Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- potyautas: Kiküldetésben a szép Juhásznénál
- Szevam: ChatGPT: Bizonytalansági jelölés funkció bekapcsolása
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Sapphi: StremHU | Source – Self-hostolható Stremio addon magyar trackerekhez
Új hozzászólás Aktív témák
-
bon
őstag
-
-
-
-
Brogyi
őstag
-
Dave™
nagyúr
válasz
radi8tor
üzenetére
A hardveres RAID-nél a konfiguráció a diszken tárolódik, onnan tudja a vezérlő hogy az egy RAID tömb. Ez mondjuk a rendes vezérlőkre igaz, a microserver alaplapi soft raidje szerintem nem egy komoly megoldás, de még ha így is van, ha kiesik a tükör egyik fele gond nélkül tudod használni a megmaradt egy diszket is. Legrosszabb esetben a postnál jelezné, hogy kiesett a tömb egyik fele és cseréld a hibásat, de ettől még elindul és hibátlanul működik a másik. Tehát ettől félni szerintem nem kell, nincs miért. Pont azt tudja, amire kitalálták. Ráadásul olvasásnál elvileg gyorsabb is a RAID1 az egylemezes konfigurációnál.
-
Teng
aktív tag
válasz
radi8tor
üzenetére
Ez alapján én is úgy értelmezem, úgy is tanultam-tanították-tudom, hogy tükrözésnél mind2 lemezen ugyanaz van, és ha az egyik bekrepál a másik is teljes értékű marad.
-
-
fogtunder
nagyúr
válasz
radi8tor
üzenetére
ez így igaz, ami miatt én úgy döntöttem, hogy jó lesz ez nekem
- bárhonnét elérhető, könnyen megosztható a tartalom, és ami a legfontosabb, Anyám is tudja használni
- mindemellett még 2 másik gépre szinkronizálja át a háttérben (plusz a mikroszerver), amik többnyire nem egy helyen vannak, ezért egyszerre szinte biztos, hogy nem fogják a DB szervereivel együtt beadni a kulcsot
- nem tartok rajta olyan dolgokat, amik lehetőséget adnak visszaélésre, mivel kis gyakorlattal bármi kinyerhető bárkinek a profiljábólahogy mondtad, az ember maga a szolgáltatás, én úgy kezelem az internetre feltöltött tartalmakat minden esetben, mintha nyilvánosan tettem volna közzé őket. amit nem tennék nyilvánossá, nem töltöm fel, és kész. szerencsére nem vagyok egy túl érdekes ember, a kutyát nem érdeklik a képeim

de ha nem ez lenne, akkor is inkább havonta mentenék külső médiára a szerverről, nekem otthoni felhasználásra rugalmatlan a ZFS. ha egy céges adatbázist, több évnyi könyvelést és hasonlókat kellene tárolnom hosszú távon, akkor talán, de home user vagyok, akinek csak véletlenül ez a hobbija és nem akar valami idióta user error miatt elbukni egy komplett zpoolt.
-
Bargab
tag
válasz
radi8tor
üzenetére
igen RAID1, pont ezért akarok új oprendszert és előtte bios-ban újra beállítani mindent.
Addig nem merek belekezdeni, amíg nem tudtam utánaolvasni valahol.
Linux nálam nagy fehér folt, eredetileg sem én állítottam be, de rám maradt mert nem elérhető a srác aki csinálta. -
[Misel]
tag
válasz
radi8tor
üzenetére
Igen, ott a gond ugye, hogy elég sokáig tart visszaépíteni a tömböt, mert sok az adat. Ennek még egy lehetséges kibekkelése az, hogy a diskeket különböző forrásból, egy hónap eltéréssel vesszük, plusz - de ezt írja is asszem - tartunk a szekrényben legalább egy pótdisket.
Ami viszont engem nagyon elrettentett, az az ECC "kötelezően javasolt" stásusza. Aztán amikor kifejti érthetővé is válik a miértje. Nos ezért jó, hogy még így kb két év után is csak tervezés alatt van a serverem
Rengeteget kell/lehet olvasni a témában, tapasztalatokat gyűjteni. Én ez után a cikk után döntöttem el, hogy nagyjából az a konfig lesz, amit ajánlanak. Supermicro/G2020/ECC ram. Addig meg elbírja a DNS320 meg a külső vinyó backupja 
-
Gregman
tag
válasz
radi8tor
üzenetére
Kicsit utannaneztem az araknak/lehetosegeknek.
Az egyik verzio, hogy "telerakom" 3 TB-os WD RED-ekkel (5db.).
Vagy most teszek bele 4 db. 4TB-ost es kesobb meg kiegeszithetem +1-el.Most mindket verzio, RAID5-ot feltetelezve 12 TB "hasznos" tarteruletet nyujtana.
3x5=15 - 3 =12
4x4=16 - 4 =12
Jol szamolok?A kerdes az, hogy RAID5-ot tudom-e kesobb +1 hdd-el kiegesziteni (formazas nelkul), vagy ez csak ZFS-el mukodik?
-
jerry311
nagyúr
-
lovi27
addikt
válasz
radi8tor
üzenetére
"szerintem butaság gondolni, hogy nem romolhat el."
Egy műszaki termék meghibásodásának valószínűsége nagyobb, ha még új, vagy ha már elhasználódás közeli állapotban van. A köztes időben ennek sokkal kisebb az esélye."Miért 1 év garanciát ad HP, ha egyes kommersz gyártók 3 meg 5 éveket adnak az alkatrészekre?"
Felesleges összehasonlítani neves ipari gyártót nevesincs kommersz gyártókkal. Nem lehet berendezés garanciáját alkatrész garanciájához hasonlítani. És tévedsz, ha azt hiszed, hogy 1 év után elhasználódik egy HP termék és ezért mer csak 1 év garanciát vállalni rá.
De ha számodra ennyire fontos a garancia, ne hezitálj, vedd meg és örülj neki! A HP is örülni fog, mert gyarapszik a profitja. -
Dave™
nagyúr
válasz
radi8tor
üzenetére
Ha nem kell a plusz teljesítmény, akkor szerintem abszolút értelmetlen váltani. Sokkal kisebb az esélye, hogy a következő egy évben baj lesz az alaplappal vagy a táppal, mint annak, hogy valami baja lesz. Ehhez képest viszont nagy felárat fizetnél az egy év "nyugalomért". Én nem aggódom miatta, ha valami baja lesz, majd akkor foglalkozom vele. Sok HP szerverrel foglalkozom, a típushibáktól eltekintve nagyon ritka a darabszámhoz képest mind a táp, mind az alaplapcsere.
-
lovi27
addikt
válasz
radi8tor
üzenetére
A kettő között csak a CPU teljesítményében van különbség, na és a fogyasztásban! Ha eddig elég volt a teljesítmény, akkor mi értelme a cserének. Hogy többet fogyasszon? A HP nem gagyi alkatrészekből rakta össze, mitől menne tönkre például az alaplap? Ha meg a 8 TB-ot kinőtted, cseréld 4x4 TB-ra. Még minimum ugyanennyi időt gond nélkül el kell mennie és addig ki tudja milyen változás lesz.
-
golya87
őstag
válasz
radi8tor
üzenetére
Azt kell eldönteni, hogy mire hiányzik a gari.
Gondolom táp, alaplap, proci. Ennyiből tudsz megfelelő más alternatívát tenni a mostani házba? Akarsz-e? Ha nem a válasz, akkor megéri cserélni.
Pont te vagy az egyik "reklámarca" a Hp Microservernek, így szerintem neked megéri.
Én pl már agyban - ami nem feltétlenül jelent reális igényt - kinőttem az n40l-t. Én már sokkal nagyobbat vennék, ami valszeg jóval drágább, mint 60k. -
válasz
radi8tor
üzenetére
Igen régóta támogatja a Linux is. Ubuntu pl. a 10.10 óta, de általában kézzel kell aktiválni. Egyszerűen azért, mert több megoldást kínál. Pl. a automata TRIM (mikor minden törlés után takarít) lassítja a rendszert, ennél sokkal jobb a scheduled TRIM. Azt hiszem, a 14.04-es Ubuntuban ez lesz a default.
-
törölt tag
-
*Ropi*
félisten
válasz
radi8tor
üzenetére
Így belegondolva az engem is érdekelne, hogy melyik chippel szerelt USB3-as kártya hozza a legjobb sebességet és stabilitást ebben a lapban. Pl. vettem olyan USB3-SATA átalakítót, ami 20-30 percenként eldobálja az eszközt...Tápellátás megszakítása majd visszaállítása után megy tovább megint egy ideig. Viszont arra a célra amire szántam, hogy TB nagyságrendű adatot viszonylag gyorsan tudjak mozgatni vele, alkalmatlan...
-
Maximusz
aktív tag
válasz
radi8tor
üzenetére
A router : TPLink-WDR4300 a kábelel eddig nem volt gond gigabiten sem.
A szerver oldal Ubuntu Desktop 4 lemezes szoftveres RAID5 ( a belső teszten jól szerepelt), sambán keresztül próbáltam a sebességet, és csak 30 MegaBájt volt maximum. - fura
-
Rick4
félisten
-
krealon
veterán
válasz
radi8tor
üzenetére
"Ebben is van hőmérő modul?"
A Prohardver jelenlegi "fejletlen" forummotorja csak a leirt dolgokat kepes tovabbitani, a gondolatokat nem.
Ha jobban megnezed, akkor en is az altalad linkelt modult hasznalom: KVR1333D3E9S/4G
Es a KTH-PL313_(E)_S/2G kulonbseg is elkerulte a figyelmedet.
Nem hiaba a munkaido vege fele mar lankad a koncentracios keszseg. Ilyenkor en is gyakrabban hibazok.
-
válasz
radi8tor
üzenetére
Remélem majd jelentkezik olyan ember is akinek kvázi-szinuszos UPS-e van. Valódi szinuszos tápról minden elmegy, de jó lenne ha működne a gép az olcsóbb megoldásokról is.
Mellesleg amióta személyi a számítógép, azóta kvázi-szinuszos UPS-ekkel látták annak táphiánnyal kapcsolatos gondjait-bajait. A 90-es évek elején jelentek meg az első valódi-szinuszos tápok, de nem azért mert az aktív PFC ezt megigényelte volt (ez csak 2005 körül kezdett mértékadóan elterjedni), hanem mert erre már rá lehetett kötni más jellegű fogyasztókat is, hagyományos lineáris tápegységgel. Nyomtató, szkenner, hangfalak, stb.
-
válasz
radi8tor
üzenetére
Ahhoz hogy a tápos topicban érdeklődjek, szükségem lenne a táp pontos típusára. Anélkül nehéz lenne megállapítani bármit is. A táp pontos típusa után viszont én is ki tudnám deríteni hogy muszáj-e neki valódi szinusz input vagy sem.
Ám mivel brand gépről van szó, akármilyen táp van benne, át van szitázva HP-ra. Innentől kezdve nem vagyok kisegítve, csak a gyakorlati tapasztalatokkal. Ezért is érdeklődtem itt, mivel feltételezhetőleg csak van legalább 1 ember aki UPS-ra köti a gépet, és neadjisten még az áram is elment alól 1x.
-
Destloler
tag
válasz
radi8tor
üzenetére
Én 4x3tb szeretnek bele tenni, USB gondolkodom de van egy feles 32gb ssd. Szerintem az ssd lessz a befutó. Teljesítményben mennyi különbség van az n54l es az n40l között. Most egy atomos Nasom van, nézegettem cpu benchmark-ős adatokat de az nem sokat mond. Debian tennék ra kezdetben csak nas-ként funkcionálna de később tennék bele egy lan es egy wlan kártyát hogy átvegye a Router szerepet is. De azelőtt tervben van hogy dobok fel 2-3 kültéri kamerát amit vezérelni kellene neki.amit jelenleg ki kell szolgálnia:
- 3 DLNA tv
- 2-3 sz.gép backup
- torrent
- távoli elérés bárhonnan interneten keresztül
- a kamerák
- Router funkciókAz utolsó kettő az csak jövőbeni terv.
-
-
Rick4
félisten
válasz
radi8tor
üzenetére
Nem ez érdekel, inkább fájlszerver, pici torrent, xbmc, (van itthon egy ati 5450-es hdmi-s vga-m fölösben ) ilyesmi a fontos. Még azt se tudom, linux, win, vagy pl egy ráhackelhető synology dsm (amit már jól ismerek) a legjobb választás...
Egyébként sima asztali ddr3 memória belemegy? Milvel rosszabb az, mint a gyári belevaló? -
Új hozzászólás Aktív témák
- Teszt Mire jó egy HP N40L microserver?
- Tudástár HP MS N40L: kiszolgáló otthonra
- Ha a koreaiakon múlik, még évekig ingünk-gatyánk rámehet a memóriákra
- Bundle topik
- Nem megy az AI az Apple-nek, hullanak a fejek
- Gran Turismo
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Papírvékony a jövő a Samsungnál: íme, a Galaxy TriFold!
- Mindenkinél több és erősebb AI gyorsítót ígér Elon Musk
- NFL és amerikai futball topik - Spoiler veszély!
- Vezetékes FEJhallgatók
- További aktív témák...
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! I3 14100F / RTX 3060Ti / 16GB DDR5 / 1TB SSD
- Samsung Galaxy Tab A9 / 4/64GB / Kártyafüggetlen / 12Hó garancia
- ÚJ HP OmniBook Ultra Flip 14"OLED 2,8 K 120Hz - Ultra 7 256V - 16GB - 1TB - 2,5 év gari - MAGYAR
- LG 27GR95UM - 27" MiniLED - UHD 4K - 160Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium PRO - HDR 1000
- Samsung Galaxy A53 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest

megkérdeztem!

gombot ezerrel, de nem megy tovabb. 

Azért már nem 1997-et írunk.