Hirdetés

2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Háztartási gépek (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 02:30:44

LOGOUT.hu

Háztartási gépek
Ebben a topikban a háztartási kis- és nagygépek vásárláshoz, karbantartásához, kezeléséhez szükséges információkat, hozzászólásokat, hivatkozásokat találsz. Amennyiben kérdésedre nem találtál választ az összefoglalóban, esetleg a témához kapcsolódó anyagok között, természetesen (ha tudunk) szívesen válaszolunk.
>> A készülék tapasztalatokat erre találod <<

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#37351) pjen válasza Elemental (#37349) üzenetére


pjen
félisten

Én biztos nem használnám,főzésnél a zsiros gőzt is össze gyűjti.Legalábbis nálunk az egyik klímából egy vödörbe folyik a víz,hát időnként furcsa tud lenni.

Libidec:azért az NF kényelmes tud lenni,egy deka jég nincs semmin.

[ Szerkesztve ]

(#37352) havri1 válasza Digitalpimp (#37335) üzenetére


havri1
félisten

Öcsém Németbe lakik, oda ingyenes a szállítás a szűrőből és a zsákból is. Rendeltem, biztos ami biztos.

havri

(#37357) blattida válasza #94529552 (#37344) üzenetére


blattida
nagyúr

Egy inverteres dd motor előállítási költsége jóval kisebb, mint a hagyományos kommutátorosé (ahogy pjen is írta), ha meg a többi részt is nézzük (nincs szíj, nincs szíjtárcsa, nincs konzol, ezek a szíj kivételével mind fémek és nem romlanak el), jóval drágábban gyárthatóak, mint egy elektronika, ezek tények, mint ahogy az is, hogy mindez a gyártók anyagi érdekeit szolgálja, nem a Tiédet, a felhasználóét. Az elektronika a legolcsóbb összetevő, az ne tévesszen meg, hogy egy panelcsere mennyibe kerül. A gyártók rengeteget kaszálnak rajtuk, meg mondjuk a műanyag üstön is, akár ragasztott, akár nem. Fémipari, elektronikai és gyártástechnológiai alapismeretek nélkül nem tudsz érdemben hozzászólni a témához, ellenben kínos, ahogyan a tények ellen küzdesz, abszolút kontraproduktív, kár is tagadnod.

Gauranga! हरे कृष्ण हरे कृष्ण कृष्ण कृष्ण हरे हरे || हरे रामा हरे रामा रामा रामा हरे हरे||

(#37358) pjen válasza blattida (#37357) üzenetére


pjen
félisten

:R

(#37359) #94529552 válasza blattida (#37357) üzenetére


#94529552
törölt tag

Mivel fogalma se lehet egy kívülállónak, és nem is lesz soha arról, hogy egy gyártónak mi mennyibe kerül, tehát egy szavadat se hihetjük el ezekről. Ezért a sejtéseidet és az általánosításokat ne nekem címezd, mert nem vagyok rá vevő, és már amúgy is kértelek,[link] hogy lépd át az írásaimat, és ne kezdeményezz felesleges vitát, főleg olyanról, amiről sejtésed se lehet, de másnak se. Kínos ez a sok személyeskedés, amit nemcsak velem, hanem local1-el és Laudával is csinálsz.

37360 Majd ha alá tudod támasztani tényekkel, hogy mennyi a hasznuk egy-egy alkatrészen, pl. motoron, ékszíjon, tárcsán vagy bármin, akkor lesz értelme erről beszélni A sejtéseket meg hagyjuk, annak semmi köze a valósághoz.

[ Szerkesztve ]

(#37360) blattida válasza #94529552 (#37359) üzenetére


blattida
nagyúr

Inkább nem minősítem a reakciód, Te magad kellően megtetted.

A butaságot nem tudom átlépni, akkor sem, ha jószándékból fakad, ez egy nyilvános fórum, amiben nem csak Te vagy benne. Ha nem vetted volna észre, nem írok neked csak úgy, passzióból.

[ Szerkesztve ]

Gauranga! हरे कृष्ण हरे कृष्ण कृष्ण कृष्ण हरे हरे || हरे रामा हरे रामा रामा रामा हरे हरे||

(#37361) Csabroncka


Csabroncka
Topikgazda

Béke! :R

"in medias res"

(#37362) Libidec válasza Csabroncka (#37350) üzenetére


Libidec
csendes tag

Fagyónál ara kell törekedni, üveg polcok, lekerekített műanyag élek és falba épített hőcserélő legyen.

Ezek miért fontosak?

