Hirdetés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: MárkaLánc
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- vrob: Ugrás a 3D gyorsítás világába 1998-1999 játékaival
- Gurulunk, WAZE?!
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
IstvánLászló
őstag
Szia, offlineban felmegy a 11 ( csak nem látom semmi értelmét ) , jelenleg 10 et használok a 8570p-n. HP biosoknál, az efit előre ki kell választanod, különben nem indul el a telepítő. Ugyanúgy mint a delleknél, a biosban előre meg kell adnod bootolhatóként az EFI filet.Van rengeteg 8X70p ismerősi körben, mindegyiken a 10 van fent.
Az efit ki kell tallóznod telepítéskor a pendriveról. / Persze tény, hogy 1 éve nem kellett telepitenem 1 hp-t sem, ha esetleg most 1 éven belül volt vmi mókolás arról lemaradtam /Köszönöm szépen a válaszodat.
A fenteb írtam: LinuxMint cinnamonnal teszteltem és a Pure ArchLinux cinnamonnal,ez egy jó alternativa is hogy ne menjen a kukába a gép,de lehet másik disztrot választani - ha éppen más lenne az ígény. -
dongettó
tag
Az Uefi-biosos Hp Elite Book 8570p-re nem installáható a w10-11,most olvastam az elöb,ezt az információt - lehet hasznos is lehet,akik még ezt a laptopot használják és tudom már régi a gép,de most jól müködik: LinuxMint cinnamonnal teszteltem és a Pure ArchLinux cinnamonnal,ez egy jó alternativa is hogy ne menjen a kukába a gép.
A játék témában is teszteltem és azt tapasztaltam,hogy a Hdgraphics 4000 ami az i5 3360m-ben van integrálva igen kevés a játékhoz,de azért tehát ez a gép még jól használható - böngészészre és youtu videoknak a nézésére.#2 hcl
A blogod nagyon hasznos és elolvastan és szép munka és gratulálok a munkádért.
Ezt mondod ide is idézném," A drótozás meg szokásos taknyolás volt :S",ez a megoldás a jó és fontós ha nem akarod - kiforrasztani az EEPROM-ot,aminek a tokozása nem SOIC8 tokos a flash ic-je,azt tapasztalom régóta és még máma is hogy régóta,csak SMD tokozásúak az EEPROM-ok az asztaligépekben és a legmodernekbekben is így oldoldotákmeg.
Ezt tapasztaltam egy régebbi 5-10 éves asztali alaplappal,aminek még a sima régi bios-flashselése elszált ismerősőmnek.
Az alaplapon szerencsére jól hozzáférhető is volt az SMD felüleletszerelt EEPROM-ja,előszőr én is drótozás modszerét-használtam síkertelenül,mert gondolom a hozzá is csatlakozó áramkörök belezavartak a kiolvasásához.
A EEPROM-ot lekellet forrasztanóm és ezután a drótozás modszerét-használtam,síkerűlt kiolvasnom a tartalmát és megprobáltam össze is hasonlitani az eredeti gyári letöltöt biosának a tartalmával és azt láttam,hogy ténylegesen nem eggyezik,tehát újraírtam a gyári letöltöt biosával és utána,ment a drótozás modszerét-használtam az alplapra forasztottam,alaplapot asztalon inditottam és ezután már láttam a biosnak a posztját a monitoron,így adtam vissza és alaplap azóta is jól működik az ismerősőmnek.
A véleményed érdekelne,mit szólsz majd hozzá,ha idöd is kedved - lenne.Szia, offlineban felmegy a 11 ( csak nem látom semmi értelmét ) , jelenleg 10 et használok a 8570p-n. HP biosoknál, az efit előre ki kell választanod, különben nem indul el a telepítő. Ugyanúgy mint a delleknél, a biosban előre meg kell adnod bootolhatóként az EFI filet.Van rengeteg 8X70p ismerősi körben, mindegyiken a 10 van fent.
Az efit ki kell tallóznod telepítéskor a pendriveról. / Persze tény, hogy 1 éve nem kellett telepitenem 1 hp-t sem, ha esetleg most 1 éven belül volt vmi mókolás arról lemaradtam / -
kraftxld
félisten
Szép munka, volt vele küzdés ahogy látom

