Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- GoodSpeed: Márkaváltás sok-sok év után
- D@reeo: Pi-hole és a Telekom Sagemcom F@st 5670 DNS beállítása
- N€T0X|N: Poloskahegy
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- bb0t: Ikea PAX gardrób és a pokol logisztikája
-
LOGOUT
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Mano66
üzenetére
Robusztából esetleg. Világosból 14g alatt sanszos, hogy beleütközöl a szűkülésbe. De vékony is az 58mm-nek a pogi. Jelentősen jobb ízek jönnek 18grammon.
Másodlagos húzás: a maradék víz jó minőségű, világosabb babból igen finom, valahol a frenchpress és filter közötti ízzel. Lehűtve pláne. Lehet eltartott kisujjal kidobni, de hiba
-
Alabástrom
senior tag
válasz
Mano66
üzenetére
ilyen téren a Flair 58 is hasonló, a beépített fűtés a portafiltert nem melegíti jelentősen. Ha duplakifolyósat használok, azt én is feleszem a vizeskancsó tetejére.
A linkelt cikkben leírt megoldás egyébként csak a dugattyút melegíti, a portát nem. Pedig ha jól sejtem, a robotnál a dugattyú nem is érintkezik a vízzel, van közöttük levegő... Vagy tévedek?
-
Mano66
senior tag
válasz
Mano66
üzenetére
[Cafelat Robot karhoz kézgomb] . Az eladó engedélyével kirakom az elérhetőségét.
Tóth Tamás, Kiskörös. Email cím : tothtamas3891@gmail.com . -
norkov84
tag
válasz
Mano66
üzenetére
Óvatosan vizezd, nekem a vizezésektől pár hónap alatt rágyógyult az alsó csapágy a tengelyre... hiába állítottam így a méretet is, meg utána művészet volt leszedni a tengelyről. Én azóta nem vizezek, csak "koccolom" óvatosan. Tapad-tapad, de ecsettel leszedem. Mondjuk én közepes pörikkel etetem, fagyasztóban csak a sötét van kotyeszhoz (hónapok, mire elfogy), normál kávém csak a hűtőben pihen.
-
Alabástrom
senior tag
válasz
Mano66
üzenetére
Nem vitt rá a lélek, hogy a decafból fözzek... Beleszagoltam mégegyszer, és majdhogynem felfordult a gyomrom.
És mindez egy olyan kávé, ami majdnem duplaannyiba került, mint a nálad kóstolt nagyon finom CM tesztpöri!!! 
Miután megvettem az örlödet, találkoztam egy barátommal, akitöl kaptam a CasMo-t ajándékba. Plusz otthon is várt egy most beérett Nicaragua. Szóval inkább ezekkel etettem a Major-t a koksz decaf helyett. Új dimenziók nyíltak...
Nagyon örülni fogok, ha megerösítik, hogy lehet fagyos kávét örölni. Megkönnyitené az életet.

-
verti1
tag
válasz
Mano66
üzenetére
Ezeknél a nyitott “bojleres” manuális-karos “gépeknél” nincs jelentősége a klasszikus értelemben vett vízterítésnek amiről pumpás gépeknél beszélünk. A hengerben a dugattyú lenyomásakor mindenhol egyenletes a nyomás és az áramlás. Ezek a kis lemezek, felső szűrők két dolog miatt kerültek bele. A legfontosabb funkciója, hogy ne mosd szét a pogi tetejét amikor felöntöd a hengert, a másik, hogy ne ússzon fel a zacc a nyomásmérőbe. Ha sikerülne felönteni a hengert úgy, hogy nem mosod szét a pogi tetejét akkor nem is kellene bele. Persze ez gyakorlatban lehetetlen. CL Flairnél pl. a kosár tetején ül ez a kis szűrő. Közötte és a kávé között pedig töltettől függően van egy változó “résed”. Ez a felöntés kezdeti szakaszában hátrány, mert az szűrőn átjutó víz ki tudja mosni kicsit a pogi tetejét. Ezért én dupla szűrőt használok, egy 200 mikronos IMS-t ami fekszik a pogi tetején és a kosár tetején pedig az újabb verziójút amit adnak a Flair mellé. Ez a kombináció adja a legjobb eredményt. Sértetlen a pogi teteje. A 200 mikronost próbáltam csak magában, de nem volt meggyőző. Kialakultak kisebb kimosódások. Nem tudtam kisebb lyukméretűt beszerezni, hogy csak egyet kelljen használni. Viszont a pogin fekvő szűrő sokkal jobb eredményt adott, mint a kosár tetején fekvő. A Roboton a pogin fekszik eleve, de nem tudom, ott milyen mértékű ez a jelenség. Szóval a sűrűbben elhelyezkedő apróbb lyukak ezen javíthatnak, de a vízterítés pont olyan lesz mint bármelyikkel vagy akár nélküle.
