Hirdetés

2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Sport, életmód, utazás, egészség  »  Hardcore café (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2022-07-21 23:22:24

LOGOUT.hu

Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#87201) jana86 válasza #64275200 (#87200) üzenetére


jana86
csendes tag

Nekem van itthon összeeszkábált hőmérős karom, de nincs fejhőmérő a gépemben. Ha gondolod, azt megmérem majd, hogy pl. a hőmérő kar által 94 fokosnak mért kijövő víz a felmelegített csészében hány fokos lesz. (Ehhez kell majd egy másik hőmérő, ami épp rendelés alatt áll ebay-ről, nem tudom, mikor ér ide.) De ez azért eléggé pontatlan becslés lesz a te esetedre. Nem póbálsz meg eszkábálni egy hőmérős kart, akár az egyik topictárs által korábban ide feltett vakszűrő gumibetéttel? (Nem tudom, az mennyire használható.)

(#87202) Sic.Transit válasza Parci (#87198) üzenetére


Sic.Transit
csendes tag

Igen, nincs. Új hobbit kell keresni. :)

Nekem nem kellett soha ráindítani semmiért. Van, hogy pattog egy-egy szem, de sosem nyert még. :)

A kipattogzódás miatt néhány szemcse a tölcséres felső rész szélén marad, azt amikor rendbe rakom a kávé után a gépet, le szoktam törölni-söpörni, hogy ne maradjon ott.

(#87203) SoundON válasza #64275200 (#87193) üzenetére


SoundON
tag

Mindig lesz különbség!
A fej után még rámegy a víz a vízterítődre, meg a felső szűrődre így azok is befolyásolják a kilépő vized hőfokát, ráadásul ha nagyobb az átfolyási mennyiség akkor melegebb, ha kisebb akkor meg hidegebb víz érkezik mindezekre miközben ezek az egységek is elkezdik felvenni a ráérkező melegebb/hidegebb vized hőfokát. És akkor még nem is beszéltem arról hogy mindeközben a bojleredben milyen hőmérsékleti folyamatok zajlódnak le, hiszen a kilépő vized helyett valamivel hidegebb víz érkezik a bojleredbe, de közben a pid bekapcsol és elkezd fűteni stb stb stb...és mindez egy presszó lefolyás alatt ...
izgi téma :))

(#87204) grizlisandor válasza Parci (#87198) üzenetére


grizlisandor
addikt

SJ örlővel ismerkedek a neten, akkor találtam, hogy már a Niche Zero-hoz(katt) is találtak ki módosítást. :B

(#87205) sz.zs. válasza Parci (#87198) üzenetére


sz.zs.
senior tag

.... és még wdt sem kell utána! :N

Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó

(#87206) Parci válasza sz.zs. (#87205) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

azt azért hiszem, ha látom, de úgy legyen!

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#87207) 72lakiluk válasza #64275200 (#87200) üzenetére


72lakiluk
tag

Én pl. a felsőszűrő és a vízterítő közé dugom a hőelemet, és lazán visszacsavarom a csavart.

(#87208) #64275200 válasza SoundON (#87203) üzenetére


#64275200
törölt tag

Igen, ahogyan a hozzászólásodat olvastam rájöttem, hogy ez valóban sok összetevős folyamat. Azt hiszem otthoni laikusként nem is ásom bele magam annyira. Beállítok egy középátlagot a nyomásszabályzóval és kész. Nem 100 kávé/óra itthon a termelés. Talán ha egyszer lesz egy duál és pid-es gépem, akkor újra nekifutok a méricskélésnek.

(#87209) jana86 válasza 72lakiluk (#87207) üzenetére


jana86
csendes tag

És hol vezeted ki a zsinórját?

(#87210) 72lakiluk válasza jana86 (#87209) üzenetére


72lakiluk
tag

A lazán visszatett felsőszűrő felett van a 'drót' és a kart persze nem kell ráhúzni :) a pogácsára érkező vizet akarom mérni, akkor a felsőszűrőre érkező víz nagyjából mérvadó. Pontosabban inkább bedugom a vízterítő lyukába és úgy teszem vissza a szűrőt.

