Hirdetés
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- D@reeo: Pi-hole és a Telekom Sagemcom F@st 5670 DNS beállítása
- GoodSpeed: Márkaváltás sok-sok év után
- N€T0X|N: 4070 Super -> 5070ti
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- GoodSpeed: A RAM-válság és annak lehetséges hatásai
-
LOGOUT
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
fesz. szab.-nak kéne, és mivel fontos lenne, hogy tized volt pontosan is be tudjam állítani, ezért gondoltam heliotrimmerre. Viszont ami otthon van ilyen potim azt kb 10 teljes fordulat van a két vége között. Ez sok. Az egy (vagyis háromnegyed) amennyi egy sima trim potin van, meg kevés. a kettő között szeretnék valami megoldást
(jah, és én forgó potira gondolok, nem csúszóra) -
mezis
félisten
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Üdv.!
Valamirevaló tápon feltüntetik, hogy az egyes kiadott feszültségek hány amperrel
terhelhetők, valamint rendelkeznek belső áramkorlátozással. Én lecserélném, de
ha mindenáron ellenállásterheléssel akarod csendesíteni, a [link]
készletében találhatók hűtőbordás, nagyobb teljesítményű ellenállások.
(Szerintem ha pl. az 5 V-os kimenetre egy 12 V-os izzót kötsz, az csekélyke fényt
fog produkálni. Lehet kapni 24 V-os gépjárműizzókat is. A -12 V csak csekély mértékben
terhelhető.)
Kíváncsiskodtam, mivel lehetne leterhelni a fityegő vidkari tápágat, itthon most ventikkel tudtam kipróbálni, 1-2W os ventiket rákötve már elég jól megszűnik a zaj, de ugye plussz ventiket nem akar az ember, és lefogott lapátokkal nemtudom h. nem megy-e tönkre... Szóval valami olyant kellene rákötnöm, ami felvesz lehetőleg minnél több áramot, és nem ad hangot, nem világít, szóval kvázi valami ellenállás kellene oda, de ötleteket várok. nem tudjátok véletlen, mekkora ellenállást szoktak a tápok még nem rövidzárként érzékelni? -
törölt tag
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Egy amper áramerősségnél egy 12 ohmos ellenállással megoldhatod a terhelést. De ez nagyon fog melegedni, ezért minimum 15W-ost szerezz. Esetleg fél amperes terhelésnél egy 24 ohmost. De ez is minimum 10W legyen.
Ha jól tudom a VGA tápkábel plusz 75W teljesítményre készült, ami kb 6. amper. Az ellenállás bőven határérték alatt terhelné.
[Szerkesztve] -
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
lgen!
(#4663) ReJim: Nemtudtam, hogy lehet kapni a conradban. Régebben láttam egy másik üzlet reklámujságjába, és innen volt az ötlet, hogy akkor én is csinálok egyet házilag. Ez olyan első készítés. Viszont ha majd járok azon a környéken, akkor majd beugrok a bolba venni egyet. Köszz az infót
. -
Csaba_20_
őstag
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
A szimmetrikus jeleket ún. XLR csatlakozók segítségével továbbítanak egyik egységtől a másikig. A lényeg az, hogy az aszimmetrikus szakasz ne nagyon kerüljön a szabadba. Például érdemes a számítógép oldalra kerülő részt gépen belül hagyni, a másikat pedig az erősítőn belül(természetesen fémházas erősítő esetén), A tápból a +12V-os, a -12V-ot és a GND-t kell rákötnöd a panelodra, hiszen úgy lesz +-12V, ha a GND-hez viszonyítjuk.

-
AmPeX
aktív tag
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Ha földelt konektort használsz nem lehet para a testeléssel. (nekem volt olyan gépem, hogy 2 tápról ment, mert nem volt pénzem újat venni, a régi viszont nem bírta egyedül
)
Földhurkot úgy lehet kivédeni, hogy nem csinálsz olyan áramkört fölből, ami egy zárt kört alkot. Ez ugye egymenetes tekercsnek számít, és mindenféle szirszart össze bír szedni. Ez amúgy csak akkor para ha a jólismert 50 Hz-es hangot hallod kijönni az erősítőből. Ha nem búg, akkor nincs földhurkod, vagy nem számít, hogy van
Az ilyen jelenséget szokás még a föld ún. ''felhasításával'' is szüntetni megfelé, csak hogy magyaros legyek. Ez úgy néz ki, hogy ahol eselteg földhurkot találsz, de mindenképpen szükséges a megléte, oda beforrasztasz egy pár ohmos ellenállást, ez ''megeszi'' azt a kis búgást, ami a hurokban keletkezik... -
AmPeX
aktív tag
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Üdv. Én maximum +- 15v ot ajánlok, de ha számgéptáp, akkor a +- 12 simán jó. Ha ezeket az értékeket fogod használni, ami a rajzon van, akkor elméletileg 1 szeres az erősítése a rendszernek, szóval nem lesz gondod vele.