-
verti1
tag
válasz
Mano66
üzenetére
Nekem kicsit félmegoldásnak tűnt ez az opcionális filter kés a Kinu-nál. Nekem a kések párban járnak. Kicseréled a belsőt az nem az igazi valahogy. Nehezen veszi be a műszaki agyam. Olyan mintha vennél egy pár 64-es SSP-t és kicserélnéd az egyik kést. Biztos kevesebb a fine, nyilván kimérték. Rengeteg filteres tartalmat nézek/olvasok mostanában, de nem igazán jönnek szembe egyik változatban se a Kinu-k filterre. Egyet láttam eddig, de ott espresso késes Simplicityv-vel csinálta a srác, ő azt szerette. Szóval valahol ízlés kérdése is ez a dolog. Attól is függ, hogy mit keresel presszóban vagy filterben.
-
Alabástrom
senior tag
válasz
Mano66
üzenetére
Meglátjuk. Tesztek alapján nekem tetszik, James Hoffmann ugyan lefikázta, de nem ez lenne az első dolog, amit ő lefikáz, én meg imádom.
Remélem ezzel is így lesz.szerk - pláne, hogy a tetejét fikázta, amit már javított a Timemore, illetve a simogatós szabályzást, mert nem jött rá, hogy nyomva is lehet tartani.
Amúgy önteni tök jó vele szerinte is. -
JackFeryll
őstag
válasz
Mano66
üzenetére
Na most mi van itt az újhullámos emberek panaszkodtak hogy 3-as arány felé nehéz menni manuális vonalon meg karos (rugós) géppel

Sajnos az összes nem kávés ismerősömre igaz hogy nem szeretik a világos pöriket. Vagy a tejet szeretik vagy a cukrot.
Jó tejjel meg bármit meg lehet inni. -
Toobee
veterán
válasz
Mano66
üzenetére
Ismerős
Érdekes tapasztalás számomra és örülök, hogy még megtehetik: gyerekeim abban a szerencsés helyezetben vannak, hogy van három dédszülőjük is van, egész jó kondiban. Mindhárman szoktak jönni és kávéznak. Szeretik a filter vonalat, presszót is. Már annyira átszoktak a különleges magokra, hogy kifejezetten kérdezik, hogy ez most épp milyen országból jött, mit lehet tudni róla. Szigorúan üresen nyomják. Nekem ez egy kedves emlékként marad majd meg. Egy generációval feljebb meg (feltételezem a te vendéged is ilyesmi korosztály lehet (50-65 között) nyomják ezt az égett, pötyis, cukros, tejporos lötyis vonalat.
-
Toobee
veterán
válasz
Mano66
üzenetére
Azt americanonak hívják és normál presszót öntesz fel vízzel. Kb. 90 gramm körül tudsz vizet tölteni bele, az egészet pedig éretelmszerűen nem tudod a csészében viszont látni. Vendég igyon otthon olyan kávét, amilyet szeretne, biztos hozzá nem nyúlnék a gépparkomhoz azért, mert valaki, aki nem életvitelszerűen lakik nálunk, mást kíván. Erre egyébként valami automata is tök jó vagy egy szarvasi fillérekért, familyvel. Én automatikusan nyomom az automatás kávét a vendégeknek, hány pötyi, cukor, tejpor? Imádják.
-
verti1
tag
válasz
Mano66
üzenetére
Az a helyzet, hogy sokkal a kézi se halkabb azért. Nincs a magas motor hang, de a mélyebb recsegés megmarad. Nálam pl. a Comandante hangosabb a jóval nagyobb szemcse méretű filterrel mint a Kinu presszóval. A Comandante-nak vékonyabb a teste, olyan doboz hangja van. A Kinu halkabb, de mindkettővel magamra csukom az ajtót reggel 5:30-kor. A c késes major mellé én lehet a C40-et venném, mert jól kiegészítik egymást. Ha szeretitek a filtert akkor nem lesz csalódás. Viszont Robothoz lantozni vel 18-20 grammokat nekek kényelmetlen lenne, továbbra is azt mondom, de ez megint egyén függő. Vagy akkor a K6 ami középút és az ára se fájdalmas ha nem jön be.