(#37363) Csabroncka válasza Libidec (#37362) üzenetére


Csabroncka
Topikgazda

Kevésbé jegesedik, illetve kiolvasztásnál 10 perc után (meleg vizes edény segítségével) kitörölhető és könnyen tisztán tartható. Nincs annál undorítóbb, amikor a műanyag élekben megül a retek és csak fogkefével tudod kitakarítani.

"in medias res"

(#37364) estikornel


estikornel
tag

Hűtőnél ha 1.1kWh van fogyasztásnak írva, az milyen energiaosztályú nagyjából? Sajnos most nem áll módomban azt is cserélni, várok egy hűtőcsere programra mert tavaly kicsúsztam belőle. Nem tudjátok mikor lesz legközelebb?

(#37365) Traxx


Traxx
őstag

Sziasztok!

Alulfagyasztós hűtőből van valamilyen bestbuy márka/ típus 100K-ig? :R

"Amúgy a lekvár leszedésre jobb módszer is van: le kell nyalni... elképzelem, ahogy egy nagy PH!-s procitesztben fLeSsék nyalogatják a procikat" by Male (Hűtőpaszta vs. lekvár 2. rész)

(#37366) #40553216 válasza Libidec (#37329) üzenetére


#40553216
törölt tag

Akkor adtam el a még tökéletesen működő miénket. Vettem egy fagyasztóládát.

(#37367) veze válasza Libidec (#37362) üzenetére


veze
őstag

Nekem egy hűtőszerelő azt mondta, soha ne vegyek olyan hűrtőeszközt aminek a hátulján nincs kivül a"rács" mert az a falban van elrejtve, többek között azért ne, mert ha valami probléma adódik esetleg javítani sem lehet
A szomszédomnak pont ilyen problémájaa volt és az épp lejárt garis hűtője emiatt kuka lett, mert csak palást cserével lehetett volna javítani, ami már gazdaságilag nem volt kifizetődő..
Szóval nála a hűtővásárlás első feltétele lett, van e a hátulján kívűl rács. ha nincs már felejtős is azonnal :D
Szerencsére az enyéimnek mindnek van kivül, de soha nem is fogok olyat venni aminek palast alatt van..
Aki el van eresztve lével és az első meghibásodás eseten javítás helyett azonnal rohan újat venni, füügetlenül a hiba okától, annak ez természetesen nem szempont. :D

[ Szerkesztve ]

(#37368) Elemental válasza pjen (#37351) üzenetére


Elemental
addikt

Köszi!

Végül is logikus, csak gondoltam, hátha :)

(#37369) Libidec válasza veze (#37367) üzenetére


Libidec
csendes tag

Köszi, lehet én is benyeltem volna, hogy de modern. :D Bár ki az, aki a hűtő, fagyó hátulját vásárlás után megnézi többet.

(#37370) Teaway válasza veze (#37367) üzenetére


Teaway
veterán

Van egy harmadik féle, aminek se a hátulján, se a palástban nincs, hanem alul a motor mellett van összehajtogatva egy kockában: ezt egy ventilátor szellőzteti :)

Nincs itthon csokid??

(#37371) veze válasza Teaway (#37370) üzenetére


veze
őstag

még egy hiba( és zaj) forrás, de legalább hozzáférhető ha nagyon kell :D
Tényleg nem nézegeti az ember a hátulját vásárlás után soha, ezért marhára elfér ott a hátulján a klasszikus megoldás. Legalább egy okot, mint szopást, kizárhatunk ezzel

(#37372) pjen válasza veze (#37371) üzenetére


pjen
félisten

Nekem,most néztem.Az N.F.Whirlpool hátulja teljesen burkolt egy levehető vastag hang szigetelő lappal.Az alatt van a kondenzáror.

(#37373) veze válasza pjen (#37372) üzenetére


veze
őstag

Jó az addig, amíg garanciás, a palástot garanciában biztos nem cserélik, hanem új hűtőt adnak. meg ha kisebb hiba van pl a motor körül a relé stb akkor az ott is javítható. Meg az is lehet hogy semmi baja sem lesz 15 évig sem. és akkor minden happy. Ez csak egy opció, de mivel a közvetlen környezetemben a szemem láttára valaki ezzel megszívta, én biztos hogy soha nem veszek olyat. Főképp hogy ez az árában nem is tényező . Azok sem drágábbak aminek kint van hátul... Ugy le látja senki soha Szerencsére a most meglévő régebbi hűtőim is ilyenek, bár akkor még ezt nem tudtam és nem tudatos volt akkor a választás ebből a szempontbol

(#37374) pjen válasza veze (#37373) üzenetére


pjen
félisten

Levehető a burkolat,a palást marad.

