Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- D@reeo: Pi-hole és a Telekom Sagemcom F@st 5670 DNS beállítása
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- WireGuard VPN a mindennapokra
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- potyautas: Kiküldetésben a szép Juhásznénál
- Szevam: ChatGPT: Bizonytalansági jelölés funkció bekapcsolása
Új hozzászólás Aktív témák
-
Konfigos
őstag
válasz
liksoft
üzenetére
Értem,köszönöm a segítséged!Akkor lehet nagyobb kárt okoztam mint hasznot

A melegedő chip cserélése szerinted járható út?Vagy lehet nincs baja annak se,csak valami más miatt melegszik,fene se tudja..Egészbe az a bosszantó hogy direkt ezért vettem annak idején 8k-ért egy ilyen "spéci" racket amibe a vinyó volt,sokat nyúzva se volt és mégis megadta magát,csak úgy mint 3 másik samu is nekem az elmúlt évekbe..
-
sg22
senior tag
válasz
liksoft
üzenetére
bent a cegnel linux alapu szoftverrel leteszteltem a disceket, a kernel logbol kiolvastam media errort irt, valami baja volt az olvasassal 1 db sectornal, arra gondoltam hogy bad sectoros. hazahoztam, leformaztam, elinditottam a hd sentinelt, nem talalt semmi hibat, 9 inditasa van osszesen a discnek, abbol en csinaltam vagy 5-ot. 160 napja megy tobb mint 1000 nap becsult hatralevo ido. namost akkor ez szerinted mi lehet ?
-
Gtaati
őstag
válasz
liksoft
üzenetére
Értem, Köszönöm! Megnéztem az asztali gép alaplapjának gyártói specifikációját REAR I/O: 2 x USB 3.0 Port; INTERNAL I/O:1 x USB 3.0 Header. Meg áttúrom a biosát is hogy hátha ott van valami turpisság. A particionáló programban adtam címkét a meghajtónak ami más gépeken látszik is. Betüjel adás alatt konkrétan mire gondolsz? Köszönöm!

-
Gtaati
őstag
válasz
liksoft
üzenetére
Helló! A külső ház Lc power 25bu3 ezer százalék hogy tudja az usb 3-at meg a sata 3-at ami látszódik is a munkahelyi hp gépen használva win7-el ott repeszt rendesen 100-130megával/s. És itt meg az otthoni asztali gép is látja a file kezelőben csak a laptop nem. A laptopon kék az usb 3 szóval az tuti az, az asztali gépen szintén van előlapon és hátlapon is kék usb 3 ss felirattal, de ott csak 30 megával másol, ezt sem értem illetve azt sem hogy a laptop miért nem látja pedig címkéje is van a meghajtónak. Minden gépen minden driver új és telepitve van. A külső ház kábele is kék végű usb-3as és y-ban osztott tehát az extra táp miatt két usb-be is bedugható, de az sem hoz a problémás helyeken változást!
Köszönöm!

-
-
SimonYana
addikt
válasz
liksoft
üzenetére
Köszönöm!
Még egy kérdés!
Valamiért használat közben eldobja és azt kéri kezdjem el inicializálni , hol ott már tettem rá cuccot! Szerencsére nem először jétsza el ezért olyan cucc nincs rajta ami ne lenne meg! Ez merevlemez probléma van a külső egységem szórakozik. Esetleg nem alkalmas az 1 Tb-os kezelésre és emiatt szarakodik velem?
Holnap veszek egy másik dobozt és kipróbálom azzal.
Esetleg valakinek tanácsa?
-
bul07
nagyúr
válasz
liksoft
üzenetére
Egy ilyet rendeltem hozzá, remélem nem lőttem nagyon mellé
-
Johnyy
tag
válasz
liksoft
üzenetére
Egy ehhez hasonló kérdés bennem is felmerült már. Szomorúan látom, hogy álltában is meghalhatnak.
Honnan lehet tájékozódni, hogy mely HDD -ket érint a dolog?
Meg még olyan kérdésem is lenne, ezzel kapcsolatban, hogy ha egy HDD mondjuk évekig volt használva rendszer HDD -nek, aztán le lett minősítve tárolónak (szóval, hogy mondjuk 2 évig hozzá se nyúlok). Az úgy életképes lehet?
Konkrétan egy ilyenről van szó: Western Digital 640GB WD6400AAKS. -
dWan
tag
-
Binda
tag
válasz
liksoft
üzenetére
Köszönöm!
Végig olvastam. Érdekes írás, tanultam új dolgot a vinyómról