-
verti1
tag
válasz
Mano66
üzenetére
Nekem csak kézi őrlőim vannak. Technika szempontból szerintem a legfontosabb az őrlő. Ezért én kompromisszum mentes megoldást kerestem. Presszóból nagyrészt klasszikus arányokkal, közepes-közepes/világos kávékat kedvelem. Ehhez a Kinu tökéletes szerintem. Emellett egy tank. Masszív felépítés, vastag tengely, nagyobb kés, hosszú kar. A filtert top kávékból készítem, kizárólag filter pörkölésből. Ehhez a Comandante szintén egy etalon szerintem. Viszont ez egy filigránabb szerkezet, vékonyabb a tengely, kisebb a kés, rövidebb a kar. Persze ezeket lehet redclix-el hosszabb karral orvosolni. Viszont többet kell tekerni így is mint egy 47-est. Szóval van köztes megoldás, de abban lesz kompromisszum.
-
válasz
Mano66
üzenetére
Ez sajnos olyan, hogy ha jót akarsz, jót veszel. Egyszer kell és ez nem őrlő, hogy laza millát kell kicsengetni; ott azért optimalizál az ember gyermeke, ha nincs megfelelő jövedelme. Acaia is csak egy mérleg, de a többi meg a kanyarban sincs, ezt fizeted ki. Ez van. Fel kell mérni az igényeket; nekem ez itt kimerül a "ne csipogjon, legyen hattyúnayaka és pid"-ben. 🤷 Ha felmerülne az évenkéntnél gyakrabbi filterezés, megvenném a stagget és le van tudva a következő 10 év biztosan.
-
verti1
tag
-
verti1
tag
válasz
Mano66
üzenetére
Én nem adnék több pénzt azért, mert dió a nyele és különleges a színe. Az újjal sem értek feltétlen egyet minden esetben. Felesleges pénzkidobás és környezett szennyezés. Annak idején én megvettem a Fellow-t. Ennek kb. 5 éve. Azóta teszi a dolgát észrevétlenül. Szerintem ez a legfontosabb. Egy használati tárgy akkor igazán jó ha észrevétlen. Egyszerű a kezelése mint a faék, pontos, tartósságban is bizonyított szerintem a mai viszonyokat nézve. Akkoriban én a Flair-hez vettem és a PID volt a lényeg. Most, hogy filterezni kezdtem nem kellett másik után néznem, mert tökéletesen lehet vele önteni is. A másik véglet volt még nekem, az a csííbó. Munkahelyemen használtam. Teához alkalmas, Flair-hez, Robothoz sok szódával, filterhez sehogy szerintem. Ezért is írtam, fentebb, hogy ha valakinek van a középmezőnyből Hario, Brewista stb. akkor írjon róluk. Biztos van használható kínai klón is. Pár évvel ezelőtt kisebb volt a mezőny.
-
Mano66
senior tag
válasz
Mano66
üzenetére
Kicsúsztam a szerk. időből.
Vagy Amazon.de-ről egy [TIMEMORE] ?
-
-
-
rgb0007
csendes tag
válasz
Mano66
üzenetére
Lehetetlen belőle "főzni", akár presszót, akár filtert. Mivel a főzés egy teljesen más konyhatechnikai folyamat, de készíteni azt lehet.

Jó ideje én is csak filter (vagy omni, ha Gardelli-t rendelek) pörkölést használok, de Robottal és Gaggiunio-val.
Szerintem szerezz be egy no-bypass filter eszközt (mondjuk egy Tricolate vagy egy Next Level ), nem kell hozzá kanna, és tök érdekes tud lenni! És annyira árban sem vészesek. -
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
Mano66
üzenetére
Szerintem itt alapvetően az a kérdés, hogy miért nincs pénze elköltözni. Ha körülmények, pályaválasztás, szülői anyagi háttér hiánya (vagy épp szülők támogatása), stb. miatt nem tud eleget keresni és/vagy félrerakni, akkor szerintem érhető és elfogadható, főleg ha a szülők is partnerek benne. Ha viszont azért, mert elveri 8k TV-re, bulizásra, nyaralásra, akkor az már user error.