Az árnyékolást érdemes jól megcsinálni, bajt sosem okoz.
Földhurokra figyelj.
-
-
AmPeX
aktív tag
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Olvasgattam a problémádat, arra jutottam, hogy mielőtt elkezdesz barácsolni a műveleti erősítőkkel, érdemes lenne egy hálózati zavarszűrőt is kipróbálnod. Lehet, hogy nem is a jelvezetéken szedi be az erősítő a pattogást... Ezek a kapcsolások teljesen működésbiztosnak tűnnek, nagyon el sem lehet baltázni, sok sikert az építéshez...

Szerk: TL-072 es i vel próbálkozz először, az semmibe nem kerül, 3 darabbal megoldhatod a szereó jelátvitelt. Aztán ha minden faja, akkor megcsinálhatod valami spécibb, direkt hangfrekis ic vel is.. (1-1 ic az adó, és 1 a vevő oldalon..)
[Szerkesztve] -
Csaba_20_
őstag
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Valóban a szimmetrikus jelátvitelt szokták ajánlani a problémák elkerülésére, valamint a galvanikus leválasztást. Ezt egyébként ún. DI-Box-okkal szokták megvalósítani. Gondolom a hangszer boltos is ezt ajánlotta neked. Ezek 4-15e Ft körüli összeben kaphatóak, attól függően, hogy aktív, vagy passzív DI-Box-okról van-e szó, illetve, hogy hány csatornásokról.
A szimmetrikus/aszimmetrikus átalakításhoz ajánlom az Analog Devices SSM2141 és SSM2142-es IC-jét. Azt hiszem ennél egyszerűbben nem nagyon oldható meg a probléma.
A probléma akkor van, ha a pattogást nem a jelkábel szedi fel. Ekkor célszerű lenne egy próba erejéig beszerezni egy-két DI-Box-ot.
Az IC-ket az SMD Kft-nél tudod beszerezni[link]. Ha pedig a DI-Box-ok érdekelnek, keress meg privátban és összehozlak a megfelelő emberekkel.
[Szerkesztve] -
didyman
őstag
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Namost nagyon bonyolult dologra ne gondolj, hacsak nem audiofil dolgokban gondolkozol. Kell csatornánként egy kettős műveleti erősítő, egyik tagja invertáló, másik nem invertáló kapcsolásban, 1x-es erősítéssel. Ha precíz szeretnél lenni, akkor az egyiket potméterrel beállíthatóra készíted, de kis mértékű asszimetria nem gond. A bemeneteket összekötve kész az egyszerű szimmetrizáló. A kimeneten ugyanaz lesz, csak ellenfázisban. Vevőoldalon ezt a két jelet immár egy műveletierősítővel összegzed, ügyelve arra, hogy pl. ami adó oldalon invertált volt, az kerüljön vevőoldalon az invertáló bemenetre (tökmindegy, csak a két csatornán egyezzenek a párosítások, mert ha az egyik oldalon fázist fordítasz, az nem túl szerencsés a zenének
). -
Peter789
senior tag
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
letudtam a határidős munkámat, úgyhogy mostmár tudok mindenfélével foglalkozni...
a kapcsolásnak tápfesz kell, lehetőleg 9-12 volt ~60-100 mA. ezt akár kaphatja a gép tápjáról is, de a minőség érdekében célszerű külső tápról üzemeltetni. akár pl az erősítőbe is bele lehet építeni, és abból csapolni a tápot...
coax vagy optikai átvitellel terveznéd? -
fero02
nagyúr
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Hi!
Nem akarok beledumálni a dolgotokba, és üzletrontó sem akarok lenni, de..
SAL (Somogyi Audio Line) forgalmazásában lehet kapni egyszerű hobbi használatra szánt Weller utánzatokat ''tű'' pákaheggyel 30 ill. 60 W-os kivitelben mindössze pár ezresért cserébe. Persze h mennyi azt nagyban befolyásolja, h melyik boltban veszed...
