Hirdetés

2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Háztartási gépek (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 02:30:44

LOGOUT.hu

Háztartási gépek
Ebben a topikban a háztartási kis- és nagygépek vásárláshoz, karbantartásához, kezeléséhez szükséges információkat, hozzászólásokat, hivatkozásokat találsz. Amennyiben kérdésedre nem találtál választ az összefoglalóban, esetleg a témához kapcsolódó anyagok között, természetesen (ha tudunk) szívesen válaszolunk.
>> A készülék tapasztalatokat erre találod <<

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#25035) Csabroncka válasza krx21 (#25031) üzenetére


Csabroncka
Topikgazda

Igyekszem saját szavaimmal olyan választ adni amivel sikerül megértetni veled a lényeget hétköznapi nyelven. Nyilván ne vedd ezt lebecsülésnek, gondolom ha ilyen végzettségű lennél te is jól kiröhögnéd az az emberek megtévesztésére és megvezetésére szolgáló csimm-bumm cuccot!

Szóval a történet ott kezdődik, hogy mi az az ion! > Töltéssel rendelkező atom (pl réz) vagy molekula (konyhasó)
ha ezekből ion csinálunk akkor réz esetén Cu2+, Na+, Cl- ionok lesznek.

A létrehozásukhoz nagy energia kell!
a, Nagyfeszültségű elektródákkal
b, Ionizáló sugárzással (UV C fény)

A troposzférában, és elsősorban a talaj közeli levegőben az ionok (szabad gyökök) mennyisége alacsony, szerencsére! Ugyanakkor 10km-es magasságtól a sztratoszférában magas ez a mázlink.

Alapvetően a Földi levegőt a nap (csillag - a teljes elektromágneses spektrumot sugározza a Földre, a gamma sugárzástól, egészen a rádió hullámokig) alacsony hullámhosszú sugarai UV hullámhossztól lefele (~ 300nanométertől indul lefelé egészen a gamma sugárzás hullámhosszáig. Minél rövidebb a hullámhossz, annál nagyobb a sugárzás energiája, vagyis a gamma sugárzás sokkal nagyobb energiájú és károsabb, mint a 300nm-es UV - ki is nyírja igen hamar az embereket) ionizálják. A föld légköre a bolygó felszínéhez haladva egyre sűrűbb. A legritkább gázrétegben bekövetkező ionizáció hozza létre az ionoszférát, amely a legrövidebb hullámhosszú káros sugarakat szűri ki. Ahogy haladunk lejjebb egyre sűrűbben vannak az atomok és egyre nehezebbek (pl oxigén is megjelenik) a Föld gravitációja miatt. A sztratoszféra különleges tulajdonsága, hogy a napból érkező káros UV sugarakat ez a 300nanométer alatti tartomány, kiválóan megfogja. Ez a megfogás úgy történik, nagy energiával a sugárzás felhasítja az O2 (O=O)molekulát és/vagy ózont és lesz belőle két nasszensz oxigén gyök. A keletkő oxigéngyök (de bármilyen más is) nagyon reaktív, és szinte azonnal reagál a körülötte lévő anyagokkal például az oxigén gázzal és lesz belőle (O=O=O) ózon. A keletkező ózon egy nagyon mérgező anyag, már rendkívül kis koncentrációban is tüneteket produkál az élő szervezetekben. Ezt az a tulajdonsága teszi, hogy erősen oxidál és reaktív. Bármelyik kovalens (=) kötés felszakítás hő energiával jár, ezért amikor ezek a kis nyomorult gyökök keletkeznek ez a hő felszabadul. Emiatt a sztratoszférában inverz hőmérséklet emelkedés van, vagyis a magasság emelkedésével a hőmérséklet nő. Ezt szabad szemmel is láthatod, mert viharfelhőknél a magas nedvességtartalmú levegő felemelkedik a troposzférában ahol annak tetején lehűl (nagyon hideg van), igen ám, de a sztratoszférában emelkedik a levegő hőmérséklete, ezért alakul ki a viharfelhők üllőalakú formálya mert a troposzféra tetején a vízgőz szétterül.
Szóval a sztratoszférában lévő ózon és oxigéngyök nagyon hasznos és ezt a kényes folyamatot a fluorozott és klórozott szénhidrogén gázok erősen fel is borították (emberi behatásra).
A troposzférában is keletkezik ózon mert a 300nm feletti ionizáló hullámhossz azért lejut a felszínre, viszont ez már nem képes az O2 atomot széthasítani. A közlekedésből származó nitrózus-gázokat (NOx) viszont igen. De tudjuk, hogy az Ózon és a nitrózus gázok is mérgezőek, ezt hívjuk fotokémiai szmognak, amikor értelemszerűen délben megnő az utak mentén az Ózon koncentráció.
Mivel a troposzférába már csak a 300nm alatti sugárzás jut le, ez már minimális molekulát vagy vegyületet tud ionizálni, és az is hamar rekombinálódik (elveszti töltését) vagy reakcióba lép millió féle vegyülettel. A troposzférában egyébként a legnagyobb energia a villámcsapással vihető be. Ez képes a Nitrogén és az oxigén molekula kovalens kötését is felszakítani és természetes módon keletkezik ózon, illetve különféle nitrátok.

