha azt kapnám...
Vagy az intenzív színűekre tipikusan rámegyek, mint most volt a Jansen vagy a Ruera, illetve várósorban a Julian Cleber, ha azokból meg nem kapok az előfizuban, szintén nem érte meg.
-
bbuffy
senior tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Nos akinek van pénze majomra...
Sztem lehet tolni itt a postaköltség dolgot is, de máshonnan van hogy 2000 ft ot rászámolnak akár a Packetára is ami jóval olcsóbb.
Mindennek ára van, ha érte mész idő, avultatás, ha rendeled akkor kényelmi díj.
Van amúgy sárgacsibó is olcsón, de ez nem az a hobbi.
Hogy is van az egy(több)milliós gépek, darálók mellett ez? -
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
De végeredményben akkor is olcsóbban jössz ki. Amúgy rendelj nagyobb mennyiséget ritkábban és meg van oldva.
-
Toobee
veterán
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Máshonnan ingyen jön a kávé vagy csak nem értem mire akarsz kilyukadni?
-
gonnok
csendes tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Nyilván ha nem BP akkor nem annyira opció - de én pl személyesen veszem át.
-
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Ha jól emlékszem, kb. ilyesmit írtak a profik korábban itt ebben a témában.
-
lojzi1
csendes tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Értem, de hogy mindig sötétebb, nem vagy világosabb, vagy sötétebb.
-
Uzumaki
tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Ja, félre ne érts, nincs baj a webshop-pal
Csak, ha már amúgy is a városban mászkáltam gondotam felkapok egyet valahol, de elengedtem, rendelek valamit online. -
heted9
újonc
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Nem kötekszem, beszélgetni próbálok. Azért van a szelep, hogy ne engedje be a levegőt, ami benn marad, az meg pont ugyanaz, mint amit kinyomtál.
-
ribarszki
őstag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Szvsz nem kötekedni akart. 250es zacsiból én is kinyomom a levegőt, utána zárom le, s teszem a fiókba. Enged ki magából annyi co2-t 3 hetesen is, hogy az megvédi.
-
heted9
újonc
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
"Ha nem fagyasztom, akkor kifejezetten nem, mert úgy benne marad a CO², ami megóv az oxidációtól."
Volt benne szén-dioxid és levegő valami keveréke. Ha kinyomod, kevesebb lesz benne ebből a keverékből, ha nem, több. Így is-úgy is az oxigénkoncentráció ugyanaz. Ha az a logika, hogy a több CO2 jobban véd, akkor ugyanígy a több O2 jobban árt. -
Tomace91
senior tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Tudom, hogy volt rengetegszer téma, de mindig mindenki a saját írta csak kb, egyedül annyiban láttam az egyetértést, hogy fagyasztani jó!
Mikor áttöltöm a 250g-os zacsiba kinyomjam belőle a levegőt vagy hagyjam úgy ahogy van és csak ragasszam le a szelepet?
Újra tudom használni amúgy a 250g-os szelepes zacsikat, ha már volt benne másik kávé? -
heted9
újonc
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Jó, a cél világos, de nálam a plazma az a villámlással kapcsolatos és hatalmas energiák kellenek hozzá. Most megnéztem, ebben a videóban a pasi kiszerel egy cuccot, ami elvileg az. A kis dobozka, anion generator felirattal. Innentől átadnám a szót a microsoft copilotnak:
Plazmagenerátor és aniongenerátor közötti kapcsolat:
Plazmagenerátor:
* A plazmagenerátor plazmát hoz létre egy gáz ionizálásával, ami azt jelenti, hogy energiát ad a gázhoz, hogy elektronokat szakítson le az atomokról vagy molekulákról, és létrehozzon egy ionokból és szabad elektronokból álló keveréket. Ez többféle módszerrel érhető el, mint például elektromos kisülés, mikrohullámú vagy rádiófrekvenciás kisülés, vagy lézeres bontás.
