Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- potyautas: Kiküldetésben a szép Juhásznénál
- Szevam: ChatGPT: Bizonytalansági jelölés funkció bekapcsolása
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Sapphi: StremHU | Source – Self-hostolható Stremio addon magyar trackerekhez
-
LOGOUT
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
BlackSoft
addikt
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Nem volt csati, csak az ellenállást vettem le, meg azóta a kondikat. Az egyik WIMA sarkát is megette, de azon látszik nagyjából, hogy 0.2 *** 63-B, szóval kizárásos alapon 220 nF 63V, mert, olyan van WIMA-ból. A philips kondikra is találtam helyettesítőt, egyedül még egy 100 nF 63VDC/40VAC ±5% kondival van bajom, mert elég vaskos axiál kondi az is, de ezekkel az értékekkel csak WIMA-t találok abból is, ami gondolom nem baj, csak a lábak távolsága 2 centivel eltér ezért ocsmány lesz a kinézet.
Kizárólag ebben az ellenállásal nem vagyok biztos, hogy mi lehet. Próbálom még nyomozni, kerítek majd egy másik műszert is és próbálom tovább nagyítgatni valahogy, hátha látszik több. Elég mélyen bele van harapva, képeken az nem jön át annyira.
-
BlackSoft
addikt
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Változik, főleg a műszer sem az, amit az MIT-n használnak, de ez a 3 Ohm körüli értékre áll be, ami azért fura, mert akkor elég távol áll a 33-tól és a 0.33-tól is.
Fotóztam a nyákot is, hátha úgy lehet esetleg kinézni valamit. A szalagkábel felettről, a 20-assal jelölt helyről szedtem le (ott az R jelölés is a megszakításnál).
-
Zizi123
senior tag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Mivel nem minden ment tonkre, csak huto, 2db mosogatogep, TV, Led lampak, igy "sok eszköz jól bírja, másoknál lehet rövidülés is." allitas teljesul.
En abbol indulok ki, hogy:
Van 1 benzines auto aminek a fordulatszama mukodes kozben 800 -5000rpm-ig terjed rendeltetesszeru hasznalat eseten (Ez aramnal legyen 217V-253V).
Kerdes: Ha en mindig 5000-es fordulatszamon hajtom tart-e addig az autom, mintha 3000-es fordulatszámon (aram eseteben ez lenne a 230V) hajtanam?
Szerintem nem...
Laikuskent kerdezem, hogy ez az allitas az elektronikaban igaz-e? -
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Ja, gyanús, hogy a 3,3V-ot ezzel nyomja le 2,5 alá (szintén gáz, mert 2V a flash felső határa
) . Az meg ez esetben nem érdekes, ha 0,8V-nál több esik, mert csak lejjebb megy a bemenet szintje.
Köszi! -
kmisi99
addikt
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Akkor ez alapján gondolom okosabb döntés kicserélni egy erősebb BMS re.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
LED-es világítás figyelésére tökéletes. Izzó esetében gond lehet bekapcsoláskor az akár 10x kisebb hidegellenállás, tehát nagyobb áram, feszültségesés stb, ami "stresszelheti"
a kis LEDet. -
Babetta-X
senior tag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Ezek megtörténtek, és minden rendben van ezen a területen.

-
Tomika86
senior tag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
A tantál kondenzátor sem gond lokálisan?
Csak mert 1206 tantál könnyebben elfér.Köszönöm
-
Barret001
addikt
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Az elvet ismerem,akkupakk töltésnél sokszor jól jönne a galvanikusan leválasztott "trafós" megoldás. 2 db buck konverterből összekötve lehetne boost konvertert csinálni pl.Akkus megoldásoknál lenne haszna,mert ott nincs transzformátor,ami eleve le van választva.
-
Tomika86
senior tag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Köszi
-
Barret001
addikt
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Azt mondd meg nekem,hogy miért ritka a galvanikusan leválasztott step-up,step-down tápegység.Spórolás? Mert más okát nem látom.Sokszor jól jönne ez a funkció,pl ebben a példában is! Állandóan a hátuljukat nézem,hogy van-e közös águk?
