Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- potyautas: Kiküldetésben a szép Juhásznénál
- Szevam: ChatGPT: Bizonytalansági jelölés funkció bekapcsolása
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Sapphi: StremHU | Source – Self-hostolható Stremio addon magyar trackerekhez
-
LOGOUT
Pár mondatban a Lenovo ThinkPad sorozatú laptopjainak a jótállásáról:
Új hozzászólás Aktív témák
-
lapa
veterán
válasz
yodamastah
üzenetére
látod én ezt már a hőmérsékletből megjósoltam, de direkt neked megcsináltam a számokat is.
még annyi lehet hasznos infó ennek kapcsán, hogy amíg a tn panelen max-2 volt a kellemes, az affs-en max-3 ad hasonló fényerőt. szóval így össze tudod hasonlítani a tn gyakorlati fogyasztásával is.
izé, látom elírtam az előzőben: szóval 85w helyett 65w dugaszok, ofkorsz.
-
lapa
veterán
csináltam megint méréseket, amik a kutyát nem érdeklik rajtam kívül. röviden arról van szó, hogy két gép van összerakva egy 90w autós tápra, 85w-os tápok dugóival.
pár érdekesség:
-x200s idle ubuntuval 9w autós töltőről kikapcsolt panellel. ez nagyjából 72% hatásfok.
-t61 kikapcsolva 0.85w, ahogy értem ez az ac tápra is kb ugyanígy vonatkozik.
-t61 sleep csak alig több, 0.95w.ezek még mindig indirekt mérések, majd ellenmérek a dugaszon valahogy. mindenesetre jelentősen több mindkettő, mint a fogyasztásmérővel mért eredmény, pedig elméletileg ez független a táp típusától.
-x200 affs panel fogyasztás kivehető / saját lcd-vel hasonlítható
-a cpu-downgradelt t61 és az x200s teljes cpu terhelés alatt összesen 60w alatt van (27w x200s, 30w t61 a sokkal kisebb cpu-val).
-usb adapteren lógó 1w-os merevlemez 2,5w-ot eszik idle (azaz 1,5w az adapter + usb host).
-nagyjából 2w-ot spórolok azzal, hogy közös az adapter (1w standby + 1w hatásfokban). ha rákerül még egy harmadik gép esetleg, akkor az további 1,5w körüli spórolás menet közben.
adós vagyok magamnak még a töltési teszttel, azaz hogy mennyire rántja meg a tápot az esetlegesen több töltött akksi.
-
lapa
veterán
válasz
Wolfskin
üzenetére
s-vhs kábel nincs, az s-video.
nincs benne hang.
tippek:
az s-video kimenet pal szabványra van állítva a notin? gondolom bios, aztán driver megnéz.
manuál szerint tudnia kell a tévének az s-videot? beírsz egy típust?
tévén a bemenet pal szabványra van állítva?
elképzelhető, hogy az s-video kábeled hullik. esetleg a környéken nincs egy másik kábel? multiméterrel nem tudod kimérni esetleg?
a tévén van kompozit bemenet? az s-video --> kompozit átalakítók megcsinálják a trükköt, ha minden más stimmel.
-
lapa
veterán
válasz
Gondwana
üzenetére
odáig már megvagyok, hogy neked a hely a probléma, és hogy azt mindenképp lefogalja a hiberfil.sys. én ebben nem vagyok biztos:
"...hogy gyorsabban bootol, mint amennyi alatt visszatolja a RAM-ba a 8GB RAM hiberfil.sys-ét, ami mégiscsak 8GB belovasása a bootolás kb 1-1.5GB-éval szemben..."
szóval szerintem nem ír ki és nem is olvas vissza 8gb-t a win sem, hanem csak az épp lefoglaltat. innen filozofáltam el olyan irányba, hogy a sok, ramba előtöltött cuccal mit csinál vajon.
ezt az ondemand lassulást meg még mindig nem értem. itt gondolom ubunturól / debianról beszélsz te is, nem?
-
lapa
veterán
válasz
Gondwana
üzenetére
ja bocs, én értettem félre az ssd gondot. viszont még mindig hiszem, hogy csak a használt ramot írja ki, nem? az előtöltött cuccokat logikailag is helytelen lenne (bár nyilván nem csodálkoznék).
ubuntun is marha lassú a hibernáció, sleepet nyomunk mi is (bár én csikorgatom a fogam a 0,6w felesleges standby miatt...).
#18336: szerintem az ondemandtól nem bootolhat lassabban, mert akkor épp "demand" van, nem? ha betölt, akkor már szabályoz is. vagy nem jól gondolom?
-
lapa
veterán
akkor ugyanez ubuntu alatt:
1. ubuntu feltelepít. előtte esetleg lehet egy wint telepíteni, csak hogy le lehessen szadizni a gépről újrapartícionáláskor.
az ubuntuban eleve műx a cpu frekvencia állítgatás, ezt célszerű "ondemand" -ra rakni. alapból ondemandon van, a panelhez adható cpu monitorban lehet ellenőrizni tényleg így van-e.
innentől lucid és maverick az, amiről írni tudok, többi passz.
2. add-apt-repository ppa:linux-phc/ppa && apt-get update
ez elég kényelmetlen, kusztom kernel kell az undervolthoz. a fenti repoban viszont rendszeresen, nem túl nagy késéssel megjelenik az aktuális kernel phc-s verziója. (Processor Hardware Control)
asszem lucid alatt kézzel adsz be repot, de aki itt elakad az ne akarjon undervoltot.
3. apt-get install linux-headers-generic-phc linux-generic-phc build-essential
ez megtelepíti a kernelt. ezután restart, és teszt: uname -r végén "-phc"-nak kell lennie. egyébként esetleg grub-ban kell matatni, de nem hiszem.
4. ehunnanbó' leszeded a phc-intel-0.3.2-12-1.tar.bz2-t, kicsomagol, terminállal belemén.
5. make
sudo make installnemtom ez még gond-e, de 2.6.35 (maverich esetén a make installnál uname -r -re kell átnevezni a dolgokat, egyébként nem lesz phc mappa. legalábbis ezt írtam fel magamnak, nem vagyok holtbiztos mit is jelent.
