Hirdetés

2024. március 29., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Háztartási gépek (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 02:30:44

LOGOUT.hu

Háztartási gépek
Ebben a topikban a háztartási kis- és nagygépek vásárláshoz, karbantartásához, kezeléséhez szükséges információkat, hozzászólásokat, hivatkozásokat találsz. Amennyiben kérdésedre nem találtál választ az összefoglalóban, esetleg a témához kapcsolódó anyagok között, természetesen (ha tudunk) szívesen válaszolunk.
>> A készülék tapasztalatokat erre találod <<

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#49351) #94529552 válasza idegen lény (#49348) üzenetére


#94529552
törölt tag

Ezt találtam fém kannást. De az üvegnek se szabad szét robbanni, ha nem sokkoljuk a forró kannát hideggel, vagy fordítva.

(#49352) #94529552 válasza idegen lény (#49348) üzenetére


#94529552
törölt tag

Vagy itt is ugyanaz.

[ Szerkesztve ]

(#49353) mzso


mzso
veterán

Helló!

Az vajon normális ha folyamatosan jelenetős ilyen sercegő/sistergő, vagy milyen hangot ad egy inverteres Panasonic mikró? Vagy lehet hogy valami alkatrész rezeg aminek nem kéne?

(#49354) hodostamas válasza LógaGéza (#49350) üzenetére


hodostamas
addikt

sztem én voltam. Szűrő már megjött, sima pc-s 5mm-es vastag szűrő. kérdés a szárítógépnek a melege nem-e túl sok neki?

(#49355) Hauptmann


Hauptmann
addikt

Szó volt itt a HEPA szűrőről. Akkor a moshatót felejtsem el? Lassan aktuális lesz a szűrő cseréje nálam, és ha felesleges a mosható, megvenném a nem moshatót.

(#49356) peppe79 válasza pjen (#49349) üzenetére


peppe79
senior tag

A lehetőség bárki számára adott, ki kell próbálni. Hiába a 2kW-os fűtőbetét, és az olaj, ami egyébként elég jól tartaná a hőmérsékletét...sajnos az a pár kilogrammnyi fém, a kevéske fűtőközeggel, baromira nem tartja a meleget (mivel nem is tárol szinte semmi hőt). Ezeknél lényegében csak a - relatív - biztonságos használaton van a hangsúly.
A "békebeli" olajradiátoroknál azonban, a kellő mennyiségű olaj egyenletesen adja le a hőt az öntöttvas bordáknak. Egy 7-14 kg-os olajradiátor össze sem hasonlítható egy 50-60 kg-os öntöttvas társával.

(#49357) pjen válasza peppe79 (#49356) üzenetére


pjen
félisten

Valóban a lehetőség adott.Kapcsolj be egy mostani 10 kilógramos és egy békebeli 50 kilógramos olajradiátort.A 10 kilós 2 perc múlva forró, az 50 kilós negyedóra múlva is csak langyos.Ha valóban ígazad lenne megalkotnád az örökmozgót.Egyébként pont ezért lehet kapni különböző tag számú olajradit,azonos elektromos teljesítménnyel.Aki azt szereti,hogy gyosan felmelegedjen és forró legyen az 6 tagosat vesz.Aki inkább a lassú lassú egyenletes hőleadást keresi annak a 14 tagos a megfelelő.A komfort érzeted változik.

(#49358) pjen válasza peppe79 (#49356) üzenetére


pjen
félisten

Nagyon jó példa erre a cserép kályha.Volt egy nagy kályhánk két szoba közé építve a közfalba.Az egész család melózott,aki először haza ért begyújtótt megrakta szénnel aztán órákig fáztunk mellette.Estére átmelegedett, hajnalban még 30 fok volt.Délutánra megint hideg.Kidobtuk,olajkályha lett helyette.Hazamentem meggyújtottam 10 perc és okádta a meleget,lefekvéskor elzártam.

