Hirdetés

2024. március 28., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Háztartási gépek (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 02:30:44

LOGOUT.hu

Háztartási gépek
Ebben a topikban a háztartási kis- és nagygépek vásárláshoz, karbantartásához, kezeléséhez szükséges információkat, hozzászólásokat, hivatkozásokat találsz. Amennyiben kérdésedre nem találtál választ az összefoglalóban, esetleg a témához kapcsolódó anyagok között, természetesen (ha tudunk) szívesen válaszolunk.
>> A készülék tapasztalatokat erre találod <<

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#59401) ribarszki válasza #48613632 (#59399) üzenetére


ribarszki
őstag

Simán megmondom. A Miele sokkal szebben, alaposabban most mint az előző Fagorunk vagy szüleim új Elux gépe.
És ezt nem kell kukáznom csapágyhibánál mint a többi műanyag üstházas gépet. Nagyon sok szempontot nem vettél figyelembe.

[ Szerkesztve ]

Cafe Gene kávépörkölő eladó - hardverapró

(#59402) Piftuka válasza #48613632 (#59399) üzenetére


Piftuka
veterán

Az a baj, hogy sokan az ajánlásaikban nem a pénztárca felől közelítik meg a témát. Még pontosabban... a saját anyagi lehetőségeikkel mérnek minden esetben.

Teljesen nyilvánvaló, hogy itt havi nettó sok százezres-milliós jövedelemmel rendelkező fórumtagok ajánlgatnak állandó jelleggel csúcstechnikát gyakran olyan honpolgároknak, akik egy családot havi bruttó ~200-300 ezer forintból tartanak el.

Azt kellene megérteni, hogy aki hónap végére jó eséllyel maximum 5.000 forintot tud megtakarítani (ha éppen nem nullázta le a családi kasszát a számlák kifizetésével), és éppen az elromlott régi vasalója helyett akar újat venni, annak hiába ajánlgatjátok a 20-40 ezer forintos Philips gőzállomást helyette, mert "csak az a jó minőség", a többi pedig "ócska".

Még az sem érv, hogy ha az 5.000 forintos "ócskát" választja, akkor évente vehet újat abból az "ócskából", mert mindig elromlik, de akkor már "jobban jár egyszerre kifizetni 20-40 ezret a jóra, ami évekig kiszolgálja"... De ha egyszerűen nem tud annyit kifizetni egyszerre, akkor mit tegyen?

Persze tudom... vegyen fel hitelt a gőzállomásra, igaz? Aztán legközelebb pedig a fél milliós MIELE mosógépre, 20 év törlesztéssel... Hát hová vezet ez?

Nyilvánvaló, hogy a témában egy kicsit is jártas ember tudja, hogy manapság a műszaki cikkek piacán egyébként nagy általánosságban tényleg a méregdrága az, ami minőséget és tartósságot jelenti (már sajnos ez is egyre kevésbé), de akinek a pénztárcája nem teszi lehetővé, hogy ilyet vegyen, az nincsen kisegítve az olyan hozzászólásokkal, hogy "ha nem hallgatsz ránk, akkor vegyél, amit akarsz, de aztán ne panaszkodj!"

Azon tanakodom, hogy az empátia, a megértés, és az objektivitás vajon hol és miért veszett el....

Remélem, sikerül megtalálnia mindnyájunknak az új évben!

Jó egészséget Nektek, és minden jót kívánok 2021-re is!

"Aquila non captat muscas."

(#59403) ggeleven válasza Donki Hóte (#59400) üzenetére


ggeleven
őstag

Nálunk és ismerősnél Samsung MG23F301TAK [link] van, ami az adatokat nézve csak évjáratban különbözik és nem volt még vele gond 2 év alatt. Ilyen ez a tömeggyártás sajnos... :U

Egy hülyénél nem lehetsz okosabb, szóval kár vitatkozni.

(#59404) koxx válasza Piftuka (#59402) üzenetére


koxx
MODERÁTOR

De amit szem előtt kell tartani és a legtöbb műszaki cuccra igaz, hogy olcsó szarnál nincsen drágább. Ha ennyire nincs mani akkor lehet használtat is venni. Egy használt régebbi felsőkategóriás még mindig sokkal jobb mint ugyanannyiért egy új belépő szint.