Nekem is ilyen van jópár éve és nem rossz minőségű, persze a hegye az nem egy csúcsminőség, dehát annyi pénzért...
Üdv! -
-
Peter789
senior tag
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
a CS8416 + PCM1754 alapú már kész, működik napok óta a kocsimban. a DIR9001-es (+PCM1754) kapcsolásában ki lett javítva pár hiba, holnap nyomtatom és gyártom a nyákot hozzá - úgy már működnie kell... ha valaki nagyon audiophil, akkor lehet más DA-t is használni, vannak még jobb paraméterekkel rendelkezőek is mint a PCM1754... (pl WM8740, AD1955 - csak ezeknek jóval nehézkesebb az alkalmazása)
szóval holnap valszeg kiderül, hogy melyik kapcsolást érdemes továbbfejleszteni... -
Peter789
senior tag
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
és a live5.1 irtó ócska DA körét amúgy sem árt kiváltani normálissal...

ha sikerül mégis beazonosítani a CD DA-ját, akkor annak a C/S/D/M bemenetére rá lehet akasztani valószínűleg egy receivert... de lehet egyszerűbb teljesen sajátot építeni... csak akkor szívnék a CD-re alapozva, ha az a lejátszó valami különösen jó minőségű cucc... -
And
veterán
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
''A kisebbik 117W-os Pd vel rendelkezik, ebből indúltam ki, ..''
Szerintem rossz megközelítés a max. disszipációból kiindulni. A végfokozat tápfeszültsége és a tranzisztorok áramhatára már sokkal érdekesebb lehet. Mellesleg erre az erősítőre 65W / 8ohm (illetve 85W / 4ohm) maximális effektív kimenőteljesítményt írnak csatornánként, de még a kissé túlzó ebay-felhasználók is 200W-osnak említik. -
didyman
őstag
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Nem tudom, miért foglalkozol vele ennyit, az UCC3817 sajnos nem könnyen beszerezhető és a FET halálát nem nagyon éli túl. A burkolt biztosíték elhalásával még szerencse, hogy nem vágja ki a hálózat többi biztosítékát
.A PFC ettől még beteg marad, és mivel a használata nem létfontosságú, így nyugodtan ki lehet kötni.
Mondjuk azt a biztosítékot nem árt elhajlítgatni a szekunder oldaltól messzebbre
-
Csaba_20_
őstag
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Didyman írta, hogy melyik IC a PFC vezérlője, annak nézd meg az adatlapját. Legtöbbször szokott példakapcsolás lenni, amiből ki tudsz indulni. De akár ha a működését megérted a PFC-nek, akkor is meg tudod már javítani.
De minden nagyfeszültségű kapcsoló FET-et ellenőrizz le, mert biztosan komoly zárlat van a bemenet, amit leginkább a FET-ek rövidzárai szoktak okozni. -
Csaba_20_
őstag
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
A rövizárat multiméterrel általában ki lehet mérni. Ha levágja a biztosítékot, az esetek nagy részében a nagyfeszültségű résznél van a hiba. Az említett két 16V-os kondit pedig nyugodtan cseréld.
Ha pedig nem kiiktatni akarod a PFC-t, akkor a rövidzáras diódátkat, FET-eket és a vezérlő IC-t is cserélni ajánlott benne. Természetesen, ha a hiba a PFC-ben van. Ehhez a nagyfeszültségű részt kéne átnézni, mert lehetséges, hogy ott rövidzár az egyik FET. -
didyman
őstag
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Az aktív PFC az. A panel nélkül sajnos nem indul a készemnléti kör sem, egyé bként az aktív pfc nélkül működik a táp. A vezérlő UCC3817, a hiba sajnos elég gyakori. PFC aktív eszközét ki kell kötni, mellette a TO220-as tokú diódát átkötni, aztán próbálni ndítani, ha nagyon sokat nem akarsz vacakolni vele.
-
Csaba_20_
őstag
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
A képen látható IC-ről sajnos nem tudtam leolvasni, hogy mi is az valójában. De az eddig elmondottakból kiindulva valószínűsítem, hogy a PFC-t bügykölgetted. Csak a megégett ellenállásokat cserélted? Valahol rövidzár van a nagyfeszültségű résznél. A PFC-ben általában a kapcsoló FET szokott rövidzár lenni.
