Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- bambano: Bambanő háza tája
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- GoodSpeed: Márkaváltás sok-sok év után
- bb0t: Ikea PAX gardrób és a pokol logisztikája
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
-
LOGOUT
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
terapeuta007
aktív tag
válasz
johniee
üzenetére
elbirja a szalagokat. csak annyi hogy a legtöbb táp nem ad le a 12v os ágom semmit és a venti se porog amikor bedugod.
az 5vos ágall vmit kel csinalni. pont azt mint amit egy alaplap csinálna amikor benyomod .lehet elég ha raraksz egy 10ohmos ellenallast.15w/méter fogyasztassal milyen kerdes ez?
-
Kernel
nagyúr
válasz
johniee
üzenetére
A GND-ágon folyó impulzusok szűrődnek be, tipikus földhurokjelenség, amin a földelési hálózat megfelelő kialakításával lehet segíteni vagy nem, vagy más megoldásokat kell keresni. Lehetne 7805 stabilizátorral is próbálkozni, ami nem termel impulzusokat, viszont termel hőt, ezzel együtt igényel többlet tápteljesítményt is.
Ennek a végfoknak például az a sajátossága (amellett, hogy 12 V-os), hogy a PAM8610 differenciális bemenetét kiaknázza, vagyis a bemenet 4 ponton rendelkezésre áll.
Más végfoknál az a gond, hogy az aszimmetrikus bemenet a saját GND-hez viszonyít, ami nem ugyanaz, mint a forráseszköz GND. Még ha látszólag össze is vannak kötve, abba egyéb áramok is beleszólhatnak.
Szimmetrikus bemenettel viszont meg lehet tenni, hogy odaviszem a kimeneti GND-hez közvetlenül az egyik ágat, másik a kimenőjel értelemszerűen, így a földhurok hatása kivédhető.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
johniee
üzenetére
Kérdés: mi a jelforrás? Arra kell gondolni, hogy a jelforrás kimenőfokozatai egymással zárlatba kerülnek (egymást "cibálhatják" ide-oda), ez esetleg okozhat gondot. Ha sorbakötsz a kimenetekkel egy-egy ellenállást, akkor a monoerősítő ezt észre se veszi, míg az említett felvetés elesik.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
johniee
üzenetére
Logaritmikus potméter kell a hangerőszabályozáshoz. Egyik vége megy a testre, másikra érkezik a hasznos jel. A kurzor pedig megy az Ube pontra. Nem kell semmi másik kondenzátor, az egyenáramú leválasztásnak ott van a kapcsolásban a C1. Ha véletlenül sikerül egy nagyon furcsa hangerőszabályozást elérned, akkor fel kell cserélni a potméter két végét. Ez a logaritmikus karakterisztika miatt történhet. Méréssel megelőzhető ez az 50%-os hibaesély, de kissé hosszadalmas lenne elmesélni a mikéntjét most. Baj nem történhet miatta.
-
Batman2
addikt
válasz
johniee
üzenetére
Természetesen lehet és szokás is hangerő potméter betenni az IC elé.
A beérkező jelet csatolod az IC doksijában megadott, 2,2 mikrós kondin egy potméter (47-100Kohm) közép érintkezőjére (csuszka), majd a jelet a poti egyik fix lábáról veszed le és vezeted az erősítő 2,2mikrós bemeneti kondijára.
A poti másik fix lábát pedig leföldeled, ennyi.Üdv.
-
Batman2
addikt
válasz
johniee
üzenetére
Én TDA2040-es IC-vel készítettem erősítőt és egy 100W-os hangfalat hajtottam vele.
Teljesen meg voltam elégedve a hangminőségével, szerintem jobb, mint a TDA2003-asé.
Egy darab 12V-os "zselés" akkuról hajtottam, sokáig bírta egy töltéssel és nagyon jól gazdálkodott a feszültséggel is, egészen kb. 3,5V-ig torzítás mentesen működött vele, így többször nem vettem észre időben az akku merülését, többször ment mélykisülésbe.Szerintem ideális 12V-os rendszerhez !
Üdv.
-
-
Kernel
nagyúr
válasz
johniee
üzenetére
Eddig nálam a rekorder, 1 dolláros sztereó végfok:
http://www.ebay.com/itm/251448329153
De ez csak 5V-ot bír, azt viszont hídkapcsolásban és kapcsolóüzemben igyekszik maximálisan kihasználni, USB-tápláláshoz használatos, például.
Aki nem tud linkelni a fórumon, a böngésző reklámszűrőjét kell megnézni, egy példa: [link]
-
zka67
őstag
-
Batman2
addikt
válasz
johniee
üzenetére
Ha nem kell abszolút pontos 4V, akkor 5V esetében elég egy általános felhasználású, megfelelő áramú szilícium diódát közbeiktatnod sorosan a fogyasztó és a táp közé !
A szilícium diódáknak kb. 0,7V a nyxitófeszültségük, vagyis kb. ennyit "lenyelnek" a feszültségből, ami a terhelésre jut.12V-ra pedig már egyszerűen és praktikusan illesztheted az LM317-et, bőven van elég fesz. többlet.
Terheléstől függően kell rá borda (kb. 100mA felett), vagy sem.Üdv.
-
johniee
senior tag
válasz
johniee
üzenetére
Próbáld meg a CD bemenetet egy kb 1 μF-os, unipoláris kondenzátorral leválasztani a közvetlen drótos csatlakozásról.
Vettem is két kerámia kondit, a jelenség ugyanaz.
Viszont inkább felvettem videóra, így jobban látható és hallható a jelenség
Ha külső tápról (tehát nem közös az USB tápja a rádióval) megy a Bluetooth adapter, akkor nincs ez a betárcsázós hang. -
-
Lompos48
nagyúr
-
mezis
félisten
válasz
johniee
üzenetére
Gondolom egy stab. IC csinál 12 V-ból 5 V-ot.
A két db 100 nF-os zavarszűrő, gerjedésgátló kondenzátor benne van ?Bár a inkább tápegység a gyanús, hegessz be a jel útjába egy, az előző HSZ-ben ajánlott kondenzátort.
(A tápegységet legalább egy teszt erejéig kiválthatnád 3 db 1.5 V-os elemmel vagy egy 4.2 V-os Lithium elemmel.)
-
-
Ribi
nagyúr
válasz
johniee
üzenetére
Mostani milyen vastag és milyen kellene? És minek? mikrofon kábel amit fentebb linkeltem is ilyesmi.
Ja csak nem itt. Persze nem tudom ez mennyire jó fülesnek. -
zka67
őstag
válasz
johniee
üzenetére
Hát ez így nem igazán fog működni. Ez a megoldás legfeljebb arra jó, hogy kinyírd a tápegységedet, főleg, ha kapcsolóüzeműt használsz, vagy ha nincs benne rövidzárvédelem.
A led-ek fényerejét a legegyszerűbben pwm-es megoldással tudod szabályozni. Két darab 555-ös ic-vel és egy teljesítmény-tranzisztorral vagy fet-tel néhány forintból meg tudod oldani.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
johniee
üzenetére
Igaz nem csak egyetlen potméter hozzáadás, de ez gondolom megoldaná. A lényege, hogy nem az áramkör érzékenységét, hanem a LEDeken folyó áramot szabályozza a T1 kapcsoló szerepéhez egy áramgenerátor funkciót is hozzáadva.

Az RA, RB, RC adódnak hozzá. Elképzelhető, hogy az RA/RB arány 47/150 ohm helyett 100/100 ohmos változatban is megy.
Az RC nem lehet kicsi, mert 1.3A áramnál majdnem 1W (.85) disszipálódik rajta. -
-
johniee
senior tag
válasz
johniee
üzenetére
Csináltam azóta egy sokkal kisebb, szabvány csatlakozókkal ellátott kapcsolást

Még annyit csinálnék az egésszel(ha már távirányítós is), hogy a fényerőszabályzás is meg legyen oldva egy potméterrel. Annak mi a legjobb módja? Összesen kb 1,3 ampert fogyasztanak a ledek. -
Batman2
addikt
válasz
johniee
üzenetére
Neem, a saját maszek 230-as hálózati lámpám !

A LED panel 80-121V között működik, fazontól függően, hogy mennyi LEDet kötöttem rajta éppen sorba, tehát nem pár volt megy a tápvezetékeken, és nincsenek galvanikusan leválasztva a hálózatról, de egyenként megfogva mégsem ráznak egyáltalán.
Üdv.
-
Lompos48
nagyúr
-
Lompos48
nagyúr
válasz
johniee
üzenetére
Gyakorlatilag a kapcsolók java simán tud kapcsolni 1A fölött. Ráadásul semmi olyan nincs az áramkörnek abban a részében (induktív vagy kapacitív), amire különösen figyelemmel kellene lenni. Ezt a választott kapcsoló függvényében magad kell eldöntsed. A másik változatnak ugyanaz az eredménye, csak a tranzisztor (igen, az 1-es láb az) vezérlésével oldja meg.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
johniee
üzenetére
Mér nem emlékszem hány LEDet villogtatsz. Ha kisebb áramod van (kevés LED), akkor megszakítod a T1 kollektor - LEDek katódja kapcsolatot és a felső szálat kapcsolgatod a kollektor (villog) és a 0V (világít) között. Ha az áram nagyobb, egy szimpla kapcsolót köthetsz a T1 bázisára és azt egy másik 1k-s ellenálláson kereszül kapcsolod vagy nem a 12V-ra.
-
johniee
senior tag
válasz
johniee
üzenetére
Melyik 12V ágat kéne megszakítanom ahhoz, hogy távirányítóval ki-be tudjam kapcsolgatni a zenere való érzékenységét az áramkörnek?

(1. simán világít, 2. zenére érzékenyen világít-villog) -
-
Lompos48
nagyúr
válasz
johniee
üzenetére
Nincs most időm átbogarászni, hogy rendben van-e minden. Tanácsnak annyi, hogy a legjobb egy oszcilloszkópos ellenőrzés lenne fokozatonként, annak hiányában pedig egy alacsonyfrekvenciás jellel, amit egy mérőműszer is mér, ugyanúgy végigmenni a kapcsoláson pontról pontra.
-
johniee
senior tag
válasz
johniee
üzenetére
1 IC-vel áttervezve

-
Lompos48
nagyúr
válasz
johniee
üzenetére
Persze, hogy 4. Indulnom kellett valahová, nem néztem át mert el akartam küldeni még akkor. Bocs'!
Azért általában nem árt, hogy a PC ne legyen semmivel galvanikus kapcsolatban. Ezt majd eldöntöd.
Elektromágneshez most nincs ötletem, de majd kicsit töröm a fejem/keresgélek... -
Lompos48
nagyúr
válasz
johniee
üzenetére
Persze, de megjegyeznék még 1-2 dolgot:
- ha odafigyelsz az IC-re rájössz, hogy tokonként 5 erősítő van. Tehát egyetlen tokkal (vonóval
) boldogulsz.
- nem látom a harmadik erősítőt a bemenetről. Lehet fontosabb, mint az amelyik a dupla-T szűrővel van felszerelve (nálad a baloldali).
- a Darlington-os meghajtás a LEDeknek jó ötlet.
- elég az egyik csatorna jele, mert a ritmus általában jelen van mindkét csatornában. Ha valami nem tetszik még mindig összekötheted könnyen a két csatornát kis kondenzátorokkal. -
Lompos48
nagyúr
válasz
johniee
üzenetére
Hevenyészett radírozással ilyesmi jön ki:
Itt akár még az OP4-et is kiveheted a C15-ig mindenestől, ha nem akarsz szűrést a mély hangokra. A hálózati táp is elmaradhat, ha számítógépből táplálnád. Kis kísérletezéssel a potencióméterektől is meg tudsz szabadulni. És így tovább el lehet jutni akár egy 2 tranzisztoros megoldásig is.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
johniee
üzenetére
Példa:
A linkelt rajzból kiválasztod az alsó csatornát (mélyhangok), ha szeretnéd, hogy basszusra, dobra villogjon. A felső 2 elmarad. Elhagyod a műveleti erősítő után következő optocsatolót, triac-ot. A műveleti erősítő kimenetéről egyetlen tranzisztorral megoldod a LEDsor meghajtását. Itt (egyelőre) nem írok konkrétumot, mert ezt az utolsó, új fokozatot a LEDek által igényelt áramból kell kiszámolni, de egyszerű.
Új hozzászólás Aktív témák
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Spórolós topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Szeged és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Futás, futópályák
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Okos Otthon / Smart Home
- Hardcore café
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- További aktív témák...
- Alienware 17r4 olvass
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 mini 256GB Blue -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3625, 100% Akkumulátor
- Apple iPhone 15 128 GB Kék 12 hónap Garancia Beszámítás Házhozszállítás
- Telenor 5G Indoor WiFi Router (FA7550) + töltő
- Mini Pc HP ProDesk 600 G2 G3 G4 /// 6-8. gen //// i3 / i5 /// garancia /// Budapest / MPL / Foxpost
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

A csatlakozók gondool: táp, vezérlójel, 2 LED-sor (?) és még mi? 

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Erre számítottál, így képzelted el?
ekkold