És általában van... -
kmisi99
addikt
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Szia! A töltővel nem lesz gond, 18650 el foglalkozom, vannak védelmi elektronikáim sorba kötött li ion akkukhoz, egyedül a fesz csökkentéssel volt gondom.
Egyébként igen 3,2v lifepo4
-
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Köszi, akkor azzal kezdek, hogy több helyen mérek feszültséget a nulla és a föld között különböző (nagyobb) fogyasztókat be/ki kapcsolva, aztán vagy látok valamit, vagy sem...
-
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Igen, ezt én is tudom, de amikor összeérintem a zöldsárga és a kék vezetéket, az olyankor fordul elő, amikor mondjuk egy fogóval egyszerre vágom el a vezetékeket, és ilyenkor az adott áramkörhöz tartozó kismegszakító le van kapcsolva (mert ha nem lenne, akkor elég nagy csattanás keretében a kismegszakító oldana le
).Szóval kismegszakító lekapcsolva, áram (elvileg) nem folyik, ha egyszerre vágom a zöldsárgát és a kéket egy csípőfogóval, akkor mégis lemegy a fí relé. Sokan azt mondják, hogy ez normális, csak az okát nem értem. Ha nincs fázis az adott vezetéken, akkor milyen hibaáramra old le a 30 mA-es fi relé
-
[CS]Blade2
addikt
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Visszaállítottam 45db-osra, és sötétben láttam, hogy néha egy nagyon kicsit felvillan sárgán az összes. Elkezdtem szétbontani, és a csipogós beállításon a multiméterrel a 10.-et lebontva megtaláltam, hogy hol a hiba. Az egyik led egyik lábán volt egy 1,5 kOhm-os ellenállás, és a felső lábánál engedett el a LED lábától. Most már fasza, csak állíthatom vissza az egészet, mert szétszedtem a doboz takonyragasztását, 3 helyen elvágtam a vezetékét amikor kivágtam belőle 4db-ot, majd szétszedtem 10db-nál a zsugorcsövet.
Csak véletlen volt, hogy a kivágott 4 után villogott rendes fényerővel, mert erről a 4-ről is leszedtem a zsugort, és 4 jót vágtam ki gyakorlatilag.
Donki Hóte: Most már jó az összes, de egyébként azért nem próbáltam berakni helyette 4 jó sárgát, mert nincs. Hideg fehér-eim lettek volna csak kéznél.
-
kuyarashi
őstag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Oké, köszi.
-
[CS]Blade2
addikt
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Nem néztem a dobozát, mert azt faszán leszigeteltem 1-2 éve, miután kiiktattam belőle azt a 8 féle villogó funkciót, hogy fix legyen.
Sárga LED. Valamekkora ellenállás van a kis dobozában, azt bent hagynám. Jön ki a vezeték, és rögtön ide tennék megint ellenállást, és oda jönne a 45 helyett már csak 41 sárga LED.Amit találtam kalkulátor, ahol engedte megadni a 135V-ot és a 3V-ot a 45 LED-el, az 1 Ohm-ot hozott fel,
és 41 LED-re pedig 680 Ohm-ot.Így látatlanban ez bődületes baromságnak tűnik, vagy elképzelhető, hogy így jó lenne?
-
kuyarashi
őstag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Neked is köszönöm.
Ez egy lézergép tápja és a magasfeszültségű kábelcsatlakozást is "szilikonnal" szigetelik gyárilag, illetve a lézercső cseréjéhez gyárilag mellékelnek egy fehér színű, szigetelő pasztát. Ez most ugrott be, úgyhogy köszönöm a tippet, szerintem van is 1-2 tubussal belőle.A további tippjeidet is köszönöm.
-
PitLee
őstag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Köszönöm a segítséget.
-
PitLee
őstag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Köszönöm.
Anno ha emlékeim nem csalnak - mert azóta már cserélve lettek a kapcsolók - a keresztfater az "L" fázisba kötött bele - tehát az izzóval sorba - egy zseblámpa izzót, ami méretezve volt ha jól tudom.Az öreg ötletesen egy sorkapocs és némi rézhuzal segítségével csinált foglalatot neki, és csak ott volt a kapcsoló mögött, akkoriban még ezek a tejszerű, opálos kapcsolok voltak amiken áthatolt a fény.
Milyen képlet van erre amúgy ?
-
Tomika86
senior tag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Igen az 5v ágába tenném, mint biztosíték a szenzor elé.
Végülis a 1206 smd pad ott lesz, arra gondoltam elöször aztán észrevettem ezeket. Árban 33Ft nem vészes.
-
drgery
csendes tag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Köszönöm a segítséget sikerült elkészült tökéletes öröm boldogság.
35 v 470 uf 16v 1000 uf beforrasztva működik. Királyok vagytok!!!!
-
Teasüti
nagyúr
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Értem én azt, de az a töltés az elég nagy árammal is mehet, ha nincs ellenállás. Vagy nem tudom mitől égett el nekem a driver anno. Pedig azt hittem egy 4A-es csúcsáramú IC-vel akár több száz kilohertz-es PWM frekivel is lehet küldeni neki.

#80429Tomika86
A PWM jel nem fog torzulni. Hanem a power FET minél gyorsabban szaturáljon, mert minél több időt tölt az átmeneti zónában annál több hő keletkezik és félő, hogy elég. A kapcsolt oldalon viszont lesz egy felfutása és lecsengése ennek, attól függően milyen gyors vezérlés.
Meg függ ugye a terheléstől is. Én LED szalaghoz használtam, ahol azért 3-5 Ampereket kellett kapcsolni minél nagyobb frekvencián. -
Tomika86
senior tag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
A gate kapacitás töltése miatt kell az áram? , de ettől az áramtól nem változik a drain áram, mint tranzisztornál.
Ha jól értelmeztem órán. 🙂Pwmnél azért kell a nagy áram, hogy a gate töltése ne torzítsa a négyszögjelet? Nagy kapacitás feltöltéséhez nagyobb áram kell, időegység alatt több töltés?
-
Tomika86
senior tag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Köszi mindkettőtöknek!
-
Tomika86
senior tag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Csak sima ki bekapcsolók lesznek.
A 150ohm mit csinál pontosan? A 15kohm a süti ki a gate kapacitást?
Ha pwm-et is használnék akkor mekkora ellenállást válasszak?Köszönöm
-
DonThomasino
veterán
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Az áram felvétele, gondolom pár 10 mA lehet.
Szétnézek itthon 9V os táp talán van, a többit megnézem.Még egy kérdés, ha van egy hibás kondi ami szemmel nem látható.
Arra rájön a műszer, ott el fog térni a névleges érték a mért értéktől ? -
DonThomasino
veterán
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Ha az elem 9V, gondolom a 9V os dugasztáp a legideálisabb.
-
DonThomasino
veterán
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Van jelentősége, hogy elemről, vagy
mondjuk egy dugasztápról fogom használni ? -
DonThomasino
veterán
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Köszi, akkor én is benevezek egyre.
Csak még azt nem tudom honnan érdemes,
mert elégé felment az áruk. -
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Ennyi... sokszor hiányzik, hogy ne csak 3 szóban tegyék fel a kérdést, mert kell az alkalmazás többi része is.
-
g.peter23
tag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
A linkelt töltő mér belső ellenállást, néztem videókat 30-35mP közötti cellák vannak. (érdekesnek találom, hogy a töltő utódja már nem mér. "A viszonylagos belső ellenállás mérés kikerült a funkciók közül, helyette akkumulátor túlmelegedés védelem került a készülékbe")
-
g.peter23
tag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Köszi!
Igazából az elem töltő is megfelelne nekem, ha jól méri a kapacítást. Van esetleg vmi bevált márka? Ezt néztem: [link]
Köszi -
RAiN91
őstag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Sajnos annyira nem értek a témához, így csak egyszerűen tudom megkérdezni, hogy bármi is romlott el, elvileg megoldja a problémát, ha veszek egy ilyet?
Mind a 4 vezeték ebbe megy bele, az 5. vezeték pedig a föld, az sincs megszakadva. Más elvileg meg nem lehet rossz a pákán? Páka hegy, gondolom az nincs rá hatással, hogy működik-e, mert azt csak melegíti, csak egy "kupak" az egészre.