-
Ja no
aktív tag
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Talán mindenkinek, aki kicsit belekóstolt ebbe a szakmába (és nem kőgazdag), az így kezdte. És senki se hiszi el, hogy hurkalé lesz belőle, ahogy én is szénné gagyiztam annó sok dolgot. Úgylátszik errefelé minegyikünk meg akarja/-ta váltani a világot. Aztán megveszi a gyárit...

-
ReJim
őstag
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
akkor csinálj egy fejhallgató erősítőt LM386-al. bele egy elemet, esetleg adapterről hajtani...
kicsi, olcsó, a célnak megfelel. (nem kell multieffektre kiadnod 40-50ezret, ez kijön 1000 alatt)
---
arra volnék kiváncsi, hogy szerintetek ez a darlington-os végfok [[link]] mennyire jó megoldás hangosításhoz (kiegészítve Phonic keverővel, peavey ládával.)
(késöbb természetessen fejlesztenénk tovább, nagyobb gyári végfok, vagy házi FET-es. csak most az elején nincs pénz hirtelen mindenre...) -
priti
addikt
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Ha feltétlenül sufni tunningról lenne szó én lehet hogy ránéznék arra a gitárerősítőre, hogy hogy is néz ki nyákja. Gondolom kell lenni rajta előerősítőnek, mert az elég ciki lenne ha egy végfok bemenetére lenne kötve a pikáp...egy megsasolást megér, lehet , hogy tök simán le tudod venni róla az előerősített jelet, azt kivezeted egy jack aljzatra és ezt sima átjátszó kábellel összekötöd bármilyen kismagnó aux in bemenetével a kismagnón meg úgyis van fülhallgató kimenet...
A gitárerősítő kimenetére forrasztott hangszórókábel + polusára meg beszerelsz egy kapcsolót amit szintén ki tudsz tenni a gitárerősítő frontlapjára azt szasz ha fülhallgatót használsz lekapcsolod a hangszórókat, nem kell külön tökölni elemekkel, dobozolással, tápfesz adapterrel stb. stb.
csak egy jack aljzat kell egy kapcsoló meg egy átjátszó kábel és még ki is néz valahogy.
De szerintem vegyél multit, te tudod. -
Ja no
aktív tag
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
(akkor félreértettelek, én azt gondoltam, hogy az egész összesen 20W, amiből egy része a magassugárzó.
)
+-15V-ról már egész jó eredményt lehet elérni. De gyári cuccnál nem nagyon lesz gond ezzel.
''Ennek ugye az a lényege, hogy torításkor négyszögesítik a jelet,'' kb igen. -
Ja no
aktív tag
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
A 9V-os elemeset szerintem ne erőltesd. Annál csak jobb lehet bármi.
''Azt viszopnt nem értem, hogy torzító esetén miért kapcsolja ki az erősítő a magas hangszórókat, csak a nagy hangszóró szól. Egyébkénmt 20W-os a cucc.''
A torzítók nagyrészt televágják felharmonikusokkal az eredeti hangot. Ezek jelentős része a magassugárzó tartományába esik. Ha 20W-os a motyó, akkor apró kis csipogó lehet a magasútban (?). Ha nem ''kapcsolná'' ki, hordanák vissza gariba.
Amúgy szoktak csöves hangzást ''emulálni'' is ilyen módon, hogy nemes egyszerűséggel levágják a magasat. Szerintem borzalmas, de vkinek bejön a bikkfahang -
priti
addikt
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Miért nem veszel egy fasza multieffektet? Azon van fejhallgató kimenet egyrészt, másrészt bemenet pedálnak, harmadrészt vagy 60 hangszín úgy 1500 variációban.... Már húszezerért is lehet nagyon tiszta hangú ''butább'' ME-t venni, előbb utóbb úgy is kelleni fog ha megunod a gityó ''nyers'' hangját...
