Hirdetés

Keresés

Aktív témák

• P.H.

senior tag

válasz Protezis #160 üzenetére

"Bar volt ilyen szakiranyos tantargyam, szerintem a jelentosegehez viszonyitva keveset foglalkoznak vele egyetemen."

A párhuzamosítást nem kell túlmisztifikálni, inkább csak megvalósítási, mint tervezési szemlélet, az algoritmus természetén múlik, hogy lehet-e egyáltalán, illetve ha lehet, hogyan lehet így megközelíteni.
    Alapvetően két szemlélet lehetséges:
    - a feladat több, egymástól független részfeladatra bontása: pl. ha egy kép átméretezése a feladat, akárhány részre (~szálra) bontva meg lehet tenni, a darabok függetlenek egymástól, lehetőség van közvetlen forrásmemóriából célmemóriába való feldolgozásra.
    - több soros feldolgozási lépés van (kb. így működnek a médialejátszók), gyakorlatilag egy pipeline-on mennek keresztül az adatok: pl. adatkitömörítés->dekódolás->szín-hang konverzió->átméretezés. Egy-egy szálon egy-egy ilyen lépcsőfok fut, amelyek között ideiglenes bufferek (vagy ezek rendszere) tartják a kapcsolatot.
    Lehet még beszélni a szinkronizációk elvéről, közös adatterületek elérési szabályairól, de sokkal több nincs benne.

Amire nem lehet ráhúzni valamelyiket, azt nem lehet párhuzamosítani; és algoritmuselméleti szempontból az ilyen párhuzamosítás csak konstans lineáris gyorsulást hoz, tehát elméleti megközelítésben "meglehetősen unalmas" (soha nem okoz pl. NP->polinomiális vagy polinomiális->logaritmikus időigény-csökkenést), bár bír gyakorlati jelentőséggel (mivel irreális időigényű algoritmusokat úgysem programoznak le általánosan közzétéve).

• doc

nagyúr

válasz Protezis #160 üzenetére

ez jo otlet, koszi!
    igen, nalunk is csak egy felev parh.prog volt (valami pascalfc vagy hogy hivtak azt a nyelvet), ami epp' csak arra eleg, hogy az embernek nemi halvany fogalma legyen szemaforokrol, meg ugy altalaban a problemakrol amik elojohetnek, de tenyleges mt programozashoz keves volt
    emlekszem, az elmeletre ugy kaptam meg a kettest hogy "na most az egyszer megadom", a gyakorlati vizsga meg ugy tetszett a tanarnak, hogy ott huldezett hogy hu de jo, jajj de jo, aztan mikor latta hogy milyen lett az elmelet, azt mondja: "nagy baj lenne ha csak harmast adnek?" mondom nekem nyóc, nem kell a kredit :D

Aktív témák

Hirdetés