- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- vrob: Az IBM PC és a játékok a 80-as években
- hdanesz: Elektromos autózás - első élmények
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
-
LOGOUT
- kezdőknek infók itt: [link] és itt: [link]
- Drugs Bunny - A sárga kapszula (alapismereteket tartalmazó könyv .pdf formátumban) (alternatív letöltési link)
Új hozzászólás Aktív témák
-
roti86
őstag
válasz
S e t h #196492 üzenetére
Ezzel egyetértek. Van az a volumen és súly, amit érezni bőven 4-5 napig is, főleg lábedzés után. Azért kérdeztem, hogy rendszeresen, mert ha hozzászokik 2-3 szetthez az adott súllyal a gyakorlathoz, akkor kevésbé valószínű, hogy ennyire meg fogja viselni.
Itt van mit mond a chatgpt az izomlázra:
Az izomláz (más néven késleltetett izomfájdalom vagy DOMS - Delayed Onset Muscle Soreness) általában az edzés után 12–24 órával kezdődik, és 24–72 óra múlva éri el a csúcspontját. Az izomláz kialakulását több tényező befolyásolja:
1. Terhelés típusa és intenzitása:
Az excentrikus mozgások (amikor az izom megnyúlik terhelés alatt, pl. leeresztés a guggolásban) nagyobb izomlázat okoznak, mint a koncentrikus (összehúzódásos) vagy izometrikus (statikus) mozgások.
A szokatlan vagy új gyakorlatok is intenzívebb izomlázhoz vezethetnek, mert az izmok nincsenek hozzászokva a terheléshez.
A magas intenzitású edzések (például nagy súlyokkal végzett erőedzés vagy intenzív kardió) fokozzák az izomkárosodást és az azt követő izomlázat.
2. Edzettségi szint:
Kezdők gyakrabban tapasztalnak izomlázat, míg a tapasztaltabb sportolóknál az izmok már alkalmazkodtak a rendszeres terheléshez.
Ha egy edzésmódszert vagy gyakorlatot hosszú idő után ismételsz, az izomláz újból megjelenhet.
3. Terhelés volumene:
A nagyobb ismétlésszám, sorozatszám vagy az edzés során végzett gyakorlatok nagy mennyisége intenzívebb izomlázat okozhat.
Az izmok megnyújtott állapotban végzett terhelése (pl. mély guggolás) is fokozza a mikrotraumák kialakulását.
4. Regenerációs állapot:
A nem megfelelő pihenés, túlterhelés vagy a nem megfelelő étrend (pl. alacsony fehérje- és tápanyagbevitel) rontja az izmok regenerálódási képességét.
A hidratáltság is fontos tényező, mivel a dehidratáció lassíthatja a regenerációt.
5. Genetikai és egyéni tényezők:
Egyesek természetüknél fogva hajlamosabbak az izomlázra, míg mások ritkábban tapasztalják.
Az izomrostok típusa (gyors vagy lassú összehúzódású) és az egyéni regenerációs képességek is szerepet játszanak.Mit tehetsz az izomláz csökkentésére?
Aktív regeneráció: könnyű kardió vagy nyújtás segíthet a vérkeringés fokozásában.
Masszázs és hengerezés: csökkentheti az izomfeszülést.
Fehérjebevitel: edzés után segít az izomszövetek újjáépítésében.
Elektrolitpótlás és hidratálás: különösen intenzív edzések után.
Pihenés és alvás: az izomregeneráció alapvető részei. -
vaakuum
addikt
válasz
S e t h #194444 üzenetére
Nálunk a fiam köhögött két napot, engem négy napra rá úgy vert le, hogy vizet is fájt lenyelni + éjszakai fuldoklás (a légcsőbe szivárog a trutyi az orrüregből) zsebkendőpusztítás. Antibio kúra után vagyok, de még érzem, hogy van a fejemben nem odavaló. Másfél orrspray elfogyott, de valamivel mosni kell kifele. Asszony is elkapta 3 nap után, de neki legalább a torka nem fáj, de levegőt ő is nehezen szedi éjjel. Lehet előtte èn is túltoltam, mert nem tudtunk családilag járni edzeni, tehát én mentem mindenkivel, duplázva a heti edzésem.
-
Peaceliker
addikt
-
Peaceliker
addikt
válasz
S e t h #193829 üzenetére
Mondjuk nekem 40kg max a súlyzó, nem is látom reális esélyét, hogy kinövöm a következő 1 évben
Mondjuk alisban gondolkodtam, de jobban nem néztem utána mert rohanás közben dobta csak a reklámban és csak elmentettem, nem néztem sem leírást, sem review ot még.Na ilyen kampót rendeltem és éppen a melltámaszos evezésnél gondotam hogy kézi helyett egyenes rúddal+ezzel megnézem milyen lehet
-
aelod
veterán
válasz
S e t h #193020 üzenetére
A szív is egy izom, így "edződik" az is. Adoptálódik a sporthoz. Nagyobb és erősebb lesz, nő a perc térfogat és csökken a nyugalmi pulzus.
Gondolom neked ha túl edzésben vagy folyamat akkor szimpatikus idegrendszer terheléses tünetek is vannak igaz? Emelkedett pulzus, gyakori éjszakai felébredés, izzadás stb? -
m3ss
veterán
válasz
S e t h #192813 üzenetére
en tegnap probalgattam a beszelt, videoban latott technikakkal a suly felvetelt es lerakast, gyerekjatek igy. mondjuk ezek az allithato sulyzok nagyon hosszuk, konnyebb is terdre rakni emiatt.
#192812 Dorian allva ja, rendesen stabilizalni kell. hogy jo-e ez vagy sem, honnan nezed...en egyik upper napon allva csinalom oldalemeles utan, masik edzesen meg ulve oldalemeles elott. en padom se tud 90 fokot, talan csak ilyen 8x lehet. ha terembe jarnek, tuti sok gepet hasznalnek, plane ha konyokkel szenvedek..
tricepsznel, hatnal biztosan nem nyulnek kezikhez. labnal se nagyon. -
perempe
veterán
válasz
S e t h #192708 üzenetére
Elkészítettem a maradékot egyben sütve medium a ChatGPT ajánlásai alapján, jó lett. Múltkor túl sokáig volt benn, színre és állagra is gusztusosabb most. Gyerekként sokat ettem májat, újra rendszeresen fogok fogyasztani. A jól érzem miatt írtam e pár sort, a hangsúly az el nem vesző vitaminokon és ásványi anyagokon van, jó a közérzetem.
-
K1LLMy53Lf
senior tag
válasz
S e t h #192309 üzenetére
tudod... fusson az, akit kergetnek/üldöznek
egyébként ma sikerült végre elcsalnom egyik kollégát/havert terembe (kb akkor volt utoljára, amikor én először, tehát aug elején, de remélhetőleg nekiáll újra ), így végre rápróbálhattam mellre (fekvenyomás... tudom, nem az igazi, de jó mérce számomra). 70en bemelegítő, majd 90ből 5öt ill 100ból 2őt nyomtam ki. tovább nem akartam menni, de számomra ez is tök jó progress (anno, amikor aug elején nekiálltam, akkor 50-60kg-mal nyomtam első alkalommal, aztán sokáig nem feküdtem be rúd alá, mert mindig egyedül edzettem, ~1,5hónapja álltam rá, h néha nyomok pár sorozatot, de csak 80ig mertem egyedül felmenni)
centikkel is jól állok (saját mérés alapján), fejlődöm szépen. inbody ma lett volna, de nem találtam szabad edzőt, szóval majd szombaton vagy hétfőn méretek
(csak szegény asszony panaszkodik, hogy kb mindenhonnan eltűntek a "puha" részek rólam...
