Hirdetés

2020. szeptember 22., kedd

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) rudi


rudi
(nagyúr)

Ezt a topicot azért hoztam létre, hogy egyszer és midenkorra tisztázzuk a tápok teljesítményével, konfigurációk fogyasztásával, tervezésével (gondolok itt a gyártókra és gyártatókra) kapcsolatos dolgokat. A topicban kemény vita várható, de kérem a feleket, hogy mellőzzék a személyeskedést és koncentráljanak a problémára. Mondják el tapasztalataikat és véleményüket, de állításaikat indokolják is! A topicban meglehetősen erős moderálás várható, a személyeskedés és a vakvágányok elkerülése miatt. Akinek ez nem tetszik, inkább ne írjon, csak olvasson (esetleg jöhet verekedni, elérhetőségem az adataimnál). Szóval:

Az utóbbi időben több probléma is felmerült erősebb konfigurációk és nagyobb fogyasztású tápokkal kapcsolatban. Nekem az a meglátásom, hogy a problémát a mai tápok biztonsági áramköre okozza. Egy modern táp háromféle fő ágból veszi fel az áramot: 3,3 voltról, 5 voltról és 12 voltról. Ezt nagyjából úgy kell elképzelni, hogy a tápban vagy egy főtrafó (mondhatni a motorja) ami az elektromos hálózatból érkező 230 voltot és mA nagyságrendű áramot kisebb feszültségűre és nagyobb áramerősségűre alakítja. Ezután a táp további elektronikája, a tervezéstől függően ennek a motornak az erejét osztja a 3,3 voltos, 5 voltos 12 voltos (és pár egyéb, kisebb jelentőségű) ágra. A három fő ág közül mára (értsd Intel P4 platform és AMD K8-asok) a 12 voltos ág lett a meghatározó. A mai számítógépek, teljesítményük 90 százalékát a 12 voltos ágon veszik fel. A 3,3 voltos és 5 voltos ág teljesen elhanyagolható.

A mai tápok a múltból táplálkoznak. Egyes ágaikon leadható teljesítményük nem áll arányban a mai gépek igényeivel, ergo egy 500 wattos táp nem tudja teljesítménye 90 százalékát leadni 12 volton, valamint a 3,3 és 5 voltos ágának közös maximuma jóval meghaladja a táp teljesítményének 10 %-tá. Ezek tények, le lehet őket olvasni a tápokon feltüntetett teljesítményadatokról.

Lássunk is egy példát: [kép]. Az 500 wattos Liberty a meghatározó, 12 voltos ágán 384 W leadására képes, ez a névleges összteljesítményének 76,8 százaléka. Egy olyan, modern konfig szempontjából, ami teljesítményének 90 %-át 12 volton veszi fel ez a táp nagyjából 427 wattosnak felel meg (a 384 W-ot vettem 90 %-nak, ahhoz adtam hozzá még 10 %-ot).

A másik problémaforrás az ATX2.0 szabványban rögzített szabály, mely szerint egy ágon legfeljebb 240VA (durván, de közérthetően watt) teljesítmény haladhat. Ez ugye 12 voltos ágon annyit jelent, hogy egy ág maximális áramerőssége 20 A lehet. Szorosan értelmezve a szabványt, tehát egyetlen olyan táp sem mondható ATX2.0 szabvány szerintinek, aminek akár egy 12 voltos ágán is több mint 20 A folyhat. Felpillantva a Liberty adatlapjára, máris bukott az ATX2.0 szabványnak megfelelés: 12x22 > 240.

Ne is akrobatikázzunk a szabványon egyelőre, lépjünk tovább. Egy mai top VGA, ha nagyon odacsapnak neki, egy rövid pillanatra elérheti, sőt valamivel túl is lépheti(!), a 120 wattos fogyasztást. Ha ketten van, akkor elérheti a szabványban rögzített 240 W környékét. Ha a két VGA-t ugyanarról a 12 voltos ágról etetik és mereven tartják a 240 wattos ághatárt, akkor megtörténhet, hogy a táp védelme lekapcsolja a rendszert, mert 240 wattnál nagyobb teljesítményt próbálnak kirántani belőle és ezt nem engedi a védelme. Ez a jelenség az oka annak, hogy egyes konfigurációk akár aránylag erős tápokkal is leállnak.