-
IstvánLászló
őstag
Az Uefi-biosos Hp Elite Book 8570p-re nem installáható a w10-11,most olvastam az elöb,ezt az információt - lehet hasznos is lehet,akik még ezt a laptopot használják és tudom már régi a gép,de most jól müködik: LinuxMint cinnamonnal teszteltem és a Pure ArchLinux cinnamonnal,ez egy jó alternativa is hogy ne menjen a kukába a gép.
A játék témában is teszteltem és azt tapasztaltam,hogy a Hdgraphics 4000 ami az i5 3360m-ben van integrálva igen kevés a játékhoz,de azért tehát ez a gép még jól használható - böngészészre és youtu videoknak a nézésére.#2 hcl
A blogod nagyon hasznos és elolvastan és szép munka és gratulálok a munkádért.
Ezt mondod ide is idézném," A drótozás meg szokásos taknyolás volt :S",ez a megoldás a jó és fontós ha nem akarod - kiforrasztani az EEPROM-ot,aminek a tokozása nem SOIC8 tokos a flash ic-je,azt tapasztalom régóta és még máma is hogy régóta,csak SMD tokozásúak az EEPROM-ok az asztaligépekben és a legmodernekbekben is így oldoldotákmeg.
Ezt tapasztaltam egy régebbi 5-10 éves asztali alaplappal,aminek még a sima régi bios-flashselése elszált ismerősőmnek.
Az alaplapon szerencsére jól hozzáférhető is volt az SMD felüleletszerelt EEPROM-ja,előszőr én is drótozás modszerét-használtam síkertelenül,mert gondolom a hozzá is csatlakozó áramkörök belezavartak a kiolvasásához.
A EEPROM-ot lekellet forrasztanóm és ezután a drótozás modszerét-használtam,síkerűlt kiolvasnom a tartalmát és megprobáltam össze is hasonlitani az eredeti gyári letöltöt biosának a tartalmával és azt láttam,hogy ténylegesen nem eggyezik,tehát újraírtam a gyári letöltöt biosával és utána,ment a drótozás modszerét-használtam az alplapra forasztottam,alaplapot asztalon inditottam és ezután már láttam a biosnak a posztját a monitoron,így adtam vissza és alaplap azóta is jól működik az ismerősőmnek.
A véleményed érdekelne,mit szólsz majd hozzá,ha idöd is kedved - lenne. -
dongettó
tag
Hát a géped megkapta vénásan a certet, mégsem korrumpálódott. ( ha jól értem, vagy a sure startot ha visszakapcsolnád brickelődne?)
Secure Boot: OFF Virtualization Based Security: OFF BitLocker on (C:) OFF UEFI is in Setup Mode (NO CERTS).
Szal ez nem fog fentrakadást okozni. Program alatt azt értem, mint vmi futtatható szoftvert, hogy elinditod, myomod hogy " igen" és megoldja majd a problémát. Gépelés nélkül.Előtte persze a felsoroltakat ki kell majd kapcsolni. Én úgy vettem ki, a legelső linkemből, hogy a legutolsó bios eleve képessé teszi erre a gépet.Meg eleve működik is vele a géped tökéletesen. Csak mondom, ehhez külön idegrendszer kellene, forrasztás nélkül.
-
petakpa1
őstag
Lehet lesz majd valaki, sőt biztos, aki majd tesz fel vmi progit erre a célra, külföldi oldalon. HP azért nem teszi bele a bios update-be mert nekik előírás, hogy a cert-eket a win update-ről vénásan direktben kaphassa meg csak a gép. Forrasztáson kívül nekem sem lenne idegrendszerem powershellben szenvedni, hogy most frissítette vagy sem, meg registry-t állitgatni gyakorlatilag vakon, hogy mikor lesz hajlandó frissíteni....
Egy idő múlva ez biztosan probléma lesz nagyobb körben, valaki ír rá progit.Létezik powershell-ből történő update-re script már most több is. Pl ez is: https://www.elevenforum.com/t/garlins-powershell-scripts-for-updating-secure-boot-ca-2023.43423/
A probléma nem ezzel van. Hanem a HP Surestart-al, ami egyfajta BIOS korrumpálódás elleni védelem. Ha OS alól (tök mindegy, hogy Win vagy Linux és hogy rendszergazdai joggal csináltad) parancssorból vagy akár a fenti scripttel feltöltöd a Surestart-os HP gépek BIOS-nak Custom KEK és Custom DB részébe az UEFI 2023 CA certeket, akkor a következő reboot-nál a Surestart ezt BIOS integritás megsértésének veszi megpróbálja visszaállítani külön Surestart chipben (szerintem az is egy eeporm) tárolt BIOS biztonsági mentést, de ez sikertelen és téglásodik a laptop
.Szerintem a HP is nagyon jól tudja ezt, ezért is vannak ezek a hardverek a Windows általi UEFI CA rollout-ban pausára állítva. Ha Windows frissítés rá lenne engedve az ilyen korai verziós HP Surestart-ú HP eszközökre akkor mind táglásodna.
A megoldás az lenne, hogy HP kiad egy olyan új BIOS-t ami már tartalmazná az UEFI 2023 CA certeket, és akkor Windows simán átállítaná a 2023-as certről való boot-ra, mert BIOS oldalon megfelelő az eszköz.
Csakhogy HP már nem ad ki frissebb BIOS-t erre a gépre, mert EOS státuszba tette
. -
dongettó
tag
Sziasztok,
Az enyém volt a laptop
. Szabadság miatt csak most tudok reagálni.Mindenekelőtt szeretném megköszönni hcl áldozatos munkáját. Nélküle bizony az újrahasznosítóba ment volna ez a laptop, pedig messze nem oda való, még ma is tökéletesen használható.
Július 20 óta megjártam vele az USA-t, ma délelőtt települt rá az augusztus havi W11 update, teljesen problémamentesen működik, és természetesen a 2023-as cert indítja a Windows-t.
A dongettó által linkelt oldal is nagyon hasznos, de sajnos az én laptopom (hiába felel meg minden tekintetben még a legfrissebb W11 25H2 rendszerkövetelményeknek is) HP részéről már "outside service life" státusban van, azaz HP nem adott ki hozzá (és lehet nem is fog sosem
), olyan BIOS-t amiben gyárilag benne vannak az UEFI 2023 CA certek.
Épp utóbbi miatt próbáltam meg manuálisan frissíteni, ami sikertelen volt, téglásodott, így került hcl kollégához.Aki hasonló problémával küzd régebbi HP laptopokkal / PC-kkel, annak javaslom tanulmányozni ezt a fórumot: https://h30434.www3.hp.com/t5/Business-Notebooks/Enabling-new-UEFI-2023-CA-certificates-in-pre-2018-HP/td-p/9628370
Az eredmények vegyesek, van akinek sikerült az itt leírt módszerrel updatelnie BIOS-t és Windows, de van aki ugyanúgy briceklte az eszközét mint én
.Saját tapasztalatból indulva ha HP Surestart van a gépen, akkor nagy a téglásítás kockázata még az esetben is, ha a Surestart-ot dekítviéja az ember
.@ hcl, még1x köszi az idődet, energiádat, munkádat!

