Hirdetés
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- MasterDeeJay: NVIDIA DLSS 5 Neural Rendering
- sziku69: Szólánc.
- Fogkefe: elektromos vagy manuális?
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- total90: Microsoft, te drága…
- MasterDeeJay: Nagyon budget egér és billentyűzet. Tigertech
- KISDUCK: BULDAK 2X SPICY kóstolás
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
Mikeee89
senior tag
Jó megoldás volt. A lényeg, hogy segítette, gyorsította a munkádat.
-
Vasti74
senior tag
Én a 2000-es évek elejétől egy sulinak (is) voltam a rendszergazdája. Volt három géptermük egyenként kb. 20 géppel, egy P4 szerverük (linux, samba pdc) , Gbit hálózat.
A gépek P4 Celeron - P4 két magos erőgépek voltak 512MB- 1GB memóriával ;-) , rajtuk DualBoot XP és Win7, mindegyiken a "hozzá illő" Office + a mindenféle program, ami a suliban kellett (a két rendszer azért kellett, mert voltak, akik még XP - Office akármin kezdtek tanulni, ők olyan rendszeren is érettségiztek számtechből, nem kellett váltaniuk)
Időnként újra kellett húzni a gépeket: olyankor feltelepítettem egyet, beállítottam mindenfélét, ntuser.dat-ból man, valami MS tool-al, aminek így 15 év után már elfelejtettem a nevét még babráltam rajta ezt-azt ;-) , aztán CloneZilla-val image a szerverre. Tanítás után visszalopakodtam ;-) , és úgy 14 órától késő estig ;-) egy termet újrahúztam image-ből, meg beállítottam a gépeken amit kellett.
Lehet, hogy már akkor is volt kevésbé "szereld magad" megoldás, de nekem bevált... -
Mikeee89
senior tag
-
Balu117
junior tag
Köszönöm! Sok hasznos infó van benne.
-
Mikeee89
senior tag
Bármilyet. Kb. minden disztróra van DHCP szerver. Attól függ, mennyire vagy gyakorlott. Ha eléggé, akkor valami kici óccó minimál disztrót (grafikus felület nélküli Debian, Arch, Alpine, Openwrt, stb.), mert az kevés erőforrással elvan (1-2GB RAM, 1-10GB diszk, stb), ha nem, akkor Mint, egyéb Ubuntu származékok, Fedora, ilyesmi. Egyszerűen azért, mert kezdőként könnyebben találsz hozzá útmutatást, meg kényelmesebb is használni - csak ehhez társul egy 20 gigás diszk igény, pár giga RAM, meg oda kell adni 1-2 procit...
Elgondolkoztam, hogy egy különálló részt szentelnék a Windows Server (DHCP, NAT, IP továbbítás) kiváltására Linux-al. Köszönöm az ötletet.
-
hcl
titán
-
qwertly
addikt
Szia, nem építettem. Pont ezért tartom érdekesnek az írásodat.
-
Mikeee89
senior tag
-
hcl
titán
Én lemezkép mentésre és visszaállításra szoktam használni. Partclone-t használ. A FOG szerveren a /images partícióra lementi az elkészült rendszerképet és aztán deployként unicast (1 gépre) vagy multicast (több gépre párhuzamosan) visszaállítja a lementett képet.
Nem hiszem, hogy a FOG tud telepíteni. Én úgy szoktam, hogy az első gépen Windows 11 telepítő pendrive-ról bootolok, az OOBE képernyő előtt (ahol kéri a régiót, billentyűzet kiosztást), Ctrl + Shift + F3-al belépek előretelepítési (Audit) módba. Feltelepítem a programokat, felmásolok még pár fájlt. Aztán command line, sysprep-el általánosítom a gépet, majd kikapcs. Aztán felregisztrálom a FOG-ra a gépet PXE módban. A FOG webes felületéről indítok egy Capture folyamatot. Újraindítom a gépet PXE módban, automatikusan elkezdi a Capture-t.Ezután a többi gépre meg csinálok egy multicast Deploy sessiont és a lementett képet hálózaton át visszaállítja, mint pl a Macrium vagy a Norton Ghost.
Visszaállítja a Windowst, a partíciókat, fájlokat, programokat. A sysprep miatt nem viszi át az egyedi és gépspecifikus azonosítókat (gépnév, SID, aktiváló kulcsok, stb.)Ezt értem telepítés alatt
(Ezt hívja a FOG Deploynak, nem?)De akkor mire kell lemezkép készítő?