* A plazmagenerátorok számos alkalmazásban használatosak, beleértve az anyagfeldolgozást, felületkezelést, orvosi sterilizálást, sőt még a fúziós kutatásokat is.
Aniongenerátor:
* Az aniongenerátor ezzel szemben kifejezetten negatív töltésű ionokat (anionokat) állít elő. Általában magas feszültségű elektromos mezőt használ a levegőmolekulák ionizálására, hogy anionokat hozzon létre.
* Az aniongenerátorokat gyakran használják légtisztítókban és ionizátorokban a levegő minőségének javítására, a szennyező anyagok, allergének és más levegőben lévő részecskék semlegesítésére.A kapcsolat a kettő között abban rejlik, hogy mindkettő ionizálja a gázokat, de az alkalmazási területeik és az általuk előállított ionok típusai eltérőek. A plazmagenerátorok pozitív és negatív ionok keverékét, valamint szabad elektronokat hoznak létre, míg az aniongenerátorok a levegő tisztítására szolgáló negatív ionokat állítják elő.
-
cooi11
senior tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Nagyon szépen köszönöm hogy megosztottátok a véleményeteket!
RetepNyaraB; gonnok; ktg3;
-
heted9
újonc
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Köszönöm szépen a választ!
Erről a DF-ről még sosem hallottam. Ahogy most nézem, a DF64-nek van egy HB változata jelentősen olcsóbban. Árban az van ott, ahol az Eureka. Arról esetleg tudsz valamit? Elvben más benne a kés.
-
ktg3
őstag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Amikor én vettem, akkor ráadásul olcsó sem volt.
Bár hiába olcsó, haszarnem jó. Az olcsó akkor lenne pozitív, ha amúgy jó is lenne. -
ribarszki
őstag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Nem látom a problémát. A Major szép is, meg kompakt is
-
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Hát, az meg olyan "kinek a pap, kinek a paplan".
Nekem pl. kifejezetten nem tetszenek a négyzetes oszlopok - de ez itt lényegtelen.
Ami viszont lényeges, hogy milyen ízvilágot preferál @heted9 fórumtárs.
Ha ma arra az ízvilágra hajtanék, amire 7-8 éve (mogyoró, tejcsoki, némi pörkölt mag, karamell...), akkor valószínűleg Mazzer SJ-t vennék F64 evo késsel, persze egyadagosra alakítottat. -
Toobee
veterán
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Kérdés ugye kinek mi a jó. Milyen kávé milyen pörkölés, recept stb.
-
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Nálam is járt egy kis időre egy roastino meg valamilyen Kálmán-féle indonéz zöld, ha jól emlékszem.
Hármat pirítottam vele, kb. 80 grammokat (ződen). Kettő kb. olyan lett színre, mint a CM filterpörik, egyet meg szándékosan sötétebbre hagytam - ez utóbbi "kellemesen olaszos" lett. A világosabbak nekem ízlettek (kivártam 2 hetet), ami azért igazán jó hír a dilemmázóknak, mert kb. 10 percet túrtam a netet hőfokok meg percek után kutatva, és ez így sikerült elsőre, egész elfogadhatóra.
Bevallom, én nem tököltem előmelegítéssel, mondván, a beleöntött kávébab hőkapacitása kb. 3x-4x akkora, mint az előmelegített dobé. (Szóval a bab hőmérsékletfelfutás tekintetében nem tartottam szignifikánsnak.) Ellenberger azt megjátszottam, hogy az első pár pattogásig nagy lánggal fűtöttem, aztán visszavettem.
Szóval azon már többedjére agyalok, hogy ez egy mennyire eltalált kis cucc!
...még a végén beruházok egybe, amikor a Feleség nem figyel :-) -
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Köszi! Nyilván nincs okom kételkedni @hogyaza fórumtárs szakértelmében.
