Hirdetés

2024. március 28., csütörtök

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#31503) sladka_pani válasza BigBlackDog (#31497) üzenetére


sladka_pani
aktív tag

Részemről is egy vélemény, évek alatt már több helyre is volt rálátásom a megyében :D
Győr: Sok a gyár, munkalehetőség, vitathatatlan, tömegeket és külföldieket vonz, kereseti lehetőség megfelel annak, hogy ne dögölj éhen és talán az utolsó filléred is kitudd adni a 80-100ezer ft-os albérletre, + rezsi, kaució természetes és most egy jobb állapotú panelről beszélek, nem kertes házról. Tehát ennek megfelelően felkészülten, általában csak párok tudják fizetni, egyedül ne albérlettel próbálkozzon az illető, hanem pl. betársulni 30-40ért egy diáklányhoz vagy egy folyton üzleti úton levő emberkéhez :) Persze ki szeret közösködni?! Győrben kertes házat, normális helyen venni pedig számomra örök képtelenség, sose tudnám kifizetni, letörleszteni és megemészteni!
Menjünk nyugatabbra:
-Kimle: Az az a hely, ahol a szlogen lehetne az, hogy "élni jó". Faluból lett nagyfalu, és kisváros jellegű, barátságos csigánymentes övezet (polgármester nem engedi be őket). Minden van és minden közel, félúton van mindenhez, még tömegközlekedéssel is élhető település. Albérleti csak kertes ház lehetőség van, teljesen jó árakon 45 ezertől 100 ezerig, persze minőségtől függően. A ház árak 6 milliótól a csillagos égig, de ez már jelent valamit. A 6 milliósra persze még 5öt ajánlott költeni, de akkor már megfelel a 15 millióra taksált túlárazott szuper házon. Persze azon nem kell 1 éven át dolgozni.
-Mosonmagyaróvár: Ahogy közeledünk nyugatra az osztrákokhoz, úgy nő a lehetőség a keresetre és annak elköltésére is. Sopront nem ismerem, de valami hasonló lehet, pont rálátásom volt a 2012-2017 közötti árakra, hirtelen megnövekedésre, főként az elején. Nyugodtan mondhatom, hogy Óváron se kapni 60 alatt garzont (mindenhez természetesen plusz rezsi, csak nem írom már külön), határ a csillagos ég, 80 alatt pedig kertes házat, de az mondjuk a mosoni részen, a fehérebb részen 120-tól kezdődnek. Ezeket már egyértelműen osztrák fizetéshez és pároknak tervezték és nem hosszútávra, hiszen ennyiből már kölcsöntörlesztést lehet fizetni egész jó kondíciókkal.
Tulajdonképpen elgondolkodtató ez az egész is, margóra megjegyzem, hogy az albérlő szempontjából ez 1 max 2 évig, áthidalónak teszi meg, hisz nem akar örökre albiban lakni, de mondjuk nem is ott szeretne letelepedni, vagy még nem tudja igazán. Tehát cserélődnek akár néhány havonta a bérlők, ami a tulajnak, kiadónak (ha nem munkásszállás!) csak bosszúság és akár problémák is adódhatnak, kivéve ha a tulaj le se szarja és tényleg befektetési céllal vette, nem szívügye a lakás. A befektetés valóban 8-10 év, ahogy Golya barátom is írta, de sajnos én még nem tartok ott, hogy ennyi időre előre bármit elmerjek tervezni :) Nekem ez sok idő!
Én véleményem, hogy csak és kizárólag egy erre a célre vásárolt, úgymond "leélni" való lakást, házat tudnék nyugodt szívvel kiadni albérletbe, a sajátomat nem, főleg nem meggazdagodási céllal, mert ha szerencsénk is van, majd 10 év múlva talán hoz valamit a konyhára, ha lesz még olyan állapotban, mert sose tudni kit fog ki az ember...
Kivételek persze mindenhol vannak!

- Mosonszolnok, Jánossomorja Hegyeshalom, Levél... Mosonmagyaróvár közvetlen körzete 10+km-es körsávban ugyan nem a nagyvárosok, és élni is csak annyiból jobb, hogy 1 fokkal csendesebbek, cserébe teljesen átlagos (falusi) lehetőségekkel, közlekedéssel, de közel ugyanolyan házvásárlási árakkal rendelkeznek, mint bent Óváron. Mosonszolnok a gyárak miatt (és persze mind az osztrák határ miatt), 8 millióért bontani való házak vannak, 12-ért már talán kapsz olyat, amiben lakni is lehet, de itt is vannak 30 milliós házak, így a legtöbben építkeznek. Jánoson egy közeli ismerősöm 15 millióért kapott házat, főként a nyugodt, csendes elhelyezkedés miatt, de ez még a felújítandó kategóriába sorolható volt, és mint kiderült a penész is jelen volt, így még 5 milliót rá kellett költeniük, hogy egészséges ház legyen, amibe a baba született nekik. Hegyes-Levél, egykutyába sorolnám, albérlet 80tól kezdődik, házak 10-en felül.