De a megoldáshoz nem vitt sajnos közelebb. Ha jól értem: a SMART adatok profi elemzése tud választ adni arra, hogy mi lehet a baja, és az mennyire veszélyes. Az is egyértelmű, hogy én fél óra olvasás után nem fogom tudni kimazsolázni egy számomra érthetetlen kódrencerből a fontos infókat.
Te vagy valaki más össze tudja foglalni, hogy mit láttok? Lehet-e baja, mennyire marad megbízható stb a vinyó?
Előre is köszönöm!

-
Khaal
őstag
válasz
liksoft
üzenetére
Nem tudom erre gondoltál-e, de a szektoronkénti bájtok száma USB és E-Sata esetén is "4096 [Advanced Format]".
Riportokat elküldtem, az usb chip típusát hogyan tudnám kideríteni?
Egyébként meg írok majd egy emailt a külső tok gyártójának is, hátha tudnak rá mondani valamit.
-
hobbiletolto
tag
válasz
liksoft
üzenetére
Érdeklődtem efelől, de természetesen érdemi választ nem kaptam. (Az ő gépe jó, a postára ne fogjam, stb)
aláírása alapján:
Amd phenom x4 965 BE 4x3700, Gigabyte radeon oc hd 6870 1gb 256bit, 2x2gb + 2x1gb = 6gb ram ddr3, 250gb sata2 Maxtor, Gigabyte ga-ma-770-ds3, Gigabyte powerock 450wHozzáteszem 12napja regisztrált felhasználó, pozitívan értékelte az üzletet, majd utána jött a problémával.
Közben kaptam egy olyan infót, mely szerint ha volt egy azonos winyója mint amit tőlem vett, átrakva az elektronikát a szériaszám amit a HDS mutat "átkerül". Tehát a HDSben ugyan annak a winyónak látszik a jelzése, de a régi sérült winyó hibáit kiírva. Ez játszik? Vagy nem az elektronikában tárolja a szériaszám infót?
Bár sajnálom a vevőt, nem tudok jótékonykodni. A winyo nálam jó volt, foglalkoztam vele, hogy ha hibája van kiderüljön. Nem volt.
Hirdetek több hddt, amelyiknek hibája van, feltüntettem.
Nem tudok mit tenni.Köszönöm a válaszokat!
-
Khaal
őstag
válasz
liksoft
üzenetére
Ez szuper, azért vettem a tokot mert a régi nem támogatta a 2TB-nél nagyobb hdd-ket USB-n. Ez ráadásul nagybetűkkel hirdeti a dobozán hogy 6G / SATAIII / UASP, és gyárilag van belőle 3-4TB-s HDD-vel készre szerelt is.
Mit lehet ezzel kezdeni? Mert most vagy particionálom rendesen és akkor csak e-satával megy, vagy particionálom USB-re kötve és akkor ha jól gondolom csak ebben a tokban használva lesz olvasható a lemez (persze csak USB-n, e-satának búcsút mondhatok).
-
Sz.Vicky
tag
válasz
liksoft
üzenetére
Köszi szépen a választ!
A másik problémámra nincs valami ötleted?
"...A problémát megoldandó gondoltam, hogy USB-n keresztül fogom csatlakoztatni a vinyót a géphez. (Már van egy külső vinyó USB-n keresztül csatlakoztatva és semmi gond nincs vele). Ezért vettem egy SATA-USB átalakítót és ezen keresztül csatlakoztattam a géphez. Így viszont abszolút nem látja a gép a vinyót! Próbáltam már, hogy minden más USB-s eszközt kihúztam, tehát a másik külső vinyót is, hátha összeférhetetlenség van köztük, de akkor sem látja! Mi lehet a probléma?
(A SATA-USB adaptert egyből felismerte és automatikusan telepítette a gép).
Műszaki adatok:
Op. rendszer: Windows XP SP3 (HUN)
Alaplap: ABIT BE7 Raid
Külső vinyó: Western Digital Caviar Green Power WD20EARS-60MVWB0 (2 TB)
Belső vinyó: Western Digital Caviar Green Power WD20EURS-63SPKY0 (2 TB)
PCI kártya: LOGILINK PC0005A SATA 2port + IDE 1port PCI Raid Card (VIA RAID Controller - 3249)
[link]
SATA-USB adapter: LogiLink USB 2.0 to SATA adapter AU0011
[link] -
-
válasz
liksoft
üzenetére
Hello!
Van szaki.