[ Szerkesztve ]

(#87211) jana86 válasza 72lakiluk (#87210) üzenetére


jana86
csendes tag

Így viszont gyorsabban folyik a víz, mintha kávét készítenél, emiatt a hőmérséklete is más lesz.

(#87212) 72lakiluk válasza jana86 (#87211) üzenetére


72lakiluk
tag

ezért gondolom, hogy nagyjából mérvadó. de a GC decis kazánja a piddel elég jól tartja pici tartományon belül a kifolyó hőmérsékletét. egy pogácsa megjelenése bizonyára megváltoztat valamit.

(#87213) Parci válasza sz.zs. (#87205) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

apropó, wdt. nem vagyok egy darálópodkesztet hallgató mattpergerbe oltott scottrao, de az a sejtésem, hogy a wdt lényege nem a rögmentesítés. már csak azért sem, mert minden kónuszos darálóm rögmentes őrleményt adott, a wdt mindig csak rontott rajta. nekem inkább úgy tűnik, hogy a kavargatástól lemegy az aljára a sok finom szemcse (olyannyira, hogy a legfinomabbak ki is jönnek a szűrő alján a wdt-zéstől), úgy amúgy meg egyenletesebb az eloszlás.

szerintem egyszerűen "kiszűri" a legfinomabb őrleményt.

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#87214) jana86 válasza 72lakiluk (#87212) üzenetére


jana86
csendes tag

Nemcsak a kazán miatt, hanem mert a fej úgyis hűvösebb néhány fokkal, és az átfolyó vizet lehűti. A gyorsabban folyót kevésbé. Nem kukacoskodni akarok, csak ha már mér valamit az ember, akkor az legyen pontos. Különben nem sok értelme van a mérésnek.

(#87215) 72lakiluk válasza jana86 (#87214) üzenetére


72lakiluk
tag

Nem veszem annak :) ha valaki meg egyébként szeret elveszni a részletekben ( én nem ) az csak örül minden újabb problémafelvetésnek :K és megoldásnak

(#87216) bluesfan válasza Parci (#87213) üzenetére


bluesfan
tag

Ezt én is valahogy így gondolom, mert amikor a daráló poharában próbáltam a mikrohabverővel elkeverni az őrleményt, a térfogata összeesett és az edény alján összeállt a keveréstől "leülepedett" finom réteg

(#87217) jana86 válasza 72lakiluk (#87215) üzenetére


jana86
csendes tag

Nem erről van szó, nem keresem a problémákat. :) De ha nem méred pontosan, akkor minek a mérés? Akkor lődd be ízre, és kész! Az sem lesz pontatlanabb, mint ez a mérem, de nem azt, de majd megbecsülöm módszer. Szerintem. :)

(#87218) zolko74


zolko74
tag

Ismerősnek ajánlottam az iponos GC-t mert neki csak az új felel meg, de úgy látom most nem rendelhető. Valaki megkapta már?

(#87219) soldier2 válasza zolko74 (#87218) üzenetére


soldier2
őstag

Igen, kollégám ma megkapta, a 2018-as modell, már kávét is készített vele.

Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!

(#87220) Keresztapper válasza #64275200 (#87200) üzenetére


Keresztapper
senior tag

Szerintem tökmindegy, hogy mennyinek méred a kilépő vizet. A Fejhőmérő által mutatott értéket passzítsd a különböző kávékhoz és így visszatalálsz, amikor kell. :) Nem kell beröffenteni mindig az űrhajót, ha csak kenyérért ugrasz le a sarki boltba.

http://palscoffeetech.com/

(#87221) zolko74 válasza soldier2 (#87219) üzenetére


zolko74
tag

Bontatlan volt? Cady-hez szól a garjegye?

(#87222) #64275200 válasza Keresztapper (#87220) üzenetére


#64275200
törölt tag

Azért jött nálam elő most ez a kérdés mert két év után új jövevény van a házban. Ez egy kicsit nagyon más mint amit eddig megyszoktam. Először is még nagyon sárkányos a kazán, most nyomom lefelé. Az első izzításra 104,5 fokot mutatott a fejhőmérő. Másodsorban a napokban Fragolától visszajött Majort is most próbálgatom hozzá. Tehát mondhatom, hogy most mindent a nulláról kell kezdenem :D
De tudom megéri

(#87223) mdav88 válasza #64275200 (#87222) üzenetére


mdav88
senior tag

Kazannyomast 1 bar korulire allitsd, az 120 fok koruli vizet nyom a kazanba.
Illetve ehhez meg egy szukitest kene alkalmazni, kb 2mm jo lehet kezdesnek.

