Hirdetés

2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Háztartási gépek (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 02:30:44

LOGOUT.hu

Háztartási gépek
Ebben a topikban a háztartási kis- és nagygépek vásárláshoz, karbantartásához, kezeléséhez szükséges információkat, hozzászólásokat, hivatkozásokat találsz. Amennyiben kérdésedre nem találtál választ az összefoglalóban, esetleg a témához kapcsolódó anyagok között, természetesen (ha tudunk) szívesen válaszolunk.
>> A készülék tapasztalatokat erre találod <<

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#53701) buca84 válasza Elemental (#53695) üzenetére


buca84
őstag

Köszi!

(#53702) Dyingsoul válasza peppe79 (#53700) üzenetére


Dyingsoul
veterán

Köszi a választ!
Én sem találom az ábrákon sehol ezt a klipet. :(
Na most akkor tojjak rá, úgyis van rá 3 év garancia, vagy szedjem szét és keressem a helyét?
Azt mondod leszedhető az ajtó eleje anélkül, hogy a rugót ki kellene akasztanom? Mert akkor lehet adnék neki egy esélyt, arra gondoltam azért hogy fel ne csapódjon egy puha fát keresztül tennék az ajtó aljához vagy megkérek addig valakit tartsa meg az ajtót. Csak szét ne hulljon még valami a gépből.. .

[ Szerkesztve ]

- Szakmai kérdésekre privátban nem válaszolok, mivel másoknak is hasznos lehet. Erre való a szakmai fórum! -- YT: youtube.com/dyingsoulgaming -- FB: facebook.com/DyingsoulGaming/ Stream: http://twitch.tv/dyingsoul

(#53703) Dyingsoul válasza Dyingsoul (#53702) üzenetére


Dyingsoul
veterán

Van még egy kérdés a fejemben: ha szétszedem úgy szedjem szét, ahogy a srác a videóban? Kicsavarozom az ajtócsavarokat, megfogom közben az elejét, hogy ne essen le, majd felhajtom az ajtót és úgy vegyem le az elejét?

[ Szerkesztve ]

- Szakmai kérdésekre privátban nem válaszolok, mivel másoknak is hasznos lehet. Erre való a szakmai fórum! -- YT: youtube.com/dyingsoulgaming -- FB: facebook.com/DyingsoulGaming/ Stream: http://twitch.tv/dyingsoul

(#53704) arcsin válasza Dyingsoul (#53703) üzenetére


arcsin
senior tag

Nem tudom milyen órabérben dolgozol, de szerintem amennyi időt elcsesztél rá, annyiért már egy szakit is hívhattál volna, miközben dolgozol, csak annyi különbséggel hogy már rég kész lenne, anyuka meg mosogathatna a nagyvilágba.
Tényleg nem bántásból, de tényleg.

(#53705) Dyingsoul válasza arcsin (#53704) üzenetére


Dyingsoul
veterán

Felhívtam 3-at. Egyik sem ért rá. Az egyik azt mondta, hogy nem nagy kunszt meg tudjuk csinálni mi is. Volt egy mindenhez is értő, emberke ő másért jött hozzánk aztán hagyott itt tömítőanyagot meg csőfogót, pár szerszámot (pedig amúgy nekünk is vannak itthon ilyesmik de azt mondta ezek jobbak, mindegy) azt ígérte délután visszajön és segít betenni. Ez volt 3 nappal ezelőtt, azóta is várjuk, szerszámai itt vannak. Amennyi időt szaki kereséssel eltöltöttem, annyi idő alatt már rég megcsinálhattam volna... Errefelé ilyen kutyaütők vannak, na most ezzel mit lehet tenni? Semmit. Hívjam fel a fél internetet persze. Én meguntam a hitegetést, ezért is álltam neki. A konyhában állt 2 napig a mosogatógép, elég volt kerülgetni.

