Hirdetés
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- D@reeo: Pi-hole és a Telekom Sagemcom F@st 5670 DNS beállítása
- GoodSpeed: Márkaváltás sok-sok év után
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- N€T0X|N: 4070 Super -> 5070ti
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Szólánc.
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- GoodSpeed: A RAM-válság és annak lehetséges hatásai
Új hozzászólás Aktív témák
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
BigG.(nnnnn)
üzenetére
Kamu. A gomb elem azért van a lapon, hogy amíg nincs áram alatt a gép ne felejtse el a bios beállításokat. Ott vmi más gubanc lesz.

-
Qru
MODERÁTOR
Így-így. Nekem is volt hogy elszállt a gép frissítés közben de restart után a másik bios jött be. Frissítéskor mindig az "elsődleges" chipbe ír, tehát ha olyan peches vagy hogy másodszorra sem sikerül akkor sincs gáz, a második chipbe égetett bios sosem íródik felül.
Érdekesség képpen nekem gyárilag anno F8-volt rajta és mikor behalt a frissítés F5-öt töltött be. Mivel a lap vásárlásakor az F8 volt a legújabb a másik chippbe egy régebbi, kiteszteltebb verziót égettek gyárilag. Okos megoldás.

-
Qru
MODERÁTOR
válasz
anonymus89
üzenetére
Finomhangolásra BIOS-os tuning ha csak kicsit megpiszkálnád arra jó a Giga progija is.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
vincze90
üzenetére
Nem tudom pontosan E6850 esetén az Intel mekkora TJmaxot határoz meg (néha rosszul olvssa ki 1-1 program a prociból, ezért van a kavar) inkább biztos ami biztos a magasabbat vedd figyelembe. A 25 fokos idle hőfok amúgy is gyanúsan alacsony lenne.
E6000-es topikban kérdezz rá, melyik érték a helyes. -
Qru
MODERÁTOR
válasz
belaazallat
üzenetére
Az időzítés is azonos volt gondolom... Winrarban sincs különbség?
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
VicKing
üzenetére
Alacsonyabb szorzó magasabb fsb jobb párosítás, azonos sebesség mellett mint a magas szorzó alacsony fsb. Ennek az az oka, hogy a Core 2 architektúránál a QPB a szűk keresztmetszet. A QPB-n keresztül kommunikál a memória a cpu-val (mert a mem vezérlő itt még az északihídban van) aminek sebessége fixen az fsb 4x-e. Ez főleg memóriaéhes alkalmazásoknál jön elő nyilván.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
SzasyZ
üzenetére
Mérési hiba. 140 fokos lenne már rég lekapcsolt volna a prociba épített védelem. A 17 szintén irreális, azt kb alapon egy 0 fokos szobában tudnád elérni. Legfrissebb RealTemp és CoreTemp-el nézted a hőfokokat? Bios gebasz lehet, hogy eleve hibásan olvassa ki a hőfokértéket a prociból.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
->Raizen<-
üzenetére
Hyper TX-et sem Q6600 tuningra találták ki. Az a Giga lap sem jobb a mostanidnál, ne cseréld le sztem.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
Vulkhaan
üzenetére
Szóval csak 3D-ben van visszaesés? 440-es FSB-nél lineáris mi több konstans a teljesítménynövekmény a 390-hez mérten? Az újraindítások számától függetlenül?
Ha a vga kártya alapon van akkor is csökken a 3D-s teljesítmény? Játékokban is tapasztalható az fps esés vagy csak szintetikus tesztben? Tápod milyen? -
Qru
MODERÁTOR
válasz
masterful87
üzenetére
Ne menj bele! Az sokkal gagyibb lap mint a P35 DS3 volt.
-
Qru
MODERÁTOR
Azt a gyártó határozza meg, de a fő időzítések a modulokra is rá szokták írni.
mod:
BK87: Még nem tudni még pontosan mekkora sávszélesség kell nekik de esélyes hogy vmennyire limitáló tényező lehet. Mindenképpen várd meg az első teszteket addig felesleges lapot cserélned szvsz.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
belaazallat
üzenetére
+0,1-0,2V, a +0,3V általában már nem segít csak feleslegesen fűt.
-
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
dangerzone
üzenetére
Elivelg az F7 már támogatja a Q9550-et de ártani nem árthat.

mod:
akoska07: Ha nem teszel fel drivert? Nekem is W7 van de én sz@roztam driverrel, bios-ban engedélyezve + amit a W7 magától feltolt driver és működik pöpecül.
-
Qru
MODERÁTOR
Adott egy P35 DQ6 Rev 1.0 (F7-es bios), van benne egy Q9550 és már BIOS alatt is kifagyogat a gép, ha pl az IEEE 1394-et akarnám letiltani.
Ha új win-t raknék fel szintén az FireWire illesztőnél lehal a telepítő. Vmi ötlet? -
Qru
MODERÁTOR
válasz
proci985
üzenetére
Kicsit tuningolni kéne a többit is. Igazából itt a memória a legkevésbé a szük keresztmetszet. Leginkább a QPB, ez az a busz sebesség amin kommunikál az északihídban lévő memvezérlő. Ez fixen a prci fsb-jének 4x-ese, tehát ennek az órajelét a proci fsb emelésével tudod emelni.
SSD marha drága de jó gyors. Majd leesik az ára és akkor jut nekünk is.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
proci985
üzenetére
A ramban nincs érzékelő, így nem mondja meg semmi hányfokos. Marad a lézeres hőúfokmérő, jobb híjján a mancsod. Amíg meg tudod fogni és rajta tudood tartani a kezed nincs baj.
Stabilitásra a Memtest a legjobb, vagy win alól futathatsz Prime95 és társai progikat, lényeg, hogy Large FFT tesztet nyomj, mert az dolgoztatja a ramot.Hát őszintén sok gyorsulást nem fogsz tapasztalni ettől, úgy is az NB a szűk keresztmetszet azt meg csak fsb feltolással tudod gyorsítani. Szóval egetrengető gyorsulásra ne számíts boot-nál.
Ha gyors boot-ot akarsz vegyél SSD-t, habernél néztem és elámultam milyen gyorsan bejött a Vista nála. -
Qru
MODERÁTOR
válasz
proci985
üzenetére
Jorusnak igaza van, egy kis feszt kell adnod a ramnak, MCH-nak (NB) nem kell több +0,1V-nál még (azér ha nagyon nem megy bepróbáélthatod a +0,2V-ot is de 90%, hogy csak elfűtené a plusz kakaót és stabil lenne +0,1-el is). Ha a ramnak adz +0,1V-ot akkor kap kb valójában 1,8V-ot (drop miatt). Szóval 2,1V-ig elmehetsz lazán.
Amúőgy a ram sebesség nem annyira befolyásolja a boot időt, főleg ezen a szinten, hogy 889 vagy 1066. -
Qru
MODERÁTOR
válasz
pinnacle
üzenetére
A legjobb ha szinkronban megy, tehát 1000-es ram elég, ha egy árban van az 1066-al, akkor amelyiknek jobb az időzítése. Igazából itt már nem számít igazán sokat, hogy 1000 vagy 1066 max bench progikban.
Nekem P35 és G.Skill párosítás is bejött, akárcsak a SuperTalent. Kingmax 1066-osakat szerti a P35-ös Giga (CL5-öset vegyél), sok fórumtársnál ilyen 1200 körül értékekre sikerült felhúzniuk. -
Qru
MODERÁTOR
válasz
FoBCRaistlin
üzenetére
Az EP35 DS4 támogatja alapból a DES-t, a P35 DS4 meg csak a Rev 2.1-től. Amúgy 100%-ban egyezik a Rev 2.1-es P35 DS4 meg az EP35 DS4.
-
Qru
MODERÁTOR
-
Qru
MODERÁTOR
Be, C1E és EIST enabled és kész. DES ugyan azt csinálja, csak le lő pár fázist is és lejebb veszi mégjobban a feszt üresjáratban.
mod:
Chaser: Hát, sztem necces de úgyis kiderül mennyire elég a 7700Cu. Esetleg kérdezz be a procihűtős topikba.
-
Qru
MODERÁTOR
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
Vasinger!
üzenetére
A túlmagas fesz okozza de ezek egyáltalán nem magas feszek, ezt kizárhatjuk. Win 7-et tedd fel nyugodtan sokkal gyorsabb mint az XP és stabil. Vistához képest meg majd csak ámulsz... W7 stabil és mindent felismert és egyből ment rajta minden flottul. Ennyire még az XP sem volt egyszerű (pozitív értlemeben!). Rááadásul Vistáról tudsz simán frissíteni, nem veszik el semmi és a netet se kell újra beállítanod pl.

XP-t használok gyakorlatilag mióta megjelent, másik partícióra próbaként tettem fel a W7-et mikor kijött az RC. Azóta nem használom az XP-t...
Okozhat, de 41 fok még nem annyira vészes, ott még stabilnak kéne lennie. Esetleg tegyél rá próba képpen egy kis/nagy ventit.
mod:
"Itt nem a Vistával van baj. ;)" Azért erre nem vennék mérget...
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
Vasinger!
üzenetére
Driver: Lap típusának és rev számának megfelelő driverből nem szokott fent lenni olyan sok fajta (csak 1 max 2-3 - op-renszer függvényében - ha jól emlékszem.
Mennyit feszt kap a proci meg a ram? Ki kéne zárni a degradálódási tényezőt.
Ha BIOS csere sem segített , akkor mehet vissza a legújabb. Eddig is Pistát használtál? Megnézhetnéd XP-vel vagy W7 RC-vel mi a helyzet... Utóbbi ugye ingyenesen és korlátozás nélkül használható márciusig.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
Thunderzolee
üzenetére
Mindegyik a SATA cucc sárga csatira van kötve? Első körben a DVD írót kipróbálnám egy másik gépben, mielőtt a RAID tömböt szétrobbantanád. Winyót is nézd meg van-e rajta bad sector.
Volt olyan winyóm, aminek a szigetelése szarrá ment és poros lett belülről
de a gépet még hetekig használtam mire végleg beadta a kulcsot. Win is bejött meg minden flottul ment csak kezdett fura hangja lenni egy idő után... -
Qru
MODERÁTOR
válasz
killer1203
üzenetére
Nem, max instabil lesz ha nem bírja de magát a modult nem károsítja.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
Sziszifeca
üzenetére
Ha pusztán az FSB magas attól nem lesz semmi baja vagy stabil vagy nem, ha a fesz magas na az tehet keresztbe szépen/csúnyán.
Vga-ból sztem várd ki a DX11-es Radikat meg nV-ket, DX10/10.1-ben nem érdemes már beruházni, nagyon sokkal gyorsbbat, korszerűbbet úgy sem kapsz a GTX260-ál. Nyugi, inkább cserélj telót, mp3/4 lejátszót vagy sörözz ha nagyon költekeznél.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
Sziszifeca
üzenetére
Anno én is dilemmáztam mert a 965P DS4-ben 2,7GHz-en ment csak a procim, vettem P35 DS4-et és már is 3,6GHz-en hasít ugyan az a proci. Itt megérte a +10k-t a lapcsere de nálad ennek töredéke se lenne a nyerhető gyorsulás.
Arról nem is beszélve hogy egy 4GHz felett járatott E8000 miden vga-t kihajt kb minden felbontáson. Még a következő generációnak is bőven elég lesz a procid, mert távol vagy a procilimittől (még ha 800x600-ban is játszol pl.
).
Sztem is inkább majd vga-ra gyúrjál, meg majd i7-re. Én is ezt teszem.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
Sziszifeca
üzenetére
Ha Q9000-esben gondolkozol akkor jobb a P45, ha Q6600 akkor elég a P35 is. Nyilván a pénztárcádhoz méred a dolgot amibe én nem látok bele. Nekem nem érne ennyit pár száz MHz gyorsulás. Akkor meg végkép, ha igazán érdemi gyorsulást akarsz (majd) akkor megint lapot kell cserélned (i7 vagy i5). Eladni meg egy kifutott platform lapját, nem egy leányálom gondolom sejted...
Te döntesz én csak a saját véleményemet írtam le, hogy nekem nem érne annyit. Persze nem mindig gondolkoztam így, volt amikor 1-200MHz pluszért cseréltem procit.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
Sziszifeca
üzenetére
Ha van egy 4870X2-d akkor talán bench-ben kimérhetővé válik a PCI-E 2.0 előnye. 45nm-es procik jobban szaladnak P45-ben, de ahogy elnézem P35 esetén sem lehet panasz nálad. Egyrészt az LGA775 már halott platform (nem jönnek újabb procik már ilyen tokozással) szvsz nem érdemes egy petákot sem erre áldoznod mert érzehetőn nem lesz gyorsabb. Esetleg ha úgy látod egy Q9000-es proci de azt is csak akkor, ha olyan progikat használsz amik proftiálnak a +2 magból a mostani E8000-edhez képest. Értsd: Játék meg általános felhasználáshoz tök felesleges Q-s procit venni. Egy gyors 2 magossal többet érsz.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
Alex123
üzenetére
Felesleges a DDR3 Core2 mellé (ha Quad ha Duo),mert a proci QPB-je a szűk keresztmetszet (ezen a buszon kommunikál a proci és a ram az északhídon keresztül ami nem vmi gyors megoldás. Nem véletlen, hogy az új i7-es procikba is már integrált memvezérlő van). Nem lesz gyorsabb sokkal, viszont a ddr3 még ma is elég drága mulatság.
Esetleg használtan nézhetnél vmi Q6600-ot vagy Q9300-at itt az aprókban, de ezzel is csak akkor vagy előrébb ha olyan progikat használsz amik profitálnak +2 magból. Addig meg: tuning, tuning, tuning.

-
Qru
MODERÁTOR
válasz
pempellini
üzenetére
Rev 1-en nincs led, csak a magasabb reveseken.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
_Lord_B_
üzenetére
P35 jobb Q6600 tuningra. Viszont a P45 kisebb csíkszélességgel készült chipset (kevesebb fogyasztás, kevesebb hőtermelés), UD tehát több benne a réz ami elvileg segíti az oc-t és a hőelvezetést (nem mintha a két fogalom ebben az esetben különválasztható lenne élesen
) bár ez a gyakorlatban nem mutatkozik meg (lsd legutóbbi ph! teszt). Előnye még a PCI-E 2.0, amit még egy jó darabig nem lesz hátrány, főleg, hogy 1 vga-t használsz.Ennek ellenére szvsz sem éri meg váltanod. Amúgy is kifutó darabok, mert ugye LGA775-ös prociból már sokkal erősebbet betenni nem tudsz (mert hogy egy húzott Q6600-nál nincs ilyen és már nem is lesz). Minek ölj pénzt egy halott platformba? Inkább gyűjts i5-re vagy i7-re erősebb vga-ra stb.
-
Qru
MODERÁTOR
DDR2 1066 már tuningnak számít, ami sosem biztos. A gyártó is csak arra vállal garit, hogy az általa is tesztelt ramok mennek 1066-on. Nem véletlenül van kint a ram kompatibilitási lista a honlapjukon. Az esetek döntő többségében persze sima ügy de előfodulhat, hogy az adott memót (chipeket, mert egy márkán belül is különböző chipek kerülhetnek fel, lehet az én G.Skill-emet bepróbálnád simán menne 1066-on)) nem annyira szereti.
De a lényeg, hogy megy végre.
-
Qru
MODERÁTOR
Az teljesen jó! GTA4 iso-t másoltam 80GB 8mb cache-es winyóról egy 320-as 16mb cache-es-re, (Sata 2): Kép
Nyilván akkor lenne igazán mérvadó a mérés ha ugyanazt másoltuk volna, de teljesen rendben van az eredményed sztem, néha nekem is leesett ennyire: Kép2, sőt volt hogy még ennek is a felére, szóval nem konstansan tolja az első képen látott eredményt.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
Baga1983
üzenetére
Amíg nem rakod fel a DES progit nem megy csak a C1E & EIST. Ha felrakod akkor indulásnál betölti a DES progit és ott lesz az ikonja az óra mellett a tálcán. Amúgy a DES kikapcsol pár fázist ha idle a gép (pl a DS4-emben 6 helyett 2 működni), C1E-nél alacsonyabb feszen járatja a procit.
-
Qru
MODERÁTOR
A DES nem megy Win 7 alatt ugye?
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
South Velen
üzenetére

-
Qru
MODERÁTOR
Ki akarom próbálni a Win7-et 64bit-et. EP35 chipset driver van már hozzá? Giga honlapján persze még nem is hallottak a Win7-ről.

Geforce-hoz van, de a Wlan adapterhez sem találtam, az talán megy majd driver nélkül is remélhetőleg.
mod:
lsc: Hmm, én úgy tudtam a C1E/ESIT-es infókat a prociból olvassa ki a BIOS. Ezért van Core procikban 2 VID egy üresjárati (nálam ez 1,1V) és egy load VID (ez nálam 1,2875V). Úgy látszik az Abit kivétel. Amúgy ezt a DES is felül írja, mert ha be van kapcsolva akkor nálam is egészen 1,040V-re veszi vissza a feszt. Úgy látszik ABIT se kivétel.

-
Qru
MODERÁTOR
""CPU EIST Function: Ez a processzor feszültségét veszi vissza üresjáratban (ez tipikusan 1,1V körül alakul), energiatakrékossági szempontból fontos tényező. Ha a processzor nem a gyári üzemfeszültségén üzemel akkor nem működik ez az opció (ha ki van kapcsolva ha nem)."
Bizony jól tudod.

-
Qru
MODERÁTOR
válasz
pizsonka
üzenetére
Limit CPUID: Régi OS-ek esetén kell bekapcsolni csak, amik nem ismerik a P4-ek HyperThreading techológiáját (HTT). Se P4-ed se régi OS, szóval ezt kikapcsolva maradhat.
No Execute Memory Protect: Bizonyos buffer túlcsordulástól véd, igazából akkor sem szokott baj lenni ha ki van kapcsolva.
CPU Enhanced Halt (C1E): Ha a processzor üresjratban van, lecsökkenti az órajelét (ezt a szorzó levételével éri el). Tuningnál is működik de okozhat instabilitást, ezért ajánlott inkább kikapcsolni.
CPU EIST Function: Ez a processzor feszültségét veszi vissza üresjáratban (ez tipikusan 1,1V körül alakul), energiatakrékossági szempontból fontos tényező. Ha a processzor nem a gyári üzemfeszültségén üzemel akkor nem működik ez az opció (ha ki van kapcsolva ha nem).
Virtualization technology: Ha egy gépen több operációs rendszert akarsz futtatni akkor szükséges. Ha nem szükséges, le lehet tiltani. Érdemes majd később erre odafigyelned, ha Win7-et XP-módban akarod futtatni akkor is ezt csinálod (lényegében lesz egy virtuális XP-d) ezért szükség lesz ennek az opciónak az engedélyezésére.
PCI Express Frekvencia: A PCI-E port átviteli sebbessége, tuningnál lényegtelen a megváltoztatásával kb alig mérhető gyorsulást kapsz viszont a szabványtól eltérő frekvencia károsíthatja a vga-t, ezért javasol mindig 100-on hagyni.
C.I.A.2: Cpu Inteligent Accelerator 2. Automata processzor tuningot csinál. Ha magad állítod a rendszer sebességét akkor kapcsold ki.
(G) MCH Overvoltage: Az északihíd-nak ad plusz feszt, a tuningban elég jelentős szerepe van, mert ezen a hídon keresztül kommunikál a cpu és a ram is többek között.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
horvathkrisz
üzenetére
No igen erről nem is beszélve.
Amúgy is többet ért sztem ha nem rakja fel az ember és mögötte lévő pl 12-es venti egyből kihúzza a meleg levegőt. -
Qru
MODERÁTOR
válasz
Vasinger!
üzenetére
Akkor ne tedd fel a szoknyát és kész.
Anélkül se lesz gondod. Nekem nem fúj oda semmi egy kanyi levegőt sem kb, de a Q6600-om 3,6GHz-en elmegy 1,5V-al, MCH meg kap +0,2V-ot. Gondolhatod nem kicsit izzad ilyenkor a VRM rész meg az északihíd... és nem melegszik túl, mert nem instabil.
Új hozzászólás Aktív témák
- Új, bontatlan Kingston FURY 32GB (2x16GB) DDR5 6000MHz CL36 Beast XMP/EXPO - 2 év bolti garival! -
- 32GB DDR5 RAM-ok tesztelve (vagy bontatlanul), garanciával, számlával (a Te nevedre kiállítva)!
- Eladó új Asus Prime Z690-P D4 (3+1 db), AJÁNDÉK 256 GB M.2 SSD-vel és SSD hűtőbordával
- Micron 8GB DDR4 2666 MHz RAM 2 db eladó (7 000 Ft / db)
- Új, bontatlan Kingston FURY 32GB (2x16GB) DDR5 6000MHz CL30 Beast RGB XMP/EXPO - 2 év bolti garival!
- Samsung Galaxy A80 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LG 27MR400 - 27" IPS LED - 1920x1080 FHD - 100hz 5ms - AMD FreeSync - Villódzásmentes
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5600X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3080 10GB ZALMAN Z1 Plus Cooler Master 750W
- Apple Watch Series 7 44mm, használt,Töltővel,12 hó garanciával
- Navee S40 elektromos roller // Számla // Garancia //
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest

Talán alapon is elég lenne akkor.

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)