Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- GoodSpeed: A RAM-válság és annak lehetséges hatásai
- D@reeo: Pi-hole és a Telekom Sagemcom F@st 5670 DNS beállítása
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- GoodSpeed: Márkaváltás sok-sok év után
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- eBay-es kütyük kis pénzért
- N€T0X|N: 4070 Super -> 5070ti
-
LOGOUT
Gitáros topic ♪♫ eddig összegyűjtött tapasztalataink → itt.
(gitár-, erősítő-, effekt- és húrválasztásról, hangkártyákról)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Moleman
addikt
válasz
V.Stryker
üzenetére
Elméletileg az jelöli, hogy az ott egy negyed, de akkor nem kéne duplán pengetni.
Ha valakinek nem piros és nem működő midis Casio kéne, itt egy gazdaságos darab.
MIJ vintage gitárért nem rossz ár, a kultuszától eltekintve sem.Tegnap búcsút vettem a Kox kombómtól, és egyúttal meghallgathattam kihajtva is, nagyon nagyot szólt, és nagyon jól.
Jó helye lesz, az új gazdájából ítélve visszakerül a színpadra, ahová tartozik. 
-
Whit3Rav3n
senior tag
válasz
V.Stryker
üzenetére
Mielött elkezded csiszolni a 8. bundot, probald meg azt hogy egy gumi/müanyag kiskalapáccsal vagy csavarhúzó fejjel megprobájold beljebb kalapálni a bundot. Néha az az oka hogy zörög hogy nincs teljesen benne a fogólapban a bund. Persze a húrokat húzd el az útbol ha kalapálod különben bele fognak nyomódni a bundba.
-
brickm
őstag
válasz
V.Stryker
üzenetére
Én paraffin olajat használok. Gyorsan párolog nem szokott 2 3 nap után kellemetlen olajos tapintása lenni ha szárazra áttörlom. Ha nem alkoholos oldoszeres a lakk rajta alkohollal is tisztíthatod, de én azután is olajoznám.
A varrógépolajnál nem vagyok benne biztos, higy nem marad hátra semmi és szaga sem lesz..bár varrógépolajam 10plusz éve nincs itthon.
-
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
V.Stryker
üzenetére
Én speciel nem vagyok benne biztos, hogy ilyen ujjrendet magolgatni kellene. Egyrészt ami kényelmesen jön neked, azt az ujjad használd, másrészt nagyban függ a kontextustól, hogy mikor melyik ujjat hova érdemes rakni. Azaz nálad pl, hogy mi lenne a következő pár hang.
-
Alexios
veterán
válasz
V.Stryker
üzenetére
Lehet én nem értem, de miért nem használod a mutatóujjat is? Vagy a kettes ujj lenne a mutató?(gondolom ha ötös ujjat is mondasz
) Én amúgy 3-5-7nel általában mondjuk mutató - középső - kisujjal szoktam, de kinek hogy kényelmes, van ahol mutató - gyűrűs - kisujj pl, attól függ mi van előtte vagy utána -
-
Moleman
addikt
válasz
V.Stryker
üzenetére
Amikor olcsó akusztikokat nézegettem egy ismerősömnek, az Epi DR100 tetszett a legjobban, de ennyiért használtan már tömör fedlapos Cort is van, szerintem jobban megéri.
Egy másik ismerősöm megvette 9 éve a legolcsóbb Juliát, kicsivel kényelmetlenebb, kicsit büdös, de az is működött. De ő volt az, akinek nem volt elég motivációja, hogy megtanuljon játszani, hiába voltak rajta puha 9-es húrok, egy jobb gitár talán jobban inspirálta volna.
-
FockeWulf
tag
válasz
V.Stryker
üzenetére
Sehogy. Ahogy te is írtad alaphang-dúrterc (nagyterc)- kvint egy mezei 3-as hangzat. C-dúr akkord esetében A3-ason fogod a C hangot, a D-húr második bundjában az E hangot (ez a nagyterce) majd a H-húr egyesén nem a kvintjét fogod, hanem ott is egy C hangot,ez esetben a C-dúr akkordod a kvintje a szabadon zengő G húr....
-
NeoPampalini
senior tag
válasz
V.Stryker
üzenetére
A D a C dúrban szekund, nem terc!
Ugye a C dúr skálában minden hangköz tiszta vagy nagy. Namármost:
C - alaphang
D - nagy szekund
E- nagy terc
F - tiszta kvart
G - nagy szext
H - nagy szeptim
C - oktávMivel akkordokat terc építkezés elve szerint alkotunk, így a C dúr hármas hangzat: C-E-G lesz.
SZERK.: ja bocs, most sikerült értelmeznem, amit írtál. Szerintem két féle fogást keverünk itt, amit te írsz, az az, hogy A húr 3. bund (C), D húr 2. bund (E) és üres G húr (G). Ebben a fogásban így lesz (ha el nem kefélem):
-
NeoPampalini
senior tag
válasz
V.Stryker
üzenetére
Mit értesz az alatt, hogy "nem jön ki"?
"Első fogólap második húr" - ezt meg így én nem értem. 
Sima C dúr akkordnál a bővített kvintet/kis szextet ne kavard be.