[ Szerkesztve ]

- Szakmai kérdésekre privátban nem válaszolok, mivel másoknak is hasznos lehet. Erre való a szakmai fórum! -- YT: youtube.com/dyingsoulgaming -- FB: facebook.com/DyingsoulGaming/ Stream: http://twitch.tv/dyingsoul

(#53706) mzso


mzso
veterán

Helló!
Próbált már valaki ilyen Freshpack Pro vákuumfóliázó csodát? Vajon megéri a 4000 forintot amibe kerül? :)

[ Szerkesztve ]

(#53707) Gömbike válasza mzso (#53706) üzenetére


Gömbike
senior tag

A valamire használható fóliázó ennek legalább a nyolcszorosa.

Ha a hűtőgép fagyasztójába akarod normálisan pakolni a fagyasztott élelmiszert, akkor a belépő szint minimum a Caso.

Ha szuvidálni akarsz, az nem ez a világ, még több.

Ezen szint alatt csak káromkodni fogsz.

Akinek két bekezdésnél több van a memóriában, az látja a szomorú jelent.

(#53708) JasL


JasL
senior tag

Sziasztok!

Hotpoint Ariston hűtőszekrényem megadta magát, pedig csak 5 éves!! Ez normális és vegyek újat, vagy valami tipikus hiba van Ha-oknál és olcsó javíttatni? Ez a típusa: [link] Árban is annyi volt kb amennyi oda van írva. Eléggé fáj a szivem érte, szerintem 5 évnél többet kellett volna bírnia. Kompresszora megállt, világit az ajtófény, de ennyi. Szerelő még nem látta, de nem tudom, egyáltalán érdemes-e javíttatni, maradványértéke tippre 70ezer ft lehet vagy annyi se, ha azt meghaladj a javitási költség, gondolom érdemesebb újat venni. Azért kérdezlek elsőkörben titeket, hogy ne kelljen feleslegesen bevizsgálási díjat fizetnem, ha nem érdemes foglalkozni vele jó eséllyel.

Szóval várom a véleményeket, köszi!

(#53709) pjen válasza JasL (#53708) üzenetére


pjen
félisten

Lehet csak a termosztát adta meg magát.Utána kéne keresned hol van a termó,álltalában,ha tekerős a tekerő alatt egy kapcsoló.Meg kéne próbálni a két bejövő vezetéket összezárni valami szigetelt drót darabbal.Mármint ahol fogod ott legyen szigetelt.

(#53710) JasL válasza pjen (#53709) üzenetére


JasL
senior tag

És ha összezárom és működik, akkor ez azt jelenti, hogy lehet így használni (és többet fogyaszt), vagy átmeneti megoldás és thermo csere kell? Milyen árban szokott mozogni egy ilyen termosztát?

(#53711) asdf_ válasza JasL (#53710) üzenetére


asdf_
veterán

Elso kanyarban azd deritsd ki, hogy amit a hutoterben csavarsz hofokallito, amogott egy termosztat van, vagy az csak egy jelado, es elektronikus vezerlesu a hutogeped, mert akkor ez utobbi lesz valoszinuleg, amire ujjal lehet mutogatni, mint hibaforras.

(#53712) JasL


JasL
senior tag

Ezen látszik valami hiba vagy ez így jó?

Egyébként nagyon szépen köszönök minden választ, nagyon hálás lennék ha sikerülne megjavitanom a segitségetekkel!

[ Szerkesztve ]

(#53713) pjen válasza JasL (#53710) üzenetére


pjen
félisten

Ha össze zárod és megy,ideiglenesen használhatod.Havernál ez volt a hiba,egy konektoros időzítővel használta:1 óra üzem 2 óra pihenő.5 K körül volt bele a termó.Az Orczy honlapján megtudod nézni mennyi,de ez csak tipp.

(#53714) fant0mi válasza JasL (#53712) üzenetére


fant0mi
addikt

Nem ez kell. Hanem kinyitod a hutoajtot es a fokozatallito "csavaro" mogott mi van, az az erdekes.

(#53715) JasL válasza pjen (#53713) üzenetére


JasL
senior tag

Így néz ki de nem tudom kihuzni a gombot. Van vmi trukkje?

(#53716) pjen válasza JasL (#53715) üzenetére


pjen
félisten

Nem tudom,lehet lejön a burkoattal komplett.