-
Mikeee89
senior tag
Én lemezkép mentésre és visszaállításra szoktam használni. Partclone-t használ. A FOG szerveren a /images partícióra lementi az elkészült rendszerképet és aztán deployként unicast (1 gépre) vagy multicast (több gépre párhuzamosan) visszaállítja a lementett képet.
Nem hiszem, hogy a FOG tud telepíteni. Én úgy szoktam, hogy az első gépen Windows 11 telepítő pendrive-ról bootolok, az OOBE képernyő előtt (ahol kéri a régiót, billentyűzet kiosztást), Ctrl + Shift + F3-al belépek előretelepítési (Audit) módba. Feltelepítem a programokat, felmásolok még pár fájlt. Aztán command line, sysprep-el általánosítom a gépet, majd kikapcs. Aztán felregisztrálom a FOG-ra a gépet PXE módban. A FOG webes felületéről indítok egy Capture folyamatot. Újraindítom a gépet PXE módban, automatikusan elkezdi a Capture-t.Ezután a többi gépre meg csinálok egy multicast Deploy sessiont és a lementett képet hálózaton át visszaállítja, mint pl a Macrium vagy a Norton Ghost.
Visszaállítja a Windowst, a partíciókat, fájlokat, programokat. A sysprep miatt nem viszi át az egyedi és gépspecifikus azonosítókat (gépnév, SID, aktiváló kulcsok, stb.) -
hcl
titán
Hm. A FOG tud telepíteni is, nem? Legalábbis úgy emlékszem (csak a PXE kutatás miatt találkoztam vele). Szóval ha már van egy PXE-d, akkor arról tudnál vele telepíteni is.
Acronis True Image-t nézd meg esetleg, meg a Veeam backup megoldásait, bár azok elég másra valók

-
Mikeee89
senior tag
-
Mikeee89
senior tag
-
hcl
titán
-
Mikeee89
senior tag
Szia. Te "építettél" már homelabot? Milyen rendszerkép készítő programot ismersz?
-
qwertly
addikt
Köszönöm az írást...
Nagyon várom, hogy videókat..
Üdv, -
Mikeee89
senior tag
Bármilyet. Kb. minden disztróra van DHCP szerver. Attól függ, mennyire vagy gyakorlott. Ha eléggé, akkor valami kici óccó minimál disztrót (grafikus felület nélküli Debian, Arch, Alpine, Openwrt, stb.), mert az kevés erőforrással elvan (1-2GB RAM, 1-10GB diszk, stb), ha nem, akkor Mint, egyéb Ubuntu származékok, Fedora, ilyesmi. Egyszerűen azért, mert kezdőként könnyebben találsz hozzá útmutatást, meg kényelmesebb is használni - csak ehhez társul egy 20 gigás diszk igény, pár giga RAM, meg oda kell adni 1-2 procit...
Köszönöm, teszek vele egy próbát.
-
hcl
titán
-
Mikeee89
senior tag
-
hcl
titán
-
Mikeee89
senior tag
Igen kéne egy erősebb vas a hostnak, de jelenleg ez a gép volt elfekvőben. A Winget témát még csesztetni fogom, nem hagyom annyiban.
-
hcl
titán
Szia. Azért gondoltam speciálisnak a PXE-t, mert nem a háttértárról bootol a gép.
Amiatt lett Windows Server a DHCP, mert azzal van tapasztalatom és a munkahelyi környezetet szerettem volna reprodukálni.A Hyper-V-ben lévő Windows kliensgépet teljesen friss állapotba hoztam (Win update, MS Store update), mégsem működik SYSTEM-ként a Winget. Normál felhasználóval jó. A FOG Project azért futtatja SYSTEM-ként, hogy tudja silentben futtatni.
A labor egy 6 év körüli asztali gépen fut, 16 GB RAM van benne. Windows 11 a host. Gondolkodtam azon, hogy DHCP szervernek a Server Core Windows Servert használom, csak nincs még elég tapasztalatom vele.
Ja, de nem speciális az, teljesen átlagosan használt dolog

Az viszont érthető, hogy ha Windows környezet volt a cél, akkor az kell
Ja, hogy csak SYSTEM userként nem megy. A Google azért adott érdekes találatokat.