Eladó ASUS TUF 4070 Ti OC gaming, doboz, új, gari

(#59405) Dorian válasza Piftuka (#59402) üzenetére


Dorian
félisten

Mèg kizárólag racionális szemmel is jobban megèrik az olcsòbb gèpek.
Veszel egy Miele-t 400-èrt ami optimista esetben elmegy 15-20 èvig, vagy veszel Beko-t 100-èrt 5 èv garival, amit legpesszimistább verziò esetèn 6 èvente kukázol. Mikor jársz jobban?
Ès most ez ráadásul a Miele javára ki van sarkìtva.

[ Szerkesztve ]

Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

(#59406) #48613632 válasza ribarszki (#59401) üzenetére


#48613632
törölt tag

Igen, tudom, hogy sok szempontot nem vettem figyelembe, de pl nálam a mosógép vagy tisztára mos, vagy nem. Én még eddig nem találtam hibát benne, de mondjuk nincsenek lurkók nyakig sárosan ... stb.
Ha a Fagorotok, vagy szüleid Eluxa nem végez tökéletes munkát, az véleményem szerint vagy user error (nem megfelelő program-, vagy hőmérsékletválasztás, esetleg gyenge minőségű mosópor ... stb) és persze lehet konstrukciós hiba is.

A mosás nem egy rocket science. Adott egy dob, ami tud forogni mindkét irányban, és változtatni tudja a forgási sebességét is, és a mosási hőmersékletet is. Aztán kb ennyi.
Nem tudom, nálatok mi lehet a gond, de nem hiszem, hogy akik nem felső kategóriából választanak, azoknak le kellene mondania a tiszta ruhák élményéről. Nem tudom, mondd meg Te, mi lehet a gond. Szívesen megnéznék egy vaktesztet is, ha ennyire egyértelmű a különbség. De hiszek Neked, ne érts félre, csak én máshol keresném a problémát.

Ami az olcsóságot illeti, a műszaki meghibásodások vélhetően előbb fognak megmutatkozni a belépő kategória esetén, ezen nincs is mit vitatkozni. Bár ha emlékszel, már említettem korábban ellenpéldának a 2010-ben használtan vásárolt Beko hűtőt, ami nyáron 50-60 fokban, télen meg -5-ben teljesített szolgálatot, és még mindig megy.

Piftuka #59402
Egyetértek. Az anyagi lehetőségek a legfőbb szempont, ami alapján választani kell. A jövő évre vonatkozó jókivánságaidat köszönöm, és viszont kívánom. Ennél csak jobb jöhet.
(Bár hogy őszinte legyek, nekem személyes problémáim nincsenek 2020-al, de a sok globális shit miatt, én is jobbat szeretnék jövőre, mindannyiunknak)

[ Szerkesztve ]

(#59407) Toobee válasza Donki Hóte (#59400) üzenetére


Toobee
veterán

Ez egy szar, nekünk is van a cégnél. Nem is melegít normálisan.

https://barbieripnk.hu/

(#59408) ribarszki válasza Dorian (#59405) üzenetére


ribarszki
őstag

Ez erő sarkítás. A belépő Miele mosógép most 236k. A vásárlók nagy átlaga nem 70ezres Bekot veszi, hanem 100-130k körül LG, Elux, stb gépeket. 100k Ft a különbség. Nekem ennyit megért egy megbízhatóbb, minőségibb, tovább javítható gép. Innen is lehet nézni.

Cafe Gene kávépörkölő eladó - hardverapró

(#59409) #48613632 válasza ribarszki (#59408) üzenetére


#48613632
törölt tag

Persze, de sokan nem céltudatosan vásárolnak, hanem tanácsért jönnek techfórumokba, ahol viszont szinte sosem ajánlanak belépő kategóriát, még akkor sem, ha az amúgy indokolt lenne.

(#59410) Csabroncka


Csabroncka
Topikgazda

A PH! lapcsalád nevében szeretnék minden kedves topiklakónknak sikerekben gazdag új esztendőt kívánni!

A fantasztikus 2020-as évet méltóképpen búcsúztatva ajánlom a bulizáshoz [link]

"in medias res"

(#59411) ribarszki válasza #48613632 (#59409) üzenetére


ribarszki
őstag

Amikor ki kellett dobni a Samsung mosogatógépet, mert 30k plusz munkadíj lett volna a javítás fűtőszálra, dühömben vettem egy 12 terítékes Beko gépet, akcióbban 55k-ért. Ennek pont most lesz 3 éve.
Szegény ritka kispórolt egy jószág. Nyeklik, csuklik, a kosár hajlik, a kerekek kiesnek a sínből, ha nekitámaszkodnék behorpadna, de meg kell hagyni, szépen mosogat. Viszont még max 2 évet adok neki.

Cafe Gene kávépörkölő eladó - hardverapró

(#59412) pjen válasza ribarszki (#59411) üzenetére


pjen
félisten

Akkor jó vétel volt.

(#59413) Zeki válasza ribarszki (#59408) üzenetére


Zeki
nagyúr

Pedig minden azon múlik, milyen vastag a pénztárcád.
Nekünk mikor meghalt a mosógépünk, semmi pénzünk sem volt. Anyósék fizették. Úgy, hogy nekik még a jó öreg keverőtárcsás gépük van, meg külön Hajdú centri.
Az asszony nem szeret gőzőlve vasalni, sima fémtalpas (gőzölős) vasalónk van.

(#59414) TeeJay válasza Dorian (#59405) üzenetére


TeeJay
félisten

Megnézem én 10 évesen mennyi trutyi van egy mosógépben. Inkább 6 évente veszek újat 100-ért mint 3x annyiért 15 évig használjam ugyanazt.

Mixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/

(#59415) ggeleven válasza ribarszki (#59408) üzenetére


ggeleven
őstag

Másnak is lehet, hogy megérné azt a plusz 100ast hosszú távon, de ha nincs miből kifizetni azt a 100ast, akkor az mindent felülír. Se Te, se más ne vegye ezt támadásnak ellenetek (akik egyszerű vásárló szemmel a high-endet ajánlják) vagy a minőség ellen, de a magyar valóság sokakat visszaránt a porba seperc alatt.
Avagy itt vagyok én is, mint 3. csoport. Nem azért nem veszek 250-es Miele gépet, mert nem engedhetem meg, hanem mert egyszerűen egy ütnivaló igáslóért/használati tárgyért (legyen az mosógép, porszívó, vasaló, bicikli, autó, bármi) van egy határ, aminél többet nem akarok rá szánni. Még akkor sem ha meg is értem és tudom, hogy nagyobb összegért jobbat/több funkciót kapok. Ezek szerint nagy szerencsém van, hogy évek óta megy (és elvezettel használjuk) a többeknél sz*r 30ezres Samsung mikró, az 50ezres Beko sütő, a 110ezres kombi mosó-szárító Whirlpool gép, 100ezres Indesit hűtő, a tizenezres Philips vasaló és a 27ezres Rowenta porszívó (újabban). Lehet érte igénytelennek mondani esetleg (sosem mondott senki ne értsetek félre) avagy kutyázni a gépeket, de ha jól működnek akkor viszont boldog vagyok/leszek, mert egy csomó pénz a zsebemben maradt. :))

Egy hülyénél nem lehetsz okosabb, szóval kár vitatkozni.

(#59416) Teaway válasza Csabroncka (#59410) üzenetére


Teaway
veterán

Utána meg Shake That! :K

Nincs itthon csokid??

(#59417) Donki Hóte válasza Piftuka (#59402) üzenetére


Donki Hóte
veterán

éppen az elromlott régi vasalója helyett akar újat venni, annak hiába ajánlgatjátok a 20-40 ezer forintos Philips gőzállomást helyette, mert "csak az a jó minőség", a többi pedig "ócska"

Ráadásul mindezt úgy ajánlgatják, hogy 50 hozzászólással előtte még azt mondták, hogy olyan nagyon szuper hőszivattyús szárítógépük van, ami annyira szépen szárít, hogy egyáltalán nincs is szükség vasalásra :P

Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.