(#87224) handrash válasza mdav88 (#87223) üzenetére


handrash
őstag

1 Bar az nem kb 1 atmoszféra?
Mert ha igen, akkor hogyan lehet 120 Celziuszos folyékony víz?

Biztonságot? ---> http://www.athsecurity.hu/

(#87225) mdav88 válasza handrash (#87224) üzenetére


mdav88
senior tag

Nyomas alatt mas a szitu😉

(#87226) zolnagy válasza handrash (#87224) üzenetére


zolnagy
őstag

Szerintem ezt az 1 bart úgy kell érteni, hogy a légköri nyomáson felül 1 bar és akkor ki is jön a ~120 fok. Wiki: [link]

(#87227) handrash válasza zolnagy (#87226) üzenetére


handrash
őstag

Az lehet.

Biztonságot? ---> http://www.athsecurity.hu/

(#87228) PeterAgos válasza Parci (#87198) üzenetére


PeterAgos
csendes tag

Pontosan így történik. Piszokul unalmas. :)

(#87229) Csabszin válasza Ludovicus (#87195) üzenetére


Csabszin
csendes újonc

Pont ez a téma foglalkoztat mostanság; hogy a tampersegéddel az eredeti szimpla gaggia szűrő jól működik-e vagy kell hozzá a Marzocco utángyártott?
Az eredetivel+ tampersegéddel nincsenek jó tapasztalataim.

[ Szerkesztve ]

Mazzer SJ, GC2018+PID, kézi pörkölő "szita" házi fedővel, gázláng-elosztó

(#87230) KVfun válasza handrash (#87227) üzenetére


KVfun
csendes tag

Az 1 bar az túlnyomás lehet. Tehát 1 bar a légköri felett.

(#87231) #64275200 válasza #64275200 (#87156) üzenetére


#64275200
törölt tag

Többször esett már szó az őrlők hangjáról. Mivel énhozzám ez a Major olasz használatból került és előtte nem volt más a kezem alatt így nem tudom a többi típussal összevetni a hangját. Ezért a saját tapasztalatból indulok ki. Bevallom én sem mertem reggel hat óra előtt beindítani, mert visított mint a malac és ugye jobb a békesség a szomszédokkal. Most, hogy új késeket és csapágyat kapott Fragola jóvoltából, szinte olyan mintha a paplan alatt darálnék vele. Most már teljes nyugalommal darálok reggel hatóra előtt is mert semmivel sem hangosabb mint a szomszédom konyhamalaca vagy elektromos vezérlésű WC öblítése, amit éjszaka is kénytelen vagyok néha hallgatni

(#87232) mdav88 válasza handrash (#87227) üzenetére


mdav88
senior tag

Igen, a tartályban felépül az atmoszférikus nyomáson felül +1 bar, amit vákuumszelep szabályoz. Mikor nyitva a szelep, a víz felforr 100fokon, megindul a gőzképződés, ami kiszorítja a levegőt, majd elzárja a szelepet és felépíti a nyomáskapcsolóval meghatározott plusz nyomást. Ezért nem forr a tartályban a víz folyamatosan csak a forráspont közelében van.

[ Szerkesztve ]

(#87233) hoffman_


hoffman_
nagyúr

sziasztok,

tippet szeretnék kérni, hogy van-e értelmes kávéfőző 3-4-5e körül, vagy a Brikka alatt ugyanolyan sz*r az 1700Ft-os Auchanos alu, mint a 8 ezres akármilyen másik?

körülmények: adott egy kávét szerető ismerősöm, low-budgetből (3e) kell neki kávét összeraknom. ezt gondoltam túllépni egy PY kávéval, amit megfelelőre őrlök neki, meg egy alap kotyogóssal. a Senseo-nál biztos jobb lesz, azt gondolom.