Csak HDD nincs hozzá...
Találtam kettőt az aprón, de azok 100/100-asok csak 7-8 ezrest nem akartam rászánni. De, nagyon úgy néz ki, hogy a kettő közül valamelyik lesz a vége, mert alkatrészként nem lelek, se itt se máshol.Egyéb iránt a hibajelenség : Missing NTLDR-el nyitott, reboot, kerregés, missing, csatlakozások ellenőrzése, más port, más kábel, kerreg, aztán már fel se ismeri a BIOS. Olyan, mintha a motor mozgatni akarná az olvasó fejet, csak nem tudja. Ezért gondoltam motor/elektronika hibára/cserére.
-
veilside03
csendes tag
válasz
liksoft
üzenetére
Értem. Igazából azért fura, mert elsőnek jól működött és tudtam írni/olvasni a winyót. Másodjára meg semmi, plusz kipróbáltam egy 250GB-s WD-vel is, arra is RAW-ot ír, pedig ez jelenleg egy 100%-osan működő rendszerlemez. Ezzel lehet kezdeni valamit "házilag"? Vagy gariban cseréltessem ki másikra? Az a baj, ha mégsem a külső házzal van a baj és elküldöm szervizbe, akkor kifizettetik a postát velem, így a "tutira" kell mennem. Nekem egyértelműen a ház tűnik hibásnak, ha két winyónál is ezt csinálja, amik másik gépben "belsőként" jól működnek.
Még annyi, hogy valahol olvastam, ha egy winyót belsőként használtunk, de külsőként szeretnénk a továbbiakban, akkor külsőként le kell formázni előtte. Igaz ez? Nekem ez hülyeségnek tűnik, de nem tudom. Mivel a 2,5"-os HDD-ket sose kellett formázni, ha külsőként használtam, így sztem a 3,5"-osokat sem kéne...
-
Lacielvtárs
nagyúr
válasz
liksoft
üzenetére
+1
én is tapasztalatból mondom hogy inkább a külső házas HDD-k szoktak viccelődni a 3 TB-os vagy nagyobb HDD-k esetében.
a win7 32 bit is szépen kezelte nálam mindig a 2 TB-nál nagyobb HDD-ket.
de azért érdemes utána olvasni ha az ember tervez ekkora HDD-t venni
de nagyon is oda kell figyelni a külső usb-s eszközökre hogy kezelik e a vezérlői a 2TB-nál nagyobb HDD-ket...
-
helltp
aktív tag
válasz
liksoft
üzenetére
Köszönöm a segítséget. Akkor összegezve, a HDD működik, a HD Sentinel szerint kiváló állapotú, mindent ki tud olvasni belőle, kivéve azt hogy mennyi a foglalt hely, a win7 látja, de mégsem tudok róla semmilyen adatot sem lementeni, semmilyen programmal sem? Ha szétszedem és belerakom egy gépbe sem leszek előrébb a titkosítás miatt, és ha formatálom és nekiesek valami felderítővel, akkor se tudok majd visszaállítani semmit sem? Igazából némi veszteséget simán bevállalnék, a foglalt 1500GB-ból alig 1-2GB ami érdekes számomra.
Esetleg arra lenne valami ötleted hogy mi okozhatta ezt?
-
helltp
aktív tag
válasz
liksoft
üzenetére
A dobozán ez van a model mellett: WDBACW0020HBK-EESN .
Nem tudom hogy tud-e titkosítást, én nem titkosítottam külön.
Ez látszik a win7 alól:
Megnéztem debian alól is, de ott meg annak ellenére hogy rootként vagyok bejelentkezve root jogot kér valami külső FUSE library hívása miatt. Itt meg is akadt a dolog mert már van root joga, még egyszer nem tudok adni neki.
-
Mezga Aladár
veterán
válasz
liksoft
üzenetére
Tudok úgy üzenetet küldeni a lemez smart állapota rendellenes, és ügy is napi rövid önteszt (ezt lehet ütemezni)és ha ez sikertelen.
De eltértünk az eredeti kérdéstől. -
Mezga Aladár
veterán
válasz
liksoft
üzenetére
Hmmm... A syno oprendszerében van smart ellenörző funkció, sms vagy email értesítést tud küldeni ha a lemez állapota változik, és ütemezetten vagy kézi gyors tesz és kibővített hardveres teszt is rendelkezésre áll, meg tudom nézni a smart adatokat, és még a hdsentinel linux+arm változatát is tudom parancssorból futtatni. Kell ezen kívül valami?
-
Feketelaszlo
senior tag
válasz
liksoft
üzenetére
Akkor másképp fogalmazom meg a kérdést: tegyük fel, hogy a környezeti tényezőket minimálisra tudom csökkenteni ( max.+-10°C hőmérsékletingadozás/év, polifoam hab rázkódás ellen, silica gel pára ellen, antisztatikus zacsi, stb.), s így gyakorlatilag csak az állás idejével kell számolnunk. 1-1,5 év alatt gondolom azért már be tud állni egy kommerszebb HDD-ben a csapágy, tehát ennél én is rövidebb időtartamra gondoltam, de semmiképp nem heti rendszerességgel történő indításra (már ha épp nem kell semmi az adott vinyóról). 3-4 hónaponkénti felpörgetés elégséges lehet ahhoz, hogy ne szűnjön meg a kenés a kritikus alkatrészekben (mert gondolom ez az eslődleges oka az öregedésnek)?
-
Mezga Aladár
veterán
-
The DJ
addikt
válasz
liksoft
üzenetére
A csatlakozó hibátlannak tűnik, a HDD is újszerű kívülről. Most még egyszer ellenőriztem, újra betettem, de az eredmény ugyanaz. Viszont az előbb olyan abnormális (fém ér a fémhez) hangok jöttek ki a HDD-ből hogy itt vagy leszakadt a fej vagy valami karcol valamit, de ezek tükrében már biztos, hogy ez kuka.
Most egyezkedek az eladóval, de azt szeretné, hogy postázzam vissza, viszont annak a költsége meg annyi lenne, mint maga a HDD.

-
A_ScHuLcZ
addikt
válasz
liksoft
üzenetére
A hibákat régóta tapasztalom, de a Sentinelt csak tegnap tettem fel, és beállítottam, hogy ne is induljon automatikusan a szolgáltatása bootolásnál. Eddig portable verziót futtattam, ha épp kíváncsi voltam valamire.
Ezért nem gondolom, hogy köze lenne hozzá, de megkeresem, amit mondtál.
-
A_ScHuLcZ
addikt
válasz
liksoft
üzenetére
Szia,
Mármint ez ugyanazt állítja, mint ami a windows energiagazdálkodás funkcióján belül van, miszerint ha használaton kívül van a HDD, akkor állítsa le x idő után? Mert azt win telepítés után egyből ki szoktam kapcsolni, egész pontosan 0-ra állítom, így nem állnak le.
Megkeresem amit írtál, bár kétlem, hogy leállítás lenne a háttérben, egyrészt mert olyankor nem hallani, hogy felpörgeti, másrészt olyan HDD-nél is tapasztalom, amire a torrent mappa van beállítva, a torrent progi pedig fut folyamatosan és seedel, általában nem túl nagy sebességgel (200-500Kb/sec). -
-
Robi_28
csendes tag
-
válasz
liksoft
üzenetére
Szevasz liksoft!
Te hozzá tudsz ehhez szólni?
http://prohardver.hu/tema/hdd_problema_segitsetek/hsz_38852-38852.html -
3.Aragorn
addikt
-
Dexar007
veterán
válasz
liksoft
üzenetére
Adatmentes lenyegtelen, nem volt rajta semmi olyan dolog.Csak remenykedtem benne,hogy egy low formattal feljebb kuszik 57-rol nem pedig lejjebb.