A helyzet azonban az, hogy azért keresek alacsonyabb viszkozitású zsírt, mert amit pótolni szeretnék, annál lényegesen viszkózusabb van csak a fiókban - szóval nem annyira jó. Olyan kellene, amilyen kb. az eredeti, ami alacsony viszkozitású.
(De megoldom a kérdést gugel barátommal meg a valamelyes műszaki ismereteimmel.) -
Kávé Kálmán
tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Nem beszélnék én igazából "profi előadás"-ról. Sokkal inkább egy általunk vélt optimumról, ami az idők során körvonalazódott. A Roastino-val például, mi alapvetően nem nyúlunk a pörkölés során beállított égőteljesítményhez. Mi primér a mintákat pörköljük le vele, hogy megtaláljuk a legjobb kávékat, rangsoroljuk a őket, amikből aztán kisebb-nagyobb mennyiséget vásárolunk. Ott nincs helye az individualizmus kiélésének. Az egyéni ízlés ennek simán ellentmondhat. Adott kávét különböző módon/profilokkal pörkölgetni totál legitim, sőt kívánatos. Toljátok-toljátok!!!
-
Zsoltika25
csendes tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Akkor nekem is egyszerűbb ha a DM-es 5L desztvízbe keverem simán és nem kel külön pancsolni. Tárolhatom abban a műanyag flakonban amiben árulják? Vagy inkább valami üvegbe öntsem át? Ha sötétebb pörkölésre térek át akkor merre kell módosítani az arányokat?
-
tuzpenge
őstag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Most már sima csapvízzel tolod???
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
tuzpenge
őstag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Az ikeás-nál pont nem lehet......de nem baj mert így is jó.....annyi hogy így mondjuk 0,1 dl tejet nem tudsz habosítani....de általában úgyis többet szoktunk (az aljától kb 1-1,5 cm-re kell minimum felönteni tejjel - most csak mondtam egy számot nem vagyok otthon, nem mértem ki pontosan)...
-
Nutra
tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Egyidőben szereztük, egyforma a szívás a nanofoamerrel takarításilag.
És igen, a french press tisztább, gyorsabb. Saját tapasztalat, akárcsak viccesnél.
Egy dolog miatt tartok ki a nanofoamer mellett és marad az utazós készletben: felmelegíti a tejet. Ha tudom, hogy nincs mikró a szobában, akkor nf pro. Ha van tuti mikró hozzáférés, akkor fp. -
vicces1
aktív tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Az Umami nem kivétel abban az értelemben, mivel ott tudás, és tapasztalati háttér van H.Laci révén. Meg azért az dupla ár ehhez viszonyítva, szóval 16-18ezer/kg áron már lehet akár jó is. A ferment meg sok mindent elfedhet.
-
vicces1
aktív tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
OK, megcsinálom mikor odaérek
-
eastsider
nagyúr
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Én is ezt tapasztaltam amit írtál . Mindig ráegett az aljára a tej és lehetett kapargatni. Simán lejön , de nem elég obligeni. Szivacs kell.
masik issue hogy 10/2 rosszul raktam rá a tetejét és csak zümmögött , nem indult el -
hyperspace
őstag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Az járható út, hogy tej kiöntése után vizet plusz kis mosogatószert teszel bele, és még egyszer elindítod?
-
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
és mire váltasz?
-
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
és a pro v1 tisztántartásával..?
-
kchris78
veterán
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Ránézésre a nespresso tejhabosító is ilyet csinál
. De igazad van ezzel nehéz lattézni, sőt.. -
kchris78
veterán
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Ez mennyiben más mint nespresso?
-
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
én igazából tökre szeretnék egy jó tejhabosítót, de elbizonytalanít, hogy elvileg a v1 egy sz.pás, szenvedni kell a pucolásával (ergo nem oldja meg a nyűgömet, hanem átalakítja egy másik nyűggé).
-
kchris78
veterán
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
szuper! van olyan pörkölő akiket ki lehet próbálni később?
