Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- GoodSpeed: Márkaváltás sok-sok év után
- D@reeo: Pi-hole és a Telekom Sagemcom F@st 5670 DNS beállítása
- N€T0X|N: Poloskahegy
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- bb0t: Ikea PAX gardrób és a pokol logisztikája
Új hozzászólás Aktív témák
-
dkess
őstag
válasz
takacsbotond
üzenetére
Elméletileg manual módban egy fix szorzóhoz (és BCLK -hoz, de ez utóbbit ne bántsuk) tudod beállítani a lehető legkisebb olyan feszültséget, amin stabil a rendszer.
Automata módot célszerűen turbo boost -nál használunk. Nálad a videóban mind a négy magra ez van állítva maximum 47 -re (azaz a max all-core turbo: 4700 MHz). Ebben az esetben tudsz beállítani offset feszültséget, mely alapvetően lehet nulla (ekkor alapértelmezés szerint automata módban kapja a feszt a CPU) illetve negatív értéket (ha a lap támogatja) vagy éppen pozitítvat. Utóbbi esetekben az éppen aktuális frekvenciához alapértelmezésként adandó feszültséghez számolódik hozzá.
Azon gondolkodom, hogy az Aida nem-e rossz feszültséget jelenít meg amit látsz. CPU-Z -vel is ugyanezt látod? Alábbi linken láthatjuk, hogy a lapoddal megegyező típusú alaplapban egy 3770K (ami Neked is van) 3700 MHz -en (ez a gyári max all-core turbo) a lap ennyi feszültséget ad: 1,064 V (Core Voltage). Ez nagyon más, mint amiket írtál és gyanús, hogy esetleg a Te értékeid rosszak ...
Egyébként amennyiben jól látom, akkor van frissebb BIOS a lapodhoz. Nem tudom - lehet ez is érdekes lehet ...
-
dkess
őstag
válasz
takacsbotond
üzenetére
Amennyiben jól látom a videóban, akkor:
- 47 -es szorzó van állítva max. all core turbo -nak (azaz nem fix a frekvencia),
- manuális CPU feszültség módban van.Bár a 85 C nagyon jó hőmérsékletnek tűnik 4,7 vagy 4,8 GHz -en 1,44 V -al, de ez a fesz a CPU mellett az alaplapot (VRM) fokozottan igénybeveszi. 1,35 V felé ne menjél semmiképpen.
Azt is jól látom a videóban, hogy már 3,5 GHz -en (ez kevesebb a gyári 3,7 GHz max all core turbo -nál) is már 1,37 V -ot ad? Teljesen automata módban mennyi feszt adna a lap? Avagy ekkor nem stabil a tuning? Amennyiben igen, akkor akár némi pozitív offset feszültség beállítással nem tudnád orvosolni (ez ugye csak automata fesz módban van)?
Iránymutatónak leírom mi van nálam. Ez nem "profi" tuning és egyáltalán nem volt cél a határok feszegetése. 3770K delidelve itt is. Itt sem fix frekvencia, offset feszültség nulla (automata fesz szabályozás). Néhány alapórajeles fesz/hőmérséklet is alább a mostani nyári kánikulában - azért látszik, hogy a lap "rendesen" adja a feszültséget így automata módban, de így is jóval kevesebb, mint Nálad.
- 1,6 GHz (alap idle frekvencia) - 1,025V / 37 C
- 3,7 GHz (gyári max all core turbo) - 1,22 V / 50 C (CPU-Z stress test)
- 4,2 GHz (tuning max all core turbo) - 1,225 V / 60 C (CPU-Z stress test)
- 4,4 GHz (tuning max all core turbo) - a feszültségre nem emlékszem, mert csak a stress teszt ment meg pár BfV kör (mivel érzékelhető többletet nemigen nyújtott - így maradt a 4,2 GHz) / 75 C (CPU-Z stress test)Amennyiben jól láttam, akkor negatív offset feszültséget nem tudtam beállítani - lenyíló listában csak a nulla meg pozitív értékek szerepeltek. Mondjuk belegondolva lehet be lehet írni (a kézzel beírás egyébként sok helyen működik az MSI BIOS -ban). FIX frekvenciát és feszültség megadást nem akartam. Engem már a 4,4 GHz -en a 75 C is eltántorított a továbbmeneteltől ...
-
Speed®
titán
válasz
takacsbotond
üzenetére
1.5Vot RAMnak adunk, nem 22nm procinak..már az 1.35V is nagyonmax. 24/7re.
Miért ment annyit..igazából ha ilyen feszekkel kínálgattad, lehet maga a válasz is ez..a degradáció létező jelenség.
-
A.C.E.
aktív tag
válasz
takacsbotond
üzenetére
1.44 en előbb utóbb leolvad mint a csernobili erőmű.
-
F e Z o
veterán
válasz
takacsbotond
üzenetére
Lehet elfogy/túlmelegszik a lapod vrm-e. 1,44V marha sok egy ivynek..
-
A.C.E.
aktív tag
válasz
takacsbotond
üzenetére
Én is azzal az alaplappal állítottam 4.4 ghz re fix 1.195 volttal, a 4.5 már 1.250 et kér és kezd melege lenni a cuccnak,ergo felesleges feljebb erőltetni.
-
Kupszi
aktív tag
válasz
takacsbotond
üzenetére
Minnél kisebbre, amin még lefut a Windows-ba egy teszt. Ha hibázik 2-lépcső felfele.
Az hogy milyen feszt kell állítani neki az CPU példány függő. Indulj ki 1.35volt-ról, ha ott nem megy akkor hagyd. Könnyen elpusztul a CPU a magas feszültségen használva.
Új hozzászólás Aktív témák
- Konzolokról KULTURÁLT módon
- Víz- gáz- és fűtésszerelés
- Megtartotta Európában a 7500 mAh-t az Oppo
- BestBuy topik
- Autós topik
- Kecskemét és környéke adok-veszek-beszélgetek
- OFF TOPIC 44 - Te mondd, hogy offtopic, a te hangod mélyebb!
- League of Legends
- Meghalt a Windows 10, éljen a Windows 10!
- M.2 csatlakozók terén (is) jónak ígérkezik az MSI közelgő AMD-s alaplapja
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3317, 100% Akksi
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 3rd - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD Touch I W11 I CAM I Garancia!
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- 157 - Lenovo LOQ (15ARP9) - AMD Ryzen 7 7435HS, RTX 4060 (ELKELT)
Állásajánlatok
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi