Hirdetés

Aktív témák

• edvardj

csendes tag

Sziasztok,

Egy megoldhatatlannak tűnő helyzet miatt írok ide, mert a neten nem találtam megoldást a problémámra. Adott egy WDC WD30EFRX-68EUZN0 hdd ami gyárilag 3TB kapacitású, de egy ideje nem használtam (évek óta) és pár hónapja azzal küzdök, hogy akármilyen gépbe, eszközbe (nas) rakom bele 1863 GB-ot enged csak felhasználni. Win lemezkezelő nem is mutat több felhasználható kapacitást.
    Hiába töröltem Diskpart-al (clean), vagy más particiókezelővel, azok sem segítettek.
    Maga az 1863 GB méret particionálható MBR vagy GPT partícióra mindegy és formázottan tökéletesen működik, és a drive a Crystal Disk Info szerint "jó" állapotú.
    Próbáltam keresni firmware visszaállításra lehetőséget, de ahogy néztem a WD erre nem ad publikus szoftver támogatást.
    A 1863 GB-os méretből azt az infót lehet leszűrni, hogy ez a régi 2TB-os limittel van valamilyen kapcsolatban, mert ilyen mértetre korlátozták a nagyobb meghajtókat azok a gépek amik ennél nagyobb drive-ot még nem tudtak kezelni, de most bármilyen modern gépbe berakom akkor is csak ennyi használható fel.

Több cikk, leírás, fórum is foglalkozik a dologgal, de ezek általában csak "basic" jellegűek. Vagyis a legtöbb esetben maga a partició csak 1863 GB, vagyis ott van a fel nem használt mennyiség, csak nincs particionálva, és végül erre a problémára mutatnak megoldást.
    Az én esetemben gyakorlatilag úgy néz ki, mintha a meghajtó fizikailag lenne 1863 GB méretű.
    Számos gépben kipróbáltam és több Synology NAS-ban is és mindenhol ugyanaz az eredmény, illetve alaplapi SATA csatlakozással és USB-s keretben is szintén ugyanaz a méret.

Nem kizárt, hogy korábban egy vírus módosította a drive gyári paramétereit, mert sajnos volt vírusos helyzetem, illetve volt egy olyan USB keretem ami nem volt 100%-osan szabványos, ugyanis amit abban particionáltam és formáztam az sem SATA kábelen alaplapon, sem másik USB-s keretben már nem volt olvasható, viszont ez az USB-s keret önmagában tökéletesen működött de lehet, hogy esetleg ez rontotta el a gyári firmware paramétereket. Sajnos ez a keret már nincs meg ezért ezt a lehetőséget nem tudom kipróbálni.

Ha valakinek van használható ötlete, vagy hasonló tapasztalata és jutott megoldára azt szivesen venném, ha megosztaná, előre is köszönöm.
    E.

• Undoroid

őstag

válasz edvardj #1 üzenetére

Üdvözöllek!

Mivel még most sem válaszolt senki, így már rájöhettél arra, hogy nem célravezető egy kérdésnek egy új topikot nyitni?! Régen van (2005, második félév) már az ilyen kérdéseknek (is) meglévő topikja, ahová sűrűbben járnak és válaszolnak a hozzáértők! Szerintem jobban jársz, ha ott kérdezel! KLIKK

https://logout.hu/bejegyzes/ngabor2/nyugodj_bekeben_bordoi.html _ https://robo-venture.com -> Az ökotudatos, digitális közösségi alkotóműhely <-

Aktív témák

Hirdetés