-
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Ha azt mondjuk a fölnőtteknek: "Láttam egy szép házat, rózsaszínű téglából épült, ablakában muskátli, tetején galambok..." - sehogy sem fogják tudni elképzelni ezt a házat. Azt kell mondani nekik: "Láttam egy százezer frankot érő házat." Erre aztán fölkiáltanak: "Ó, milyen szép!"
/Antoine de Saint-Exupéry/ -
bergyuszi
csendes tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Kizárólag manuális vonalon mozgok mostanában, Flair 58+2 gép - KINU, 1Z örlőkkel, max a kezem fog megakadni
Akkor mindenképp rápróbálok, legyen kellemes meglepetés. Egyszer azt tudom, hogy a Oneeleven karácsonyi válogatásába került bele egy filter pöri, és annyira más ízvilág, hogy mondom valami nem stimmel, és akkor láttam hogy filter. -
Toobee
veterán
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Alapvetően viccnek szántam, tudom, hogy nem az én ízlésem képviseli a többséget
-
Toobee
veterán
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Én például kértem egy videót, mert messziről süt, hogy valami bibi van, de még nem érkezett meg.
szerk.: látom írod te is.
-
용 Bob
senior tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Ittam már több caffee specialty shopban nagyon finom világos pörkölésű kávét, aminek a végén érezni azt a nem bántó, inkább izgalmas enyhe fanyarságot. Többek között ezért is próbálkoztam az új gépen ezzel a kávétípussal. A savasságot esetemben úgy értsd (közel 10 próbálkozás után) , hogy az első korty a konyhamosogatóban végezte. Szerintem az ízlelésemmel nincs gond.
Sok olyan videót találtam közben "Why so sour my light roast coffee" témában, ami arra enged következtetni, hogy ez a pörkölés típus nagyon kényes az elkészítés módjára és inkább a haladó szintet képviseli a home barista kategóriában
-
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Ha szigorúan vesszük, hogy pont ugyanannyi hőfokon húzz minden kávét akkor kell a 15 perc, de nekem se volt gondom soha a fejhővel, nem ezért eladó a MaraX.
-
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
"a paramount espresso egy alapvetően klasszik blend":
Igen, ezt én is néztem a webshopon, de az egyetlen írás, ami konkrétebben ír összetevőkről, Kenyát meg Costa Ricát emleget. Azok nem tipikusan csokis-karamellás ízvilágúak, amennyire én ismerem őket. Ezt a blendet nem kóstoltam, a felsoroltakból többet igen, bár jóideje már csak a munkahelyi automatából. ...viszont egyik sem volt dominánsan savas. -
(i)
lelkes újonc
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Graef anyacégnek írtam még akkor, egyelőre nincs válasz, végül is még csak 1 nap telt el; megnézem a cégeket, akiket ajánlottatok.
-
kaligula
tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
az gyönyörű. Be kell szereznem nekem is egyet azt hiszem...
-
Jolida
tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Gránátalma a szomszédomnál (k. Pest) évek óta "üzembiztosan" terem. Soha semmit se csináltak vele, csak néha trimmelték, mert igencsak terebélyesedik.
Kávéhoz először hegyet kéne építeni.
-
(i)
lelkes újonc
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Nekem mostanában vhogy nem jön ki a lépés.
A graef.hu (másnéven Dunartis Kft) csapatától egy alkatrész ügyében dec. 16-án a köv. választ kaptam:
”Sajnos jelenleg nincsen belőle raktáron, legközelebb február közepén várható a beérkezése.”
Nem bírtam ki addig teljesen, ezért tegnap rákérdeztem, hogy lehet-e többet tudni róla.
Hát lehet, de a válasz eléggé meglepett:”Kereskedelmi tevékenység befejezése Re: Graef
Tisztelt Ügyfelünk!
Ezúton tájékoztatjuk, hogy cégünk befejezte kereskedelmi tevékenységét, így termékeink forgalmazása és szervizszolgáltatása megszűnt.