Szokásos MS tákolásnak tűnik
A 16GB RAM érdekes, nekem egy használható Windows futtatáshoz virtuális gépen egy OS-nek kell vagy nyolcat odaadni, és akkor még nem gyors
Meg két proci nem árt, gyorsan elfogy
(Amikor meg dolgozik is az a Windows, akkor még többet, 32GB van a host gépben, 24-26GB ebből oda szokott lenni adva. Ilyenkor csak az az egy OS fut.) -
Mikeee89
senior tag
A PXE semmi speciálist nem tartalmaz, teljesen szabványos már vagy 30 éve.
DHCP és stb szervernek miért Windows lett? Hacsak nem management szervernek akarod használni. Linux alapon egy ekkora hálón sokkal kevesebb erőforrásból megvan. (Meg min fut ez a labor?) De amúgy ja, egy gateway mögött jobb megoldás ilyesmit futtatni. Esetleg még tűzfallal lehet megfogni, hogy bentről ne tudjon kijönni semmi.
Ilyet találtam :
"No Initial Store Sync: Standard Windows 11 ISO's ship with a stub version of the App Installer. It remains dormant until the Microsoft Store runs its first automated background update cycle."
Ha kilátnak a VM-jeid a netre, akkor ennek mennie kéne...Szia. Azért gondoltam speciálisnak a PXE-t, mert nem a háttértárról bootol a gép.
Amiatt lett Windows Server a DHCP, mert azzal van tapasztalatom és a munkahelyi környezetet szerettem volna reprodukálni.A Hyper-V-ben lévő Windows kliensgépet teljesen friss állapotba hoztam (Win update, MS Store update), mégsem működik SYSTEM-ként a Winget. Normál felhasználóval jó. A FOG Project azért futtatja SYSTEM-ként, hogy tudja silentben futtatni.
A labor egy 6 év körüli asztali gépen fut, 16 GB RAM van benne. Windows 11 a host. Gondolkodtam azon, hogy DHCP szervernek a Server Core Windows Servert használom, csak nincs még elég tapasztalatom vele.
-
hcl
titán
A PXE semmi speciálist nem tartalmaz, teljesen szabványos már vagy 30 éve.
DHCP és stb szervernek miért Windows lett? Hacsak nem management szervernek akarod használni. Linux alapon egy ekkora hálón sokkal kevesebb erőforrásból megvan. (Meg min fut ez a labor?) De amúgy ja, egy gateway mögött jobb megoldás ilyesmit futtatni. Esetleg még tűzfallal lehet megfogni, hogy bentről ne tudjon kijönni semmi.
Ilyet találtam :
"No Initial Store Sync: Standard Windows 11 ISO's ship with a stub version of the App Installer. It remains dormant until the Microsoft Store runs its first automated background update cycle."
Ha kilátnak a VM-jeid a netre, akkor ennek mennie kéne...
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- The Blood of Dawnwalker
- Házimozi belépő szinten
- Yettel topik
- Székesfehérvár és környéke adok-veszek-beszélgetek
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Összefog Európa a Starlink ellen
- BestBuy topik
- iPhone topik
- Microsoft Office és Office 365 topic
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- További aktív témák...
- Hibátlan üzleti lézernyomtatók garanciával (színes, multi, fekete-fehér)
- Nokia Lumia 550 - saját dobozban, töltővel
- Xbox Series X, kitisztítva+újrapasztázva, 6 hó teljeskörű gar., Bp-i üzletből eladó!
- WD Black SN850X 4TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új, 1 év garancia - 7300-6600 MBs - Eladó!
- CF memória kártyák 512MB, 128GB (Nikon D500, D600, D610, D700, D800, D810, D850 vázakhoz)
- Apple iPhone 14 Pro Max 128 GB Black 100% Akku 1 év Garancia Beszámítás Házhozszállítás
- 267 - Lenovo ThinkBook 16 (G6 ABP) - AMD Ryzen 5 7530U, no GPU
- KERESEM: RTX 5090 jó áron, de nem várok arra hogy rám találjon
- Hp X2 G4 i5-8265 16/256 Tab + notebook egyben, számla & garancia
- BESZÁMÍTÁS! ASUS B550M R7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RX 6900XT 16GB DarkFlash DS900 Mesh White 850W
Windowson meg amit fentebb írtam.
(Ezt hívja a FOG Deploynak, nem?)