Én belekezdtem ebbe, amibe Te, 1500 Ft ért egységcsomagból építettem fuzz torzítót, kis fm adót, hogy ne kelljen kábel és stb., nem érdemes, meg kell venni a profi cuccot és az nem zajos, nem búg, nem gerjed és ha nem ugrálsz rá túléli még a fiadat is és megoldja egyben az összes problémádat. -
Ja no
aktív tag
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
gittyóhoz pickup erősítőt rengeteget fox találni a neten, vagy egy antikváriumban pl a ''hangtechnikai kapcsolások...'' című műben is van néhány. ( a címre nem emléxem pontosan, de vagy 20 éve adták ki ). ha ott nem találnád, a műszaki könyvtárban kimásolják az adott oldalt, amire megkéred őket. Ugyanott kis keverőerősítők is vannak, amivel ki-be járatokat tucc rá csinálni pedálokhoz. /bár ez utóbbira egy kis négycsatornás behringer is jó tud lenni, építeni se sokkal olcsóbb/
Fejhallgatóvégfoknak meg vmi nagyobb tápfeszűt használj, hogy rendesen ki tudja vezérelni a fülest.
Aztán nem csapágyasra hajtani a mezabugit!
-
didyman
őstag
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Ez egy P-csatornás, 5-6A-es FET lesz valószínűleg. Ilyen tokozással valószínűleg nem fogsz kapni helyettesítőt, de nem is biztos, hogy ennek van baja: Az elkó mellett, a 4500-s IC és a mellette lévő SMD kondi körül nézd meg a fóliát, fel van hólyagosodva. Annak az útjában keress valami aktív alkatrészt.
-
And
veterán
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Jól sejted. Ez egy rém primitív időzítő, az egyetlen jelentős fogyasztó DC-oldalon a relé (J). Ennek az árama a gyakorlatban az egész kör fogyasztását meghatározza. Itt max. 100mA -t írtak, de egyrészt ennél sokkal kisebb áramú 12V-os (két záróérintkezős) relé is létezik, másrészt 9V*100mA is kevesebb, mint 1VA. Ennél szinte biztos, hogy csak nagyobb trafókat találsz.
A ''nyomógomb'' (N) mellesleg az áramkör kis átalakításával akár a klotyó világításkapcsolója is lehetne, ha annak az erősáramú záróérintkezője (ami a rajzon az 'a'-jelű kontaktust helyettesítené) mellett volna neki egy második - galvanikusan teljesen független (!) - záró segédérintkezője is, amely a 'b'-jelű törpefeszültségű érintkezőt (gondolom ez az időzítő startjele) jelentené. Ezzel a külön nyomógombos indítás megspórolható lenne.
[Szerkesztve] -
djadji
senior tag
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
No.. szvóval.. van valakinek használható ötlete? olyanra gondolk ami könnyen egyszerűen és nem vagyonokért kivitelezhető? HOgyan lehetne megoldani hogy lekapcsolás után menjen a venti 1-2 percet?
Időrelé lehetne, de nem tudom milyen tipusú kell, mekkora, hogyan kell beszerelni, meg semmit sem tudok erről... -
Csaba_20_
őstag
-
And
veterán
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Nincs az a kapac a világon, ami egy párszáz mA áramú ventit percekig működtetne
. Ráadásul a töltés fogyatkozásával a kondenzátor feszültsége is szépen csökkenne.
Ilyen feladatokat tényleg egyszerű időkapcsolókkal szokás megcsinálni, azoknak meg tápfeszként kell a konstans hálózati feszültség, ill. a villanykapcsoló által kapcsolt fázis, mint indítójel. -
törölt tag
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Elképzelhető, hogy elmászott valamiért a munkapont, és a kimeneti oldalon megjelenhet nemkívánatos egyenfesz. erre reagálhat a védelem. Meg kellene nézni műszerrel, hogy valamelyik csatornán megjelenik-e egyenfesz.Ha igen, azon a csatornán van gond. Átnézni a végerősítő tranyókat/feteket, ami éppen van benne
, és a meghajtóalkatrészeit. -
ReJim
őstag
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
ehh... én vadász után a pákával az ujjamat szoktam égetni, meg néha a hajamat pörkölöm meg

én az írási sebességre gyanakodnék... álltalában az audijó pléjerek - főleg a nem mai darabok - a 24x-es feletti írott cd-ket nem szeretik
vagy van ami nagy nehezzen lejátsza, de lassan...
ha máshogy sem menne, akkor próbáld meg az olvasófejet egy kis olaszrizlingel meglocsolni, hátha megjavul..
-
törölt tag
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Nézd meg az olvasófej és a vele egybeépített egység típusát. (lézer+lencsevezérlés egyben)
Nagy valószínűséggel egy KSS egység lesz. Az pedig 1-2 ezresnél nem drágább.
Én már jó ideje nem állítgatom a lézeráramot, mert az csak időlegesen jó. Inkább lecserélem egy új fejegységre. (kivéve a régi még nem teljesen integrált lejátszókat a 90-es évek elejéről)
Esetleg dobhatnál fotót is az optikai egységről....
[Szerkesztve] -
törölt tag
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Én már nézegetem a macskámat....

Komolyabbra fordítva. Esetleg az is lehet hogy az emberi test összeszedi mint egy antenna a mindenhol jelen lévő elektromágneses sugárzást, és ezt is jelezheti a műszer. Amúgy is nagy a belső ellenállása, tehát nincs szinte semmi sönthatása.
[Szerkesztve] -
Csaba_20_
őstag
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
De most tényleg. Nem néztem meg a kapacsolást, amit And jellemzett, de korreknek tűnik a leírása. Minimális számítási feladatot hagyott, de csak olyat, ami a tervezőtől függ. Ezek után jön a ''hát akkor talán majd később'' válasz rá. Ebben a formában úgy tűnik, hogy csak ugráltatva lett And. De az biztos, hogy feleslegesen szánt rá x percet, hogy megfelelő módon leírja golyani-nak a kapcsolást, aki korábban hatalmas érdeklődést mutatott a téma iránt. Viszont az első akadálynál meghátrált, pedig a szükséges IC típust is megkapta. Ez nem bolt, ahol mondod, hogy 1 kg kenyeret kérsz és kapod egyből. Itt megkapod a hozzá szükséges adalékokat és az elkészítési receptet, majd csináld magad mozgalmat játszol ahhoz, hogy elkészüljön.
-
törölt tag
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Egy egyszerű szélessávú erősítővel megoldható lenne a dolog. egy tranyó, némi kegészítés...
Sajna tervezni még nem igazán tuok, de hótziher, hogy van valahol rajz.
Kiindulásnak jó alap lenne a belinkelt rajz is szerintem, csak a báziskört kellene meghajtani.
[Szerkesztve] -
And
veterán
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Amennyire lehetséges, biztosan integrálják ezt is, mint bármi mást. De konkrétan a rádiós áramkörök azok, amelyeknek több lényeges része nem zsúfolható rá egy lapkára, pl. a spec. alkatrészek (induktivitások, rf-illesztőtagok, pll-hurokszűrő, egyebek) ill. a hangolhatóság miatt.
Persze igényelenül is meg lehet csinálni, egy drótnélküli mikrofon 2-3 tranzisztorral kialakítható, de az abban a formában nem lesz túl stabil kivitel.
Ez tipikusan a ''házilag nem érdemes megcsinálni'' kategória, mert sokkal több munkát és pénzt igényelne, mint amennyibe egy kész, dobozolt, bemért kapcsolás kerül.
Az más kérdés, hogy Mo.-on egy ilyen kütyü használata elvileg illegális, de valszeg a gyakorlatban kutyát se fogja zavarni
. -
And
veterán
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Erről első körben lebeszélnélek. Ha nincs tapasztalatod RF-áramkörök építésében és bemérésében, akkor különösen. Egyrészt normális minőségben (értsd: állítható v. fix, de stabil frekvencián, sztereóban, megfelelő jel/zaj viszonnyal, stb.) egy ilyet összehozni nem egyszerű áramkört jelentene, hanem egy alkatrésztemetőt. Egy sztereó (MPX) kóder is meglehetősen bonyolult, ha diszkrét elemekből építed fel. A bemérése / beállítása is legalább URH szignálgenerátort ill. jelszintmérőt igényelne. Másrészt ilyen vackokat meglehetősen olcsón, nénányezer Ft-nak megfelelő összegért árulnak a neten, sok helyen. A minőségük kérdéses, de biztos van köztük használható darab is. Épp ebben a topikban téma: [link].
-
törölt tag
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Annyiban pontosítanék, hogy a feltüntetett adatok egy készüléken, hogy mekkora a frekvencia átvitel, az a linearitásra vonatkozik, tehát ha jól tudom, a 3dB-es tűréshatáron belül mekkora az átviteli frekvencia. Ettől még jóval alacsonyabb, ill. magasabb frekit is képes átvinni, csak jóval kisebb erősítéssel. Jó példa erre a nagyfrekvenciás gerjedés, ami nem ritkán 100kHz is lehet, és csak szkóppal mutatható ki, illetve közvetve, hogy melegszik a végfok, pedig nincs bemeneti jel, illetve torzíthat is.