(#37375) ZnVjaw0K válasza veze (#37373) üzenetére


ZnVjaw0K
tag

Nekem ez szempont volt a választásnál és majdnem hülyének nézett az eladó, mondván: majd a gyártó tudja hogy hogy kell hűtőt csinálni, én ne foglalkozzak a felépítéssel és a működéssel!
Hát igen, a gyártó nagyon jól tudja hogy hogy kell tervezett elavulást csinálni.
Meg a hőleadó felületet csökkenteni/elrejteni/elszigetelni a modern kinézet miatt. Ne próbálja már megmagyarázni, hogy ez nem ront a hatásfokon! Meg hogy a burkolat alatt nem fűti vissza jobban a hűtő belsejét :D, mintha távolabb, elkülönítve lenne a hűtőn kívül.
Lehet ezért készülnek most 10+cm vastag oldalú hűtők :D Nagy széles dög, kinyitod és belül csak egy kis luk. :DDD
Az én hűtőmnek meg eközben 3,4cm vastag az oldala...
Tényleg nem tudom ki nézegeti a hűtőjét hátulról.

[ Szerkesztve ]

(#37376) Csabroncka válasza ZnVjaw0K (#37375) üzenetére


Csabroncka
Topikgazda

Azért az A++ minősítéshez már kell tisztességes szigetelés, értelemszerűen ez a fogyasztásban és a hőtartásban is megmutatkozik.

"Tényleg nem tudom ki nézegeti a hűtőjét hátulról." aki tudatosan vásárol, ugyanis mielőtt még megnézed a belső felépítést, lecsekkolod a kompresszort :K !

"in medias res"

(#37377) #40553216 válasza ZnVjaw0K (#37375) üzenetére


#40553216
törölt tag

És azt lehet tudni, neked milyen hűtőd van? Az enyém A++-os 400 literes, külső hőcserélős Electrolux, valóban 3,5 cm falvastagsággal, de csak hűtő, fagyasztó nélkül.

(#37378) ZnVjaw0K válasza Csabroncka (#37376) üzenetére


ZnVjaw0K
tag

Igen, csak így pont a helytelenül elhelyezett elpárologtató miatt kell még plusz hőszigetelés, hogy ne fűtse föl a hűtőt. Önmagában az A++ miatt kevesebb is elég lenne, ha jó helyre raknák az elpárologtatót.

A nézegetést otthon, napi szinten használat közben értettem, hogy kinek szúrja a szemét egy rács a hűtő hátulján?!

(Aztán meg hiába vettem jó kompresszoros hűtőt, ha fing pléhlemez az egész és csavarodik, rezonál, zörög...:D De legalább szép és nagy és keveset eszik.)

(#37377) tomtyi:
Fejből nem tudom. Majd megnézem.

[ Szerkesztve ]

(#37379) Csabroncka válasza ZnVjaw0K (#37378) üzenetére


Csabroncka
Topikgazda

Szerintem elég vastag szigetelés, főleg a mélyhűtő részen:

A kondenzátor fel van csavarozva a hátuljára!

"in medias res"

(#37380) veze


veze
őstag

felőlem mindenki olyat vesz amilyet akar.
nekem az a hűtő aminek a hátulján lehetőleg minél nagyobb rács van, gumi biszbaszokon lóg ( ha 10 évente elszakad a gumi, postásgumival pótolható) kb 3cm távolságra a hátlaptól,
alig vagy semennyit nem rezonál, és ha éppen egy javítás igényli azonnal hozzáférhető ez a rész is Addig amig van ilyen a piacon, nem fogok olyat venni, aminek az oldalában a burkolat alatt van elásva.. Tanultam más kárából. Kb a tervezett elavulás miatt rakják azt is alá, pár évet ugyis kibir, aztán meg gazdaságtalan legyen javíttatni , mert nem hozzáférhető , vagy lebontani/visszarakni ( ha egyáltalán lehet) az plusz munkadíj nem is kevés és pont emiatt gazdfaságtalan már a javítás Ki van ez találva és sokan be is dőlnek ennek :D

[ Szerkesztve ]

(#37381) ZnVjaw0K válasza Csabroncka (#37379) üzenetére


ZnVjaw0K
tag

Megéztem, az enyém is A++
A hűtő fala 34mm, a fagyasztóé 67mm.

tomtyi:
A papírjait most nem találom. Ehhez hasonló:
http://www.electrolux.hu/kitchen/cooling/fridge-freezers/free-standing-fridge-freezer/en3454now/
Gyakorlatilag ugyanez, csak kicsit más rajta a kijelző/érintőpanel.

[ Szerkesztve ]

(#37382) Traxx válasza Traxx (#37365) üzenetére


Traxx
őstag

Javaslata van esetleg erre valakinek?

Köszönöm :R

"Amúgy a lekvár leszedésre jobb módszer is van: le kell nyalni... elképzelem, ahogy egy nagy PH!-s procitesztben fLeSsék nyalogatják a procikat" by Male (Hűtőpaszta vs. lekvár 2. rész)

(#37383) Lauda válasza veze (#37380) üzenetére


Lauda
félisten

Én hűtöm hasonló, mint amit írsz, Electrolux EJ2302AOX2. Annyi, hogy a rács nem gumikon rögzül, hanem fel van csavarozva a hátuljára. Kompresszor és szerelvényei is faszán hozzáférhető:

(#37384) nilrem


nilrem
tag

Sziasztok!

55 cm mély mosógépre univerzális kerettel rá lehet rakni 60 cm mély szárítógépet? Bosch lenne mindegyik.

Az élet a legjobb játék próbáld ki!

(#37385) kerxy válasza Traxx (#37382) üzenetére


kerxy
senior tag

Nekem ugyan ez a kérdésem lenne, csak 100-150k között :) :R

(#37386) Zeki


Zeki
nagyúr

Sok hónapos topik olvasás után:
Liebherr hűtő a BB, ha nem a kínai kompresszoros

(#37387) kerxy válasza Zeki (#37386) üzenetére


kerxy
senior tag

Konkrét ajánlott típus pl? :) Nekem fontos, hogy viszonylag halk legyen.

(#37388) #94529552 válasza Traxx (#37382) üzenetére


#94529552
törölt tag

Ez eléggé jónak tűnik, [link], még a belső elrendezése is tetszetős, de a Snaigé elég ismeretlen e vidéken, legalábbis nekem biztosan. Amúgy pl. az itthon gyártott Electrolux-okból nyugodtan választhatsz, amint látod előtted és utánad is ilyenről számoltak be ketten is. Egyébként meg ezek az ismertebb és népszerűbb hűtők a fórumon: AEG, Bosch, Electrolux, Gorenje, LG, Liebherr, Samsung, ahogy én láttam[link]

[ Szerkesztve ]

(#37389) blattida válasza nilrem (#37384) üzenetére


blattida
nagyúr

Határeset, meg kell mérni a lábai távolságát és ha rendesen fölférnek, nem lógnak le, akkor jó. Méretre, önmagában, nincs szükség.

Pumma
A snaigé elég régi litván márka, az auchan már legalább 20 éve forgalmazza nálunk. Nekünk is volt fagyasztóládánk tőlük, meg hűtő is, nem rosszak, nem gagyik,

[ Szerkesztve ]

Gauranga! हरे कृष्ण हरे कृष्ण कृष्ण कृष्ण हरे हरे || हरे रामा हरे रामा रामा रामा हरे हरे||

(#37390) veze válasza Lauda (#37383) üzenetére


veze
őstag

Igy néz ki egy rendes hűtő, az ilyen ajánlott vétel :R
Akit zavar ez, noha a hátulján egész évben se látja senki, arra nem tudok mit mondani..
viszont a hűtőgépszerelő látja ha véletlen szükség lenne rá

(#37391) Voice24 válasza nilrem (#37384) üzenetére


Voice24
őstag

Elvileg az ilyen keret állítható az alsó gép mélységéhez, a szárítók szinte mind 60 cm mélyek. Nekem két whirlpool gép van egymáson, ott a keret 3 különböző (alsó) mérethez állítható.

(#37393) Ance válasza mzso (#37392) üzenetére


Ance
őstag

A fagyasztóládák nagyon takarékosak a kialakításuk miatt, ha nem nyúlsz hozzájuk. Ezek az értékek természetesen akkor élnek, ha nem nyitod ki. Ha elkezdesz benne pakolni, akkor viszont már más a helyzet és általában sokkal tovább vannak nyitva, mint a hűtő, mert nehezebb megtalálni benne amit keresel.