Következő gáz, amivel főleg K8 rendszereknél találkozni, az egyes ágak közös vezérlése. Gazdasági okokból, általában a 12 voltos ágat együtt vezérlik valamelyik kisebb ággal. A vezérlés annyit jelent, hogy a főtrafóról a 12 voltos és a másik, kisebb ágra eső teljesítmény valamilyen arányban van egymással. A dolog lényege, hogy ha a kis ágat egyáltalán nem terhelik, akkor a 12 voltos ág sem bír életre kelni, vagy a kis ág védelme egyszerűen azt érzi, hogy valami abnormálisan kis terhelés próbálkozik és lekapcsol. Ilyen jellegű eseteket ismerünk az FSP Zen és Antec NeoHE tápok esetében, és ahogyan írtam, általában AMD konfigokhoz köthető.

Utolsó kérdés: mennyit fogyaszt egy mai konfiguráció? Ezzel kapcsolatban táposé s VGA-s tesztjeinkben tömérdek adatot lehet találni. A grafikonjainkban látható értékekkel kapcsolatban ki kell hangsúlyozni, hogy felvett értékekről van szó. Ez annyit jelent, hogy a szám, ami a vonalakon látható azt mutatja, hogy a táp mekkora teljesítményt vett fel az elektromos hálózatból. Ennek a teljesítménynek, jó esetben 20 %-a (rosszabb esetben akár a fele is) elveszik a tápban miközben átalakul a számítógépnek fogyaszthatóvá. Ezt nevezzük a táp hatásfokának. Hogy világos legyen, egy 80 % hatásfokú táp a felvett teljesítményének 80 %-át tudja a számítógép felé küldeni, a maradék 20 % hővé alakul benne (ettől melegszik).

Vegyünk ismét egy példát, az egyik legzabálósabb konfigot történelmünkben:
- Intel P4 Extreme Edition 955
- Intel D975XBX alaplap
- 2 x 512 MB DDR2-800 RAM
- két ATI Radeon X1900 XT
- két merevlemez
- egyéb apróságok
[link]

Ez a gép maximális terhelés mellett egy-egy pillanatra 426 wattos felvett teljesítményre kényszerítette az Enermax Liberty tápot. Ez a táp 80 %-os hatásfokát hozzászámolva, annyit jelent, hogy a csúcskonfig maximálisan is 350 wattnál kevesebbet fogyasztott!!! Nem 600, nem 500 és még csak nem is 400 wattnál, hanem 350 wattnál kevesebbet! Ha egy olyan 350 wattos tápot raktunk volna alá, aminek az ágainak kiosztása ugyanolyan arányú mint amire a konfigurációnak szüksége van, akkor bizony lazán ment volna! Ha egy olyan 600 wattos tápot raktunk volna alá, aminek egybe van az összes 12 voltos ága, vagy szerencsétlen a szétosztásuk, akkor lazán felsülhettünk volna, hiszen ez a gép 12 volton nagyjából 315 wattot igényel csúcsban (az összes 350 watt 90 százalékát). Ez a 315 watt pedig bőven az egy ágra engedhető 240 wattos maximum fölött van.

Egyelőre ennyit akartam, most pár kérésem lenne:
didyman, stol, Csaba_20: lécci fejtsétek ki egyszerű földi halandók számára, hogyan osztja szét a táp a 230-at az ágai között és hogyan épül erre a védelem – nekem meglehetősen sután sikerült…
LukE: lécci linkeld be ide nekünk azokat az SPCR-es fórumtopicokat cikkeket és egyéb netes írásokat, amikben ezzel a problémakörrel foglalkoznak!

Resistance Is Futile. You will be assimilated!

(#2) föccer válasza rudi (#1) üzenetére


föccer
(nagyúr)

Szép írás, grat érte.

Kérdés egyből az elején: Miről lehet megállapítani, hogy egy x táp milyen kiosztásban adja a különbözű ágaknak a kraftot?

Várható olyan teszt is ami nagyobb számban vonultat fel tápokat?

Thx

hej de pocsék ma a fogalmazásom :(

[Szerkesztve]

(#3) didyman


didyman
(őstag)

Nagyon helyes! :D
Amit lehetett, jó konyhanyelven írtad, le, gratula.
Apró kiigazítás csak: a tápok fő köre a nagyon új konstrukcióktól eltekintve az 5V, ez szolgáltat referenciát is, manapság pedig már a 12V egyenrangú ezekkel, és a 3,3V-nak sincs önálló köre. A gond ebből fakad, ugyanis az egyik ág szabályzása magával rántja a többit is, melyek, ha a terhelés nem nő rajtuk, akkor elszaladnának felfelé, amit a szabályzásnak meg kell fognia, ebből alakul ki egy közelítő viszony, ami, ha nagyon szélsőséges a terhelés, nem tartható meg a szabályzással, a táp alul-, vagy túlfeszvédelme lekapcsol.
Odaát és másutt is leírtam, hogy erre kívánatos megoldás a szabályzás egykörössé tétele volna: Csak a 12V fog beleszólni a primer szabályzásba. Ezzel hatalmasat egyszerűsödne a táp! Az 5 és 3,3V előállítása a 12V-ból szekunder oldalon, kapcsolóüzemű, nagyáramú stabilizátorral is kivitelezhető lenne, ráadásul sokkal jobb minőségben.
Ha pedig az ATX mindenképpen ragaszkodik az ostoba 240W-os limithez, akkor legyen valóban dedikált a sok 12V-os ág: 1 ág 1 CPU, 1 ág 1 VGA (ezekből kettő összesen), 1 ág alaplap és HDD/ODD.

Bővebben most nem írok, a Mushkin-es témában leírtam a lényeget, esetleg bemásolom ide is, ha itt jobb helyen van.

"Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"

(#4) didyman válasza föccer (#2) üzenetére


didyman
(őstag)

Rajta van a címkén. Ennél többet, a terhelési görbét nem mellékelik a táp mellé és ami tovább nehezíti, hogy ez egyedileg szélsőértékekben 50%-ot is elszórhat két, ugyanolyan táp között.

"Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"

(#5) föccer válasza didyman (#4) üzenetére


föccer
(nagyúr)

hogy ez egyedileg szélsőértékekben 50%-ot is elszórhat két, ugyanolyan táp között.

:Y

Hát ha Én a laborban 50%os szórást produkálnék asszem már rég kirugtak volna :F


Ez jelentheti azt, hogy a tápok egy jelentős része nem úgy működik mint ami rá van írva, vagy itt is úgy ''kategorizálják'' a legyártott termékeket mint a prociknál: Adott sorozat minden tagja megfelel a ráírtaknak, csak van a mi jobb annál, és van ami sokkal jobb?

(#6) rudi válasza didyman (#3) üzenetére


rudi
(nagyúr)

Szóval az lenne a kívánatos, hogy a 230 voltból alapból 12 voltot csináljon a táp, majd ebből ''gyártsa le'' a kisebb feszeket? Az világos, hogy a 12 voltot okosan szét kell osztani, nagyjából úgy, ahogyan leírtad. Jó példa erre az FSP Epsilon, ahol a 4 darab 12 voltos ág a következőképpen oszlik el:
[kép]
Bár itt minden egyes 12 voltos ágon legfeljebb csak 180 watt mehet, de a három fő zabálót, a két VGA-t és a CPU-t szépen elválasztották egymástól.

Resistance Is Futile. You will be assimilated!

(#7) didyman válasza föccer (#5) üzenetére


didyman
(őstag)

Ez nem olyan szórás. Védelmet ekkora áramokra nem egyszerű méretezni és alkatrészszórás is van. Specifikációkon belül van, ez OK. Egyébként meg erről is lehetne témát nyitni, hogy mennyit hazudik a címke...

"Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"

(#8) tts


tts
(addikt)

''akkor legyen valóban dedikált a sok 12V-os ág: 1 ág 1 CPU, 1 ág 1 VGA (ezekből kettő összesen), 1 ág alaplap és HDD/ODD'' - ez az első szipmatikus ötlet amit ma hallottam, szerintem nagyon logikus és felhasználó barát lenne

rudi - a PH tápcikkeket mazochisták írják?

[Szerkesztve]

(#9) didyman válasza rudi (#6) üzenetére


didyman
(őstag)

Jaja! :)

"Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"

(#11) rudi válasza tts (#8) üzenetére


rudi
(nagyúr)

Ha arra gondolsz, hogy megb@szatják magukat a 600-as Epsilonnal, akkor igen :)

Resistance Is Futile. You will be assimilated!

(#12) tts válasza rudi (#11) üzenetére


tts
(addikt)

:D majdnem - nagy élmény lehet úgy cikkeket írni, hogy a vége mindig eszméletlen fikázás - most a OCZ kapcsán jutott eszembe

(#13) LukE válasza rudi (#1) üzenetére


LukE
(veterán)

PC tápokról: [link](kicsit oroszos angolsággal). Többi X-bit-es: [link] [link] [link] [link] [link] [link] [link]

^^ nem, nem mindegyik cikkük érthető bárki számára... Kivonat: sajnos bőven vannak olyan új, és drága tápok, amik nem teljesítik a cimkére írtakat.

Egy francia, szerintem szintén jó oldal cikkei: [link]
Még néhány fura nyelven írt cikk: első rész:[link] második rész: [link] (google leforditja angol-szerure) (matbe.be-n is van valahol 1-2 jo cikk, ha valaki tud olyan nyelven)

80plus.org, [link], 80%-nál jobb hatásfokú tápokat lehet itt találni.

SPCR ''tápos'' részlege: [link] első kettőt mindenképp ajánlott elolvasni.

''Két'', vagy több 12V-os ág: [link]
Milyen konfigot visz el gond nélkül egy 300W-os táp:[link] (különösebb angoltudás sem kell hozzá)
A táp feladata a gép szellőztetése? [link] (megoldás: nem)
csakúgy:[link]

Saját hozzáfűznivaló: Egyrészt a hangerő nagyon ember és környezet függő, és komolyan befolyásolja a PC ház hőmérséklete, és az aktuális terhelés. (meg persze a maga a táp is). Másrészt a tápokban lévő elektrolit kondenzátorok nagyon érzékenyek a magas hőmérsékletre. Míg a félvezetők vígan elvannak 100°C fölötti hőmérsékleten, az elkók csak néhány ezer órát bírnak károsodás nélkül.

Neten fellelhető tesztekhez: (igen, fikázás jön) Sajnos rengeteg weboldal akár sok tápot felvonultató tesztjeiben nevetségesen alacsony fogyasztású konfigokkal ''tesztelnek'', és az alapján vonják le a konklúziót sokszáz W-os tápokról. 200-250W felvett teljesítmény mit mond egy 4-5-600W-os táp minőségéről?

(hirtelen ennyi, remelem nem hagytam ki semmit:) )

[Szerkesztve]

''Firefoxot hasznaljanak csak a gyavak. Az Explorer az igazi ferfiak bongeszoje! Veszely, kaland, nyitottsag!'' ιQι

(#14) Alvin_ti4200


Alvin_ti4200
(félisten)

Én csak annyit szeretnék kérdezni, hogy a táp az maga dönti el, hogy melyik ágáról szívja le a rákötött cucc az áramot vagy pedig lehet ezt dugdosgatással is szabályozni? Magyarán egy kábel az egy ágot jelent vagy a kettőnek nincs semmi köze egymáshoz? Csak azért kérdezem, mert én most szemezek egy 500W-os Chieftec táppal, ami a 12V-os ágain igaz, hogy ''csak'' 324W-ot tud leadni, viszont ezt összesen három ágon (11A-22A-12A). Ti is írtatok erről a tápról (Deltás Chieftec trió), csak azért merült fel bennem a kérdés.

(#15) erdoke válasza rudi (#6) üzenetére


erdoke
(titán)

Pontosan ugyanez van az új 600-as OCZ oldalán is. Véletlen?

Not addicted to sugar and grain anymore...

(#16) rudi válasza erdoke (#15) üzenetére


rudi
(nagyúr)

Nem, inkább jó választás jele. Az OCZ eddig nem vásárolt valami túl jó belet, most az FSP-vel jól döntöttek. A másik dolog, hogy a vásárlók közül az dönt jól, aki az olcsóbb FSP belet választja, aminek árbevételéből eggyel kevesebb szájat kell etetni.

Resistance Is Futile. You will be assimilated!

(#17) didyman válasza LukE (#13) üzenetére


didyman
(őstag)

Az én 5 éves (egyszer újrakondizott), 300W-os Enermax tápom ezt látja maga alatt:
Epox 8RDA3I
Barton 2500+@11x200 1,425V +HT101+Coolermaster SAF-S84-E1
2x256MB PQI DDR400 +512MB Kingston ValueRAM
ATI R9500@9700 (300/300) +Zalman ZM-80 +Sunon Maglev
Turtle Beach Santa cruz
Adaptec 19160
Fujitsu MAS3367NC
Compaq BF036863B5 (ez is egy MAS3367LC)
Plextor PX40TS
Plextor PX-W4012S
Pioneer DVD305S
Samsung SV0842D
Mitsubichi LS120
1x Sunon Maglev
1x Coolermaster SAF-S12

A vinyók 15krpm-es jószágok, a proci régebben 1,65V-on ment és a VGA is jobban volt ráncigálva, sem akkor, sem máskor, akárhogy terhelve nem voltak tápos problémák. Az UPS szoftvere a 400VA-es UPS-en maximálisan eddig 60% körüli terhelést tudott felmutatni, így asztalon most 40-44%.

"Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"

(#18) stol válasza didyman (#17) üzenetére


stol
(addikt)

De azt is említsd meg, hogy a 400VA-es UPS 250W valós teljesítmény eladására képes :P

(#19) szicsu


szicsu
(őstag)

Hi!

szép kis tájékoztatás :R :R

az a számolás ér valamit [link]?

''Az alkotó élet titka az, hogy felnőttkorban is megőrizzük a gyermekkor szellemét.''

(#24) Robaj


Robaj
(addikt)

Semmit :)
A konfigomra kihozott 480W-ot és 420W-os tápom van...

(#25) rudi válasza szicsu (#19) üzenetére


rudi
(nagyúr)

Ez a valami, ami az általad beírt link mögött rejtőzik, ez egy nagy rakás sz@r!!!
Olyan adatok vannak benne, amik az erősnél is jobban túloznak, semmilyen gyakorlati mérés nincs mögöttük. Az összeütőjük, csak bugyután vette az ilyen-olyan specifikációkban és technikai leírásokban szereplő, hatalmas ráhagyásokkal megadott fogyasztási maximumokat, és azokat róta össze egy táblázatba. Péládnak okáért játék közben, amikor a VGA, RAM, CPU és alaplap dolgozik, az optikai meghajtók állnak. Amikor egy optikai meghajtó keményen dolgozik, akkor általában a VGA pihen. Egy merevlemez az adatlapján szereplő csúcsot akkor éri el, amikor a rendszer indul, amúgy a felét sem eszi, és még sokáig lehetne sorolni az ellenérveket egy ilyen förmedvény ellen.

Álljon itt a számolóizé által megállapított fogyasztás az én 300 wattos táppal hajtott gépemre:
A64 3000+
GeForce 6800 GS
2x512 MB DDR400 RAM
2x80 GB HDD
2xPlextor optikai meghajtó
Az izé szerint 320 wattos táp kellene nekem, a valóságban viszont a gépem annyira nem bírja leterhelni a 300-as Zent, hogy kevesebb hardverrel (PCI-s VGA-val) gyakran el sem indul!

További példa egy régebbi Prohardver tesztkonfigra:
A64 3800+
nForce 4 SLI alaplap
2x512 MB DDR400 RAM
Radeon X800 GTO2 - nagyjából X800XT fogyasztási szint
250 GB-os HDD
Asus DVD-író
az izé nagyjából 280 wattot hozott ki. Mi játékos terhelsé alatt 167 wattot mértünk!!! Ráadásul ez a 167 W a táp felvett teljesítménye volt, amiről az első hozzászólásban írtam, hogy legalább 20 százalékkal magasabb érték a konfiguráció tényleges fogyasztásánál. Summázva az egészet:

Valóság: 140 W - számoló: 280 W remélem nem kell magyaráznom, mennyire rossz az az izé! Nagyjából olyan szintű, mint mondjuk az az állítás, hogy ha az összes kínai egyszerre ugorna, akkor 8-as erősségű földrengés lenne tőle.

Resistance Is Futile. You will be assimilated!

(#26) szicsu válasza rudi (#25) üzenetére


szicsu
(őstag)

:R

A tuning hogy befolyásolja a fogyaztást?Valamilyen összefüggés felállítható, hogy menyivel növekszik meg a fogyaztás....

Nekem volt régen egy problémám....
Anno a régi komfigomba beleraktam egy 9800xt-t és nem indult el egyből a rendszer.de amikor másodszorra indítottam, akkor minden rendben volt.Tehát ha áramtalanítás után nem indult, de ha a nem volt áramtalanítva a konfig, akkor ment minden rendesen.A táp volt gyenge, vagy valami más?


játék közben egy optikai meghajtó is dolgozik, hiszen mindenki eredeti játékkal játszik:D

''Az alkotó élet titka az, hogy felnőttkorban is megőrizzük a gyermekkor szellemét.''

(#27) CounterBoci


CounterBoci
(senior tag)
LOGOUT blog

Ezt az ágak-vezérlést nem vágom. Tehát egy tyúkbél rajta a 2-3 táp-csatlakozóval egy ág?

(#28) rudi válasza szicsu (#26) üzenetére


rudi
(nagyúr)

A tuning pontos hatását majd megnézzük egy cikk kapcsán. VGA-s tesztekben láthattad, hogy a VGA meghajtása milyen eredménnyel val.

Nem kell a mellékág. A tápos paranormális kérdésedet tedd fel ott, ahova való, van neki topic.

Resistance Is Futile. You will be assimilated!

(#29) didyman válasza CounterBoci (#27) üzenetére


didyman
(őstag)

Nem, az azonos színű vezetékek egy ágak (így nagyon első konyhaböfire, de ennél bonyolultabb a kérdés, mióta a 12V több ágon jön és azonos színekkel)

"Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"

(#30) sanyibá


sanyibá
(tag)

Rudi tanácsára beküldöm ide is a levelet! Elnézést, ha néhol ismétlem magam, csak azért, hogy ezen egy darab hozzászólásból mindenki képbe kerüljön a problémámmal kapcsolatban, még az is, aki most lát itt először.

Tehát...gépfejlesztés előtt állok és szeretnék venni egy újabb halk, minőségi tápegységet.
Jelenleg egy Chieftec ENH-0746GB 460W darabnak vagyok a boldog tulajdonosa!

Ezek lesznek az újabb gépben, dualcore Pentium D 805 (tehát húzva lesz :) ), idővel 8-9 db Sata vinyó, hardveres Sata PCI-X raid kártya (3ware 9550SX [link], valami 7x00 GT videókártya, 2GB ddr2 Ram, dvd-író, 7-8 venti, előlapi panelek.

A winchesterek persze majd csak idővel szaporodnak, de az álmom egy hardveres raid5 4 vinyóval, egy raid0 2 vinyóval, egy rendszer + egy adatnak, lehet mobil rack alkalmanként, de ha beteljesül, nem akarok megint tápot cserélni, ezért inkább előre terveznék, még akkor is ha egyelőre nagyobb a költség.

A gép nem 7/24-ben menne, hanem egy munkaállomás lesz utómunkára, tehát a folyamatos üzemtől fontosabb a halk üzem. :)

Írtátok, hogy egy 350-s is lehet jó, meg egy 500 is lehet sz*r.

De az ''izé'' 25wattot ír egy vinyóra, viszont ha ezek a boot-nál mind felpörögnek, akkor kell a kakaó, még akkor is, ha ezután nem használják a felét sem.

A kérdésem, hogy ezekhez szerintetek milyen tápot érdemes vennem?

Lehet ezt már ezerszer kérdezték és a .... tele van ezekkel, de ez nem az átlagos 2vinyó,ODD,proci,vga kombó, amiről a legtöbb ember megnyugvással állíthatja, hogy vegyél egy 400W-os xxx-et, ezért szeretném a segítségeteket kérni.

Remélem sikerült valamennyire érthetően felvázolnom a problémámat és előre is köszönöm.

Mi a véleményetek az 550W-s Chieftecről [link]? Csak mert nagyon elégedetten használom a 460w-s változatát és az 550-s úgy tűnik az utódja. :U

VIVA LA RESISTANCE !!!

(#31) KoVee84 válasza szicsu (#19) üzenetére


KoVee84
(senior tag)

Hi! A konfigomra kihozott 311W-ot, viszont a tápomhoz(Coolermaster Realpower 550W) van egy panel előre, az 100-150W között mutat vhol... :F

(#32) stol válasza KoVee84 (#31) üzenetére


stol
(addikt)

A 100-150W a jó eredmény ;)

(#33) didyman válasza sanyibá (#30) üzenetére


didyman
(őstag)

Nem utódja: A Te tápod az Enhance Power terméke, míg az utód a Sirtec-é.
Az insuláskori felpörgési dömpinget vezérlő szinten kell elintézni, ott akár egymás utáni felpörgést is be lehet állítani, ez szvsz minden komolyabb kártyában benne lesz, ahogy az alaplapi BIOS is tartalmazni fog ilye opciót (Delay IDE Initial).
12V-on, vinyónként 1A árammal lehet számolni, amit ezen felül eszik, azt a táp ki tudja gazdálkodni.
Mivel ennyi vinyó van és a tápok 12V-os ágának felosztása elég szerencsétlen (a CPU/alaplap ág az egyik, a VGA és a perifériák a másikra mennek), így ez elég problémát tud felvetni komolyabb teljesítményű tápoknál is egy ág viszonylatban. Két ötletem van:
-Kerítesz egy régi Enermax-ot: Az EG465 33A-t tud 12V-on (az ATX2.0!), ez VGA-t, procit, vinyót egy ágról ellát tisztességesen, a 3,3 és az 5V terhelhetősége viszont gyenge lesz (ez a többi tápnál is probléma forrása lehet).
-FSP Epsilon 600W, mert ezeknek van több 12V-os águk, normális eloszlással.

"Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"

(#34) stol válasza didyman (#33) üzenetére


stol
(addikt)

Ágankénti regulátoros szervertápot jobban el tudnék képzelni :D
És viszonylag jó áron lehet már kapni....

(#35) sanyibá


sanyibá
(tag)

Kösz a válaszokat: mi a különbség

az FSP 650W ATX szerver tápegység (FSP650-80GLC) OEM

és az FSP Epsilon 600W ATX/EATX tápegység, (FX600-GLN) BOX

tápegység között főleg az én szempontomból?

Az Epsilon annyiból jobb elsőre, hogy az alapból 6 Sata-t kezel és 12cm-s tehát valószínűleg halkabb a hangja. Ez mint írtam nekem fontosabb, mint a folyamatos működés!

VIVA LA RESISTANCE !!!

(#36) stol válasza sanyibá (#35) üzenetére


stol
(addikt)

Felépítésileg, kiba**ott sok!
Oldalakat lehetne róla regélni... Legyen elég annyi, hogy a szervertápból a 460-as is bőven elég lenne neked.

A hang a ház szellőzésétől függ nagyon, nem feltétlen a ventitől.

(#37) sanyibá válasza stol (#36) üzenetére


sanyibá
(tag)

Mondj néhányat légyszíves, nem kekeckedni akarok, hanem okosodni :)

VIVA LA RESISTANCE !!!

(#38) rudi válasza sanyibá (#37) üzenetére


rudi
(nagyúr)

Innentől már lécci ''Milyen tápot vegyek topicba folytatni''! Köszi :)

Resistance Is Futile. You will be assimilated!

(#39) Necc


Necc
(addikt)

Üdv. Lenne egy kérdésem:
Jelenleg egy bluestorm 350W-os PFC-s tápom van.
Konfigom:
-Asus P4P800-E deluxe, minden bekapcsolva az integrált hangkari kivételével (LAN, firewire, RAID vezérlő, stb)
-Celeron-D 335@ 3.36GHz Zalman 7000B alcu-val
-Audigy 4 box
-Asus N6600 (agp)
-Seagate 7200.8 250GB Sata
-webcam (logitechtől valami :B )
-Külön fan controller (tápról veszi az áramot)

Ha rákötök egy Seagate 7200.7 (pata) 120GB HDD-t, akkor a gép hibátlanul megy.
Ha rákötök még 2 db ~2GB-os seagate HDD-t, akkor a gép elindul, megy, de 3D-s játékoknál (amikor megnő a terhelés) elszáll a kép, a hang erősen torzul, stb, de nem áll le.
Ha kiveszem a 2 HDD-t, minen megy normálisan. Kérdés: lehet hogy túlterheltem a tápot?
A csatlakozókat/ágakat nem tudom, hogy hogy csatlakoztattam, mert a sok vinyó meg külön fan-controller miatt hatalmas a káosz a gépben :DDD

Yo momma's so FAT she can save files bigger than 4GB!

(#40) rudi válasza Necc (#39) üzenetére


rudi
(nagyúr)

Nem, nem, ez nem az a topic! ide: [link]

Resistance Is Futile. You will be assimilated!

(#41) KoVee84


KoVee84
(senior tag)

Na hát csináltam képet! Semmi nincsen húzva, minden venti alapon... Konfigom adataimnál, és Winfos betöltése után ennyit eszik a gépem:
[link]

És ez van a tápom oldalán:
[link]
:DD

[Szerkesztve]

(#42) eastsider


eastsider
(nagyúr)

a konfigom mennyi fogyaszthat??
csakúgy érdekességképpen, kiváncsi vagyok :B
K8N 3000+ venice egy kis oc-vel :D 6800 16/6-on 2*512 ram 160GB maxtor ata hdd...

[Szerkesztve]

(#43) Csaba_20_ válasza eastsider (#42) üzenetére


Csaba_20_
(őstag)

Mérd le: [link]

(#44) stol válasza eastsider (#42) üzenetére


stol
(addikt)

#41-ől kevesebbet :P

(#45) rudi válasza eastsider (#42) üzenetére


rudi
(nagyúr)

Ilyen esetekben tesség megnézni a valamelyik PH-s VGA tesztet és keresni a kérdéses géphez hasonló konfigot. Az esetedben éppen a GF 6800GS teszt gépének fogyasztása a jó.

Resistance Is Futile. You will be assimilated!

(#46) KoVee84


KoVee84
(senior tag)

Ez a 100-110W nem abnormálisan alacsony a konfigomnál? Ha nem, akkor minek az embereknek 1000000000W-os táp? :F :U

(#47) Csaba_20_ válasza KoVee84 (#46) üzenetére


Csaba_20_
(őstag)

Pontosan ezen rossz berögződés miatt nyilt ez a téma. Az emberek azt hiszik, hogy 500W-ot fogyaszt a gépük és azért kell 500W-os táp bele. Ez nem így van. A terheléseloszlás miatt szükséges akkora. ;)

(#48) stol válasza KoVee84 (#46) üzenetére


stol
(addikt)

Nem abnormális, hanem tökéletes, és ''szabvány'' fgyasztása annak a konfignak.

(#49) KoVee84


KoVee84
(senior tag)

:R THX :R

(#50) Agyas válasza Csaba_20_ (#43) üzenetére


Agyas
(aktív tag)

Szevasz

Amit a 43-as hozzászólásnál linkeltél mennyire megbízható ''műszer''?
Az ára nem veszélyes lehet vennék egy ilyet.
Gondolom azért a PH-s tesztekben nem ilyet használnak? :)
Szerinted megéri venni egy ilyet? Gondolom azért annál jobb amit a táphoz adnak( pl. Cooler master real power 550-re gondolok)

[Szerkesztve]

Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.