(#53717) JasL


JasL
senior tag

Akkor van egy másik és egyszerűbb kérdésem: van köztetek olyan, aki Várpalotára elvállalna kiszállással egy ilyen javítást? Vagy tudtok valakit a környéken aki megcsinálná? Nem várom ingyen, de ne mtalálok a környéken senkit, nem veszik fel a telefont vagy 3 hét múlva érnek rá :W
Életemben nem volt még hűtőgéphibám, azt se tudom hogy ilyenkor merre meg hogy kell keresni szakembert, sőt azt se tudom mi ennek a neve meg ki ért hozzá.. hűtő javító? :D

[ Szerkesztve ]

(#53718) asdf_ válasza JasL (#53715) üzenetére


asdf_
veterán

Oldalat, aljat nyomogasd a doboznak, es ugy huzd magad fele, kb. tutira bepattanos fule van, es egyben lejon az egesz. Huzni csak ovatosan, amikor mar latod, hogy mennyi kabel van mogotte es meddig huzhatod.

[ Szerkesztve ]

(#53719) JasL válasza asdf_ (#53718) üzenetére


JasL
senior tag

Oksa... és milyen szinű kábelt keressek vagy vastagságút? Mit keressek?

(#53720) asdf_ válasza JasL (#53719) üzenetére


asdf_
veterán

Első körben a legfontosabb, hogy itt 230V van, így ha semmi közöd a villanyszereléshez, akkor nem nyúlsz bele, mert esetleg meghalsz, annyit meg nem ér a dolog.

Leszeded a dobozt, és az a kérdés, hogy a tekerő mögött ilyet találsz-e (a feltekert cucc az ki van tekerve és hosszan benyúlik a gépbe):

alt="alt="" title=""" title="alt="" title="""

Ha ilyen van benne, akkor hagyományos termosztátos, így lehet próbálkozni fixre kötéssel, vagy kimérni, hogy működik-e egyáltalán a termosztát. Ebbe van dugva legalább 3 kábel (a földelésen kívül),, ha több, mert mondjuk erről megy a lecsatlakozás a világítás felé, akkor tudni kell melyik a "jövő" és a "menő" kábel, meg melyik a világításé.

[ Szerkesztve ]

(#53721) Paul64 válasza JasL (#53708) üzenetére


Paul64
tag

Sziasztok,
A leírás alapján total no-frost-os, tehát biztos, hogy van benne elektronika. Még az is lehet, hogy mikroprocesszor is. Lehet, hogy csak egy kondi, lehet, hogy sokkal komolyabb hibája van.

[ Szerkesztve ]

(#53722) JasL


JasL
senior tag

Igen, no frost-os. Értek az elektronikához, villanyszereléshez alapvető szinten mert informatikus vagyok és tanultunk egyetemen is meg van itthon pár doboz alkatrész meg arduinoval játszogattam, alkatrészeket megismerem.

Tehát ha jól értem, akkor a hagyományos hűtőgépnél a kompresszort egy potméter alapján egy termosztát nevű alkatrész vezérli ki-be kapcsolgatva, ez világos, így állítja be a hőt.

Na most viszont ha no frost-os, akkor ezek szerint van valami elektronika is, ami egy komolyabb szintű vezérlés. Ha elpukkant kondi lesz benne, és ki lehet szedni onnan a dolgokat ideiglenesen, akkor kondit ki tudom cserélni, van forrasztópákám meg értek is hozzá.

Tehát akkor azt mondjátok, hogy sokkal kevésbé a kompresszor lehet a hibás alkatrész és inkább a vezérlésre gyanakodtok, bármilyen legyen is az, thermos vagy elektronikás?

Annyit még tudok mondani, hogy mielőtt teljesen leállt, 2-3 napig lehetett hallani, hogy valami nem oké. Furcsa hangja kezdett lenni, így 3-at kerregett amikor próbált beindulni a kompresszor vagy köhögésre hasonlító hangja volt, de aztán ahelyett hogy "berúgta volna" a kompresszor motorját, nem indult el hanem csendben maradt. Néha sikerült neki és "berúgta" akkor hallani lehetett, hogy üzemel és normális hangja volt, de aztán 2-3 nap után ez megszűnt és már csak az ajtóvilágítás működik. Ezért gyanakodtam kompresszor beakadás problémára.

Ez segít problémát keresni?

(#53723) Paul64 válasza JasL (#53722) üzenetére


Paul64
tag

Először megkeresném az elektronikáját és alaposan átnézném, hátha van látható hiba. Ha szerencsés vagy, még hozzá is lehet férni. Ha még azt is meg tudnád rajta mérni, hogy a kompresszor felé kiadja-e az áramot, akkor még szerencsésebb vagy. Viszont a méricskélésnél legyél NAGYON óvatos, mert pl. ahhoz, hogy megnézd, hogy a kompresszor kap-e áramot, ahhoz feszültség alatt kell mérned és a 230 volt nagyot tud durranni, meg életveszélyes is. Lehet benne kiszáradt, vagy felpúposodott kondi, a nyák-ból kitört lábú alkatrész és ahogy írtad tönkrement kompresszor is. Nálam az ezeréves Whirpool-nál, az elektronika tápjában egy fólia kondenzátort kellett cserélni. Lehet még a motor indító kondija is.

(#53724) pjen válasza JasL (#53722) üzenetére


pjen
félisten

Régi lehel hűtők oldalán volt egy indìtó relé,ha ez beragadt,eltört a tengelye nem indult a komresszor.Egy golyóstóll betéttel lehetett javítani.Nézz körül a kompresszornál nincs e valamilyen indító relé.

(#53725) st6969


st6969
őstag

Üdv,
Fagyasztószekrényt keresek. Létezik ezekből keskenyebb változat? Ugyanis az ajtónyílás, amin be kellene férnie az 58cm :((
Fontos, hogy No Frost legyen. Nem számít, ha hangos, űrtartalomra 150l felett legyen, pénzben 200k alatt, de jobb lenne inkább olyan 150k környéke.
Köszi, ha tudtok segíteni.

(#53726) pjen válasza st6969 (#53725) üzenetére


pjen
félisten

Az ajtót aránylag egyszerűen le és fel lehet szerelni.Nélküle lényegesen keskenyebb.

(#53727) st6969 válasza pjen (#53726) üzenetére


st6969
őstag

Őszintén szólva, ebben reménykedem én is, de... a mélységi méret rendre ilyen 64, 67cm. Abból, ha levonom az ajtót, biztos, hogy kevesebb lesz, mint 58cm?
Szerintem megyek a Media Marktba...

(#53728) pjen válasza st6969 (#53727) üzenetére


pjen
félisten

Ma zárva van,szerintem.

(#53729) asdf_ válasza JasL (#53722) üzenetére


asdf_
veterán

Ha hangja volt, szenvedett, akkor nem a termosztat fele keresgelnek es onnan kiserleteznek elinditani, lehet, hogy az inditoreles resze fekudt el vagy maga a kompresszor. Ilyenkor a kompresszor oldalarol az inditoreles szerelek le, aztan a kompresszort direktben elinditani, hogy megadni neki a fofazist meg a segedfazist. Ehhez tudni kell a kompresszor labikiosztasat (ki lehet merni). de ehhez egy villannyal nem surun foglalkozo ember inkabb ne nyuljon szerintem.

[ Szerkesztve ]

(#53730) mzso válasza Gömbike (#53707) üzenetére


mzso
veterán

Ezzel nem sok mindent mondtál.

Ráadásul manapság az árnak 90%-ban semmi köze a minőséghez. Mert a drága dolgok is ugyanolyan silányak szoktak lenni mint az olcsóbbak. Rosszabb esetben ugyanaz más köntösben. Olyan is előfordul, hogy az olcsóbbak jobbak...

(#53731) Gömbike válasza mzso (#53730) üzenetére


Gömbike
senior tag

Mi elég sűrűn használunk fóliázó gépet.

Próbáltunk már egy párat, (29. éve főz rám a Zasszony) s bizony az alsó szegmens nem hozta az elvásainkat.

Az utóbbi években szuvidálni is szokott, ott nem lehet gyenge forrasztás.

Akinek két bekezdésnél több van a memóriában, az látja a szomorú jelent.