6. restart, teszt
cat /sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/phc_default_vids
ha itt nem jönnek ki számok (no such file...), akkor 4. és 5. ponttal kell harcolni. volt valami olyanom, hogy tán mappát kellett a 2.6.35-nek csinálni, és a 2.6.32 cuccait átmásolni.
7. openmindedbrain.info -ról levesszük a szkriptet
ez a script leterheli a procit, majd végiglépked az egyes frekik összes feszültségén, egészen addig míg meg nem fagy a gép. ilyenkor restart, és script restart. a script meg fogja jegyezni hol halt el a gép az adott frekin, és megy tovább a következő frekire. hogy ne legyen baj mindig egy kicsivel nagyobb feszt rögzít az adott frekihez, mint amin már elhasalt.
a végén kap az ember egy számsort, ami sokkal kisebb számokat fog tartalmazni, mint az eredeti számsor. asszem 0,0625 vagy hány voltonként változik a szám.
8. a kapott alacsony számokat berakjuk még minden indításhoz:
nano /etc/rc.local
#nálam t61 (u cpu-s, csak azért kevés különböző freki):
echo "0 0 0" > /sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/phc_vids
echo "0 0 0" > /sys/devices/system/cpu/cpu1/cpufreq/phc_vids
#nálam t43p:
echo "41 25 14 8 4 0" > /sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/phc_vids
#nálam x200s:
echo "30 4 4 4" > /sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/phc_vids
echo "30 4 4 4" > /sys/devices/system/cpu/cpu1/cpufreq/phc_vidsnyilván mindenkinek más számai vannak, attól függően mennyire jól sikerült az adott cpu. az rmclock "mindenhol legalacsonyabb" beállítása itt 0 0 0 0 -t jelent.
a script magától minimum 4-et ad minden frekire, ez alatt kézzel kell csinálni a dolgot.
a script már telepgette a cpuburn-t, szóval:
1. freki fixálása ott, ahol épp lejjebb akarunk menni.
ehhez a panelhez adható cpu monitort indítjuk kétszer, jobb gombra ki lehet választani cpu0-t az egyiken, cpu1-et a másikon.
2. burnMMX - ezt magonként egyszer kell elindítani.
3. szépen egyre kisebb számokat echózunk be a fentebbi parancs szerint, amíg meg nem fagy.
-
lapa
veterán
válasz
yodamastah
üzenetére
amíg vársz rá nincs kedved röviden összefoglalni hogy kell rmclockkal alulfeszelni? biztosan sokan hasznosnak találnák.
-
lapa
veterán
válasz
Integra
üzenetére
annyira nem feltétlen törpül el, számít akksi időben. egy merevlemez megeszik 1-2w-ot, ráadásul a használat nagy részében elaludni sem tud. az ssd nagyjából alszik folyamatosan, a 2w egy 12w gépnek a 16%-a.
mondjuk az 5400-es scorpio blue-ra 0.8w idlét ír a spec, meg a 7200-re is. szóval 8% az a 16%, de számít. hita travelstar is 1w idlét ír, 2w read/write-ot.
az idle cpu meg kéne legyen 2-3w-ból, szóval azért nem annyira elhanyagolható hozzá képest.
a keret nagyon hasznos, érdemes lehet több pénzt áldozni az eredetire. az usb elég szenvedős lesz idővel, pláne hogy az ssd-n elég kevés a hely. legalábbis nálam ez van.
Gondwana arra gondolt a hibernálás kapcsán, hogy nem célszerű gigányi adatot kiírni minden kikapcsoláskor, az pár év alatt már befolyásolhatja az ssd-t.
mondjuk a 8 gigát nem értem, szerintem csak a használtat írja ki. persze nem tudom win7 mit használ, lehet előtölti a fél oprendszert, de akkor az fail, ha azt is hibernálja.
-
lapa
veterán
válasz
yodamastah
üzenetére
egyébként leírhatnád, hogy hogy kell csinálni win alatt, hiánypótló lenne.
persze a linuxos verzió is, azt bevállalnám én ha érdeklődés mutatkozik.
-
lapa
veterán
válasz
Scalpel
üzenetére
azért annyi eszük van a celláknak, hogy ha nem sikerül az írás letiltják. szóval az üres hely csökkenhet idővel legfeljebb. olyasmi lehet célszerű, hogy /tmp-t ramdrive-ra rakni, meg a böngésző cache-et. windowson is lehet valahogy ramdriveot csinálni, de ott bonyolultabb valamivel. nyilván még a hibernálás jár rendszeres, nagy mennyiségű adat írásával, ezt célszerű lehet hanyagolni, ha az ember parázik. filmek kicsomagolásához szintén ramdrive.
-
lapa
veterán
válasz
tototos
üzenetére
elég macerás szétszedni, de ha már szedted ki a teljes hűtést, akkor onnan csak 2 lépés a ventit kivenni.
volt korábban itt a topikban linkelve jutub videó hogyan kell csinálni. ha nem találod keress rá a "veséjét" szóra itt a topikban.
szétszereled, kiveszed a hűtést, pucolsz, zsírozol, chipeket újrapasztázol (azaz kell hővezető paszta is), összeraksz.
normál zsír is jó, ez nem urándúsító centrifuga. ha nagyon akarsz lehet grafitos vazelint (molibdén-diszulfidos kenőzsírként benzoánkúton) vagy lítiumos csodákat használni.
számíts rá, hogy idővel mindenképpen újra kell csinálni. ez használattól függően 1 év körüli időtartamot jelent.
esetleg ha veszel csak ventit és eleve normális zsírral rakod össze, lehet tovább bírja. de nem feltétlen.
-
lapa
veterán
válasz
üzenetére
ahogy én értem: masszívabb = tartósabb. lehet, hogy innentől eleve elbeszélünk egymás mellett.
te azzal támasztod alá a masszivitást, hogy itt benyomod meg ott benyomod, és lám, a nagy gép mennyivel kevésbé nyomódik be.
jellemzően a legnagyobb ütés, amit egy ilyen gép kapni szokott, az az asztalról leverés. ennek kapcsán nemcsak vastagabb anyagod, de nagyobb tömeged is van.
mindemellett a fentiekből semmiféle következtetés nem vonható le a tartósságra vonatkozóan.
szóval nekem csak azzal volt a bajom, hogy elég tudománytalan "kísérletekkel" támasztod alá a masszivitást. hogyha ezt a dell topikban adod elő, akkor ott "kötök beléd", nem a szentségről van szó.
-
lapa
veterán
válasz
üzenetére
most komolyan 1:1 hasonlítod egy dupla olyan nehéz géppel? ne viccelj már.
a palmrest benyomódása egyébként miért kritikus? nem kell ujjal csipkedni szerintem, szinte minden gépben csak egy műanyag van felette. persze a t61-ben van felette rollcage, mert dupla tömeg szakad rá ha arra a sarkára esik. ugyanez a dupla tömeg dolog érvényes a sarkánál fogásra is.
a billre nem tudok mit mondani, mert ilyen gépet nem láttam. feltételezem, hogy ez megint nem normál használatnál flexizik, akkor meg lásd előző pont. ha a tiéd annyira szét van hullva, akkor elképzelhető a bill fémlap deformációja is, nekem ilyen a t61-en volt. visszahajlítottam és leszokott a flexiről.
én bármelyik fedelét be tudom nyomni úgy, hogy hullámozzon, még a 8 kilós dell d630-nak is. spec a mostani panelemnél nem, mert abban nem hullámzós a panel. de a t61-ben is csak egy milis méhrács van a panel mögött, ilyen keresztmetszetben fizikailag nem lehet teherbíró semmilyen anyag. gondolom a kijelző is vékonyabb összességében, annyival kevesebb milit kell benyomni.
szerintem olcsón vásárolt, eleve szétütött darabok alapján alkotsz véleményt, aminek kevés köze van a normális használat mellett várható tartóssághoz. nem kell beájulni semmitől, de anyagismerettel, fizikával, kibontás-megnézéssel már lehet jó következtetéseket levonni a minőségről.
egyébként 1,2-1,4 kg között szerinted melyik márka / típus jobb, mint az x61-ed?
-
lapa
veterán
bocs, mielőtt valaki készpénznek veszi a "működnie kell"-t: egyelőre csak amerikába szállít az egyetlen e-bolt, és eddig személy szerint nem találtam sehol notebookra vonatkozó kompatibilitási hírt (se pro, se kontra). egy-két héten belül kiderül biztosra, hogy belefér-e, látja-e.
-
lapa
veterán
válasz
audi100td
üzenetére
működnie kell, mert szabványos minipci-e.
bootolni biztosan nem lehet róla ezekben a gépekben.
a barkács küzdelem lényege az volt, hogy megoldható-e a wlan + a wwan + az ssd annak fényében, hogy az egyik slot csak félmagas. erről kiderült, hogy bár fizikailag elpakolhatók így az eszközök *, de a wwan nem bírható működésre az első slotban. hogy ez bunkóság-e a lenovo részéről, az lehet, de nem biztos. végülis nem úgy hirdetik a gépet, hogy "3 minipci-e slot", hanem úgy, hogy xyz wlan...
* = mert elvileg van félmagas wlan ehhez a modellhez.
-
lapa
veterán
válasz
Integra
üzenetére
nem mindegy, csak 1280-as és nem-led panel a jó. az x201 reális, de az x200s kevesebbet fogyaszt, és mondom használtan 450 eur volt. meg nemtom az x201 néma-e, de az 200s az igen.
az ssd-hdd-t nem tudom hogy érted. momentus xt-re gondolsz? mert ha erre a minipci-e ssd-re, az win alatt nehézkes szerintem, kicsi linux boot partíció mindenképp kell valahova.
-
lapa
veterán
válasz
Integra
üzenetére
csak aztán nehogy meglepődj a dell monitor kapcsán...
szóval a lényeg, hogy az x200, 200s, 201 típusokhoz, amik gyárilag 1280x800 nem ledes panellel vannak szerelve, lehet kapni fényes vagy matt 1280x800 affs+ (ahogy én értem ez majdnem-ips) panelt. régi panel kicsavar, ez becsavar.
gyári állapot x200 és t61
affs+ glossy panel (nem olyan glossy, mint az üveg burkolatos panelek. de van matt is)
színek
színek máshonnan
betekintési szög
napsütéses teszt 1
napsütéses teszt 2egyébként szemből is hihetetlen különbség van a két panel színei között, de arról nem sikerült hasonlóan látványos fotókat lőnöm. de mondhatom, hogy rég nem örültem annyira pl egy windows taskbarnak, mint mikor panelcsere után először beleléptem a citrixbe. nagyon szép színek.
-
lapa
veterán
válasz
Integra
üzenetére
ez nem mini mánia. egy fél éve még azt mondtam volna, oké, a nagyobb felbontás az tényleg erős érv. emellett hasznos még az ultrabay, de nem az odd, inkább a második hdd (ssd + hdd kombó) miatt. ezeken kívül nemigen látok igazi előnyt a 14-15" oldalán.
azóta kiderült, hogy a 12"-be lehet rendes képernyőt rakni. régen nem értettem mire fel vannak úgy oda a t43 ips paneltől itt a fórumban. sose láttam ilyet, gondoltam olyan nagy különbség nem lehet. aztán rábeszéltek az affs kijelzőre, azóta nagyot fordult a világ. a t61 képernyőjét legszívesebben lehánynám mikor néha elé kell ülnöm, tőlem lehet 4000x6000 is a felbontása. ha alkalmad van összehasonlítani egy x tablet képét pl a t61-ed képével, tedd meg. nézz meg rajta ugyanolyan háttereket, színes képeket. ég és föld. nem a betekintési szög a lényeg. mindez ráadásul 25 ezer forintból, elég nevetséges összeg azért, amit kapsz cserébe.
kiderült még, hogy ha az ember lemond a wwanról (azaz megvan stick vagy expresscard wwan-nal), akkor a 12"-ban is megoldható a hdd + ssd kombó. akár még hotswap is lehet a 2,5" hely. persze tudom, az csavarozós. de hát legrosszabb esetben is van 16 giga brutálgyors ssd-d az os-nek (megint 20e pénz), meg elvakultságtól függően 750gb vagy 1 tera hdd. azért ez sokmindenre elég kell legyen.
innentől kezdve számomra nemigen maradt sok minden érv a 14-15" mellett. cserébe hiszem, hogy a minősége az x alatt van, nagyobb, nehezebb, rövidebb akksi, nagyobb fogyasztás, nagyobb zaj (engem pl eléggé idegesít, hogy mellettem a t61 zúg).
-
lapa
veterán
válasz
Integra
üzenetére
gondolom nv-intel érdemi különbség pont a multimédián és a hd-n kívül van (játékok). a film meg a flash meg a gyorsított net elfut mindkettőn gyönyörűen. én nem vennék nv-t, szerintem annyit nem hoz, amennyit visz zajban meg akksiban. de hát én ilyen vágódeszkákat se vennék, szóval kinek a pap. pláne, hogy találtam végül gazdasszonynak jóárasított (450 eur) használt x200s-t ebay.de-n.
-
lapa
veterán
na ma futottam egy géprombolós kört. lebarmoltam az első minipci-e foglalat előtti feles csonkokat, hogy beférjen az ericsson.
aztán imígyen elindítottam a gépet, hogy wwan az első, a wlan a második slotban. most még az rf kapcsolót is bekapcsoltam a változatosság kedvéért.
az eredmény negatív, a wwan nem indult el, lsusb se látja. itt még futottam egy kört a 20-as pin leragasztásával, hogy egészen pontos legyek kétszer csináltam meg az egészet egymástól függetlenül. leragasztott pinnel megjeleni a wwan az lsusb-ben, sőt még a /dev/ttyACM0, 1 és 2 is megvannak. hurrá nyaralunk. kis szépséghibája a dolognak, hogy mindezek ellenére az istennek nem hajlandó csatlakozni, szóval nem megy így se.
ez azt jelenti, hogy x200s-ben corestore mv vagy wwan helyett, vagy a lepényhal meg utoljára, hogy valamikor lesz feles méretben is.
-
lapa
veterán
a nagy érdeklődésre való tekintettel engedjétek meg, hogy bérakjam ide a szedett-vedett személyes hangvételű irományom x200 affs upgrade részirűl. senki ne próbálja ki otthon, csak demonstrációs céllal írtam le:
keresztfejű kell csak, csipesz nem árt. én tűvel szedtem fel a csavarkupakokat. találj szerintem valamit, amire a kupakokat felragasztod, én megfeledkeztem róluk és egy azóta sincs meg. ragadnak, mint állat.
én másik gépen kinyitottam a manuált (...ez a hardware maintenance manual, le tudod tölteni, rajzokkal illusztrált, fontos hogy értsd mit csinálsz - a szerk) , de az azt írja, hogy bontsam le a fél gépet a szalagkábelért. hát én nem tettem. leírom én mit csináltam, de tudod a te felelősséged, én tagadni fogok mindent a bíróságon.
a káva manuál szerinti leszedése után kicsavartam, lehúztam (asszem) meg kikaptam a kamerát (kamera kábel honnanlehúzását memorizáld).
következőnek a zsanéron is lazítottam, hogy a dekni is lötyögjön a zsanérhoz képest.
akkor már hozzáfértem a panel fényes oldalsó két keretét tartó csavarokhoz.
az oldalsó két fényes lecsavarozása után a panelt már csak a szalagkábel tartja, azt ügyeskedve le lehet húzni, előtte óvatosan fel lehet feszíteni a ragszalagokat.
a csatit lefelé kell húzni, nem a szalagkábellel. panelt közben nem rossz helyen "DO NOT TOUCH" megfogni. ha megnézed az új panel csatiját látni fogod. nem vészes, nincs olyan erősen bepattanva. esetleg kis csavarhúzóval el lehet indítani a szétjövést.
visszafelé ugyanez, az oldalsó fémek csavarjaihoz némi türelem, meg az említett csipesz kellhet.
-
lapa
veterán
válasz
Gondwana
üzenetére
semennyire nem feszegeti az alaplapot szerintem, teljesen normálisan, egyenesen csúszott bele. ha nagy különbség lett volna a foglalat meg a lemez csatija között, akkor harcolni kellett volna vele, de nem. a logika azt diktálná, hogy a foglalat esetleg felfelé feszíti a lemezt, de nem teszi.
igazából betoláskor, a lemezt fedő műanyag fedél feletti burkolati elemnél szorul. ennek megfelelően én nem is feszegettem nagyon, fentről-bentről raktam be, aztán csak annyira toltam ki jobbra a lukon, hogy le tudjam fektetni, utána egyenesen vissza kell tolni balra. nemtom mennyire követhető, olyan útvonalat írt le, mintha a '7' -et függőlegesen tükrözöd. szóval tényleg nem vészes, de majd végleges berakás előtt még szétnézek.
annyi, hogy egy darab nájlont kellett a lemez alá raknom, ne karistolja össze a lemez elektronikáját alul a géptest a tiszi-toszi közben.
-
lapa
veterán
na feltártam az imént az x-et. az alábbi következtetéseket vontam le:
-a gép mindenhol hűt, sok nagy légcsatorna az egész. nagyon alapos munka.
-a gépben rengeteg az üres hely, ami jó hír ha esetleg barkácsolnék valamit bele.
-az első minipci-e slotba nem megy bele az ericsson wwan. annak ugyanis a hátoldalán vannak alkatrészek, a slot meg olyan, hogy a feles kártyához is vannak leszorító csonkjai, amik így nem engedik vízszintbe ereszkedni a kártyát. ezek a feles csonkok persze kézifúró meg porszívó kombóval ledarálhatók (ez maga a magnéneum ház).
-a fullos wwant megpróbáltam beleszorítani ebbe a slotba, mert úgy gondoltam így is érintkezik. így tartva elindítottam a gépet, nem kaptam hibát, de nem látta az eszközt. mostanra kiderült, hogy a rádió gombja kikapcsolt állapotban nem mutatja, márpedig a teszt alatt így volt. fail.
-a wwan-t csak az aux kábel áthelyezésével lehetne betenni az első slotba. kicsit hülye vagyok, mert nem néztem meg, hogy a wlan kábeleket el / vissza lehet-e vinni a feles slothoz, de gondolom igen.
-látszik, hogy a csencseni munkásoknak a meló helyett az öngyilkosságon jár az eszük, mert az egy wlan kábel nem volt rendesen a helyére illesztve. ejnyemá no.
-a feles turbo memoryt az első slotba rakva látszott rendesen.
-a 12,5mm-es terás lemezt be lehet tuszkolni (ez kb szó szerint). egy fémlemezt felnyom, ami miatt a bill saccra egy milit emelkedik, de ezt a fémlemezt meg lehet igazítani. nyilván gumik nélküli megy csak a móka, ami annyira szerintem nem kritikus, inkább (lemez)rezonancia-elnyelő hatása van, mint védelmi. szerintem ennek megfelelően bele lehet erőszakolni a cuccot más gépekbe is.
-megpróbáltam a szomszéd kutyát megdobálni a turbo memoryval, de nem ijedt meg tőle. szóval még erre se jó.
-
lapa
veterán
szerintetek ez mén az x200s-ben? hogy egész pontos legyek az első helyett a második, feles méretű slotban?
nem kaptam még választ arra, hogy vajon a nem whitelistelt ssd / wwan elindul-e sípolással az első slotban. próbált már valaki nem listázott cuccot az első slotba berakni?
gondolom ebből az lesz, hogy rám marad a csavarozgatás élménye, azaz egy teszt erejéig a wlan és a wwan cseréje.
azt tudja valaki élből, hogy mennyire kell lebontanom? palmrest + bill, vagy komolyabb művelet?
-
lapa
veterán
corestore on stock. azt írják valódi a szájt.
-
lapa
veterán
-
lapa
veterán
a parts lookup kiírja a pontos lcd típust (pl az x200 tableteknél), ha megadja az ember a typ és serial számokat? köszi.
-
lapa
veterán
válasz
Gondwana
üzenetére
igen, fosztogatnak. mindazonáltal felütötték a fejüket olyan hangok (pl. ennek legalja), hogy nemoda buda.
csináltam teszteket most a kétmagos u7600-zal, ami szintén 1,2ghz, és elméletileg elvinné az egy ugyanilyen mag a 720p-t, kis rábeszéléssel tán még a jutub 720p is elmenne. persze a leendő webm jutub 720p semmiképp, hogy képzelem különbenis.
nyilván a h.264 meg avc gyorsítás benne van a 4500mhd-ben fizikailag, de csak majdnem van implementálva a lunikszon ugye. ebből is kíváncsi vagyok lesz-e valaha valami. gondolom a webm szintén zenész lesz.
-
lapa
veterán
celeron m 723 és speedstep (konkrétan frekimacerálás) kapcsolatáról van valakinek konkrét infója? a legtöbb helyen az oldal tetején "nem", lent meg "igen", vagy ugyanez fordítva.
-
lapa
veterán
válasz
Intelligencs
üzenetére
megrendeltem tegnapelőtt a kventánál a magyar billt az x200s-hez és elhajtottak, hogy ilyet nem is lehet kapni.
ezt csak a magyar bill témakörhöz.
-
lapa
veterán
válasz
Integra
üzenetére
pont a minap klikkelgettem x220-akat össze.
az x220i (ahol az i nemtom jelent-e valamit az i3 cpu-n kívül) mindenből legalapabb kiépítés, nincs win, viszont van ips panel és webcam: 929$
az x220 tökugyanezekkel az opciókkal: 999$
ha jól értettem ezekben a wwan előkészítés is megvan.
kérdés, hogy ki akar 768-at mégha ips is, meg 35w tdp-s procit.
-
lapa
veterán
válasz
Integra
üzenetére
szokás szerint jövök a rossz dumával, hogy én inkább x200s-t vennék, 1280-as monitorral. az x200s nemcsak jobb akksiban, de sokkal csendesebb is, "szerényebb" teljesítmény mellett. gondolom az x201s-ek legalább másfélszeres áron vannak. x201s-ből mindenképp a 640LM cpu-s cuccokat nézném, azok a legjobbabbak.
nem tudom hogy van az x201-nél, de ha kell, akkor érdemes megnézni a kamerát ill. a wwan előkészítést (vagy eleve wwan-t). ezek azért hasznos jószágok, wwan előkészítést utólag faragni tuti macerás. kamerát meg utólag nem is lehet ahogy értem, ha eredetileg nincs benne.
érdekes lehet még a kijelző, a ledes kijelzőt nem lehet kicserélni affs-re, ha később ráizgulnál egy rendes panelre. persze affs meg 1280-ban van. volt róla szó korábban, az 1440 meg az 1280 között nincs akkora különbség, az ember okosan elpakol pár menüt meg taskbart meg sidebart meg ilyesmit, és nagyjából ugyanott van.
upd: ja, most megnéztem és a 201s-t csak 1440 led kijelzővel írja, szóval olyanom se lesz. bár kis ragasztószalaggal csak bele lehet rakni a jófajta panelt.
...szóval még mindig inkább az x200s, na. abból meg az SL a bikább, az SU az már érezhetően lassabb, viszont szinte termeli az energiát. óvatosan, mert vannak akár egymagos celeronok is az ebayen. meg ahogy láttuk ugye atomos fake-ek is.
-
lapa
veterán
ez szerintetek elképzelhető? ha igen, akkor jó a 200s-hez is, ugye?
-
lapa
veterán
válasz
Integra
üzenetére
nem tudom mi a mostani állapot, de:
-ha memtest 24+ óra alatt nem hibázott, akkor az jó előjel (azaz neked rossz, mert akkor lehet, hogy nem ram hiba).
-ha memtesttel bármikor is hibázott, akkor egyértelmű ram csere és reinstall.
-ha memtesttel nem hibázik 24+ óra alatt csak a winnel, az fura. ha friss telepítésnél hibázik a win csak érdemes lenne új rammal és egy új friss telepítéssel megnézni.
-ha a friss rammal és a friss ramnál telepített friss winnel is szarakszik, az akkor valószínűleg más. kérdés, hogy olyan ramot raktál-e bele, ami tuti jó volt előtte ebben a gépben.
-
lapa
veterán
válasz
audi100td
üzenetére
szerintem rossz a géped, megveszem háromezerér' hulladékvas árba'.
próbálj rákeresni az smapi mappára, ubuntus emberek kedvenc hobbija verziónként máshová pakolászni mindent.
filóztam sokat, hogy váltok 10.04-ről 10.10-re ésvagy 11.04-re, de inkább maradok az lts-nél.
@dbius: jé télleg, én aszittem eddig megindul magától.
-
lapa
veterán
válasz
audi100td
üzenetére
nem próbáltam még, de ez valami gui cuccnak tűnik. az oldal alján van telepítési útmutató (10.10-hez). volt valahol parancssoros tp_smapi leírás is, keresem.
ja, gondolom valami ilyesmi pl a mettől meddig töltsön:
# echo 40 > /sys/devices/platform/smapi/BAT0/start_charge_thresh
# echo 70 > /sys/devices/platform/smapi/BAT0/stop_charge_thresh
# cat /sys/devices/platform/smapi/BAT0/*_charge_thresh -
lapa
veterán
válasz
audi100td
üzenetére
megmondom az őszintét én úgy nagyáltalánosságban letiltottam a tabokat, nekem most firefoxban a bal gombbal egyenértékű a középsővel klikkolás.
ha firefox címsorba beírod, hogy about:config, és a filterbe, hogy middle, akkor kijön pár beállítás, amivel játszani lehet.
engem egyedül a középső gomb beillesztés funkciója irritált (middlemouse.paste), azt raktam false-ra.
ja: a bt ugye wireless, szóval policy tlltya. ki is ugrik majd első szétszedéskor.
@KTibxx: hát kéne lennie valami nvidia vezérlőpultnak, nem tudom a win7 miket varázsol magától magára. esetleg wint használó nv-s emberek tudnak valami konkrétat hol kell keresni...
-
lapa
veterán
-
lapa
veterán
válasz
KTibxx
üzenetére
szerintem a legjobb amit megtehetsz, ha minden létező varázslatot ráolvasol a videokártyára. vannak mindenféle trükkök, hogy visszavegye a sebességet, meg pár extra ami alapból nincsen aktiválva. ezek linuxon olyasmik, hogy "coolbits" meg "sync to vblank" meg "powermizerlevel 0x3" vagymi. gugli gondolom kidobja a megfelelő registry kulcsokat winhez, ha rákeresel.
azzal sokra nem mész, ha a venti sebességet macerálod. esetleg valami szolídabb átmenetet tudsz kihozni a venti egyes szintjei között, de nagyon megemelni a hőmérsékleti határokat szerintem nem feltétlen jó ötlet. riogattak itt korábban anyagfáradásról az nv gpu-k kapcsán.
-
lapa
veterán
válasz
audi100td
üzenetére
hát olyanok, hogy nas, meg más, 1w feletti fogyasztású megoldások kizárva. meg hát igazából pont ez lenne a nas.
ssd van benne. azért van a para mert azt semmi pénzért nem fogom lecserélni, viszont kizárt, hogy így elférek. a második para meg az, hogy az expresscard már foglalt usb adapterrel.
-
lapa
veterán
válasz
Gondwana
üzenetére
ja bocs, ezt most láttam. én így képzeltem el: #17643
a nem whitelistes azt jelenti, hogy egyátalán nem fog működni? nem csak ilyen sípolós-továbbmenős dolog? mert én ott tartok, hogy inkább bevállalnék egy rövid, használt wlan-t, mert lassan havonta cserélgetem a külső 2,5" kereteket. nem folyamatos üzemre vannak ezek kitalálva. meg most a változatosság kedvéért a 3,5" keret is halódik, ami szintén nagyon nem jó.
-
lapa
veterán
válasz
Gondwana
üzenetére
köszi. ebben annyit találtam, hogy egyes sata tx / rx lábak gpio-ként is működnek.
az autosense-nek ellentmond a tény, hogy ha autosense lenne, akkor szerintem az eee-féle minipci ssd-k is működnének. amennyire értettem pont annyi a különbség, hogy pcie tx / rx helyett sata tx / rx van. lásd az első képeden is eee pc hostba kerül a kütyü, és csak a sata adatlábak vannak általkötve.
de ha találsz valami konkrétumot akár később, akkor részemről hajlandó vagyok futni egy kört vele. már nagyon unom ezeket az usb-s cuccokat. már olyanokon fantáziálok, hogy egy ilyen sata izéből kivezetek valami vékony szalagkábelt valahogy.
-
lapa
veterán
tudom, hogy off, de hátha: szerintetek létezik az, hogy a minipci-e csatolót össze lehet huzalozni satával?
csak mert elég nehezen viselem, hogy napi szinten kell javítgatnom a hulladék kínai usb-sata adapterek félreírogatásait. találtam viszont ilyet, és csodálkozom, hogy mindenféle konverzió nélkül beköti a sata interfészt a minipci-express aljzatba.
érdemes küzdeni vele? az odáig oké, hogy usb-ről kéne még áram, de ilyen elhullott 2,5" vinyó-usb adaptereim vannak itthon. nekem az nem kerek, hogy a sata lehet-e része a pci-e-nek...
-
lapa
veterán
nekem a t43p volt a legdurvább eddig. annak tényleg olyan hangja van idle is, ami nálam kizárja a használatot. nemá a másik szobában lehessen hallani a gépet.
amióta a t61 második gép, azóta néha jó is, hogy idlében néha megindul a venti, szeretik bekapcsolva hagyni a családtagok. így legalább szól, hogy kapcsoljam ki. persze elméletileg be lehet állítani időzített shutdown-t, de nem tökéletesen értelmezi az "idle" fogalmat a szoftver.
-
lapa
veterán
válasz
Joe_Black7
üzenetére
semmi baja nem lesz. egyébként a függőlegesre meg a fejjel lefelére is azt mondták anno, hogy azt sose, de pl a desktop dellekbe is élből fejjel lefelé vannak berakva. a szerverekben meg a 2,5" sas vinyók dettó állítva. nekem sokáig ment 2 db 3,5" vinyó a falon egy szögre akasztva 7/24-ben függőlegesen, miután ugyanilyen sokáig ment vízszintesen és fejjel lefelé ugyanaz ugyanígy folyamatosan. szóval még az sem áll, hogy "de ha már egyszer így, akkor örökre így".
szerintem inkább urbánlegend, mint tényleges probléma.
-
lapa
veterán
válasz
audi100td
üzenetére
amennyire eddig kiderítettem a következő a helyzet: 3 hely van, 2 full és 1 half. az első fullban van a wlan, a másikban a wwan. a corestore is fullos, innentől kicsit ajajaj.
a wwan-ból csak fullos van (f3507-ből tuti), de az wlanból van feles, idegen fw-vel (intel 53xx valami). ahogy olvastam a feles slotban nincs whitelist-check, de lehet benéztem.
eszerint elvileg mehet az első slotba az ssd, egy (használt) feles wlan a felesbe. turbo memory e-hulladékgyűjtőbe, esetleg falun kutyát dobálni vele.
elméletileg a whitelist-check a wlant nézi, az ssd miatt nem kéne sípoljon. de ez se biztos.
mindezeken felül kell vagy egy minimál-usb stick (kinézetre mint a logitech bt), vagy sd / ms kártya a boothoz. de szerintem ez megoldható egy minimál második partícióval is a hdd-n.
szóval ez kicsit olyan, mint sajtreszelővel, de én már nagyon utálom fél évente cserélni a külső usb-sata hdd adaptereket.
szeretettel várom a fentiek esetleges cáfolatait, ha valaki okosabbat tud pl whitelist ügyben.
-
lapa
veterán
válasz
Ringman
üzenetére
ez tetszik. gondolom x3x-be nem lehet belerakni, vagy mégis? esetleg t21-be? tudom, bilibe ér a kezem, de nem sok infót láttam eddig a kompatibilitásról. majd túrok még.
audi100td: most 3 gép van, gazdasszonyé a t61, gyerkőcé a t21. sajnos a t21 nem viszi a jutubot, az pedig csak kéne. a távlati terv egy második x gazdasszonynak, gyerkőc meg megkapná a t61-et. vagy, ha x tabletet sikerülne, akkor azt kapná a gyerkőc matatni, nehogy lemaradjon a fejlődésben az ipadon madarakat dobálós gyermekek megett. meg akkor az lenne a hurcibálós gép is.
a legjobb persze az lenne, ha én választhatnám ki az új munkagépem, az lenne a legolcsóbb. erre jelenleg van esély, csak kicsiny. de akkor is x200s vagy t, ez az x220 nemgyerebe a 768 miatt.
-
lapa
veterán
válasz
Gondwana
üzenetére
hátööö lementett jutub az h264 != divx vagy mpeg2.
a magokról annyit, hogy múltkor néztem valami 130e-re jött volna ki egymagos x200s. asszem ez volt.
tekintve, hogy szinte semmilyen átlagjúzer-app nem használ 2 cput, elég penge fogyasztást lehetne belőle kikalapálni.
amióta ezt az affs bigyót rámdobtad, nagyjából a panelcserés x200s és az x20xt potenciális, mint következő gép. az a baj, hogy x60 se panelben, se méretarányban nem szimpatikus. meg ahogy nézem nem bővelkedik a piac 3000 forint alatti multitouch x6xt- ben, abból meg már nem engednék, ha tabletet veszek.
-
lapa
veterán
x30 lejáccik 360p jutubot akadás nélkül? és 480p-t? ha nem, melyik x a minimum a 480p-hez? köszi.
-
lapa
veterán
aki hasonlóan gyűlöli a "vissza" és "előre" gombokat (a nyilak körül), mint én, annak hasznos lehet ez:
nano ~/.xmodmap
keycode 166=
keycode 167=következő loginnál rákérdez betöltse-e a fájt.
a t61-en erre anno hardveres támogatást eszközöltem, a win gombbal együtt mentek a levesbe. az x200-on most feszegettem egy darabig (kicsit felindultan, mert épp buktam egy oldalnyi szöveget), de nem akart engedni. elkezdtem parázni, hogy eltörik, inkább rágugliztam.
-
lapa
veterán
válasz
ro_bert17
üzenetére
egyrészt nézz rá egy feladatkezelőre, simán lehet, hogy az ie ésvagy valami béna weblap futtatja a cpu-t.
másrészt ha jól értem a levegőt máshol is szívhatja be. az x200s pl elöl alul is szív be valami levegőt, amivel x és y alkatrészeket hűti. szóval egyrészt érdemes lehet körbenézni, hátha azok a nyílások porosak, másrészt ha netán ölben van akkor ezeknek az eltakarása okozhatja a hőmérséklet-emelkedést.
esetleg egy porszívóval ráijeszteni a rácsra is segíthet pár fokot, közben lehet finoman kocogtatni itt-ott hogy bentről is leváljanak a nagyobb darabok.
attól hogy vigyázol rá még porvihar van mindenhol.
de ez csak ötletelés.
@Integra: a csx ramot szerintem dobd nagyon messzire, csak lehetőleg találj el vele egy e-hulladékos gyűjtőt.
-
lapa
veterán
válasz
Ringman
üzenetére
persze, az volt a terv, hogy valahogy beállítom.
ubuntub power managgerben olyan nincs, hogy "ne csináljon semmit", majd lehet írok feature requestet nekik vagy nemtom.
most megpróbáltam acpi-ből kivenni a powerbtn-t, de még nem az igazi. majd heggesztem még, csak sikerül.
persze ahogy írták egyik helyen b terv a fizikai letakarás valami vékony, de erős dologgal, de akkor a bekapcsolás kicsit nehézkes. ilyesmi megoldásom még a t61 + dock kialakításkor volt, mert ott meg az ejectet nyomkodta folyton.
a c terv megértetni vele hogy nem jó.
-
lapa
veterán
kicsiny lapa múlt hét óta ki tudja nyitni a x-et. kicsit nemjó, mert az összes többi gépnél ahhoz van szokva, hogy ha fekete és nem reagál bill-re, akkor ki van kapcsolva. persze nincs, csak a paraszt intel driver minden lecsukáskor vált egyet a dual-head beállításon. azaz az esetek egy részében kinyitáskor csak a (kikapcsolt) tévén van kép.
már próbáltam neki elmagyarázni, hogy hát ez intel meg kaka meg pfúj kiköpjük, meg hogy fn+f7, de neki szimpatikusabb ilyenkor a bekapcsológombot megnyomni, attól a többi elindul. ez meg kikapcsol persze...
-
lapa
veterán
a logika szerint nem mindegy, a végeredmény szempontjából persze a különbség akár elhanyagolható is lehet. nagyjából annyira hitvita, mint a melyik pasztával kenegessem.
pszichikailag nekem sokat gyorsult a gép a pöttyszerű pasztázástól.
miért vált be jobban?
@Ringman: ahogy néztem itt főként a nagy területen terítés volt a téma, ami nem kalapos chipeknél nem annyira téma.
-
lapa
veterán
én semmiképp nem egyengetném el a pasztát. be kell nyomni egy borsnyi pöttyöt középre, aztán a lemez majd elteríti ahogy neki tetszik. ez az egyetlen módja a légbuborékok kizárásának. a bankkártyával ugyanúgy lesznek buckák és völgyek, a völgyekben meg (minimális) levegő ragad bent.
-
lapa
veterán
válasz
GeryG19
üzenetére
a lan másik végén feltelepítesz egy win ris/wds szervert, beletolsz egy célrendszer xp / v / 7 dvd-t és wds-ben megcsinálsz egy alap imaget. utána még megmondod a helyi dhcp szervernek (jó eséllyel a ris szerver maga), hogy lan bootkor ajánlja fel az image-et. utána célgépen F12 és gyak egy szokásos win telepítőt kapsz (2003 szervernél), csak nem optikai lemezről, hanem lanról.
b terv: üres gépen linux live usb stick csinál, maximális tárhelyet konfigolva a helyi fájloknak. utána:
apt-get install ltsp-server-standalone
utána
nano /etc/ltsp/dhcpd.conf
ltsp-build-client
ltsp-update-sshkeys
ltsp-update-image --arch=i386ezek után célgépen F12-re be kén ugorjon egy ubuntu terminálszessziön. abban már lehet usb-t csatolni és wint másolgatni a lemezre.*
*valahogy biztos.
lehet, hogy a live usb kulcs tárhelye nem elég (egy teljes minirendszert csinál az ltsp), akkor a második gépen rendes ubuntu telepgetés kell.
az ltsp kitűnő cucc bármilyen netboot eszközhöz.
-
lapa
veterán
válasz
kraftxld
üzenetére
nyilván okoskodás megint, de szükség lenne a nasra akkor is, ha ebbe raknál 2 x legnagyobb vinyót, meg majd a minipci-e ssd-t? úgyértem nem lehetne ez a nas?
nem erőltetni akarom a dolgot, csak nálam nagyjából az van, hogy amint emberi áron kapható lesz a minipci-e, a jelenlegi drágán vett 2,5" ssd fölöslegessé válik. szóval nem feltétlen jó ötlet egy vinyóhelyet bukni az ssdvel, vagy hogyakarjam magának kifejezni.
na most jól magamra dobtam, hogy a t61 lehetne 2 x 500gb "hideg" fájl meg bakupszerver. hű.
meg ennek kapcsán jól megszívtam a 12,5mm vinyóval is, mert azt nemtom berakni sehová, esetleg flexxel.
-
lapa
veterán
válasz
üzenetére
...vagy vársz még 1-2 hónapot a supertalent minipcie ssd-re. akkor maradhat a vinyó is meg az optikai is. viszont win7 alól nem tudom hogyan tudsz bootolni. a probléma ugye az, hogy a mostani gépek még nem tudnak a minipcie slotból bootolni, kell egy minimál usb stick vagy egy sd kártya, hogy bebikázd róla a gépet és elindítsa az ssd-n lévő rencört. szerintem a boot.ini-ben meg lehetne mondani, de lehet hogy nem. linuxon valahogy csak összekalapálom majd...
az ssd-t senki ne hagyja ki, mert a legszarabb is minimum ezerszeres sebesség. az arcom kaparom a melós dellen most, pedig nincs nyitogatva ezer dolog. de beröffentek egy virtualboxot, és csak karcol percekig. a hdd a múlt, csak filmekre, cd / dvd imagekre meg bakupra szabadna használni szerintem.
oké, letöltést én se oda csinálom. de nem azért, mert megmakkan, hanem mert azzal együtt kevés a hely rajta minden privát cuccnak.
mondom, szerintem.
Új hozzászólás Aktív témák
- Stratégiai biztonsággal védekeznek a dráguló memóriák ellen a gyártók
- Facebook és Messenger
- Háztartási gépek
- Kuponkunyeráló
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Star Trek Online -=MMORPG=-
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Formula-1
- Mobil flották
- További aktív témák...
- X1 Nano Gen2 13" 2K+ IPS i7-1280P 32GB 1TB NVMe ujjlolv IR kam gar
- Asus Zenbook 14 Laptop UX3402Z i7
- Asus Zenbook 13 laptop Oled kijelző!
- Pavilion 15eh1004nh 15.6" FHD IPS Ryzen 5 5500U 16GB 512GB NVMe magyar vbill gar
- LOQ 15APH8 15.6" FHD IPS Ryzen 7 7840HS RTX 4060 16GB 512GB NVMe magyar vbill gar
- 134 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX8H) - Intel Core i9-13900HX, RTX 4090 - 3 év garancia
- ÁRCSÖKKENTÉS ASUS HD6870 videókártya
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Nokia 8 Sirocco / 6/128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- Telefon felvásárlás!! Huawei P20 Lite/Huawei P20/Huawei P30 Lite/Huawei P30/Huawei P30 Pro
Állásajánlatok
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi