Hirdetés
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- GoodSpeed: A RAM-válság és annak lehetséges hatásai
- D@reeo: Pi-hole és a Telekom Sagemcom F@st 5670 DNS beállítása
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- GoodSpeed: Márkaváltás sok-sok év után
- eBay-es kütyük kis pénzért
- N€T0X|N: 4070 Super -> 5070ti
Új hozzászólás Aktív témák
-
szab.tam
nagyúr
válasz
enemy107
üzenetére
a fent említett minimum feszes, 3 gigás az alap. és win alól futó "turbo V"-ben csináltam egy szoftveres profilt 3.6 ghz-re. max szorzóval, és így nem kell biosba mennem.
csak az fsb emelkedik 200@240
itt a ram a változatlan leosztás melett a kritikus 1000 alatt marad, 960-on.
és a feszeket hozzáemelem.
így 1 kattintás a húzot profil. most tovább nem görcsölök.
megnézem a vga végét, és utána még pár trémárk, és megy vissza a minimal profilra..a 3.6 ghz-es profil.
15x240
strap200
ram 960
vcore 1.350 load 1.328
pll 1.5
fsb term 1.32 *
ram 2.1 *
nb 1.32 *
sb 1.1* ezekn még próbálok visszavenni. kicsit direkt túllőttem, hogy a tesztek biztos lemenjenek...
-
szab.tam
nagyúr
válasz
enemy107
üzenetére
ha biosban 1.175-öt adok, vagy 1.125-öt, mindegy. load 1.12 lesz belőle.
1.1-gyel is próbáltam. azt rögtön kéken eldobja.a q9550-em 2.8ghz-en 1.0 v-tal is megelégszik...
csak bosszant, hogy akartam még egy passzív gépet, és a tetű vga miatt vissza kellett tenni ventit...
amíg be nem pipulok, nem dugom azt is egy 15 centis riserre, kiforgatom 90 fokkal, és ráteszek valami többkilós batárt...
de ez legalább jó, hogy ha a vga-t meg tudom oldani, akkor ennek már nem fog kelleni venti. a fetek jéghidegek.
nb-hez most nem férek hozzá tapizni, de 1.1v-on lehet, hogy azon sem kell bordát cseréljek.
1.86 von a kingmax-ok hűtő nélkül is csak kézmelegek.
végül is ez volt a főcél, nem a 4 ghz..
ráadásul ahogy emelem a fszt, valahoan (táp, lap?) jön kis cöcörgés. így nem.
táp ugye passzív
egy 3.5-ös samu winyó egy himuro-ban, sziacs mögött csücsül.
azt átklónozom egy 2.5-ös hdd-re, és így be tudom rakni egy scythe quiet drive-ba, és azt a himuro-ba.a vga-val meg kezdek majd valamit...
és akkor megnyugszom...