-
-
Csaba_20_
őstag
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Szokták még digitális végfoknak is nevezni(bár ez hibás elnevezés), vagy helyesen D osztályú erősítőknek hívják az ilyet. Csak példaként egy aranyoska: [link]
Ha melléraksz egy SMPS tápot(de az állítás akár sima trafósra is igaz) lényegesen könnyebb lesz, mint egy 150W/4ohm komplementer végfok. -
Csaba_20_
őstag
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Sony-t már csak azért se ajánlom, mert ha helyesek az információim, akkor a Sony már nem árul utángyártott alkatrészeket a termékeihez, így az utólagos javítás erősen megkérdőjelezhető.
Akkor válaszd az erősítőt a trafó súlyával megbecsülve! A gáz ekkor a kapcsoló üzemű erősítőkkel van. Tényleg nincs más, ha csak ránézésre lehet választani. -
Csaba_20_
őstag
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
A #3336-tal mi volt a problémád? Általános képlet végképp nincs. Ezeket leginkább mérésekkel szokták meghatározni.
A legjobb közelítés szerintem az, ha megnézed a végfok tápfeszültségét és abból számolsz 4, illetve 8 ohmra teljesítményt(P=U^2/R képlet alapján). Annál több teljesítmény biztos nem tud kijönni belőle(torzítatlanul). Lehetőleg leterhelt állapotban mérd a tápfeszültséget, akkor kisebb hibát vétesz ezzel a számolással. Ha terheletlenül méred(hangfal nélkül), nagyobb hibával számolsz, de közelítésnek szerintem az is jobb, mint a hálózati teljesítményből számolgatni. -
And
veterán
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
'' Mert ha jól tudom, a 250W -ot megkell szorozni kb. 0,7-el, ez a végfok hatásfoka [..]''
Nem biztos, hogy jól tudod. Annyiban igaz, hogy a hatásfok a leadott és a felvett teljesítmény hányadosa, de ez a 0.7 nem valami kőbevésett érték. Lehet, hogy nagyságrendileg helyes, de lehet jobb v. rosszabb is. A ténylegesen egy csatorna által leadott teljesítményt ki lehet mérni pl. a hangszóróimpedanciának megfelelő értékű műterheléssel (mondjuk ellenálláshuzalból tekert 8Ω-os példánnyal), szinuszgenerátorral, oszcilloszkóppal. Utóbbi kettő hangkártyával is helyettesíthető, bár ''szkópnak'' csak leosztott jelfeszültséggel használnám egy hangkártya line-in bemenetét. Ráadásul egy csatorna teljesítményét sem biztos, hogy simán fel lehet szorozni néggyel az összes leadható teljesítmény számításához, mert ezt a tápnak is bírnia kellene árammal, jelentős feszültségesés nélkül.
(Van nekem egy névleg 5*100W -os Yamaha házimozi erősítőm, ehhez képest a hátlapon ez áll: 230Volts / 210Watts / 50Hz..
) -
ReJim
őstag
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
lehet meg kellene nézned milyen tranyók vannak benne, és egyik csatornát visszaszámolni ezen képletek, leírás segítségével: [link]
bár valószínű, hogy hülyeséget mondtam, és stimmel a 40watt.
(egyébként miért olyan fontos, hogy hány wattos?)
lazydog:
hát a hangerőtől nem függ. inkább amolyan 50hz-es brummnak tűnik.vagy valmi más hálózati zavarnak...
[Szerkesztve] -
ReJim
őstag
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
van itthon egy-kettő multiméter. (metex, meg valami kicsi voltkraft.) anélkül nem álnék neki ilyesminek.
de én azért nem forrasztok ki minden alkatrész a cuccból, max a lágyindítóból... meg levizsgálom a gréz hidat, trafót..
ha így sem derül ki több dolog, akkor megy vissza, ahonnan jött...
-
And
veterán
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
''[..] inkább LED-el szeretnék játszani...''
Akkor szálljunk vissza a földre. Az elgondolás szerint AA-méretű cellákat szeretnél tölteni. A szükséges teljesítmény behatárolásához vegyünk mondjuk 2 db. sorbakötött 2000mAh-s cellát, normál idejű (14 órás) töltéssel. A töltéshez szükséges teljesítmény, ha 100%-os töltőáramkör-hatásfokkal számolunk: kb. 200mA*2*1,5V= 0,6W.