-
válasz
Mano66
üzenetére
majd benyitok a fiúkhoz a megfelelő pillanatban kétszer, megkérdezem, hogy megitta-e a kakaóját, amikor meg háborog, akkor felvetem, hogy ha megosztjuk a kérót, kaját, mosógépet, mindent, akkor a csajokat is lesznek szívesen bedobni a közösbe.
hamar elcuccolnak majd...
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
(ha meg anyagi okok miatt lesz így, akkor ez van, régen is ilyen világ volt, emlékszem is rá)
-
Toobee
veterán
válasz
Mano66
üzenetére
Itt az oldalukon nem annyira sikerült megtalálni, hogy ehhez a konkrét modellhez melyik szett betét, amit venni kell. Azt látom, hogy 6-12 havonta kell az előszűrőket cserélni (3 db), illetve itt 3 db membrános szűrő is van, ezt meg 2-3 évente. Ebben esetleg tudsz segíteni, illetve megosztani a tapasztalataid ezzel kapcsolatban?
-
-
-
icm
tag
válasz
Mano66
üzenetére
Köszi Neked is és Zen42-nek is a felajánlást. Nem értettem a miért nincs annyi Szilvike és miért nem szeretjük. De azért akad 1-2, ha nem is annyi mint a GC. Nyilván kiismerhető a gép, váltási szándékom nincs / nem is volt. Ettől függetlenül élnék a lehetőséggel már pusztán csak a gép megismerése miatt is. Majd a mypressit elviszem magammal cserébe.
-
mjxb90
csendes tag
válasz
Mano66
üzenetére
ahh, sejtettem, hogy ez lesz a vége, viszont a 100e az sajnos most az a keret amit erre rá tudok szánni
Valószínűleg online futok egy kört még két őrlőre ismerkedés gyanánt (Lelit Fred és Sage Dose control) meg megnézem majd a facebook piacot.. ha azok sem, akkor utolsó nekifutásnak úgy láttam, hogy a Graef saját honlapján árul kést.
-
vicces1
aktív tag
-
Serpenthelm
csendes tag
válasz
Mano66
üzenetére
Írva van a csomagoláson, milyen vízzel javasolják (legalábbis a filteren biztosan, és lehet, hogy az oldalukon is).
Én perpillanat 67,4 mg/l NaHCO3 és 125,4 mg/l MgSO4*7H2O (kristályvizes formában bemérve) végső oldattal dolgozok, ez elvileg kb 40 KH és 51 GH körül van. Ezzel jön, és egészen közel van az általuk ajánlott vízhez.
(feltételezem, az ajánlott víz 50 ppm Mg az nem 50 ppm Mg2+-ra érthető, mert az kb. 200 GH lenne) -
törölt tag
válasz
Mano66
üzenetére
Ott valami zűr volt azzal a kávéval. Ha nem a saját szememmel látom, el sem hiszem:
1-1 csomag, ugyanazon a napon pörkölve, 3 hetes csomagok. Ha az első csomagból mérek ki a kosárba, a végén egy krémes, szirupos jóság jön le, masszív whiskey ízekkel, vastag cremával, durva illatokkal. Ha a másik csomagból őrlöm, akkor ugyanazon gépen és őrlőállításon, ugyanazokkal a paraméterekkel egy vizes lötty jön, olyan a teteje mknt a frissen kiöntött pezsgőé, habzik, sistereg valami hab a tetején, az íze pedig szó szerint mint valami sav, érezni ahogy marja az ember száját, ihatatlan. Tehát az egyik csomag isteni, a másik olyan mintha pezsgőtabletta lenne a vízben, úgy habzik. És kegyetlenül mar. -
-
Mano66
senior tag
-
-
-
-
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- PlayStation 4 Slim 1TB
- Azonnali készpénzes Sony Playstation 5 lemezes és digitális felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- GYÖNYÖRŰ iPhone 15 Pro Max 512GB Blue Titanium -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4089, 100% Akksi
- Lenovo T450s notebookok - 14", i5-i7, 4-12GB RAM, eu vil.bill, számla, gar
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi

És mindez egy olyan kávé, ami majdnem duplaannyiba került, mint a nálad kóstolt nagyon finom CM tesztpöri!!! 

Amúgy önteni tök jó vele szerinte is.