(#37394) veze válasza Ance (#37393) üzenetére


veze
őstag

a hideg levegő tulajdonsága hogy nehezebb a melegnél és lefelé sülyed.
ha kinyitsz egy fagyasztószekrényt, egyből dől a hideg belőle kifelé lefelé a padozat felé mert egy oriási nyilás keletkezett az oldalán végig.minél tovább van nyitva annál több megy el belőle. persze aztán visszahűti ha becsukod és a benne lévő fagyott dolgok is okadjak magukbol a mínuszokat, tehát helyre áll majd a klíma.
Ugyanez egy hűtőládánál: felnyitod és a hideg ott marad benne, nem igyekszik sehová, nincs hova mennie, pakolászhatod tovább, mint egy szekrényt, nem fog nagyobb veszteség érni.
Ezen elv miatt vannak nyitott tetővel a jégkrémes biszbaszok is a teszko stb pénztára mellett, hogy amikor sorbaállsz, vársz, hátha bedőlsz annak, amire a kereskedők alapoznak, unalmadban csak belenyulsz, hisz még a teteje is nyitva van, és pakolsz a kosaradba belőle, báár eszed ágában sem volt jégkrémet venni amikor bementél.
Ha mégis ellenállnál, majd a gyerek megtör..nem véletlen van plexis oldala, hogy az is bele lásson aki nem ér fölé :D

[ Szerkesztve ]

(#37395) pjen válasza veze (#37380) üzenetére


pjen
félisten

Az NF hűtő szinte mindíg csinál valamit,szerintem a hangja miatt is van a burkolat.Nálam egy vastag lap,ami ránézére könnyen leszedhető.

(#37396) Ance válasza veze (#37394) üzenetére


Ance
őstag

"fagyasztóládák nagyon takarékosak a kialakításuk miatt"

Köszönjük, hogy ezt a mondatot kifejtetted két oldalban teljesen feleslegesen. :D Szerintem mindenki már 5. általános felett jár a fórumon. Abban nem értünk egyet, hogy ha pakolsz benne, akkor nem kavarod benne a levegőt. A nagy ipari hűtőket pedig ne hasonlítsuk ezekhez.

[ Szerkesztve ]

(#37397) pjen válasza veze (#37394) üzenetére


pjen
félisten

Az biztos,hogy takarékos,hiszen 3x annyi idő alatt olvad la mint egy fagyó szekrény.Nekem volt kettő is,örültem mikor kidobtam(pedig nem volt semmi baja,csak 20 éves volt).Vagy azt főztünk ami felül volt vagy fél órás keresgélés.Inkább legyen havi 500 Ft al több a vill számla,de minden megvan fél perc alatt.

(#37398) spidersoft válasza Corsa02 (#37301) üzenetére


spidersoft
senior tag

A tegnapelőtti mosogatás során hosszasan zárva hagyta az ajtót (eddig a program vége előtt kb. fél órával kinyitotta mindig, most egy jó negyedórát még ráhúzott és zárva tartotta, valami tizenpár perc maradt fel a programból, amikor kinyitotta), és szárazabbak lettek a dolgok, legalábbis a fiókokról nem dőlt a víz, amikor kihúztam, csak csepergett. Lehet beáll majd ez idővel... bár ennek a kézikönyv szerint öt mosogatás alatt meg kellett volna történnie. Mondjuk most kicsit hűvösebb volt, talán 26°C környékén, meg pára se volt akkora... lehet, ha még hűvösebb lesz a konyhában (mondjuk 22°C), meg lejjebb megy a páratartalom (mondjuk 60% alá), akkor jobb lesz a száradás is, nemtom...

Amit még észrevettem, és nem tudom, hogy normális-e: minden mosogatás után, függetlenül attól, hogy normál mosogatószer+öblítő van-e használatban (és beállítva) vagy minden-az-egyben mosogatószer öblítő nélkül, a gép aljában hab áll, illetve a kanalak belső élén, poharak fenekén, műanyag edények peremében is habos víz van. Ha ez se normális, akkor ezt is feljegyzem, és fel fogok keresni egy szervizt...

Egyébként mosogatni szépen mosogat :) Még kicsit tanulnom kell a bepakolást, mert szerintem lehetne több mindent is belerakni (tálakkal egész hamar tele van, nem érzem még, hogy mennyire lehet egymásra rakni őket). Például van két kistálunk: ugyanakkor lettek véve, nagyjából ugyanarra és ugyanannyit lettek használva. Az egyikük már járt a mosogatógépben. Vajon melyik? :C

[ Szerkesztve ]

(#37399) mzso válasza pjen (#37397) üzenetére


mzso
veterán

Lehet azt rendszerezni, nem? Egymásra pakolod az azonos dolgokat, és elválaszod. Legalább is én így képzelem.

(#37400) mzso válasza Ance (#37393) üzenetére


mzso
veterán

De ezek a többi fagyasztóládához képest is kiugrónak tűnnek a többihez képest.

Vannak hasonló méretben olyanok amelyek kétszer annyit fogyasztanak, majdnem ugyanolyan méretre. Pl: 248 kWh/év 230 liter környékén. Ez az amit nem tudok megmagyarázni.

[ Szerkesztve ]

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Háztartási gépek (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.