Első körben azzal kezdeném, hogy ezt a táblát letisztítanám sima dúr akkordra (C-E-G-H-C, alaphang, nagy terc, tiszta kvint, nagy szeptim, oktáv). Célszerűbb először csak azon hangok alapján "tájékozódni" a fogólapon, amelyek az akkord vázát adják, a többit később is elég lesz hozzá vágni.

Alaphangtól felfelé két bunddal + fentebb egy húrral = tiszta kvint (C dúr esetében ez G lesz)
Alaphangtól felfelé két bunddal + fentebb két húrral = oktáv -
wednesday
őstag
válasz
V.Stryker
üzenetére
Egy idő után beáll.
Új húrok még elmászhatnak az elején. Elhangolódni meg elhangolódhat később is. Jön egy hidegfront, esik 15 fokot a hőmérséklet, már elmászott picit. Vagy játék után, ahol meg voltak mozgatva rendesen.
Utána hangolni időnként kell majd, de nem ilyen lesz, hogy 5 perc múlva már nem olyan.
-
Moleman
addikt
válasz
V.Stryker
üzenetére
Ugyanezt tapasztaltam, nem is mertem rendesen behangolni, mert féltem, hogy elszakad.
Az ilyen olcsó ukulelénél nem is tudom, hogy a húr nyúlása miatt hangolódik, vagy a hangolókulcsnak nincs elég tartása, és visszatekeredik. Néhány utánhangolás után már semmilyen húrnak nem lenne szabad nyúlnia. -
Moleman
addikt
válasz
V.Stryker
üzenetére
Ja, azt nem muszáj, én nem szoktam. De ha úgy akarod, akkor egyet felülre, a többit alulra. A lényeg, hogy lefelé gyűljön a végén (bár a Les Paulnál nem nagyon számít, a fej dőlése miatt úgyis van elég nyomás a felsőnyergen).
Szerk.: Ja, de ezt azért mondja, mert nincs elég hely a lyuk alatt, ha van elég szára, akkor jó végig alulra.
-
Moleman
addikt
válasz
V.Stryker
üzenetére
A vastagabb húroknál egy kulcstávolságnyit szoktam hagyni, a magas oldalon többet. Ahol szeretném, hogy megálljon a húr kulcsban, ott visszatöröm amennyire csak lehet, V alakban, aztán kézzel fogom a végét tekerés közben, hogy ne csússzon ki. Egy ujjaddal (ha marad szabadon) leszoríthatod a húr laza részét még a kulcs előtt, hogy biztosan alulra tekeredjen.
Nem emlékszem pontosan, hogy milyen módszert mutat itt, én több forrásból szedtem össze a módszerem, de ez a videó elég jó, úgy emlékszem.
A WD40 fetisizmusát hagyd figyelmen kívül, használj inkább citromolajat, vagy ha nincs más, olívaolajat. (Ő állította be a stratomat, profi munka volt, de hónapokig műhelyszaga volt a WD40 miatt.) -
Moleman
addikt
válasz
V.Stryker
üzenetére
Én is ezeket a Fender 250s húrokat használtam régen (és a Super Bullets verzióit), gyakorlatilag ugyanolyan, mint a megfelelő Daddario, szeretem. Régen még azt is olvastam valahol, hogy ugyanott készülnek.
(#28857) bigrob
A Telémen azt hiszem, 10-es Orphee van, az teljesen jó, viszont a Gibsonon a 11-es valamiért nem adott elég húzást a nyaknak, zörgött minden, aztán el is szakadt a vékony E. 10-es Daddarioval tökéletes lett.
A 9-est már nem emlékszem, melyikre raktam.
-
Moleman
addikt
válasz
V.Stryker
üzenetére
Nincs mit, innen vettem.

