Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Tim82

félisten

válasz audi100td #46441 üzenetére

Max szekvenciális írás/olvasásban, viszont az első gen. jmicron vezérlő miatt a gyakorlatban valami siralmasan be tudnak lassulni, volt hogy több másodpercig nem reagált semmire a gép.

Igaz, hogy a Lenovo SSD-ben (amit a Samsung bérgyártott) nem Jmicron vezérlő van, de összességében véve a Jmicron vezérlős SSD-kre jellemző laggal együtt azok még mindig gyorsabbak, hétköznapi használatban is. Az persze igaz, hogy ez a lag igencsak bosszantó tud lenni. Ha jól tudom, ráadásul a Jmicron vezérlő az oka az átlagnál magasabb elhullási rátának is, ez - vegyítve a hol jó, hol nem jó kínai support-tal (Kingspeccel volt jó tapasztalat, de akkor is Kínába kell visszapostázni a cserélendő terméket, Kingfast-ról korábban beszéltünk, hogy a magyarországi forgalmazó is a kritikán aluli support miatt szakította meg a termékeik forgalmazását [link] -> ez azért is vicces, mert gyakorlatilag ugyanazok az SSD-k, két különböző márkanév alatt) - nem kifejezetten előnyös.

Bármelyik vezérlő is, egyik fenti SSD-nél sincs TRIM, sőt, semmilyen automatikus garbage collection megoldás, ami meggátolná vagy lelassítaná ezeknek az SSD-knek az idővel elkerülhetetlen belassulását. (Persze van mindenre manuális vudumágia, ha jól rémlik, az Eraser nevű programocska használata javallott, én végül nem alkalmaztam, mert nem találtam 100%-ig failsafe leírást a használatáról.)

A Runcore SSD-t meg nem is akartam említeni, az árára vonatkozó hasonló megfontolások és a ritka előfordulás miatt.

Ha maga az mSATA SSD továbbvihető fejlesztés esetén, akkor igazából ténylegesen a régi gépre költött pénz csak az átalakító ára, ezért is gondolom ezt a leggazdaságosabb megoldásnak. :K

SD Youtube-videókkal még simán elboldogul pl. egy maximálisan felbővített T42p (már csak ez a gép van a közvetlen közelemben ebből a generációból, 2 GB RAM-mal, Pentium M 745 CPU-val (ettől még lehetne nagyobb processzort is beletenni, csak nem éri meg) WD3200BEVE-vel, ami 2,5" IDE HDD-ből a leggyorsabb), de 480p és felfelé már durván megterheli. :K És már ez is bőven több, amit érdemes ennyire régi gépbe belefeccölni, IPS panel ide vagy oda. :((

Ha netbook kellene, illetve nem kell erősebb hardver annál, mint ami az Atom/GMA párosos vackokban van, az X40/X41 még mindig versenyben van, a jobb felbontás, a nagyjából ennek megfelelő teljesítmény és az elsőrangú billentyűzet miatt. Egyébként sajnos valóban lassan elavul akár mindennapi használatra is.

Új hozzászólás Aktív témák