Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- potyautas: Kiküldetésben a szép Juhásznénál
- Szevam: ChatGPT: Bizonytalansági jelölés funkció bekapcsolása
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Sapphi: StremHU | Source – Self-hostolható Stremio addon magyar trackerekhez
-
LOGOUT
Pár mondatban a Lenovo ThinkPad sorozatú laptopjainak a jótállásáról:
Új hozzászólás Aktív témák
-
scarbantia
aktív tag
Na most valami nagyon nem világos. Nem arról van szó, hogy az i7-et már teljes terhelésen nem bírja hűteni, ezért visszaveszi az órajelet, mielőtt megfőzné? Vagy valamit nem jól értek.

Az USB 3.0 miként kapcsolódik hozzá?Amúgy volt valami BIOS frissítés ha jól olvasom, de az nem hiszem, hogy megoldaná a problémát.
szerk: ja megvan! Szóval ha kell az USB 3.0, akkor ez egy érv az i7 mellett. Háát...

-
scarbantia
aktív tag
válasz
Robo sapiens
üzenetére
Húúha! A MacBook szigetes az valami etalonnak számít? Biztos velem van a baj, de borzasztó sz@rnak tartom. Olyan mintha deszkát kéne veregetni, borzalmas kényelmetlen, legalább is a sima MacBook tuti. Ellenben a korábbi nem szigetes MBP billentyűzetükkel, na az bőven van olyan jó, mint egy TP.
Amúgy az új TP-ben engem a kiosztás zavar a legjobban, a szigetesek között a nyomáspont tényleg elég jó, rendes úton jártnak a gombok.
-
scarbantia
aktív tag
válasz
Tikakukac
üzenetére
Úgy tudom a W500 se kezeli a négymagost... (csak a W700)
Amúgy 140-be belefér egy W500, LG WUXGA panellel, 8GB RAM-al. Én vagy T9900, vagy P9700-as processzort tennék bele. Ez utóbbi nagyon szimpatikus, a teljesítményéhez képest csak 28W a max. TDP.Bár ennyi pénzből... inkább egy T/W510 FHD panellel.
-
scarbantia
aktív tag
válasz
FoxiestFox
üzenetére
Biztos berágott a vodás mobilnetre...

-
scarbantia
aktív tag
válasz
Peet91
üzenetére
Közben utána néztem, elég egyértelműen kijelző hiba. Aida tesztnél látszik, hogy a zöld szubpixel sor ment ki.
(piros és kék képnél eltűnik, zöld képnél fekete lesz a csík. Amúgy neten van pár példa erre, és nem GPU hiba)Most akkor már csak panelt kellene keríteni, lehetőleg újat, esetleg QXGA-t.
-
scarbantia
aktív tag
Sziasztok!
Ma este a szemem láttára megjelent egy szép magenta csík az UXGA panelemen egy pixelnyi szélességben, függőleges irányban. Sajnos nincs sima VGA kábelem, hogy külső monitort kössek rá, de hogy lehetne leellenőrizni, hogy a kijelzővel, vagy a videokártyával van-e a baj? Ugyebár ez egy nVidia FX 570M(T61p)...

-
scarbantia
aktív tag
válasz
Peet91
üzenetére
Hát ez nagyon menő, de 25-30e Ft-ért nagyon sok. Amúgy rákerestem, volt itt róla szó a topikban még év elején. X220-ban elvileg megy. Amúgy az n-es wifihez nem kell legalább 3 antenna hogy normálisan menjen?
Nemtom, nem igazán értek hozzá.dying_star: Tud FullHD-t is, újabb driverrel.
lapa: Nekem csak egy érvem van a T61p-m mellett, az UXGA IPS panel. Minden más tekintetben elfogytak az érveim, hogy ne egy újabb Tp-t használjak. Mielőtt valaki beleköt, igen, T61p és IPS.
-
scarbantia
aktív tag
válasz
Chaser
üzenetére
Azt nem vitatom, hogy az újabb T500 nem jobb, nyilván fejlődött a dolog, de nincs különösebben nagy baj a T61-ekkel, csak már kicsit régiek. Amit az újabbakból irigylek, az a displayport, és a lekapcsolható dedikált GPU.
Más: lehet lesz két SIM kártyám is a mobilnethez. Hogy tudom megcsinálni, hogy a laptopban működjön?
Ha jól tudom kell SIM foglalat, 3G modem, és antennák. A 3G modem az a wifi kártya helyére megy? Van olyan modem ami (n-es)wifi kártya is egyben? Esetleg 4G/LTE modemet is tudok rakni a gépbe? (bár ez még nem éppen létkérdés) -
scarbantia
aktív tag
Nem igazán tudom mi a nagy baj a T61-el. A T500 ugyanaz, csak halkabb venti(amit a T61-be is be lehet szerelni), meg van lekapcsolható dedikált GPU. Kb. ennyi a főbb különbség, amúgy kicsit újabb, kicsit gyorsabb, apró ez-az más/kicsit jobb. A zsanér annál is ugyanolyan vacak.
Építési minőségre nincs semmi különbség. A csatlakozók elhelyezése a T500-nál se egy csúcs, lásd jack dugaljak. A halódó T61p nvidia gpu-k tényleg gázosak, de eddig még megvagyok vele.
Mondjuk nekem 4:3 15" T60p házban van minden, de tesómnak 15.4"-os T61p-je van, és nem tűnik rossznak. -
scarbantia
aktív tag
válasz
Beethoven
üzenetére
T9300-at vegyél bele, az ár/érték arányban szerintem a legjobb. 8-10e Ft körül szokott lenni, max. 11e.
2.5Ghz, 6MB L2 cash, és újabb mint a T7xxx-es sorozat, kisebb csíkszélesség, hűvösebb vele a géped. (nekem legalább is vagy 10 fokkal jobb lett (T7500-->T9300), most egy T9500 van benne, de csak mert szembejött egy olcsó ajánlat, amúgy sok különbség nincs, inkább csak árban) -
scarbantia
aktív tag
válasz
Robo sapiens
üzenetére
Az RMClock-ot be lehet állítani, hogy automatikusan induljon a rendszerrel? Sehol nem találok ilyet...

-
scarbantia
aktív tag
-
scarbantia
aktív tag
válasz
Chaser
üzenetére
A csőcsere nem egy nagyon vészes dolog, ha valaki vállalkozó kedvű akkor akár otthon is meg lehet csinálni, bár tény hogy vannak buktatói. Ami nehéz, minőségi csövet szerezni. Kb. mind noname vacak. Még az úgymond márkásabb(van neve) csövekről sincs egy normális dokumentáció a neten. Ha már a színhőmérsékletet megadják CIE x y koordinátákkal az már igen komoly. Színre bontva ugyanezt sehol se találom. A kínai csöveknél meg csak két sor blabla van, hogy very fényes, sokezer órás.
-
scarbantia
aktív tag
válasz
Grafirka
üzenetére
A csőcsere nehéz ügy. Én még nem adtam fel.

A legtöbb cső noname kínai, semmi specifikáció, keveset bír, nagyon hideg fényű és szűk színspektrumú.
Kb. két gyártót találtam, akinek így távolról, illetve fórumok alapján minőségibbnek tűnnek a csövei.
Az egyik 6800K-es, a másik 7800K, ami sajnos már nagyon hideg. Viszont ez utóbbi gyártótól kaptam ígéretet arra, hogy igény esetén gyártanak nekem pl. 6504K-es akár AdobeRGB
, de minimum sRGB színspektrumot lefedő csövet, ha 100db-ot rendelek.
Egyelőre itt megakadt a dolog.
Ezt a mennyiséget kellene lealkudni 50, vagy 25db-ra, hátha, nyilván némileg drágábban/db(amúgy 8$/stück).A gyári cső amúgy az sRGB ~50%-át tudja kb, aztán ahogy öregszik ez csak romlik. A végén lesz ilyen sápadt fakósárga valami. Ha kalibrálod, a fényerő is nagyot zuhan, aztán idővel már kalibrálni se lehet, sötét is, sárga is. Na meg persze nagyon lassan melegszik be, nehezen ér el normális fényerőt.
-
scarbantia
aktív tag
Számomra komoly érv a minél nagyobb dpi érték. Szövegnél persze hátrány, de képeknél nagyon jó.
A papírkép nagyítása 3-400dpi. A jelenlegi kijelzőmé 133.3dpi. Minél nagyobb felbontásom van, teljes képernyőn annál több képpontot látok egy adott fotóból, tehát sokkal több részletet egyszerre, és a kis képpontok miatt annál élesebb, annál papírszerűbb az élmény.Tipikus hiba alacsonyabb dpi-s monitoron, pl. arc retusálásnál, hogy az egész képet nézve nem látszik a hiba.
Ha belenagyítok igen, de nem mindig szkenneli végig az ember a képet 1:1-ben, vagy ha igen, sokkal könnyebb nem észrevenni a dolgot, mintha a teljes képet nézem, és látom a hibákat.
Ugyebár teljes nézetben egy algoritmus összevonja a pixeleket, így adott részletek néha kiesnek.
Aztán a nagyított/nyomtatott papírképen meg ott éktelenkedik a hiba, mert 300dpi-n naná, hogy látszik.Képeket mutogatni a megrendelőnek meg kifejezetten jó egy nagy dpi-s monitoron. Persze egy fotókönyvvel még jobb, de az legtöbbször csak részben opció.
-
scarbantia
aktív tag
válasz
cadeyrn
üzenetére
Óóó mekkora kopp...
Ennek nincs is wide-gamutos színtere. Az sRGB 90%-át tudja csak, Adobe RGB-nél ez 62%. Basszus... Hát akkor elfogytak az érveim az új Thinkpad W széria mellett.Pedig de jó lett volna. Valahogy csak bele kell heftölni a HP 10bit-es paneljét egy W520-ba.
-
scarbantia
aktív tag
14.1"-os Thinkpad-ben én még nem láttam jóképű panelt. (1400x1050 T43p, T61p, T60, 1600x900 T420, mindegyik pocsék volt)
Tudom, hogy ilyen szempontból nem számít a kor, de akkor ezek voltak a legjobbak, és ő egy mai igényesebb középkategóriás IPS asztali monitorhoz hasonlította, hogy ahhoz képest milyen vacak.
Feleségem nemrég kapott a cégnél újonnan valami hulladék Lenovo-t, 15.6" 1366x768 LED-es TN panel.
Borzalom.(nincsenek rá szavak...) És ami szörnyű, hogy rosszabb, mint egy korábbi belépő szintű 1280x800-as CCFL-es TN. Majdnem fekete-fehér... olyan szar "színei" vannak, kékes fakószürke az egész, nincs olyan szög, ahonnan kinéz valahogy, középről nézve a start menü már csak fátyolosan látszik, feketéi nincsenek, max 70%-os szürkéi. Max. fényerőn kiveri a szemed, ha leveszed a fényerőt, akkor 5 perc után fáj a fejed, úgy villog a PWM vezérléstől, és kisebb fényerőn még az a maradék kontrasztja is elmegy. Egyetlen előnye hogy matt, de ettől nem lesz valami különleges. Szóval szemétből mindig van lejjebb, jóból meg nem nagyon akaródzik megjelenni semmi. Most a Tp 40-es szériának már vannak jó paneljei, mindegyikhez van IPS, de ott meg a laptopot tolták el...
-
scarbantia
aktív tag
válasz
qnadam
üzenetére
Ha szemből néztem a WUXGA panelt, nem volt vele semmi baj. Sőt! Az UXGA IPS-nél elég csak egy nagyon kicsit más szögből nézni, lehet látni, hogy a szélek felé már mást mutat. Csak azért kevésbé feltűnő, mert itt csak a fényerő változik, de a kontraszt és a színek csak keveset. Oldalról nézve nyilván az LG sokkal vacakabb, de szemből nincs túl nagy előnye az IPS UXGA-val szemben. Ahányszor tesóm gépe elé kerülök, mindig megcsodálom, hogy milyen jó kis panel, pedig nekem IPS van. Nem valami nagyon lehasznált panelt láttál elöregedett CCFL csővel? (Vagy netán Samsungot?
)A DELL-hez meg tényleg nem jó hasonlítani, az egy asztali monitor, még ha nem is a legkomolyabb szériából.
Ezek meg azért 6-8 éves laptop panelek, ahhoz képest meg igen jók. Nézd meg a többit ami akkor a piacon volt, nem nagyon van jobb. -
scarbantia
aktív tag
válasz
qnadam
üzenetére
Azért egy kalibrált WUXGA LG panel nem sokban marad el egy Boe-Hydis UXGA IPS-től.
Betekintési szögben rosszabb valamivel, de bőven nagyon jó, színtér ugyanakkora kb.(ugyanolyan sz@r), feketék nagyon jók, kontraszt szintén. Egymás mellé téve nézegettem őket, mindkettőt kalibrálva. -
scarbantia
aktív tag
Sose értettem ezt a ne mattot, mert az fakó dolgot... Elsősorban a paneltípuson múlik, hogy milyen feketéi vannak, mekkora kontrasztja, betekintési szöge, a háttérvilágításon pedig a fényerő, az alap színhőmérséklet, és a színtér lefedettség. A nem matt kijelző lehet egy kicsit talán tisztább képet ad a homogén felületeken, meg kicsit nagyobb a kontrasztja mint egy ugyanolyan, de matt panelnek, de szerintem minimális a különbség. Én nem akarom magamat bámulni benne.
Az Eizo összes monitorja matt, pedig ott aztán van nagy betekintés, jó nagy színtér, nagy kontraszt jó feketékkel. -
scarbantia
aktív tag
válasz
FoxiestFox
üzenetére
Ha elöregedett, akkor lehet gyenge. Amúgy szobában szerintem simán elég a 120cd/m2, vagy max. 150cd/m2, de akkor már viszonylag sok környezeti fény kell.
-
scarbantia
aktív tag
válasz
FoxiestFox
üzenetére
Köszönöm a választ! Én vindózra gyanakszom.
Tim82: Nálam se gyakori szerencsére, de párszor előjött már. Általában figyelek, hogy amíg elalszik, addig ne csináljak semmit, pl. mobilnetet ne húzzam ki, mert akkor jó eséllyel besz@rik. De anélkül is tud. :p
Nemrég olyat is csinált a Win7, hogy felébredéskor nem töltötte be a bejelentkező panelt, a háttérkép bejött, de se ujjlenyomattal, se jelszóval nem lehetett belépni. Lecsukásra nem aludt el újra. Szintén reset...

soldi3r: Nem nagyon volt lehetőségem, mert az akku nem bírta már. Gyorsan rádobtam a tápot, de lekapcsolt. Megnézem amit linkeltél.
rgeorge: ilyenem nincs jelenleg, de nagyon hiányzik már egy normális net, routerrel, NAS-al...
-
scarbantia
aktív tag
válasz
FoxiestFox
üzenetére
Nekem olyat csinál néha a gép(T61p), hogy lecsukom/alvóra teszem, és nem alszik el. Minden megy(Thinklight, NumLock, CapsLock, DVD-t nyitja), csak a kijelző nem. Ilyenkor nem lehet mit csinálni, csak hosszan nyomva kikapcsolni, aztán ugrott a munkamenet, ha valami nem volt mentve. Egyszer lehúztam a tápról, megvártam amíg lemerül az akku, hogy hátha hibernálja magát, és onnan még vissza lehet mászni, de csak nyomott a végén egy kékhalált, és leállt.

-
-
scarbantia
aktív tag
Nem tudom a többivel mi újság, de a T540p-ben még van rollcage. Jó pont, én azt gondoltam a 40-es szériával kihalt.
-
scarbantia
aktív tag
válasz
solaris7
üzenetére
Ez nagyon izgi, és most kicsit meginogtam, hogy biztos 64GB-os X25-E-t akarok-e, de igazából a fene tudja, hogy a HDD után ez számítana-e nekem. Így is úgy is fényévnyi a különbség...

Ja, meg 8GB DDR2 RAM mellett a T61p-ben mennyivel lenne gyorsabb? Meg mennyit eszik?
Nem mondom, hogy kinőttem a 8GB-ot, de közel járok hozzá, 6-7GB-ot simán megesznek a cuccaim a párhuzamos egymásra épülő munkameneteknél. -
scarbantia
aktív tag
válasz
Colonel993
üzenetére
Fogsz egy kalibrálót, és kalibrálsz/kalibráltatsz valahol.
Szemre kalibrálást felejtsd el, csak rosszabb lesz.A panel típusa alapján kereshetsz esetleg .icc színprofilt(keress rá itt a fórumban, Gondwana töltött fel profilokat), de az csak megközelítőleg lehet jó, ha öregebb a paneled/gyártási szórás van, akkor nem ér semmit.
-
-
scarbantia
aktív tag
Ennek akkor látnám értelmét, ha RGB LED-es lenne.
Ilyen átalakító készleteket amúgy lehet kapni, szinte az összes CCFL-es Thinkpad típushoz.De nekem semmi kedvem hozzá, hogy nézzem a PWM-el vezérelt LED villogását, jó eséllyel még rosszabb színtéren mint amire a CCFL képes.
-
scarbantia
aktív tag
válasz
qnadam
üzenetére
A T60-ad IPS panelje jó eséllyel elöregedett. Ha tudsz bele jó minőségű CCFL csövet szerezni, akkor nem lesz ilyen sárga. A fényerőd is ezért esett le, mert nagyon be van sárgulva a panel, vissza kell vegyen a vörös-zöld képpontok fényéből. Inkább a színtér szűk, ami zavaró lehet. (legalább is nekem, UXGA panelnél)
Ha jó kijelzőt akarsz, akkor a 14"-os Tp szériát felejtsd el, T/W500 LG-Philips WUXGA paneles változata kalibrálva egész jó. Betekintési szögben nem lesz olyan mint az IPS, de feketében, kontrasztban, színekben egészen megközelíti azt.
Ha még jobbat akarsz, akkor a 16:9-es FHD panel állítólag nagyon jó, tud Adobe RGB-t, nem IPS, de gondolom annyit tudnak, mint a T/W500 LG-Ph paneljei.
Még az X széria IPS-ei se rosszak.Ha hangos a T60-ad, akkor egy W500 hűtőventilátort szerezz bele, erről Gondwana-t kérdezd, ő csinált ilyet.
Több lapátos, ezért halkabb. Ha dedikált GPU-d van, akkor a gap padot, egy polírozott rézlemezzel helyettesítve sokat javulhat a hűtésed. -
scarbantia
aktív tag
válasz
Dhampir
üzenetére
Ezzel vannak tapasztalataim...
Egyszer egy ilyen ThinkStation-t végigcipeltem bkv-n fél Bp-n, Pestről Budára, onnan a Keletibe, majd vonattal vidékre. A karom majd leszakadt, fogantyúval együtt is. Ez vas. De igen dulván. Marha vastag lemezből van, meg nagy hőcsöves hűtője van, sehol nincs kispórolva az anyag. 
-
scarbantia
aktív tag
válasz
scarbantia
üzenetére
Hoppá!
Ha jól látom, akkor egyszerre belemehet kettő adapter is!

A Wikipédia szerint a PCMCIA 132MB/s, az ExpressCard pedig 312 MB/s.Szóval az utóbbi a SATA2-t tudja, meg az USB 3.0 felét. (2.0-hoz képest így is sokkal jobb)
A PCMCIA se lassú CF olvasónak, a jelenlegi kártyáim 60MB/s olvasnak max, de az ennél jobbak is 90MB/s körül vannak.Aztán a nálam okosabbak megerősíthetik/megcáfolhatják, hogy jól gondolom-e a fentieket.

Ja, elméleti max. sebességek...
-
scarbantia
aktív tag
Elvileg létezik 54mm-es ExpressCard CF olvasó, ami nem lóg ki a gépből, gyakorlatilag beszerezhetetlen. Persze csak ha van 54mm-es foglalatod. (újabb gépekben nem divat
)Én is ilyet keresek régóta. Egy pár hónapja volt amerikai ebay-en egy használtan, szállítással lett volna 6e+ Ft... Sajnos újonnan már sehol se kapni.

Más: PCMCIA CF kártyaolvasó mennyivel lassabb/mik az egyéb hátrányai az ExpressCardoshoz képest?
Olyat még tudnék venni nem kilógósat.Nekem T61p-m van, lehet egyszerre ExpressCard és PCMCIA slotba valamit tenni, vagy úgy már nem fér bele egymás alá? (pl. PCMCIA CF olvasó, ExpressCard eSata+USB 3.0)
-
scarbantia
aktív tag
Kezd nagyon szimpatikus lenni ez az X220. Tegnap jöttem rá, hogy ebbe még 54mm-es ExpressCard slot van!
Egy FHD IPS panellel még sokáig tuti lehet egy ilyen a fotós táskában.Csak azt nem értem, hogy a W520-ba miért nem fért bele a nagyobb ExpressCard???

Ezek után különösen dühítő... -
scarbantia
aktív tag
Ez érdekes, hogy T7500 ment T60-ban. Egy BIOS resetet megpróbálhatsz esetleg, az alaplapi elem le-felkötésével(vársz 10mp-et). Ha esetleg elindulna, akkor azonnal be a BIOS-ba, és kapcsold le a multi-core módot. Fél tüdővel akkor lehet megy.
Nekem egy T60p-ben egy T7400-as se akart menni, pedig annak nagyon kellett volna, így fél maggal vitte.
Lett is gyorsan egy Frankenpad.
T7400 már lehet egy 10e Ft-ért, csak ki kell várni.
-
scarbantia
aktív tag
-
scarbantia
aktív tag
válasz
audi100td
üzenetére
Szerintem is jó gép, bár még egy dolog eszembe jutott, nem tudom, hogy a T510-re is jellemző-e, de a tesóm T420-as gépén a palmrest(és a touchpad is valamennyire) csúnyán fényesedik, ilyet utoljára R60e-nél láttam, ami egy nagyon olcsósított gép.(azon még tapipad sincs)
Amúgy ha váltanom kell, nekem W520 lesz, főleg ha belemegy valahogy az új IPS panel.
-
scarbantia
aktív tag
válasz
zsoltix
üzenetére
Csak távolról tudok nyilatkozni.
Mellette:
-erősebb konfig, mint a T500, max. 16GB RAM
-a FHD panel wide gamutos
-eSata
-hangot is átvivő DP portEllene:
-16:9
-LED-es háttérvilágítás villódzó PWM vezérléssel
-hűtése a T500-nak halkabb
-egyesek szerint már ezzel a Tp-el is elindult a Lenovo lejtőn, de a legtöbben már beletörődtek![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
A T520, W520-nak ugyanez a külseje, csak újabb, erősebb.
-
scarbantia
aktív tag
válasz
Francia91
üzenetére
Nemtom, nekem nincsenek sikerélményeim a hőmérséklet terén...

Eleve ahány program, annyi értéket mutat. Pl. TPFC meg Aida is mást mutat. Nagyjából megvannak az értékek 1-2 kivétellel, viszont más-más szenzorként vannak jelölve.Amúgy TPFC szerint olyan 47-53 között mozog terhelés nélkül a CPU-GPU, terhelve a olyan 65, nagyon ritkán max 70 fokig megy fel. T61p, T9500-as processzor, FX 570M.
Majd valami minőségi pasztát akarok bele, meg soklapátos W500 ventilátort, de a szoftveres hülyeségeket ez se oldja meg. Pl. most épp a GPU 52 fokos a TPFC szerint, az Aida meg 60 fokot mutat rá, TPFC-nél nincs is ilyen érték...

-
scarbantia
aktív tag
Nem a LED-el van baj, hanem hogy meghagyták mellette a PWM vezérlést.
A CCFL csöves kijelzők is PWM-esek, csak a CCFL cső nem alszik ki azonnal, ezért csak ingadozik a fénye, ami nem bántja úgy a szemedet, mint a LED, ami azonnal kialszik-kigyullad.
Másrészt a CCFL, főleg a ha öregebb, akkor simán mehet max fényerő körül. A LED meg fényes mintaállat
, ezért az ember jól leveszi a fényét. Minél jobban levetted a fényerőt, annál alacsonyabb frekvencián villog, és annál jobban bántja a szemed. 
A megoldás az lenne, ha LED-nél egyáltalán nem alkalmaznának PWM-t, vagy csak nagyon magas frekvencián, esetleg eltolva villogtatva felváltva a LED-ek egy részét elosztva, stb.
-
scarbantia
aktív tag
Nekem meg az jutott eszembe, hogy X61-es alaplap nem megy bele véletlen az X61T-be?
-
scarbantia
aktív tag
válasz
Francia91
üzenetére
A tesóm T61p-jében LG-Ph. WUXGA panel van. Kalibrálás után egész jó, eredetileg volt egy kis rózsaszínes beütése. Viszont jól sikerült belőni, teljesen vállalható, nyilván a színtér olyan amilyen, de ebben a Flexview se sokkal jobb. A felbontás meg tuti!

Ha kell a nagyobb GPU, akkor én tuti W500-at vennék inkább, egész olcsón hozzá lehet jutni, és annak lekapcsolható a dedikált GPU-ja. (Ati FireGL V5700)
-
scarbantia
aktív tag
Tudtátok, hogy létezik 10bit-es laptop panel?

IPS, 15.6" FHD, RGB LED, wide gamut. 10bites színmélység, azaz 1024 szín színcsatornánként(összesen 1.07milliárd), a laptopoknál megszokott 64 szín/színcsatorna helyett(összesen 262k). Ez a kijelző kb. már mindent tud, amit egy jobb grafikus monitor.
Persze, rohadjon meg, jó eséllyel a Thinkpadekkel nem kompatibilis.

HP Dreamcolor laptopokat szerelik vele, de olyat nem akarok. -
scarbantia
aktív tag
válasz
q13579
üzenetére
Nekem a T9500 mellett is tud akadni egy komolyabb FHD vimeo-s videó. Mondjuk kevésbé tömörített tartalom.
Tesómnak meg ugyanaz simán megy a T7700-al. Mindkettő T61p, mindkettő FX 570M, csak ugyebár az enyém 14"-osból van, az meg csak 128MB 64bit, az övé ezeknek a duplája.Szerintem neked is a Broadcom BCM70015 Crystal HD videó dekóder kell. Keress rá itt a fórumon, van róla részletes logout cikk is.
Ezzel nem fog akadni a HD tartalom, a CPU is el lesz alapjáraton, így a fogyasztáson/melegedésen is lehet javítani.
-
scarbantia
aktív tag
válasz
Tikakukac
üzenetére
Hát kell hozzá, az biztos, de hát kb. mindenem ilyen, természetemből fakadóan mindent buzerálni kell.

Teljesen megértem.
Én is ilyen vagyok.
A gyári, az alapból sose jó.
Nem csak laptoppal vagyok így.
Persze csak ésszel. A stabilitás, strapabíróság, és az élettartam is fontos.A Frankenpad építésnek se lesz sose vége.
Jelenleg egy UXGA IPS, T61p, T9300, 8GB RAM, 100GB HDD.
Hamarosan jön bele egy T9500, elég jó áron sikerült szerezni, de hátra van még egy csomó minden:-64GB X25-E SSD + min. 500GB HDD (asztali gépen van amúgy sok helyem, azt majd kiteszem NAS-ra)
-Broadcom HD videó dekóder
-ExpressCard 54 CF kártyaolvasó
-halk W500 ventilátor
-9 cellás jó akku
-SIM kártyaolvasó
-szélesebb spektrumú háttérvilágítás, esetleg egy QXGA panellel kombinálva
(ezzel mindenképp kell kezdjek valamit, a jelenlegi háttérvilágítás már nem az igazi)Asszem ennyi.

Ebből a kijelző gamut moddolás a legfontosabb, ha azt sikerül meglépni, akkor sokáig el leszek ezzel a géppel, és tényleg megépül rendesen, ha nem, akkor lehet nem költök rá annyit, hanem cserélem egy W520-ra. De remélem inkább lesz egy gyűjtői darab belőle.
-
scarbantia
aktív tag
Gratula! Jó kis gép az! SXGA+, vagy UXGA? (bár asszem ez csak T60p-ben volt)
A fényerőt én a win 7 energiaséma beállításoknál tudtam belőni. Engem is zavart, hogy akkunál leveszi a fényerőt.Ha nagyon megszereted, akkor csinálj belőle T61-et, és akkor még nagyon sokáig jó lesz.

Más:
Szóba került itt a kártyaolvasó. Nincs valakinek véletlenül elfekvőben egy Expresscard 54-es CF kártyaolvasója? Olyan, ami nem lóg ki a gépből. Teljesen kipusztult, még ebay-en sincsen...
-
scarbantia
aktív tag
"Ha már parajelenségek:"...
Nekem olyat csinál néha a Frankenpad, hogy lecsukom, de nem megy el aludni. Be van állítva, teker, képernyő elsötétül, és zúg tovább. Látszólag mindene működik(caps lock, Thinklight, DVD meghajtó), de mivel
fekete a képernyő(nem tudok visszatérni rendes üzemmódba), ezért kénytelen vagyok erőszakkal kinyomni. (Win7 64bit)A másik idegesítő, bár ezt az asztali gép is csinálja, hogy a mobilnetet úgy dobja le, hogy közben az eszközt csatlakoztatva látja. Hiába húzom ki, dugom be, nem hajlandó leválasztani/felcsatolni. Ilyenkor lényegében csak az újraindítás segít/kijelentkezés.
-
scarbantia
aktív tag
-
scarbantia
aktív tag
válasz
scarbantia
üzenetére
Egyébként a legjobb lenne egy három csatornás szabályozható vezérlés, bár lehet hogy felesleges.
Ezt baromi pontosan be is lehetne lőni. Fehér felületre vetítve a fényét raw-ban lefotózni, majd fehéregyensúlyt pipettázni, és ha 6500K, és a zöld-lila egyensúly is stimmel, akkor ok. Persze jó játék. -
scarbantia
aktív tag
válasz
Gondwana
üzenetére
Ha megnézed, akkor a gyári RGB LED-es panelek legtöbbje is vörösbe hajlik kicsit.
Szerintem elég nagyjából belőni, adott LED-et kisebb áramon hajtani, a finomhangolást pedig kalibrációval megoldani. Fényerő van elég ha valahol ejteni kell, nekem max. 120cd/m2 elég.
Az érintésvédelem egy más dolog. Egyébként a legjobb lenne egy három csatornás szabályozható vezérlés, bár lehet hogy felesleges.A High CRI LED-el az a baj, hogy inkább csak melegfehérből van igazán széles spektrumú, az nem jó.
Végeredményben nem hiszem hogy összerakható igazán széles spektrummal.Amit viszont nem tudok, hogy valójában egyforma fényerő kell-e nekik, hogy fehér fényt adjanak, vagy el kell tolni az arányokat. Nyilván ezt ki kell kísérletezni. Találtam amúgy egy frankó Cree LED-et, ami simán jó lenne, 10-20mA, 2-3V, de a piros konkrétan 3x akkora fényt ad benne mint a kék, a zöld a kettő között van.
Mondjuk ezt még be lehet állítani szerintem. -
scarbantia
aktív tag
válasz
soldi3r
üzenetére
Igen, ez nekem is tetszik. Nekem a W540 3K(2880x1620) IPS panelje kéne. Kár hogy minden mást meg jól eltoltak. (de talán majd a W520-ba befaragják
)Kerestem róla a neten egy csomót, de még annyira új, hogy semmit nem lehet tudni róla.
Ha az is wide gamut lesz, mint a FHD paneljük, akkor szerintem a létező legjobb laptop panel lesz, ugyanis a DELL 3200x1800-as panelje se tudja még az sRGB-t se rendesen, és a MBP Retina se.De amúgy szeretek barkácsolni, meg szeretem a különleges klasszik dolgokat, ez a Frankenpad is olyan lesz lassan, mint egy B gruppés rallyautó.
Ezt a QXGA(2048x1536) panelt ki kell próbálni! 170ppi! 
Amúgy még ilyen tökéletlenül is nagyon szeretem ezt az öreg IPS-t, sokkal jobb a legtöbb bármi másnál.
-
scarbantia
aktív tag
Sziasztok!
Újabb agymenés következik. Mivel az ember ezeknél az eszközöknél elsősorban a kijelzőt bámulja, na meg a szakmám is megköveteli a minőségi LCD-t, ezért továbbra is ez a legfontosabb része nálam a laptopnak.
Volt már különböző verzió a fejemben, hogy miként lehetne nagy(függőleges) felbontást, széles gamutot, egyebet összehozni. Jelenleg egy UXGA IPS-em van, ami kicsit már öreg, és hát gyárilag se volt valami túl nagy színtere, jó ha az sRGB felét tudja.
A kijelzők gamutja nagyban függ a háttérvilágítás spektrumától. Vannak ezek a LED háttérvilágítás kitek, amik alapvetően szimpla parasztvakítások, jó nagy fényerőt tudnak, a gamut talán még rosszabb mint a sima CCFL, de legalább szépen villog a PWM vezérlés miatt.
Viszont! Eszembe jutott, ha egy ilyen háttérvilágítást RGB LED-ekkel csinálnánk meg, akkor elég széles gamutot lehetne összehozni! Azaz, megérné megvenni egy új QXGA panelt, egy ilyen moddolással.Persze sajnos sehol nem találtam ilyen megoldást RGB LED-ekkel...

Pedig nem nagy ügy, létezik több integrált SMD RGB LED. Meg talán az se baj, ha nem integrált, ha elég kicsi. Szóval igazán belement a bogár a fülembe, ígéretes dolognak tűnik. Nyilván a panelen is múlik, de szerintem bőven túl lehetne lőni vele az sRGB-n. (a TN között is tudják az Adobe RGB-t, szimplán a háttérvilágítás miatt)Fullos Frankenpadot mindenkinek!

-
scarbantia
aktív tag
válasz
Chaser
üzenetére
Ja várj, szerintem nem egyről beszélünk, nekem 15"-os T60p házam van, a 15.4"-osaknak tényleg ugyanaz a zsanérjuk a T61-el. Viszont a T61-ek híresen hamar lötyögősödnek, és ha jól tudom akkor a T/W500 is ugyanolyan.
Nekem itt a fórumon írták korábban, hogy belemegy. De az előbb én két tök eltérőt linkeltem, elvileg mindkettő W500-hoz való, de akkor mégis melyik?

Elég eltérő kialakítás, nem hiszem, hogy mindkettővel szerelték volna. 2 vs. 3 hőcső, tök más ventilátor, billentyűzetre tapadó gap pad egyiknek csak a processzornál van, stb.
-
scarbantia
aktív tag
válasz
Chaser
üzenetére
A zsanér inkább a T61/T500-ban sz@r. Nekem a Frankenpad zsanérjai igen jól húzzák. Mondjuk igyekszem is vigyázni rá.
Más: melyik az eredeti W500 hűtő? Ez, vagy ez?
És mitől halkabb, a 3 hőcső, vagy a jobb kialakítású ventilátor miatt? Vagy csak simán kevesebb hőt termel egy W500 intel gpu-ra kapcsolva? Nekem T61p-be kellene.
-
scarbantia
aktív tag
Az új P-s széria arra hivatott, hogy kicsit kevesebb butítást kapsz, több marad meg a régi TP-ből.
Pl. rendes zsanér, nem síkba hajló LCD, ezáltal lehet kilógó akkut tenni bele, van optikai meghajtó(hely ultrabay HDD-nek), és rendesen belemegy 16GB RAM, és nem csak 12GB, mert van rendesen 2 RAM slot, nem csak 1 +egy 4GB-os integrált RAM modul. Stb..Szóval az új szériából a rendesebb Tp, az a T440p, T540p, a munkaállomás meg a W, a többi meg inkább valami edge, a "tudásával"... Az X-ből ha jól láttam már csak a butított sorozat maradt.
-
-
scarbantia
aktív tag
válasz
Francia91
üzenetére
Nálunk is nagy a fertő...
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Tesóm T43p, T420, másik tesóm T61p, nekem meg egy lassan fullos T61p Frankenpad (IPS).
Szülők elvannak az asztali gépnél, de azok meg ThinkCentre M58-ak, nekem meg van még egy ThinkStation S20-am is. Feleségem is értékeli a TP IPS-t, munkahelyén kapott egy borzalmas lenovo b580-at, grafikus munkára... Mondanom sem kell, amíg nem kapott külső monitort, vitte a Frankenpadot.

-
scarbantia
aktív tag
válasz
Dhampir
üzenetére
Én is arra hajlok, főleg ha esetleg belemehet majd egy W540 kijelző.

Bár jó lenne a PWM vezérlést is lecserélni valahogy. A 16:9-hez kezdek hozzászokni gondolatban, a feles expresscardnak nem örülök, de lehet addig úgy is olyan géppel fotózok, ami támogat SD kártyát is.
A rendes 10 bites DP portra viszont szükségem lenne. -
scarbantia
aktív tag
válasz
Francia91
üzenetére
T500-ba nem fogsz találni sajnos. Egyszerűen nincs 15.4-es 16:10-es normális panel.
Van az MBP retina, ami IPS, de az fényes, kb. 100e Ft, és valószínűleg a csatlakozók sem stimmelnek.WUXGA-ból van még két jobb panel, mindkettő TN, az egyik RGB LED-es, wide gamutos(Adobe RGB), de fényes, és 50pin-es, tehát felejtős, a másik dual CCFL-es, matt, és sRGB-t tud 100%. Az egy esélyes dolog, W700 szalagkábel és dual CCFL inverter kell hozzá. Ha a nagyobb méretű invertert be lehet faragni az LCD alá, akkor szerintem sima ügy. (a gyári kijelző az sRGB 45%-át tudja csak)
Azt sajnálom, hogy a W500-ba max. 8GB RAM megy. Igazából nem tudok dönteni, hogy megpróbáljak egy ilyen kijelző beépítést, és valami erősebb konfigot, és akkor van egy 16:10-es gépem egész jó kijelzővel, CF olvasóval, vagy inkább legyen egy W520, és akkor az olyan amilyen(16:9, PWM LED, feles ExpressCard), de nincs vele macera, cserébe van wide gamut.
-
scarbantia
aktív tag
válasz
btudos
üzenetére
Arra leszek kíváncsi, hogy mit tud majd a W540 15.5"-os 2880x1620-as IPS panelje. (gamut, fényerőszabályzás) Amúgy nem vágom ezt a méretet, a FHD változat meg 15.6". Kétféle fedéllel/kerettel árulják majd? Igaz, a különbség elenyésző, 2,54mm átlóban, 1,27 a fele, az oldalanként kb 1-1mm, annyit össze is lehet csalni.
Nálam a szokásos gondolat jelentkezik, bele lehet bűvölni majd egy W520-ba?
Látom, hogy ki fogom nőni a Frankenpadot, előbb utóbb valami utód kell, egyelőre a W520 a legesélyesebb,
bár a LED-es PWM-es TN panel nem hangzik valami jól, akármilyen szép is. Sajnos élőben még nem tudtam összehasonlítani.Még egy kicsit tuningolom a jelenlegit, kap egy SSD-t, HD dekódert, akkut, aztán lassan lehet meg kell válni.

Még QXGA panelen gondolkoztam, lehet kapni újat, de vagy 78e Ft.
Pedig ez az IPS amúgy jó cucc, olyan papírszerű látvány, hát még 170dpi-n!
Csak sajnos a használt panel sárgul, öregszik, egy idő után kalibrálni se lehet. Ez a bajom a mostanival is.
Nem látványos a probléma, de ha valami nyomtatásba megy, akkor már szívás van.
A másik, hogy 20mp-es RAW-at Lr-ozni már nem olyan jó vele, meg egy jobb külső monitort se tudok rákötni rendesen. -
scarbantia
aktív tag
Sziasztok!
Thinkpad displayporton tud 10bit/csatorna színmélységet? W szériákra gondolok, azokban van FirePro, meg Quadro. Asztali kártyánál tudni szokták.
Esetleg T61p DVI-on keresztül? (bár az necces, szóval elvileg van olyan, hogy Quadro-k adott monitorral DVI-on tudják a 10bit/ch-t, de erről konkrét infóm nincs.
Levente
-
scarbantia
aktív tag
Sziasztok!
Valaki meg tudja mondani, hogy mi a reális ára egy T61p-hez való 6 vagy 9 cellás eredeti, gyári akkunak?
Itthon, illetve ebayen. Érdemes utángyártottat venni, vagy teljesen kerülendő? -
-
scarbantia
aktív tag
Hoppá!
Ugyebár nemrég megjelent a T440p, T540p, és a W540p is.
Ez eddig ok, de számos dolgot visszakaptunk vele, amit a régi Thinkpad is tudott!
A forum.thinkpads.com alapján:(Ibthink user)
I think "p" means:
- Standard-voltage CPUs
- Normal hinges (no drop-down hinges)
- The standard 9-cell option like on former ThinkPads (no built-in batterys on these models)
- Thicker chassis
- Built In DVD-Drive/UltraBayAnd maybe (the other things are confirmed):
- More ports (for example, Expresscard)
- More than 12 GB RAM (maybe 16, maybe 32)
- Quadcore? (for sure the T540p will have this option, but I am not sure about the T440p)
- Maybe higher end-grapicsAzaz van rendes zsanér, ultrabay, 9 cellás akku, vastagabb, tehát a hűtése is lehet jó.
A dizájnt sajnos továbbra is elcseszték, a minőséget nem tudjuk, majd az idő eldönti. -
scarbantia
aktív tag
válasz
Gondwana
üzenetére
Nekem meg olyat csinál néha a T61p, hogy nem megy el alvó módba, hanem lefagy.
Nem mindig, de előfordult már. Kb. mindent csinál(ThinkLight, HDD karistolgat, DVD-t ki lehet nyitni, talán még a Capslock-ot is lehet ki-be kapcsolni), de fekete képernyő, és nem akar visszatérni.
Kinyomom, bekapcsolom, rendben van.Nem tudja valaki mi okozhatja?
Új hozzászólás Aktív témák
- X1 Nano Gen2 13" 2K+ IPS i7-1280P 32GB 1TB NVMe ujjlolv IR kam gar
- Asus Zenbook 14 Laptop UX3402Z i7
- Asus Zenbook 13 laptop Oled kijelző!
- Pavilion 15eh1004nh 15.6" FHD IPS Ryzen 5 5500U 16GB 512GB NVMe magyar vbill gar
- LOQ 15APH8 15.6" FHD IPS Ryzen 7 7840HS RTX 4060 16GB 512GB NVMe magyar vbill gar
- HIBÁTLAN iPhone XS Max 64GB Gold -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2898, 100% Akkumulátor
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7500F 32/64GB RAM RX 9060 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Logitech Webkamera MeetUp 120 -os látótér, mikrofon, 4K Ultra HD
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5600X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3070 8GB Rampage SHIVA A-Data 650W
- Airmsen YW500 ablaktisztító robot / 12 hó jótállás
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest
Amúgy ha már itt tartunk, az X201 hogy bírja a legizmosabb processzorral?

Szóval akkor abból is felesleges i7-et venni? Pedig agyaltam egy jó kis X220-on, amit a fotós táskában hurcolhatok.

Ennek nincs is wide-gamutos színtere. Az sRGB 90%-át tudja csak, Adobe RGB-nél ez 62%. Basszus... Hát akkor elfogytak az érveim az új Thinkpad W széria mellett.
)

Én is ilyen vagyok.