Hirdetés
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- eBay-es kütyük kis pénzért
- hdanesz: Korlátlan 'A' kategóriás motor jogsi 43 évesen?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: MárkaLánc
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- vrob: Ugrás a 3D gyorsítás világába 1998-1999 játékaival
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
Hieronymus
veterán
Ha feltételezzük hogy minden kalóznak a saját túlélése a legfontosabb, de az is hogy a lehető legnagyobb részt kapja a zsákmányból, mind tökéletes logikával gondolkoznak, és ezt tudják a többiekről is,
A lehetőlegalacsonyabb rész a nulla. Akkor átúsztatják a másvilágra.
Ha zsákmányt kap, elérte a legnagyobb ajándékot. Életben maradhatott. -
Egon
nagyúr
Ahogy én írtam, nem matematikai alapon gondolkodtam, de erre most öhömm:
"hideg fejjel, maximálisan racionálisan gondolkodva"
Hideg fejjel, racionálisan ki akarna megdögleni?Ebben a példában senki, olvasd el a feladatot...

De még egyszer: vonatkoztassatok már el attól, hogy kalózok. Legyenek okosporszívók. Vagy robotkalózok. Így jobb? -
Geri Bátyó
addikt
Hihetetlen, hogy még mindig nem érted.
Az első körben 60 kalóz mondhatja, hogy osztozzunk.
Nem, nem mondhatja. Mivel maximalizálni akarják a hasznot. Mind a hatvanan. Úgy szavznak, mint egy gép: hideg fejjel, maximálisan racionálisan gondolkodva, csak a saját érdeküket nézve. Ez egy elöltesztelő ciklus: a 2. és a 3. kalóz addig szavaz NEM-mel, amíg hárman nem maradnak. A 4-től 7-ig addig, amíg heten maradnak. A 8-tól 15-ig addig, amíg 15-en nem maradnak. És így tovább, a 63-assal bezárólag.
A kalózok között is pacifista.
Nem olvastad végig a feladványt. Jelen esetben nem halnak meg a kiszavazottak, csak a kincsből nem részesülnek.
Ahogy én írtam, nem matematikai alapon gondolkodtam, de erre most öhömm:
"hideg fejjel, maximálisan racionálisan gondolkodva"
Hideg fejjel, racionálisan ki akarna megdögleni? -
Egon
nagyúr
Egyébként egy kulcs(fél)mondat kimaradt mindkét feladványbó (kiemelés):
Ha feltételezzük hogy minden kalóznak a saját túlélése a legfontosabb, de az is hogy a lehető legnagyobb részt kapja a zsákmányból, mind tökéletes logikával gondolkoznak, és ezt tudják a többiekről is, akkor... -
Egon
nagyúr
Az első körben 60 kalóz mondhatja, hogy osztozzunk. Innentől nincs miről beszélni. A kalózok között is pacifista.
Egyébként te úgy játszod a Ki nevet a végén-t, hogy ha kiütnék egy bábudat, megdumálod, hogy inkább mégsenem legyen ilyen? Vagy ha nem tudsz hatost dobni induláskor, akkor jó az ötös is, vagy esetleg a páros számok?
Játék. Szabályokkal...
-
Egon
nagyúr
Az első körben 60 kalóz mondhatja, hogy osztozzunk. Innentől nincs miről beszélni. A kalózok között is pacifista.
Hihetetlen, hogy még mindig nem érted.
Az első körben 60 kalóz mondhatja, hogy osztozzunk.
Nem, nem mondhatja. Mivel maximalizálni akarják a hasznot. Mind a hatvanan. Úgy szavznak, mint egy gép: hideg fejjel, maximálisan racionálisan gondolkodva, csak a saját érdeküket nézve. Ez egy elöltesztelő ciklus: a 2. és a 3. kalóz addig szavaz NEM-mel, amíg hárman nem maradnak. A 4-től 7-ig addig, amíg heten maradnak. A 8-tól 15-ig addig, amíg 15-en nem maradnak. És így tovább, a 63-assal bezárólag.