)
egyébként Dorian: fehérjével kapcsolatban nem várod meg, h BF-ben lesz-e valami jobb ajánlat? True Whey ugyebár WPC, ráadásul az alacsonyabb minőségből, legalábbis az alapján, h sokaknak gyomorproblémát okoz... nekem sem bírja magában a gyomrom, kell mellé minimum laktáz vagy digezyme... meg alapvetően nem is olyan baxott nagy a kedvezmény a true whey-on hogy BB ajánlat legyen (tudom, adnak mellé pár cuccot, de az (szvsz) jelentéktelen...
persze nem lebeszélni akarlak, én csak magamból indulok ki, mert én pl várok, h mi lesz a köv 2hétben... hátha wheyprotein akcióz, vagy lesz valahol mhn akciósan stb
addig behúztam most egy 2,3+175g-s puregold-ot 16k-ért, mert abban van digezyme, max jó lesz asszonynak, ha veszek mást magamnak (ostrovit elég esélyes, de azt nem ajánlom, mert ők is mindent szukralózzal tolnak). de ha gymbeam, akkor inkább a justwhey (persze tudom, h az 8,4k/kg, de abban vannak elektrolitok is meg digezyme is és van belőle ízesítetlen) -
Flash Gordon
senior tag
válasz
S e t h #192248 üzenetére
Ülőmunka, stb.-től a gerincproblémák túlnyomó része a csigolyák közötti porcok dehidratációja miatt alakul ki. Az összenyomódó a csigolyák mivel alig mozognak, kipréselik a porcokból a nedvességet ami a környező szövetekbe kerül, az elvékonyodó porcok miatt az idegek kitüremkednek, stb. és elkezd fájni a hát. Erre a legjobb a nyújtás azaz lógás pl. denevérpadon. A nyújtás hatására a csigolyák közötti porc is nyúlik és a vákuumhatás miatt szépen visszaszivornyázza a kipréselt nedvességet. Napi 15 perc fejjel lefelé lógás gyakorlatilag már elég jól kompenzálja az statikus munkavégzéssel járó gerincproblémákat.
-
-
aelod
veterán
válasz
S e t h #191775 üzenetére
Ez a súly mizéria....138 kiló volt Samson btw.
Ronnie meg egy másik liga.
szinte kizárólag csak Cbumra koncentráltam, hogy sikerül-e neki.
Borítékolható volt az újabb cím. Érinthetetlen a pali. Okosan döntött szerintem, hogy visszavonult.
Mike viszont nagyon nagyot ment. Josema valami elképesztő azzal a háttal. Terence nem is indult?Andrew viszont csalódás volt. Szoft volt nagyon.
-
-
Peaceliker
addikt
válasz
S e t h #190565 üzenetére
A könyök szorítómból kiindulva az ilyenre fixen nem jó. Ha elég erős lenne, akkor tuti nem lehetne már felvenni sem
Mondjuk van olyan, amit írtam is, hogy könyök szorítós cucc és alkar részen van ilyen bandázs cucc... De az lehet gyengébb amúgy, bár rommá nem húztam még, de mindjárt meg is nézemSzerk: minimális amit segít
Nem elég hosszú az anyag, kéne még pár kör szerintem -
m3ss
veterán
válasz
S e t h #190561 üzenetére
na jo tenyleg veszek egy bandazst jovo heten, egyelore most raprobalok par napos pisztolyos terapiara aztan ha nem javul bandazs. de en ilyen manualban feltekerheto bandazzsal nem akarok szorakozni, mire azt benabbik kezemmel feltekerem..
valami felhuzhato kellene.
mennyi ido alatt mult el neked? -
Peaceliker
addikt
válasz
S e t h #190561 üzenetére
Van egy olyan könyök szorítóm (az tricepsz nyűg miatt kell
) aminek az alsó része ilyen bandázsos. Egyezer porbaltam, de lehet csak nem téptem meg eléggé
Na kap akkor még egy esélyt. Mondjuk ha kevés akkor szép lesz a könyök szorítóra egy ilyen amit linkeltél... Még jó, hogy csuklóim kb helyre jöttek és csukló szorító már nem kell... Akkor tényleg úgy festenék már, mint egy múmia -
python1
veterán
válasz
S e t h #190439 üzenetére
+1
Itt jön képbe a placebohatás, ha előre eldöntjük, hogy mi lesz vagy a félelmeinket vetítjük előre, az pontosan úgy is lesz, pontosan az ellenkezőjét kell előre vetíteni.