Szóval kanyarodjunk ezután oda, hogy mitől lenne olyan rengeteg anion a bioszféra levegőjében? A napnak itt már nincsen olyan energiája, hogy izmosan termelje őket, villámcsapás pedig érdemben nem termel sokat, bár akkora a töltéskülönbség a felhőalap és a Föld között, hogy a szigetelő levegő hirtelen ionizálódik ezredmásodpercekre és vezetővé válik. Szóval ott tartunk, hogy nem szmogos levegőben nincsenek reaktív gázok amik káros szabad gyököket termelnének. Akkor miért is lenne tele negatív ionnal a levegő a természet lágy ölén - sehogy (hála Istennek).

Az ionizáló sugárzás abból a szempontból viszont előnyös, hogy fertőtlenítő hatású. A sugárzás energiája és az általa termelt gyökök, elsősorban oxigéngyök és a keletkező ózon fertőtlenítő hatással bír. Ezért aztán UV C csöveket használnak kórházakban, élelmiszeriparban, ivóvíz fertőtlenítésben. Ez ugye az UV csöves ionizátor, illetve lehet elektródás is, de ennek jóval kisebb az ionizáló energiája.

Itt jön be a kérdés: mit akarsz otthon fertőtleníteni - magamat nem, tehát abban a helyiségben ahol ez megy nem szívesen tartózkodik élő szervezet. Ha kicsi az ionizátor energiája akkor az egész nem ér semmit, hiszen nem elég a gerjesztéshez az energia - ergo ha működik az ionizátor akkor 100%-hogy termel ózont, ha nem akkor pedig semmit nem ér.

Ami a levegőszűrőkben nagyon jótékony hatású az a HEPA, ugyanis szűri a mikroport a PM5-10 rákkeltő, tüdőbe lejutó káros anyagait, és baktériumokat. Persze több speciális anyaggal ki lehet szűrni a zsírt...stb.

hosszú lett mi :))

+érdekességek:
Alapvető Földi életünket a hozzánk eső legközelebbi csillagtól kaptuk. Az összes molekulánk és vegyületünk összes kémiai kötésében napenergia van. Amikor eszünk akkor napenergiával táplálkozunk. Az összes Vasnál nehezebb elem szupernóva robbanás eredményeként él bennünk.
Ha a Föld egy kosárlabda méretű égitest, akkor a tőle 1 méterre keringő teniszlabda nagyságú égitest a hold. És ez a parányi kék kupac 3 kilométerre kering egy 21 méter átmérőjű fúziós gázgömbtől!

"in medias res"

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Háztartási gépek (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.