Az esetleges kellemetlenségért elnézését kérjük.
Megértését köszönjük.
Üdvözlettel,
Dunartis Kft.“
Szóval akkor irány Németország?! -
hoffman_
nagyúr
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
nem olyan lassú az sajnos.
-
hoffman_
nagyúr
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
vagany! ram is ez var, bar a tuzhelycsere majus lesz, arra a kis idore lehet nem szaladok elore egovel.
mar latom, hogy 1-2 ev es megjelennek az elso kavecserjeim is az ablakban, 2025-re meg mar sajat termeles lesz nehany tagnal evi egy zacsi : D (kerdeses minosegben persze haha, azert a kv termesztes itthon erdekes fortely)
-
Kávé Kálmán
tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Elsőre ilyen pöpec egyenletes lett? Menő. Majd azert bátran kipróbálhatod egyszer odabent is. 1-2 menet után kifejezetten kellemes illatok maradnak. A pici füst az egy 2 pereces konyharuhas hadonászós szellőztetéssel kiebrudalható. Ezekben a kézműves ágakban elég bevett stratégia a dolgok túlmisztifikálása (lásd kovász, sör stb). Ha elég hihetően tolják, akkor 1. Elriaszthatják az újonnan belépni kívánókat, 2. Remek tanácsadási biznic építhető rá. Még tuti van néhány motiváció emögött. A Roastino-val, ha az ember az alapokat konzisztensen tolja, és van egy kis anatiltikus vénája, akkor nagyon gyorsan eljut a 90-95%-os szintre. Ez 5-6 porkolest jelent. Ez azt jelenti, hogy mi a Probat/Loring/IMF/Giessen ipari szornyetegeinkkel annyival vagyunk jobbak (nyilvan vannak kivetelek). A maradek 5-10% tisztan azon mulik, hogy kit mennyire kap el a gepszij. Azt bizton allithatom, hogy a Roastino-t konnyebb kimaxolni, mint egy Gene-t, Behmort vagy Hottop-ot. A max pedig az, ami abbol a magbol kihozhato max. A kritikus/meghatarozo dolog az mindig is a nyersanyag volt/marad. Tudom, hogy ez meresz allitasnak tunik, de mar benne vagyok ebben egy ideje, es tenyleg sok az atlatszo mellebeszeles a nemzetkozi es az itthoni porondon is. Az pedig, hogy itthon 5 db-bal tobbet vagy kevesebbet adunk el belole havonta, az tenyleg total mindegy. Megelni nem a Roastino-eladasokbol fogunk. Annak tenyleg orulunk, ha itt kiteregetitek a jo es kevesbe jo tapasztalataitokat, mert mar tenyleg jonehanyan toljatok, gyulik a kollektiv okossag/tapasztalat, ha valaki elakad, akkor lehet, hogy a forumon elobb segitenek neki, mint ahogy mi reagalni tudunk. Hajra!
-
Bazsee71
őstag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Ha több hónapig tervezed pörkölni, vagy már fél éves kora körül jár, akkor érdemes akár hűtőbe is tenni. Nagy általánosságban: egy száraz etióp igen gyorsan hanyatlásnak tud indulni szobahőn, de pl. egyes mosott kolumbiák igen jól birják.
-
icm
tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Első reccs: 1-2 pukkanás van, jelez, hogy hamarosan lesz valami. A tömeges amikor olyan 2-3 reccs gyorsan egymás után.
Ez a pörkölés izgalma, hogy várod-várod hátha nem rossz. Ajánlom figyelmedbe egy pörkölési napló vezetését, meg elsőre legyen egy ötleted, hogy mit akarsz csinálni. Ne improvizálj mert az sose reprodukálható.
Csinálhatsz egy olyan pörit amit eldobsz - tesztpöri - hogy megnyomatod hővel és adott mennyiség - pl 80g - hány perc alatt éri el az első reccsenést.
Mosott tételt lehet az elejétől nagy hővel megkínálni, naturált óvatosan.
FC és hőelvétel: nem adok rá hőt, csökkentem a hőbevitelt (pl 70% fűtőszál teljesítményt 40%-ra visszaveszek) és ventilátor fordulatszámot emelek (20%-> 80%). Esetetekben a gázelvétel kicsit megfoghatatlan. Szabályozható a gázégő egyeltalán?Otthoni pörkölés: szerintem megvan a varázsa, vagány dolog. Ahogy mondod nem egy spec pörkölő, és ez egy fontos dolog. Szerintem baromi sokat változtat ezek után a pörkölőkhöz való hozzáállásában az embereknek. Elkalandoztam.
-
norkov84
tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Nekem is az a tapasztalatom, hogy kép nehezen adja vissza a tónust, de az egységes része megvan.
-
icm
tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Pár tanács, ha elfogadod:
- mérd a bemenő kávé mennyiségét;
- mérd a lepörkölt kávé mennyiségét (megkapod így mennyi a kitelejsedése - development) 10% alatti azért határeset lehet, hogy még nem volt mindegyik babnál első reccs; amolyan hüvelykujj vonalzó / szabály (rule of thumb)
- ami alap és fontos FC-nél nem adsz rá hőt, dob sebesség amennyire lehetséges, legyen állandó;
- amikor kiveszed a babokat minél nagyobb felületre és minél gyorsabban borítsad - szerintem itt evvel nem volt probléma. Mert ezzel még túl tudod tolni a pörkölést, hogy bent hagyod a dobban.Terasz jó mert nem füstölsz, de szabadtéren baromi sok hőt von el a környezet a dobról - főleg ilyen környezeti hőmérséklet esetén. Kettő a külső esetleges zajok miatt nem feltétlen hallod, hogy mikor volt tényleges első reccs.
Amúgy simán lehet fentebbi elvont hő miatt hatásos volt a 2 perces fejlesztési szakasz, de azért nem ez az alap, erre figyelj mielőtt brikketet csinálsz.Ez elsőre elég homogénnek néz ki. Ma még elvileg fogyaszthatod de a tuti az a 2-3 hét ahogy Parci is írta.
-
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
valószínűleg sok lesz az a 2 perc 8 és 10 perc között, majd próbáld meg a recsegés kezdete után 1,3 perc körül borítani next time.
igen, a friss pöri picit jobb, mint a 2-3 napos. de az igazi 3 hetesen.
-
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Na első fecske megvót. 8 perc után kezdett recsegni (terasz), talán 9 körül már jócskán. 10 percnél borítottam ki. Több volt, mint 210 fok - a fene látja a pörgő kis hőmérőt, de elégedett vagyok így szűznek. Mindjárt csapolok egyet, aztán kiderül.
Tervem az, hogy
aznap benyomjuk, amit elkövettem. Mintha azt irtátok vón, hogy első nap még okés, utána fajulnak el a gázok.Ui. Jól sikerült a beillesztés

Képről persze nem látszik, de színre ez egy közepesnek látszó tárgy. -
ribarszki
őstag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Hüvös, sötét, száraz hely. De nem fagyaszd semmiképp. Cserébe elég igénytelen, sokáig bírja zöldként.
-
norkov84
tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Attól függ, mennyi adagot készítesz. Ahogy Gábor is írja, 1 adag még "elfért" a lakásban, sem a 3 kicsi gyerkőc, sem feleség nem panaszkodott. Kettőnél már kezdett necces lenni

Én sem szeretem az elszívót (150fokos dobhőméréskletnél kapcsolom be), hangos is, de a melléképületbe kivonulni sem lenne sokkal jobb, mert ott meg pakolásznom kéne hozzá. Ott amúgy kb. 8fok körül van ilyenkor, próbálni még nem próbáltam, mennyire növeli az időt. Kvázi hasonló lehet, mint a zárt terasz.
Próbáld ki, lehet játszani a láng intenzitásával és a dob magasságával. Szélfogód van hozzá? Az is segít azért. -
Kávé Kálmán
tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Beltéri pörkölés: 80-100g töltet füstje max nagyon háklis fehérnép húzza az orrát. Két egymás utáni pörkölésnél már lehet számítani beszólásra, 3+ menet esetén csak a nagyon birkatürelmű társak együttműködésére számíthatunk. Én még soha nem szagelszívóztam, mert a zaja számomra sokkal zavaróbb, mint a pörkölés füstje.
-
norkov84
tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Én Tescoban vettem legutóbb utántöltőt. Mivel sosem dohányoztam, cikinek éreztem azt az egy alkalmat is, amikor az első utántöltőt vettem a helyi dohányboltban nyáron.

Roastino oldalán lévő leírás szerintem teljesen jó kiiindulásnak. Én mostanában az adagon csökkentettem (100-ról 83g-ra), mert egyrészt így szemre kicsit egyenletesebb az erdmény, másrészt az 500/1000g zöld így azonos batch-ekre osztható (6 ill. 12).
Kicsit feljebb emeltem a dob magasságát a kezdetekhez képest, és a láng intenzitásával szórakozok, hogy eltaláljam a 3:00 5:00 és 7:00 sarokpontokat. Így olyan 7:15-30 körül kezd recsegni, és a tömeges recsegés után 1:00-cel szoktam lezárni és kiönteni a tepsibe. Majd irány a hideg terasz, ahol gyorsan lehűl.Ebben a hideg időben (itt vidéken hidegebb van, mint nagyfaluban) hiába a szélfogó, teraszon nem jó maga a pörkölés. Nagy láng mellett is durván belassul már 0fokos külső hőmérséklet mellett. Plusz az ujjaim is elgémberedtek a 3. batch végére. Így most beltéren, elszívó alatt csinálom.
Cserébe a bringás edzést pedig a 8-10fokos garázsban végzem rövid öltözetben, görgőn
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Formula-1
- Miskolc és környéke adok-veszek-beszélgetek
- XPEnology
- Gaming notebook topik
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Amazon Kindle
- Milyen széket vegyek?
- Spórolós topik
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Launch trailert kapott a Honkai: Star Rail
- További aktív témák...
- Eredeti Lenovo 300W töltők - ADL300SDC3A
- 0% THM 4 havi részlet beszámítás! 5060Ti/5070/5070Ti/5080/5090 videokártyák készletről KAMATMENTESEN
- Thinkpad P52s workstation: Core i7 8650U, 32GB RAM, P500 2 GB VGA, új kijelző és akkumulátorok
- Apple iPhone 13 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Xiaomi Redmi 14C 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest
, csak azért érdeklődöm mert ráálltam (megpróbálok) arra hogy 22 gr (nagyjából ez a vége..talán még a 23 gr belemenne) őrleményből és csurig tankolt kosárral készítsem a kv-t 50-60 sec alatt, de a 60 gr-ot a legritkább esetben érem el....kifogy a tank...
. Aztán ezt kettéöntöm és egyik megy az feleségnek a másik meg nekem. Most ilyen kísérletben vagyok, de még nem jön olyan jó eredmény mint a 17 gr-os őrleményből ~40gr kv-nál (az csak egy személyre), viszont meguntam hogy mindig 2x kell méregetni, felönteni készíteni, takarítani, mosogatni, stb...
volt nálam step down kosár pár hétig, nem váltotta meg a világot se 14 se 16 grammal az 58-assal szemben.
Akkor mindenképp rápróbálok, legyen kellemes meglepetés. Egyszer azt tudom, hogy a Oneeleven karácsonyi válogatásába került bele egy filter pöri, és annyira más ízvilág, hogy mondom valami nem stimmel, és akkor láttam hogy filter.