Hirdetés

2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Notebookok  »  Gaming notebook topik (kiemelt téma)

Hozzászólások

(#59030) Darth_Revan válasza MaxxDamage (#59016) üzenetére


Darth_Revan
veterán

Windows asztalon is látható, csak ott nem olyan feltűnő :DDD

Játékot nem javaslok tesztelésre, mivel a megjelenített képtől függ, hogy mennyire látható, így ha csak nem tudod biztosra, hogy annál a bizonyos jelenetnél tuti látható overshoot hiba (ha van), akkor lehet, hogy hamisan jónak bélyegzed meg annak ellenére, hogy lehet, hogy csak azért nem látod, mert nem jó körülmények között teszteled. Főleg hirtelen sötét-világos átmenetnél látható gyors mozgás esetében fehér overshoot (néha fekete) amely során hibásan jelenik meg a textúra és korona adódik hozzá a textúra széléhez.

Legegyszerűbb teszt erre a célra az UFO Test: [link]

Itt különféle színű hátterek előtt mozognak ufók:

Normális IPS panel esetében ha nincs Overdrive, akkor így néz ki a mozgó ufó mind a három háttérnél:

A kép picit mosódik, mivel az IPS nem képes 1 ms válaszidőre, ezért a pixeleknek kell egy kis idő, amíg frissülnek. Játék alatt ez gyakorlatilag úgy néz ki, mintha motion blur lenne bekapcsolva vagyis gyors kamera forgatásnál picit mosódik a kép. Ez teljesen normális. Én még a régi IPS panelek esetében, ahol a gray to gray válaszidő 20 ms volt (pl P775TM1-G-ben levő 144 hz AUO IPS panel) is teljesen elfogadhatónak tartottam, viszont a mostani jobb IPS panelek esetében (Pl az új ROG G733QS-ben levő 5 ms válaszidős Sharp panel) már szinte észrevehetetlen.

Viszont ahogy engem zavar a corona hiba miatt hibásan megjelenített textúra, vannak emberek akiket valami betegség miatt a nagyon enyhe motion blur is zavar és akár hányingerük is lehet tőle.

Ennek javítására találták ki az overdrive-t, aki nagyobb feszültséget ad a LED diódáknak és ezzel gyorsítják őket, így gyorsabban váltanak színt és csökken a válaszidő.

Jól beállított overdrive mellett közel így néz ki az UFO mind a három háttérnél:

Jelentősen javult az elmosódás, így a motion blur hatás is csökken játék alatt. Viszont ahogy egy CPU vagy VGA tuningnak is lehetnek egy idő után kellemetlen velejárói (pl túl nagy vga memória OC mellett villog a kép), itt is vannak "mellékhatások". Jól beállított overdrive mellett, mint ahogy a fenti képen is látni ugyan nehezen, de nagyon enyhe corona effekt már látható. Viszont a hiba mértéke itt jelentéktelen és max az látja aki nagyon érzékeny szemmel rendelkezik vagy tudja, hogy hol mit kell figyelni :B

Viszont sokaknak még ez se elég, úgyhogy van egy további opció, amely során a fentihez képest még több feszültséget kap a LED dióda:

A kép még élesebb lett, azonban a szemmel látható corona effekt már olyan mértékű lett, hogy max egy vakond nem látja. Azért van 3 háttér az UFO teszten, mert egyes háttérnél kevésbé látható, tehát játék alatt is valahol kevésbé látható, valahol pedig mint ahogy a képen is látni, simán kiszúrható fehér csík (vagy fekete) jelenik meg a textúra szélén. Személy szerint ez engem jobban zavar, mint az enyhe motion blur mint ami pl az OLED TV-den is látható gyors mozgásnál.
Legtöbb asztali monitornál ezt a overdrive beállítási lehetőséget az opcióknál 3 kategóriába sorolják: OFF, Normal (vagy medium) és Extreme.
Extreme beállítást szinte egy monitor szakértő se javasol így vagy OFF vagy normal/medium a javasolt, mivel a corona overshoot miatt az Extreme beállítás nagyobb "kárt okoz", mint ami haszna van.

Nos a probléma viszont az, hogy laptop kijelzők esetében csak 2 beállítási lehetőség van: OFF és Extreme. És a gond az, hogy ez BIOS szinten van tárolva, ami sok laptop esetében nem hozzáférhető. Ha a gyártó OFF beállításon hagyja (pl Clevo P775TM1-G), akkor nincs gond, ha viszont Extreme módot kapcsol (pl Cleco X170SM1-G, Clevo P775DM1-G, ASUS GL703GS) ott már nagy baj van mivel a fent látható fehér csík jelenik meg a textúrák szélén és mivel BIOS-ba van beégetve az opció (amit el is rejtenek), így nem lehet kikapcsolni. Tapasztalatom szerint soha, senki nem adott ki az évek alatt BIOS frissítést ahol ezt a kezdeti bekapcsolt Overdrive opciót kikapcsolták volna.

A felhasználóbarátabb gyártók, mint pl az Acer, MSI és ASUS felismerték, hogy ez gáz és a szoftverükbe (Dragon Center, Predator Sense, Armoury Crate) már építettek opciót, hogy ki lehessen kapcsolni az overdrive-t. G733QS esetében ki is próbáltam és valóban műkődik a gomb, tehát nem csak "placebo" és tényleg lehet az overdrive-t irányítani. A G733QS is produkál corona effektet (megjegyzem, jelentőseb kisebb mértékűt, mivel az alap válaszideje is sokkal jobb, mint az X170-ben levő panelé), amit viszont lehetett korrigálni.
Megmondom őszintén az overshoot korrigálásán kívül én nem láttam semmi különbséget, teljesen értelmetlennek tartom ennél a panelnél az overdrive funkciót, hisz 5 ms válaszidőből csinál 3 ms-t...na puff :U Azon túl, hogy hibás textúrákat okoz, semmi hasznát nem láttam, kikapcsolt overdrive mellett is ugyanolyan éles volt a kép mozgásnál, maximum mérőműszerrel lehetne megmondani a különbséget.
Laptop esetében totál felesleges az Overdrive jelenlegi paneleknél, egy nagyon jó IPS panel (mint az említett Sharp) még overdrive nélkül is tűéles mozgásnál.
Max arra jó már itt az overdrive, hogy Vér Pistike extrém kántör sztrájk játékos be tudja magának dumálni, hogy 2 ms-el jobb válaszidő miatt fog tudni lealázni mindenkit a de_dust pályán :U

Nagy jelentősége nálad nincs, mivel TV-n fogod használni, de kíváncsiságból nézd meg a fentiek alapján az UFO tesztet, hogy mennyire látod az overdrive okozta korruptálódást :)
Próbáld ki 60 és 240 hz-en is, elvileg 60 Hz-en nem megy az overdrive.

[ Szerkesztve ]

Útvonal

Fórumok  »  Notebookok  »  Gaming notebook topik (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.