Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D@reeo: Pi-hole és a Telekom Sagemcom F@st 5670 DNS beállítása
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- bb0t: Ikea PAX gardrób és a pokol logisztikája
- GoodSpeed: A RAM-válság és annak lehetséges hatásai
- bambano: Bambanő háza tája
Új hozzászólás Aktív témák
-
bolcsodal
addikt
válasz
jocek91
üzenetére
Feltételezem a szorzót nem állítottad, tehát a 3200 MHz 12,5*256-os kombinációban jön össze. IDLE, azaz nyugalmi időszakban az EIST 6x-os szorzóra veszi vissza a proci órajelét azaz: 6x256 = 1536MHz. A CPU-Z pedig kiírja ezeket az értékeket terheléstől függően...
Akkor most mi a problémád?

-
bolcsodal
addikt
válasz
hoditogame
üzenetére
Úgy érted, hogy 1.2V MCH fesz mellett nem indul el? Mert azt valószínűtlennek tartom....hiszen minden más fesz marad, max az MCH hőtermelése nő meg...

-
bolcsodal
addikt
válasz
hoditogame
üzenetére
1.2V-on nem indul el?

-
bolcsodal
addikt
válasz
hoditogame
üzenetére
Alacsony az MCH fesz......
-
bolcsodal
addikt
válasz
hoditogame
üzenetére
Sok az FSB a feszhez. Elképzelhető, hogy 350 alatt wall-os a proci! Mondom, hogy apránként indulj felfelé egy legalább fél óráig stabil Prime95 blend beállításról...

Valószínűtlen, hogy CL6 840MHz-hez 2,1V-ot kérjen a Kingmax....
Főleg Standard Perf. level mellett... -
bolcsodal
addikt
Azok 10% tuningtól is kifinghatnak....

(#12587) hoditogame: Leírtam mit csinálnék:[link]
Ha a CPU feszt emeled emeld a hozzá tartozó ref-eket is 0.05-0.1V-al.
De Itt szerintem a RAM (Turbo PEerf. level) És az alacsony MCH fesz lesz a hunyó...Próbáld apránként FSB320-ról felfelé...
-
bolcsodal
addikt
válasz
balage.
üzenetére
Tehát CL6 1066-os RAM-ok.
A következőt csinálnám: Időzítések auto-ról manual-ra (6-6-6-18). Fesz 2.0V (DRam ref. 1.0V). MCH fesz 1.2V. DRAM-FSB osztó pedig maradjon a helyén. Ha az FSB-t tudja stabilizálni, akkor ráér a RAM ferkit emelni. Perf. enhanche: Standard!
Ezekkel a RAM beállításokkal, csak akkor fog elhasalni, ha Latch érzékeny (nem tetszik neki a DRAM : FSB osztó). Ki kell próbálni több Latch-al, visszaosztva.
A RAM gyártója nem derült ki...vagy láma vagyok....
-
bolcsodal
addikt
válasz
hoditogame
üzenetére
CL5-ös memóriák? A Perf. enhanche-et (a RAM késleltetését befolyásolja) vedd standard-ra ezért nem stabil! Pontosan milyen RAM-ok? CPU-Z RAM screenshot jóljönne.
Mentek valaha 1066-Turbo beállítást a RAM-jaid?

Első körben pedig a Manual-t olvasnám el (esetleg tölteném le pdf-ben), de lehet hogy ódivatú vagyok...

-
bolcsodal
addikt
válasz
hoditogame
üzenetére
10x300-ról indulj 10 MHz-enként. 320-környékétől Prime95 blend-del tesztelj minden beállítást legalább 10 percig....
Türelemjáték.
A RAM-ok maradjanak 800 közelében, de vigyázz, mert nem biztos, hogy minden Latch-et szeretni fognak órajeltől függetlenül (FSB
RAM arány). 
-
bolcsodal
addikt
válasz
balage.
üzenetére
Ha 2.2V-ot kapnak a RAM-ok, és az FSB is ilyen magas az MCH fesz meghálálná az 1.2V-ot! Emeld (ésszel) az MCH fesz-t és a hozzá tartozó ref-eket.
Ennél sokkal magasabb FSB-t már nem fogsz elérni szerintem. De kipróbálhatnád 9-es szorzón hátha engedi tovább és nem wall-os 390-nél. Ha nem wall-os, akkor van rá esély, hogy 10-es szorzón is lehet stabilizálni plusz feszekkel.
Hogy miért megy alacsony szorzón magas FSB-t?
1: Mákos vagy!
2: Magasabb szorzón alacsonyabb FSB-t tud azonos feszen, ez így van rendjén.
3: Szorzóemeléshez mindig irreálisan sok fesz kell összehasonlítva az FSB emeléshez.Én megpróbálnám 12.5-ön apránként emelni az FSB-t. Nem lepődnék, meg ha ugyanúgy 3.8GHz lenne a vége, de hátha lehet FSB320-on stabilizálni értelmes fesszel.
Nálam pl. 10x310 VID a stabil állapot, de ennek ellenére 12.5-ös szorzón, ugyanazon a feszen 250-es FSB-n be sem bootol...

-
-
bolcsodal
addikt
válasz
darál0w
üzenetére
És tényleg!
Most láttam először hatását az MCH fesz emelésének életemben... 
Vajon az FSB értéke, vagy az eredetihez képest számított tuning, ami befolyásolja az MCH fesz emelés mértékét?
Ugye most FSB1333-on van FSB800 helyett. Vajon egy alapból FSB1333-as procchoz kevesek a default beállítások?

-
bolcsodal
addikt
Üdv! Eddig VID (1.175V)-en használtam a procit, ami valós (CPU-Z) 1.12V-ot jelent. Ezzel FSB310-en stabil minden.
Gondoltam megpróbálom valós 1.2V-on mit tud a procc. FSB333. (10x333-on használnám)
A gondom az, hogy Xp-n Blend, Small FFT, IBT stabil. De Win7-en a Prime Blend kifagy (Memtest - 200% coverage hibátlan, 15 kör IBT stabil).
So what?

-
bolcsodal
addikt
-
bolcsodal
addikt
válasz
KAMELOT
üzenetére
320-nál wall-os a proci! Hiába emelem a feszt...ratyi példány! A RAM-ok pedig had menjenek az a dolguk! Ezt találtam a leggyorsabb beállításnak 1033/CL6, nem volt különbség 800/CL4-között és ott is 2V-ot kérne így inkább megy így!
Ráadásul nem minden LATCH-en stabil...ezen éppen az volt...

(#12434) Rick4: Annyit azért nem vesz vissza! De ha nincs vele gond, minek izgatod magad? Terhelés alatt Vdrop-ol, a Speedstep pedig visszavesz kicsit...
Amúgy meg kicsit magas a VID-je...és? Az enyém alacsonynak számít mégsem megy....cserébe melegszik mint állat.
-
bolcsodal
addikt
A Vdrop inkább az alaplaptól függ. Erre találták ki a Loadline Calibration-t, amit persze mindenki kikapcsol, aki nem akarja Voltage Peak-ekkel kinyírni a prociját....
Annyit szoktak még, hogy a VID+Vdrop feszt állítanak be fix-en BIOS-ban és akkor a valós fesz inkább közelebb lesz a VID-hez....
Szerintem nálad sem vészes. Inkább FSB-wall közelében van jelentősége szerintem.

-
bolcsodal
addikt
Anno próbálkoztam sokmindennel. VTT, MCH, CPU-ref stb...EP45-ös lapban nem sikerült az FSB-t 310 fölé vinni stabilan.
Bár R0-ás stepping-el nincs tapasztalatom, azok átlagban jobbak, mint az M0-ás széria... 
És akkor szorzót még nem is emeltem...FSB310-nél irreális fesz kell a szorzóemeléshez sajnos...
-
bolcsodal
addikt
Eléggé leterheli a 12V-os ágat a 4850 (főleg egy 350-es tápnál). Én is hasonlót vettem észre, amikor cseréltem a 3850-et 4830-ra. Hirtelen az addig beállított fesz nem volt elég a stabil működéshez, emelnem kellett ugyanahoz az FSB-hez.
Ugyanúgy Win7 boot közben rendszertelenül fagyogatott....Emelj CPU feszt, amíg nem lesz stabil..ennyi. 4850-es VGA-val már nem lesz stabil az IGP-vel beállított 300x12.
(#12229) Rick4: Egy élményindex lefuttatása megmondja stabil-e...

-
-
bolcsodal
addikt
válasz
üzenetére
Jó lesz a LinX is..végülis az IBT is azt használja....
Milyen házad van? Nekem Sileo500-ban ha leveszem az oldalát a maghő olyan 56-57-ig megy fel IBT alatt. Zárt házban sokkal rosszabb 61-62, de akkor meg a VGA melegszik a huzat hiánya miatt...

Viszont nálam fordítva van. 29fokos proci mellett a magok minimum 44 fokosak IDLE.
..
Mondjuk a magok hőmérséklete fontos... -
bolcsodal
addikt
válasz
DeckardCain
üzenetére
FSB310 baromira nem magas P45-ös chipsetnek.
Kb 450-től számít magasnak..ekkor fontosak inkább az MCH beállítások (fesz, ref stb...). -
bolcsodal
addikt
válasz
DeckardCain
üzenetére
Csak hogy ne a levegőbe beszéljek:
Az EIST miatt vette vissza az órajelet és feszt, de e lényeg: BIOS Normal fesz, 10-es szorzó.

-
bolcsodal
addikt
válasz
DeckardCain
üzenetére
IBT Max terhelés mellett nekem is felmegy 61fokig Freezer7Pro-val (FSB310x10 1.14V). Prime95 blend ugyanilyen beállításokkal 58 fok. Persze mindezek zárt házban, ha leveszem az oldalát jó 4 fokkal jobbak az értékek. Szóval szeirntem nem olyan rossz a gyári. Esetleg ha a szorzót visszaveszed és FSB-t emelsz lehet hűvösebb lesz. Próbáld ki Normal feszen mennyi FSB-t bír 10-es szorzó mellett.
Én azt vette észre, hogy a szorzóemelés kéri a legtöbb feszt, míg normal feszen Vdrop-ot számolva 1.12V-on vígan elszaladgál FSB310-en.
Más....
Az vajon mitől lehet, hogy a beállítás 15 kör IBT Max stress level-t kibír, de minden 10-15 újraindítás után problémázik még Windows boot előtt...? Vajon hol lehet a bibi, van egyáltalán, vagy Giga fícsör, hogy néha nem akar indulni?
-
bolcsodal
addikt
válasz
darál0w
üzenetére
Szerintem a 10x333-sem megy neki Win7 alatt csak nem tesztelte ki rendesen...

De ne legyen igazam!

Én is hónapokig használtam Xp alatt a beállítást CL5 1000MHz és semmi gáz nem volt. Kipróbáltam Win7-et egy-két hétig ment, aztán hirtelen ötlettől vezérelve letettem sleep-be és néhányszor nem jött vissza...érdekelni kezdett, hogy miért és a memória volt a ludas.

-
bolcsodal
addikt
Instabil memória! Nálam dettó ez volt, amíg nem lazítottam az időzítéseken...amúgy minden Prime95 Blend stabil volt stb.. (persze napokig nem teszteltem)...csak egyszerűen nem jött vissza Sleep-ből.
Próbáld megnézni, hogy a memória stabil-e. Esetleg oszd visszább...most pl. milyen frekin megy?
Nálam csak Win7 alatt jelentkezett, így valószínűleg a Win7 érzékenyebb az enyhe instabilitásokra...
-
bolcsodal
addikt
válasz
üzenetére
Nem buta, csak "Donkey-proof"! Muszáj letiltani néhány beállítást, mivel a legtöbb önjelölt user szétégetné a hardvert.
(#11471) Biliskmer: Ami nagyon ki van élezve az a hűtés. Pillanatok alatt szét lehet égetni a cuccot. Alulfeszelni szerintem BIOS editorral. Esetleg kipróbálnám az AMD-clock tool-t hátha. Alulfeszelésre minimálisan még az ATI-Traytools is alkalmas (GPU szinten), bár integrált megoldásokkal vagy MXM-VGA-kkal még nem próbáltam.
Szerintem AMD proccokra találták ki az RMclock-utility-t. Hogy a feszt lehet-e állítani azt nem tudom. [link]
-
bolcsodal
addikt
válasz
DeckardCain
üzenetére
Normal feszen (1,14V) megy nálam 310x10-et.
-
bolcsodal
addikt
-
bolcsodal
addikt
Elég régi chipset figyel rajta. Intel 865G, ha jól gondolom. Ez már lassan 10 éve piacon van. Érdekesek egyébként az ASrock elgondolásai, elképesztő, hogy ilyen régi chipset símán kiszolgál e Core2 Duo-t.
Közben az Intel eszeveszetten sulykolja az újabbnál újabb chipseteket...

De tény sajnos, hogy valószínűleg a lap fogja vissza a teljesítményt. Mondjuk sokkal jobb, mitn a VIA chipsetes hibrid megoldások...
-
bolcsodal
addikt
Igaz, csak szívás. A RAM-ot nem akarnám bántani, majd ha lesz proci, amivel szinkronban lehet majd hajtani megnézem mit tud.
Eddig Xp alatt 1160MHz CL5 volt a csúcs amit mentek Prime stabilan.
De ez a Win7 keresztbe tett nekik rendesen. Xp stabil beállítások azonnal elhasalnak itt. Teljesen más lehet a memóriakezelése...
Mind1 CL5 880MHz, 330x10 CPU-ra 1.2V-on. Nekem megfelel. És még a VGA-hoz is elég.
[link]Az OCCT meg majd kipróbálom, köszi a tippet.

-
bolcsodal
addikt
válasz
darál0w
üzenetére
Adtam a VTT-nek, VCore-nak is egy 0,02V-ot. Most 1.5 óra Bioshock ment rendesen...
Win7 alat cseszekszik egyébként csak. Xp alatt nem ilyen kényes....
(#9924) ll-kobe: Eléggé határon van tény. 1,2V-on Xp alatt stabil az FSB330. FSB333 már be sem bootol...

Most 1,23V-al stabilnak tűnik...amíg el nem száll megint. 10x330-on használom, itt nem kell őrült fesz neki. VID 1,17 és 1,2-n viszi ezt a beállítást.
-
bolcsodal
addikt
Az mitől lehet, hogy egy beállítás 30perc (kb 15 ciklus) IBT stabil, maximum "stress level", és néha boot közben elszáll BSOD-al.

Melyik komponens terhelődik legjobban boot közben? Win7...
-
bolcsodal
addikt
Abetyárját! Jól megtámogattad a hűtést!!

Egy AC Freezer7Pro-val mennyit bírna vajon...?
Unigine Heaven Benchmark-ot tudnál futtatni E5200 vs Q8300 esetében? Vagy korábban nem nézted meg mit tudna a géped ezzel a bench-el...
A DX10,1-es eredmény érdekelne természetesen....
-
bolcsodal
addikt
válasz
Balupapa
üzenetére
Pontosan miket tudsz állítani?
Nekem sikerült stabilizálni 1.25V FSB330x10. A Ref-er 0.8V körül, MCH core 1.16V MCH ref szintén 0.8V. Ref és CPU termination emeléssel talán tudod stabilizálni...
Már ha tudsz ilyent állítani a lapon.

Mondjuk nekem valószínűleg a RAM performance level kavart be....
-
-
bolcsodal
addikt
Az mitől lehet, hogy több hónapos Orthos stabil beállítás elvérzik Win7 alatt? Xp alatt egy csomót játszottam FSB330-on..most meg símán kifagy boot után.
Degradáció?
-
bolcsodal
addikt
válasz
diagram
üzenetére
"Kezdetben úgy is csak alapfeszen használnám, mert egy Zalman CNPS7000B-ALCu-tól nem lehet csodát várni." Meglepődnél mennyire jó az a hűtő. Én váltottam róla AC Freezer 7 Pro-ra és inkább az volt a meglepő, hogy nem lett sokkal jobb a helyzet. Még szerencse, hogy csak 5K-volt....így csak moderált méretű bosszúság lett belőle. A Zalmi felfogatása pedig egy álom ehhez képest.
Szerintem vegyél egy LGA775-ös foglalathoz való keretet és használd nyugodtan Zalmival a procit. Alapfeszre bőven elég lesz.

-
bolcsodal
addikt
válasz
glutamin
üzenetére
Nem fogja vinni az FSB400-at. Átlag 330-350 környékén van végük emberi feszültség mellett. Az E2xxx-esek lekörözik őket ebben sajna....

Inkább keresd meg a legmagasabb FSB-t, amit bír, majd szépen emeld a szorzót. Meglátod, hogy mennyi fesz kell neki később....1.3V fölé nem menj 24/7-ben.
-
bolcsodal
addikt
Lehet még nem fog vissza az alacsonyabb FSB....de a magasabb mindenképp nagyobb sávszélt jelent.
Igen 9cm-es venti van benne. Megvan még, majd beépítem valami HTPC-be, ha lesz valamikor. Az NB-t a RAM-okra fordított 8cm-es hűti, amit az alaplap 24 tűs tápcsatijára kötöttem kábelkötegelővel.

Bár tény, hogy egy 7700 full réz hűtő sokmindenre elég. És a felfogatókeret is kényelmesebb, mint a pattintgatás...
Neked nem hangosodott be a Zalmi ventije 2 év után?
Hackeeee: Najó de a 3.6GHz 10x360-al van meg?
-
bolcsodal
addikt
-
bolcsodal
addikt
Az szép. Nálam a 7000B AlCu már kevésnek bizonyult zárt házban (már a 70 fokot nyaldosta 1,3V-on...). Viszont ez a Freezer Pro egész korrekt. Tud annyit zárt házban, mint a Zalmi levett oldallappal.....
Hackeeee: Alacsony szorzó, magasabb FSB. Próbáld meg FSB330-at 10X-es szorzóval. A Ramokat felosztani 880-ra 5-5-5-15-ben turbo módban használni.Ezt szerintem értelmes fesszel is bírni fogja...nálam ezt VID-en vitte (1,18V). Nagyon efölé nem is fogom húzni a jövőben....

-
-
bolcsodal
addikt
válasz
hackeeeee
üzenetére
A RAM-okkal nem lenne baj..mennének ezek 1:1-ben is csak a proci nem bírja szuflával...

Ekkora feszt nem adnék neki! Bár lehet elfinomkodom a dolgot...
Chaser: Remélem a Lynnfield procik nem a Yorkik és a Bloomfield közé fognak beékelődni árban ősszel! Ha a Yorkik helyére jönnének árban az nagyon kellemesen érintene, mivel lenyomná a Quadok árát....

-
bolcsodal
addikt
válasz
hackeeeee
üzenetére
Szép-szép, csak az a fránya FSB300-ne lenne. Semmivel nem vagyok előrébb ha csak a szorzót tudom emelni......

1,35-ön (BIOS 1,4 felett) ha jól emlékszem 12x320 bebootolt nálam, de nem volt prime stabil!
Tovább meg nem akartam nyaggatni, csak olyan eredmény érdekelt, amit a későbbiekben tudok használni. 
-
bolcsodal
addikt
-
bolcsodal
addikt
Ezek a táblázatok nem erről tanúskodnak: [link]
HD4850-hez kevés a 3GHz-re húzható Dual Core Pentium (E5xxx/E2xxx). Jó 20% tartalék még van a kártyában akár azonos órajelű Core2 Duo-val megkínálva....
Persze ez is játékfüggő.
Na jó...ha jól látom csak Quake Wars-ban....

Még a végén igazad lesz!

-
bolcsodal
addikt
Asszem félreérted a CPU limitet. Ha egy alkalmazásban a CPU órajelét emelve nő a teljesítmény, akkor az CPU limit. Fájdalom de nálad is ez a szituáció. Ha emeled a VGA beállítások mínőségét akkor kapsz vegyes limitet. Az emberek többsége vegyes limittel használja a gépét.
A trémárk meg kiváló bizonyos konfigurációk objektív összehasonlítására. Kezdem unni, ezt a "Nem a trémárkkal játszom!" duzzogást. Senki nem trémárkkal játszik, csak hasonlít....
Az, hogy elavult az tény, de nem hiába használható CPU limit kimutatására....
(#8289) nb18 : ott tényleg valami szoftveres probléma lesz...
Új hozzászólás Aktív témák
- Samsung kuponkunyeráló
- Okos Otthon / Smart Home
- Windows 11
- A következő évtizedbe repíti a NAND hatékonyságát a Samsung új kutatása
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Elemlámpa, zseblámpa
- Gumi és felni topik
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Asztalos klub
- Mennyibe fog kerülni a Steam Machine?
- További aktív témák...
- Xiaomi Redmi 15 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple iPhone 14 pro 128GB,Újszerű,Dobozával, 12 hónap garanciával
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S25, Samsung Galaxy S25 Plus, Samsung Galaxy S25 Ultra
- Eredeti Lenovo 300W töltők - ADL300SDC3A
- ÚJ OMEN Transcend 14 - 14"2.8K OLED 120Hz - Ultra 7 155H - 16GB - 1TB - RTX 4060 - Win11 - 3 év gari
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

RAM arány).
Függetlenül a CPU órajelétől...
Most láttam először hatását az MCH fesz emelésének életemben...

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
..