Lassu halalt josolsz neki?Vagy egyszer csak elpukkan?
Igazabol most masoltam ra egy ket filmet, es tokeletesen viszi, persze semmi fontos dolgot nem mernek ratenni,de ilyenekre meg lehet jo lesz egy ideig (?) -
csitk
csendes tag
válasz
liksoft
üzenetére
Van 2 hdd... az egyik egyszer csak nem porgott fel egy kikapcsolas utan.
A masik ugyanilyen tipusu hozza lett szerezve...mukodik tokeletesen.
A baj az hogy ugye valoszinuleg nem egyeznek a firmware dolgaik, mert sima
pcb cserevel felporog a hdd, de nem latja a bios stb.
Szoval ezert erdeklodtem. -
Elektrosokk
veterán
válasz
liksoft
üzenetére
Köszönöm szépen Neked és _Csaba_ fórumtársnak a segítséget! a megfelelő táppal most mentem éppen az adatokat! ez nagyon sokat segített Nekem, nagyon örülök

valószínű hogy az egy darab hosszú usb kábel tett be neki, ez egy samsunk winyó, a wd scorpiokat így használom 3 éve, de most vettem normális racket.
-
neverless
tag
válasz
liksoft
üzenetére
Ez sem lenne rossz ötlet, erre is gondoltam. Az első említett gép egy mini itx-es atomos kisgép, külső táppal. Nem tudom, hány wattos, de 100 körül lehet. Teljesen korrekt ötlet a tápellátás.
Viszont a másik, asztali gépem egy bivalymozdony márkás sokwattos táppal rendelkezik.
Na mindegy, köszi szépen azért. Akkor még goglézgatok, hátha találok valamit. Vagy még majd egyik este ismét megkérdem itt.
Új hozzászólás Aktív témák
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14400F 32/64GB RAM RTX 5060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Green -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4051, 100% Akkumulátor
- LG 27MR400 - 27" IPS LED - 1920x1080 FHD - 100hz 5ms - AMD FreeSync - Villódzásmentes
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L13 G3 - i5-1245U I 16GB I 256SSD I 13,3" FHD Touch I NBD Gari!
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Pro 256GB Gold-1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3964, 100% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

) Lehet állítani a hűtést 3 fokozatban. Nálam 30 fokos szobában volt 42-46 fokos a lemez a max hűtéssel.

Igazabol most masoltam ra egy ket filmet, es tokeletesen viszi, persze semmi fontos dolgot nem mernek ratenni,de ilyenekre meg lehet jo lesz egy ideig (?)