Hirdetés
- bb0t: Ikea PAX gardrób és a pokol logisztikája
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- GoodSpeed: Márkaváltás sok-sok év után
-
LOGOUT
Pár mondatban a Lenovo ThinkPad sorozatú laptopjainak a jótállásáról:
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
válasz
soldi3r
üzenetére
Nekem abba döglött bele a közismerten problémás T61p, hogy azzal a fehér izével használtam.
Utolsó napjaiban kapott rendes pasztát, (95-ről ~75-80-ra állt be a GPU OC mellett) de akkor már késő volt.
Jellemzően 10-15 fokot jelent, én úgy tapasztaltam.
A gyári paszták meg eléggé eltérő minőségűek, de általában a fehér truttyhoz állnak közelebb.Laptopban amúgy sokkal több múlik a pasztán, mint asztali gépnél, vagy más eszköznél, ahol a hűtés nem egy pár centis fémdarab.
PC-re lehet jó a lekvár és a Nutella, itt nagyon nem, de oké, felőlem azzal kenegetitek a tiéteket, amivel akarjátok, én eddig csak *pár tucat laptopnál mértem ezt a legalább 10 fokot (ami gyakran, főleg consumernél) a throttlighatárt jelentette.A konkrét esetben persze simán lehet heatpipe, de azért én előbb kenném megy MX-akármivel, minthogy berendeljek egy új coolert.
-
Tim82
félisten
válasz
soldi3r
üzenetére
Szerintem nem nekünk kell eldönteni, hogy 25k nagy pénz-e, hanem a kérdésfeltevőnek, elvégre nem mi vagyunk az ő helyében - épp erre akartam is korábban rámutatni, hogy mindazok a kétségbevonhatatlan előnyök lehet, hogy kevésbé számítanak neki, amivel az X220 rendelkezik az X201-gyel szemben, esetleg az ár fontosabb tényező, ha a szükséges feladatokat a régebbi gép is tökéletesen ellátja.

A képarány miatt egyébként az X201 jobban használható office-jellegű dolgokra szerintem, mint az X220. Ha olyan dolgokról lenne szó, hogy akkus üzemidő, a vas erőssége, mSATA SSD opció számítana, akkor viszont egyértelműen az X220-é a dicsőség.
-
Tim82
félisten
válasz
soldi3r
üzenetére
Ez oké, de nem ezt hozta fel a fórumtárs előnynek és én sem erre kérdezek rá...
Itt ülök egy X201 előtt, nem érzem, hogy különösebben forrósodna a mindennapi (pont ugyanilyen típusú: net, office, zenehallgatás stb.) használat közben, közben meg megveri az alulfeszelt X200-at P8600 procival energiamenedzsmentben.
Készséggel elhiszem, hogy az X220 ehhez képest még hűvösebb és még energiatakarékosabb - ki is fogom próbálni egy-két hónapon belül, amikor összeáll az én X220-am. Azt viszont nehezen, hogy a fenti használattal, ugyanúgy vinyóval és ugyanannyi RAM-mal hú-mennyivel-gyorsabb lenne az X201-hez képest. Nem vagyok benne biztos, hogy épp ezért nyugodt szívvel kellene egy 25k-val többe kerülő gépet ajánlani, amikor a fenti használattal nem lenne érdemi különbség a kettő között.
Nyilván, ha nem számít az a 25k, akkor no-brainer az X220. Viszont nem a saját pénzemet "költöm", amikor ilyen szempontokat figyelembe sem veszek.
-
-
Shatterstar
aktív tag
-
-
-
Novics
senior tag
válasz
soldi3r
üzenetére
Azt hiszem nem. Bár ez is kb olyan téma, mint a fotózásnál az UV szűrő használata. Valaki szerint ront a képminőségen, és felesleges, más meg azzal védi a drága frontlencsét. Amúgy a power manager az elsők között mászott fel mindig, és be is lett állítva, hogy ne töltögessen állandóan rá. Ennek ellenére a kapacitása már eléggé lent volt, ezért vettem ki inkább. Ezzel tönkre vághattam benne valamit?

-
Novics
senior tag
válasz
soldi3r
üzenetére
Te ezt mondod, de máshol meg azt írják, hogy ha sokáig nem használja az ember aksiról, akkor kb 2/3 töltésen hűvös helyen legyen az aksi. Szoktam aksiról is használni néha, de jellemzően 220-ról ment.
Köszi a tippeket, majd otthon kipróbálgatom őket. Valamelyik csak bejön.

-
-
Biluxzsolt
aktív tag
válasz
soldi3r
üzenetére
Segíts eligazodni köztük kérlek.
Azt látom,hogy az X200s valami sokkal kisebb procival szerelik,az nem szimpi.
De az X200-at is láttam P8400 és P8600-is.Melyik a jobb,a nagyobb?
Meg mintha láttam volna tapipados meg a nélkülit is.
A kamera feltétlenül kell,ezekben van mindben vagy van a nélküli is?
Ha már magyar billentyűs nincs,melyik a legjobban átmatricázható náció? -
scarbantia
aktív tag
-
pinnacle
nagyúr
válasz
soldi3r
üzenetére
Köszi! Igen így nehéz, hogy azonos típusonként is cserélik a kijelzőket. Gondolom ez a szemfájdító vibrálás a boltban ki sem derül csak otthon pár órai használat után. Azért ezt tényleg nem korrekt a gyártóktól, hogy a szerintem legfontosabb alkatrésszel, nem törődnek, mindenféle vacak kijelzőket tesznek bele. Ráadásul még a prémium modellekbe is, mondjuk szerintem a legolcsóbb készülék sem lehetne szem rongáló. Arról nem is beszélve, hogy pont alacsony fényerőn jön elő ez a hiba.
-
Tikakukac
titán
válasz
soldi3r
üzenetére
Hát a hivatalos szerviz az úgy jelenleg az Isten, a fórum pedig maximum apostol rangig jutna, ha a miben hiszünk sémát követjük
Ebben nem hinni kell, ez egy fix tény. Olyan, mintha az 5050 és 5110 megbízhatóságáról beszélnénk. Nyilván van aki ezekben is hisz, ettől függetlenül 5 gépből 3 ziher, hogy ez lesz ha éppen van/volt kedvem figyelni mivel mászik be a jóember.És itt sem verik szét a fórumot annyian, pedig arányaiban rengeteg lett eladva és 3 kateggel olcsóbb gépről van szó.
-
Tikakukac
titán
-
Tikakukac
titán
válasz
soldi3r
üzenetére
Mi alapjan kellene megbizniuk benned, aki annyi faradsagot sem vesz, hogy felhivja oket?
Jajajajaja. Annyi fáradtságot sem vett a paraszt, hogy tökéletesen leírja a problémát, összeszedetten, valamint időzítővel és állvánnyal kiváló minőségű fotókat is küldjön a gép összes adatával és adatlapjával amivel rendelkezik nem beszélve a hibákról amiről szó van.
És véletlenül sem választékosan és kulturált módon feltett pár kérdést, amire válaszolni akár tőmondatokban is nagyjából 3 legyintés: kell-e papír, ha igen micsoda, ha alkatrész csere lesz akkor elhozhatom-e a gépet addig vagy bent marad, időpontban mikor egyszerűbb nekik gépet felvenni, mert pont ráérek még a héten stb stb stb.
Na ne meséld már be nekem, hogy ez lentebb van, mint egy telefon értetlenkedés és pontosabb infókat kapsz belőle, mert megyek a falnak. Ha egy Dellnél valamiért ez megy és emlékeim szerint Samu valamint HP is 24 órán belül mindig megoldotta-elmondta a választ a problémákra amiket kérdeztünk akkor sajnos az van, hogy ez a szolgáltatás: sz@r.
Gondwana: Jha. Legyártottam a matricát, átütöttem a BIOS-t és a Lenovo rendszerében is beélesítettem az adatokat, hogy mikor megnézik stimmeljen, majd összekukáztam egy x220-at. Tökéletes terv