Az orvos biztosan azt fogja mondani, hogy no sport, de a szívizomgyulladás lehet betegség utáni tünet, meg még rengeteg dolog stb....
Én azt mondom, hogy edzeni, sportolni kell, ha nagyon rosszul érzi magát közben valaki, akkor visszább kell venni kicsit a terhelésből.
Sajnos vannak emberek, akik némelyik betegséget halálos, és élethosszig tartó állapotnak tekintik, pedig nagyon nem így van. Nálam az allergia 40-évesen jött, 3 év múlva már a pipát is kellett használni, az ideji évben én vettem a kezembe az irányítást felette, szinte tünetmentes lettem. 13-évnyi szenvedés után. -
aelod
veterán
-
basaharc502
aktív tag
válasz
S e t h #189726 üzenetére
A frissítő lehülés sajna sehol sem látszik egyelőre...a belátható 1 hetes tartományban 37 fölötti maximumokkal kapjuk a tutit...ilyen hosszú, ilyen tartósan forró hőhullám még sosem volt.
Én, a picsogásom ellenére a hét minden napján mentem, még a pihenőnapomon is...csak próbálok figyelni arra, hogy gyakorlatok között többet pihenjek, kicsit felszáradjak stb. Persze visszább is vettem, mert nem akarok kib@szni magammal. A teremben viszont lezuhant a népesség...egymás után kétszer is tök egyedül voltam...nem is csodálkozom, ma már a hőmérő szerint 31,6 volt bent.
-
python1
veterán
válasz
S e t h #189687 üzenetére
5-éve még nem kellett klíma, tehát azóta már van, büszke voltam a lakás extra szigetelésére, betegesen kerestem hol lehetne még szigetelni, elegek voltak az esti szellőztetések, de sajnos egyre több napot, heteket megy a klíma már mára, 25 fokon tudom a legmelegebb napokban az egész lakás hőmérsékletét tartani.
Viszont még így is ömlik rólam a víz, edzés közben, de még úszás közben is izzadok a balcsiban, ami azért durva.
Lajmund
Igen számít, hogy hol laksz, alföld teljesen más, éltem 30-éves koromig a legmelegebb részén, de éltem svédben is, kurvára megkavarja az embert. -
Peaceliker
addikt
válasz
S e t h #189575 üzenetére
Én laktóz érzékeny is vagyok, így eléggé féltem ezektől a cuccoktól. Meg van pár dolog ami úgy felfúj, mint a lufit.
Szóval amivel kezdtem az a biotech beef cucca (íz függően mocskos undorító tud lenni a szaga és az íze) aztán most iso whey zero. Mocskos drága, de papír forma legalább jó a fehérje tartalma. De a lényeg, hogy sokszor akciós (úgy is drága
) és semmi bajom nincs tőle.
Agyaltam hogy próbálok olcsóbbat, de végülis belefér, így maradok ennél.Tyler Durden
Nem adom fel. Most ő nyert, de majd legközelebb
Közte játszhat az is, hogy has gyakorlatoknál is súlyt növeltem, ez most egy új és kemény gyakorlat.
Aztán vádli és guggolás is nagyobb súllyal ment... Ugye ebből már csak 1 széria ment le.Illetve 3 gyakorlat megy egy sorozatban. Lehet szét kell szedni kettesével őket,esetleg akkor kevesebb pihenőidő is elég lehet. Na majd meglátom. Még egyszer porbalom majd ebben a felállásban
-
python1
veterán
válasz
S e t h #189575 üzenetére
Alapban én is puffadok sok proteintől, de a laktózmentestől nem, most ez jön holnap próbára.
-
Dorian
félisten
válasz
S e t h #189213 üzenetére
Hajnali vállzsibbadás - nyaki gerinc-témában:
"Írj majd légyszi segített-e a gyógytornász, kíváncsi, vagyok, köszi!"
Lehet elhamarkodottan, de úgy tűnik már most van javulás a dologban: Már nem ébredek fel ráHa épp úgy fekszem, akkor ébredés után néha jelentkezik, de enyhén, és a gyógytornán tanult pozicionálással másodpercek alatt elmúlik.
