Hirdetés
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- D@reeo: Pi-hole és a Telekom Sagemcom F@st 5670 DNS beállítása
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- WireGuard VPN a mindennapokra
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- potyautas: Kiküldetésben a szép Juhásznénál
- Szevam: ChatGPT: Bizonytalansági jelölés funkció bekapcsolása
Új hozzászólás Aktív témák
-
Osynho
addikt
Gyakorlatban nemsok különbség van. Viszont sok mai alaplap van ami nem vezérli a 3pines ventiket (mint amilyen a TX2), viszont a 4 pines PWM-eseket vezérlik. (Intel gyári hűtő is 4 pines). A voltage vezérlés függ a biostól is. Nekem frissítés után 2-300 fordulattal magasabban járatja (800 helyett kb 1100on, de így is halk és jól is hűt

-
Osynho
addikt
válasz
baloghzr2
üzenetére
Ha nem stabil akkor vagy rögtön resetel párszor és visszadobja alapra, vagy win betöltés közben fagy, újraindul, vagy már win betöltés után lesz instabil. Ha sekép sehang akkor cmos clear, kiveszed az elemet, meg vissza

Azért 1200, mert visszadobja 6x-os szorzóra energiatakarékosság miatt. (kilehet kapcsolni ha zavar) -
Osynho
addikt
válasz
baloghzr2
üzenetére
Nah, jó cucc
Akkor ugyanazt állítsd be mint amit már irtam sztem. Kezdésnek jó lesz. Szorzó maradhat 12,5en, fsb 266, ramszorzót hagyd egyenlőre 3on, ha stabil lesz a proci, majd akkor beállítod rendesen a kingmaxokat is. Adj neki 1,3V-ot biosban (manual vcore). Mondjuk P43as chipsetet nem is merem, de majd megtalálsz mindent
Procihűtőd milyen?(#2251) baloghzr2 Okés azis, csak figyeld majd a hőmérsékleteket pl everesttel. (meg sztem vegyél majd vmi komolyabbat)
-
Osynho
addikt
válasz
baloghzr2
üzenetére
Hy!
Meg is vetted a cuccost? Pontosan mit?
Igen, mindent biosban nyomjál, de a (#2240)-es hsz-ben is irtam dolgokat, csak ha neked 800as a ramod, akkor értelemszerűen akkora ram szorzót állíts be, h 800-ra jöjjön ki (266os fsb-nél 3ast 3x266=800). Feszt meg próbálgatni kell, de okosan
Nézd meg a proci vid feszültségét pl cpu-z-vel.
+1V-ot véletlenül se adjál neki!
Mondjuk sztem ekkora fesz nincs is a biosban 
-
Osynho
addikt
válasz
Killerlaca
üzenetére
Szeva!
Hát ha stabilan megy akkor nem kell feszelni.
A tuning ramok zöme (és pl az 1066os kingmaxok) igénylik a 2-2,1V-ot, h stabilan menjenek ilyen órajelen/késleltetésnél. Ha neked nem hibázik pl orthos alatt akkor okés minden. 
-
Osynho
addikt
válasz
baloghzr2
üzenetére
Biosban FSB-t tedd 266ra pl. Akkor 12,5x266=3325mhz lesz. Ennyi nem árthat a 4850 mellé.Ezt vagy bírja alap feszen, vagy nem. Ha kevés neki, akkor tedd manualra a Vcore-t és emeld egy kicsit. (jó lenne tudni mennyi a vpu VID-je, úgy könnyebb lenneszámolgatni). Mivel 1066os ramjaid vannak, a ramszorzó lehet 4-en,viszont tuti, h kell majd a plusz fesz a kingmaxoknak is, +0,2 minimum, de lehet h +0,3 is. Azt is megnézheted h, 3 as ramszorzónál (800mhz-en) tudja -e a 4-4-4-12es időzítést. Lehet az ugy még jobb lenne. Próbálkozhatsz más szorzó, fsb beállitásokkal is, játszani kell vele. Sok sikert

-
Osynho
addikt
Mekkora a szorzó/fsb? Az a Vcore Bios-ban annyi? Mert akkor a valós kevesebb. Ha stabil ekkora feszen (és elég neked a teljesítmény) akkor keresd meg a minimum feszt amin még nem hibázik. Minekl menjen emelt fesszel, ha bírja kisebben is?
Ramszorzót tedd nyugodtam manualra szerintem, akkor pontosan be tudod állítaniHogy lehet 21 fokos a cpu? Vagy a teraszon van, vagy félremér, mert a gyári hűtő esélytelen h így hűtsön
A speedstep meg mivel csökkenti az órajelet, ezért nyilván csökken a teljesítmény is
, de pont ez a célja. Ha meg nő a terhelés akkor max szorzóra visszaáll és küddi
Orthossal terheld, (vagy Intel Burn-el - ezt nem ismerem).(#2012) akosf Ezt most miért?
Nem akartam senkinek beszólni, vagy sértő lenni, csak válaszoltam. Nem értem miért kell egyből bepöccenni. Szeretet ünnepe van!
De nekem mindegy
Legalább topic-tulaj lettem
-
Osynho
addikt
válasz
üzenetére
Bázzz, látom bal lábbal keltél fel
Ezeket énis olvastam, kár volt még1x elémtenned. Én nem állítottam , h ott van a support listán és azt se hogy a bios támogatja. Csak arra a hsz-odra reagáltam, miszerint: "de szerintem a lapod csak 4x200MHz-es FSB-jű processzorokat támogat"
Számomra ez azt jelenti, hogy az fsb órajele miatt nem támogatott az E5200. Mivel az E5200 ugyanakkora fsb-t használ, mint az általad említett processzorok, ezért bátorkodtam reagálni, a félreértések elkerülése végett.
Ha köteketni akarnék, megemlíteném , h nemcsak 800as, hanem kisebb fsb-jű cpu-kat is támogat a lap