-
fermacht1994
aktív tag
válasz
soldi3r
üzenetére
Sajnálattal hallom. Az enyém olyan mintha most bontották volna ki a dobozból.
Nagyon vigyázok a cuccaimra. Azért osztottam meg itt mert sokan olvasgatnak, és gondoltam megosztom a Lenovo fanoknak hátha valakinek megjön a kedve egy szuper kis notihoz. Sajnos nekem soha nem volt szerencsém jó cuccokat venni használtan, de velem mindig nagyon jóljárnak. 
-
Tim82
félisten
válasz
soldi3r
üzenetére
Linuxszal még nem néztem, de holnap meglesz.
Eszközkezelő eltávolítás/driver reinstall megvolt. A kapcsoló jó állásban van, ahogy írtam, a BT és a WWAN működik (illetve az utóbbi működne, ha a sim foglalat forrasztás, amit egy szervizeléssel foglalkozó fórumtárs végzett, sikeres lett volna).
bitpork: ezen is túl vagyunk.
-
radamd
csendes tag
válasz
soldi3r
üzenetére
Sziasztok!
Enyém a T410-es laptop.
Köszi a tippet, de az elemcsere itt nem megoldás. Egyrészt, mert kb. 2-3 éves a gép, tehát még relatíve új az elem, másrészt a probléma pont akkor oldódik meg, amikor lekötöm az elemet a lapról (resetel a BIOS), tehát az elem jó.
Az a gond, hogy akkor (és csak akkor), ha kikpacsolt állapotban csatlakoztatom a töltőre, akkor - bizonyára egy BIOS hiba miatt - a gép nem kapcsol be többé, csak akkor, ha táp, aksi kivesz, elem leköt, tehát BIOS reset történik.
Próbálkoztam BIOS frissítéssel, de nem oldotta meg a dolgot.
Helyreállítás után amúgy bármit csinálhatok a géppel, ki-be kapcsolhatom, tölthetem, de csak úgy, hogy ha bekapcsolt állapotban csatlakoztatom a töltőt.
Az a gyanúm, hogy a töltő csatlakoztatást érzékelve a BIOS elindít olyan rutinokat, amik lefagyasztják a szoftverét. Van pl. egy BIOS-ban állítható funkció, amivel meg lehet adni, hogy AC csatlakoztatáskor automatikusan bekapcsoljon a gép, vagy felébredjen hibernálásból. Ezt mindkét állapotában próbáltam, a hiba marad.Van valakinek ötlete esetleg?
-
-
válasz
soldi3r
üzenetére
Igen az X220-nál már nincs a megszokott retesz zár, hanem a kijelző két szélébe épített mágnes tartja 'zárva' a kijelzőt.
daavidd: ha számít a súl és sokat fogod vinni, akkor az X220 sokkal jobb mint a T5 széria, ha nagyon kell a nagyobb kijelző méret akkor még a T4XXs szériát nézd meg. Az X220 i5 szerintem még jó darabig elegendő lesz teljesítményben.
-
buca84
őstag
válasz
soldi3r
üzenetére
Oks, de ha poénkodtok a "nyomorúságomon", legalább egy linket küldhettetek volna...
Amúgy nem hosszabító kellene, mert ami most van adapter, annak olyan a feje mint a T400-as 90Wosé, tehát belül a műanyag fogak nincsenek. Na nekem meg olyan kellene, ami a simát alakítja a műanyagfogassá.

-
-
-
Pszihonaranc
senior tag
válasz
soldi3r
üzenetére
Nincs itt semmi tennivaló a biosban. Egyik napról a másikra (tegnapról mára) elromlott.
Westlake: A garancia nem rég járt le... Volt is nálam szervizes, kicserélte a "palmrestet" vagy "keyboard bezelt" vagy nem tudom mi a hivatalos megnevezése. Nem lehet, hogy annak a cserének köze van ehhez a meghibásodáshoz? Mert nem romlott el teljesen, csak ki be kapcsolgat pl. nyomás hatására. Mintha az érintkezéssel lenne gebasz.
-
válasz
soldi3r
üzenetére
Ja vélhetőleg...gondolom a PS nem kíván 100% cpu időt maximális ram terhelés melett ahogy a CIV5 sem.
És érdekes módon ezekkel nincs semmi baj, akár órákon keresztül mennek hibátlanul.
Bár a lottó telitalálatom lenne ilyen biztos,, ahogy tudtam hogy hülye usert fogtok kiáltani
-
Tim82
félisten
válasz
soldi3r
üzenetére
Nekem a legutóbbi frissítések konkrétan hoztak pár bug-ot, ld. a fentebb említett Kickoff - a Kubuntu alapértelmezett "Start menüje" - nem mindig működő kikapcs/újraindítás gombja (R61 / Kubuntu 14.04 LTS).
Belaktam már a rendszert, szóval emiatt még egyelőre nem fogok váltani ezen a gépen.
*
Más és ez közérdekű: -
Tim82
félisten
válasz
soldi3r
üzenetére
Semmivel sem "iparibb" az Ubuntu, amúgy nem véletlenül használtam én idézőjelekkel, Dhampir szóhasználata volt.