(#49359) peppe79 válasza pjen (#49357) üzenetére


peppe79
senior tag

Akinek az számít, hogy bekapcsolást követően, rövid idejű üzem alatt, lehetőség szerint minél gyorsabban felfűtsön, az eleve nem olajradiátort vásárol. 2 perc alatt egyik sem lesz forró. Nincs most kéznél a régi olajradiátorunk, apáméknál van valahol a garázsukban. Ha valóban kíváncsi vagy rá, előbányászom, és rámérek infrahőmérővel. Az biztos, hogy valamivel lassabban éri el a max hőfokot, de onnantól kezdve, hogy már nem "nulláról" kell rásegíteni, sokkal hatékonyabb, mint egy mai lemezből hajtogatott olajradiátor. Az olyan régi hőtárolós kályhák, mint az Elekthermax, meg aztán pláne.

"Aki azt szereti,hogy gyosan felmelegedjen és forró legyen az 6 tagosat vesz.Aki inkább a lassú lassú egyenletes hőleadást keresi annak a 14 tagos a megfelelő."

Erre az állításra itt egy érdekes összehasonlítás:
https://www.youtube.com/watch?v=0xsBSVgX8H4
Mindkettő 9 tagos radiátor, mindkettő 2kW-os.

(#49360) pjen válasza peppe79 (#49359) üzenetére


pjen
félisten

Figyelj, ha ez úgy működne ahogy szeretnéd akkor egy határ után már nem is kellene bele fűtő test.Az infra hőmérőről pedig annyi,hogy nagyon nem mindegy,hogy mit mérsz.Kis műanyag üzemben melózom.Hoztak egy újj fényes kereszt fejet.Egyik vége az extrúder csiga házhoz,a másik vége a törőhöz és a szerszámhoz csatlakozik.Az infra hőmérő és nem csak egy a csiga ház csatlakozásnál 190 fokot a keresztfej fényes felületén 80 fokot a törőn és szerszámon megint 190 fokot mutatott.Azonos beállítások mellett.Levettem a kereszt fejet,rámértem belül ahol nem fényes,szintén 190 fok.Ennyit a hőmérőről.

(#49361) Csabroncka válasza peppe79 (#49359) üzenetére


Csabroncka
Topikgazda

Azért a manapság már az olajradiátor elég elavultnak számít! Modern elektromos fűtőtestek, vagy inverteres klíma mellett.

"in medias res"

(#49362) peppe79 válasza pjen (#49360) üzenetére


peppe79
senior tag

Ha megnézed a videót, a srác sem egy adott ponton mérte a hőmérsékletet, hanem a radiátor különböző részein. Van ilyen infrás hőmérőm, tudom, hogy amúgy sem a legpontosabb. De a videó készítőjének vélhetően nem is ez volt a célja, hanem inkább annak a szemléltetése, hogy a két elvileg azonos felépítésű olajradiátor másképpen "reagál".

(#49363) peppe79 válasza Csabroncka (#49361) üzenetére


peppe79
senior tag

Ezt egy percig sem vitatom. Nem is ajánlottam itt senkinek, és mi sem használunk ilyet már évtizedek óta. :)
Csak arra akartam rávilágítani, a mostani agyonkönnyített vackok még annyit sem érnek, mint anno a csehszlovák ipar termékei.

(#49364) albiosz


albiosz
senior tag

Sziasztok!

Elmerült valaki az LG hűtők számozásának lelki világában? Pl. LG GBB72PZEFN
Melyik betű/szám mit jelent vajon?

No frost és alulfagyasztós kellene, 60 körüli széles. Vagy tökmindegy, csak döntsük el, hogy A++ vagy A+++ és milyen belső polcok kellenek?

Más márkában nem találok max 200,000 HUF-ig halkabbat és invertereset. Van egyébként?

(#49365) pjen válasza peppe79 (#49362) üzenetére


pjen
félisten

Persze másképp reagál amíg be nem áll egy hőegyensúly.De adott fűtőtest adott feszültségen azonos hőt termel.Az, hogy ez egy nagy langyos,vagy így kisebb forró felületen adódik le gyakorlatilag mindegy.Kinek mi az igénye.

(#49366) polonic válasza albiosz (#49364) üzenetére


polonic
félisten

Vedd meg ezt. Jó hűtő.
Bár hosszútávú tapasztalat még nincs vele.

(#49367) BigBear válasza pjen (#49358) üzenetére


BigBear
senior tag

Nagyszerű példa arra, hogyan NE használjunk cserépkályhát. Pont ellenkezőleg: reggel megrak, parázsnál elzár. Azt nem hiszem, hogy nincs ennyi idő rá. Amíg összekészül az ember, simán megvan. Így du még meleg a lakás. Ha kell, estefelé még egyszer megrak és reggel még parázs van, így nem kell gyújtogatni se.

[ Szerkesztve ]

(#49368) BBéci válasza albiosz (#49364) üzenetére


BBéci
titán

A +-ok sokkal kevésbé fontosak, mint a használhatóság, tehát a szélesség és a polcok, azok elhelyezhetősége. Ha később derül ki, hogy ezek nem passzolnak a szokásaitokhoz, az óriási szívás.
Amikor megfordult a fejünkben a hűtőgép csere, elsődleges szempont az űrtartalom volt. Mindenképpen legalább 170 literes fagyasztórész kellett, mert akkora volt a régi és néha irtó nehezen, "cipőkanállal" fértek bele a megvásárolt élelmiszerek. A 190 literes normál űrtartalomnál pedig feltétlenül jóval nagyobbat akartunk, mert folyamatosan kicsinek bizonyult, télen a bejárati ajtó elé tettük a nagyobb edényeket, fazekat, cseréptálat. Első gondolat az átlagos side by side volt, mert csak azok nyújtották a kellő literszámot. Aztán személyesen alaposan megvizsgálva a kiszemelt Samsungokat, rájöttünk, hogy inkább vissza-, mint előrelépés lenne a rekeszek/polcok keskenysége miatt. Így lett négyajtósunk, az eredetileg rászánt összeg duplájáért.

Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!

(#49369) BBéci válasza BigBear (#49367) üzenetére


BBéci
titán

"reggel megrak, parázsnál elzár"
Ezt nem értem. Cserépkályhás lakásban nőttem fel, anyámék új házában, ahol 2000-óta laknak szintén üzemel egy, tehát ismerem a működésüket.

Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!

(#49370) BigBear válasza BBéci (#49369) üzenetére


BigBear
senior tag

Mármint mikor leégett a cucc, nem lángol semmi. Akkor lezárod. Nuku levegő.

[ Szerkesztve ]

(#49371) albiosz válasza polonic (#49366) üzenetére


albiosz
senior tag

Nekem is tetszik. Bátyámnak is ilyesmi LG van, kb. 2 éve vette, szereti.

(#49368) BBéci: Én is arra jutottam, hogy nem a +-ok döntenek majd. Évi 61 kWh van a ++ és a +++ között, az semmi. Viszont a drágább belső kialakítása szimpatikus: borhűtő, összecsukható polc stb. Olvastam amúgy a kálváriád, szerencsére nekünk bőven elég egy 60 széles is, jelenleg jóval kisebb van.

(#49372) st6969


st6969
őstag

De miért írtok dőlt betűvel? :))

Egyébként szerintem a parázsnál jóval hamarabb elzárod a levegőt, hogy sokkal tovább égjen, kisebb lángon. Mondom ezt ezen a téren teljesen tapasztalatlanként, csak most "nyaraltunk" épp Borsodban, ahol ilyen fűtés volt, és kértem egy gyorstalpalót (furán is néztek, hogyhogy nem tudok begyújtani?!) :D

(#49373) BigBear válasza st6969 (#49372) üzenetére


BigBear
senior tag

Fene tudja, nem háztartási gép, csak előjött a téma. Égés mellett nem szabad lezárni, mert lehet belőle pukk. A fagáz nem viccel.

(#49374) idegen lény válasza #94529552 (#49351) üzenetére


idegen lény
őstag

Szerintem a vízkőtől robbantak szét. Köszi, de ez sokkal drágább, sokkal több a fogyasztása, feleslegesen sok kávét főz egy személynek, macerásabb elmosni, valószínűleg nagyobb is, szerintem lassabb is, talán hangosabb is, ráadásul Philips. Viszont az Árukeresős linket köszönöm, mert a Clatronic KA 3356 talán még jobb vételnek tűnik.

[ Szerkesztve ]

AVerMedia Game Capture HD C281 játékfelvevő olcsón eladó! Xbox360, PS3 és Wii játékokhoz! Pesten házhoz viszem!

(#49375) pjen válasza BigBear (#49367) üzenetére


pjen
félisten

Lehet,hogy Te szeretsz azért másfél órával korábban kelni,én nem.Hamuzni mikor hamuzol?Hosszú évekig reggel hatra jártam melózni,fél ötkor keltem,fogmosás,KV főzés,pár falat reggeli.Az öt órás buszon rajta voltam.Délután haza értem,első dolgom volt meggyújtani az olajkályhát,mire átöltöztem már kiválóan melegített.Ami lényeges este elzártam kellemesen hűvös szobában alhattam.

(#49376) idegen lény válasza idegen lény (#49374) üzenetére


idegen lény
őstag

Helyesbítek: a Clatronic sem jobb vétel a szállítási költséget is belekalkulálva. Én a cserépkályhában a legjobban a favágást szerettem. Meg a begyújtás is hangulatos volt. Várat építeni a fadarabokból, és alágyújtani papírral. Imádtam gyerekként, meg piromán is vagyok.

[ Szerkesztve ]

AVerMedia Game Capture HD C281 játékfelvevő olcsón eladó! Xbox360, PS3 és Wii játékokhoz! Pesten házhoz viszem!

(#49377) BigBear válasza pjen (#49375) üzenetére


BigBear
senior tag

Heti 1, max 2 hamuzás. Ezt lehet du. is. Reggel nekem kb. 1 óra elkészülni, ebből kályha 2x5 perc, így du. még tuti meleg van otthon.

(#49378) pjen válasza BigBear (#49377) üzenetére


pjen
félisten

Mivel tüzelsz abban a kályhában?Mekkora szobát fűt? Mit jelent neked a meleg?Mekkora hamus van benne?

(#49379) Hauptmann válasza BigBear (#49373) üzenetére


Hauptmann
addikt

Én is úgy tudom, hogy égés mellett nem szabad lezárni a levegő útját teljesen, legfeljebb kicsit csökkenteni. Ha már csak parázs van, akkor lehet elzárni teljesen a levegő útját.

[ Szerkesztve ]

(#49380) Golota válasza Golota (#49315) üzenetére


Golota
aktív tag

Sziasztok! Erre esetleg tipp? Köszönöm.

(#49381) idegen lény


idegen lény
őstag

Csak kíváncsiságból kérdezem, hogy ezek az adatok porszívónál mit jelentenek:
Készüléktömeg szívási tartozékok nélkül, a készüléktesten kívül: 4,3 kg
Bruttó súly (kg): 5,5 kg
Nettó súly (kg): 5,9 kg

AVerMedia Game Capture HD C281 játékfelvevő olcsón eladó! Xbox360, PS3 és Wii játékokhoz! Pesten házhoz viszem!

(#49382) Orlin


Orlin
addikt

Sziasztok!

Van ilyen függeszték lámpánk.Ezt írják: 1x60W.
Mi van,ha nagyobb teljesítményű izzót veszek bele?A folyosónkon is van,de az régebbi ott azt sem tudom mekkora kellhet bele.Talán kerámia izzó foglalat lehet bennük...
Szóval az lenne a kérdésem,hogy általánosságba milyen probléma lehet,ha nagyobb teljesítményű izzó kerül ezekbe,mint amit írnak.

Köszönöm!

LENOVO IDEAPAD 5 Pro 16 - Ryzen 5 6600HS, 16, 1000 GB, 16GB, Radeon 660M Graphics, Win11

(#49383) Met válasza Orlin (#49382) üzenetére


Met
nagyúr

Ledeset tehetsz bele nagyobbat.

"If in doubt, flat out!" Colin McRae

(#49384) pjen válasza Orlin (#49382) üzenetére


pjen
félisten

Normál égővel,szép lassan szét ég a foglalat.Nem birja a meleget.

(#49385) asdf_ válasza idegen lény (#49381) üzenetére


asdf_
veterán

Az elso a porszivokeszulek sulya, a masodik a porszivo+minden szirszar, amit adnak hozza, a harmadik pedig az elozoek + csomagolas. A felsorolasban a netto brutto el van kefelve, forditva irtak, mint kellett volna.

(#49386) idegen lény válasza asdf_ (#49385) üzenetére


idegen lény
őstag

:R Na ez az, ezt nem értettem, hogy a nettó hogyan lehet nagyobb a bruttónál. És mi az "a készüléktesten kívül"? Vagy csak hülyén van megfogalmazva?

[ Szerkesztve ]

AVerMedia Game Capture HD C281 játékfelvevő olcsón eladó! Xbox360, PS3 és Wii játékokhoz! Pesten házhoz viszem!

(#49387) rasotamas


rasotamas
veterán

Sziasztok! Besz*rt a huszonharminc éves fagyasztóládánk és kéne venünk egy másikat. Nem nagyon tudom, milyen szempontok alapján kellene választani. Az energiaosztály jó támpont lehet a falvastagságra, de azért adhat némi teret a trükközésre. Azért azt nem akarom hogy 4 nap alatt fagyjon meg benne valami mert annyira takarékos, inkább a hőszigetelő fal vastagsága legyen nagy, meg legyen sok gari, várható hosszú élettartam kellene.
Ja nézegettem ,nagyon kevés méret lenne jó, sajnos a 3-400 literesek 128-150 centi hosszúak, nekünk 104 centis van, 110ig beférne tehát inkább 250-300 literes kategória férne bele pl Whirlpool WHM 25112 vagy Zanussi ZFC31400

https://tinyurl.com/rasoapro

(#49388) LazacX


LazacX
tag

Sziasztok! Beko dfn28422x mosogatógép “szervizmenüjében” (P+ + időzítő) mit jelent az “L” menü? Ott állítható be 4 dolog, öblítő adagolás, só adagolás, automatikus kombinált tabletta érzékelés, a negyediket nem tudom, a használatiban sem találom.

(#49389) BigBear válasza pjen (#49378) üzenetére


BigBear
senior tag

Csak fával. Száraz keményfa. A lakás kb. 85-90 nm, az alsó szint egybe (~40-45), ill. ott a fürdő, ahova belóg a sarka. 2 ajtós a kályha, azaz van alsó hamutér. Heti 1-2 normál méretű fémvödör a hamu. A meleg - köszönhetően a páromnak - sokszor extrém meleg. Kb. 5-6 m3 fa / év. Egyhe időben klíma, illetve az emeleten is van egy klíma kiegészítésnek, mert sajnos nincs szigetelve a ház, így elmegy a meleg, nem fűti be a kályha az emeleti 2 kis szobát eléggé.

(#49390) LazacX válasza handrash (#49288) üzenetére


LazacX
tag

Tudni nem tudom. De úgy gondolom: A teflont tönkreteszi az agresszív mosogatószer. Az öntöttvas rozsdásodik hosszan tartó vizes környezetben. Az alumínium evőeszközből oldódhat ki fém. Az éles kést nem tudom, én be szoktam rakni. Talán azért, nehogy a kosarat elvágja, ahogy a nagynyomású vízsugár mozgatja.

(#49391) Fr3eWar


Fr3eWar
őstag

Indukciós főzőlapra milyen edénykészletet használtok?
Rendelnék egy szettet, de Amazon-os értékelések alapján sem egyszerű megfelelőt választani, WMF, Fissler, Zwilling van eddig képben.

(#49392) pjen válasza Fr3eWar (#49391) üzenetére


pjen
félisten

Amit fog a mágnes az biztos jó.Nekünk Tefal edények vannak.Az aljára rá is van írva,gáz electric,indukcion.

(#49393) polonic válasza Fr3eWar (#49391) üzenetére


polonic
félisten

WMF nagyon jó. Nem csalódtam benne. Csak undorítóan drága. Szerencsére akciósan vettük őket.

(#49394) z123456789


z123456789
addikt

Sziasztok!
30-44 m2-es, helyiségbe szeretnék páramentesítőt venni. Korábban egy barátom kölcsön adott egy Trotek gépet, ami 100 m2-re volt elegendő. Nem tudom a pontos típust, de igazából tetszett, hogy ágyúval támadtam hangyára, és frankón kordában tudtam tartani a párásodást. Idénre szeretnék egyet venni. Ami tetszett a gépben, hogy be tudtam állítani a kívánt értéket, majd ott automatikusan kikapcsolt. Lényegében ennyi kívánságom lenne a géppel kapcsolatban, vagy hogy időzíthető legyen. Azt sem bánnám ha meg lehetne mellette maradni, de ha időzítős, akkor nem lényeg. Láttam, hogy Aldisat ajánlottátok korábban, azt nem hiszem hogy találok már. Trotekből, vagy más márkából van ajánlott?

Előre is köszönöm. :R

(#49395) Fr3eWar válasza polonic (#49393) üzenetére


Fr3eWar
őstag

Németországban abszolút nem vészes az áruk, 100€ körül vannak az 5 részes szettek.

(#49396) polonic válasza Fr3eWar (#49395) üzenetére


polonic
félisten

Arra rámegyek én is. Kellene még pár edény. Amazon.de már szállít ide is, ha jól tudom, igaz?
Linked van?

(#49397) peppe79 válasza Fr3eWar (#49391) üzenetére


peppe79
senior tag

Nálunk a többfunkciós fogóval ellátott Tescoma ultima vált be. Piszok drága volt, de nem bántuk meg. A legjobban az tetszik, hogy főzés közben nem kell a fedőt ide-oda pakolászgatni, egyszerűen csak kitámasztom az edényfogóba.

(#49398) peppe79 válasza z123456789 (#49394) üzenetére


peppe79
senior tag

Ha időzítés alatt a kikapcsolást érted, az lényegében bármelyik páramentesítővel megoldható, csak egy időzítős dugalj kell hozzá.

Arra figyelj, hogy valóban van olyan készülék, amelyik az adott páratartalmat elérve kikapcsol, de valamelyiknél a ventilátor tovább megy, valamelyiknél meg a venti is lekapcsol.

(#49399) z123456789 válasza peppe79 (#49398) üzenetére


z123456789
addikt

Tényleg, ezt haverom is mondta. És ennek mi az értelme? Mármint én olyat szeretnék, ami leáll teljesen.

(#49400) BB9000 válasza z123456789 (#49394) üzenetére


BB9000
senior tag

Trotec TP TTK 75E ez "csak" 45 mn-ig ajánlott. A kapacitása pont neked való, de nincs időzítője.
Trotec TP TTK 95e a nagyobb tesója. Ez már időzítős. Kb 25 ezerrel drágább. Holnapután talán lesz valami akció a blackfriday miatt. 20%-ot láttam.

[ Szerkesztve ]

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Háztartási gépek (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.