Egyelőre ehhez csak annyit tettem, hogy az esti filmezésnél figyelek az egyenes hátra és megfelelő fej-pozícióra, szóvan nem elfekvősen, amikor a háttámla teteje a gerinchez képest előre tolja az ember fejét. -
python1
veterán
-
Dorian
félisten
válasz
S e t h #189213 üzenetére
Csináltunk átmozgatást, meg teljes gerinc, és kifejezetten nyaki nyújtás gyakorlatokat. (nyakra kb. ugyanazt mondta el, mint a masszőr korábban többször, csak persze nem vettem semennyire komolyan és nem csináltam) 10 alkalmat írt fel a doki, ez alatt elvileg el lehet sajátítani és magunkévá tenni a helyes fejtartást.
Ja igen, rákérdeztem: a váll zsibbadás nem alagút szindróma (az a csuklónál jelentkezik elsősorban), hanem a nyaki gerinc tartásával van összefüggésben, nyilván ott is azért, mert a tartás miatt leszűkül a hely az idegeknek. -
Dorian
félisten
válasz
S e t h #189196 üzenetére
Ez nálam is van, mármint nem biztos, h az alagút.
Hajnalonként elzsibbad az a vállam amelyik oldalon fekszem, sokszor a középső és gyűrűs ujjak is. Nekem ez évek óta van, de igazából ugye semmi súlyos, eddig bsztam rá, csak az a zavaró, hogy olyankor kell egypár vállkörzést vagy nyakkörzést csinálni, amivel frankón kimegy az álom a szememből.
Voltam orvosnál, csinált röntgent, az látszott, h a nyaki gerinc-rész ki van egyenesedve, alig van meg a hajlata. Szóval lehet, h ott nyom ideget.
Ma délután kezdek a gyógytornásznál, meglátjuk. -
python1
veterán
válasz
S e t h #189117 üzenetére
Mi este 8-után megyünk csak ki bringázni, azt is kerékpárúton, de nyilván ahol nincs, ott én sem tekernék.
Spininget azért szeretem még, mert kényelmes, csak belépek a szobába bekapcsolom a zenét vagy a TV-t azt hedszóljon, aztán meg ha végeztem megyek tusolni.
Pont emiatt edzek itthon is. -
Pfiucska
aktív tag
-
Qtya123
őstag
válasz
S e t h #188193 üzenetére
Bereckinek ha egy olyan videóját nézed, amiben nem edz, hanem nyugalmi állapotban ül és egy hosszabb mondatot mond el, sokszor akkor is úgy veszi a levegőt, hogy olyan érzésem van, mindjárt infarktusa lesz.
Érdekes, hogy Kökénynél azért ez nincs meg annyira, pedig az se könnyű ember és a feje bele van nőve a vállába. Bár gondolom ez is olyan, hogy mindenkinek máshogy tolerálja a szervezete/szíve, ha mondjuk 130-135 kg-ra van feltolva.(Kökény esetén nem tudom igaz-e, vagy túlszínezett termi pletyka, de kollégám abba a terembe jár, ahol a Kökény is edz és kolléga elmondása szerint egyszer a mentő vitte el onnan az embert, vérképe állítólag olyan volt, mint egy végstádiumos daganatos betegnek).
-
aelod
veterán
válasz
S e t h #188193 üzenetére
Dorian még időben szállt ki.
Flex helyzetét nehéz megítélni, már gyerekként molesztálták kamasz kora sem volt egy rózsaszínű álom a testépítésben is elszenvedett eü-i károk miatt szerintem a legtöbb ember már eldobta volna magától az életet. Érdemes pár podcastot megnézni vele.
Bereczki pedig alvási apnoés, géppel alszik. Kökény biztosan rommá horkolja magát, neki sincs már sok az élsportban mert benne van a korban.
Laci tudatos odafigyel amennyire lehet. -
aelod
veterán
válasz
S e t h #188190 üzenetére
Top genetika kétség nélkül. De nézd meg kik voltak akkor és kiket rakott maga mögé Dorian. Ezért is nálam ő az all time testépítő.
Amúgy meg Flex nem csak az olajhoz nyúlt. Volt ott minden. Ha csak egy kicsivel is komolyabban vette volna akkor biztosan többszörös bajnok lenne.
