Hirdetés

2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Háztartási gépek (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 02:30:44

LOGOUT.hu

Háztartási gépek
Ebben a topikban a háztartási kis- és nagygépek vásárláshoz, karbantartásához, kezeléséhez szükséges információkat, hozzászólásokat, hivatkozásokat találsz. Amennyiben kérdésedre nem találtál választ az összefoglalóban, esetleg a témához kapcsolódó anyagok között, természetesen (ha tudunk) szívesen válaszolunk.
>> A készülék tapasztalatokat erre találod <<

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#40039) peppe79 válasza #40553216 (#40037) üzenetére


peppe79
senior tag

Hiába ugyanúgy forró levegőt keringtetnek, a kialakításukból adódóan azért vannak különbségek. Gondolj csak például a halfőző bográcsokra: a szegedi halászlét keskeny fenekű, felfelé szélesedő gulyásbográcsban, a bajait meg széles és laposabb fenekű, felfelé szűkülő bográcsban készítik. Mindkettőt szabad tűzön használjuk, mégis eltérnek egymástól: az előbbiben jobban forr illetve párolog a halászlé, így sűrűbb lesz; a másikban meg a jobb hőntartás miatt hosszabb ideig, kisebb párolgás mellett készülhet a hallé. Eltérnek, pedig itt csak két "vasdarabról" van szó. Valahogy így kell elképzelni a sütők közti különbséget is.

A légkeveréses sütőnél, alul és/vagy felül helyezkedik el a fűtőszál, és egy nagyobbacska ventilátor biztosítja a forró levegő egyenletes eloszlását a szögletes, ~70 literes sütőtérben.
A forrólevegős sütők annyiban különböznek, hogy azoknál többnyire csak felül van fűtőszál, a "sütőtér" jóval kisebb, és általában tojásdad formájúak, így jobban megtartják a hőt. A kisebb méret miatt intenzívebb, és közvetlenebb a forró levegő áramlása, viszont segítség nélkül nem képes teljes egészében átjárni az ételt, így néha ki kell emelni a tálcát, és összerázni, hogy egyenlesebben süssön. Bár a végeredmény szempontjából nem teljesen ugyanaz, de ez a sütő áll közelebb a megszokott, otthoni légkeveréses villanysütőkhöz.

Aztán vannak még a forgólapátos, forrólevegős sütők. Én ezt mondanám a legjobb konstrukciónak; mivel itt egy forgólapát biztosítja, hogy sütés közben az étel minden egyes része egyenletesen átsüljön. Emiatt aztán a program lefutásáig nyugodtan magára lehet hagyni. Itthon a két legismertebb ilyen sütő a Tefal Actifry és a Delonghi Multifry. Kialakításukban mindkettő eltér a tojásdad formájú forrólevegős sütőktől.
A Tefalnál Actifry-nál egy keskeny fűtőbetéten keresztül, 45 fokos szögben áramlik be a forró levegő. A korábbi típusokon még nem lehetett állítani a hőfokot, azok csak fix 170 fokos hőmérsékleten sütöttek. Az új Actifry Genius sütőkön viszont már van hőfokszabályzó is.
A Delonghi Multifry-nál felül egy ventilátorral ellátott fűtőszál van, illetve némelyik típusban alulra is került egy kisebb teljesítményű, ventilátor nélküli fűtőszál. A hőmérséklet variálható rajta. Egyesek szerint egy fokkal ízletesebben készíti el az ételeket, mint a Tefal Actifry. Én ennek ellenére újra az Actifry mellett döntöttem (a korábbi ~10 év után elhalálozott), mivel eddig is elégedett voltam vele elégedve, illetve ehhez könnyebben biztosított az alkatrész utánpótlás. A légkeveréses sütőhöz képest én jobbnak találom az Actifry-t, és mivel gyorsabban átmelegszik, a melegszendvicseket is inkább ebben készítem.

[ Szerkesztve ]

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Háztartási gépek (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.