Ahogy sutszi is írta, RH és CentOS közôtt gyakorlatilag a vállalati szolgáltatások a különbség. Az, hogy a CentOS hivatalosan is az RH szárnyai alatt fut tovább, inkább egy, a közösség és a cég között fennálló szoros kapcsolat hivatalossá tétele, nyilvánvalóan nem out-of-nowhere alakult így.
Dhampir: alapvetően azt hagyod ki a CentOS-szal kapcsolatban, hogy gyakorlatilag az a filozófia, hogy a Fedora a bleeding edge, amivel a Red Hat-nek tesztelnek, a CentOS-nál meg pont az, hogy lehet, hogy nem kerülnek bele a legújabb fejlesztések, cserébe - jól beállítva - gyakorlatilag hibátlanul működik. Ez nem "mainstream"-ség vagy "szerver-only" felhasználás kérdése. Tehát ami szerinted "hiba" - hogy nem a legfrissebb kernelre épül stb. - direkt van és nem a fejlesztések hiányából fakad. Tekintsd úgy, hogy a Fedora a "testing", a CentOS a "stable" változat, ilyen Debiannál is van, ezzel jársz legközelebb a valósághoz.
-
Gondwana
addikt
válasz
soldi3r
üzenetére
Proprietary cucc alapból persze, hogy nincs benne rendesen...
-
Dhampir
félisten
válasz
soldi3r
üzenetére
Látom, hogy a letöltési listában már van Fedora 20 MATE-Compiz Spin is.
Ubuntu és Mint alatt nincsen gond a VGA kezelésével, többféle is választható.
-
Dhampir
félisten
válasz
soldi3r
üzenetére
A pre-alfa Fedora 21 még nem tökéletes, a 20-as jól működik (ez nyilván hardverfüggő).
-
Dhampir
félisten
válasz
soldi3r
üzenetére
A Fedora is érdekes jószág, szinte tesztelési célra tartják fent (persze nemcsak arra, de az összes újdonság idő előtt abban a disztróban debütál, hasonló ebben az OpenSusehoz), nem sokáig frissítik, a Red Hat kapja meg a stabillá vált dolgokat.
A CentOS illetve a Scientific Linux munkára talán a legjobb, stabil Red Hat alternatívák. Ezeken kívül az Ubuntu LTS kiadásai, illetve a stabil Debian szintén hosszabb támogatottsága miatt meggyőzőbb a Fedoránál.
-
Dhampir
félisten
válasz
soldi3r
üzenetére
A mostani üzleti Dellek minősége már szintén nem olyan jó állítólag. A HP EliteBook is gyengébb. A Dell Workstation Precision viszont még mindig masszív.
(#67084) solfilo
Nem is olyan rossz, jók a numerikus pad felső funkciógombjai. Az IGP is klassz. A második GPU csak 64 bites.
-
Dhampir
félisten
válasz
soldi3r
üzenetére
Én nem vagyok ennyire "finnyás" a 30-as szériára, Ivy procis, számomra megfelelően erős teljesítményű. A rollcage benne van, az nem érdekel, hogy szögbeverésre nem lehet használni.
Megfelelő mennyiségű zsozsó esetén a W-szériából vettem volna (egy Cyberportos W520-al kacérkodtam, de külföldi gépet nem akartam), így viszont legalább a FHD-tól "megkíméltem" magamat (ami egy nagy 27" kijelzőn nyilván nem lenne gond).
Azt kicsit sajnálom, hogy AMD APU-s gépek nincsenek ilyen kiszereléssel, csak Edgeben és G-szériában a Lenovotól.
Egyébként nekem messziről tetszik a T540 is.

-
Dhampir
félisten
válasz
soldi3r
üzenetére
Gondolod, hogy csupán a ThinkLight miatt vettem meg?

A T500 után ez a második néma gépem, szinte nincsen hangja. Ez is fontos szempont volt.
No meg nekem mindig is álmom volt egy ThinkPad, ami sokáig elérhetetlen volt számomra. Linuxos fórumokon is szinte istenítették a "nagy emberek" a kompatibilitása miatt.
Másrészt a T500-at nagyon megszerettem és eleddig a ThinkPad dolgozik a kezem alá a legjobban.
A ThinkVantage System Update is finom dolog, ehhez hasonló megoldás csak a Fujitsunál létezik DeskUpdate néven, az is lekapja az összes új drivert.
Az AccuType billentyűzetet is kedvelem (de a Dellben lévő is tetszett).
Elég jó panel van a T530-ban, a hűtés mellett a kijelző színe a másik mániám (a felbontás nem érdekel, illetve legyen minél olvashatóbb a szöveg, amit minőségromlás nélkül láthatok rajta).
Rollcage-váz.
Et cetera...
Egyébként te milyen okból eredően vettél ThinkPadet?
Mivel kíváncsi voltál és ez feltűnt számomra, ezért engem is érdekel, hogy nálad vajon miért került előtérbe a Dell, mint alternatíva?

-
Dhampir
félisten
válasz
soldi3r
üzenetére
Downgradeltem én már sok mindenről.

A Preciről konkrétan FHD miatt, habár arról a panelről lecsorogtak a színek, iszonyatosan jó volt és az NBD garancia sokkal megnyugtatóbb.
Viszont a TP is nagyon klassz, egyedül a numerikus billentyűzet hiányzik, viszont van ThinkLight, amit jobban szeretek a klaviatúra alulról történő megvilágításánál.
-
-
-
-
-
lacus83
senior tag
válasz
soldi3r
üzenetére
Sok stereo hangfalpáros egybeépített cuccot megettem én is.
pl Logitech pedig az nem sz@rr@l gurigázik.Eljön egy pont amikor megunod,kevesled és veszel minimum egy ilyet [link] de lehet bármi más ebben a kategóriában.Hozzá raksz egy pár hangfalat,valami közép mélyet.
Idővel mélynek veszel egy ilyet [link] vagy bármi mást.Na ez olyan szintre elég hogy a szomszédaid pl egy általad rendezett kerti parti után még egy hétig félrehallanak

Az enyémhez csak a bluetooth adapter hiányzik és kanócozni se kellene,de egy 20ast nem ér meg [link]Nem kell újban gondolkozni,használtban is megéri.
Az én cuccaim most kb 5 évesek,de hibátlanok.Nem döglős fajták.Egyszer kell megvenni,de persze izlések és pofonok
Kinek milyen igényei vannak. 
-
Francia91
veterán
válasz
soldi3r
üzenetére
Nemtom, hangtechnikában nem vagyok oly' jártas. De lehet, hogy először meglesem majd, hogy a T500 mit tud kihajtani belőle, és majd aztán kezdek el agyalni, ha nem lesz elég