A kalózok között is pacifista.
Nem olvastad végig a feladványt. Jelen esetben nem halnak meg a kiszavazottak, csak a kincsből nem részesülnek.
-
Pajac
csendes tag
Innentől kezdve beszélhetünk a feladatról.
"Ha feltételezzük hogy minden kalóznak az a legfontosabb, hogy a lehető legnagyobb részt kapja a zsákmányból, akkor hány felé osztják a kincset?" -
Geri Bátyó
addikt
-
Hieronymus
veterán
Szerintem Pajac verziójában is egyértelműen 1 megoldás van. Ő ugyan kivette a vízbedobásos részt de ez a megoldási metóduson szerintem nem változtat. Egy lényeges mondatot pont le is írsz:
"A kalózvezérig mindenki beadhatja a kulcsot"
Ez így is lenne ha nem gondolnák végig a folyamatot mindannyian, a külömbség annyi, hogy itt már a második kalóznak is bele kell gondolnia abba, hogy ő egyedül már kevés amikor ketten maradnak, ezért a harmadik kalózzal kell együtt szavaznia és emiatt az egész sor egy kicsit eltolódik, de a logika kb ugyan az mint az előző verzióban. A külömbség annyi, hogy a 2 hatványai helyett az elosztási pontok (2^x)-1 -nél vannak.
És igen, vannak olyan feladványok is ahol inkább a "dobozon kívül" való gondolkodás a lényeg, de itt szerintem pont nem az a cél hogy mondvacsinált tényezőket vonjunk be a képletbe mert a feladat pontosan leírja hogy mi az egyetlen motiváció:
Minél több PÉNZZZZ!!!!4!!négy!
És a 49-50 kalóz pont ezért nem fog az elosztásra szavazni amikor 100-an vannak, mert akkor csak 1/100 részt kapnak, míg ha 63-nál teszik meg akkor az már 1/63, feltéve hogy a náluk közvetlenül idősebbek is akarnak részt szerezni... És ezt a feladat megválaszolja: igen, akarnak.
Szóval kár behozni olyan tényezőket, hogy melyik kalóz kivel beszél össze, kinek ki a rokona vagy éppen gyerekkori barátja, mik a kapitány hosszútávú céljai a csoporttal, vagy kit nem érdekel a kincs, mert éppen pályát akar váltani.
Lehet, kéne találni valamilyen out-of-the-box feldványt is
-
PSti
tag
Már az előzőhöz is akartam, csak elmaradt. Ez nem matematika és nem is logika, hanem emberi természet/intelligencia/ostobaság. Innentől fogva nincs biztos megoldás.
Gondoljunk bele, hogy mondjuk a 100 főből 60 viszonylag fiatal. Ha van egy kis eszük, rájönnek már elsőre, hogy ha nyerészkedni akarnak, mind meghalnak, tehát már elsőre igennel szavaznak és 100 részre osztják.
Ha nem annyira okosak, akkor 1-2 ember halála után jönnek rá, hogy mind meghalnak, ha nem igennel szavaznak.
Ha pedig nincs ennyi eszük és eljutnak oda, hogy hárman legyenek, az lesz, hogy ha ketten maradnak, a másik ki fog nyírni, hogy csak az övé legyen, tehát kell egy társ, tehát mindhárman igent mondanak.
És arról még nem is beszéltünk, hogy hány ember kell a hajóhoz minimum és optimálisan, tehát azt is nézhetik, hogy ne maradjon túl kevés ember.Vagy, mivel fiatalok, gyorsan lekardozzák az időseket mert azok mire felfogják mi a helyzet, halottak....
-
SzőkeKapitán
tag
Egon!
Bármit helyettesítek be, a feladványnak több megoldása lehetséges.
Sok megoldás.