Na most ebből (is!) lett elegem, 2015-ben elkezdtem nyitni a rábaközi (csornai járás) térség felé, és nem bántam meg, több mint 2 éve itt is nagy rálátással bírok (nem magyarázkodok hogyan tudok ennyi felé figyelni, ez a téma mindig érdekelt engem és járom a megyét, sok embert ismerek). Olyan településeket, elszigetelt, helyeket ismertem meg, és olyan árakkal találkoztam, hogy érdekelni kezdett a végleges letelepedés. Csornán belül 8milliótól lehet kapni romák-lakta helyen házat, én nem merném bevállalni, de 10-13 között már normális helyen is. Cserébe Csorna egész jó adottságokkal rendelkezik, olyan kisvárosi hangulat, de mégis van minden. (Rászoktak a fizetős parkolókra is)
Menjünk egy kicsit a rábaköz olyan településeire, amik számomra már túl elszigeteltek és nem élhetőek, ezek szigorúan autós közlekedéssel járhatók és cserébe tényleg semmi sincs, de még közel se, és a hallottak alapján nem is az értelmiség lakja (itt most az igénytelenebb, elmaradott népre gondolok). Tisztelet a kivételnek! Árpás, Dör, Kisbabot, Bágyogszovát, Bodonhely. Rábacsanak, Egyed... sorolhatnám még, erre a térségre gondolok. És elnézést ha valakit ezzel megbántok, de jártam sok településen. Na ilyen helyen félmillióért telket, 2 millióért olyan házat kapsz, amibe ugyan fűtés nincs, de talán nem is dől rád még az idén. 3-4 millióért cserépkályhás, dohos, öregasszonyszagú, de nem omladozó házat is kapni, amire ráfér a karbantartás. Mondjuk ki, aki itt 10 milliót érő házat árul reális áron, annak más problémája van, pl. muszáj költöznie, eladnia, egyébként a jó házakat nem árulják, mert felépítkezni normális anyagból mindenhol 15 millió körül kezdődik (átlagtól eltérhet), eladni meg már nem tudja ennyiért.

Aztán van a rábaköz azon része, ami szerintem a legjobb, elszigetelt, de mégis megtalálhatod a helyed, az eddigi legszimpatikusabb vidék, kivéve Rábapatona, ahol kezd elmenni Győr irányába egy ház ára és lassan Enese is követi. Szigorúan autós közlekedésre való, de élhető települések: Kóny, Bezi, Győrsövényháza, Markotabödöge, Cakóháza, Rábcakapi, Tárnokréti, és 2015 óta a szívügyem: Fehértó :)
Ezekben a falukban az ingyenes telek sem ritka, csak költözz oda, de van víz, villany, gáz, telekommunikáció, szennyvíz az nincs, meg ha leesik a hó se nagyon tudsz kimozdulni, vagy bejutni. Tehát sokadrangú mindenben, ez vonatkozik az odavezető út minőségére is. Ha beteg vagy, rossz ha gyógyszerért 30km-t kell utazni. Az ember megtanul tartalékolni, úgymond spájzolni, és kiruccanásnak fog fel minden falutábla átlépést. Nem javaslom ezeket a helyeket friss babás családosoknak, vagy sulis korú gyerekkel, kivéve ha nagyon szűk a keret. (Nem véletlen 6 gyerek van az óvodában és iskola rég nincs.) Ugyanis ha úgy gondolkodsz mint én, és a középosztályba sorolod magad (aki pluszba azért küzd, hogy kitörjön), akkor itt akár minimális kölcsönnel, vagy jobb esetben készpénzért bebiztosíthatod a tetőt a fejed fölé. 3 milliós házaktól 10ig lehet bőven válogatni, 8 körül már nem kell javítani a szerkezeten és gázfűtéses még a garázs is, ilyennel is találkozni. Nagy általánosságban viszont 4-6 millióért a fával fűthető, nem életveszélyes házak megtalálhatók. És ha hiszitek ha nem, sok albérlet is van, 20 ezertől 60ezerig, településenként, házanként változó. Én egyáltalán nem bántam meg, hogy itt telepedtem le, és szerintem az év (több év) bizniszét csináltam meg a házammal, de most már nagyon elkalandoztam, bocsi :) Ha valaki kihámozott belőle hasznosat, akkor már megérte...
Üdv!

...nem mondtuk el, nem hangzott el, mit jelent az Oi! Oi! Oi!...

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.