(#59418) #48613632 válasza ribarszki (#59411) üzenetére


#48613632
törölt tag

Kerekek nekem is kiesnek a sinből. Illetve, a lehajló ajtó belső betétje van úgy kialakítva, hogy valamennyire vezeti az alsó kosarat (ha egyről beszélünk)
Plusz, a "menzás" mélytányérokkal sem tud mit kezdeni. A felső tányértartóba tudom úgy pakolni, hogy egy-egy helyet kihagyok közöttük. Igen, az ilyen jellegű problémák megvannak nálunk is, a mosogatógép esetén. Ezeket betudom az alsó tiernek. Remélem Mielenél, Boschnál, Neffnél ilyesmi nincs.

A mosógépnél viszont egyetlen apró nyüanszot vettem eddig csak észre, nevezetesen, ha száritó funkciót is használok, bizonyos esetekben, a ciklus végén, víz található az öblítős rekeszben. Ezt nem tudom mire vélni, semmi mechanika nincs ott, és "spricka" sincs felette. Igazból már ott elakadtam, hogy hogyan szedi ki az öblítőt a rekeszből.

Szóval elismerem, hogy ilyesmibe bele lehet futni belépő kat esetén, de nálunk ez még nem annyira tragikus probléma, hogy feljebb váltsunk minőségben.
Hosszú távon meg majd meglátjuk.

[ Szerkesztve ]

(#59419) Digitalpimp válasza Toobee (#59407) üzenetére


Digitalpimp
senior tag

A Samsung a mikróikkal nálam még 2002-ben leírta magát. Akkor eladtunk 300 db. Galantot (akkor 10E-ért a legolcsóbb akciós mikró volt) 1 rosszat hoztak vissza, a sokkal drágább és kevesebb darabszámú Samsungból meg 6 volt rossz. Mondjuk én nem is veszek belőle semmit.

"...a popszakmában sokminden fontosabb, mint maga a zene. Azt a legjobb kikapcsolni." Ford Fairlane kalandjai "Vihar előtti csend, nem jó itt senkinek, csak az a pár szemét érzi jól magát, aki a képernyőről felém integet, az a sok nagy magyar, az a sok jóbarát!" PiCsa

(#59420) nagylaci32 válasza #48613632 (#59418) üzenetére


nagylaci32
tag

"...Igazból már ott elakadtam, hogy hogyan szedi ki az öblítőt a rekeszből...."

Az öblítőt általában Pitagorasz-szifon elven engedik az üstbe a mosógépek. Nagyon elmés szerkezet, érdemes rákeresni "Pythagorean Siphon" kulcsszóra Youtubeon.

Nem láttam még kombinált mosó-szárítógépet, de ha az öblítős rekesze olyan, mint a hagyományos mosógépé, akkor kell lennie vízbevezetésnek felette.

(#59421) TeeJay válasza nagylaci32 (#59420) üzenetére


TeeJay
félisten

Ezt tudtam eddig is hogyha a maxon túl töltjük az öblítőt magától lemegy egyből és mire öblítésre kerül sor nem lesz anyag hozzá

Na de mosás végén miért van az öblítő adagolóban sima víz?
Direkt nyom hozzá a gép? Ilyenkor következő mosás előtt ki kell öntenem vagy fecskendővel kiszívom mert ha beleöntök kis öblítőt megint lemegy magától

Mixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/

(#59422) salapp válasza polonic (#59378) üzenetére


salapp
addikt

Ugyeee? Ez olyan, mint ha bazinagy OLED-et veszek, nem LG-t veszek, rohadt sokért. Vagy ha kastélyt építek, nem Kazincbarcika külsőn veszek hozzá telket, stb. Szóval: ésszel .-)

Cathrine Tate: -Computer says: nooo!

(#59423) ribarszki válasza salapp (#59422) üzenetére


ribarszki
őstag

Még jó, hogy bármilyen oledet veszel, LG-t veszel :DD

Cafe Gene kávépörkölő eladó - hardverapró

(#59424) Degeczi válasza ribarszki (#59423) üzenetére


Degeczi
nagyúr

De nem az van ráírva, ez a lényeg :D

(#59425) Gömbike válasza Piftuka (#59402) üzenetére


Gömbike
senior tag

Gondolom a fizetések, átlag jövedelmek mesterségesen alacsony tartása miatt nem a fórumlakók a hibásak :O Vagy lehet, hogy több stadion kellene ennek a tönkre rabolt országnak?

[ Szerkesztve ]

Akinek két bekezdésnél több van a memóriában, az látja a szomorú jelent.

(#59426) polonic válasza Piftuka (#59402) üzenetére


polonic
félisten

Szerintem én sosem ajánlottam Mielet olyan embernek, aki 100 ezer Ft-ot szán az adott gépre. De ha mégis, sajnálom, most már biztos nem teszem
Még ha volt is a smileyt oda tettem a mondat mellé. Vagy ha nem írt árkategóriát, akkor esetleg, úgy, hogy ha a keret megengedi, nézze meg azt is.
Itt ebben az esetben 999 fontért, ugyanazért a pénz mennyiségért ajánlottam egy Mielet egy Samsung helyett. Es szerintem tényleg nem kérdés, ha valaki 999 fontot ~ 400 ezer forintot szán egy mosógépre, az Miele legyen, nem Samsung.

[ Szerkesztve ]

(#59427) polonic válasza TeeJay (#59414) üzenetére


polonic
félisten

Én tisztítani szoktam a gépeket, nem csak a mostani Mieleket. Anyámnál is én intézem az LG mosógép tisztítását. Egyik sem büdös belülről, sem penész nincs bennük, az öblítő rekeszben sem, illatosak ellenben.
20 évesen is, ha elmennek reményem szerint, akkor is ilyen tiszták lesznek.
Én azokon csodálkozom, akik ezt a minimumot nem csinálják meg. És nem kell semmi komoly dologra gondolni. Trisós tisztítás, vízkő ellen citromsav, öblítő rekesz kimosva.

(#59428) fornettisuti


fornettisuti
veterán

Az, hogy pl. a Miele 400k arról nem a Miele tehet, hanem a gyenge forint.
Aki nem tud kiadni annyit érte, annak nem addig kell(ene) nyújtózkodni.
Nem kell kergetni a high top márkát mindenáron.
Az utóbbi par száz hsz.-ek után azt veszem észre, Miele-Elux-(Aeg), amik említésre kerülnek ajánlásban és Whirlpool, ami kb. elrettentés mosógép témában.

iPhone 13 - Apple Watch Series 7 - LG 65” QNED - Ryzen7 5800X - MSI RTX 3070 - 32GB Kingston HyperX Predator - 34" Iiyama - Redragon Surara Pro - A4Tech X7 - Voopoo Argus MT - Voopoo Argus Pod

(#59429) egykori válasza Donki Hóte (#59400) üzenetére


egykori
őstag

+1
Mi is kidobtunk egyet. Kirepedezett a belső réteg nem sokkal a garancia lejárta után.

[ Szerkesztve ]

(#59430) ribarszki válasza polonic (#59427) üzenetére


ribarszki
őstag

+1. Ugyan így tisztítom én is, Pollyval kiegészítve.

[ Szerkesztve ]

Cafe Gene kávépörkölő eladó - hardverapró

(#59431) Csabroncka válasza TeeJay (#59421) üzenetére


Csabroncka
Topikgazda

"Na de mosás végén miért van az öblítő adagolóban sima víz?
Direkt nyom hozzá a gép? Ilyenkor következő mosás előtt ki kell öntenem vagy fecskendővel kiszívom mert ha beleöntök kis öblítőt megint lemegy magától"

Mikor takarítottad ki utoljára a géped ? :B

Mivel nem tudom a típusát, lényegében csak annyit mondok, hogy forró vízzel az öblítő és mosószerrekeszt is mosd ki. A gép a mosószert/öblítőt is egyformán a programoknak megfelelően vízzel öblíti bele a dobba. Mosás után a folyékony mosószer és öblítő adagolónak tisztának kell lennie, illetve víz nem lehet bennük, mert az az öblítő szifon dugulását jelzi!