Matematika feladványoknak kevés számú megoldással kell rendelkeznie. Az optimális az, ha egyetlen megoldás lehetséges.
Jelen esetben az első választásnál véget érhet a történet Mivel a szavazat egyenlőség már nem elegendő követelmény. A kalózvezérig mindenki beadhatja a kulcsot. A kalózvezér nyilván győz. Tudom a kettő hatványaiban rejlik az elméleti megoldás, csak rezgő lábakon áll.Szerintem Pajac verziójában is egyértelműen 1 megoldás van. Ő ugyan kivette a vízbedobásos részt de ez a megoldási metóduson szerintem nem változtat. Egy lényeges mondatot pont le is írsz:
"A kalózvezérig mindenki beadhatja a kulcsot"
Ez így is lenne ha nem gondolnák végig a folyamatot mindannyian, a külömbség annyi, hogy itt már a második kalóznak is bele kell gondolnia abba, hogy ő egyedül már kevés amikor ketten maradnak, ezért a harmadik kalózzal kell együtt szavaznia és emiatt az egész sor egy kicsit eltolódik, de a logika kb ugyan az mint az előző verzióban. A külömbség annyi, hogy a 2 hatványai helyett az elosztási pontok (2^x)-1 -nél vannak.
És igen, vannak olyan feladványok is ahol inkább a "dobozon kívül" való gondolkodás a lényeg, de itt szerintem pont nem az a cél hogy mondvacsinált tényezőket vonjunk be a képletbe mert a feladat pontosan leírja hogy mi az egyetlen motiváció:
Minél több PÉNZZZZ!!!!4!!négy!
És a 49-50 kalóz pont ezért nem fog az elosztásra szavazni amikor 100-an vannak, mert akkor csak 1/100 részt kapnak, míg ha 63-nál teszik meg akkor az már 1/63, feltéve hogy a náluk közvetlenül idősebbek is akarnak részt szerezni... És ezt a feladat megválaszolja: igen, akarnak.
Szóval kár behozni olyan tényezőket, hogy melyik kalóz kivel beszél össze, kinek ki a rokona vagy éppen gyerekkori barátja, mik a kapitány hosszútávú céljai a csoporttal, vagy kit nem érdekel a kincs, mert éppen pályát akar váltani.
Lehet, kéne találni valamilyen out-of-the-box feldványt is
-
Geri Bátyó
addikt
Már az előzőhöz is akartam, csak elmaradt. Ez nem matematika és nem is logika, hanem emberi természet/intelligencia/ostobaság. Innentől fogva nincs biztos megoldás.
Gondoljunk bele, hogy mondjuk a 100 főből 60 viszonylag fiatal. Ha van egy kis eszük, rájönnek már elsőre, hogy ha nyerészkedni akarnak, mind meghalnak, tehát már elsőre igennel szavaznak és 100 részre osztják.
Ha nem annyira okosak, akkor 1-2 ember halála után jönnek rá, hogy mind meghalnak, ha nem igennel szavaznak.
Ha pedig nincs ennyi eszük és eljutnak oda, hogy hárman legyenek, az lesz, hogy ha ketten maradnak, a másik ki fog nyírni, hogy csak az övé legyen, tehát kell egy társ, tehát mindhárman igent mondanak.
És arról még nem is beszéltünk, hogy hány ember kell a hajóhoz minimum és optimálisan, tehát azt is nézhetik, hogy ne maradjon túl kevés ember. -
Egon
nagyúr
Egon!
Sok megoldás.
Matematika feladványoknak kevés számú megoldással kell rendelkeznie. Az optimális az, ha egyetlen megoldás lehetséges.
Jelen esetben az első választásnál véget érhet a történet Mivel a szavazat egyenlőség már nem elegendő követelmény. A kalózvezérig mindenki beadhatja a kulcsot. A kalózvezér nyilván győz. Tudom a kettő hatványaiban rejlik az elméleti megoldás, csak rezgő lábakon áll.Ennek a feladványnak egy logikus megoldása van (A megadott feltételek mentén).
Ahogy az előzőnek is az volt (arra nem jöttem rá, mert hibás volt a megközelítésem). -
Hieronymus
veterán
Ez egy játék, ha nem bírsz elvonatkoztatni a valóságtól, akkor a "kalóz" szó helyére helyettesíts be bármit, ami nem késztet a szabályok figyelmen kívül hagyására (mittudomén, legyenek manók vagy rütyütyük, akármi, ami nem fog a valóságnak megfelelően viselkedni, hanem megmarad a játék keretei között).
A gyakorlatban nyilván modellezhetetlen egy ilyen helyzet, hiszen n+1 dolog történhet (a teljesség igénye nélkül: aki megtalálja a kincset, nem osztja meg a többiekkel, lemészárolják egymást stb.). Ezért vannak kitételek, szabályok, hogy egzakt megfejtés lehessen, ezt kellene megérteni.
Ezen túlmenően, tételesen cáfolni lehet az állításaid:
1. Nem fog "összebeszélni" a 49 és 50. kalóz, mert nem ellenségei saját maguknak: ők is a profitmaximalizálásra törekszenek (egészen addig, amíg biztonságban vannak).
2. Nem értem, miért korrelálna a fejlődésképtelenek csoportja az életkori sorrenddel, ez a való világban sem így van. Amúgy lehet hogy a legfiatalabb és a legidősebb kalóz között csak 5-10-15 év korkülönbség van, ez nem derül ki.
3. Az alkalmatlan kalózok maguktól is kihullanak a rostán: pl. meghalnak 1-1 hajó megtámadásakor.
4. A feladat világosan meghatározott szabályokon alapul, nem kell "minden felálláshoz" adaptálni (pl. ezen az alapon lehetne olyat is mondani, hogy az összes kalóz képes átlátni a helyzetet, mivel tökéletes logikával rendelkezik (ez ugye már alapból nem életszerű...), így már a szavazás megkezdése előtt tudja a 36 (jelen példában 37) kalóz, hogy nem jut neki semmi, így akár le is rohanhatja a 63-64 idősebb kalózt (főleg az előző példában, ahol a zsákmány mellett a túlélés is tét volt), és akár a fiatalságukat és a meglepetés erejét kihasználva még győzhetnek is adott esetben (persze ezt továbbgondolva, tökéletes logikával a többség is tudja, hogy erre számítani kell, tehát igyekszik felkészülni erre - és így tovább a végtelenségig: az ilyen típusú gondolkodásnak egy feladványban nem sok értelme van).Egon!
Sok megoldás.
Jelen esetben az első választásnál véget érhet a történet Mivel a szavazat egyenlőség már nem elegendő követelmény. A kalózvezérig mindenki beadhatja a kulcsot. A kalózvezér nyilván győz. Tudom a kettő hatványaiban rejlik az elméleti megoldás, csak rezgő lábakon áll. -
Egon
nagyúr
Ez csak egy pont a sok közül.
Ha a 49 és 50. kalóz összebeszél, akkor állíthatja meg a folyamatot amikor akarja. Feltéve, hogy az alsó és felsőház többi része az elvárás szerint szavaz.Továbbá figyelembe kell venni egy teljesen más igényt. A csoport erősségét a fejlődés képtelenek akadályozzák. Leginkább a sor vége.
Ha tőlük szabadulnak meg a tartós zsákmányosztási arány csak javulni fog. Mindenkinek érdeke a használható kalózok megtartása, az alkalmatlanok kizárása.
Ezt matematikailag nem tudod leírni, nem lehet adaptálni minden felálláshoz. Szubjektum.Ez egy játék, ha nem bírsz elvonatkoztatni a valóságtól, akkor a "kalóz" szó helyére helyettesíts be bármit, ami nem késztet a szabályok figyelmen kívül hagyására (mittudomén, legyenek manók vagy rütyütyük, akármi, ami nem fog a valóságnak megfelelően viselkedni, hanem megmarad a játék keretei között).
A gyakorlatban nyilván modellezhetetlen egy ilyen helyzet, hiszen n+1 dolog történhet (a teljesség igénye nélkül: aki megtalálja a kincset, nem osztja meg a többiekkel, lemészárolják egymást stb.). Ezért vannak kitételek, szabályok, hogy egzakt megfejtés lehessen, ezt kellene megérteni.
Ezen túlmenően, tételesen cáfolni lehet az állításaid:
1. Nem fog "összebeszélni" a 49 és 50. kalóz, mert nem ellenségei saját maguknak: ők is a profitmaximalizálásra törekszenek (egészen addig, amíg biztonságban vannak).
2. Nem értem, miért korrelálna a fejlődésképtelenek csoportja az életkori sorrenddel, ez a való világban sem így van. Amúgy lehet hogy a legfiatalabb és a legidősebb kalóz között csak 5-10-15 év korkülönbség van, ez nem derül ki.
3. Az alkalmatlan kalózok maguktól is kihullanak a rostán: pl. meghalnak 1-1 hajó megtámadásakor.
4. A feladat világosan meghatározott szabályokon alapul, nem kell "minden felálláshoz" adaptálni (pl. ezen az alapon lehetne olyat is mondani, hogy az összes kalóz képes átlátni a helyzetet, mivel tökéletes logikával rendelkezik (ez ugye már alapból nem életszerű...), így már a szavazás megkezdése előtt tudja a 36 (jelen példában 37) kalóz, hogy nem jut neki semmi, így akár le is rohanhatja a 63-64 idősebb kalózt (főleg az előző példában, ahol a zsákmány mellett a túlélés is tét volt), és akár a fiatalságukat és a meglepetés erejét kihasználva még győzhetnek is adott esetben (persze ezt továbbgondolva, tökéletes logikával a többség is tudja, hogy erre számítani kell, tehát igyekszik felkészülni erre - és így tovább a végtelenségig: az ilyen típusú gondolkodásnak egy feladványban nem sok értelme van). -
Hieronymus
veterán
Ez csak egy pont a sok közül.
Ha a 49 és 50. kalóz összebeszél, akkor állíthatja meg a folyamatot amikor akarja. Feltéve, hogy az alsó és felsőház többi része az elvárás szerint szavaz.Továbbá figyelembe kell venni egy teljesen más igényt. A csoport erősségét a fejlődés képtelenek akadályozzák. Leginkább a sor vége.
Ha tőlük szabadulnak meg a tartós zsákmányosztási arány csak javulni fog. Mindenkinek érdeke a használható kalózok megtartása, az alkalmatlanok kizárása.
Ezt matematikailag nem tudod leírni, nem lehet adaptálni minden felálláshoz. Szubjektum. -
Pajac
csendes tag
Próbáljuk meg a visszafelé számolást ennél a feladványnál is.
Három kalóz esetén tiszta a képlet.
Öt kalóznál már bukik a 4. és az 5., ergo a 7. kalóznál a 4. kalóztól felfelé IGEN-nel szavaznak. Elvileg ez alapján a 15., a 31. és a 63. kalóznál van lehetősége a fiatalaknak leszavazni az öregebbeket, és meg is fogják tenni, mert a semmi és a valami között kell választaniuk, így a megoldás szerintem 63.Én is úgy látom, hogy amíg nem maradnak 63-an, addig senki nem tudja megakadályozni, hogy a 63 legidősebb az osztozkodás ellen szavazzon.
63-nál meg a 32 fiatalabb osztozkodási javaslata ellen nem tud tenni semmit a 31 legidősebb kalóz. -
Egon
nagyúr
Ha a kalóz életben akar maradni, akkor nem áldozza be az életét. Márpedig életben akar maradni.
Ebből a feladatból kivettem az életben maradást, de az egyenlőséges feladatból is ki lehetne venni és ott is elég a legfiatalabb kizárása az osztozkodásból anélkül, hogy vízbe fojtanák a nyomorultat.
Az előző feladat megoldása (64) is helyes, még akkor is, ha nem fogadod el.
A Pitagorasz-tételt sem kötelező elfogadni, pedig az nemcsak az euklideszi geometrában bizonyítható, hanem a gömbgeometriában is.Mikor várható a megoldás közzététele?
-
Pajac
csendes tag
De ez nem az öregek és fiatalok konfliktusa.
Ez csak megtévesztés a feladatban. Ha kiesett minden fiatal, a konfliktus marad.
ár az előző megoldást sem fogadtam el, hiszen minden pillanatban, minden kalóz felülbírálhatja a korábbi álláspontját. Minél közelebb kerül hozzá az úsztatásos halál annál inkább akar osztozkodni. Mindig lehet egy kalóz, aki a saját életét beáldozza azért, hogy a feletteseit is hullámsírba küldje. Ha egyébként is rosszul áll a szénája, csak nyerhet az ügyön.
Az 50 -50 arány az első körben is beállhat. A felső 50-ből bárki besegíthet a ( további) mészárlás elkerülésébe, bármikor.
Ezt nem lehet leírni matematikai alapon.Ha a kalóz életben akar maradni, akkor nem áldozza be az életét. Márpedig életben akar maradni.
Ebből a feladatból kivettem az életben maradást, de az egyenlőséges feladatból is ki lehetne venni és ott is elég a legfiatalabb kizárása az osztozkodásból anélkül, hogy vízbe fojtanák a nyomorultat.
Az előző feladat megoldása (64) is helyes, még akkor is, ha nem fogadod el.
A Pitagorasz-tételt sem kötelező elfogadni, pedig az nemcsak az euklideszi geometrában bizonyítható, hanem a gömbgeometriában is. -
Hieronymus
veterán
De ez nem az öregek és fiatalok konfliktusa.
Ez csak megtévesztés a feladatban. Ha kiesett minden fiatal, a konfliktus marad.
ár az előző megoldást sem fogadtam el, hiszen minden pillanatban, minden kalóz felülbírálhatja a korábbi álláspontját. Minél közelebb kerül hozzá az úsztatásos halál annál inkább akar osztozkodni. Mindig lehet egy kalóz, aki a saját életét beáldozza azért, hogy a feletteseit is hullámsírba küldje. Ha egyébként is rosszul áll a szénája, csak nyerhet az ügyön.
Az 50 -50 arány az első körben is beállhat. A felső 50-ből bárki besegíthet a ( további) mészárlás elkerülésébe, bármikor.
Ezt nem lehet leírni matematikai alapon. -
Egon
nagyúr
Próbáljuk meg a visszafelé számolást ennél a feladványnál is.
Három kalóz esetén tiszta a képlet.
Öt kalóznál már bukik a 4. és az 5., ergo a 7. kalóznál a 4. kalóztól felfelé IGEN-nel szavaznak. Elvileg ez alapján a 15., a 31. és a 63. kalóznál van lehetősége a fiatalaknak leszavazni az öregebbeket, és meg is fogják tenni, mert a semmi és a valami között kell választaniuk, így a megoldás szerintem 63. -
Pajac
csendes tag
A 3. kalóznak ez nem érdeke, mivel elég ha csak a 2. kalózzal összefogva szavaz az osztozkodásra az 1. kalóz ellenében, szóval ha eljut 5 főig a kiszorítósdi, akkor nem fog ott megállni.
Itt az a kérdés, hogy van-e olyan mintázat, ami lejjebb szorítja a küszöböt (hirtelen nem találtam ilyet, viszont attól még létezhet), de ha teljesen logikusan gondolkodnak a kalózok, akkor szerintem 99 részre lesz osztva a kincs, mivel a mérleg nyelvét jelentő "középső" kalóznak (és mindenkinek aki nála fiatalabb), aki a példában az 50., fel kellene ismernie, hogy nincs egyensúlyi állapot, és ha hagyják, hogy lejjebb menjen a küszöb, akkor óhatatlanul ki lesznek szavazva.Így van. Ekkor a három legidősebb nem az osztozkodásra szavaz és ez ellen a két fiatalabb semmit nem tud tenni. A #3 hozzászólásban tévedtem.
-
Pajac
csendes tag
-
V.Milán
aktív tag
-
Egon
nagyúr
A 3. kalóznak ez nem érdeke, mivel elég ha csak a 2. kalózzal összefogva szavaz az osztozkodásra az 1. kalóz ellenében, szóval ha eljut 5 főig a kiszorítósdi, akkor nem fog ott megállni.
Itt az a kérdés, hogy van-e olyan mintázat, ami lejjebb szorítja a küszöböt (hirtelen nem találtam ilyet, viszont attól még létezhet), de ha teljesen logikusan gondolkodnak a kalózok, akkor szerintem 99 részre lesz osztva a kincs, mivel a mérleg nyelvét jelentő "középső" kalóznak (és mindenkinek aki nála fiatalabb), aki a példában az 50., fel kellene ismernie, hogy nincs egyensúlyi állapot, és ha hagyják, hogy lejjebb menjen a küszöb, akkor óhatatlanul ki lesznek szavazva. -
Pajac
csendes tag
Attól függ, hogyan írod le a kalózok viselkedését. Ha mindenki 100% a maximumra hajt vakon és hülyén, a két legidősebb kalóz fog felezni a kincsen.
Ha van eszük a fiatalabbaknak, a mohóságtól (és attól, hogy mit beszéltek meg) függően kialakulhat más helyzet is, de azt nem lehet konkrétan kiszámolni.
Amikor öten maradnak, a három fiatalabbnak már lesz annyi esze, hogy összefogjanak és leszavazzák a két legidősebbet.
-
V.Milán
aktív tag
Attól függ, hogyan írod le a kalózok viselkedését. Ha mindenki 100% a maximumra hajt vakon és hülyén, a két legidősebb kalóz fog felezni a kincsen.
Ha van eszük a fiatalabbaknak, a mohóságtól (és attól, hogy mit beszéltek meg) függően kialakulhat más helyzet is, de azt nem lehet konkrétan kiszámolni.
Jav.: most olvastam az előző verziót és, hogy itt többség kéne; akkor egy kalózé marad a kincs, nem tudnak kialakulni azok a stabil egyensúlyi pontok, mint a másik feladványban
-
V.Milán
aktív tag
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- új/használt beszerzés - TESZTELT Samsung 250GB, 500GB 2,5"-os SATA (860EVO,870EVO) SSD-k
- HIBÁTLAN iPad Pro M4 13" 512GB Ezüst, Wi-Fi + Cellular - 1ÉV Garancia, Számla
- FUJITSU LIFEBOOK U7311 i5-1135G7/8GB/256 GB NVME/14 " FHD IPS laptop
- CORSAIR Vengeance DDR5 6000MHz CL36 32GB Kit2
- Asus Rog Xbox Ally Z2
- Samsung Galaxy S24 Ultra 12/256GB, Újszerű, 12 Hónap garanciával.
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S23/Samsung Galaxy S23+/Samsung Galaxy S23 Ultra
- Modern Gamer Laptop i5-13420H Rtx 4050 6GB 16GB DDR5 144Hz
- Akció!!! Microsoft Surface Laptop 4 13.5" i7-1185G7 16GB 512GB IPS 2.2K TOUCH 1 év garancia
- AKCIÓ! Bontatlan Zacsis Új Lenovo Thinkpad T14 G5 Laptop 14" -50% Ultra 7 155U 16/512 FHD+ Magyar!