-
szab.tam
nagyúr
válasz
szab.tam
üzenetére
na, imádom a logikus dolgokat:
vcore.
bios 1.175v. load 1.120v
csökkentem 1.150-re. load erre csak 1.144-re esik.....az ibt alatti gflops ugyanúgy 17.8-17.9 gflops. tehát nem az van, hogy.nem indul el instabilitás miatt "teljes gőzzel", és így kisebb a dropp... (habár ezt inkább a linx szokta művelni...)
-
szab.tam
nagyúr
válasz
enemy107
üzenetére
most a minimumot játszom ki.
a gtl ref máshogy van megadva, mint a gigáknál. átszámolhatatlan asusba...linx valamiért hülyésedik, így 15 körös, 1 giga ramos ibt-t nézek.
15x200
ram 800
17.8 gflops.1200@400rpm 54-55 fok max -szal elvan ibt alatt...
ez már passzívan is hűthető lenne, ha az idióta 5750-em nem bolondult volna meg.
(a procicsere előtt még ment 70 fokon furmak-kal, egy moddolt mini ninja hűtővel passazvan. nem volt procilimit, nem azért maradt hűvös. erre meg most venti nélkül 60 fok idle, és a borda is forró, tehtát nem a gpu és hűtő közti érintkezéssel van a gond...). így most hiába menne a proci passazvan, a vga miatt úgyis kell venti a gépbe. mintha valmiért meglódult volna gpu fesz, de az t meg nem látom msi ab-ben sem... (na, de ez off...)a feszek jól alakulnak:
vcore 1.175@load 1.120v
pll 15
fsb term és nb is 1.1(!)v. kisebb nincs...
ram 1.9vmár csak a vcore-t és a ramfeszt tudom tovább cökkenteni...
ha megtalálom a minimumot, akor holnap még nekiugrok a tuningnak.
közben próbáltam mindenféle strapont, de 900 fölött a ram meghülyül. vissza kell osztanom 900 alá... -
szab.tam
nagyúr
válasz
enemy107
üzenetére
ami már megy:
p5qd turbo (p45), E5700
14x260 =3640
1.375v @load 1.32
llc off
pll 1.6
fsb term, (gigánál vtt) 1.3
ram 867 2v
nb 1.3
sb 1.1ha innen elmozdulok, linx-et kéken eldobja...
3 giga rammal 21.5 gflops
ez 75 fokon.
(nem vágom hanyatt tőle magam...)
ahogy elnézem, ezzel a procival a mezei 4X1 gb kingmaxok sem szeretik a 900 fölötti frekit.
az asus-nál van eg yfsb strapon állítás, 200, 266, 333, 400. és ezen belül felajánl különböző frekiket.
sajnos ez elég átláthatatlan, egyszerűbb lenne, ha simán adná az arányokat.
de azt megfigyeltem, ghy különböző prociknál különféle strapon alattiakat szeret. tehát a végeredmény hiába ugyanaz a ramfreki, az egyik strapon-nál stabil, a másiknál el sem indul...nem erőltetem tovább egyelőre.
most nézek egy 3ghz, ram 800 minimál alulfeszt.
vid 1.248 -
szab.tam
nagyúr
válasz
KAMELOT
üzenetére

szépen sorban:
van itt hirtelen kb. 5 db 775 lapom, asszem ennyi procim, egy pár garnitúra ddr2 ramom.
úgyhogy a 775-öt aránylag vágom...
1.4 v vcore-t még a nagy ninja + 1200 sflex-szel tudnom kell hűteni.
az 1.5 v a pll-re vonatkozott, mert azt nem tudtam egyedül, mint írtam is. (ott nagy elvi eltrések lehetnek, lásd wolf vx. york.a corsair vizes fosairól inkább ne beszéljünk. volt. ruppót nem ér. több hely marad bent, kb. ennyi az előnye. az emberek általában addig dícsérik, amíg birtokolják, és meggyőzik magukat, milyen jó kis cucc ez. vissza nem szokták sírni...

"LGA775 tolod a feszt adod a szorzót és az FSB-t ennyi."
na persze. és játszol az fsb term-el, nb-vel, gtl-ekkel...nem az 1366-taé állítottam szembe, hanem az 1155 k-s prociaival. ott téynelg nem kell semmit csinálni...
5ghz... gyelőre 3.5 fölé nem tudok menni.
(pedig azt még a leghervadtabb 5200-ak is tudják.) 2-3 éve azt egy barátomnál kb. 5 perc alatt állítottam be. -
szab.tam
nagyúr
-
szab.tam
nagyúr
hi!
csatlakoztam ide is egy E5700-zal. milyen revízió, még nem néztem.
egyelőrea 3000@3600-al is gondban vagyok.
p5qd turbo, 4 giga kingamx 1066, nagy ninja.
tehát aránylag minden adott.
de gondolom, kicsit más a lelkivliága, mita 8*** wolfoknak, és q9***-es yorkoknak.egy kérdés, ami totál homály: mennyi pll kell ezeknek?
(mert amíg a wolf simán kaphatott 1.7-et, akár többet is,a yorknak már azt 1.6 is rengeteg volt....
-
szab.tam
nagyúr
válasz
Europum
üzenetére
[OFF]parára vágtad magad? - az milyen?

