Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• King Unique
    titán

*naptárat megnéz* Hmm, 2026-ot írunk. Vannak kétkattintós GUI programok erre, amik anélkül megcsinálják, hogy a fejemet parancssorokkal kelljen tömnöm (így is elég lyukas), vagy egy kisebb ország energiafelhasználását fogyasztanám el "AI" válaszra.
    Aztán meg ízlés szerint át lehet rakni a legminimálabb beágyazott akármibe.

(Még mielőtt, sok éven át voltam Linux root.)

Nyilván azért, mert linuxos írás és ott a dd az isten, mindent azzal kell csinálni. :D Na meg Linuxra nincsenek a "INGYENES Clone és Backup-Restore alkalmazások tesztje [2024]" cikkben felsorolt klónozó programok, meg az SSD-k gyártói által biztosított Acronis és egyéb programok sem, bár a pendrive-ról bootolható live változatok használhatók, amit pl. a #6-ban is linkeltek.
    Egyébként a címbe nem ártott volna a végére a "GPT diszk kisebbre klónozása Linuxon", mert én is csak a szerző alapján sejtettem, hogy nem windowsos módszer lesz és nem Macrium Reflect.

• sergw
    csendes újonc

*naptárat megnéz* Hmm, 2026-ot írunk. Vannak kétkattintós GUI programok erre, amik anélkül megcsinálják, hogy a fejemet parancssorokkal kelljen tömnöm (így is elég lyukas), vagy egy kisebb ország energiafelhasználását fogyasztanám el "AI" válaszra.

"egy kisebb ország energiafelhasználását fogyasztanám el "AI" válaszra."
    megkérdeztem neked mert elég extrémnek tűnt egy válaszra:

Egy tipikus AI-válasz (pl. Grok, ChatGPT, Gemini stb.) energiafogyasztása nagyon alacsony – kb. 0,24–0,34 watt-óra (Wh) körül van egy átlagos szöveges query-re. Ez 0,00024–0,00034 kWh-nak felel meg. (Források: OpenAI 0,34 Wh, Google Gemini 0,24 Wh, Epoch AI GPT-4o-ra ~0,3 Wh – ezek 2025–2026-os, valós üzemeltetési adatok, amik már tartalmazzák a hűtést, szerver overheadet, mindent.)
    Hogy ez mit jelent a gyakorlatban? Egy átlagos LED izzó (5–10 W) 2–3 másodpercig ég el ennyi áramot.

• *naptárat megnéz* Hmm, 2026-ot írunk. Vannak kétkattintós GUI programok erre, amik anélkül megcsinálják, hogy a fejemet parancssorokkal kelljen tömnöm (így is elég lyukas), vagy egy kisebb ország energiafelhasználását fogyasztanám el "AI" válaszra.

A fenti parancsok használata faék. Egy dd -nek megadsz egy kimenetet meg egy bemenetet, csinálja. És akkor is működik, amikor nincs GUI ;) 30 éve minimum ugyanúgy.
    Felőlem mindenki azt használ, amit akar, ez egy lehetőleg legegyszerűbb, és részletes módszer leírása. Attól még, hogy neked már unalmas, másnak igencsak hasznos lehet, nem érdemes úgy hozzáállni, hogy szar, mert nem két kattintás.

(Mondjuk partíció méretezésére én is Gparted GUI frontendet szoktam használni, mert általában kényelmesebb; meg mindig parázok, hogy kézzel elrontom :D )

Az efi-s cuccra meg nem lesz GUI-d. Semmilyen, ha jól tudom. Az EFI rekordokat rendberakni mindenen szívás amúgy :D

"Aztán meg ízlés szerint át lehet rakni a legminimálabb beágyazott akármibe."
    Már ha át tudod. Mondjuk nem tudod kivenni a háttértárat :) (Mondjuk Openwrt-n overlayfs... de az is a jéghegy csúcsa.)

@Argos : :DDD

@Doky586 : Ja, amúgy a dd egy célprogram. Rekordokat tud írni és olvasni ;) Ennyire való, betonbiztosan mindennel működik, amiből olvasni lehet, és amire írni.

Új hozzászólás Aktív témák