Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Gyorskeresés
Legfrissebb anyagok
- Bemutató Route 66 Chicagotól Los Angelesig 2. rész
- Helyszíni riport Alfa Giulia Q-val a Balaton Park Circiut-en
- Bemutató A használt VGA piac kincsei - Július I
- Bemutató Bakancslista: Route 66 Chicagotól Los Angelesig
- Tudástár AMD Radeon undervolt/overclock
Általános témák
LOGOUT.hu témák
- [Re:] [Argos:] MuzsikAI
- [Re:] [sziku69:] Szólánc.
- [Re:] [lezso6:] Miért veszünk SUV-okat?
- [Re:] [Luck Dragon:] Asszociációs játék. :)
- [Re:] Toyota Corolla Touring Sport 2.0 teszt és az autóipar
- [Re:] [D1Rect:] Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- [Re:] [Czeky:] Balszerencse?
- [Re:] [gban:] Ingyen kellene, de tegnapra
- [Re:] eBay-es kütyük kis pénzért
- [Re:] [sziku69:] Fűzzük össze a szavakat :)
Szakmai témák
PROHARDVER! témák
Mobilarena témák
IT café témák
Téma összefoglaló
Hozzászólások
jana86
csendes tag
Nekem van itthon összeeszkábált hőmérős karom, de nincs fejhőmérő a gépemben. Ha gondolod, azt megmérem majd, hogy pl. a hőmérő kar által 94 fokosnak mért kijövő víz a felmelegített csészében hány fokos lesz. (Ehhez kell majd egy másik hőmérő, ami épp rendelés alatt áll ebay-ről, nem tudom, mikor ér ide.) De ez azért eléggé pontatlan becslés lesz a te esetedre. Nem póbálsz meg eszkábálni egy hőmérős kart, akár az egyik topictárs által korábban ide feltett vakszűrő gumibetéttel? (Nem tudom, az mennyire használható.)
Sic.Transit
csendes tag
Igen, nincs. Új hobbit kell keresni.
Nekem nem kellett soha ráindítani semmiért. Van, hogy pattog egy-egy szem, de sosem nyert még.
A kipattogzódás miatt néhány szemcse a tölcséres felső rész szélén marad, azt amikor rendbe rakom a kávé után a gépet, le szoktam törölni-söpörni, hogy ne maradjon ott.
SoundON
tag
Mindig lesz különbség!
A fej után még rámegy a víz a vízterítődre, meg a felső szűrődre így azok is befolyásolják a kilépő vized hőfokát, ráadásul ha nagyobb az átfolyási mennyiség akkor melegebb, ha kisebb akkor meg hidegebb víz érkezik mindezekre miközben ezek az egységek is elkezdik felvenni a ráérkező melegebb/hidegebb vized hőfokát. És akkor még nem is beszéltem arról hogy mindeközben a bojleredben milyen hőmérsékleti folyamatok zajlódnak le, hiszen a kilépő vized helyett valamivel hidegebb víz érkezik a bojleredbe, de közben a pid bekapcsol és elkezd fűteni stb stb stb...és mindez egy presszó lefolyás alatt ...
izgi téma
grizlisandor
addikt
SJ örlővel ismerkedek a neten, akkor találtam, hogy már a Niche Zero-hoz(katt) is találtak ki módosítást.
.... és még wdt sem kell utána!
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
azt azért hiszem, ha látom, de úgy legyen!
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
72lakiluk
tag
Én pl. a felsőszűrő és a vízterítő közé dugom a hőelemet, és lazán visszacsavarom a csavart.
#64275200
törölt tag
Igen, ahogyan a hozzászólásodat olvastam rájöttem, hogy ez valóban sok összetevős folyamat. Azt hiszem otthoni laikusként nem is ásom bele magam annyira. Beállítok egy középátlagot a nyomásszabályzóval és kész. Nem 100 kávé/óra itthon a termelés. Talán ha egyszer lesz egy duál és pid-es gépem, akkor újra nekifutok a méricskélésnek.
jana86
csendes tag
És hol vezeted ki a zsinórját?
72lakiluk
tag
A lazán visszatett felsőszűrő felett van a 'drót' és a kart persze nem kell ráhúzni a pogácsára érkező vizet akarom mérni, akkor a felsőszűrőre érkező víz nagyjából mérvadó. Pontosabban inkább bedugom a vízterítő lyukába és úgy teszem vissza a szűrőt.
[ Szerkesztve ]
jana86
csendes tag
Így viszont gyorsabban folyik a víz, mintha kávét készítenél, emiatt a hőmérséklete is más lesz.
72lakiluk
tag
ezért gondolom, hogy nagyjából mérvadó. de a GC decis kazánja a piddel elég jól tartja pici tartományon belül a kifolyó hőmérsékletét. egy pogácsa megjelenése bizonyára megváltoztat valamit.
apropó, wdt. nem vagyok egy darálópodkesztet hallgató mattpergerbe oltott scottrao, de az a sejtésem, hogy a wdt lényege nem a rögmentesítés. már csak azért sem, mert minden kónuszos darálóm rögmentes őrleményt adott, a wdt mindig csak rontott rajta. nekem inkább úgy tűnik, hogy a kavargatástól lemegy az aljára a sok finom szemcse (olyannyira, hogy a legfinomabbak ki is jönnek a szűrő alján a wdt-zéstől), úgy amúgy meg egyenletesebb az eloszlás.
szerintem egyszerűen "kiszűri" a legfinomabb őrleményt.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
jana86
csendes tag
Nemcsak a kazán miatt, hanem mert a fej úgyis hűvösebb néhány fokkal, és az átfolyó vizet lehűti. A gyorsabban folyót kevésbé. Nem kukacoskodni akarok, csak ha már mér valamit az ember, akkor az legyen pontos. Különben nem sok értelme van a mérésnek.
72lakiluk
tag
Nem veszem annak ha valaki meg egyébként szeret elveszni a részletekben ( én nem ) az csak örül minden újabb problémafelvetésnek és megoldásnak
bluesfan
tag
Ezt én is valahogy így gondolom, mert amikor a daráló poharában próbáltam a mikrohabverővel elkeverni az őrleményt, a térfogata összeesett és az edény alján összeállt a keveréstől "leülepedett" finom réteg
jana86
csendes tag
Nem erről van szó, nem keresem a problémákat. De ha nem méred pontosan, akkor minek a mérés? Akkor lődd be ízre, és kész! Az sem lesz pontatlanabb, mint ez a mérem, de nem azt, de majd megbecsülöm módszer. Szerintem.
zolko74
tag
Ismerősnek ajánlottam az iponos GC-t mert neki csak az új felel meg, de úgy látom most nem rendelhető. Valaki megkapta már?
soldier2
őstag
Igen, kollégám ma megkapta, a 2018-as modell, már kávét is készített vele.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
Keresztapper
senior tag
Szerintem tökmindegy, hogy mennyinek méred a kilépő vizet. A Fejhőmérő által mutatott értéket passzítsd a különböző kávékhoz és így visszatalálsz, amikor kell. Nem kell beröffenteni mindig az űrhajót, ha csak kenyérért ugrasz le a sarki boltba.
http://palscoffeetech.com/
zolko74
tag
Bontatlan volt? Cady-hez szól a garjegye?
#64275200
törölt tag
Azért jött nálam elő most ez a kérdés mert két év után új jövevény van a házban. Ez egy kicsit nagyon más mint amit eddig megyszoktam. Először is még nagyon sárkányos a kazán, most nyomom lefelé. Az első izzításra 104,5 fokot mutatott a fejhőmérő. Másodsorban a napokban Fragolától visszajött Majort is most próbálgatom hozzá. Tehát mondhatom, hogy most mindent a nulláról kell kezdenem
De tudom megéri
mdav88
senior tag
Kazannyomast 1 bar korulire allitsd, az 120 fok koruli vizet nyom a kazanba.
Illetve ehhez meg egy szukitest kene alkalmazni, kb 2mm jo lehet kezdesnek.
handrash
őstag
1 Bar az nem kb 1 atmoszféra?
Mert ha igen, akkor hogyan lehet 120 Celziuszos folyékony víz?
Biztonságot? ---> http://www.athsecurity.hu/
mdav88
senior tag
Nyomas alatt mas a szitu😉
zolnagy
őstag
Szerintem ezt az 1 bart úgy kell érteni, hogy a légköri nyomáson felül 1 bar és akkor ki is jön a ~120 fok. Wiki: [link]
handrash
őstag
Az lehet.
Biztonságot? ---> http://www.athsecurity.hu/
PeterAgos
csendes tag
Pontosan így történik. Piszokul unalmas.
Csabszin
csendes újonc
Pont ez a téma foglalkoztat mostanság; hogy a tampersegéddel az eredeti szimpla gaggia szűrő jól működik-e vagy kell hozzá a Marzocco utángyártott?
Az eredetivel+ tampersegéddel nincsenek jó tapasztalataim.
[ Szerkesztve ]
Mazzer SJ, GC2018+PID, kézi pörkölő "szita" házi fedővel, gázláng-elosztó
KVfun
csendes tag
Az 1 bar az túlnyomás lehet. Tehát 1 bar a légköri felett.
#64275200
törölt tag
Többször esett már szó az őrlők hangjáról. Mivel énhozzám ez a Major olasz használatból került és előtte nem volt más a kezem alatt így nem tudom a többi típussal összevetni a hangját. Ezért a saját tapasztalatból indulok ki. Bevallom én sem mertem reggel hat óra előtt beindítani, mert visított mint a malac és ugye jobb a békesség a szomszédokkal. Most, hogy új késeket és csapágyat kapott Fragola jóvoltából, szinte olyan mintha a paplan alatt darálnék vele. Most már teljes nyugalommal darálok reggel hatóra előtt is mert semmivel sem hangosabb mint a szomszédom konyhamalaca vagy elektromos vezérlésű WC öblítése, amit éjszaka is kénytelen vagyok néha hallgatni
mdav88
senior tag
Igen, a tartályban felépül az atmoszférikus nyomáson felül +1 bar, amit vákuumszelep szabályoz. Mikor nyitva a szelep, a víz felforr 100fokon, megindul a gőzképződés, ami kiszorítja a levegőt, majd elzárja a szelepet és felépíti a nyomáskapcsolóval meghatározott plusz nyomást. Ezért nem forr a tartályban a víz folyamatosan csak a forráspont közelében van.
[ Szerkesztve ]
hoffman_
nagyúr
sziasztok,
tippet szeretnék kérni, hogy van-e értelmes kávéfőző 3-4-5e körül, vagy a Brikka alatt ugyanolyan sz*r az 1700Ft-os Auchanos alu, mint a 8 ezres akármilyen másik?
körülmények: adott egy kávét szerető ismerősöm, low-budgetből (3e) kell neki kávét összeraknom. ezt gondoltam túllépni egy PY kávéval, amit megfelelőre őrlök neki, meg egy alap kotyogóssal. a Senseo-nál biztos jobb lesz, azt gondolom.
2-3 személyes kotyi elég. Brikka nem jó sajnos sem az ára miatt, sem a kerámialap miatt...
köszönöm előre is, ha akadt tipp
[ Szerkesztve ]
"The time you enjoy wasting is not wasted time."
Wolfy999
tag
Valaki aki nem akar a kavefozore 3e Ftnal tobbet kiadni meg fogja venni kilonkent 6-8-10e Ftert PY mester kavejat?
soldier2
őstag
A Brikka teljesen jól működik kerámialapon is. Indukciós lapon viszont valóban nem működik (alátéttel túlmelegszik a tűzhely, azzal sem tökéletes)
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
coxymaxi
csendes tag
Lehetne Mokka, bár az sem sokkal olcsóbb és az sem jó kerámiára, de ha vesz egy kisebb normál főzőlapot akkor ez a kombó megfelelő lehet. Bár azt én sem értem, hogy akkor hogy vesz "minőségi", drága kávét?!
Ludovicus
aktív tag
Mindenképpen ajánlom az utángyártottat, a nyomtatott tampersegéddel "fillérekből" megvan a szett és az eredmény - legalábbis nekem - bőven kielégítő
fragola.6035
aktív tag
Én pl. nem adok egy kotyogóért 3e. Ft-nál többet. Kínai rozsdamentes kotyogót használok most, volt vagy 1500 Ft. Általában Casino Mocca filter kávékkal használom, de most épp Roastopus-szal. Szerintem jobb, mint egy Brikka, legalábbis én finomabbakat főzök a sima kotyogóval, mint Brikkával. Az acél kotyogóban nem ég meg a kávé, konkrétan kézzel meg lehet fogni, annyira nem meleg.
Az őrleménnyel elég nagy a mozgástér, egészen le lehet menni a púder finomságig, kinek mi tetszik. Lehet presszóközeli, vagy filterszerű. Lehet előáztatni, hőmérséklettel játszani.
Nem egy örök élet ez az olcsó kotyogó, gázon idővel kipúposodik kissé az alja, kissé már billeg az asztalon, de 1-2 évet kibír, és végtelenszer újrahasznosítható.
Ha szánnék rá több pénzt, akkor egy minőségi acél kotyogót vennék.
[ Szerkesztve ]
https://caffe35.webnode.hu/
stereofan
tag
szerintem kotyogósnál a végeredmény tekintetében ugyanúgy fontos a jó alapanyag, mint karos gép esetében.
egy jó technikával meg pl. pall&yotz mester get up-jával nagyon jó mokkákat lehet készíteni (ez jelenleg 6.096,- Ft /kg áron kapható) nyilván őrlő szükséges, vagy esetleg olyan helyről kell rendelni ahol mokkához őrölve tudják küldeni.
minőségi kavéscsészék: https://bit.ly/2zlhnDo
(#87240) Sic.Transit válasza grizlisandor (#87204) üzenetére
Sic.Transit
csendes tag
No, lesz a Niche-hez gyári megoldás a pattogzásra. elvileg minden tulaj megkaphatja majd posta ellenében: https://www.youtube.com/watch?v=BsxUzpH0VIw
Ha tényleg így lesz, az azért elég fasza.
hoffman_
nagyúr
+ stereofan
köszi a hasznos kapcsolódó hozzászólásokat!
többiek:
nincs szó semmilyen hajlandóságról. a delikvens Senseo-t használ és pont. én szeretném ráerőltetni meglepetésnek a PY kávét (egy játékon belül), amit én fogok megvenni. ehhez lett volna szükségem segítségre, miszerint az élvezeti értéke egy jó kávénak átjön-e egy filléres, egyszerű mokka pot-on is, vagy sem. ha csökken, az nyilván nem akkora gond, ezzel számoltam.
ui.:
párom szeretett volna hozni nekem Brikkát Milánóból múltkor és a Bialetti üzletben mondták neki, hogy a Brikka nem fog menni kerámián. ha mégis megy, akkor sajnos át lettünk ejtve.
"The time you enjoy wasting is not wasted time."
freaghill
őstag
Van is konkrét típus, hogy melyiket vennéd meg, ha már acélt vennél?
Ispy
veterán
Eladó Bialetti Brikka (2).
"Debugging is like being the detective in a crime movie where you're also the murderer."
iatti
aktív tag
a gc elött pár hónapig bialetti miniexpress volt a mazzer minimhez,amit előbb megvettem mint a gc-t.ott is kijött a minőségi kávé előnye a bolti téglához képest.
bluesfan
tag
Tetszik a hozzáállásuk, hogy ők is rámozdultak a kérdésre és nem intézték el egy legyintéssel, hogy akit zavar a pattogás, úgyis megoldja.
Hozzáteszem, hogy egyáltalán nem tragikus ennek a mértéke gyárilag sem.
fragola.6035
aktív tag
Korábban a Roastopus árult szép minőségű acél kotyogót. Nem emlékszem a márkára, de az jó darab volt.
https://caffe35.webnode.hu/
vicces1
aktív tag
A 3csészés b.moka most csak 6000Ft, annyit azért megér.
De érdemes vele "játszani", mennyiségek tekintetében, pl. egészen biztos hogy nem érdemes ajánlott mennyiségű vizet beletölteni. (60-65gr-al volt jó) -persze ez a 3cup-os méretűre igaz, ebből kiad egy jó duplát. De lehet játszani a különböző hőmérsékletű vizekkel is.
Abszolút nem ég meg a kávé szerintem, sőt előfordulhat, hogy nyújtani kell, mert alacsony marad a hőfok.
A három adag is hülyeség, kivéve ha szétmosott löttyöt csinálunk belőle.
14gr körül megy a kosárba nem tömörítve, de a finomsággal bőven lehet játszani, nálam az IMS felsőszűrő többet adott ízben hozzá, mint a brikkának. Annyi, hogy itt nem lesz crema, de ez ízben nem jelent semmit.
Persze egy őrlő kell hozzá, meg hogy ne hetekre előre legyen leőrölve.
Kerámián minden megy, csak az indukcióson nem.
[ Szerkesztve ]
Xiaomi Mi2s, Mi4c, Mi5s plus
picit tartok a daráló tartósságától, masszivitásától, de úgy amúgy nekem is nagyon tetszik.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
vtechun
veterán
Sziasztok! Jelenleg egy Dolce Gusto piccolo kávéfőzőt használok, újratölthető kapszulával, jobb minőségű kávékkal - frissen darálva (8-9 gramm) a Graef CM702-esen. A gyári kapszulái a DG-nek nem túl jók, túl nagy választék nincs is belőle az utángyártott kapszulák terén sem. Ezért felmerült bennem, hogy beszerzek egy Nespresso gépet, mert ahhoz nagyságrendileg többfajta gyári kapszula van, ill. utángyártott is jelentősen többfajta van. Mellesleg lehet kapni hozzá fém tölthető kapszulát is.
Szerintetek van különbség minőségben a kétfajta kapszulás rendszer között?
Téma tudnivalók
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.