Csak az a nyavajám, hogy hétvégén hallottam ilyen hangfalat élőben, és a Genius SP-HF 2020-asom eláshatja magát mellette lazán. Az SP-HF-et kaptam, így nem okozna fejfájást a cseréje, majd megy a szüleimhez a TV-re rákötve. De zenére a linkelt hangfal a tökéletes nekem. -
Dhampir
félisten
válasz
soldi3r
üzenetére
+1
Erre a remixre kíváncsi-fáncsi vagyok.
(#66810) V.Stryker
Ez a T530-as, nem repeszti meg a dobhártyát.
-
Tim82
félisten
válasz
soldi3r
üzenetére
A Docky (és néha a Conky) duplán-triplán jelenik meg altatásból élesztés után, ez valószínűleg KDE bug.
Meg volt olyan is már, hogy rendszerfrissítés után nem reagált sem billentyűzet, sem egér/touchpad/pöcök, ki kellett kapcsolni, majd vissza, onnan rendben volt. Igaz, ilyen talán kétszer volt, amióta kb. három-négy hónapja átváltottam Elementary OS-ról Kubuntura.
A Muon szerintem meglehetősen instabil, tök sokszor összeomlik, miközben appot telepítene.
Átlagban nem csinál gyakrabban és nagyobb hülyeségeket, mint a Windows 7, de megnéznék azért egy olyan disztrót is, amit a közvélekedés stabilabbnak tart.
Meg hát a Kubuntu az R61-en van, a CentOS meg az X200-ra menne (egyelőre a belakott Kubuntut az R61-en csak akkor cserélném le minden apró hülyeségével együtt, ha annyival jobbnak bizonyulna másik disztró).
Tudom, próbálkozhatnék virtuális gépen is más disztrókkal, fogok is majd, de az X200-on sem csinálok semmi olyat, amihez Windows kellene kötelezően, úgyhogy teszek vele egy próbát élesben. Így, hogy van három gépem épp, megtehetem.
-
-
-
Chaser
legenda
válasz
soldi3r
üzenetére
Rá kellett jönnöm hogy nem. Volt két x200 LG-vel kevés ciklussal és lassan végüket járják. Egy volt ami 50 ciklussal 100%-os volt, de az fiatal akku volt. 510-ben is láttam belőle nagyon hitványat már. Hangyaf@sznyival jobb mint a sanyo/sony..tavaly még nem járt nálam annyi hogy tudjam, már igen. Panasonic a best, de a mostaniak már abból se úgy muzsikálnak mint a régiek. Persze még így is klasszisokkal jobbak a fentebbieknél.
szerk: Pszihonaranc Régebbieknél FPR együtt volt a touch résszel, lehet ezeknél már másképp van és külön kell csatlakoztatni, akkor elfelejtette. Ha egyben van és nincs pilács akkor gyári defektes a cucc. Én belenéznék
Nem jár garvesztéssel.
Ha működik eszközkezelőben látnod kell.
Új hozzászólás Aktív témák
- Üzletből, garanciával, Lenovo ThinkPad T14 Ryzen 7 Pro-4750u/16GBRAM/512GBSSD/FULLHD IPS Touch
- Lenovo ThinkPad T14 G2 i7-1165G7 / 16GB / 512GB SSD EU billentyűzet
- Lenovo ThinkPad P15 Gen 1 Tervező Vágó Laptop -50% 15,6" i7-10750H 32/512 QUADRO T1000 4GB
- Dell LAtitude 7490 FHD, TOUCH, i7-8565U CPU, 16GB DDR4, 512GB SSD, 27% ÁFÁS SZÁMLA, 1ÉV GARANCIA!
- Üzletből, Lenovo garanciával ThinkPad E14 Gen 5/ Intel Core i5-1335u/16GRAM/512SSD/FULL HD +kijelző
- Apple iMac 19.2 i5-8500 Radeon Pro 560X 4GB 16GB 256GB SSD 21.5" 4K Retina
- Apple iPhone 16 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 5070 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Lenovo ThinkPad T14S Gen1 Ryzen5 4650U 16GB Refurbished
- Apple iPhone XR 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi

Vagy ha régebbi gépről van szó akkor ilyet tennék rá,hogy Xubuntu stb.
Már nem csak a gépeik szarok hanem a support is...

Nagyon vigyázok a cuccaimra. Azért osztottam meg itt mert sokan olvasgatnak, és gondoltam megosztom a Lenovo fanoknak hátha valakinek megjön a kedve egy szuper kis notihoz. Sajnos nekem soha nem volt szerencsém jó cuccokat venni használtan, de velem mindig nagyon jóljárnak.
És érdekes módon ezekkel nincs semmi baj, akár órákon keresztül mennek hibátlanul.