2-3 személyes kotyi elég. Brikka nem jó sajnos sem az ára miatt, sem a kerámialap miatt...

köszönöm előre is, ha akadt tipp :R

[ Szerkesztve ]

"The time you enjoy wasting is not wasted time."

(#87234) Wolfy999 válasza hoffman_ (#87233) üzenetére


Wolfy999
tag

Valaki aki nem akar a kavefozore 3e Ftnal tobbet kiadni meg fogja venni kilonkent 6-8-10e Ftert PY mester kavejat?

(#87235) soldier2 válasza hoffman_ (#87233) üzenetére


soldier2
őstag

A Brikka teljesen jól működik kerámialapon is. Indukciós lapon viszont valóban nem működik (alátéttel túlmelegszik a tűzhely, azzal sem tökéletes)

Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!

(#87236) coxymaxi válasza hoffman_ (#87233) üzenetére


coxymaxi
csendes tag

Lehetne Mokka, bár az sem sokkal olcsóbb és az sem jó kerámiára, de ha vesz egy kisebb normál főzőlapot akkor ez a kombó megfelelő lehet. Bár azt én sem értem, hogy akkor hogy vesz "minőségi", drága kávét?!

(#87237) Ludovicus válasza Csabszin (#87229) üzenetére


Ludovicus
aktív tag

Mindenképpen ajánlom az utángyártottat, a nyomtatott tampersegéddel "fillérekből" megvan a szett és az eredmény - legalábbis nekem - bőven kielégítő ;)

(#87238) fragola.6035 válasza Wolfy999 (#87234) üzenetére


fragola.6035
aktív tag

Én pl. nem adok egy kotyogóért 3e. Ft-nál többet. Kínai rozsdamentes kotyogót használok most, volt vagy 1500 Ft. Általában Casino Mocca filter kávékkal használom, de most épp Roastopus-szal. Szerintem jobb, mint egy Brikka, legalábbis én finomabbakat főzök a sima kotyogóval, mint Brikkával. Az acél kotyogóban nem ég meg a kávé, konkrétan kézzel meg lehet fogni, annyira nem meleg.
Az őrleménnyel elég nagy a mozgástér, egészen le lehet menni a púder finomságig, kinek mi tetszik. Lehet presszóközeli, vagy filterszerű. Lehet előáztatni, hőmérséklettel játszani.
Nem egy örök élet ez az olcsó kotyogó, gázon idővel kipúposodik kissé az alja, kissé már billeg az asztalon, de 1-2 évet kibír, és végtelenszer újrahasznosítható.
Ha szánnék rá több pénzt, akkor egy minőségi acél kotyogót vennék.

[ Szerkesztve ]

https://caffe35.webnode.hu/

(#87239) stereofan válasza Wolfy999 (#87234) üzenetére


stereofan
tag

szerintem kotyogósnál a végeredmény tekintetében ugyanúgy fontos a jó alapanyag, mint karos gép esetében.
egy jó technikával meg pl. pall&yotz mester get up-jával nagyon jó mokkákat lehet készíteni (ez jelenleg 6.096,- Ft /kg áron kapható) nyilván őrlő szükséges, vagy esetleg olyan helyről kell rendelni ahol mokkához őrölve tudják küldeni.

minőségi kavéscsészék: https://bit.ly/2zlhnDo

(#87240) Sic.Transit válasza grizlisandor (#87204) üzenetére


Sic.Transit
csendes tag

No, lesz a Niche-hez gyári megoldás a pattogzásra. elvileg minden tulaj megkaphatja majd posta ellenében: https://www.youtube.com/watch?v=BsxUzpH0VIw

Ha tényleg így lesz, az azért elég fasza.

(#87241) hoffman_ válasza fragola.6035 (#87238) üzenetére


hoffman_
nagyúr

+ stereofan

köszi a hasznos kapcsolódó hozzászólásokat!

többiek:

nincs szó semmilyen hajlandóságról. a delikvens Senseo-t használ és pont. én szeretném ráerőltetni meglepetésnek a PY kávét (egy játékon belül), amit én fogok megvenni. ehhez lett volna szükségem segítségre, miszerint az élvezeti értéke egy jó kávénak átjön-e egy filléres, egyszerű mokka pot-on is, vagy sem. ha csökken, az nyilván nem akkora gond, ezzel számoltam.

ui.:

párom szeretett volna hozni nekem Brikkát Milánóból múltkor és a Bialetti üzletben mondták neki, hogy a Brikka nem fog menni kerámián. ha mégis megy, akkor sajnos át lettünk ejtve.

"The time you enjoy wasting is not wasted time."

(#87242) freaghill válasza fragola.6035 (#87238) üzenetére


freaghill
őstag

Van is konkrét típus, hogy melyiket vennéd meg, ha már acélt vennél?

(#87243) Ispy


Ispy
veterán

Eladó Bialetti Brikka (2).

[link]

"Debugging is like being the detective in a crime movie where you're also the murderer."

(#87244) iatti válasza hoffman_ (#87241) üzenetére


iatti
aktív tag

a gc elött pár hónapig bialetti miniexpress volt a mazzer minimhez,amit előbb megvettem mint a gc-t.ott is kijött a minőségi kávé előnye a bolti téglához képest.

(#87245) bluesfan válasza Sic.Transit (#87240) üzenetére


bluesfan
tag

Tetszik a hozzáállásuk, hogy ők is rámozdultak a kérdésre és nem intézték el egy legyintéssel, hogy akit zavar a pattogás, úgyis megoldja.
Hozzáteszem, hogy egyáltalán nem tragikus ennek a mértéke gyárilag sem.

(#87246) fragola.6035 válasza freaghill (#87242) üzenetére


fragola.6035
aktív tag

Korábban a Roastopus árult szép minőségű acél kotyogót. Nem emlékszem a márkára, de az jó darab volt.

https://caffe35.webnode.hu/

(#87247) vicces1 válasza hoffman_ (#87233) üzenetére


vicces1
aktív tag

A 3csészés b.moka most csak 6000Ft, annyit azért megér.

De érdemes vele "játszani", mennyiségek tekintetében, pl. egészen biztos hogy nem érdemes ajánlott mennyiségű vizet beletölteni. (60-65gr-al volt jó) -persze ez a 3cup-os méretűre igaz, ebből kiad egy jó duplát. De lehet játszani a különböző hőmérsékletű vizekkel is.
Abszolút nem ég meg a kávé szerintem, sőt előfordulhat, hogy nyújtani kell, mert alacsony marad a hőfok.
A három adag is hülyeség, kivéve ha szétmosott löttyöt csinálunk belőle.
14gr körül megy a kosárba nem tömörítve, de a finomsággal bőven lehet játszani, nálam az IMS felsőszűrő többet adott ízben hozzá, mint a brikkának. Annyi, hogy itt nem lesz crema, de ez ízben nem jelent semmit.

Persze egy őrlő kell hozzá, meg hogy ne hetekre előre legyen leőrölve.

Kerámián minden megy, csak az indukcióson nem.

[ Szerkesztve ]

Xiaomi Mi2s, Mi4c, Mi5s plus

(#87248) Parci válasza bluesfan (#87245) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

picit tartok a daráló tartósságától, masszivitásától, de úgy amúgy nekem is nagyon tetszik.

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#87249) vtechun


vtechun
veterán

Sziasztok! Jelenleg egy Dolce Gusto piccolo kávéfőzőt használok, újratölthető kapszulával, jobb minőségű kávékkal - frissen darálva (8-9 gramm) a Graef CM702-esen. A gyári kapszulái a DG-nek nem túl jók, túl nagy választék nincs is belőle az utángyártott kapszulák terén sem. Ezért felmerült bennem, hogy beszerzek egy Nespresso gépet, mert ahhoz nagyságrendileg többfajta gyári kapszula van, ill. utángyártott is jelentősen többfajta van. Mellesleg lehet kapni hozzá fém tölthető kapszulát is.
Szerintetek van különbség minőségben a kétfajta kapszulás rendszer között?

(#87250) Ispy válasza Ispy (#87243) üzenetére


Ispy
veterán

Elkelt....

"Debugging is like being the detective in a crime movie where you're also the murderer."

Útvonal

Fórumok  »  Sport, életmód, utazás, egészség  »  Hardcore café (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.