-
Louro
őstag
válasz
S e t h #187486 üzenetére
Kicsit kiírtam magamból, de tényleg tud zavarni, ha gyakorlat közben kizökkentenek.
Pedig sokszor sokan vannak a teremben, de senki más nem ilyen hangos. Ha meg videóznak (mások), akkor volt, hogy megkértem őket, hogy vegyék újra. Nem akarok én szerepelni. Félelmetes mennyiségű tartalmat tesznek ki az edzőterem és az edzők oldalára.
-
válasz
S e t h #186533 üzenetére
Én igyekszem a kajára odafigyelni, de pl diétában van olyan, hogy nem reggelizek normálisan. Reggel egy latte, edzés majd utána egy fehérje pija és ezzel elvagyok du1-ig, amikor jön az ebéd, utána meg este 6-7 körül a vacsora. Nekem ez bevált, ha ezután még éhes vagyok, akkor vizet iszok. Alvás még ami nálam ilyen 7 órára van belőve, ha kevesebbet alszom, akkor az nem jó, de ha pl 8-9 órát beaprítok hétvégén, akkor olyan vagyok napközben, mint akit agyonvertek. Általában éjfél fele fekszem és reggel 7-kor kelek /hétvégén ez tolódik kb 1 órát/
scdlsc: szemeztem már vele, vmikor megnézem
m3tr0: én se ezt követem 100%-ban, mert nyílván nem csak vizet iszom, illetve időnként alkoholt is, de ha megnézel egy átlag magyar étkezést, akkor az maximálisan kimeríti az önpusztítás fogalmát.
aelod: Az ember omnivor. Ezen semmilyen trend sem változtat.
Ugyanezt gondolom én is, mondom felőlem el lehet tőle térni, de én a mértékkel való húsevésben semmi kivetnivalót nem találok, illetve rohadjak meg, de sose fordult meg a fejemben, hogy vegán legyek. -
Lajmund
őstag
válasz
S e t h #185847 üzenetére
Szerintem is jobb amit Dorian ajánlott az áron felül nincs teli sok felesleges sallanggal mint a tabi. Azzal legyen tisztában ezek nem egyből hatnak hanem hetek hónapok kellenek mire lesz érdemi hasznuk mivel a porcoknak inaknak nincs közvetlen tápanyag ellàtssuk mint pl az izom sejteknek így sokkal lassabban épül be minden. Én is a kaloria deficittel kezdeném jelen esetben és lassu terheléssel. Ha mozogni akar akkor inkább bico kicsi könnyen tekerhető àtéttel 130-140-es pulzus közt. Vagy esetleg ha elérhető uszàs helyben akkor az. Mell nem feltétlenül jó a térdnek de gyors meg hàt úszás mehet és az is rendesen fogyaszt úgy hogy nem terheli az izületeket. Szivnek tüdőnek nagyon jót tesz és lesz rendes állóképesség a továbbiakban ilyen szempontból szerintem az első helyen van jobban igénybe vesz a futásnál is.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topicban érdekeltségi körbe tartozó (tulajdonos, munkavállaló, stb.) boltot reklámozni, bármilyen módon üzletelni tilos!
- Új, felbontott Philips Series 7000 BHS752/00 kerámia hajvasaló - 2 év magyar bolti garival! -
- DJI NEO Fly More Combo (FMC) drón szett - garancia 2026.11.17-ig
- DJI FPV Fly More Combo drón + Goggles V2 szemüveg - 3 akkuval
- Ùj - DJI FPV Drone - 0h repülési idő
- DJI Mini 4 pro drón - új állapotban, 2027-ig garanciával
- Országosan a legjobb BANKMENTES részletfizetési konstrukció! Lenovo ThinkPad L16 Gen 1 Prémium
- Hibás! Dísznek, Porfogónak, tesztkártyának vagy böngészni! Asus Rog Strix RX 470 4GB Videokártya.
- Bomba ár! Dell Latitude E7240 - i7-4GEN I 16GB I 256SSD I 12,5" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i9 14900KF 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest