Hirdetés

2019. október 23., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Processzorok, tuning  »  i5 4690K melegedési anomália (téma lezárva)

Hozzászólások

(#1) tothzoltan


tothzoltan
(tag)

Sokatlátott szaktársak véleményére lennék kíváncsi egy igen különös jelenség ügyében:
Hosszú évek óta használok egy i5 4690K-t. Kényelmesen és hűvösen futott sokáig alapórajelen és később 4.4Ghz-re húzva is. Három évvel ezelőtt az első mag elkezdett pár fokkal jobban melegedni a társainal. Először csak 8-10 fokkal aztán már belebólintott a 14-18 fokos különbségekbe is (Core1 és Core4 között). Akkor kapott egy delidet és a probléma megoldódni látszott bár a 8-10 fok különbség azért még mindig észlelhetően jelen volt terhelés alatt.

Az utóbbi pár hétben ott tartok, hogy az első mag miatt konkréten throttlingol. Az első és a negyedik mag közötti különbség 30-35 fok (terhelés alatt). Ami márcsak azért is agyrém mert egy Dark Rock 3-mal hűtöm, kiváló szellőzésű házban, Thermal Grizzly Kryonaut-tal kenve. (munkagép, ezért stabilnak és halknak és hűvösnek kell lennie)
Az elmúlt két hétben kétszer újrapasztáztam, a tűket átvizsgáltam a socket-en, számtalanszor lazítottam és engedtem a hűtés lefogatásán (hátha túl szoros vagy laza, esetleg nem fekszik fel), Bios reset és Bios update is megvolt. Gyakorlatilag semmi változás.

idle (3Ghz) :
Core1 51C
Core2 38C
Core3 36C
Core4 34C

terhelés alatt (csak Turbo, 3.9Ghz) overclock nélkül:
30fokos különbség a Core1 és Core4 között.
[screenshot itt]

(Aida, Intel UTX, stb mind ugyanazt az értéket mutatja)

Tudom, ennyi idő után ajánlatos a újra delidelni, de mielőtt tovább szopatnám magam vele, értékleném ha valaki elmesélné nekem, hogy mi okozza konkrétan a jelenséget hogy megérthessem, hogy hogyan lehet ekkora hőmérsékletkülönbség a magok között.
Hálás köszönet előre is minden okosságért.

I'm thinking different.

Útvonal

Fórumok  »  Processzorok, tuning  »  i5 4690K melegedési anomália (téma lezárva)
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.