Hozzávetőlegesen kimértem több hagyományos led fotoáramát Uf=0V -nál, azaz rövidzárnál. Több típusú (köztük egy kis üzemi áramú) 3 / 5mm-es zöld és vörös, ill. egy ultranagy áramú és méretű IR-ledet használtam a próbákhoz. A fényforrás egy 40W-os superbalux izzó volt. Az eredmények: értékelhető fotoáramot egyedül a brutál IR-led produkált, maximum 35-40µA -t. Ez pedig egy fémtokos, átm. 6mm-es üveglencsével szerelt IR-sugárzó, melynek darabja több mint 10 USD-be kerül. Az összes többi led hagyományos multiméterrel mérhetetlen, vagy éppen mérhető nagyságú (<=1µA) rövidzárási fotoáramot adott. A kialakuló üresjárási - vagyis a DMM 10MΩ bemeneti ellenállásával terhelt - feszültség totál szembe kapott sugárzásnál minden típusnál meghaladta az 1V-ot. Ezzel azonban semmire sem megyünk ilyen alacsony fotoáramnál: hagyományos ledből nemhogy néhány száz, de még pár százezer darab sem volna elegendő a szükséges energia előállításához.
Másik megközelítés: ekkora teljesítményhez szükséges cellafelület számítása: a Földre kb. 1kW/m^2 napsugárzás jut, de a felszínen a légkör fényszórása és elnyelése miatt ennek csak töredéke mérhető, kb. 100W/m^2. A szolárcellák hatásfoka jó esetben 10..30% körüli, így a minimum cellafelület 20%-os cellahatásfoknál kb. 0,03 m^2-re (3 dm^2) adódik. Ha még hozzávesszük azokat a tényeket is, hogy a töltő nem működhet 100%-os hatásfokkal, az olcsó szolárcellák hatásfoka valszeg nem 20%, ill. a napsugarak követés nélkül a legritkább esetben esnek pont 90°-os szögben a cellára, akkor már jóval e méret felett járunk. Ezt a felületet szolárcella helyett ledekből is kirakhatjuk, de a mérések alapján teljesen hiába. Egy led PN-átmenetének felülete (amelyben az energiaátalakulás végbemegy) a ház felületének csak töredéke, ill. a led (mint fényforrás) sugárzási hatásfoka önmagában is rossz érték, maximum néhány százalék nagyságrendű, így valszeg a visszaalakítás hatásfoka ennél még sokkal rosszabb.
Végezetül kipróbáltam egy ősöreg Tesla gyártmányú fényelemet (fotodiódát), az akár 5mA áramot is le tud adni, de az üresjárási feszültségét csak 0,5V körül mértem. Ebből az eszközből elméletileg valóban elegendő volna párszáz darab, a hasznos felülete 0,35 cm^2 körüli.
Mod: 1-2 javítás.
[Szerkesztve]
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen videókártyát?
- Kivégezheti a kisebb VGA-gyártókat az NVIDIA döntése
- Milyen processzort vegyek?
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Cyberpunk 2077
- Formula-1
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- TCL LCD és LED TV-k
- Óra topik
- További aktív témák...
- ÚJ BONTATLAN Apple Macbook Air 15,3 M4 10C CPU/10C GPU/16GB/256GB - Silver - HUN- MW1G3MG/A 3 év gar
- Xiaomi 11 Lite 5G NE 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Xiaomi 11 Lite 5G NE 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple iPhone 16e 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Lenovo 16 Legion Slim5 WQXGA 165Hz G-Sync Ryzen7 7840HS 16GB 1TB Nvidia RTX 4070 8GB 140W Garancia
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch Series 6/Apple Watch Series 7/Apple Watch Series 8
- Bomba ár! Asus Vivobook X411UA - i3-7GEN I 8GB I 128SSD I HDMI I 14" HD I Cam I W11 I Garancia!
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE B450M R7 2700X 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700 XT OC 8GB GameMax STORM Antec 550W
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RTX 5050 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest

(jah, és én forgó potira gondolok, nem csúszóra)

.
távírórendszerek 0dB-es pontjáról beszélünk, 0,775V
![[kép] [kép]](http://www.tecratools.com/pages/assorted/graphics/15159l.gif)
)

)
vagy van ami nagy nehezzen lejátsza, de lassan...
ekkold