És utólagos engedelmeddel a blogodat belinkeltem a fenti HP fórumba.Lehet lesz majd valaki, sőt biztos, aki majd tesz fel vmi progit erre a célra, külföldi oldalon. HP azért nem teszi bele a bios update-be mert nekik előírás, hogy a cert-eket a win update-ről vénásan direktben kaphassa meg csak a gép. Forrasztáson kívül nekem sem lenne idegrendszerem powershellben szenvedni, hogy most frissítette vagy sem, meg registry-t állitgatni gyakorlatilag vakon, hogy mikor lesz hajlandó frissíteni....
Egy idő múlva ez biztosan probléma lesz nagyobb körben, valaki ír rá progit. -
petakpa1
őstag
Aki esetleg távolabbról" át szeretné látni:
https://support.hp.com/us-en/document/ish_13070353-13070429-16
/ és esetleg nem akar forrasztgatni, de forrasztva mindig haladósabb.Sziasztok,
Az enyém volt a laptop
. Szabadság miatt csak most tudok reagálni.Mindenekelőtt szeretném megköszönni hcl áldozatos munkáját. Nélküle bizony az újrahasznosítóba ment volna ez a laptop, pedig messze nem oda való, még ma is tökéletesen használható.
Július 20 óta megjártam vele az USA-t, ma délelőtt települt rá az augusztus havi W11 update, teljesen problémamentesen működik, és természetesen a 2023-as cert indítja a Windows-t.
A dongettó által linkelt oldal is nagyon hasznos, de sajnos az én laptopom (hiába felel meg minden tekintetben még a legfrissebb W11 25H2 rendszerkövetelményeknek is) HP részéről már "outside service life" státusban van, azaz HP nem adott ki hozzá (és lehet nem is fog sosem
Épp utóbbi miatt próbáltam meg manuálisan frissíteni, ami sikertelen volt, téglásodott, így került hcl kollégához.Aki hasonló problémával küzd régebbi HP laptopokkal / PC-kkel, annak javaslom tanulmányozni ezt a fórumot: https://h30434.www3.hp.com/t5/Business-Notebooks/Enabling-new-UEFI-2023-CA-certificates-in-pre-2018-HP/td-p/9628370
Az eredmények vegyesek, van akinek sikerült az itt leírt módszerrel updatelnie BIOS-t és Windows, de van aki ugyanúgy briceklte az eszközét mint én
.Saját tapasztalatból indulva ha HP Surestart van a gépen, akkor nagy a téglásítás kockázata még az esetben is, ha a Surestart-ot dekítviéja az ember
.@ hcl, még1x köszi az idődet, energiádat, munkádat!