képzeld, aki meg gerincre. magát.....
[/OFF]asszem azzal kezdtem, hogy a ram hibázási lehetőséget zárd ki. a 3x-t egy kb. 300-ig gondoltam. de te már megint 1000-en nyomod. és 1.8v-on, amire szintén 1.9-et írtam, asszem. így nem zárod ki a ramhibát..... tessék úgy csinálni, hogy a ram 800-900 közé essen, cl5-ben, 1.9-2.0v közé. miután megtudtad,mennyit bír a proci, kezdheted babrálni a ramokat. már nincs több oldala, hogy ugyanazt máshonnan megközelítsem....

próbáltad már pont azon, amin nekünk ment? #5974
-
szab.tam
nagyúr
válasz
Europum
üzenetére
pont ezért vedd vissza a ram szorzót! mert így nem tudod,mi a hiba.
ha 3x van, akkor sem a ram, sem a northbridge-ben csücsülő ramvezérlés hibája nem lehet. így megtudod a proci végét.
sokan egyszerre akarnak mindent rántani, és így nem tudják, mi nem bírja....én így jártam a mostani asrock lapommal.
-
szab.tam
nagyúr
válasz
bolcsodal
üzenetére
bolcsodal:
nem az én gépem, nem én választottam, csak próbáltam kicsit terelgetni a srácot.
cpu, vga, ram. lapból az elmúlt 2 évben már begyűjtöttem pár vacakot, (pl. 3 asrock...)
így abban nem akartam javasolgatni.... de ahogy elnézem, nem rossz. ott csak azt néztem, hogy az 5 giga ep43 melyik jött ki eleve 5200-at támogató biossal, hogy azt már ne kelljen frissítgetni floppy-ról, és inkább pcie1x legyen rajta több, mint sima pci...és köszi, mert azokból a beállíatásokból indultam ki, amit adtál.

Europum:
mivel nem az én én gépem, itt sincs előttem, így csak emlékekből pár dolog.
bolcsodal adott egy fesz támpontot:
a hsz-ban lesz egy link...ja, de itt van pdf-ben az alaplapi leírás a biosról...
a ramokat úgy kezdtem, (feltéve, hogy hasonló 1066-jaid vannak? - 800-nál más a helyzet!), hogy ramfesz 1.9v, időzítések cl5, majd még alatta az ott lévő 3 fő: 5-5-18. a többit nem piszkáltam. fontos, hogy a ramszorzót, System Memory Multiplier (SPD) 3-ra állítsd, mert így a tuningnál az fsbx3-mal még 300x3-nál is csak 900-nál jársz, és tuti nem lesz az a hibaforrás. kicsit feljebb pci expr. frek fix 100!
a cpu vcore 1.3v, és indult az fsb.... kb ennyi. mást nem is nagyon piszkáltam. asszem a CPU PLL-t, ( 1,55 -> 1.5?), és CPU Reference-t (1.805 - > 0,78?) még talán vissza is vetem egy lépcsőt a gyárilag adotthoz képest, mert alapból a maximumon voltak.
szerintem kb. ennyi volt. de úgy éreztem 3500-3600 közt, hogy a 12x-t jobban szereti, mint a 12.5X-t. könnyen lehet, hogy alacsonyabb szorzóval, magasabb fsb-vel. és kisebb ramszorzóval még tovább jutni. de nekünk ez így totál jó.
ha előre megkérdeznek, egy stabil 3200-3300-mal már kiegyeztem volna. ez már csak + ajándék...
-
szab.tam
nagyúr
válasz
bolcsodal
üzenetére
na. meg volt az első kör. (most hozott haza a delikvens...)

emlékeztetőül:
GA-EP43-DS3LR
E5200, htx2
2x1 1066 kingmax
his 4830 iceq
Gigabyte Superb 460 W
valami giga ház, (szép...)12x290=3480 vcore 1.3v terhelés dropp -> 1,26v
ram 3x= 870 cl5 1.9v - ezt még bőven lehetne babrálni, de békén hagytam, ne ez legyen a hibaforrás.12x300=3600 már csak vcore 1.3125v. de ezt elvből nem feszegettük. csak orthos indítás, hogy van-e kül. 300-on 1.3v vs. 1.3125v. van. előbbi egyből piros, utóbbi ment egy darabig, de leállítottuk.
ez csak arra kellett, hogy bírná még, és 290-nél nem megyünk 1.3v alá, de 1.3v fölé sem, hogy magasabban (300) stabil legyen.
így marad ez: 12x290=3480 vcore 1.3v
orthos, prime, 3dmark2001. ezeket futtattuk, stabil. 3d06 sajna nem is indul, mert 1360x768-as 26"lcd, és 50" plazma van (jelenleg klónban), de ehhez min 1280x1024 kijelző kéne, kevés a 768 sor.... prime alatt zárt ház, max 63 fok.mpchc, powerdvd7, dxva baállítva: mkv, bluray hardveres gyorsítással szépen megy.
grid és társai tesztelése holnap után. csak oda még kell egy vga monitorozó, (gondolom riva tuner...)
első napra ennyi...
elsőre úgy érzem, jól lett összeválogatva. winyó és perifériák nélkül kompletten 100k-ból aránylag gyors és halk gép.
-
szab.tam
nagyúr
válasz
bolcsodal
üzenetére
kiindulásnak jó lesz, köszi. de asszem egy 12x, alacsaonyabb fsb-vel indulok, 1.9v-os ramfessszel, és mindenképp 900 körüli rammal, a ramhibát kiküszöbölve. azt a végére hagyom.
azt amúgy sem értettem soha, hogy a ramot minek hegyezik ki sokan. a gyakorlatban nagyon ritkán múlik valami rajta. viszont az instabilitásnak sokszor okozója.
(a játékkgépemen a 1066-os kingmaxok 667-re definiálva, húzás után valami 800 körül mennek, és semmit nem veszek észre ahhoz képest, amikor 1100 cl4-ben nyúztam...)
-
szab.tam
nagyúr
hajháló!
egy kedves barátom összerakatott egy gépet:
GA-EP43-DS3LR
E5200
1066 gigmaxtávsegítséget adok neki. nézem az alaplap bios leírását, és elakadtam:
CPU Vcore 1.17500V [Auto]
CPU Termination 1.200V [Auto]
CPU PLL 1.550V [Auto]
CPU Reference 0.805V [Auto]az én asrock laponban a vcor-on kívül mindent máshogy hívnak. itt most mi, micsoda?
nb, sb, stb...
a ramokat majd visszaosztjuk, amennyire kell, de az fsb húzáskor nem akaroma feszekt auto-n hagyni, mert abból gubancok is lehetnek. (elvileg meglódulhat).
kérnék valami induló, javasolt támpontot az utolsó 3 feszhez, egy kb. 12.5x260=3250-höz.ha esetleg van egy komplett bios beállítás leírás, valami hasonló frekihez, az még tutibb lenne...
vagy akár valami külföldi oc-s oldal link is jó. (anno a hervadt asrock-omat egy ilyen tesztoldal kül. beállítási javaslatairól puskázva tudtam belőni.)
Új hozzászólás Aktív témák
- Eredeti Microsoft Windows 10 / 11 Pro OEM licenc Akciós áron! 64/32 bit Azonnali kézbesítéssel
- Apple Watch Series 7 44mm, használt,Töltővel,12 hó garanciával
- HIBÁTLAN iPhone 12 Mini 128GB Purple -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3631,94% Akkumulátor
- GeForce RTX 2070 blower (OEM HP) Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest

(pedig azt még a leghervadtabb 5200-ak is tudják.) 2-3 éve azt egy barátomnál kb. 5 perc alatt állítottam be.