(#2009) cdc01 Okés, kíváncsi vok.

-
Osynho
addikt
válasz
üzenetére
Az E5200 is 800as fsb-vel bír...

(#2000) cdc01
Kisebb vcorral kezdjed sztem, bios 1,20-1,25V pl. Ram szorzót meg értelemszerűen úgy állitsd be, hogy 800 körülire jöjjön ki
333 fsb nél 2,4es szorzóval lesz 800on. Gyári hűtő majd kiderül mire elég ahogy ráküldesz egy orthost és elkezd melegedni a proci 
-
Osynho
addikt
Igen, de a P31 gyengébb chipset + gondolom "L" verzió, szal gyengébb a tápellátása is. Ezért magyarázható a gyengébb teljesítmény. Az én esetemben nem hinném h a lap a szűk keresztmetszet. Ha cserélném a 2180at, nem a 3,2 ghz lenne a cél... Annyiért nem lenne értelme az egésznek
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
Osynho
addikt
Nekem ezzel a 2180-assal se sikerült vmi jót kifognom, 9x333at megy bios 1,425V, valós 1,39V-al. Az az érdekes, h e fölé sehogy se akar menni. Próbáltam 10x310-et de még bios 1,5V-on se stabil. És nincs még fsb wall se, mert 8x350et meg viszi...
Húgom gépében egy fokkal jobb van (3200mhz/1,4V-on), lehet elcserélem vele
Azért gondolkodom egy E5200-ban ,hogy a tervezett 4830/4850et ki tudjam hajtani 1680-ban. (bár lehet h arra elég a a 3,2ghz is) -
Osynho
addikt
válasz
Killerlaca
üzenetére
E2180am van, akkor vettem, mikor te vitted az amd-t
Rivatuner ventivezérlést itt láthatod -
Osynho
addikt
válasz
Killerlaca
üzenetére
Hát azt nemtom h lehet-e egyáltalán állítani. Valszeg kap áramot kikapcsolva is.
Látom eladtad a jó kis 4000+ SanDiegot...
Tőlem vetted 1 éve
-
Osynho
addikt
válasz
Killerlaca
üzenetére
Annyin megy, amennyin beállítottad a BIOS-ban. Sok program (pl orthos is) a beállított fsb-t felszorozza a max szorzóval. Nálad: 12,5x300=3750, de ettől még 3300on megy.
-
Osynho
addikt
válasz
petrinho21
üzenetére
Frissítsd, az sose árt

-
Osynho
addikt
válasz
petrinho21
üzenetére
Hát még az lehet, h a cpu kupakja és a magok nem érintkeznek megfelelően. Vagy a szenzor nem jó. Másik lapban is ki kellene próbálni. Ha ott is ilyen meleg, akkor gari.
-
Osynho
addikt
válasz
petrinho21
üzenetére
Nincsmit
Majd ird le, h mire jutottál -
Osynho
addikt
válasz
petrinho21
üzenetére
Hát a 80 fok feletti működés már necces. Meg ugye hangos a venti is. 1900 RPM mellett én megőrülnék az biztos!
Hameg igazi hőmérsékletek akkor adsz neki egy TX2őt és kész (-10-12fok) De én kizártnak tartom ezeket az értékeket. -
Osynho
addikt
válasz
petrinho21
üzenetére
Azért is lehet hideg, mert nem adja át a hőt a cpu, ergo nem melegszik a borda, a proci viszont annál inkább.
Szenzort nem lehet cserélni. Előbb sztem tedd újra a hűtőt, utána kezdj el másra gyanakodni. Egy újabb bios is segíthet, ha tényleg a lap a gond
-
Osynho
addikt
válasz
petrinho21
üzenetére
Azért megy 1900on, mert melegszik a cpu és a szerencsétlen próbálja visszahűteni (PWM-es a gyári venti) De azt nem értem h miért tettél rá pluszba hővezető pasztát
Van azon gyárilag is. Sztem vedd le, takarítsd meg alkohollal, és tegyél rá vékonyan vmi rendes pasztát, és úgy vissza. Jónak kell lennie! -
Osynho
addikt
válasz
petrinho21
üzenetére
Hát a gyári hűtő nagyon vézna, de a 60an pár fok rohadt sok. Lehet nem fexik rendesen, az intel rögzítés amúgy is gagyi. Nézd meg. Orthos alatt pl hány fokig melegszik?
-
Osynho
addikt
válasz
petrinho21
üzenetére
Milyen hűtővel? Tuningolva, vagy alapon? Terhelve, vagy idle?
-
Osynho
addikt
válasz
brownus
üzenetére
Úúúú ebből már volt vita egy másik topicban.
Azt, hogy sokkal gyorsabb azért nem jelenteném ki, mivel a ram sebessége másodlagos a cpu/vga mellett. A másik dolog, hogy a kingmax 1066os ram (ami ugye alig drágább a 800asnál) 6ns késleltetésű, ami miatt már alig gyorsab mint egy 5ns-es 800as (4esről nem is beszélve). Ezenkívül ahhoz hogy vigye is az 1066os órajelet + fesz is kell neki. Persze ha közel egy árban van a 800assal érdemes a gyorsabbat venni ,de pl 20ezreket kiadni tuningramokra, főleg egy E5200 mellett, ami az életben nem megy pl 500as fsb-t, tök feleslege szvsz.
És neki már megvan a 800-as. -
Osynho
addikt
válasz
rumkola
üzenetére
Jah énis a procira céloztam
Ez már nem az az idő amikor nagy fsb-ket mentek a legolcsóbb intel cpu-k. Persze vannak mákos darabok ,de elég kis hányadban 
(#1622) Carvus Az alaplap tuti menne többet, meg se kottyan egy ilyennek a 300as fsb. (mivel 333-ra van hitelesítve...). Sok embernek 500 felett is lazán megy.
-
Osynho
addikt
válasz
sid.:Rc211v
üzenetére
Hát az akkor szopó. Sajna ugye a TX volt PWM-es a TX2 meg felmegy am2-re és lga775re is, cserébe 3pines a csatija
Lehet egy újabb bios már kezelné, kérdezz rá a lapod topikjában. A másik megoldás egy ventivezérlő panel vagy egy poti. -
Osynho
addikt
válasz
sid.:Rc211v
üzenetére
Szép eredmény, grat
Nem fél tizedet droppol, mert idle-ben biztos több, mint 1,2V... Azt, hogy mit bír, nem lehet megmondani, próba szerencse. TX2-t meg elvileg szabályozza, ha a szabályzást voltage-re teszed biosban (nálam műxik) -
Osynho
addikt
Pont ez a gondom nekem is egy E2180al
9x333-at viszi 1,38V körül, de e fölé nemmegy még 1,5V-on se. Próbáltam pl 10x310et, de még a windowsig se jutok. 1,6V-on meg nem érdekel mit menne...
Úgyhogy valszeg nekem is E5200 lesz belőle. Olcsó és húzva gyakorlatilag mindenre elég -
Osynho
addikt
válasz
littlelion21
üzenetére
Minek ekkora memória órajel egy ilyen procihoz? sztem tök felesleges. Inkább jobb időzítést állits be.szvsz
-
Osynho
addikt
-
Osynho
addikt
Jaja. Amúgy érdekes, hogy pl a 2000es sorozat magasabb fsb-ket bírt. Biztos, hogy az Intel keze van a dologban, mert nem akarta ugyanazt, mint mikor a kis 2140-ek minimális fesszel 100%os tuningot mentek és alázták a drágább core2eseket.
Etől még jó cucc ez az E5200-es is, énis tevezem majd cserélni a 2180amat, mert sajna nemmegy 3ghz felett sehogyse emberi feszültséggel 
Új hozzászólás Aktív témák
- HIBÁTLAN iPhone 14 Pro Max 256GB Purple -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3932, 100% Akkumulátor
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T480 - i5-8G I 8GB I 256-512-1T SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Apple iPhone 12 Mini / 256GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia / Akku: 89%
- Samsung Galaxy A20e 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LG 77C4 - 77" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - 1000 Nits
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest

Gyárival hűtöd, hogy ilyen meleg?
Mondjuk sztem ekkora fesz nincs is a biosban

Minél kisebb a fesz annál jobb, szal manualon használd, ill lehet, h még kisebben is tudná ezt az órajelet. Próbálgasd.
Nem feltétlenül sok az az 1.31V, de felesleges lehet, ha menne kisebbel is. VID mennyi?
Nem akartam senkinek beszólni, vagy sértő lenni, csak válaszoltam. Nem értem miért kell egyből bepöccenni. Szeretet ünnepe van!

Húgom gépében egy fokkal jobb van (3200mhz/1,4V-on), lehet elcserélem vele 
Hát ennél azért többet kellene mennie valóban. Mondjuk haveromnak nemrég vettem egy P35-DS3L lapot 10ezerért, majdnem 3 év garral, na azzal tuti nagyot menne...