-
mezis
félisten
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Köszönöm a válaszokat PHM-nek, rednifegnar-nak is. Leforrasztottam, valóban CR1025-ös Lithium CELL. Így már érthető a C23-as jelölés is.
Sokol rádió stílusban (zseblámpa elemek hátuljára gumizva
) bekötöttem 3V-ot és így már működik a Power gomb. Memóriát is sikerült törölni, de még küzdök vele. Csak Err felirattal hajlandó bekapcsolódni, de ha a Power előtt nyomva tartom a Le + Föl gombokat, akkor akár fújhatom is és mér valamit.
Vagyis a LED is működik, csak nem látható. -
toza
senior tag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
ok. koszonom. megvarom a kovetkezo 3 eves kiegest es akkor 6kv st rakok majd

-
Starchm
őstag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Viznek semmi mas nyomat nem lattam.
Atnezem ujra aztan max dobok bele akkor masikat tesztre.Koszi a valaszt!
-
pjen
félisten
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
A villogás terhelés függő is. Egy szezont kibírt a gyújtó, csengő elé kötve szerintem örök élet és két napl
-
Tomika86
senior tag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
A Panel úgy van kialakítva, hogy 2db ilyen DC-DC konverter is rátehető, akkor megpróbálom úgy hogy egyiket 5V-ra, másikat 3,3V-ra állítom be.
Próbáltam 7V-on is, úgy is melegedett, pedig így 2V esik csak és 500mA esetén is csak 1W. De adatlap szerint a Nextion nem fogyaszt 500mA-ert full fényerőn sem.
-
biker
nagyúr
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
igen, a zsírok lehetnek savasak, a vezetés lett volna érdekes.
Vol hogy csak tüskesort forrasztottam be Fahrenheites flux tégellyel, arduino micro panelbe, és utána nem működött, vagy hülyeségeket csinált, nem is ismerte fel az usb. Új panel, új tüskesor, flux nélkül és hibátlan maradt. Arra tippeltem, bemehetett a tüskesor alá és ott csinált valamit a trutyi. -
Barret001
addikt
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Így kell ezt leírni kérem szépen! Most már mindenkinek minden tiszta lesz,nem lesz több kérdés.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Talán jobban érthető: adott egy kis kapacitású kondenzátor, nagy feszültségre töltve. Ember megfogja és csak rövid tűszúrásnyit érzékel, mert a kevés energia ezredmásodpercek alatt kisül az emberen keresztül, ami benne semmi kárt nem tud okozni. Lehet olyan kis kapacitás, amit észre sem veszünk, pedig volt benne 1000 volt.
...és így tovább, ezt lehet fokozni.
-
rednifegnar
senior tag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
idokozben sikerult szereznem egy tantalt, osszesen egyet talaltam bp-en az altalam ismert boltokbol (arwill,lomex,mikronika,stb), ez 6v-os de sajnos meg ez is nagy nagy. e mellett sikerult vennem egy hengeres elktrolitot, hasonlo meretu de ugye az szabalyos henger es hajlitgatassal meg csavargatassal bepasszitottam a helyire. persze nem javult meg tole
kenytelen voltam szetbombazni jobban. kimostam sebbenzinnel mar amennyire hozzafertem. egybol jo is lett, most majd az a kerdes hosszu tavon is birja e magat. az jo jel hogy elotte abszolute nem mukodott, a mosas utan meg azonnal. most varas lesz par napig aztan megnezem jo e.
-
rednifegnar
senior tag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
ez nem tapegyseg en ilyet nem irtam sehol.
elemes cucc, raadasul 3v, az biztos nem sipol hallhatoan raadasul tized mp-es tartomanyban uzemel es azt o maganak meri be hogy a tekercset mennyi ideig huzgalja. siman lehet, hogy a tekercsnel koszolodott el a magnes, de nem tom, ezert eloszor azt bontom es cserelem ami hozzaferheto. ilyen most ez a kondi. de persze van meg benne tobb is de azok kisebb kapacitasuak (15,0.22,uF stb). ez a nagy gyanus, kicsit rucskos a kulseje nem sima, megprobalok szerezni 1et. -
szente
addikt
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Értem köszi!
Akkor inkább első körben megnézem, hogy jön e ki áram a driverből.
-
szente
addikt
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Akkor azt mondod, hogy ez így esélytelen?
Nézegettem led sort is hozzá, de nem tűntek meggyőzőnek a fényáram adatai azoknak amiket találtam.
Erre elvileg 4000 lument írtak, sima led szallaggal nem tudom hogy ki lehetne hozni ebbe az 50cm-es lámpa testbe. -
szente
addikt
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Ha küldök további képeket, akkor tudsz segíteni? Akár privátban is.
Egyszer csak nem működött a led lámpa, gondolom a vezérlő/trafó szállt el, ezt szeretném helyettesíteni, akár wifis okosotthonba integrálható verzióval. -
mzso
veterán
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Hmmm. Nekem az is újdonság, hogy mems alapúak ezek a mikrofonok. Bár ebből még nem következik digitális mivolta. Viszont úgy látom, ahogy mutatod is ADC is van benne.
Akkor ez nem járható út. Mondjuk most találtam egy panelt ebay-en ami csak 6,5 euró volt. Talán jó lesz.
Viszont ilyen szilikon hangtölcsér bizbaszt úgy néz ki valahogy tákolnom kell hozzá, mert nincs sehol.

-
zodo
nagyúr
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Köszönöm.
Ezzel el is dőlt, marad az utókornak. -
zodo
nagyúr
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Igen, kizárólag USB-ről szeretném.
Nem sok értelme lenne egy plusz vezetéknek csak az elem kiváltásara.
Szétszedem, talán közelebb kerültök a lehetséges megoldáshoz mert hogy én teljesen laikus vagyok.
Abból indultam ki hogy a jack kábel max. 3 szál vezeték.
USB-s fejesek léteznek, aljzatban bőven van plusz lábkiosztás a subwoofer körnek.
Egyelőre el sem tudom képzelni az elem+subwoofer hangszóró hajtását. -
Blackmate
őstag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Sajnos valami még mindig nem jól működik az erősítővel. Kijut a 18V DC a hangszóróra. A táp részen 2db 4700uF-os kondi van. Az okozhatja a gondot, vagy az erősítő kapcsoláson valamelyik másik kondi(k)?
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Tegnap nem akartam tovább szaporítani, a soros RC-tag szerepe lehet elvileg még olyan túllövések, meredek impulzusok megfogása is, amit a negatív visszacsatolás esetleg nem bírna elég gyorsan feldolgozni, belengéseket okozva jelben.
Amikor viszont stabil gerjedés, oszcilláció áll elő a nem hallható tartományban, az ellenállás elkezd fűteni, le is éghet, illetve a végfok maga is melegedhet, rendellenesen.
-
Blackmate
őstag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Szerencsére 2 db IC-re ruháztam be, úgyhogy volt +1. Kicseréltem, de valóban nem lett jobb a helyzet: továbbra is hallok némi különbséget elsősorban a magas frekvenciák tekintétben, ugyanazzal az egy hangszóróval hallgatva.
Ha a #80048 hozzászólásomban linkelt kapcsolásból elfelejtjük a jobb oldalon található 4,7 uF-os kondit és magas hangszórót, akkor mi az, ami befolyásolhatja a magas frekvenciákat a hangszóró kimeneten?
Az R8 (R39) felett lévő 220 nF -os kondi?
-
Blackmate
őstag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Köszönöm @Agyturbina, @Attix70 és @Dr. Szilikát
A hangszóró kimenetre "kikeveredett" valahogy a 18V DC táp, ez okozta gondot. Most már szól, viszont mintha más lenne egy kicsit a hangkép a másik oldalhoz viszonyítva. Érdemes ilyenkor mindkét TDA2030-at cserélni? -
(jan)
őstag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
király, köszi
akkor rendelek is ... 
-
Batman2
addikt
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Üdvözletem !
Sehol sem lelem, hogy mekkora az induktivitása egy 18, vagy 36w-os induktív fénycsőelőtétnek ?
Előre is köszi.
-
törölt tag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Ezzel a technikával én is cserélgettem a ilyen tokozású festéket, simán meg lehet vele csinálni.
-
Barret001
addikt
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
"Noha nem gondolom, hogy mindenkinél ott figyel a legjobban bevált 75 W-os cseh páka," Örök darab

-
Barret001
addikt
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Ha gyors vagy,sima pákával is kijön.2 melegítés között nem hűl ki.
-
rednifegnar
senior tag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
valoszinuleg gyarilag is jol megkinaljak mert le tudtam szedni a gyari raontott gumirozast nagyjabol serules nelukul es az latszik hogy combos cin gumokkal van rapoccintve a dugora.
amugy a sony jobb, az nem szokott megtorni. nem tudom lehet e szerezni sony vezeteket csatival egybe ontve, mert legjobb lenne arra kicserelni. az se annyira jo ebben a sennheiserben hogy tobb vezetek van benne mint ami kellene, total feleslegesen egy sztero fulesnel 4-5 is van benne, sot amiben mikrofon van abban meg egy kulon selyem szigetelesu szal is van neki, plusz benne vannak az erosito selyem szalak de abbol is van meg ketto pluszban. nem tom minek ennyis, de lathatoan nem lett tartosabb tole. -
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Ha azt mondjátok, hogy jó, én is rendelek egyet.

Off: a "Price includes VAT" ugye azt jelenti, hogy nem lesz vele vámkezeléses mizéria, miután megérkezik?
-
darvinya
titán
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Jó az első link-en lévő leírás.
Tetszik, hogy kitér a fékre is, mert sokan csak felhasználás körére azonosítják a féket, miközben a terheletlen motort is előbb fékezni kell, utána lehet a forgás irányt váltani. -
nepszter1
addikt
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Bármilyen kis motor forgás irány váltását.
-
Barret001
addikt
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
-
Barret001
addikt
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Üzemszerű működés közben "megszaladt" a rendszer
Ránéztem,és 13,8V helyett 24-et mutatott a bemenetén lévő voltmérő. Ezért kérdeztem! Úgy néz ki,nem lett semmi baja. Aki ért hozzá,az a felépítéséből ki tudja találni,hogy bírja-e tartósan a 24V-ot. Nekem ez magas,ezért kérdeztem.12,6-13,8V töltőfeszültséget írnak elő neki. 24-et kapott helyette
Túltöltéskor,és túlmerüléskor is lekapcsolódik elvileg a cellákról. -
törölt tag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
-
biker
nagyúr
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Bocs, kimaradt, 230/400V AC
Értem, hogy 2.1kV szigetelési érték a lábak közt, de kicsit félve tennék rá egy smd ic-re csak úgy tápot. Még olvasgatom, egyébként tetszik kezdésnekMondjuk ha mindenképpen áramváltóról táplálom, akkor biztonságos marad...
0-5V analógra meg van digitális poti -
troll81
addikt
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Köszönöm szépen
Konkrét típus ajánlasod lenne? Erősítőben lenne 24 db cserélve. -
tillatrilla
senior tag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Szia!! Köszönöm a korrekt választ!!
-
törölt tag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
És Agyturbina! Köszönöm a részletes magyarázatot, így már világos minden. Bevallom férfiasan, eddig nem nagyon foglalkoztam a kérdéssel, ha variálni kellett a kimeneten mindig megkerestem az ic adatlapja alapján a FB lábat, és általában ott kell variálni a feszültségosztó valamelyik tagjával. Ha meg tl431 akkor még a körül kell kutakodni, szóval inkább a gyakorlat felől közelítettem meg a témát. De így már tudom a miértekre is a választ!
-
törölt tag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Ok én tisztába vagyok vele, de Barretnek ha ez kell akkor ez kell. Ezt be tudja állítani 12 voltra, ott lekapcsol a "töltés" és abban a hitben ringathatja magát, hogy az akkuk fel vannak töltve.
-
Barret001
addikt
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Nem tudsz esetleg egy FAÉK egyszerűrégű megoldást? Bemegy kb 16V,kijön 12V. Ez kellene úgy 7-8A max kijövő árammal.Akku töltés.
-
Barret001
addikt
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Szóval elfelejthetem a több amperes terhelést,evvel a megoldással...
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Illetve nem csak a töltések elvezetését, hanem páka által a készülékben okozható földzárlatot, netán a védőhálózatról visszatérő káros feszültséget, noha az inkább csak elméleti lehetőség.
-
rednifegnar
senior tag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
nem ertek hozza, mi van ha a hegy veletlenul hozzaer a fem hazhoz (vagy a rugeszhez ha olyan)? vagy a hegy az teljesen le van valasztva?
-
DonThomasino
veterán
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Anno valamikor építettem egy páka tarfót.
Nem tudom pontosan milyen típusu a trafó, de nem volt föld kivezetése.
Tettem egy biztosítékot a primer elé és a szekunder után.
Egy fém dobozba tettem bele, ami nincs közvetlen kapcsolatban a trafóval,
és magát a fémdobozt leföldeltem.
Jól jártam el ? -
törölt tag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Az egymásra tekert primer/szekunder úgy kaphatja meg, hogy a kettő közé raknak egy földelő lemezt, így nem lehet kapcsolat a kettő között akkor sem ha leég.
-
PROTRON
addikt
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Köszönöm szépen a tippet, valszeg egyelőre a felső egyszerűbb megoldást fogjuk alkalmazni.
Viszont ha nem csak vezeték forrasztásra akarom használni, akkor fontos lenne a hőfok figyelés is idővel. Amúgy Ő rola van szó: [link]
Mindenképp küldök visszajelzést a parksidenak hogy a következő változatot a fentiek szerint fejlesszék.
Elhiszem hogy az eredeti amiről copyztak nem biztos hogy tartalmazta és biztosra akartak menni.
De ha a fenti 2-őt beleteszik, meg megoldják hogy övre lehessen akasztani úgy hogy nem égetem meg magam, akkor lehet végül kapnak egy fasza terméket, picivel drágábban amit vennének is a szakik helyszíni szerelésekhez.
Hisz egyébként van piaca az aksis forrasztóknak. -
t72killer
titán
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Esélyes, h működik, a régebbi powerline cuccok csak a fázis+nullvezetéket használták.
-
t72killer
titán
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Kb mint a wifinél. Ott ugye alapból is csak egy közeg van. Beletetted a bogarat a fülembe, ki fogom próbálni mit tud 3 dróton és mit, ha leragasztom a földet
. -
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Köszönöm a segítséget, sorba kötöttem 2 db 12V akksit, határozottan erősebb a motor így!
-
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Köszönöm a minden igényt kielégítő választ.
-
draco31
veterán
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Hát ez a lámpa megdöglik az biztos.
Bekötöttem az első olyan kis panelt, még be sem dugtam konnektorba, elfüstölt. Pislogok, rosszul kötöttem volna? De nem. Második panelt bekötöttem, még jobban figyelve, az is füst. Úgy hogy kenje a hajára a tulaja a lámpáját
-
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Köszi ismételten!
Igen, YouTube-on van pár ilyen videó, hogy "bikakábellel" összezárják, aztán rövid idő múlva bumm... -
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Átfordítani? Na ilyet se hallottam még, bár már találkoztam fordított polaritású akksival, valószínű emiatt volt az is?!
Fel nem tud robbanni, igaz?
-
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Köszi, ilyeamire gondoltam, mert érzésre tényleg gyenge így.
Viszont, ha 2 db akksit sorba kötök, és azok nem egyforma kapacitásúak, akkor hogyan fog viselkedni a motor? (Nem fontos precízen működnie, de erősebb kellene kicsivel.) -
Barret001
addikt
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Varta is gyártott ilyet.
-
törölt tag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Valami rossz beidegződés lehet a germánoknak ez a 15 volt, van egy hatvanas évekből származó Neckermann műszerem, abba is egy darab 15V-os elem való, ilyen hosszúkás, téglatest forma. Az egészben az az érdekes, hogy benne van egy 1968-as USA-ban gyártott ilyen elem, ami a mai napig is lead 9 voltot. Gondolom terhelésre összerogyna, de akkor is érdekes, több mint 50 éves és nem folyt ki a lelke. El lett téve emlékbe.
-
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Na ilyet se láttam még! Labortápom sajnos nincs, de valahogy meg szeretném indítani, mert így nem tudok róla semmit.
-
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Vékony (1-es, 0.5-ös) mérőtüskét szokás még ráforrasztani a gyári végére
-
Smiley
addikt
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Hat en azert tudnam ezt cafolni... foleg a %-ban ki tudja mi alapjan kikalkulalt ertekei. Ha biztosra mesz akkor rendszeres idokozonkent kell a short es a long test-et futtatni, es valamivel folyamatosan figyelni a fontosabb ertekeket. Felesleges a szazalekokat nezegetni semmit sem er, ha szar a disk ugyis elhasal rajta az egyik teszt.
Ha ezeknek az erteke nagyobb mint 0 akkor arra a disk-re fontos adatot mar nem rakunk.
Reallocated_Sector_Ct
Current_Pending_Sector
Offline_Uncorrectable -
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Ez se volt kérdés, kb. standard a cucc globálisan
-
törölt tag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
A SMART az csak egy vicc jóformán, arra kár hagyatkozni. A hdd sentinel valóban frankó kis program.
Én régen amikor még volt értelme, a hdd regenerator nevű progival hoztam vissza a halálból a hdd-ket, de manapság inkább veszek másikat, nem éri meg vele kínlódni sajna. -
törölt tag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Melyformázás már évtizedek óta "tiltott" funkció a merevlemezes meghajtóknál, amit ő annak hisz az sima gyorsformázás + adatvisszaellenőrzés=normál formázás. Ennek semmi köze a szektorok létrehozásához, azt a gyár már megteszi, ahogy te is írtad. Megsérülni meg egy parkolópalyára helyezett fejjel a hdd nagyon nehezen tud, annak már külsérelmi nyomai is vannak. Használt háttértárat talán megéri normál formázni, de értelme ott se sok van. Akkor inkább valami hdd analizáló progi. De ismétlem, ez privát vélemény.
@WIPowER: Köszi a megértés.
-
SchumiBácsi
őstag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
A HD Sentinel meddig nézi ezt meg amúgy?
50%-nál jár a format úgyhogy szorítsatok nekem, mert ha eléri a 75%-ot akár szünetmentesről is befejeződhet, holnap meg jön a második partíció
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Igen, alkalmaztunk mi is ilyen tranzisztorból épített tirisztort már. Itt inkább az a kérdés nálam, hogy mi történik 20ms-nél, ebben az áramkörben ami fix DC-ről megy és nem változhatna meg semmi.
Mondjuk kis tirisztort nem próbáltam meg ez helyett, de majd megnézem, van hozzá spice modellem.
-
Tarokk79
aktív tag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
-
darvinya
titán
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Maglev-et gondolom ismered.
Ugyanezen elven lebegő motor.
Nincs tengely. -
Sygnus83
csendes tag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Értem, nagyon köszönöm a segítésged még egyszer !
-
Sygnus83
csendes tag
válasz
Dr. Szilikát
üzenetére
Mondjuk a gyári dobozán megvásárolható tartozékként mutat egy kapcsolót, amin van egy dimmer szerűség.
Egy ilyen [link]

Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen Android TV boxot vegyek?
- CPU léghűtés kibeszélő
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Fallout 4
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Kinyírta a Netflix a telefonos tükrözést
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Mobil flották
- Milyen RAM-ot vegyek?
- További aktív témák...
- ÚJ Gamer PC - i5 12400f, RTX 5060 és 32gb RAM + GARANCIA
- Gamer PC - R7 3800X, RTX 3060ti és 16gb RAM + GARANCIA
- Xiaomi Watch S4 Silver 47mm 8hó garancia!
- Envy 17-da0830nd 17.3" FHD IPS érintő Ultra 7 155H 16GB 1TB NVMe IR kam gar
- XPS 15 9510 27% 15.6" FHD+ IPS i7-11800H RTX 3050Ti 32GB 512GB NVMe ujjlolv IR kam gar
- Xiaomi Redmi 14C / 4/128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- RAKTÁRKISÖPRÉS! Eladó projektorok!
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A14/Samsung Galaxy A34/Samsung Galaxy A54
- Motorola Edge 40 / 8/256 GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- Azonnali készpénzes AMD Ryzen 1xxx 2xxx 3xxx 5xxx processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest
) . Az meg ez esetben nem érdekes, ha 0,8V-nál több esik, mert csak lejjebb megy a bemenet szintje.

).

.
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
ekkold