Hirdetés
- Real Racing 3 - Freemium csoda
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- urandom0: Száműztem az AI-t az életemből
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- hcl: Poco F2 Pro facepalm
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ribi
nagyúr
Mert a 3900x kb 6 magosnak felel meg játékok alatt, ezért is van olyan közel a 3600x és a 3900x, szóval ebben nincs semmi impresszív.
Meg ezért van közel a 4 magos 3300x a 2ccd-s 3600x-hez.
Szóval az a 3300x 4 magja kb amihez igazán lehetett hasonlítani, többi nem a legjobb. -
Busterftw
nagyúr
-
tibaimp
nagyúr
Ez igaz, de ez a 12 gen. E magjai (12900K-t teszteltek), ma meg már a 15 gen-nél tartanak, ez meg már a 16. lesz. Mondjuk jó lenne egy összehasonlítás csak E ill. P magokra, hogy mennyi volt a clock-to-clock fejlődés generációkként.
-
válasz
zetor2000
üzenetére
Igen ott is leirtam neked hogy azok sem és ezek sem teljes értékű magok.
Mert a teljesitményük le van korlátozva.
De ha te neked úgy szimpatikus,neked legyenek azok.
Maradjunk meg abban hogy jelenlegi consumer processzorokban 8 mag működik maximum egyforma teljesitménnyel,a többi más sémát követ.
(kivételt képez az Intel 10900xx). -
zetor2000
addikt
Amihez én először hozzászóltam, az az a kérdésed volt, hogy melyik AMD CPUban van 16 mag. Erre írtam troll módjára, hogy az Epyc meg a Threadripper tele van magokkal.
A poén átment, de aztán találtam egy AMD asztali, embereknek árult ("megfizethető") procit.Hogy a Threadripper nem pont játékok alatt éli ki magát, ezt tudjuk be annak, hogy nem a játékos közönségnek készült, és az árlistákon is úgy szerepel, hogy Pistike nem ezt kéri apukától karácsonyra, vagy ha igen, apuka elhessegeti a gondolatot is.

Mindegy.
-
zetor2000
addikt
Ja, a színvonalam megvan...

Amúgy Threadripper vonal pont asztali kategória, igaz, a felső polcról.
De találtam egy ilyet:
Ez épp az asztali procik tetejéhez van közel, még a középső polcon. Eggyel feljebb van a Threadripper / asztali Xeon polc.Szerver vonalat nem keverném ide, ott vannak nagyon sokmagos cuccok, sőt, sok processzoros cucók is, amiben kábé végtelen mag lehet összességében, de a 16 mag AMD vonalon létezik, és a honlap nem tér ki arra, hogy ezekben erősebb meg gyíkabb magok lennének.
-
KROK640
nagyúr
"hanem több erős mag mellé 2-4 alacsony fogyasztású." --- szerintem is. OK, hogy a játékok 2-4 erős magból profitálnak, de ez azért lassan már a múlté, ha a Phenom X6-ot nem is vesszük ide, de akkor is már vagy 5-7 éve betörtek a 6 magos CPUk a mainstreambe, a HT miatt a 8-12 szál is eléggé régen megvan, és ehhez a játékok is alkalmazkodnak lassan.
A 2-4 gyenge mag meg elég lenne a háttérfolyamatoknak. Csak hát akkor a chips annyit fogyasztana, hogy nem bírnád lehűteni. Érdemes megnézni a 13-14th gen-es Intel CPUkat már az I5-höz is ajánlott a vízhűtés, az I7/I9-hez megy gyakorlatilag kötelező. -
KROK640
nagyúr
A "Ryzen 5 processzor van benne" az sima user hiba, mert a Ryzen 5 is olyan mint az I5, hogy van utána egy 3-4 negyjegyű szám, amiből a generációtól kezdve az azonbelüli pontos helyig mindent meglehet tudni, - ha nem megy máshogy akkor akár rákeresve - az összes mag órajelig, turboig, cacheig mindent. (nekem pl a 2-10th gen között általában rákeresés nélkül is megy, ha a pontos (turbo) órajelek nem is, de a magszám meg a cache fejből is... Azóta elvesztettem a fonalat)
Én attól vagyok ki mikor valaki mondja, hogy vett egy ASUS/ACER/HP stb G123456789 notit/laptopot. Na milyen gép? és akkor a sorozatszámra rákeresve látod, hogy az U-s I3-tól az I7-ig minden lehet benne, RAMból is 8-64GB között, 256GB-2TB SSDig, meg szerelték 1-2-3 féle VGA-val ... de ez nyilván nem derül ki, csak ha megnézed az adott gépet, vagy visszakérdezel (tízből kilencszer nem tud válszolni).
-
martonx
veterán
Az AI ipar a HBM memória nagy felvásárlója. Ennyit a memória sávszélesség igenyéről.
Minél több memória, minél nagyobb sávszélesség, és minél nagyobb mátrix szorzás kapacitás. Ez kell az AI-nak.
Rövid időn belül 256 GB ramos, négy sávos memóriával szerelt gépek fognak jönni. Szerintem. -
tibaimp
nagyúr
Mondjuk erre kíváncsi leszek. Amúgy volt már quad channel rendszerrel gépem itthon, egy jó öreg LGA2011-es 3960x társaságában. Olyan sok hasznát nem vettem a 256bit-es mem sávszélnek, így a következő konfig már "normál" 128 bites lett. Mondjuk az "otthoni AI-nak" lehet jót tesz a 256bit, azt nem mondom.
-
Ribi
nagyúr
Szerintem kevered a fogalmakat. Erős mag attól még erős mag, hogy kicsivel kisebb az órajele. Egy 9600-ban is erős mag van mert kevesebb az órajele. Intelnél nem órajelben különböznek, hanem teljesen. AMD-nél van "kvázi" low power mag, c-s, de az is megegyezik az "erős maggal", csak az eleve alacsony órajelre van gyártva.
Szóval ha kitaláltad nálad mit jelent az "erős" mag akkor lehet beszélgetni, de amíg teljesen mást mint amit mindenki másnak addig értelmetlen az egész. -
thedioda
tag
válasz
szilard995
üzenetére
Az azért megvan, hogy intel is csak azért csinálja, mert a p-magok fejlesztése levan maradva mint a borravaló? Így legalább darabra van annyi mag mint az AMD-nél, igaz a fogyasztási keret duplájával, de legalabb lassabb is.
-
tibaimp
nagyúr
válasz
szilard995
üzenetére
Nem hiszem, hogy az AMD-nek vagy Apple-nek quad channel RAM támogatása lenne laptop CPU-k esetében...
-
szilard995
újonc
Impozás a nagy francokat. Szaros dual channel memória support még mindig amikor AMD strix halo meg apple mac mini / studio-ba már rég 4+ van.
Fostos Xe magokat is kispórolják az alap modellekből nehogy használható legyen valamire. Igza az Xe3 kb 5k/OpenCL /per magot eredményez ami azt jelenti hogy 4 xe3 már egy 1050 ti teljesítényményét hozza ami nem rosz de akkor is az abszolút minimum, ebből a kapitalista / kommnista fas*kodásból már k*rvára elegem van
Intel wildcat lake lehet hogy valamire való lesz low cost eszközökbe mint mini pc-k stb, ami majd leváltja az intel N100-at de a panther lake-nek nem sok létjogosultsága van sztem. -
Chiller
őstag
Naja, ez is mekkora már:
"H utótagot elhagyva 4+0+4 kiépítéssel találkozhatunk majd (itt az E magok maradnak ki, tehát csak P és LP-E magok maradnak), ezeket kifejezetten alacsony fogyasztást igénylő notebookokba és más eszközökbe szánja az Intel, 18-28 wattos TDP-vel. "
Tehát pont onnan veszik ki a kismagokat, ahova esetleg tényleg lenne értelme (jó mondjuk nem 8, de 2v4). LOLLER.
-
.mf
veterán
"16 magot hozhat"
Javítva: 4 magot és sallangot.
Nem tudom, mikor jönnek már végre rá, hogy teljesen zsákutca irányba mennek. Nem 2-4 erős mag mellé kell sok alacsony fogyasztású, de gyenge mag, hanem több erős mag mellé 2-4 alacsony fogyasztású. Ehelyett évek múlva is még mindig ott tartunk, hogy 2 vagy 4 rendes mag, míg az AMD 4-6-8-12-16 erős magot kínál. Gondolom arcvesztés nélkül akarnak visszakozni, csak addig bele is pusztulnak. -
[CS]Blade2
addikt
Pedig wiki-n érdemes rámenni, tömören lényegre törően össze vannak írva:
[link]
A meg akarod tanulni az összeset vagy legalább is az utolsó 6 generációnyit, akkor persze nem lesz könnyű, de ilyet szerintem senki sem csinál. 1-2 területre szánt szokott 1-1 embert érdekelni, és azon belül sem az egész paletta, hanem az a kategória, amiben gondolkodik. Notebook-nál ráadásul hiába nézed a CPU-t, a konkrét gépet kellene. -
Ixion77
addikt
+1
Hozzátenném az Intel által kitalált, aztán az AMD által is lemajmolt 3-5-7-9 kategóriákat. Hülyét tudok kapni a "Ryzen 5 processzor van benne" hirdetésektől. Az persze nem derül ki hogy idei vagy öt évvel ezelőtti. Nagyon nem mindegy.Imádtam Google megoldását az Androidoknál. Az elnevezés is könnyen követhető volt (édességek ABC sorrendben), és a verziószámot sem érezték a mai napig úgy hogy ne lehetne egyesével növelniük.
Másik példa:
800, 801, 805, 808, 810, 820, 821, 835, 845, 855, 860, 865, 888, 8G1, 8G2, 8G3, 8E, 8G4, 8EG5... Agyrém. -
ricsip
addikt
Csinált valaki infografikát, h. kb. core i 10. gen és felfelé milyen "tavak" vannak most összesen? Esküszöm ha ebben mozognék mindennap, akkor is qrvára el lennék veszve melyik hova tartozik! Hát még ha nem is ezért fizetnek h. napi szinten tó-katalógusokat bújjak. És akkor a laikus kívülálló totál fogalmatlan 99%-ról a népességnek nem is beszéltem.
Szóval van ilyen közkincs, vagy mindegyik tó nevére egyesével külön-külön kell wikipédián keresgélni, h. be lehessen lőnni az most még a régi 14. gen-ig bezárt szériák (desktop, mobil, workstation, enthusiast, szerver), vagy már az újraindult nevezéktan ki tudja hanyadik generációjának desktop-mobil-apu-enthusastic-workstation-szerver tagja?Ja meg ugye még a P-E-LP magoknak is külön becenevük van, hogy ha az alapján beszélnek róluk a cikkben, abból se értsen az ember semmit amíg azt is ki nem wikipédiázta.
-
tibaimp
nagyúr
Az utána következő asztali Nova Lake is ezekre a P/E/LPE magokra fog épülni, ezt lehet már tudni?
Új hozzászólás Aktív témák
- Real Racing 3 - Freemium csoda
- Call of Duty: Modern Warfare III (2023)
- Az SK Hynix elárulta, hogy meddig nem lesz elég memória
- SörcsaPH!
- EU-s vám vethet véget a nagyi temus vásárlási lázának
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Vicces képek
- További aktív témák...
- Új FULL HD webkamera + Számla
- Apple iPhone 11 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple iPhone 12 64GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- HIBÁTLAN iPhone 14 Pro 128GB Space Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro 256GB Sierra Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3022
Állásajánlatok
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
(és úgy, hogy az AMDnek van némi órajel előnye van)

, ezért írtam: "otthoni AI-nak", mert ennek még akkora jelentőségét nem látom.