A 8-as Fender biztos jó lesz, kb 15 éve próbáltam Ovation akusztikon, nagyon ujjbarát volt még egy magamfajta kezdőnek is.

-
Moleman
addikt
válasz
V.Stryker
üzenetére
Egy haveromnak rendeltem innen ezt a zöldet, nem a minőség mintapéldája, a hangolást sem tartja jól, de gyerekjátéknak végülis jó.

Ami a húrokat illeti, egy 10-es készlet szerintem akkor sem lesz puha, ha tiszta nikkel, főleg nem 25.5"-os gitáron. Én sima 9-es húrkészletet javasolok, amíg nem nyújtasz durván nagyokat, az nem tud bántani.
Ha mégis, akkor 8-as.
Ha gondolod, van sok Orphee húrom aliexpress-ről, 400 ft volt egy csomag, ha szeretnéd olcsón kipróbálni. Tudok adni 9-est és 10-est, azok elég jók. Van 11-es is, de az rossz volt. -
kemotox
addikt
válasz
V.Stryker
üzenetére
Én eztet venném, oszt lehet csapatni instant a szurfing with dö élientet a Szatírjanitól!!
-
V.Stryker
nagyúr
válasz
V.Stryker
üzenetére
Illetve innen van valami javasolt márka?
Illetve nekem tudtok ajánlani az elektromos gitárra valami puha húrkészletet? Első körben a Rotosound PN10 és az Ernie Ball 2251 került a képbe. Valamelyik jó választás lehet?
-
-
kemotox
addikt
válasz
V.Stryker
üzenetére
Szerintem a legkézenfekvőbb lenne egy ukulele. Aranyos kis dolog, kicsi is, húr is kevesebb van rajta, de még sem egy bóvli játék valami, hanem egy komoly hangszer. Ugyanúgy lehet nyújtani, hammer-on/pull-off-ot tolni, stb stb.
Lehet vinni nyaralni meg mindenhova, meg a net tele van tabokkal, akkordtáblázatokka, ugyanúgy, mint gitár esetében. Kinyomtatsz néhány oldalnyi cuccot, megmutatod, hogy hogyan kell kiolvasni, meg lefogni a dolgokat és onnantól kezdve akár magától is tanulgathatja az egyszerűbb dolgokat.
Ha szereti a "Kalandra Fel!"-t akkor mindjárt meg is tanulhatja a zenéjét: G - D - C - D, egyszer-egyszer megpengetve, aztán ugyanez az akkordmenet csak folyamatosan pengetve és a végén egy G.

-
-
-
Kobe
veterán
válasz
V.Stryker
üzenetére
pontosan azt amit írsz
hogy D-re van hangolva
amúgy kis olvasmány, összefoglaló -
TpS
őstag
-
-
cucka
addikt
válasz
V.Stryker
üzenetére
Ha csiptetős hangoló, a mobilos appnál pedig a beépített mikrofont használod, akkor szerintem 2cent eltérés benne van a pakliban, akár mindkettő lehet pontatlan.
Amit javaslok, hogy figyelj oda, hogy hangolásnál ugyanolyan erővel pengesd a húrokat, és a maradék 5 húrt pedig mindig tompítsd le, lehet, ez javít a helyzeten. -
FockeWulf
tag
válasz
V.Stryker
üzenetére
Egy mezei hangoló alkalmazással sebészi pontosággal be lehet hangolni a gitárt, és ha kicsit tovább gondolod a történetet eleve olyat töltesz le amin metronóm is van. De van külön is metronóm alkalmazás... Kezdéshez tökéletesek ezek az appok...ilyesmiért pénzt adni...vááá

-
kemotox
addikt
-
gandalf666
csendes tag
válasz
V.Stryker
üzenetére
Nekem megvan, azzal akartam tanulni. Vannak benne leckék, amikkel lehet tanulni, de nekem az még kicsit magas szint volt néhol. Pl. amikor már váltogatni kell több húr között is, az már nem igazán ment. Ezért inkább nekiálltam a justinguitar.com-on alapozni. A Rocksmith-t meg majd előveszem, ha fejlődtem kicsit. Most csak hangolásra használom

-
Kobe
veterán
válasz
V.Stryker
üzenetére
En hasznalom
Jopofa, ami gond hogy a sajat kabellel mukodik a legjobban, de amellett erolkodovel mar nehezkes rakotni meg pluszba, hiaba van interface az erolkodoben, es szolna azon jobban, a rocksmith sajat hangzasat erolteti. Illetve a grafikus felulete lehetne egyszerubb, en pl pont leszarom, hogy a hatterben milyen ubereffekt megy, ha nem lstom tole a noteokat.
Illetve a gyari dalok nem ernek fabatkat se, customsforgerol erdemes letoltogetni hozza a dalokat kulon
Osszesegeben, ha a yousician egyszeru GUI jat megtolnak a rocksmith jatekmenetevel, na az lenne szerintem az ultimate oktato

-
jettison
tag
válasz
V.Stryker
üzenetére
Hát, elég vitatott téma ez egyébként. Főleg inkább akusztikus gitárok esetében tartják jelentősnek a kérdést. Nyilván ha találsz más helyet, akkor érdemes oda rakni. Ha nincs más hely, akkor pedig marad ott... Nagy baja egy tömör testű, elektromos gitárnak szerintem nem lesz.
Milyen messze van a fűtőtest? Mennyire jár "intenzíven". Pl egy rossz szigetelésű szobát próbáltok csumán járatott konvektorral fűteni, vagy langymeleg radiátor krúzolgat egész télen? Utóbbi esetben annyira nem aggódnék emiatt, előbbi esetben nem tenném oda.
-
Moleman
addikt
válasz
V.Stryker
üzenetére
Ez így már kevéssé szerencsés szerintem. A hő felfelé száll, így az alsó cső hőjéből már kap a gitár, az ablaktól pedig szigeteléstől függően jön a hideg. Jellemzően nyirkosak is ezek a helyek, legalábbis nálam, de én nem fűtök, lehet, hogy a hő miatt nálad szárazabb. Mindenesetre én nem tenném oda a gitárt.
-
Moleman
addikt
válasz
V.Stryker
üzenetére
Mindig a bundokhoz közel fogd le a húrokat, ha tudod, és éppen elegendő erővel, úgy nem szabadna nagyon fájnia. Akkordváltáskor emeld fel az ujjaidat, ne húzd a húrokon, most még érzékenyek lehetnek arra is (később húzhatod nyugodtan). Mi már úgy vagyunk vele, hogy ezek magától értetődő dolgok, de nemrég egy barátomat tanítva kiderült, hogy nem.

A bőröd valóban hozzászokik a nyúzáshoz, viszont ahogy fejlődsz majd, az ujjbegyed újabb és újabb részeit fogod munkára, amit addig nem. Most pl így néz ki az ujjam, pedig már majdnem 15 éve játszom. Három hete, vízhólyag formájában még fájt, most már egyáltalán nem.