És utólagos engedelmeddel a blogodat belinkeltem a fenti HP fórumba. -
dongettó
tag
Aki esetleg távolabbról" át szeretné látni:
https://support.hp.com/us-en/document/ish_13070353-13070429-16
/ és esetleg nem akar forrasztgatni, de forrasztva mindig haladósabb. -
hcl
titán
Ja, ha "hivő"zésnél tartunk, akkor tényleg felesleges
(Úgy lennék hivő, hogy a környéken nem rühelli senki jobban a MS-t? Esetleg @bambano
)
Itt a HP némileg köcsög volt, de az igazi hibát nem ez okozta. -
laed
senior tag
Ja hát ha hívő vagy, akkor nem szóltam.
Szerintem az összes ilyen baromság (pl.a TPM a másik) arra van kitalálva, hogy a felhasználókat szívassák vele. (Amúgy tudom mire lenne elvileg jó, nem kell leírnod.) -
hcl
titán
Most így eszembe jutott futtatni egy fwupdmgr update parancsot, és pont fel is dobta ezt a 2011-ről 2023-ra frissítést, UEFI CA és UEFI dbx. Két y-t kellett nyomni a frissítéshez, aztán reméltem, hogy utána el is indul a gép, de szerencsére nincs gond.

Pontosabban:
Eszközök, amelyek sikeresen frissítve lettek:
• UEFI CA (2011 → 2023)
• UEFI dbx (20230501 → 20260402)Windowson is le kellett volna frissülnie a fent említett gépen, van egy task ami rendszeresen fut, és frissíti, de nem

-
Kendek
MODERÁTOR
Most így eszembe jutott futtatni egy fwupdmgr update parancsot, és pont fel is dobta ezt a 2011-ről 2023-ra frissítést, UEFI CA és UEFI dbx. Két y-t kellett nyomni a frissítéshez, aztán reméltem, hogy utána el is indul a gép, de szerencsére nincs gond.

Pontosabban:
Eszközök, amelyek sikeresen frissítve lettek:
• UEFI CA (2011 → 2023)
• UEFI dbx (20230501 → 20260402) -
hcl
titán
-
laed
senior tag
Megoldják, hogy a tiszta jó hardver kuka legyen....
-
hcl
titán
-
sidi
aktív tag
Nekem nem tűnt ennyire egyszerűnek a dolog, látom szoftveres oldalon is volt szívás, valahol el is vesztem benne, de ismerős a helyzet, nem hagy nyugodni, amíg jó nem lesz, vagy totál kuka.
-
hcl
titán
-
sidi
aktív tag
Ez nem semmi.
Szép munka...!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Rém kellemetlen helyzetbe került a Nintendo egy játék miatt
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- OLED TV topic
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Vízjelezi Claude a házidolgozatod
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Kerékpárosok, bringások ide!
- BestBuy topik
- Mikrotik routerek
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy S22 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Sony Playstation Okosítás és Szerviz - PS5 // PS4 // PS3 stb. - Konzolok és kontrollerek javítása
- BESZÁMÍTÁS! Benq Zowie XL2540K FHD TN 240Hz 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- DJI Mini 2 SE
- Dell Latitude 5511,15.6"FHD,i5-10400H,16GB DDR4,256GB SSD,WIN11,LTE kártya

.
. Szabadság miatt csak most tudok reagálni.