(#53732) JasL válasza asdf_ (#53729) üzenetére


JasL
senior tag

Az a durva, hogy nem foglalkoztam még hálózati feszültségekkel, de mérni tudnám meg értem is amit mondasz. Mit jelent hogy főfázis és segédfázis? Mármint nekem csak 1 fázisú a konnektorom van null meg fázis. Vagy az elektronika előállít 3 fázist?

Melyik az intítószerelék? És az a rézkuki micsoda a cső bemenetén?

[ Szerkesztve ]

(#53733) pjen válasza JasL (#53732) üzenetére


pjen
félisten

A kompresszor kialakításától függően indulhat segédfázissal.Az egyfázis nem képes forgó mozgást létrehozni,ezért kell valamilyen segéd fázis.Ez egy külön tekercs a motorban amit egy relé kapcsol.De lehet más ellenállású tekercs is.Ha a motor megindul a szlip már fenntartja a forgást.A lényeg,ha van a kompresszor oldalán egy dobozban egy relé nézd meg hogy bekapcsolásnál meghúz e.Ha nem rövid ideig segithetsz neki egy szigetelt csavarhúzóval.Vagy egy rövid ideig egy szigetelt dróttal zárd össze azt a két érintkezőt amit a relének kéne.Egyébként a Hotpointnak még márka szervize is van.

(#53734) JasL válasza pjen (#53733) üzenetére


JasL
senior tag

"Hotpointnak még márka szervize is van." - igen és 3 hetes csúszást ajánlottak javításra. Mondom nekik, és addig? Hát vegyek új hűtőt.. kössz, utána minek javítassam meg? Hát azt nem tudja... pff.

(#53735) pjen válasza JasL (#53734) üzenetére


pjen
félisten

Ez sz@r ügy.

(#53736) Csabroncka válasza JasL (#53734) üzenetére


Csabroncka
Topikgazda

Minden szét van esve, én 3 hónapja várok a bejárati ajtó át/be-építésre.... :(

"in medias res"

(#53737) st6969 válasza st6969 (#53727) üzenetére


st6969
őstag

Egyébként milyen márkát érdemes venni fagyasztószekrényből? Itt is igaz, hogy legyen minél több gari, a többi "nem számít"? Magamtól Electrolux esetleg Gorenje vonalon indulnék el.
Esetleg, ha van valakinek pár éve problémamentesen működő no frostos fagyasztószekrénye, megoszthatná a típusát (ill. hogy mekkora a mélysége ajtó nélkül).

(#53728) pjen
Az természetes, nem is ma gondoltam, talán hétvégén, ha eljutok. :N

(#53738) pjen válasza st6969 (#53737) üzenetére


pjen
félisten

A több éve működő fagyasztót már valószínűleg nem gyártják.

(#53739) poli27


poli27
veterán

Ajánlanátok valami jobb páramentesítőt hálószobába? Ár nem érdekel, de jó legyen és nagyon halk, sajnos ha bezárunk télen ablakot szobaajtót és úgy alszunk, akkor sok a pára és penészesedni kezd :S ha az ajtó nyitva akkor meg a fény zavar reggel :D Vettem próbaképpen egy 20k kategóriát másnap vissza is küldtem, mert olyan volt mintha egy fürészgép menne éjszaka :D

[ Szerkesztve ]

(#53740) pjen válasza poli27 (#53739) üzenetére


pjen
félisten

Sajnos ami ér is valamit az mind zajos.Ablakra kéne szellőző,mint a velux tetőtérin van.Szellőzik de a fény nem jön be.

(#53741) JasL válasza poli27 (#53739) üzenetére


JasL
senior tag

Trotec TTK 72E és felette. Sajnos nem halk, de amíg alszotok, nem is kell mennie, viszont a párával nagyon jól elbánik, nálam azóta nincs penész. Trotec nagyon komoly német cég ezen a téren (is). Szerintem sincs olyan, ami halk és hatásos, ez legalább a kettőből az egyiket jól tudja!

(#53742) balazs1956


balazs1956
senior tag

Sziasztok!

Van egy kb 10 éves Gorenje GVI6530-as mosogatógép.
Az a hiba jelentkezett, hogy a főmosás után nem akar továbblépni a következő programra, hanem végtelen ideig főmos.

Szeretném megkérdezni, hogy találkoztatok-e ilyen jellegű hibával, illetve gazdaságosan javítható-e?

Ha ajánlott szerelő van (Budapest), azt is szívesen elfogadom.

A segítségeteket előre is köszönöm szépen:

(#53743) Quartz51 válasza balazs1956 (#53742) üzenetére


Quartz51
tag

Ezt így messziről nehéz...
Vizet felmelegíti? Ha nem, akkor lehet hibás fűtés, vagy fűtésrelé, vagy elektronika...
Ha fűt, de nem érzékeli a hőfokot, akkor lehet hibás a hőfokjeladó, vagy az elektronika...
Első körben ezeket lehet megnézni. De lehet csak kontakthiba, vagy kábel vagy valami más....

(#53744) peppe79


peppe79
senior tag

Megérkezett az akciós, pirolítikus Bosch sütőnk. Made in Spain.
Egy picit gyászos ez a fekete szín, meg a hátulján a hajlatok érdekesen "gyűröttek" (gyárilag), de hát, valamit valamiért. Viszont van egy dolog, amit hiányolok: mindössze a rács és egy univerzális serpenyő a tartozéka, sütőtepsi sajnos nincs mellé. Gondolom, a gyári egy vagyonba kerülhet, de majd körbenézek.

https://kepkuldes.com/image/KkkPtu
https://kepkuldes.com/image/Kkkm07

(#53745) hodostamas


hodostamas
addikt

Múltkor téma volt hogy a mosogatógép nyitott ajtóval képes előre bukni.. nem hittem énse, mert a régi gép amit nemrég vitt el a tulaj egyáltalán nem akart előre bukni..

Na de az új electrolux. (esl4201lo). Nyitott ajtónál a legkisebb erőhatásra már bólint is előre. Fel is lett használva a rögzítő pántja mert annyira könnyű a gép hogy az ajtónyitásra is mozogna a helyén. (Airdry miatt nehezebb ki-be csukni)

(#53746) poli27 válasza peppe79 (#53744) üzenetére


poli27
veterán

Figyi ez egy beépített sütő, még jó hogy azt nem várod el, hogy fényezett legyen amit nem látsz :D

(#53747) peppe79 válasza hodostamas (#53745) üzenetére


peppe79
senior tag

Ugye hogy! A relatív könnyű súlyuk, és a súlyelosztásuk miatt, a többségük egész könnyedén képes előre bólintani. Ha az alsó kosárba bepakolsz 10-12 kg-nyi porcelán tányért, jénait stb; annyi már elég is neki.

(#53748) peppe79 válasza poli27 (#53746) üzenetére


peppe79
senior tag

Dehogy várom el. Amíg műkdödik, funkcionál, addig különösebben nem érdekel. Csak úgy egyszerűen, kíváncsi lettem volna rá, hogy milyen formapréssel, vagy technológiával sikerült ilyen "gyűrött" lemezt készíteni, amikor normál esetben, bármelyik kínai sufniüzem képes hibátlan darabokat előállítani. Az is lehet, hogy annyira elvékonyították a lemezt, hogy már csak így lehet hajlítani.

(#53749) Teaway válasza peppe79 (#53744) üzenetére


Teaway
veterán

Univerzális serpenyőnek nevezi a Bosch a magasított peremű tepsit?
Amit nekem adtak a Siemens-hez, az a rács, a magas peremű tepsi (serpenyő :)) ) és az alacsony peremű tepsi. Mindkettő használható a rács nélkül is. Ennyire nem lehet fukar a Bosch, hogy lespórolja a tepsit...

Nincs itthon csokid??

(#53750) Teaway válasza hodostamas (#53745) üzenetére


Teaway
veterán

Az nem semmi, hogy már az ellensúlyt is lehagyják! Az enyémben legalább 10 kg zsákolt zúzottkő van a tető hátsó részén. Igaz, az egy sokéves Siemens.

Nincs itthon csokid??

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Háztartási gépek (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.