-
kemotox
addikt
válasz
V.Stryker
üzenetére
Nem zarja le a kepernyot altalaban. Van metronom, hangolo telefonra. Mas nem kell, most mar gyakorolj. Ha szunet van akkor szunet van. Az is kell. Nekem is masnap mindig sokkal jobban megy egy elozo nap tanult dolog. Aludni kell ra neha, pihenni. Nehogy tulhajszold magad es a faszod tele legyen vele

-
törölt tag
válasz
V.Stryker
üzenetére
Soundcorset metronom (es hangolo is egyben) alkalmazást keresd android esetén, az a zarkepernyo elott van.
A kepernyot tehat nyugodtan lezarhatod, maradhat sotet, nem zabalja az akksit, kozben megy normalisan a metronom. Vicces volt, mikor WP-rol atalltam androidra, elotte azt hittem, csak WP-n (a rendszer sajatossagai miatt) kihivas olyan metronomot talalni, ami priman elmegy a háttérben. -
-
törölt tag
válasz
V.Stryker
üzenetére
A 2. linkhez:
Először felülről a 3. húron lefogod a 2. érintőnél, pengetsz. Aztán lefogod (felülről) a 3. húron a 2. érintőnél és (felülről) a 2. húron a 2. érintőnél, most ezeket együtt pengeted. Az ujjaidat ez után otthagyod, "végighúzod" a pengetőt az összes húron felülről lefelé (persze minél gyorsabban, hogy lehetőleg együtt szólaljanak meg, ezért akkord), de ügyelni kell rá, hogy az ujjaiddal, kezeddel a többi húrt ne zavard a szabad rezgésben. Mikor akkordokat gyakorolsz, már lefogtad az adott akkordot, célszerű egyesével megpengetni a húrokat, hogy mindegyik tisztán szól-e, aminek kell, nincs-e tompítva.A tabulatúrában vízszintesen jobbra megy az idő. Tehát ha két betűt egy oszlopban látsz, azokat egyszerre kell megszólaltatni (akkord).
1. linkhez: Ha föléviszed az egeret pl. az E fölé, mutatja, hogyan kell lefogni azt az akkordot. Azt úgy kell értelmezni, mintha a húrokkal párhuzamos irányban néznél a hangolókulcsok felé, tehát valahogy így.
Mondjuk ha most tanulod ezt az egészet, semmiképp sem olyan dallal kezdeném, amiben van B-dúr, az a barréfogás miatt nem annyira könnyű.
Új hozzászólás Aktív témák
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Vezeték nélküli fejhallgatók
- Samsung Galaxy Watch8 - Classic - Ultra 2025
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Formula-1
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- 5.1, 7.1 és gamer fejhallgatók
- További aktív témák...
- Retro Acorp Socket 7 PC, Pentium MMX CPU, 32 MB RAM, Windows 98
- Asus H81M-A LGA 1150 alaplap, 8 GB DDR3 RAM, i3-4370 CPU
- iPad Pro 10.5 (2017) 256GB tökéletes állapotban, dobozában
- ÚJ BONTATLAN Apple Macbook Air 15,3 M4 10C CPU/10C GPU/16GB/256GB - Silver - HUN- MW1G3MG/A 3 év gar
- Xiaomi 11 Lite 5G NE 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LG 32GS95UX - 32" OLED / UHD 4K / 240Hz - 480Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro 128GB Alphine Green -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3024, 100% Akksi
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Ezviz BC1 1 kamerás kamera szett / 12 hó jótállás
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte Z37 i5 9600K 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB Rampage SHIVA ADATA 600W
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest
MIJ vintage gitárért nem rossz ár, a kultuszától eltekintve sem.
Jó helye lesz, az új gazdájából ítélve visszakerül a színpadra, ahová tartozik. 

nem egy nagy durranás, de tanulgatni rajta megfelelő. Hasonló mint az AF510, csak az előbbi dreadnought forma, utóbbi kissebb testű, úgynevezett folk-fazon. Vagy esetleg Epiphone DR100 
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)