Remélem a tisztítási linket a jobb oldalon megtalálod (● Háztartási gépek karbantartása) ;)

[ Szerkesztve ]

"in medias res"

(#59432) BBéci válasza ribarszki (#59423) üzenetére


BBéci
titán

Csak a panel LG, de az legfeljebb felerészben határozza meg a képminőséget, a többiért a vezérlő elektronika felel. Az pedig LG-ből és Philipsből a leggyengébb.

Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!

(#59433) ribarszki válasza BBéci (#59432) üzenetére


ribarszki
őstag

Out of the box lehet, hogy a pana képe a legjobb, de én műszeresen bekalibrálom az oledemet, ISF Day és Night módra is, onnantól kezdve pedig...

[ Szerkesztve ]

Cafe Gene kávépörkölő eladó - hardverapró

(#59434) #48613632 válasza Csabroncka (#59431) üzenetére


#48613632
törölt tag

Nálunk sima mosóprogram után nincs gond, de bizonyos mosási programok végén ha szárítást is kapcsolok, akkor a végén lesz víz az öblítős tartályban. Az öblítő minden esetben rendben ürül.
Az én esetemben nem találtuk meg a logikát benne.
Tisztítani már tisztítottam, de nem szedtem szét, csak amennyire lehet. Fiókot kiszedtem, és kisfejű fogkefével végigdörzsöltem a tetejét, a befúvóknál.
Semmi nem változott.

(#59435) Aaron14


Aaron14
őstag

Sziasztok!

Édesanyámnak keresünk villanytűzhelyet kb. 100.000 Ft-ért. Van ebben a kategóriában best buy vagy elég nagy a szórás?

Rendszeresen süt-főz, eddig gázhoz volt szokva, de az évek alatt arra lett figyelmes, hogy egyre lassabban melegednek fel az ételek a tűzhelyen. Mondjuk egy régi Karancs tűzhelye van most, így nem biztos, hogy a gáz minősége romlott, de ettől függetlenlül inkább a villany felé húzunk.

Sony KD-55XF9005 - MacBook Pro M1 Pro 14” - iPhone 15 Pro 128GB

(#59436) Degeczi válasza Aaron14 (#59435) üzenetére


Degeczi
nagyúr

Elektromos hálózata alkalmas rá, föl van bővítve?

(#59437) Aaron14 válasza Degeczi (#59436) üzenetére


Aaron14
őstag

Ez egy jo kerdes. Ezt gondolom csak szakember tudja megallapitani. A haz 28 eve epult, ha ez esetleg mond valamit.

Sony KD-55XF9005 - MacBook Pro M1 Pro 14” - iPhone 15 Pro 128GB

(#59438) salapp válasza ribarszki (#59423) üzenetére


salapp
addikt

Tévhitek, az újévben is velünk maradtatok. :)

Cathrine Tate: -Computer says: nooo!

(#59439) Degeczi válasza Aaron14 (#59437) üzenetére


Degeczi
nagyúr

A biztosítószekrényt nézd meg, mekkora értékű megszakító van közvetlenül az óra után. Ha csak egyetlen 16A-es, akkor felejtős a villanytűzhely.

(#59440) TeeJay válasza Degeczi (#59439) üzenetére


TeeJay
félisten

2-es indukciósat elvisz ha nincs más nagyfogyasztó éppen, sőt a kettes indukciósból ha csak a nagyobbat használja az 2,3kW körül van turbó fokozat nélkül, azt pláne elbírja neki. Villanysütő is 2,2-2,4kW körül van ha jól emlékszem
Ügyesen beosztva 16-os megszakító 1-2órán át enged 18A-t is szóval beleférhet simán
Persze elég egy hajszárító vagy mikró vagy ilyenek és már karcos a dolog

Mixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/

(#59441) Orlin válasza TeeJay (#59440) üzenetére


Orlin
addikt

Nekem a villanyszerelő azt mondta,hogy másik vezeték kell majd a konyhába ,ha ilyen fogyasztóm lesz.
A sima ami a lakás nagy részében van nem is jó oda.

LENOVO IDEAPAD 5 Pro 16 - Ryzen 5 6600HS, 16, 1000 GB, 16GB, Radeon 660M Graphics, Win11

(#59442) haten válasza Orlin (#59441) üzenetére


haten
tag

Én is beszereztem egy bazi vastag "380"-as hosszabbítókábelt az indukcióshoz, aztán kíváncsiságból egyik nap kiszámoltam, csak 4 tized milliméterrel kell nagyobb átmérőjű. Az 1,5-ös 1,4 mm átmérőjű, a 2,5-ös meg 1,8 mm.

(#59443) Donki Hóte válasza haten (#59442) üzenetére


Donki Hóte
veterán

A szabvány szerint a 16 amperes áramhoz csak akkor kell a 2,5 nmm-es kábel, ha alu vezeték van a falban, ha réz vezeték megy a falban, akkor elvileg elég lenne az 1,5 nmm-es vezeték.

Viszont, ahogyan itt már korábban említették, egy 16 amperes kismegszakító a rajta lévő A, B, vagy C jelöléstől függően hosszabb-rövidebb ideig akár 17-19 amper áramot is az elektromos készülékre enged, azért a szabvány a 16 amperes kismegszakító használata esetén kötelezővé teszi a 2,5 nmm-es réz vezeték használatát.

Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.

(#59444) Dorian válasza Donki Hóte (#59443) üzenetére


Dorian
félisten

Nálam a ház 1,5-es rézzel van kábelezve, C16-os biztik vannak.
De ami új tápokat húzattam (2x klímáknak, 1x hifi-házimozi külön tápösvénynek) azt 2,5-es rézből csináltattam, viszont B10 kismegszakítókat rakott a villanyszerelő. Van ebben bármi logika, vagy csak az volt neki otthon? (A házba 1x32A jön be)

[ Szerkesztve ]

Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

(#59445) BBéci válasza ribarszki (#59433) üzenetére


BBéci
titán

A Panasonic és Sony OLED-eket ugyanúgy kalibrálni kell, és nem a színhelyességben van a fő előnyük, hanem a mozgásmegjelenítésben.
Hozzáértőket sosem érdekelte az out of the box képminőség.

[ Szerkesztve ]

Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!

(#59446) pjen válasza Dorian (#59444) üzenetére


pjen
félisten

Nincs.A C16 hoz egyértelműen 2,5mm réz tartozik.A B10 kismegszakítóhoz felesleges a 2,5mm réz, mondjuk baj nem lehet belőle.A klíma nem nagyfogyasztó viszont álltalában C kismegszakítóval szerelik, főleg a régebbieket.A hifi házimozi kombónak is bőven elég lett volna az 1,5mm vezeték.

(#59447) Csabroncka válasza Dorian (#59444) üzenetére


Csabroncka
Topikgazda

A biztosíték a vezetéket védi, az áramvédő kapcsoló az eszközt/meg az embert

"in medias res"

(#59448) Viki900120


Viki900120
újonc

Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni beépíthető mikró témában.
Samsung mikrót szeretnék Ikea felsőszekrénybe építeni, ezt a fajtát valaki tette felsőszekrénybe? Befér? Számok alapján elvileg igen, gyakorlatban? :F

https://m.emag.hu/samsung-beepitheto-mikrohullamu-suto-23-l-1200-w-grill-digitalis-kijelzo-rozsdamentes-acel-fg87sst-xeh/pd/DJTRQ2BBM/?cmpid=87173&gclid=CjwKCAiArbv_BRA8EiwAYGs23BY2rK2HYS3DXzKNN_SNo9dPN4_s996725ZG3QiOkeZN6aj7N9ogShoCj-EQAvD_BwE

Köszönöm, ha segít valaki!

(#59449) Aaron14 válasza Degeczi (#59439) üzenetére


Aaron14
őstag

Lefotóztam, mert egyáltalán nem értek hozzá. Annyit sikerült kiderítenem, hogy a konyhához tartozó megszakító a piros matricás középen. [kép]

Sony KD-55XF9005 - MacBook Pro M1 Pro 14” - iPhone 15 Pro 128GB

(#59450) Dorian válasza Csabroncka (#59447) üzenetére


Dorian
félisten

De eddig nem is volt szó áramvédő kapcsolóról. Az nálam 40A / 30mA-es.

Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Háztartási gépek (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.